Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Budowa domu 300 000 euro bez parteru.

Napisany przez anonymous1987
Cześć,

Znalazłem to forum dzięki Google i chciałbym usłyszeć ekspertą opinię na temat naszej sytuacji.

Oboje poniżej 30 roku życia od dawna szukamy nowego mieszkania. Niestety nie możemy znaleźć nic odpowiedniego. Zawsze pojawiały się wady, z którymi nie chcieliśmy żyć, albo mieszkania były zbyt drogie. Dlaczego więc nie kupić zamiast wynajmować? Również odwiedziliśmy różnych deweloperów i zasięgnęliśmy porad. Aż kilka tygodni temu natknęliśmy się na właściwą ofertę. Piękna działka w wspaniałej lokalizacji, dobra cena za Dom. Jednak pytanie, czy stać nas na to? Jesteśmy w rozterce. Nie mamy znaczącego kapitału, ponieważ dużo wydaliśmy. Chcielibyśmy jak najszybciej wyprowadzić się z obecnego mieszkania i rozpocząć temat rodziny, dlatego nasza sytuacja wygląda następująco:

3400 euro miesięcznie dla obojga - 700 euro jeśli moja żona przejdzie na urlop rodzicielski. Chcę tak policzyć, bo inaczej dla mnie to nie ma sensu.

1000 euro miesięcznie spłaty za Dom
400 euro opłaty dodatkowe za Dom
100 euro oszczędności na remont domu

Pozostaje 1900 euro na pozostałe wydatki. Brzmi dużo, ale jak wszystko się odliczy, łącznie z kosztami dziecka, w tej konfiguracji zawsze wychodzi na +-0 euro. Czy warto podjąć to ryzyko? Prawdopodobnie musielibyśmy spłacać ten Dom przez około 50 lat. To byłoby dla nas zbyt długie. Do 60 roku życia ten domek powinien być już opłacony.

Dom wraz z działką i otoczeniem kosztowałby nas 300 000 euro. To cena końcowa, w tym podatki i wszystkie inne opłaty. Dom byłby gotowy do wprowadzenia. Na nowe meble i wszystko, co potrzebne do nowego domu, mamy około 20 000 euro oszczędności. Nie mamy więcej pieniędzy obecnie.

Czy mimo to warto podjąć to ryzyko, czy nie lepiej pozostać w obecnym niefajnym mieszkaniu i na przykład oszczędzać poprzez plan oszczędnościowy na zakup domu? Czy byłby sens w Riester?

Dziękuję za pomoc

Napisany przez Phrank
Z 1100 €, przy pełnej spłacie i pewności co do oprocentowania, można osiągnąć około 35 lat na cały okres kredytowania. Z krótszym okresem wiązania oprocentowania i odpowiednio niższymi odsetkami może to nastąpić szybciej, ale wtedy ryzyko jest większe.
1000 €/miesiąc wydaje się trochę za mało przy sumie kredytu 300 000 €.
Do tego dodałem Riester, jednak z większą liczbą dzieci - ale to wymaga obliczeń: klik
Coś w tym rodzaju będę podpisywał jutro.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Aby móc udzielić odpowiedzi, trzeba wiedzieć, jakie są obecnie dochody męża i żony oraz czy planowane są dzieci obecnie czy dopiero w przyszłości?
Powszechnym błędem jest również zakładanie, że zaraz po urlopie macierzyńskim wraca się do pracy. To może spowodować komplikacje dla dziecka, dlatego nie należy w ogóle liczyć na dochód po urlopie macierzyńskim, jeśli jest przeznaczony na spłatę rat kredytu hipotecznego.
Dlatego pytanie jest o to, jakie są obecnie dochody męża.
Dziękuję.

Cześć,

masz całkowitą rację.

Moja pensja wynosi 2100 euro netto + ~5 % podwyżki co 5 lat na mocy umowy zbiorowej. Nasz związek zawodowy co roku finalizuje dodatkowo w przybliżeniu 2-3 %. Mam gwarancję zatrudnienia na całe życie. Premie za sukces, pieniądze na wakacje i świąteczne jeszcze nie zostały uwzględnione. Nigdy nie mieliśmy długów.

Planujemy dzieci w najbliższej przyszłości, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, co oczywiście jest niepewne, najlepiej zaraz po wprowadzeniu się do nowego domu. Czyli za około rok.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Z Twoją pensją nie będzie Cię stać na pokrycie kosztów w wysokości 300 000 EUR.
Tutaj można użyć kapitału własnego na pokrycie dodatkowych kosztów.
Ale to wszystko.
Zdecydowanie zbyt ryzykowne, jeśli planują Państwo już teraz mieć dzieci.

Dziękuję za odpowiedź.

Napisany przez Couponschneider
Chcesz zbudować Dom bez parteru? Jak to ma działać? Czy chodzi ci o kapitał własny?

Moje zdanie na ten temat: zachowaj spokój i oszczędzaj. Nie wiem, dlaczego ludzie z małymi dziećmi chcą wszyscy przeprowadzać się do domów. Dla małego dziecka to jest obojętne. Dla małego dziecka nawet małe mieszkanie jest nadal ogromne i interesujące.

Bez dzieci jest znacznie praktyczniej mieszkać w mieście. Mając dzieci, dzisiaj na pewno potrzebujesz samochodu, bez dzieci możesz zrezygnować z samochodu, ale tylko jeśli mieszkasz w mieście i blisko swojego miejsca pracy. Z małym dzieckiem trzeba ciągle odwiedzać pediatrę. I apteki, z powodu pieluch. Tutaj miasto jest również bardziej praktyczne.

Kiedy dziecko podrośnie, taki Dom z ogrodem może stać się interesujący. Do tego czasu jednak należy oszczędzać, budować jak najwięcej kapitału własnego i szybko spłacać pożyczkę.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć, z dochodu 2.100 euro, odliczyć około 1.100 euro na obciążenie domem oraz około 400 euro na koszty związane z domem. Pozostanie około 600 euro z niską spłatą plus zasiłek rodzinny (może pokryć koszty utrzymania) i ewentualny dochód żony. Czy chcesz faktycznie podjąć to ryzyko? Może istnieć opcja taniejszych istniejących nieruchomości, które są znacznie tańsze od luksusowej nowej budowy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata