Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Sucham dobre źródła informacji lub porad dotyczących emerytur.

Napisany przez DerDominik
Hej wszystkim,

czy istnieją dobre strony informacyjne w sieci, które informują, doradzają lub uświadamiają o świadczeniach emerytalnych? Czy są dobre instytucje finansowe, które mogą dobrze doradzić w tej sprawie (na przykład Deutsche Vermögensberatung lub inna)?

Najpierw o mnie:
Mam 30 lat i pracuję zawodowo od około 14 lat (wliczając okres nauki).
Wtedy (musiało to być krótko po zakończeniu nauki) zostałem przekonany przez moją spółdzielczą kasę oszczędnościowo-kredytową do zawarcia umowy Riester u Union Investment.
Cały ten czas opłacałem ją około 50€ miesięcznie (wiem, że musiałbym wpłacać trochę więcej, aby otrzymać pełną dopłatę, jednak w pewnym momencie pieniądze były krótkie).
W zeszłym roku poznałem agenta ubezpieczeniowego, który udzielił mi porady. Riester był także tematem rozmowy, a jego zdaniem nie byłby on odpowiedni, zwłaszcza w odniesieniu do umowy z Union Investment. Dlaczego i jak to już teraz nie mogę sobie przypomnieć.
Wówczas polecił mi inną umowę Riester, która brzmiała sensownie (z firmą Stuttgarter). Od innego, niezależnego źródła usłyszałem jednak ponownie, że i to też nie byłoby odpowiednie.
Poza tym, zerwałem już z tym agentem, ponieważ zaniedbał kilka spraw. Obecnie brakuje mi zaufania do nowej umowy, którą mi polecił.
Należy dodać, że środki zgromadzone w Union nie zostały jeszcze przeniesione, a nowa umowa będzie trwała tylko 3-4 miesiące, zanim ją ponownie zatrzymam.

Jak wspomniałem wcześniej, teraz poszukuję źródeł, aby samemu się tym zająć lub na początek pogłębić wiedzę.
Czy Riester w ogóle jest opłacalny? Czy istnieją inne bezpieczne alternatywy?

Z góry dziękuję za pomoc,
Dominik

Napisany przez soundjunk
Jeśli twój kontrakt Riester jest już tak stary, to po pierwsze ma lepszą lub lepszą oprocentowanie gwarantowane niż nowa umowa, a po drugie, 5 lat po podpisaniu umowy opłaty dystrybucyjne Union są już opłacone, więc zastanawiam się, bez znajomości dokładnej oferty brokera, co może być lepsze w jego nowej umowie?!

Czy to naprawdę jest ubezpieczenie Riester, czy raczej plan oszczędnościowy w Union Investment, który może być objęty wsparciem Riester?
W przypadku tego drugiego problem polega na tym, że w silnym ruchu zniżkowym Union (kryzys finansowy z 2008 roku) zamienia cały stan na fundusze emerytalne i brak możliwości powrotu do akcji, co po dłuższym okresie trwania oznacza utratę wielu dobrych szans.

Nie zdecydowałbym się na nowe ubezpieczenie Riester, jeśli w ogóle, wybrałbym raczej nowy plan oszczędnościowy u innego dostawcy (np. DWS lub Deka)
Tutaj płaci się tylko opłaty manipulacyjne funduszy + opłata za rachunek.

Być może istnieją inne sposoby zabezpieczenia emerytalnego, które byłyby dla ciebie lepsze, takie jak np. dodatkowe ubezpieczenie emerytalne przez twojego pracodawcę, ponieważ masz prawo do konwersji wynagrodzenia.

Czy to rzeczywiście jest ubezpieczenie emerytalne, czy może to jest plan oszczędnościowy w Union Investment, który może być wspierany przez program Riester? W przypadku tego drugiego istnieje problem, że w przypadku gwałtownego spadku (kryzys finansowy 2008) Union zamienia całą wartość funduszy emerytalnych na fundusze emerytalne i wyklucza możliwość ponownej zamiany na akcje, co odbiera wiele korzystnych możliwości przy dłuższej perspektywie czasowej.

Dokładnie to jest to, co mam, czyli plan oszczędnościowy. Także to było to, co przekazywał makler.

Być może istnieją inne formy zabezpieczenia emerytalnego, które byłyby lepsze dla Ciebie, takie jak np. program emerytalny organizowany przez Twojego pracodawcę, ponieważ masz prawo do konwersji wynagrodzenia. Dlatego też przegląd wszystkich możliwych zalet i wad możliwości zabezpieczenia emerytalnego byłby niezwykle pomocny.

Napisany przez finance
Problem inwestycyjnego Riester od UNION został już wspomniany przez Soundjunk.
Stiftung FinanzTest również o tym informowała:
Plan oszczędnościowy Riester-Fund - Union Investment drażni posiadaczy Riester - Test - Stiftung Warentest

Stuttgarter Versicherung to solidne towarzystwo ubezpieczeniowe wzajemne. Dlaczego oszczędzanie w ramach Riestera nie miałoby tam być dobre?

Źródła do samokształcenia:

Deutsche Rentenversicherung - Strona główna

Riester-Rente - Wikipedia

Testy Riester według Finanztest - Wszystkie formy oszczędzania Riester w porównaniu - Specjalne - Stiftung Warentest

Tak, oszczędzanie w ramach Riestera zazwyczaj się opłaca!

Napisany przez soundjunk
W dzisiejszych czasach nie zdecydowałbym się już na ubezpieczenie emerytalne Riester z minimalną stopą zwrotu wynoszącą 1,75%. Jeśli uważasz, że Riester, pomimo wszystkich zalet i wad, nadal ma sens, to kontynuowałbym plan oszczędzania poprzez inną firmę funduszową i przeniósłbym oszczędności wraz z dodatkami.

Napisany przez Matthew Pryor
Soundjunk,
cytuję cię:

ogólnie rzecz biorąc, nie jestem zwolennikiem funduszy gwarancyjnych.

Riester moim zdaniem jest najgorszą formą funduszy w połączeniu z gwarancją. Odpowiada za to gwarancja składek i dodatków. Fundusze same w sobie są fajne, ale w połączeniu z Riesterem mam alergię na to.
Można zrobić nadwyżkową inwestycję w fundusze.
Pozostaje również problem niejasnych modalności dotyczących emerytur z planów oszczędnościowych w funduszach.

Napisany przez soundjunk
Cześć Matt,

twój zarzut jest uzasadniony, ale jednocześnie można go obalić. Model, na którym polegam, przewiduje zabezpieczenie szczytowe z ostatnich 5 lat przed fazą wypłaty. Oczywiście im bliżej końcowego terminu, tym sytuacja staje się bardziej stabilna - bez wątpienia. Jednak w początkowym okresie (przy 40-letnim okresie trwania) biorę co najmniej 25 lat akcji, chociaż nie w 100%. Istnieje już różnica, gdy porównuję fundusz gwarancyjny w obecnej sytuacji stopy procentowej i zapadalność po 6-8 latach z moją opcją Riestera. Ponadto mój osobisty wariant nie kwalifikuje się do Riester, ale Deka Bank co roku daje mi opcję zmiany tego stanu. Dzięki temu mogę również czasowo dysponować składkami przekraczającymi 2100 € rocznie.

Tak więc właśnie rozmawiałem z UI dla pewności, i na razie nie nastąpiła jeszcze żadna przesunięcie w moim portfelu.
Jak dotąd więc wszystko wygląda dobrze, powiedziałbym.

Jednak teraz zdaję sobie sprawę, że muszę się tym bardziej zająć.
Czy jest sens, jako laik, zawierać takie umowy? Czy może lepiej skorzystać z usług maklera?

Napisany przez Holger1984
Kiedy przychodzi do takich tematów, zawsze sięgam po raporty Fundacji Warentest. Uważam, że są one nadal stosunkowo obiektywne.

Och, czy oni udzielają również bezpośrednich porad? To naprawdę interesujące dowiedzieć się. Czy to odbywa się bezpośrednio za pośrednictwem centrów konsumenckich?

Model, na które przysięgam, przewiduje zabezpieczenie najwyższych osiągnięć z ostatnich 5 lat na etapie wypłat. Oczywiście im bliżej końcowego terminu, tym spokojniej będzie - bez wątpienia.

Model DEKA jest atrakcyjny, gdy rzeczywiście zdarzy się odpowiednio dopasowany scenariusz. Optymistyczny na początku, a następnie pesymistyczny. Czy ten scenariusz będzie się sprawdzał, nie jestem w stanie ocenić. Ogólnie jednak koncepcja ta nie jest pozbawiona interesu. Pozytywnie postrzegam strukturę opłat. Czy istnieją już konkretne scenariusze dla renty od 85 lat?

Napisany przez soundjunk
Scenariusz wygląda następująco:
Możliwe jest przejście na emeryturę lub wypłata miesięcznych rat między 62. a 67. rokiem życia. Wypłaty te trwają do 85. roku życia z aktywów funduszu i są dziedziczne do tego czasu. Następnie to jakieś ubezpieczenie (chyba lokalne z regionu Braunschweig) wypłaca tę samą kwotę aż do śmierci, jednak bez gwarancji dalszej wypłaty emerytury.
Standardowo w przypadku ubezpieczenia ustalono 10 lat okresu gwarantowanej wypłaty emerytury na początku wypłaty, i ponieważ sądzę, że istnieje wielu doradców, którzy nie będą się z tym konfrontować, to w ogólności ta zasada nie jest zmieniana i śmierć po 77. roku życia (przy rozpoczęciu w wieku 67 lat) oznacza, że pieniądze zostaną utracone.

Dziękuję za informację.

Standardowo w ubezpieczeniu jest ustalone 10 lat gwarancji rentowej od początku wypłaty, a ponieważ sądzę, że wielu doradców nie konfrontuje się z tym i w rezultacie klienci nie są tego świadomi, to masowo nie jest to zmieniane, a śmierć po 77. roku życia (rozpoczęcie od 67 lat) skutkuje utratą środków.

Tak, to prawda. Ważny punkt!

Napisany przez mister1
Cześć,

mogę polecić Ci następujące źródła informacji: optimalabgesichertpunktde jeśli chodzi o informacje ogólne, a jeśli szukasz rzetelnej, niezależnej porady, to polecam htp-maklerpunktde. Możesz zobaczyć po opinii innych klientów, że są oni dobrzy.

Napisany przez jus
Więc nie znam się zbyt dobrze na umowach Riester w Union Investment.

Ale są jeszcze inne opcje oszczędzania na emeryturę, jak wspomniał soundjunk.

Dla niektórych pracowników opłacalną opcją może być również emerytura Rürup, jeśli dochody są wystarczające. Znalazłem stronę z zaletami i wadami Rürup Renten w sieci:

Zalety i wady Rürup Rente w pigułce

Mam nadzieję, że to trochę pomoże.

Napisany przez Geldbaum
Cześć wszystkim doradcom i osobom polecającym,

Czy nikt nie pyta, jaki plan ma klient i jakie cele dąży do osiągnięcia?

Pozdrowienia z Karlsruhe

Mario Celic

Napisany przez speaker2013
Cześć wszystkim,

dlaczego ktoś chce mieć zabezpieczenie, jest oczywiste.
Chcemy mieć zapewnione utrzymanie na starość i nie martwić się.

Jednak państwo nie może utrzymać stabilności wypłat emerytur z powodu zmian demograficznych.
Dlatego powstały prywatne produkty zabezpieczenia, takie jak emerytura Riester i Rürup. Po początkowych trudnościach w 2001 roku, te ubezpieczenia oferują dziś konsumentom wiele korzyści.

Oprócz UnionInvest, tutaj można znaleźć wiele różnych dostawców. Oprócz danych faktycznych, omawiane są możliwe scenariusze i szczególne warunki umów. Dodatkowo publikowane są tu oceny i procedury testów fundacji Warentest.

Dzięki tym dodatkowym informacjom konsumenci mogą lepiej orientować się na rynku.

Napisany przez Lisa2013
Cześć,

doradca Geldbaum ma oczywiście rację ze swoim pytaniem.
Jednak odpowiedź na to pytanie jest prosta i przystępna.
Konsumenci, którzy zawierają prywatne ubezpieczenie emerytalne, chcą uzupełnić swoją emeryturę ustawową.
Czy chcą oni wykorzystać dodatkową emeryturę do zakupu nieruchomości czy do czegoś innego, nas to nie obchodzi. Również sam ubezpieczyciel nie jest tym zainteresowany.

Teraz przejdźmy do autora tematu i jego pytania...

W Internecie istnieje mnóstwo stron, które omawiają ten temat. Jednak tylko niewiele z nich jest naprawdę niezależnych i informacyjnych.
Bardzo dobrym dostawcą jest Stuttgarter Versicherung. Według badania, ma ona jednego z najbardziej zadowolonych klientów w tej branży. Oprócz polis na życie oferuje również bardzo dobre produkty emerytalne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata