Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy

Napisany przez Motr
Cześć, mój partner życiowy i ja chcemy zbudować. Działka jest w równych częściach moja i jego. On będzie jedynym kredytobiorcą. Mam kilka długów dzięki mojemu byłemu, ale są one spłacane ratami. Czy mogą być problemy z finansowaniem?

Napisany przez 2titan1981
Nie ma problemu, jeśli wasze dochody regularnie mogą pokryć raty finansowania. Po prostu ograniczcie swoje możliwości finansowe z perspektywy banku.

Napisany przez Motr
Dziękuję za szybką odpowiedź. Brzmi już dobrze.
Właśnie dostałem listem dokumenty od banku, Sparkasse. Między innymi formularz samooceny. Dlaczego? Przecież nie jestem kredytobiorcą.

Cała rodzina jest jednak oceniana pod kątem ryzyka.

Napisany przez Motr
Czy moja Schufa nie będzie sprawdzana poprzez samoopinię? Niestety, moja historia kredytowa jest teraz obciążona negatywnymi wpisami.

Ale nie wszystko musi koniecznie być widoczne w rejestrze dłużników.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Chwila, jest całkiem możliwe, że:
Osoba A i B kupują działkę, a tylko A zostaje jedynym kredytobiorcą.
Wtedy w ogóle nie sprawdza się żadnej Schufy dla B.
Czy nie byłoby to w Waszym interesie?

Napisany przez Motr
Tak, to bardzo w naszym interesie. Ale po co ta informacja o sobie?

Ludzie starają się uzyskać od Ciebie informacje. Upewnij się, że grzecznie odmówisz udzielenia informacji o sobie. Nie musisz tego robić, jeśli nie zamierzasz brać pożyczki. Ale uważaj - nie każdy bank zrezygnuje z weryfikacji, nawet jeśli nie chcesz być pożyczkobiorcą, ale tylko właścicielem. Jeśli nalegają na informacje od Ciebie, po prostu zmień bank.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
istnieją banki, w których sprawdzenie zdolności kredytowej jest obowiązkowe dla obojga małżonków zaciągających kredyt. Oczywiście są też banki, które sprawdzają jedynie konkretnego partnera umowy.
Ponieważ oboje jesteście właścicielami nieruchomości, a Dom będzie trwale związany z gruntami, taka weryfikacja może być uzasadniona.
Istnieją jednak także banki, które udzielają finansowania pomimo negatywnych danych w rejestrze dłużników, ale pod odpowiednimi warunkami.

Jeśli A i B dokonują zakupu, a A staje się tylko kredytobiorcą, to bankowi tak naprawdę nie przeszkadza B. Jednak w przypadku małżeństw bank poprosi B o nadesłanie nieformalnego oświadczenia, w którym wyraża zgodę na to, że jej partner życiowy/małżonek wziął kredyt.

Napisany przez Motr
Czy może to wynikać z faktu, że finansowanie miałoby częściowo nastąpić za pośrednictwem pożyczki z programu oszczędnościowego udzielonej przez mojego partnera życiowego oraz pożyczki z programu oszczędnościowego udzielonej przez mnie?

Oczywiście, jeśli obie strony są już znane, zakłada się, że obie będą nadal odpowiedzialne za dochód. Powinieneś zadbać o jasne warunki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata