Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Czy główny żywiciel rodziny potrzebuje renty z tytułu niezdolności do pracy WHEN BU) jako zabezpieczenie dla rodziny?

Napisany przez ADMCI4
W naszej rodzinie tak jest, że moje pełne etatowe zatrudnienie w firmie chemicznej stanowi główne źródło dochodu. Moja żona również pracuje, ale tylko na pół etatu, zarabiając znacznie mniej ode mnie. Ponieważ spłacamy nasz Dom, który stanowi też ważną formę oszczędności na starość, jesteśmy uzależnieni od mojego zarobku.
W przypadku mojego ewentualnego wyłączenia z pracy, nasze życie musiałoby ulec poważnej zmianie i nie moglibyśmy dłużej utrzymać naszego domu. Ponieważ chcę tego za wszelką cenę uniknąć, zastanawiam się nad ubezpieczeniem na wypadek niezdolności do pracy.
Czy to ostateczne rozwiązanie, czy istnieją lepsze formy zabezpieczenia dla rodziny?

Dzięki, Bruno

Re: Czy główny żywiciel rodziny potrzebuje renty z tytułu niezdolności do pracy WHEN BU) jako zabezpieczenie dla rodziny?

Napisany przez 2titan1981
To zależy od tego, co chcesz zabezpieczyć. Ale zazwyczaj zawsze warto mieć ubezpieczenie od utraty zdolności do pracy. Powinno ono być jednak na tyle wysokie, aby utrzymać Twoją rodzinę na dłuższą metę.

Napisany przez AV-Planer
Zabezpieczenie zdolności do pracy i tym samym zazwyczaj osobistego dochodu jest jednym z najważniejszych rodzajów ubezpieczeń w ogóle, przynajmniej jeśli ktoś (jeszcze) nie może żyć z majątku. Należy sobie uświadomić: Co się stanie, jeśli zdolność do pracy (dochód) całkowicie lub częściowo zawiedzie.

Ubezpieczenie od niezdolności do pracy (BU) jest w większości przypadków najlepszym rozwiązaniem. Warunkiem koniecznym jednak jest możliwość ubezpieczenia się. W przypadku wcześniejszych chorób może to być niemożliwe lub możliwe tylko częściowo.

Alternatywnie można wówczas np. zabezpieczyć zdolność do pracy również poprzez ubezpieczenie na wypadek poważnych chorób (Dread Disease), albo jako uzupełnienie do ubezpieczenia od niezdolności do pracy.

Nawet w przypadku zawodów o bardzo wysokim ryzyku składka za ubezpieczenie od niezdolności do pracy może być zbyt wysoka. Wówczas także rozważana jest polisa ubezpieczeniowa, która oferuje mniejszy zakres ochrony ubezpieczeniowej, na przykład ubezpieczenie od podstawowych umiejętności.

Napisany przez dersimon

Absicherung der Arbeitskraft und damit meist des persönlichen Einkommens ist eine der wichtigsten Versicherungen überhaupt, zumindest wenn man (noch) nicht aus dem Vermögen leben kann. Es gilt sich vor Augen zu führen: Was passiert, wenn die Arbeitskraft (das Einkommen) ganz oder teilweise wegfällt.

BU ist dabei in den meisten Fällen die 1a-Lösung. Voraussetzung ist jedoch die Versicherbarkeit. Bei Vorerkrankungen kann diese eventuell nicht oder nur teilweise gegeben sein.

Alternativ kann dann z. B. oder als Ergänzung zur BU die Arbeitskraft auch durch Dread Disease abgesichert werden.

Auch bei Berufsgruppen mit einem sehr hohen Risiko, kann die Prämie der BU zu teuer sein. Dann käme ebenfalls eine Versicherung in Betracht, die einen geringeren Umfang des Versicherungsschutzes bietet, z. B. Grundfähigkeitenversicherung o. ä..

Sehe ich genauso? Man sollte immer die Worst-Case-Szenarien absichern, falls diese eintreten, ist man wenigstens in irgendeiner Form darauf vorbereitet. Besser als nichts!
dersimon

Napisany przez Masert
Ponieważ spłacamy Dom, który jest dla nas ważnym zabezpieczeniem na starość, bardzo potrzebujemy mojego dochodu.

Dlatego już z tego powodu powinieneś zabezpieczyć swoje dochody ubezpieczeniem od inwalidztwa (BU).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata