Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupno domu to temat, który sprawia mi ból głowy.

Napisany przez Nimo
Cześć,
Wszystko wydawało się takie proste przy zakupie domu, a teraz, około 5 miesięcy później, nadal jedno pytanie powoduje pojawienie się przynajmniej 2 nowych.
Na wstępie, nie szukam tutaj wiążącej decyzji, po prostu chciałbym poznać kolejne opinie, ponieważ w najbliższych tygodniach mam kilka spotkań w bankach. Nie mam jednak zbyt dużo wiedzy na ten temat i można łatwo mnie zmylić.
Sytuacja wygląda następująco:
Finanse
W naszej trójce każdy pracuje.
Zarobki: (wszystkie kwoty netto)
~2100
~1700
~1600
= ~ 5400
określenie ~ to +/- 50€
Mamy tylko jedną kredytową ratę w wysokości 6000, która już niebawem zakończy się, oraz Dom, który czeka na spłatę. Na razie nie planujemy dzieci.
Planowaliśmy średnią miesięczą ratę w wysokości ~1200-1400 oraz dodatkowo około ~600€ na różne opłaty i oszczędności. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, projekt chciałbym rozpocząć na 30 lat i wybrać krótszy okres wiązania procentów, a po jego zakończeniu wyrównać pozostałe z oszczędności.
Jako zabezpieczenie mamy niewiele kapitału własnego, jedynie Dom o wartości rynkowej około 100000 i pozostające zobowiązanie finansowe w wysokości około 20000 (Dom dziadków).
Na razie skupiamy się na spłacie kredytów. Budowanie kapitału własnego rozpoczniemy stopniowo.
Sam obiekt:
Mamy kilka opcji w cenie zakupu pomiędzy ~90000-140000. Planowane są znaczne prace remontowe, dlatego szacuję, że całościowe koszty mogą wynieść około 200000, w zależności od obiektu. Dodatkowo możliwe jest finansowanie zewnętrzne, np. za pośrednictwem KfW, gdzie zaczynam zagłębiać się w temat.
Z tego co przeczytałem, największym problemem może okazać się kapitał własny, jeśli chodzi o decyzję czy tak czy nie. Drugim problemem są warunki kredytu z uwagi na duże prace renowacyjne.
Rozważaliśmy również budowę od podstaw, ale szacunki wskazywały na koszt około 400000 do zrealizacji naszych marzeń, ustalone przez dwie lokalne firmy budowlane.
Dziękuję za konstruktywne odpowiedzi.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
przy takim dochodzie finansowanie w pożądanej wysokości nie powinno być problemem. Brak własnego kapitału również nie powinien stanowić przeszkody.
W związku z okresem wiązania oprocentowania, ze względu na obecnie bardzo korzystne stawki, jak również dotyczące funduszy KfW np. na działania mające na celu oszczędność energii, warto się zastanowić. Oczywiście spłacanie domu w ciągu 30 lat na pewno jest wygodne, ryzyko zmian oprocentowania jest ekonomicznie znośne, ale można je dodatkowo zminimalizować.
Nie wszystkie banki akceptują modernizacje o takiej wysokości. Dlatego na początek powinno zostać opracowane zestawienie kosztów, które zrozumiale zwiększają wartość nieruchomości. Banki po prostu obawiają się finansowania szpeca, którego remonty są trudne do obliczenia.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli chcesz osiągnąć łączne koszty około 400 000 EUR przy cenie zakupu 200 000 EUR, to również powinny wynieść 200 000 EUR na prace modernizacyjne lub remontowe.
W przypadku takiej kwoty banki zazwyczaj wymagają potwierdzenia od architekta nadzorującego.
Czy masz architekta nadzorującego? Wskazuję gorąco przy tej sumie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata