Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: konto osobiste z pełnomocnictwem – ryzyka?

Napisany przez Stef85
Cześć,

Mam pytanie dotyczące konkretnego problemu i mam nadzieję znaleźć tutaj pomoc.

Planuję stworzyć stronę internetową poświęconą mojemu hobby i mającą na celu pomóc zainteresowanym. Treści będą dostępne dla użytkowników za darmo, jednak chciałbym zbierać dobrowolne datki poprzez przycisk. Na pierwszy rzut oka nie wydaje się to być wielkim problemem, ale nie chciałbym, aby mój prawdziwy pseudonim był widoczny. Przemyślałem już wszystkie możliwości i nawet rozważyłem założenie anonimowego konta za granicą, co okazało się zbyt kosztowne. Podsumowując: w Niemczech jest praktycznie niemożliwe otrzymywanie datków i zachowanie anonimowości przynajmniej dla darczyńcy.

Ostatnia opcja, jaka mi pozostała, to przekazywanie datków na konto znajomego, które założyłem na jego imię, posiadając pełnomocnictwo. Ma to być zwykłe konto osobiste. Moje pytanie brzmi, czy istnieją jakieś czynniki, które przemawiają przeciwko tej praktyce? W pełni ufam tej osobie i nie obawiam się o swoje pieniądze. Raczej obawiam się negatywnych konsekwencji dla niego.

Czy istnieją kwestie, które nie przyszły mi do głowy?

Chodzi mi wyłącznie o zachowanie anonimowości w sieci, nie mam żadnych ukrytych intencji dotyczących unikania opodatkowania itp.

Pozdrawiam
Stef85

Napisany przez Gabriel
Podstawowo każdy może przelać pieniądze na obce konto. Osobiście nie obawiałbym się żadnych negatywnych konsekwencji. Jednak dla pewności zalecam udać się do urzędu skarbowego i omówić te kwestie.

Napisany przez 2Escorpio

Cześć,

Mam pytanie dotyczące pewnego konkretnego problemu i mam nadzieję, że znajdę tutaj pomoc.

Planuję stworzyć stronę internetową poświęconą mojemu hobby, która ma na celu pomóc zainteresowanym osobom. Zawartość ma być dostępna dla użytkowników za darmo, ale chciałbym zbierać dobrowolne datki za pomocą przycisku.
Wydaje się, że to nie jest wielki problem, ale nie chcę, aby mój prawdziwy nazwisko było widoczne. Przemyślałem już wszystkie możliwości i nawet rozważyłem założenie anonimowego konta za granicą, co niestety jest zbyt drogie. Podsumowując: w Niemczech niemożliwe jest otrzymywanie datków i jednoczesne pozostawanie anonimowym dla darczyńcy.

Została mi tylko jedna możliwość: Datki mogłyby być przelane na konto prowadzone na nazwisko przyjaciela, które założyłem na swoje imię za pomocą pełnomocnictwa. Ma być to zwykłe konto osobiste. Moje pytanie brzmi, czy istnieją jakieś kwestie przeczące temu rozwiązaniu? Mam niewzruszone zaufanie do tej osoby i dlatego nie obawiam się o swoje pieniądze. Raczej obawiam się negatywnych konsekwencji dla niego.

Czy są tu jakieś kwestie, które jeszcze nie rozważyłem?

Chodzi mi wyłącznie o moją anonimowość w sieci, nie mam żadnych ukrytych intencji związanych z uchylaniem się od podatków itp.

Pozdrawiam
Stef85

Nie rozumiem problemu? Jako operator strony internetowej jesteś zobowiązany do umieszczenia swoich danych w stopce. Jeśli tego nie zrobisz, może być dość drogo.

Ponadto, Twoje dane można także uzyskać w Denic (organizacja przyznająca domeny).

I tak, ponieważ prawdopodobnie nie jesteś organizacją charytatywną ani zarejestrowanym stowarzyszeniem, musisz opodatkować otrzymane datki. - W zależności od wysokości przychodów, może to być zwolnione z podatku, ale każdorazowo trzeba to zgłosić.

Pozdrowienia

Cytat od Gabriela

Ale dla dokładnego zabezpieczenia, zalecam pójście do urzędu skarbowego i omówienie tych kwestii.

A jaki jest sens tego forum, jeśli wszyscy użytkownicy mają iść do odpowiednich miejsc, aby uzyskać informacje?

Napisany przez Stef85
Cześć Escorpio,

według moich informacji to nie do końca poprawne. O ile mi wiadomo, dla osób prywatnych wystarczy, aby podać sposób kontaktu - czy to adres e-mail, czy numer telefonu.

Ponadto: Gdzie nie ma skarżącego, tam nie ma sędziego. Istnieje tysiące blogów, które nie posiadają informacji o właścicielu.

To także nie jest osobista domena, ale adres hostowany przez dostawcę usług blogowych, gdzie nie musiałbym podawać swoich danych.

Zakładam, że dochody pochodziłyby z bardzo drobnych darowizn, które prawdopodobnie nie zbliżyłyby się nawet do kwoty, od której musiałbym płacić podatki...

Pozdrawiam

Napisany przez Suxxess
Sprawdź serwis flattr pod adresem:
https://flattr.com

W przeciwnym wypadku możesz po prostu przesłać pieniądze komuś przez PayPal, korzystając z adresu e-mail. (Chociaż ma to niewiele sensu, ponieważ PayPal pobiera co najmniej 10 centów + procent od każdej transakcji lub 35 centów + 1,9% od kwoty.)

Więc sprawdź Flattr. Zastanowiłbym się nad tym, nawet jeśli zamierzasz prowadzić działalność gospodarczą, gdyż możesz już być uznany za działalność komercyjną, jeśli regularnie umieszczasz banery reklamowe i generujesz z tego dochody.

Napisany przez Stef85
Mówiłem o małych kwotach, ale tak małych to ja jednak nie miałem na myśli.

Dziękuję za radę, na pewno dobra intencja, ale Flattr prawdopodobnie nie jest używany przez moją docelową grupę odbiorców, więc to niestety nie zadziała.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata