Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Na tropie Schufy - dane zgromadzone, ale tym razem jestem ja!

Napisany przez Datensammler
Witam drogich użytkowników forum,

cztery lata temu wykupiłem dostęp do informacji w Schufa i byłem zaskoczony, że według internetu uważany jestem za mniej kredytowalnego (ale nadal niezłego) partnera handlowego. To bardzo mnie zdziwiło, ponieważ jako prawdziwy Szwab pilnuje, żeby wszystkie moje rachunki były natychmiast regulowane, a w moim życiu nigdy nie miałem długów. Dbam o swoje pieniądze i bardzo dokładnie planuję swoje duże finansowe zabezpieczenie.

W skrócie, postanowiłem po prostu zrobić to samo co Schufa: zbierać dane. Co kwartał sprawdzałem swój nowo obliczony podstawowy wynik Schufy i wpisywałem przechowywane dane do tabeli.

Na co to się zda? No zaraz zobaczycie. Schufa z dumą twierdzi, że istnieją rzekomo pozytywne cechy, które stanowią zdecydowaną większość przechowywanych danych w Schufie. Należą do nich nawet otwarcia kont bankowych. I adresy zamieszkania (i ich liczba) na pewno też nie są negatywne. Według Schufy adresy zamieszkania, zwłaszcza stara adres, służą rzekomo wyłącznie identyfikacji. A to jest dwuznaczne: Schufa według własnych informacji przechowuje także adresy wysyłkowe jako adresy zamieszkania. (Cytat z FAQ Schufy: Przechowywanie innych, także wcześniejszych adresów służy bezwzględnej identyfikacji osoby i stanowi dodatkowe kryterium identyfikacji. Na stronie meineSchufa.de: [...] Adresami mogą być nie tylko adresy zamieszkania, ale także inne adresy używane w ruchu handlowym (np. adresy dostawy) ).

Tak więc przez 4 lata akuratnie notowałem wszystkie ruchy mojej Schufy. I co wyszło? Schufa twierdzi o rzeczach, które się nie sprawdzają. Przynajmniej u mnie nie.

Na przykład, testowo otworzyłem konto nawet w VoBa Stuttgart: To praktycznie nie zmieniło mojego wyniku. Z kolei liczba adresów na pewno wiele zmienia: Po uporczywym uporze udało mi się naprawdę osiągnąć, że Schufa usunęła (stary!) adres. Na to jestem dumny, ponieważ w rzeczywistości jest bardzo trudno go usunąć. Co się stało: Wynik Schufy nagle skoczył w górę do zielonej strefy (poniżej 97,5%). Cała sytuacja staje się zabawna, gdy patrzy się dalej na dane: 9 miesięcy później przeprowadziłem się i pojawił się kolejny adres zamieszkania. Wynik spadł natychmiastowo. Zastanawiam się, co według Schufy rzekomo miało negatywny wpływ, jeśli nie liczba miejsc zamieszkania. Po kliknięciu w meineSchufa w swojej prywatnej przestrzeni na pytajnik przy wcześniejszych adresach, wyraźnie twierdzi się, że służy to tylko identyfikacji i mogą tam być także adresy dostaw.

I mit o pozytywnych wpisach jest tym samym obalony. Wpisałem liczbę wszystkich wpisów (partner handlowy + liczba adresów zamieszkania) i wynik podstawowy do tabeli. Należy pamiętać, że liczba wpisów działa w przeciwnych kierunkach: Im mniej wpisów, tym wyższa krzywa (prawa oś y). Wynik jest jednoznaczny: Dla uczciwego obywatela nie ma wpisów pozytywnych. Im więcej Schufa o kimś wie, tym gorzej dla wyniku. Może otwarcie konta dla niewypłacalnego gospodarstwa domowego być chwilą uroczystą, ale dla porządnego obywatela raczej negatywną. Dla prywatnego człowieka maksymalnie mogą istnieć wpisy o wartości neutralnej (np. identyfikacja na eBay).

Dlatego: Upierajcie się w usunięcie wcześniejszych adresów przez Schufę, zwłaszcza adresów dostawy. I nigdy nie przekazujcie samoistnie żadnych danych Schufie (możliwe na meineSchufa.de), bez względu na ilość tam użytego miodu. I nie kupujcie w sklepach wysyłkowych, które sprawdzają Schufę (np. u mnie Conrad). Wyraźnie się to negatywnie odbija.

W załączniku znajdziecie zdjęcia tabeli i wykresu. Niestety, z powodu ograniczeń na forum nie mogę dołączyć oryginalnego pliku. Mam nadzieję, że ten wątek wam pomoże. Ponieważ podając te dane robię się nagim, proszę was, nie zadawajcie mi pytań, które mogłyby mnie zidentyfikować. Dziękuję!

Pozdrowienia, Zbieracz danych

Napisany przez 6Bankkaufmann
Twoja historia kredytowa utrzymuje się na wysokim poziomie między 95 a 97%. Jeśli chcesz dalej ją poprawić, warto rozważyć również usunięcie debetu w wysokości 2000 euro.

Napisany przez brainy
Biuro informacji gospodarczej zbiera dane i następnie stara się ustalić zależności.

Na przykład:

Im częściej osoba zmienia miejsce zamieszkania, tym gorsza jest jej zdolność kredytowa.

Im częściej zmienia swoje konto (otwiera/zamyka), tym gorsza jest jej zdolność kredytowa.

Tak jest. Przy przeprowadzce istotną kwestią jest również dzielnica, do której się przeprowadzamy.
Ile razy w dzielnicy, do której się przeprowadzamy, otoczenie mieszkalne samo upada lub zmierza w negatywnym kierunku..

Napisany przez brainy
W trakcie tego procesu mogą pojawić się zależności, które nie są od razu zrozumiałe.

Przykładem może być proces rekrutacji na studia.

Nie ma związku między liczbą punktów a trwaniem studiów.

Jednak istnieje powiązanie między oceną z matematyki a trwaniem studiów.

Biura informacji gospodarczej również zdobywają doświadczenie, na podstawie których opracowują swoje modele.

Tak jest. I Schufa nigdy nie ujawni, jak dochodzi do tych obliczeń.
Sąd przyznał rację Schufie, że nie są zobowiązani tego ujawniać.

Napisany przez Datensammler
Cześć, nikt tego również nie mówi. Ale uważam, że to bezczelne ze strony Schufa twierdzenie, że cecha jest używana tylko do identyfikacji. Później jednak oblicza się na ich podstawie wynik. Bardzo interesujące i potwierdzające moje dane w 100%: https://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/schufa-speichert-mehr-daten-als-gedacht-a-963661.html

Napisany przez brainy
W ubezpieczeniach samochodowych sprawa przedstawia się podobnie z systemem oceniania:

Inne kraje mają różne stawki polis ubezpieczeniowych samochodów w zależności od koloru samochodu i znaku zodiaku.

W Niemczech składka zależy praktycznie tylko od statusu społecznego (posiadanie nieruchomości lub przynajmniej pieniędzy na wynajem garażu lub bycie łącznie).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata