- wt lut 18, 2014 6:40 am
Cześć wszystkim, jestem tutaj nowy i na pewno takie pytanie już było zadane, niestety nie znalazłem nic odpowiedniego. Pytam w imieniu mojego najlepszego przyjaciela. Chciałby wziąć pożyczkę w wysokości 10 000 euro w swoim banku. Ma stałe zatrudnienie i zarabia około 1500 euro miesięcznie. Niestety kilka lat temu miał kilka problemów i nie mógł opłacić swoich rachunków. Dlatego ma wpis w Schufa i oświadczenie majątkowe. Rok temu jego ojciec wziął dla niego pożyczkę w wysokości 5000 euro z powodu przeprowadzki, ponieważ sam nie mógł jej dostać. Procent odsetkowy jest tam bardzo wysoki, dlatego zastanawiał się nad wzięciem pożyczki w wysokości 10 000 euro, aby ją spłacić oraz dodatkowo te 1000 euro, za które złożył oświadczenie majątkowe. Reszta pieniędzy miała być oszczędnością oraz przeznaczona na naprawę samochodu. Oczywiście sam został odrzucony z poręczycielem. Mówią, że potrzebuje kogoś innego, kto wziąłby kredyt w jego imieniu. Jego ojciec został odrzucony ze względu na kredyt, który już ma (dla syna), oraz dwie inne poręczenia, które ma. Oczywiście ja mogę wziąć kredyt za niego, ale nawet jeśli znamy się od lat, to dla mnie jest zbyt ryzykowne, niezależnie od tego, jak bardzo mu ufam. Czy w ogóle istnieje możliwość, żeby gdziekolwiek otrzymał kredyt wraz z ojcem jako poręczycielem? Chciałby spłacać 200 euro miesięcznie, tak jak teraz robi z inną pożyczką, którą chciałby spłacić? Byłoby mi miło, gdybyście mogli mi pomóc, może będę w stanie przynajmniej wspomóc go, dając mu dokładne informacje. Pozdrowienia, Sandy99