Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy możliwe do przedstawienia.

Napisany przez matti85
Cześć wszystkim,

Wczoraj zwiedziliśmy nieruchomość, a dziś mamy kolejne spotkanie.

Chodzi o gotowy Dom z 2014 roku zgodny z normą KFW 70, gdzie naprawdę nie trzeba niczego więcej robić. Powierzchnia mieszkalna wynosi 145 m², a działka ma prawie 400 m². Cały ogród oraz garaż są gotowe. Aktualna cena zakupu wynosi 349 000€, ale chcemy jeszcze negocjować i spróbować zejść do 330 000€. Posiadam wkład własny w wysokości około 27 000€, który jednak w całości poszedłby na podatek od nabycia nieruchomości oraz koszty notarialne. Dlatego byłoby to wówczas finansowanie w 100%

Moi rodzice podarowali mi ich mieszkanie własnościowe, które ma wartość rynkową około 100 000€. Pozostały dług wynosi 30 000€, który jednak nie jest na moje nazwisko. Czy można użyć to mieszkanie jako zabezpieczenie?

Moje pytanie brzmi jak wyglądałoby finansowanie i czy mogę sobie na to pozwolić? Ponieważ moja narzeczona obecnie posiada mieszkanie własnościowe, nie będzie wymieniona w umowie. Mogłaby być dodana dopiero, gdy jej mieszkanie zostanie sprzedane lub wynajęte, tak?

Moje wynagrodzenie netto wynosi miesięcznie 2700€ (13 pensji). Od 01.12.2015 zostanie podniesione i wyniesie nieco ponad 3000€ (wynagrodzenie brutto mam na piśmie od firmy).

Czy finansowanie w oparciu o moje dane jest możliwe czy musimy poczekać aż mieszkanie mojej narzeczonej zostanie sprzedane lub wynajęte? Wysokość spłaty powinna wynosić 2%, a okres kredytowania przynajmniej 10 lat, najlepiej jednak 15 lub nawet 20. Mam tylko jedno zadłużenie, kredyt samochodowy w wysokości 240 € miesięcznie. Pozostały dług wynosi około 9 000€, nic więcej.

Mam 30 lat, a moja narzeczona 23 lata. Dochód mężczyzny: 2700€ netto (13 pensji), a od 1.12.2015 będzie to 3000€. Dochód kobiety: 1900€ netto.

Obecnie nie jesteśmy jeszcze małżeństwem, a plany dotyczące dzieci są na 3-5 lat.

Napisany przez Aipnos
Cześć Matti,

jeśli chodzi o dochód, znajdzie się kilka banków, które by je sfinansowały, nawet tylko z Tobą.
Pytanie brzmi, czy to będzie najkorzystniejsza opcja?
To zależy także od sposobu wyceny domu przez bank. Jeśli chodzi o mieszkanie rodziców, dobrze byłoby wprowadzić dodatkowe zabezpieczenie w postaci na przykład 35 000 EUR, aby warunki finansowe przewidywały kredyt obciążony do 90%, a nie 100%.
Finansowanie samochodu, czy rata w wysokości 240 EUR dodatkowo ogranicza, więc być może warto byłoby wziąć 340 000 EUR na dodatkowe zabezpieczenie z mieszkania rodziców, spłacić kredyt samochodowy, a z pozostałej kwoty pokryć koszty dodatkowe (w tym 10 000 EUR z pożyczki hipotecznej).

Druga opcja to zakup i finansowanie z Waszą narzeczoną. Ważne jest, jak solidne jest Wasze partnerstwo, czy kupujecie razem Dom, który ludzie zbudowali sami rok temu i teraz rozwodzą się... Dochód Waszej narzeczonej mógłby przynieść odrobinę luzu, jednak należałoby odliczyć koszty związane z finansowaniem mieszkania / koszty utrzymania itp., a także koszty utrzymania dla kolejnej osoby, więc prawdopodobnie byłoby to zwiększenie wpływów o kilkaset euro, co pozytywnie wpłynęłoby na ratę.

Inna kwestia to sprzedaż mieszkania narzeczonej.
Jaka jest wartość mieszkania? Jaką kwotę należy jeszcze spłacić na finansowaniu? Jak wysoka byłaby kara za wcześniejszą spłatę kredytu w banku? Ile lat narzeczona posiada mieszkanie? Bo jeśli je sprzeda z zyskiem, to podlega podatkom. Wszystko to trzeba przeanalizować i zastanowić się, co jest sensowne.

Czy masz już na piśmie, że od 01.12.2015 r. dostaniesz miesięcznie 3000 EUR netto (brutto powyżej 5000 EUR) i obecnie otrzymujesz co najmniej 2700 EUR miesięcznie?
Przy kredycie w wysokości 330 000 EUR należałoby zakładać ratę miesięczną powyżej 1000 EUR.

Skąd jesteś?

Napisany przez matti85
Hallo, dziękuję za pomysł.
Pomysł na konsolidację długów byłby oczywiście dobry, aby uwzględnić go w finansowaniu i spłacić, pozwoliłoby to pozbyć się obciążenia w wysokości 250 €, ale zwiększyłoby miesięczną ratę o 30 €. W ogóle nie wpadłem na ten pomysł.

Moja dziewczyna kupiła mieszkanie 2 lata temu. Aktualna wartość mieszkania wynosi około 90 tys. €. Zaciągnięto kredyt w wysokości 60 tys. €, który był spłacany przez 2 lata lub wciąż jest. Jeszcze nie zapytaliśmy o odstępne.

Nie chciałbym wciągnąć mojej dziewczyny do finansowania, bo to by się skomplikowało. Jeśli się pobierzemy, to co innego. Jeśli się rozstaniemy, czego nie przewiduję, nie byłoby problemu z wynajęciem domu. Są nawet zainteresowani, ponieważ pierwotnie myślano o wynajmie. Czynsz wynosił 1.200 €.

Moja obecna pensja brutto wynosi 4.600 € (netto 2.700 €) i wzrośnie 1.12.15 o 5.200 € (netto 3.000 €). Mam to na piśmie. U mnie praktycznie co 2 lata przewidziano podwyżkę, więc może być tylko lepiej.

Miejsce zamieszkania: Zagłębie Ruhr

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli jednak planują Państwo ewentualnie wynająć, nie mogą Pa Państwo skorzystać z programu dotyczącego nieruchomości KfW 124. Jest on przeznaczony jedynie dla użytkowników własnych.

Napisany przez Isklaro
Jeśli dziewczyna ma dopiero 23 lata, zdecydowanie zrobiłbym to sam. Między 22 a 28 rokiem życia kobiety często przechodzą przez fazę samorealizacji, którą trzeba uwzględnić.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy nie uważasz, że my mężczyźni również przechodzimy przez taką fazę?

Napisany przez Isklaro
ale kobiety są bardziej emocjonalne i improwizują z trenerem fitness spontanicznie, podczas gdy mężczyzna raczej wytrzymuje w małżeństwie aż dzieci wyjdą z domu i Dom zostanie spłacony. Ponadto TE ma już 30 lat

Napisany przez Sam

ale kobiety są bardziej emocjonalne i spontanicznie uciekają z trenerem fitness, podczas gdy mężczyzna raczej wytrzymuje małżeństwo, dopóki dzieci nie wyprowadzą się i Dom nie będzie bez długów . Ponadto, TE ma już 30 lat

Co za ogólnikowe stwierdzenie... jakby nigdy wcześniej mężczyzna nie uciekł z trenerką ;-)

Jeśli z czasem małżeństwo przestaje pasować, to po prostu tak jest.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata