Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Odstępne opodatkowanie w przypadku oszczędzania w ramach programu Riester-Bausparer.

Napisany przez Philipp_
Cześć,
chcę podpisać umowę oszczędnościową i zastanawiam się, czy powinienem podpisać umowę o oszczędności emerytalne Riester. Zaletą wsparcia Riester jest opóźnione opodatkowanie. Płacę składki, a później odsetki i spłatę w pierwszej kolejności z nieopodatkowanego brutto. Składki, odsetki i spłaty opłacone z brutto są dodawane razem i oprocentowane aż do wieku emerytalnego. Gdy będę na emeryturze, pieniądze te będą dodane do mojej emerytury jako fikcyjny dochód i będę musiał zapłacić od tego podatek dochodowy. Jednak pieniądze te będą oprocentowane do tego czasu o 2% - a inflacja u nas tradycyjnie wynosi znacznie mniej niż 2%. Dlatego mój margines podatkowy na emeryturze będzie oczywiście niższy.
Teraz nie jestem pewien, czy opóźnione opodatkowanie ma sens dla mnie. Jak mogę to obliczyć lub oszacować?
Mam 36 lat, jestem singiel, bez dzieci i zarabiam około 26 tys.€ brutto (na część etatu). Moje zarobki będą rosły w przyszłości, ale prawdopodobnie nie przekroczą 50 tys.€ do emerytury (praca na pełen etat). Moja emerytura prawdopodobnie nie będzie wysoka, ponieważ do tej pory wpłaciłem niewiele.

Pozdrawiam, Philipp

Re: Odstępne opodatkowanie w przypadku oszczędzania w ramach programu Riester-Bausparer.

Napisany przez C. Andreas
Cześć,

załóżmy długą płynność.
tj. wpłacasz przez 15 lat i spłacasz przez 14 lat. Razem to daje 29 lat trwania.

Teraz trzeba to wszystko oprocentować 2%, zakładam, że wpłacasz maksymalną stawkę.

1. (1,02)^2= 1,78 jako czynnik
2. 1,78 x 2.100 = 3.729,27 euro
Teraz potrzebna jest wartość średnia. 3.729,27 + 2.100 / 2 = 2.914,64
W ten sposób wyliczyłeś konto zachęt mieszkaniowych
3. 2.914,64 euro x 29 lat = 84.524,47 euro

Teraz z tymi 84.524 euro idziesz fikcyjnie do podatku. Możesz zapłacić od razu i otrzymasz 30% zniżki lub rozłożysz na 20 lat.

84.524 euro : 20 lat : 12 miesięcy = 352,18 euro

Teraz masz te 352,18 euro miesięcznie jako wyższą emeryturę na papierze. Teraz zależy to od Twojej stawki podatkowej na starość. Przy 10% byłoby to 35,22 euro miesięcznie.

Za to możesz przez 29 lat aktywować podatkowo 2.100 euro i wcześniej zakończyć swoje finansowanie, z zabezpieczeniem odsetek.
Oszczędzanie Bauspar Riester z umową oszczędzania mieszkaniowego Riester

Napisany przez brainy
Zabawiałem się kiedyś z kalkulatorem Urzędu Emerytalnego Riester, ponieważ system Wohnriester był dla mnie trudny do ogarnięcia myślami.

Konta cienia... itd.

Moim wnioskiem było: Przy trzech (najlepiej młodych) dzieciach... być może...

Przy okazji, nie ma takiej rzeczy jak 10% stawka podatkowa graniczna. Zaczyna się od 19% i rośnie dalej. Trzeba zatem liczyć się z 25%, ponieważ wszelkie dochody w wieku emerytalnym podlegają pełnej opodatkowaniu.

Przy okazji: jeśli wybierzesz opcję opodatkowania po 20 latach i umrzesz wcześnie, spadkobiercy odziedziczą dodatkowy podatek...

Gdy żona i dzieci odejdą...

Gdy sprzedasz Dom...

Gdy wyjedziesz za granicę...

Nie, lepiej wybrać coś klasycznego.

Napisany przez obelix

Nawiasem mówiąc: jeśli wybierzesz opodatkowanie wariantem z 20 lat i umrzesz wcześnie, spadkobiercy odziedziczą potem opodatkowanie odziedziczonego ...

... i ten (przepraszam) Dom.

Następnie wyjaśnij nam proszę:

Cytat od brainy

Gdy żona i dzieci odchodzą ...

Gdy Dom zostaje sprzedany ...

Gdy wyprowadzam się za granicę ...

Dzięki, jestem ciekawy/ciekawa.

Napisany przez brainy
To z pewnością zajęłoby wiele stron, aby omówić wszystkie incydenty.

Wyjazd do kraju UE jest jeszcze niewielkim problemem, ponieważ nowe umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania również przywracają prawo do opodatkowania rent. Ale co w przypadku wyjazdu poza UE, na przykład do Turcji?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata