Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy pomimo negatywnej historii kredytowej w Biurze Informacji Kredytowej WHEN Schufa)?

Napisany przez Elfenstein
Cześć wszystkim,

zauważyłam, że ten temat był niedawno omawiany i chciałabym do niego wrócić.

Mój partner i ja chcemy kupić Dom jednorodzinny. Mamy trzyletniego syna. Mamy 34 i 29 lat, jesteśmy małżeństwem.

Zarabiamy razem 3100 euro netto i mamy umowę na czas nieokreślony.

Mój mąż posiada mieszkanie odnowione zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, które generuje czynsz w wysokości 580 euro i ma wartość około 130 000 euro. Mieszkanie nie ma zadłużenia.

Nasz kapitał własny wynosi 80 000 euro, chcemy jednak zainwestować tylko 50 000 euro przy zakupie (Dom znaleźliśmy już). Nie mamy kredytów.

Cena domu razem z wszystkimi kosztami dodatkowymi (pośrednika, notariusza) to 330 000 euro.

Niestety mój mąż ma fatalny wynik w Biurze Informacji Gospodarczej z powodu prywatnej upadłości, która zakończyła się pozytywnym zwolnieniem od długów w marcu ubiegłego roku.

Mój wynik wynosi obecnie 95,5%, a jego wynosi 37%. W styczniu jego wynik wynosił tylko 5%, ponieważ zapomnieliśmy poinformować BIK, że zwolnienie od długów zostało udzielone i udało nam się usunąć kilka informacji.

Można założyć, że wynik w BIK szybko się poprawi.

W tym tygodniu mamy spotkanie w banku hipotecznym, jak oceniają eksperci spośród was sytuację. Trudna czy niemożliwa?

Osobiście jestem realistką, sądzę, że musimy poczekać. Niestety, Dom nie będzie na nas czekał.

Re: Finansowanie budowy pomimo negatywnej historii kredytowej w Biurze Informacji Kredytowej WHEN Schufa)?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli jakiś bankowy partner w ogóle chce uczestniczyć, to zazwyczaj jest to bank macierzysty.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Elfenstein,

z jakiej regionu pochodzisz i jaki jest Twój bank domowy?

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
według naszych doświadczeń, prywatna upadłość jest dla każdego klienta kryterium decydującym. Dopiero po usunięciu z Schufa, czyli pod koniec 2016 roku, ta wada zniknie.
Na podstawie opisanych okoliczności, kontakt z bankiem domowym mógłby mieć sens, ponieważ zna on lokalne i osobiste warunki oraz może lepiej je sprawdzić. Bank ten mógłby ewentualnie przebadać wszystkie dodatkowe zabezpieczenia, takie jak np. druga nieruchomość i kapitał własny. Z dodatkowymi danymi jako zabezpieczeniem może istnieć ewentualne rozwiązanie.
Być może wystarczy także dochód partnera kontrahenta z pozytywną historią w Schufa - to również trzeba sprawdzić.

Dom znajduje się w okolicach Stuttgartu, a bankiem domowym jest lokalna kasa oszczędnościowa. Termin na środę został potwierdzony.

Napisany przez Daukind
Kiedy w Niemczech możesz po roku od udzielenia Restschuldversicherung znów (raczej nawet więcej) mieć majątek w wysokości ponad 200 tysięcy euro, to coś poważnie nie gra w tym kraju.

Czy chciałbyś nam powiedzieć, na jaką kwotę wierzyciele twojego męża musieli zrezygnować z powodu postępowania upadłościowego?

Pozdrowienia

Drogi stary przyjacielu,

Jakie jest Twoje podejście do rozwiązania tego problemu?

Pozdrowienia

Napisany przez Daukind
Prawdopodobnie w ogóle. Czysta ciekawość.

@Daukind
gdzie jest napisane, że majątek pochodzi wyłącznie od kobiety? Tutaj może być również notarialne rozdzielenie majątków. To byłoby bardzo proste wyjaśnienie, a wszystko byłoby w porządku prawnym. To, czy jest to moralnie w porządku, w ogóle nie podlega dyskusji.

Napisany przez Daukind
@Specjalista ds. bankowości

a) zgodnie z wstępnym wpisem, mężczyzna posiada mieszkanie bez zadłużeń o wartości 130 tys.
b) rozumiem, że moralność może być na dole listy dla osób, które tu w najlepszym przypadku liczą na jakieś interesy (lub prowizję), ale ktoś, kto pisze na publicznym forum, musi się także liczyć z odpowiedziami.

@Daunkind, osoba rozpoczynająca wątek powinna była napisać, że mieszkanie zostało odziedziczone. W takim razie sytuacja wygląda już inaczej.

Napisany przez NaTwoim13
@Daukind
Ale Pan nie odpowiedział, tylko z ciekawości zapytał o coś, na co odpowiedź jest nieciekawa. Może nawet dostałby Pan odpowiedź na PW, ale nas to nie interesuje.

@Elfenstein
Jak dzielą się z Tobą przychody?

Drogi Deichkind,

ton nadaje muzykę.

Pozdrowienia

Napisany przez Daukind
Jeszcze kilka słów, ponieważ nie chcę zjeżdżać z tematu, jak się mówi...

@Bankkaufmann
Jeśli mieszkanie zostanie odziedziczone krótko po rozwiązaniu umowy upadłościowej i wskaźniku RSB, to nadal ma to pewien smaczek, jak mówią Szwabi. Jednakże byłoby zbyt daleko idące twierdzenie, że lepiej spłacić długi ze sprzedaży mieszkania niż zrzucić je na ogół społeczeństwa poprzez (wygodną) umowę upadłościową. (I tak, straty z tytułu niespłacanych należności są uwzględnione w cenach i wpływają na nas wszystkich...)

Ale dobrze, nie chcę tu prowadzić dyskusji moralnej

@Noel
Zainteresowanie jest - na szczęście - oceniane indywidualnie przez każdego, jest to zaskakujące, gdy jednostki próbują decydować, co jest interesujące, a co nie.

Napisany przez NaTwoim13
@Daukind

Ponadto spekulują oni dziko, kiedy i w jaki sposób coś zostało odziedziczone. Moim zdaniem ma to niewiele wspólnego z zainteresowaniem.

To naprawdę nie jest właściwy wątek do dyskutowania o sensie i nonsensie prywatnych upadłości. Zwłaszcza że każda upadłość ma swoją własną historię, a mnie interesuje tutaj przyczyna i przebieg samej upadłości, zwłaszcza że obowiązujące prawo tutaj i tak nie będzie naruszane i nie odpowie to w ogóle na początkowe pytanie.

Oczywiście mogą i powinni wyrazić swoje zdanie na temat planów Elfenstein po jego upadłości, ale nie powinni być zdziwieni, jeśli wysokość roszczenia upadłościowego nikogo nie interesuje i faktycznie nie odgrywa ona żadnej roli.

Napisany przez clubfan
Hej, dzień dobry,

po pierwsze chciałbym wspomnieć, że po raz pierwszy w moim życiu jestem zarejestrowany na forum i piszę post.

W tej chwili nie jestem w stanie ocenić, czy moje publiczne wyznanie jest szczególnie mądre.

Jestem 61-letnim byłym pracownikiem bankowym, całkowicie poważnym i przyzwoitym.

Ponieważ moja dotychczasowa działalność zawodowa wygasa, a ja lubię być aktywny, w ostatnim czasie kilka razy pomagałem w finansowaniu nieruchomości za pomocą własnych środków lub jako gwarant dla banku (dotychczas mojego banku domowego), co wymagało spojrzenia z innej perspektywy niż bank.

Chodzi o średnioterminowe okresy kredytu na 2-5 lat jako kredyt mostkowy do uregulowania pewnych spraw (np. sytuacja w bazie dłużników), co w tym przypadku powinno nastąpić.

Oczywiście otrzymuję w takich przypadkach niewielkie wynagrodzenie (dopłatę odsetkową), ale naprawdę mieści się w granicach rozsądku i w poprzednich przypadkach kredytobiorcy uważali je za bardzo przyzwoite. W zamian często bardziej korzystny kredyt bankowy (refinansowanie) był nieco tańszy.

Dotychczasowe obiekty znajdowały się w moim rodzinnym regionie Norymberga, przy czym omawiana nieruchomość znajduje się przynajmniej w silnie południowo-niemieckim regionie.

Jeśli przedstawiony tu przypadek finansowo Ci odpowiada i moje wywody zainteresują Cię na dalsze rozmowy, po prostu zadzwoń do mnie.

Jeszcze jedno wyjaśnienie dla specjalistów, którzy codziennie zajmują się finansowaniem nieruchomości, czego w ostatnich latach nie robiłem zbyt intensywnie. Internet jest pełen ofert
dotyczących finansowania nieruchomości bez sprawdzania w bazie dłużników. Przy niskich obciążeniach
(50-60%) podczas rozpatrywania mojego ostatniego prywatnego przypadku, który ma pewne podobieństwa z tym, sam zaobserwowałem, że dwa instytuty
- nie chcę teraz podawać nazw, prywatny bank w Berlinie i bank w Nadrenii - miały finansować na tej podstawie. Jednakże z bardzo wysokimi odsetkami (np. 6%, wzr. do 94%), czy podobnie?

Erich Dotzler

Biuro 0911/32395833 - 0172/3271193

Panie Dotzler, pisze Pan: Internet jest pełne ofert finansowania w wysokości 60% bez konieczności weryfikacji w Biurze Informacji Kredytowej...

Czy pełne oznacza wielu, czyż nie? Istnieją na pewno dwie znane banki, które udzielają finansowania nawet przy negatywnej historii kredytowej. Dr.M. i VEB.

Czy jak należy interpretować Pańskie pełne?

Napisany przez NaTwoim13
Po pierwsze, te banki także sprawdzają bazę SCHUFA, a po drugie nie powinno się zapominać o Ergo, która w przypadku miękkich negatywnych wpisów poniżej 1000 euro może również rozważyć nieodrzucenie zaangażowania.

Napisany przez clubfan
Cześć Bankowiec,

jak wspomniałem, po raz pierwszy w moim życiu napisałem post na forum. Byłem trochę zdenerwowany, dlatego też wystąpiło kilka błędów pisowni i pewnie niezrozumiałych wyjaśnień.

Masz rację, miałem na myśli wiele ofert internetowych. Wspomniałeś mi o dwóch mi znanych instytucjach kredytowych. Być może strony internetowe, o których mówisz, to reklamy pośredników, które w ostatecznym rozrachunku zawsze odwołują się do tych samych instytucji. Nie poświęciłem temu zbyt wiele uwagi.

Z powodu mojego niewielkiego doświadczenia z forum internetowym, nie byłem nawet w stanie umieścić w tytule (nie wiem, co tutaj kliknąć) w odpowiedzi na jaki post odpowiadam. Ale teraz wszystko jest jasne, skupmy się na istotnych kwestiach, czyli sprawach finansowania.

Erich Dotzler

Nasza domowa bank udzielił nam zielonego światła.

Chciałbym przede wszystkim podziękować za konstruktywne komentarze.

Proszę bardzo

Napisany przez NaTwoim13
To nas bardzo cieszy. Czy moglibyście podać nazwę banku, który towarzyszy finansowaniu z cechami zwolnienia z reszty zadłużenia w Schufa?

W ten sposób inni o podobnych doświadczeniach mogą również skorzystać.

Ponieważ jest to publiczne forum, a opinie czasami są skrajne, nie chcę podawać żadnych nazwisk.

Napisany przez NaTwoim13
To bardzo mnie smuci, że zwróciłeś się do publicznego forum o pomoc w bardzo delikatnej sprawie.

Dla nas jako pośredników finansowych nie jest łatwo znaleźć bank, który podejmie finansowanie związane z cechami zwolnienia z długu. Dlatego byłoby interesujące wiedzieć, również dla osób w podobnej sytuacji jak Państwo, jakie banki mogą zaproponować rozwiązania.

Ale oczywiście mają Państwo pełne prawo do swoich decyzji. Wszystkiego dobrego.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
To może być po prostu historia Bank domowy zna mnie i powody mojej obecnej sytuacji

Napisany przez NaTwoim13
No cóż, takie proste to nie jest, nawet z bankiem lokalnym, dlatego zapytałem, o jaki bank chodzi.

Przypuszczam, że to była lokalna kasa oszczędności.

Lub lokalny bank spółdzielczy

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata