- śr wrz 27, 2006 3:24 pm
Czy któremuś z Was udało się przeczytać książkę Benjamina Grahama "Intelligent investieren" oraz "Wenn es in Brasilien regnet" Petera Navarro? Staram się przekuć te dwie pozycje literaturowe na praktykę. Obserwuję rynek także od strony technicznej, wykorzystując analizę wykresów świecowych.Nadal mam trudności na przykład z odnalezieniem/obliczeniem np. wskaźnika KGV/KBG na podstawie raportów finansowych, bądź danych znajdujących się na stronach internetowych f&w lub innych gazetach giełdowych. Graham nie uznawał obliczania wskaźnika KGV na bieżący i przyszły rok, a jednak te gazety właśnie to robią. Uważał to za bzdurę. Moim pomysłem jest, aby kilka osób na forum połączyło siły i wspólnie dokonało analizy dwóch firm na podstawie danych z 2005 roku. Być może to doprowadziłoby do cennych wskazówek i ułatwiłoby wielu nowicjuszom inwestowanie w dobre spółki.Moim pierwszym pomysłem jest przeprowadzenie analizy dwóch firm na podstawie danych z 2005 roku: Logitech SA (LOGN) i Credit Suisse (CSGN). Kto byłby zainteresowany?Pozdrowienia, eisendrath