Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Stary umowa BHW Dispo maXX - Zatrzymaj oszczędności wplacone.

Napisany przez AchimS
Cześć,
mam stary kontrakt BHW Dispop maXX, który został przydzielony kilka lat temu. Jednak zrezygnowałem z korzystania z dobrych oprocentowań. Teraz, jeśli nadal będę regularnie wpłacał, osiągnę sumę oszczędności na około 1,5 roku.

Przeczytałem w Finanztest: Finanztest radzi oszczędzającym w systemie budowania oszczędności zatrzymać wpłaty przed osiągnięciem sumy oszczędności.
W moim kontrakcie jednak pod § 2 Dotacje oszczędnościowe stoi: Miesięczna składka oszczędnościowa do pierwszej wypłaty z przydzielonej sumy oszczędności budowlanych wynosi 3 promile sumy oszczędności budowlanych (stała składka oszczędnościowa)
Czy zatrzymując wpłaty nie działam wbrew temu ustępowi?

Ponadto BHW pobiera ode mnie te miesięczne kwoty. Czy jeśli teraz zrezygnuję z tej opłaty, czy BHW może mi wypowiedzieć umowę?

Dzięki za pomoc,
Pozdrowienia, Achim

Napisany przez obelix
Dopóki umowa nie została sfinansowana, wpłaty oszczędnościowe są zawsze dobrowolne i można je zatrzymać w dowolnym momencie. Bez problemu.

Po prostu wycofaj zgodę na obciążenie konta.

Napisany przez AchimS
dziękuję!

Znalazłem właśnie to w Südwestpress:

Czy kasy oszczędnościowe mogą anulować umowę, jeśli klienci zmniejszą lub wstrzymają wpłaty? Niektórzy klienci kas oszczędnościowych zmniejszają swoje wpłaty lub przez pewien czas nie dokonują wpłat, na przykład aby opóźnić osiągnięcie sumy oszczędnościowej i tym samym zakończenie umowy oraz zabezpieczenie sobie stosunkowo wysokich oprocentowań. Faktycznie nie ma obowiązku płacenia regularnych wpłat oszczędnościowych. Niemniej niektóre kasy oszczędnościowe twierdzą, że w takich przypadkach mogą dokonać wypowiedzenia umowy.

To potwierdza Pana/Panią, jednocześnie wskazując, że niektóre kasy oszczędnościowe mogą dokonać wypowiedzenia umowy lub uważają, że mogą to zrobić.

Napisany przez obelix
Jej Bausparvertrag nie jest zfinansowany, nie ma żadnych obowiązków wpłat i kasa oszczędnościowa nie wypowie tych umów.

Obecnie istnieją następujące powody wypowiedzenia dla wysokich stóp procentowych:

a) Umowa została przekroczona

b) Umowa została przyznana od dziesięciu lat / gotowa do przyznania

Dotychczasowe próby ominięcia wariantu b) nie przyniosły sukcesu. Nie ma jeszcze decyzji Sądu Najwyższego, kasy oszczędnościowe - jeśli takowa nastąpi - podchodzą do tego z ogromnym spokojem.

Napisany przez AchimS
jeszcze jedno ostatnie pytanie - co oznacza Bausparvertrag financiert - zuteilt bzw. Darlehen in Anspruch genommen?

Napisany przez obelix

jeszcze jedno pytanie - co oznacza kredyt budowlany zaciągnięty - przyznany lub pożyczka wzięta?

nie, jak tylko zostanie wzięta pożyczka związana z oszczędzaniem budowlanym, rata odsetkowa i kapitałowa stają się wymagalne.

Jeśli oszczędności budowlane są włączone do finansowania, czyli są przedfinansowane, (prawie) zawsze wymagane jest minimalne oszczędzanie. Klient musi dokonać takich oszczędności. kredyt przedfinansowania zostanie potem spłacony za pomocą przyznanego kredytu budowlanego.

Napisany przez phot
Mogę jedynie potwierdzić twierdzenia Obelika na podstawie własnego doświadczenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata