Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: skomplikowane finansowanie domu

Napisany przez Tatjalex
Cześć!
Mam następujące pytanie....Moim teściom, mojej żonie i mnie zależy na wspólnym zakupie domu. kredyt wynosi 354 000 €. Moi teściowie wniosą do tego mieszkanie o wartości co najmniej 100 000 €. Oznacza to, że czysty kredyt będzie wynosić 254 000 € (wliczając koszty renowacji). Teraz moje pytanie: W zasadzie jesteśmy trójką płacącą, która wykonuje pełny etat, ale moje wyniki w Schufa nie są najlepsze, chociaż wszystko jest uregulowane, ale mój wynik nie jest najlepszy. Czy finansowanie domu może nie powieść się z powodu mojego złego wyniku? Czy mieszkanie plus 20 000 € wkładu własnego są wystarczającym zabezpieczeniem dla banku??

Cieszę się z wielu odpowiedzi

Dziękuję bardzo

Napisany przez Aipnos
Cześć Tatjalex,

na pierwszy rzut oka można powiedzieć: jest to wykonalne, ale z wieloma otwartymi pytaniami:

np.
- jaka jest czysta cena zakupu domu?
- ile zostanie zainwestowane w modernizację? Co z tego jest zabezpieczającego wartość? Co zwiększające wartość?
- 3 kredytobiorców? dla wielu banków obecnie nie ma problemu
- jak wygląda podział domu? Czy to jest Dom dwurodzinny? Czy będzie podzielony na dwie jednostki mieszkalne, gdzie ty zamieszkasz razem z teściami? (czy zostanie wówczas w notariuszu wyceniony na 25% z 4 osób)?
- Jako zabezpieczenie: mieszkanie o wartości co najmniej 100 000 euro? Tutaj również zależy od oceny banku, może się zdarzyć, że zostanie wycenione tylko na 80 000 euro lub mniej jako zabezpieczenie.
- czy mieszkanie teściów jest wolne od obciążeń, czy istnieją tam jakieś inne kredyty?
- 20 000 euro pozostaje jako kapitał własny
- jak wyglądają koszty dodatkowe przy nabyciu? (notariusz, podatek od nabycia nieruchomości + ew. pośrednik)???

Wróćmy do twojego wyniku punktowego w Schufa:
tutaj kluczowe jest, jak twoje dochody mają się do dwóch innych dochodów, ponieważ jeśli twa żona i teściowie mogą spokojnie przenieść ciężar finansowy samodzielnie, to twój wynik nie jest tak istotny dla banków.

Z jakiego regionu pochodzicie?

Po prostu znajdźcie dobrego doradcę finansowego i przejdźcie z nim przez całość.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tatjaalex, Podczas audytu bankowego zawsze liczy się dzień X, dokładnie wtedy, gdy składasz pełne zapytanie o kredyt. Jeśli wtedy twoje Schufa jest jeszcze negatywne z powodu zakończonego wpisu w Schufa, w większości banków zostaniesz odrzucony. Powinieneś raczej zdobyć raport własny z Schufa za 24,95 EUR, wtedy dokładnie zobaczysz, kiedy twoja Schufa będzie znowu w porządku, aby otrzymać normalne oprocentowanie bankowe. Twój wynik w Schufa powinien wynosić co najmniej 90% w pełnym raporcie z Schufa. Czy masz raport własny z Schufa?

Napisany przez Daukind

Powinno raczej uzyskać informacje o sobie w Schufa za 24,95 EUR, a następnie dokładnie zobaczyć, kiedy znowu będzie w porządku, aby otrzymać normalne oprocentowanie kredytu bankowego.

Dlaczego powinna to zrobić? Wystarczy raz w roku bezpłatnie zażądać informacji na podstawie §34 BDSG. Zawarte są w nich wszystkie informacje, które Schufa ma zapisane.

@Daukind, bardzo prosto. Ponieważ w informacji zgodnie z §34 BDSG nie zawarte są wszystkie informacje, które są konieczne z punktu widzenia banku.
Ta informacja jest po prostu podstawowa. Pełna informacja to to, co banki chcą zobaczyć. To moje codzienne doświadczenie przy ubieganiu się o finansowanie z nieco trudną historią kredytową.

Napisany przez Kass Finanz
Bez dokładniejszych informacji nie można wydać tu żadnej opinii.
Dobry doradca będzie w stanie dokładniej przetworzyć i zbadać sprawę. Oprócz osobistej zdolności kredytowej wszystkich pożyczkobiorców, istotne są także dane dotyczące obiektu.

Napisany przez Daukind

@Daukind, całkiem proste. Ponieważ w informacji zgodnie z §34 Ustawy o Ochronie Danych Osobowych nie zawarte są wszystkie informacje, które są wymagane przez bank.
Ta informacja jest po prostu podstawowa. Pełna informacja to to, co banki chcą zobaczyć. To moje codzienne doświadczenie przy finansowaniu z nieco trudną historią kredytową w Biurze Informacji Gospodarczej.

Bank i tak pobiera informacje, a także istotne dane. Informacja zawarta w ustawie zgodnie z §34 UODO musi zawierać wszystko. Do tego zobowiązana jest Biuro Informacji Gospodarczej. Informacja zgodnie z §34 UODO musi dostarczyć wszystkie informacje przechowywane o danej osobie. Informacja o zdolności kredytowej za 24,95 nie zawiera w żadnym przypadku więcej informacji...

Napisany przez NaTwoim13

Wynik punktowy Schufa powinien wynosić co najmniej 90% w pełnym raporcie z Schufa.
Czy masz raport z własnym wynikiem w Schufa?

@Bankkaufmann

Gdzie to jest napisane, kto to ustala, kiedy ma to miejsce, w której banku to ma znaczenie?
90% to słaby wynik, ale mimo tego można otrzymać finansowanie mieszkaniowe na rozsądnych warunkach.

Istnieje wewnętrzny wynik, istnieje mały raport Schufa, istnieje duży raport Schufa, istnieje procedura literowa.....

Jedni bank tak, inni inaczej, a jeszcze inni jeszcze inaczej!

. Informacja kredytowa za 24,95 zawiera z pewnością mniej informacji...

@Daukind, najłatwiej będzie, jeśli sam sobie zdobędziesz informację zgodnie z §34BDSG oraz pełną informację z Schufa i porównasz je.

Wtedy zauważysz, że pełna informacja zawiera znacznie więcej danych.
Po prostu zakładam, że napisałeś to uogólniająco i po prostu nie wiesz.

W mojej codziennej pracy pomagam osobom, które mają problemy z płatnościami. W zeszłym tygodniu otrzymałem zgodę na rozpatrzenie sprawy w celu uniknięcia licytacji komorniczej. W takich przypadkach zawsze wymagana jest pełna informacja z Schufa. I tak było w tym przypadku. Klient przedstawił również informację zgodnie z §34BDSG i mogłem mu wytłumaczyć, jak wiele dodatkowych informacji zawiera pełna informacja z Schufa w porównaniu z informacją zgodnie z §34BDSG.

Zanim odpowiesz lub wydasz oświadczenie, naprawdę uprzejmie sugeruję, abyś sam zdobył obie informacje o sobie i je porównał. Wtedy zobaczysz różnicę.

Napisany przez Daukind

@Daukind, najłatwiej będzie, jeśli uzyskasz informacje zgodnie z §34BDSG oraz pełną informację ze Schufy na swój temat i porównasz je.

Wtedy zobaczysz, że pełna informacja zawiera o wiele więcej danych.
Po prostu przypuszczam, że napisałeś to uogólniając, i po prostu nie wiesz.

Mam obie informacje. Zarówno dotyczące mnie, jak i innych osób. Teraz, drogi Bankuafmannie, byłoby interesujące, jakie informacje znajdziesz w raporcie dotyczącym zdolności kredytowej (tak się nazywa produkt, a nie Vollauskunft), których nie ma w informacji zgodnej z §34 BDSG.

Być może warto byłoby się też dowiedzieć, co tak naprawdę oznacza §34 BDSG... wtedy wiele się wyjaśni - mam nadzieję.

Nawiasem mówiąc, jako mała anegdota: Jeśli jesteś (od lat) aktywny na Facebooku, to poproś kiedyś o informację zgodnie z §34 BDSG. Już nie przyjdzie w kopercie, tylko paczką - albo przesyłką drogową.

Napisany przez Harley
To, co pracownik banku udostępnił tutaj jako przegląd danych zgodnie z § 34 Ustawy o ochronie danych (BDSG) oraz zwane przez niego kompletnymi informacjami dotyczącymi bonitetu, jest po prostu FAŁSZYWE.

Przegląd danych zgodnie z § 34 BDSG musi zawierać wszystkie - i faktycznie to robi - dane przechowywane na temat osoby wnioskującej.

W tym sensie nie jest prawdą, że informacje dotyczące bonitetu zawierają dodatkowe informacje dotyczące przechowywanych danych.

Napisany przez Daukind
No cóż, jako partner współpracujący z Schufa, nie ma żadnych korzyści z udzielenia informacji na podstawie §34 BDSG, więc jego motywacje są oczywiste. Albo po prostu nie wie o tym, pomimo że jest partnerem. Które z tych dwóch jest gorsze, zależy od każdego indywidualnie....

@Daukind
czy naprawdę wierzysz, że jako partner współpracujący ze Schufa w ogóle coś na tym zarabiam?
Absolutnie nic na tym nie zarabiam i nie chcę na tym zarabiać.
Dla mnie wystarczające jest zaufanie Schufy, które mam od 2010 roku dzięki stronie docelowej.

Dlatego Twoje stwierdzenie zatem jego motywacje są oczywiste jest nieprawdziwe.

Nie będę już uczestniczyć w tej dyskusji.

PS: Czy kiedykolwiek widziałeś raport pełnej informacji lub raport wiarygodności Schufy klientów, którzy mają tytułowane roszczenia lub wymierne saldo?
Jeśli tak, to porównaj to proszę z §34BDSG.
A jeśli to zrobisz, to możesz złożyć oświadczenie.

Nie chodzi tutaj o klientów mających czystą historię w Schufie. Jak wiadomo, moim codziennym zadaniem jest pomaganie klientom posiadającym nieruchomość i problemy z płatnościami.

Zaangażowany partner bankowy ZAWSZE chce raportu pełnej informacji lub raportu wiarygodności Schufy, a NIE §34BDSG.

I robi to z dobrego powodu, aby móc wszystko prześledzić.

Być może teraz zrozumiesz, dlaczego jest to takie ważne.
Na pewno nie dla Ciebie, ale dla klientów, którzy stoją z plecami przyciśniętymi do muru.

I Daukind, wiesz co? Nawet te 24,95 EUR pokrywam za klientów, płacąc je z własnej kieszeni.

Napisany przez Daukind
O nie... tyle półprawd.

Informacja zgodnie z $34 BDSG obejmuje wszystkie informacje, w tym pochodzenie tych informacji oraz informację, komu zostały udostępnione w ciągu ostatnich 12 miesięcy.

Oczywiście bank tego nie widzi, ponieważ go to nie dotyczy. Bank (jako tzw. partner A Schufy) otrzymuje wszystkie istotne informacje kredytowe jednym kliknięciem. Dlatego a) również nie jest konieczna przez klienta opłacana informacja kredytowa, ani b) zawiera mniej(!) informacji niż informacja zgodnie z §34 BDSG.

Informacja kredytowa za 24,95 euro jest interesująca lub konieczna, gdy trzeba udowodnić swoją zdolność kredytową osobie trzeciej (np. właścicielowi nieruchomości itp.) Nigdy bankowi. (Chyba że nie jest partnerem Schufy...)

I drogi bankowiec, to dotyczy także osób z negatywnymi cechami (bez względu na to, czy twarde czy miękkie). Widziałem już wystarczająco dużo takich informacji. Zarówno zgodnie z §34, jak i informację-abonament w cenie 24,95 euro.

Ponownie pytanie do Ciebie: Czy w ogóle wiesz, co ustawodawca miał na myśli z §34 BDSG? Czy nadal twierdzisz, że Schufa - których partnerem są Państwo - świadomie i ciągle łamie prawo, nieprzekazując wszystkich informacji w samoinformacji zgodnie z §34 BDSG?

Napisany przez Harley

@Daukind, najłatwiej będzie, jeśli uzyskasz informacje zgodnie z §34BDSG i pełne sprawozdanie z Schufa o sobie i je porównasz.

Wtedy zobaczysz, że w pełnym sprawozdaniu jest znacznie więcej informacji.

Cytat od Bankkaufmanna

PS: Czy kiedykolwiek widziałeś pełne sprawozdanie z Schufa lub ocenę bonitacyjną klienta posiadającego zasądzone roszczenia lub salda wymagalne?
Proszę, porównaj to z §34BDSG.
A kiedy to zrobisz, możesz śmiało wydać oświadczenie.

Chodzi tutaj nie o klientów posiadających nieskazitelną historię w Schufa.

@ Daukind

Skąd Bankkaufmann ma pewność, że w twoim sprawozdaniu z Schufa uwzględnione są zasądzone roszczenia lub saldo wymagalne. Czy udzieliłeś zgody na takie zapytanie?

W związku z tym przypomina mi tylko wiersz Christiana Morgensterna: Niemożliwy fakt zaistniał

...Bo, jak ostrożnie wywnioskuje, nie może być tego, czego nie może być.

@Harley, proszę dokładnie przeczytaj mój post. Nie napisałem, że Daukind ma zatytułowane roszczenia w Schufa, lecz klienci z prawdziwego życia, z którymi mam codzienny kontakt.

Napisany przez Harley

@Harley, proszę przeczytać moje wpisy dokładnie. Nie napisałem, że Daukind ma tytułowane roszczenia w Schufa, ale klienci z życia codziennego, z którymi mam codziennie do czynienia.

Ale zauważyłeś uśmiechy w moim poście, tak?

To było jako ironiczne nawiązanie do tego, że najpierw zaleciłeś Daukindowi uzyskanie informacji o swojej zdolności kredytowej i porównanie jej z informacją o danych zgodnie z § 34 BDSG, aby zauważyć rzekome różnice.

W kolejnym poście twierdziłeś, że różnice między informacją o zdolności kredytowej a informacją o danych występują tylko u osób z cechami negatywnymi, takimi jak tytułowane roszczenia itp.

Jeśli faktycznie tak by było, to w informacji o Daukindzie musiałyby być wymienione negatywne elementy, ponieważ w przeciwnym razie, zgodnie z Twoim drugim stwierdzeniem, nie powinna istnieć różnica między tymi dwoma rodzajami informacji. Jednak sprzeciwia się temu Twoje pierwsze stwierdzenie.

Nie twierdzę, że w informacjach o Daukind są negatywne cechy i życzę miłego weekendu.

Napisany przez Harley

Nie twierdzę, że w przypadku Daukind są negatywne informacje, i życzę miłego weekendu.

Poddaję się i życzę Panu/Pani trochę więcej...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata