Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: 2 pożyczkobiorców z 2 różnych gospodarstw domowych

Napisany przez Baupummel
Cześć ekspertom,

Obecnie mieszkam w domu jednorodzinnym, który jest jeszcze spłacany, ale pozostały dług wynosi tylko około 33% wartości rynkowej nieruchomości.

Teraz chciałbym postawić bungalow i początkowo wynająć go moim rodzicom, a później sam tam zamieszkać. Zasada wynajmu członkom rodziny jest dla mnie jasna (wysokość czynszu powyżej 66% itp.).

Finansowanie tego przedsięwzięcia wydaje się jednak nie być takie proste. Mam dochód około 2500€ netto. Moja żona obecnie nie osiąga żadnych dochodów. Mamy syna, czyli gospodarstwo trzyosobowe.

Ponieważ moje dochody nie wystarczają, chciałbym włączyć mojego ojca jako drugiego pożyczkobiorcę do finansowania. Jest on urzędnikiem i ma podobny dochód.

Podczas pierwszej konsultacji finansowej poinformowano mnie, że nie da się tego zrealizować z punktu widzenia analizy budżetowej i banki rzekomo niechętnie biorą pod uwagę mojego ojca jako drugiego pożyczkobiorcę.

Czy ktoś ma doświadczenie w rozwiązywaniu takiej sytuacji?
Poradzono mi, że zarówno moi rodzice, jak i moja żona i ja powinniśmy wszyscy zostać pożyczkobiorcami, a wtedy może się udać? Jednak nie o to chodziło, chociaż tak naprawdę nie ma znaczenia, czy brany jest pod uwagę tylko mój ojciec czy oboje.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Baupummel,

Nie jestem w stanie zgodzić się z wyjaśnieniami banku dotyczącymi możliwości reprezentacji, dobrze więc, że na rynku istnieje więcej niż jeden bank.

Ojciec zdecydowanie może wejść jako współkredytobiorca.

Nie mam pojęcia, co oznaczają te 66%, istotne jest, jaka jest lokalna czynszowa wartość najmu. Nie słyszałem, abyś musiał podawać nazwisko najemcy podczas składania wniosku o finansowanie, a tym bardziej nie musi to być członek rodziny.

Jednak należy sprawdzić, czy bank nie narzuca zbyt wygórowanych kryteriów przy obliczaniu budżetu, czyli finansowania zorientowanego wyłącznie na ciebie.

Jaki bank był zaangażowany?

Napisany przez Baupummel
Cześć panie Buhmann,

Zero problemów z nadal żadnym bezpośrednim bankiem, tylko doradztwem finansowym, które, jak Pan, pośredniczy między różnymi bankami.

Jeśli chodzi o te 66%, miałem na myśli tylko kwestię wynajmu rodzinie. Oznacza to, że urząd skarbowy przygląda się temu dokładnie i trzeba uzyskać co najmniej 66% rynkowej stawki czynszu, w przeciwnym razie nie można odliczyć kosztów reklamy w pełnej wysokości.

Jeśli składam wniosek o finansowanie z ojcem, jak banki oceniają nasze sprawy domowe? Czy dla każdego domu osobno?

Jakie koszty utrzymania należy realistycznie uwzględnić dla dwóch dorosłych i jednego dziecka?

Ponieważ obciążenie finansowe dzieli się między dwóch kredytobiorców, należy obliczyć połowę raty jako obciążenie każdego gospodarstwa domowego. Ponieważ otrzymuję dochody z najmu, moje obciążenie domowe powinno być w granicach rozsądku. Powiedziano mi, że banki oczekują nadwyżki z dochodów z najmu.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Baupummel,

oczywiście będą obliczone 2 gospodarstwa domowe, które muszą być zarządzane ze zdobytych dochodów.

Tak, ale czynsz ustalony do obliczeń gospodarstwa domowego nie musi wynosić 66 % rzeczywistego czynszu, jaki pobierają, ponieważ jest to członek rodziny, ważna jest tu przede wszystkim tzw. miejscowa cena najmu. Jeśli na przykład ojciec płaci więcej niż wynosi miejscowa cena najmu, np. ponieważ chce wspierać, to nie będzie to brane pod uwagę.

Gdzie szukali Państwo porady? To, co im powiedziano, to bzdura, wydają się Państwo także zdezorientowani, co sugeruje, że poprzednia rada była niewłaściwa.

Napisany przez Kass Finanz
W przypadku Państwa gospodarstwa domowego zostanie przeprowadzone porównanie dochodów z odpowiadającymi im wydatkami, które obejmują również obciążenie z tytułu zamieszkania we własnym domu, ryczałt na koszty utrzymania rodziny oraz koszty dodatkowe związane z nieruchomościami.
Podobnie będzie w przypadku Państwa ojca, gdzie ewentualnie będą uwzględnione aktualne koszty najmu.
Jeśli te obliczenia wypadną pozytywnie, nic nie stoi na przeszkodzie, aby uzyskać finansowanie, zwłaszcza jeśli ewentualna hipoteka na Państwa Dom dla korzystniejszych warunków.
W niektórych przypadkach opłata czynszowa Państwa rodziców, która zwykle jest uznawana przez banki jako 75% dochodu, może pomóc.
Aby udzielić konkretnej pomocy, potrzebne są dodatkowe szczegóły.

Napisany przez Baupummel
Nasze obecne obciążenie naszej zamieszkałej nieruchomości wynosi 650€
Dom ma powierzchnię mieszkalną 130m²
W gospodarstwie domowym mamy samochód.

Planowany Dom jednorodzinny typu Bungalow o powierzchni 100m² na działce o powierzchni około 600-700m²
Planowane przychody z czynszu około 600€ netto

Szacowane koszty całkowite 210.000€, w tym tereny zewnętrzne
Potrzebne finansowanie 190.000€

Kapitał własny jest głównie zainwestowany w naszą nieruchomość.
Koszty dodatkowe związane z zakupem działki mogą być zapłacone dodatkowo.
Koszty działki około 40.000-50.000 €

Dokładne obliczenie finansowania budowy nie jest możliwe ze względu na brak danych.
Jednak finansowanie w wysokości 190 000 €, z 10-letnim okresem obowiązywania oprocentowania i 2% spłatą kapitału, powinno kosztować około 580 € miesięcznie i powinno być również możliwe bez żadnych zobowiązań ojca.
Sugerowane rozwiązanie polega na obciążeniu obecnego domu i sfinansowaniu pozostałej kwoty na budowę nowego domu.
Jeśli potrzebują Państwo dokładniejszych informacji, proszę przesłać mi wiadomość z Państwa adresem e-mail.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Kass Finanz,

jak dyskutujesz o kryteriach inwestorów kapitałowych banków w przypadku niewspółuczestnictwa ojca?

Chodzi mi teraz o najlepsze warunki i warunki banków.

Uważam, że rata w wysokości około 500 euro jest absolutnie realistyczna.

Specjalnie przedstawiłem odpowiedź ogólnie, ryzykując tym samym możliwość otrzymania lepszej oferty / opinii. W miarę możliwości lepsze warunki są prawdopodobnie możliwe, ale bez dalszych informacji nie da się tego dokładnie obliczyć.
Jeśli Dom zostanie zajęty przez ojca, widzę możliwość samodzielnego użytkowania przez rodzinę, jeśli Dom nie będzie zbyt daleko od miejsca zamieszkania klienta. Ponieważ można sporządzić umowę najmu, jest to na pewno możliwe rozwiązanie.

Napisany przez NaTwoim13
Nieprawda, w większości banków kryteria inwestora kapitałowego mają znaczenie również dla członków rodziny.

Na podstawie podanych informacji możliwe jest określenie warunków, na przykład moja stopa zwrotu na 15 lat stałego oprocentowania i integracja 50 000 euro z programem KfW.

Oczywiście ten warunek nie jest trwały w kontekście decyzji opartej na dostępnych danych, ale można go obliczyć.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata