Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Jak znaleźć niedoszacowane akcje WHEN niski wskaźnik KGV)?

Napisany przez ADMCI4
Czy któremuś z Was udało się przeczytać książkę Benjamina Grahama "Intelligent investieren" oraz "Wenn es in Brasilien regnet" Petera Navarro? Staram się przekuć te dwie pozycje literaturowe na praktykę. Obserwuję rynek także od strony technicznej, wykorzystując analizę wykresów świecowych.Nadal mam trudności na przykład z odnalezieniem/obliczeniem np. wskaźnika KGV/KBG na podstawie raportów finansowych, bądź danych znajdujących się na stronach internetowych f&w lub innych gazetach giełdowych. Graham nie uznawał obliczania wskaźnika KGV na bieżący i przyszły rok, a jednak te gazety właśnie to robią. Uważał to za bzdurę. Moim pomysłem jest, aby kilka osób na forum połączyło siły i wspólnie dokonało analizy dwóch firm na podstawie danych z 2005 roku. Być może to doprowadziłoby do cennych wskazówek i ułatwiłoby wielu nowicjuszom inwestowanie w dobre spółki.Moim pierwszym pomysłem jest przeprowadzenie analizy dwóch firm na podstawie danych z 2005 roku: Logitech SA (LOGN) i Credit Suisse (CSGN). Kto byłby zainteresowany?Pozdrowienia, eisendrath

Napisany przez beat

Mam nadal trudności na przykład z odnalezieniem/obliczeniem na przykład wskaźnika KGV/KBG na podstawie raportów finansowych lub danych znajdujących się m.in. na stronach internetowych f&w lub innych biuletynach giełdowych.

Czytanie i rozumienie raportów finansowych.
https://www.kpmg.ch/issues/12117.htm
Aby ułatwić Ci szukanie... Z pewnością są lepsze źródła, ale możesz zacząć od tego.

Napisany przez 2cybercrash
Warto także, szanowany jednotrådowy, przejrzeć linki w lewym panelu, tam znajdziesz pod Ratings przewodnik po akcjach CH, gdzie znajdę wiele przydatnych wskaźników dla wartości SWX aktualnie i w prognozie.

Napisany przez Simona
Ale czy istnieje już lista niedoszacowanych akcji? Czy coś przeoczyłem? Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat

Ale czy jest już lista niedowartościowanych akcji? Czy źle widzę?

To byłby więc strona startowa Simony :wink:

Ale jest link do FuW (finanzinfo), gdzie można sortować według wskaźnika KGV itp. Jednakże ten link daje tylko wskazówki co do niedowartościowania dla tych, którzy potrafią połączyć te dane z resztą informacji (np. z raportu rocznego i wróżbiarstwem).
Po prostu nie natknąłem/am się jeszcze na listę niedowartościowanych tytułów, każdy prowadzi ją dla siebie. :wink:
Jeśli bank publikuje listy z zaleceniami uwagi nadmiernych lub niedostatecznych, to to jest kierunek. Jednak takie oceny mogą kryć się za nimi zupełnie inne interesy.
Szukam raczej akcji, które mogę dodać do listy z potencjałem kursowym. Ocena dyskontowa, wartość pieniężna itp. z wszystkimi zmiennymi, które można naginać, to jedno. Ludzie jednak kupują tam, gdzie widzą historie. Lista nieodkrytych historii byłaby więc ciekawym tematem.
Jako przykład szkoleniowy można sobie obejrzeć AAPL :lol: :lol: :lol: Nie tylko przeszłość, ale także przyszłość...

Napisany przez Simona
Ludzie kupują tam, gdzie widzą historie. Lista niewykorzystanych historii byłaby ciekawym tematem. @beat Więc guru dla guru byłoby czymś nowym. :lol: Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
Guru można raczej przyporządkować do plotek (plotkarza), historii znajduje się rzadziej o pięć przed dziewiątą.

Napisany przez ADMCI4
Witajcie, dzięki za link (obejrzę go zaraz) i komentarze. W magazynie Stocks podane są prognozy na bieżący rok oraz szacunki na przyszły, co oznacza trochę przewidywania przyszłości (w jakiś sposób). Jak pisze Beat, nie jest jasne, skąd pochodzi wskaźnik KGV na tych stronach, ponieważ zawsze będą różnice w precyzji danych, które nawet zaradny analityk może zauważyć. Czy ktoś zna stronę z KGV z poprzednich lat? Jeszcze jedno pytanie. Na przykład w przypadku Logitecha: czy w ogóle płacą (lub będą płacić) dywidendę? Czy ta akcja nie jest akcją na okaziciela (ps)? Uważam, że tylko akcje na okaziciela nie mają prawa głosu, podczas gdy akcje na okaziciela posiadają głos i są uprawnione do dywidendy (czy ja się mylę?). Czy istnieje strona pokazująca, które firmy wypłacały dywidendy w ciągu ostatnich 10 lat, a które nie? Pozdrowienia, Eisendrath PS: Simona - subskrybuję Twoją listę z terminami. Teraz muszę tylko ustawić linki do niej u siebie (albo może już są na tym forum i po prostu przegapiłem?)

Napisany przez Simona
KGV/Dividenden itp.: np. tutaj:

https://www.finanzinfo.ch/finanzplatz/aktienfuehrer_update/aktienfuehrer-de.asp

Prościej: spojrzyj na lewą stronę, niebieska siatka, Tytuł Oceny, kliknij na CH-Aktienführer, wybierz poszukiwany tytuł.

Terminy na tydzień:

pobieram z:

https://194.97.1.200/termine/default_adblue.asp?pagetype=16&sub=0&Month=9&Year= 20 06

ale można je znaleźć również podobnie tutaj na Forum w niebieskiej siatce w sekcji Terminy. Terminy związane z CH można znaleźć na Cash lub także na stronie Raiffeisenbank. Link do Cash jest także tutaj, sekcja News/Forum.

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez ADMCI4

Ale jeszcze nie ma listy niedowartościowanych akcji? Czy źle widzę?

Pozdrowienia,
Simona

Pośrednio tak. Musisz tylko zastanowić się, kiedy akcje są niedowartościowane? Dla mnie jest to wtedy, gdy ceny spadły znacznie (pomaga na przykład strona z najniższymi wartościami z ostatnich 52 tygodni) i nikt (szczególnie analitycy) nie wypowiada się o nich pozytywnie (pomaga strona z ocenami). Teraz przychodzi trudna praca. Musisz sam zebrać wszystkie przydatne informacje (skontaktować się z stronami internetowymi, sprawdzić sprawozdania finansowe i jeśli to możliwe, zapoznać się z planami biznesowymi, a nawet kupić produkt firmy). Jeśli nadal jesteś przekonany o firmie, to wzrasta prawdopodobieństwo, że znalazłeś niedowartościowany tytuł.

Napisany przez beat

w stockowym magazynie są cytaty takie jak w f&w (i na finanzinfo.ch) niestety tylko prognozy na obecny rok i szacunki na przyszły, co oznacza trochę wróżenie z fusów (jakoś). Jak pisze Beat, nie widać, skąd pochodzi ta cena do zysku na tych stronach, ponieważ zawsze będą różnice, jak dokładne są te liczby i jak wnikliwy analityk może to zauważyć.
Czy ktoś zna stronę z cenami do zysku z poprzednich lat?

Jak cena do zysku jest obliczana na tych stronach, jest bardzo proste: zakłada się pewien zysk i wstawia się go do wzoru. Jeśli te informacje wydają ci się niewiarygodne, musisz sam określić zysk na najbliższe lata. Tak robimy trochę na oko. Możesz łatwo obliczyć ceny do zysku z poprzednich lat, ponieważ te zyski są znane. Ale przeszłość nie jest tak ważna. Na giełdzie patrzy się w przyszłość, a tam nie wszystko jest takie klarowne.

Cytat eisendrath

jeszcze jedno pytanie. Na przykład w przypadku Logitech: czy w ogóle wypłacają oni (lub będą wypłacali) dywidendę? Czy to akcja na okaziciela (tzw. PS?)?

To nie ma wiele wspólnego z akcjami na okaziciela ani PS, ale z filozofią firmy. Firma może też wykupywać akcje zamiast wypłacać dywidendę.

Cytat eisendrath

czy istnieje strona, która pokazuje, które firmy wypłacały dywidendę w ciągu ostatnich 10 lat, a które nie?

Nie potrzebujesz takiej listy. Jeśli na przykład w zestawieniu FuW za ostatnie dwa lata widzisz Dywidenda Tak/Nie, to powinno to być punktem wyjścia. Następnie musisz kontynuować poszukiwania na stronie internetowej firmy. Możesz również spróbować wpisać w Google Dividendenperlen.
Czasami warto również samemu zrobić jakieś zestawienie. Wtedy coś zostanie w głowie. Nie wszystko jest podane w dokładnie takiej formie, jakiej byśmy chcieli. Musiałem sobie - bo tego chciałem / potrzebowałem - sam stworzyć bazę danych. Teraz mogę wygodnie sprawdzić ceny do zysku, dywidendy itp. z ostatnich lat.

Napisany przez Simona

Cytat autorstwa Simony

Ale czy jeszcze nie ma listy niedowartościowanych akcji? Czy ja słabo widzę?

Pozdrowienia,
Simona

Pośrednio tak. Po prostu musisz zastanowić się, kiedy akcja jest niedowartościowana? Dla mnie jest to wtedy, gdy ceny spadły znacząco (pomoże tu np. strona z najniższymi cenami w ciągu 52 tygodni) i nikt (szczególnie analitycy) nie wypowiada się pozytywnie na jej temat (pomoże tu strona z ocenami). Teraz zaczyna się ciężka praca. Musisz samodzielnie zgromadzić wszystkie przydatne informacje (skontaktować się z stronami internetowymi, zapoznać się z raportami rocznymi i, jeśli to możliwe, obejrzeć plany biznesowe, a może nawet kupić produkt firmy). Jeśli jesteś nadal przekonany o firmie, to wzrasta prawdopodobieństwo, że znalazłeś niedowartościowany tytuł.

Tak - a może zapomnieliśmy wziąć udział w imprezie Golay?

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez Dany1

Czy my - czy zapomnieliśmy wziąć udział w przyjęciu Golay?

Pozdrowienia,
Simona

Wydaje się, że tylko Börsenluchs i Luki Luki świętują, ale serdecznie im tego życzymy.

DJ Golay: Swarovski składa ofertę zakupu 50% udziałów Golay w Signity
27.09.2006 19:18:00,

Genewa (AWP) - Golay-Buchel Holding S.A. chce sprzedać 50% udziałów w spółce joint venture Signity partnerowi Swarovski. Swarovski przejmie również maszyny szlifierskie Golay do cyrkonii kubicznej, syntetycznych kamieni i markazytu, a także związane z nimi zapasy towarowe. Zysk z transakcji ma wynosić około 30 mln CHF, poinformowała w środę grupa z branży biżuterii, zegarków i luksusowych artykułów. Dokładny wynik sprzedaży nie jest jeszcze dokładnie znany, ponieważ różne parametry będą znane dopiero po wykonaniu transakcji - pisze dalej Golay. Po sprzedaży Golay wycofuje się całkowicie z produkcji i handlu cyrkoniami kubicznymi, syntetycznymi kamieniami i markazytem. Wiąże się to z redukcją zatrudnienia. Na 31 października zwołano nadzwyczajne walne zgromadzenie, na którym ma zostać zatwierdzona transakcja. Jednocześnie ma zostać ustalona nadzwyczajna dywidenda w wysokości 8 mln CHF. Golay zamierza skoncentrować się na tradycyjnej dziedzinie działalności po sprzedaży. Golay jednocześnie poinformował o pierwszym półroczu 2006 roku: obroty wyniosły 72 (71) mln CHF; zysk operacyjny wyniósł 1,3 (0,2) mln CHF, a zysk netto 0,9 (0,6) mln CHF. Grupa oczekuje, że w 2006 roku osiągnie całkowite obroty na poziomie 140 mln CHF i zysk bez wyjątkowych wpływów. gab/uh (END) Dow Jones Newswires, 27 września 2006, godz. 13:18 ET (17:18 GMT) Prawa autorskie (c) 2006 AG für Wirtschafts-Publikationen (AWP)

Napisany przez kandinski
"
Zacytowane przez Simonę

Ale nadal nie ma listy niedowartościowanych akcji? Czy źle patrzę?

Pozdrowienia,
Simona

Pośrednio tak. Musisz po prostu zastanowić się, kiedy akcja jest niedowartościowana? Dla mnie ma to miejsce, gdy ceny znacznie spadną (przydatna może być strona z najniższymi notowaniami w ciągu 52 tygodni) i nikt (szczególnie analitycy) nie mówi o nich pozytywnie (tutaj pomocne są strony z ocenami). Teraz przychodzi trudna praca. Musisz samodzielnie zebrać wszystkie przydatne informacje (skontaktować się z stronami internetowymi, przejrzeć sprawozdania finansowe i ewentualnie zobaczyć plany biznesowe, a nawet zakupić produkt firmy). Jeśli nadal jesteś przekonany o firmie, wtedy szansa na znalezienie niedowartościowanej pozycji rośnie.

Jesteś praktyczny... Logika nie jest uczona z książki, tam jest tylko teoria, która najpierw musi być wdrożona... a może nawet wtedy nie zadziała."

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata