Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Deklaracja podatkowa dla studenta.

Napisany przez Svix
Cześć,
jestem studentem od roku i dopiero teraz dowiedziałem się, że abym mógł później odliczać wydatki, muszę składać corocznie zeznanie podatkowe, mimo że nie mam jeszcze żadnych dochodów.

Jednak teraz jestem kompletnie zagubiony.
Przejrzałem formularz online i naprawdę nic z niego nie zrozumiałem.
Najbardziej zdezorientowany jestem tym, że nie mam dochodów, więc nie wiem, co mam tam w ogóle wpisać ani czego ode mnie oczekują.

Napisany przez Ronald88
Czemu masz składać deklarację podatkową, skoro nie masz żadnych dochodów?

Napisany przez Svix
Ponieważ później nie będę mógł odliczyć swoich wydatków.

Napisany przez Svix
W takim razie pójdę na seminarium podatkowe MLP.

Napisany przez Dahut
Zasadniczo możesz odliczyć tylko to, co zarobiłeś. Deklaracja podatkowa jest sporządzana z zaległym rokiem. W ten sposób kwota podatku do zapłacenia zostaje zmniejszona o odliczenia, które można zastosować. Wynagrodzenie za cały rok jest obliczane (również dochody z kapitału), kwota wolna od podatku jest odliczana od tego, co zostało, trzeba zapłacić podatek od pozostałej kwoty. Jeśli więc nic nie zarobiłeś, nie musisz składać deklaracji podatkowej. Jednak jeśli miałeś dochody z kapitału, na które zapłaciłeś podatek od dochodów z kapitału, nadal może być warto złożyć deklarację podatkową, ponieważ wówczas odzyskasz nadpłacony podatek od dochodów z kapitału. Wydatki można odliczyć tylko w roku, w którym zostały poniesione. Nie można ich więc teraz zgłosić, aby odliczyć je w późniejszych latach.

Napisany przez Martha
Możesz odliczyć koszty swojej nauki jako koszty uzyskania przychodów od podatku, ponieważ w zasadzie przygotowuje Cię do przyszłej pracy. Musisz jednak mieć dochody z pracy dodatkowej, przy czym musi to być praca dodatkowa, a nie praca na pół etatu, ponieważ w przypadku pracy na pół etatu pracodawca odprowadzałby podatki za Ciebie...

W przypadku obowiązku podatkowego:
Istnieje kwota wolna od podatku w wysokości 8 130 euro ze swoich dochodów, powyżej tej kwoty musisz złożyć zeznanie podatkowe!

Sprawdź w Google hasło Naprawdę opłaca się złożyć zeznanie podatkowe jako student, na pewno znajdziesz tam pomoc.

P.s.: Składanie zeznania podatkowego wygląda gorzej, niż jest w rzeczywistości, trzeba wypełnić tylko niewiele pól, większość z nich dotyczy przypadków specjalnych, dlatego zajmuje to kilka kolejnych stron formatu Din-A4...

Napisany przez Svix
Ale słyszałem co innego z kilku źródeł.

> Nie płacą jeszcze podatków? Idealnie:
> Im wyższe będzie zwrot podatku na początku kariery zawodowej. Szczególnie dla
> was, jako studentów lub nowo zatrudnionych, istnieje kilka istotnych zmian
> wynikających z nowych orzeczeń Federalnego Sądu Finansowego, które możecie od razu
> wykorzystać. Macie szansę odliczyć koszty studiów przez cały okres po rozpoczęciu pracy zawodowej od podatku; ponieważ
> jest to możliwe w większym stopniu, niż się wydaje!
>

Napisany przez Dahut
Dobra reklama od pośrednika kredytowego?
Oczywiście możliwe jest uzyskanie kredytu na studia, który spłaca się dopiero po ukończeniu nauki, dzięki czemu odsetki od kredytu można odliczyć od podatku. Jednak warunki kredytu są naprawdę słabe.

Wygląd tego tekstu wydaje mi się charakterystyczny dla rodzaju reklamy, która właściwie ma na celu jedynie oszukanie konsumenta.

Napisany przez Svix
o kurczę...
Tutaj chodzi o odliczenie kosztów studiów jako kosztów reklamowych i nic więcej.

Napisany przez winfoer
Tutaj pisze zbyt wielu ludzi, którzy nie mają pojęcia na temat.

Napisany przez Baldur74
Cześć,

Zgodnie z § 9 ust. 6 Ustawy o podatku dochodowym, wydatki na pierwsze studia nie są uznawane za koszty uzyskania przychodu, jeśli nie odbywają się w ramach stosunku pracy.

Jeśli chodzi o drugie studia... wystarczy wypełnić formularz podatkowy i załącznik N, a następnie wysłać je do urzędu skarbowego. Straty mogą wtedy być przeniesione na lata z dochodem.

Jakie koszty można wpisać =>> Google :-)

Napisany przez Svix
Ostatnio można jednak również złożyć sprzeciw, jeśli nie uznają Państwo pierwszego etapu studiów za koszty reklamowe.

Teraz moje ostatnie pytanie, czy mogę dołączyć ręcznie napisane dokumenty, takie jak lista kosztów, do mojego zeznania podatkowego?

Napisany przez Baldur74
Nie tylko możesz to zrobić, ale powinieneś.

Najlepiej dołączając do zeznania podatkowego plik Excel lub Word.

Na przykład koszty podróży można często (np. w przypadku podróży samochodem) sprecyzować.

Wiele kwestii można przedstawić tylko za pomocą załącznika do zeznania podatkowego.

Napisany przez Svix
Tak, słyszałem o programach Excel i Word, ale co z pisaniem ręcznym, na przykład pisaniem długopisem na pustym arkuszu papieru. Czy to też jest uznawane?

Napisany przez Baldur74
Wydrukowane wygląda bardziej profesjonalnie. Oczywiście można też pisać ręcznie.

Napisany przez Meisterlampe23

Wydrukowane sprawiają bardziej profesjonalne wrażenie. Ręcznie pisane oczywiście też są akceptowalne.

W przypadku firm, dokumentacja powinna być przynajmniej wydrukowana, jeśli nie cyfrowa.
Ale ponieważ mówimy tutaj o osobie prywatnej, ręczne zapisanie jest wystarczające, ale czytelne (!) oraz przede wszystkim poprawne / obliczone.
A w razie konieczności - do urzędu.
Pozdrowienia
Meisterlampe

Napisany przez Kattie
Czy już kiedyś skonsultowałeś się z urzędem skarbowym?

Napisany przez Fiebr
Jeśli nie zarabiasz, nie musisz składać deklaracji podatkowej - przecież nie zapłaciłeś żadnych podatków - jako student możesz ubiegać się o stypendium Bafög oraz ewentualnie o zasiłek rodzinny, oczywiście zależy to od wieku osoby

Temat podatków został pięknie wyjaśniony przez użytkownika Dahut

Pozdrawiam

Napisany przez winfoer

Tutaj pisze zbyt wielu ludzi, którzy nie mają pojęcia na temat.

Zacytuję samego siebie:

Deklaracja podatkowa: Jak odliczyć koszty studiów - Wiadomości Pieniężne - Poradnik Prawny - DIE WELT

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata