Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wypłata zgromadzonej sumy oszczędności w rachunku oszczędnościowo-budowlanym LBS WHEN bez pożyczki)

Napisany przez mika1976
Witam wszystkich,

Niestety nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na ten temat na forum. Będę wdzięczny za pomoc:

Mój kredyt hipoteczny LBS West jest już od dłuższego czasu gotowy do alokacji i został w pełni opłacony. Pozostawiłem go, aby skorzystać z 2,5% oprocentowania. Gdzie jeszcze można to znaleźć

Ponieważ teraz potrzebuję pieniędzy, chciałbym je wypłacić, ale bez wzięcia pożyczki.

Na co powinienem być przygotowany?

A) Czy wypłata podlega podatkowi od zysków kapitałowych?

B) Czy są dodatkowe opłaty, ponieważ tylko oszczędzałem i nie korzystałem z pożyczki?

C) Jakie są terminy wypłaty? I związane z nimi terminy?

D) Jakie inne wady? Na co trzeba zwrócić uwagę?

E) Czy premia za oszczędności budowlane (formularz, który co roku wysyłałem wypełniony) ma związek z tym, że nie mam zamiaru budować, ale tylko oszczędzałem, czy nie?

F) Gdzie znajduje się odpowiedni formularz na stronie LBS?

Proszę wybaczcie moją całkowitą nieznajomość.

Strona internetowa LBS West nie udziela odpowiedzi na te pytania, a osoba na infolinii nie wiedziała wiele (to delikatne określenie)
Zanim pójdę do mojego doradcy, chciałbym dowiedzieć się więcej tutaj.
Dziękuję za pomoc i starania.
Mika

Re: Wypłata zgromadzonej sumy oszczędności w rachunku oszczędnościowo-budowlanym LBS WHEN bez pożyczki)

Napisany przez Cici
Cześć Mika,

nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, więc mogę tylko opowiedzieć Ci, jak było w mojej umowie z LBS (bądź nadal jest, zwolnienie jeszcze nie zostało zatwierdzone). Może więc się zdarzyć, że niektóre kwestie w Twojej umowie będą inne.

A) Czy podczas wypłaty obowiązuje podatek odsetkowy?

Tak, dotyczy to odsetek i ewentualnych bonusów.

B) Czy są dodatkowe opłaty, jeśli tylko oszczędzałeś, a nie korzystałeś z pożyczki?

Nie, chyba że chcesz uzyskać dostęp do swoich pieniędzy szybciej niż w okresie wypowiedzenia, wtedy będziesz musiał zapłacić dodatkowe opłaty.

C) Jakie są terminy wypłaty? I odpowiadające im terminy?

U mnie to łącznie 7 miesięcy (6 miesięcy termin wypowiedzenia, a następnie wypłata w ostatnim dniu kolejnego miesiąca), chociaż mój doradca twierdził, że to zajmie około 3 miesięcy.

E) Czy premia oszczędnościowa (formularz, który należy wypełniać i odsyłać co roku) nie ma z tym nic wspólnego, ponieważ nie chcę budować, a jedynie oszczędzać, czyż nie?

Dokładnie, choć w razie potrzeby będziesz musiał co roku zapłacić odsetek od tej kwoty.

F) Gdzie na stronie LBS znajduje się odpowiedni formularz?

Najlepiej skontaktuj się z doradcą w banku/spółdzielczy kasie oszczędnościowo-kredytowej. W przeciwnym razie wystarczy zwykłe pismo do kasy oszczędnościowo-budowlanej.

Pozdrowienia,
Cici

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata