Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zakończono kredyt na budowę domu i nadal istnieje umowa oszczędnościowa budowlana.

Napisany przez don valeri
Cześć, mam pytanie finansowe. Próbowałem samemu obliczyć, co jest lepsze, ale niestety nie udało mi się.

W 2013 roku podpisałem umowę na konto oszczędnościowe.
Suma oszczędnościowa 50000 Oprocentowanie kredytu 1% Stopa oprocentowania 1%
Kwota oszczędnościowa miesięcznie 200 (175€ własnych i 25€ od firmy)

W 2014 roku podjąłem kredyt na budowę domu
Umowę z KFW mogę spłacić dodatkową płatnością.
Kwota kredytu 50000 Oprocentowanie kredytu 1,66%
miesięcznie 255,62€

Czy powinienem nadal wpłacać 175€ na konto oszczędnościowe, czy lepiej spłacić kredyt KFW. Dziękuję za pomoc.

Re: Zakończono kredyt na budowę domu i nadal istnieje umowa oszczędnościowa budowlana.

Napisany przez Aipnos
to można łatwo obliczyć, dostaję 1%, muszę zapłacić 1,66%!
na pierwszy rzut oka, wydaje się bardziej opłacalne płacić więcej w finansowaniu KfW!
(w ciągu roku płacisz 2100 EUR, w przybliżeniu korzyść z odsetek rocznych wynosi 13,86 EUR... oszczędzam sobie dokładnych obliczeń...)

JEDNAK pojawia się duże ALE....

1. Pytanie:
1% oprocentowanie zysków i 1% oprocentowanie kredytu.... aha.... więc albo przy oprocentowaniu zysków zapomniano o zerze na początku: 0,1% oprocentowanie zysków, 1% oprocentowanie kredytu...
albo przy 1% oprocentowaniu zysków, w przypadku kredytu liczba po przecinku, np. 1,95%

2. Pytanie:
Dlaczego w ogóle został zawarty kontrakt hipoteczny?
bo jeśli mówisz, że chcesz później złapać część finansowania po korzystnej stopie procentowej, to musisz otrzymać to w momencie przydzielenia = musisz tutaj nadal wpłacać, aby później otrzymać korzystną stopę procentową

Ponieważ wydając 13,86 EUR rocznie na dodatkowe koszty, kupujesz bezpieczeństwo odsetkowe na przyszłość... Pożyczki od Bausparkasse, które otrzymasz później przy przydziale...

Więc najpierw zastanów się nad celem zawarcia umowy o oszczędności hipoteczne, a potem podejmij decyzję

Dziękuję za odpowiedź. Kiedy zawierałem umowę oszczędnościowo-budowlaną, budowa domu była dla mnie odległym marzeniem. Jednak teraz okazało się, że już buduję. Przypadkiem mój plan oszczędnościowy staje się gotowy do realizacji 2 miesiące przed zakończeniem mojego kredytu.
Mój plan oszczędnościowy ma rzeczywiście oprocentowanie 1% i stopę procentową.

Tutaj dochodzę do mojego drugiego pytania. Dzisiaj miałem spotkanie w moim banku.
Znowu mój obecny kontrakt oszczędnościowy:
Kwota oszczędności mieszkaniowych 50000
Oprocentowanie oszczędności 1%, oprocentowanie pożyczki 1%
Dostawa w wysokości 25164 euro w dniu 31.07.23

Bank złożył mi ofertę zmiany kontraktu oszczędnościowego, ponieważ saldo mojego kredytu w wysokości 70000 euro wyniesie 7.7.2024.
Kwota oszczędności mieszkaniowych 70000
Oprocentowanie oszczędności zmniejszone do 0,1%, oprocentowanie pożyczki 1%
Dostawa w wysokości 26.322 euro w dniu 31.08.2024

Czy to dobra oferta? Zdziwiło mnie, że bank sam do mnie napisał.

Dziękuję za dalszą pomoc

Napisany przez Aipnos
Cześć Ranku,

więc przy zmianie umowy:
Zrezygnujesz z oprocentowania salda w wysokości 0,9% na 8 lat (strata około 800 EUR od odsetek),
ale zabezpieczysz sobie dodatkowy kredyt z oprocentowaniem 1% w wysokości 18 800 EUR (50 tys. EUR - 25 tys. EUR salda w porównaniu do 70 tys. EUR + 26 tys. EUR salda)

teraz wszystko zależy od tego, jakie oprocentowanie można oczekiwać w 2024 roku, jeśli będzie wynosić około 2%, można kontynuować starą umowę oszczędnościową, jeśli oprocentowanie przekroczy 2,5%, wtedy opłaca się bardziej trzymać umowy oszczędnościowej z punktu widzenia odsetek kredytowych powyżej 800 EUR.

Teraz chodzi o Twój komfort psychiczny + Twoje oszacowanie sytuacji odnośnie oprocentowania w 2024 roku!

Dziękuję. Świetne forum.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata