Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: opłaty manipulacyjne kredytu

Napisany przez AongEng
Witajcie wszyscy,

zwróciłem się do różnych banków o zwrot opłat manipulacyjnych za moje kredyty, które zaciągnąłem od 2004 roku.

Dziś dostałem telefon od Sparkasse w Hamburgu, że decyzja dotycząca zwrotu opłat manipulacyjnych nie jest jeszcze ostateczna, ale zgodzili się z łaski swojej zwrócić mi 70% żądanej kwoty.

Teraz moje pierwsze pytanie, miałem wrażenie, że decyzja w tej sprawie jest już ostateczna. Czy bank ma rację, że muszę naprawdę poczekać?

Ponadto otrzymałem pierwszą odpowiedź od banku Santander. Dołączam list jako załącznik.

W liście od Santander omawiana jest tylko opłata manipulacyjna, nie ma mowy o żądanych odsetkach.

Z drugiego pytania wynika więc, czy muszę podjąć dalsze kroki, aby również odsetki zostały wypłacone?

Dziękuję za pomoc.

Pozdrowienia

AongEng

Napisany przez verschaukelt
Co najmniej Santander nie sprawia kłopotów i płaci.

O ile mi wiadomo, ostatni wyrok był ostateczny i apelacja nie była już możliwa. Więc możesz też żądać 100%.

Napisany przez Calypso
Cześć!

Jak długo musiałeś czekać na tę wiadomość od Santander?

Napisany przez AongEng
Zajęło dokładnie 10 dni od wysłania listu.

Napisany przez Calypso
Witam, wysłałem to listem poleconym dnia 30.10 i jeszcze nic nie słyszałem..
Na moje pytanie, powiedziano mi, że to potrwa, ponieważ otrzymują oni dzień w dzień aż 70 kontenerów pełnych poczty :O)

Napisany przez bananalars01
Przed kilkoma dniami pojawiła się informacja w wiadomościach:

Organizacja ochrony konsumentów zgromadziła wiele przypadków dotyczących tej sprawy.

Na przykład klienci jednego z oddziałów Volksbank w południowych Niemczech otrzymali wypowiedzenie po wniesieniu reklamacji.

Napisany przez AongEng
AKTUALIZACJA: Właśnie wpłynęło pierwsze zaliczka na konto (kolejne 5 dni po otrzymaniu odpowiedzi). Teraz jednak muszę ponownie żądać odsetek od tego, ponieważ kwota została przelana bez żądanych odsetek.

Nieźle.

Czy byłaby możliwość udostępnienia umowy kredytowej z opłatami - oczywiście zanonimizowanej?
Moja bank tłumaczy, że jest to indywidualna umowa i dlatego nie chcą zwrócić pieniędzy. Obecnie szukam porównań, aby zmusić ich do zwrotu - nigdy więcej Volksbank!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli to jest indywidualna umowa, moim zdaniem powinno to również być zawarte w umowie kredytowej

Napisany przez Tom81
Dzisiaj również otrzymałem zwrot opłat manipulacyjnych od Santander (odpowiedź od Santandera przyszła w zeszłym tygodniu). Niestety jednak bez odsetek. Muszę teraz napisać do nich ponownie, czy odsetki zostaną przelane w drugim kroku? Czy ktoś już miał z tym doświadczenie?

Jeśli to jest umowa indywidualna, powinno to być moim zdaniem odnotowane w umowie kredytowej

Poprawne...

Jednakże chodzi jedynie o umowę w formie standardowej, w której wpisano kilka liczb i danych. Po prostu to, co musiało zostać wpisane - kwota, stopa procentowa, itp... Nic indywidualnego...

Moim zdaniem umowa indywidualna to szczegółowa formuła mówiąca mniej więcej za usługi a, b, c uzgodniona jest opłata w wysokości xy

Napisany przez Melni
Cześć wszystkim,

żądałem również zwrotu opłaty za obsługę w różnych bankach. Sparkasse przelała pieniądze, ale bez odsetek. Santander do tej pory przelał tylko opłatę za obsługę, również bez odsetek, brakuje jeszcze jednej opłaty za obsługę. TeamBank w ogóle się jeszcze nie skontaktował, termin już minął.

Teraz moje pytanie do was, jak obliczyć odsetki? Czy rocznie 5%? Chodzi o kwotę Santandera, która została już przelana w wysokości 597,59 EUR (bez odsetek). kredyt rozpoczął się 1.11.2007. Czy mam przyjąć stałą stopę procentową na poziomie 5%? Wyniosłoby to 210,87 euro. (skorzystałem z kalkulatora odsetek za opóźnienie, nie mogę jeszcze podać linku, bo wygląda na to, że jestem tutaj jeszcze zbyt nowy).

Proszę o pomoc. Dziękuję.

@Melni, czy jesteś pewien, że otrzymasz zwrot także odsetek, a nie tylko opłatę manipulacyjną?

Napisany przez fogfog
Wyszukaj orzeczenia BGH. Lub zerknij do forum w czasopiśmie Finanztest. Oczywiście Melni przysługuje opłata manipulacyjna PLUS odsetki. Oprocentowanie 5% ponad stopę bazową.
@ Pracownik banku
Gdybym był tobą, też udawałbym głupka zamiast płacić.

PS: Wyszukaj forum - Finanztest - Opłaty manipulacyjne

Napisany przez Melni
Dziękuję za pomoc. Czy jest przypadkiem dostępny wzór pisma do złożenia wniosku tylko o odsetki?

Wzorzec pisma obejmował również żądanie odsetek!
W razie potrzeby zmień to, ale wystarczy też po prostu samemu wymyślić kilka zdań.
I pamiętaj, że możesz napisać wiele listów do banku, to nie zatrzymuje przedawnienia. Dlatego jest pożądane pośpiech!
Ja osobiście napisałem do rzecznika finansowego, ponieważ to zatrzymuje przedawnienie. Jednak zaczyna działać dopiero po otrzymaniu odmownej decyzji od odpowiedniego banku.
W Państwa przypadku moglibyście Państwo złożyć skargę do rzecznika finansowego, że żądanie zostało zrealizowane tylko częściowo, a odsetki nie zostały zapłacone.
Alternatywnie można też wystąpić o nakaz zapłaty, który zostanie wydany bez sprawdzania, czy roszczenie jest poprawne. To również zatrzymuje przedawnienie.

Napisany przez Calypso
Cześć!

Jak wygląda sprawa z umową z przed 3 lat, która została spłacona przed terminem?
Proszę sprawdźcie to... te 488,80 to nie jest opłata kredytowa, czyż nie?
Czyli też możliwe do odzyskania?
Dzięki

Dla mnie pytanie dotyczy, jakie są pozostałe koszty, szczegółowo.
Oraz czy prowizja manipulacyjna nie jest zawarta w pozostałych kosztach.

Napisany przez Calypso
Nic więcej tam nie ma...

@Calypso, to zapytaj. Jeśli masz przed sobą umowę kredytową, to powinno być jasne, co należy rozumieć przez inne koszty.

Napisany przez Calypso
Czy to przynosi lepsze zrozumienie?

Co przyniesie większą klarowność? Czy chcieliście właśnie dodać załącznik z grafiką?

Napisany przez Calypso
Teraz grafika jest tutaj..

Och tak, można było to zobaczyć na górze, ale teraz jest jasne.
Tak, ubezpieczenie kredytu pozostałego chroni przed śmiercią, bezrobociem lub chorobą.
Jednak nie ma to nic wspólnego z opłatą za obsługę kredytu.
Otrzymasz ją z powrotem tylko częściowo, jeśli ratalny kredyt zostanie spłacony przed terminem.

Napisany przez Calypso
Ok, dzięki za odpowiedź i jak dotąd wszystko jasne..
Czyli opłata w wysokości 488€ została naliczona tylko za RKV - szkoda

Cześć
moim zdaniem tak, ponieważ ubezpieczenie jest przekazywane bezpośrednio do ubezpieczyciela

Napisany przez AongEng
A teraz odpowiedź banku, który bez zbędnych ceregieli po prostu zwrócił pieniądze.

To wygląda dobrze.

Napisany przez AongEng
Cześć,

gdy otrzymuję odpowiedź od banku, w której napisano, że dalsze działania w celu przerwania przedawnienia nie są konieczne.

Czy to oznacza, że przedawnienie w przypadku żądania zwrotu zostało skutecznie przerwane prawnie? Czy lepiej jest również skorzystać z pomocy prawnika?

Pozdrowienia

AongEng

Napisany przez S. Schweers
Tak, to wystarczy.

Napisany przez charlesbukowski
Czy ktoś wie, czy działając regionalnym biurem mediacyjnym w Dolnej Saksonii można zahamować przedawnienie? Czy tak jest, to zawarte jest w regulaminie biura mediacyjnego. Może ktoś ma ten regulamin pod ręką.....
Dotyczy to wszystkich kas oszczędnościowych w Dolnej Saksonii, które nie są członkami niemieckiego Związku Kas Oszczędnościowych i Banków Spółdzielczych (DSGV)....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata