Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Zmiana ubezpieczenia zdrowotnego?

Napisany przez Peter2
Cześć wszystkim,

Nie jestem zbyt zadowolony z mojego ubezpieczenia zdrowotnego. Jednak nie mam czasu, aby przyjrzeć się innym ubezpieczycielom. Czy ktoś ma doświadczenie z firmami doradczymi, które wybierają najlepszą ofertę dla klienta?

Z góry dziękuję.

Napisany przez 2titan1981
Za co dokładnie jesteś niezadowolony z obecnego ubezpieczenia zdrowotnego? Byłoby interesujące to wiedzieć, wtedy można znaleźć ubezpieczenie zdrowotne, które robi to lepiej niż to obecne, a tylko ty wiesz, co jest dla ciebie ważne i co nie. Nie pomoże ci w tym firma doradcza.

ubezpieczenie zdrowotne obowiązkowe » Kalkulator GKV

To przynajmniej byłby pierwszy krok w znalezieniu ubezpieczeń odpowiadających bardziej twoim potrzebom. Ale nie będzie ubezpieczenia zdrowotnego, które spełniałoby wszystkie twoje życzenia.

Napisany przez Peter2
Przede wszystkim zależy mi na obsłudze. Słyszałem też od znajomych, że mogą darmowo korzystać z wielu dodatkowych usług lub otrzymają dofinansowanie, a nawet dostaną zwrot pieniędzy, jeśli dotrzymają wszystkich terminów i pozostaną zdrowi. Wydaje mi się, że płacę tam naprawdę dużo, a otrzymuję bardzo mało, pomimo że jestem zdrowy.

To właśnie jest sensem ubezpieczenia zdrowotnego, że młodzi i zdrowi płacą za starszych i chorych. Twoi znajomi na pewno mogą ci powiedzieć, w której ubezpieczalni są i jakie mają stawki. To także zaoszczędziłoby ci czasu na spotkanie z doradcą.

Napisany przez obelix
Czy dzwoniłeś już do swojego NFZ i zapytałeś o dodatkowe usługi?

To dla mnie pierwszy krok.

Napisany przez Peter2
Zgłosiłem się kiedyś na daleko w przeszłości, ale to już nieaktualne.

Co myślicie o takich firmach doradczych? Niestety jestem zawodowo bardzo zajęty i szczerze mówiąc, chciałbym się tego całościowo pozbyć.

Napisany przez ADMCI4
Sam sobie po prostu wykupiłem dodatkowe ubezpieczenia, tam gdzie ubezpieczenie GKV nie wystarczało. Dzięki temu można stworzyć naprawdę dobry pakiet ubezpieczeń.

Napisany przez verschaukelt
Proszę po prostu poprosić o przesłanie kilku informacji na temat dodatkowych świadczeń, aby móc porównać i zobaczyć, co jest dla Ciebie ważne.

Niektóre Kasy Chorych wypłacają premie za profilaktykę zdrowotną, takie jak siłownia, badania profilaktyczne.

Jedna reklamuje teraz pokrycie większej liczby leczeń z zakresu leczenia niepłodności.

Inna teraz opłaca profesjonalne czyszczenie zębów.

Lub akupunkturę, naturoterapię, homeopatię.

Ponadto, w zależności od Kasy Chorych, istnieje możliwość skorzystania z urlopów zdrowotnych, gdzie oferty mogą być bardzo zróżnicowane.

Więc najpierw sprawdź, co Cię interesuje, a następnie porównaj sam. Składka jest taka sama we wszystkich Kasach Chorych, a podstawowe świadczenia są również identyczne.

Napisany przez HaraldDietrich
Jakiś czas temu również zmieniałem kasę i mam trudności ze znalezieniem dla siebie odpowiedniej.

dlaczego?
musisz tylko wiedzieć, czego chcesz, a czego nie chcesz, i wtedy wiele firm ubezpieczeniowych odpada, a pozostaje tylko kilka.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata