Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowa oszczędnościowa BHW

Napisany przez fabian-rs
Cześć społeczności forum,

Mam umowę oszczędnościową na budowę domu w BHW. Podpisałem ją na początku mojej nauki zawodu. Po zakończeniu nauki zaniechałem wpłat, ponieważ zamieniłem moje korzyści ze świadczeń majątkowych na korzyści z przyszłego zabezpieczenia pracowniczego. Nigdy do końca nie zrozumiałem tematu umowy oszczędnościowej na budowę domu i szukam teraz pomocy w tej kwestii. Kwota oszczędnościowa dla budowy domu wynosi 7.000 euro, obecnie wpłacono 1.450 euro. Potrzebuję teraz pomocy w zdecydowaniu, co zrobić z umową oszczędnościową na budowę domu. Czy mogę dokonać jednorazowej wpłaty w celu osiągnięcia kwoty oszczędnościowej w wysokości 3.500 euro, aby mogło to zostać przydzielone? Czy ktoś z was może powiedzieć, jak długo muszę jeszcze czekać, aż zostaną mi wypłacone 7.000 euro.

Dane dotyczące umowy oszczędnościowej na budowę domu to:

- Wariant taryfy C7
- Data rozpoczęcia umowy: 06.2008
- Kwota oszczędnościowa na budowę domu: 7.000 euro
- Cel oszczędnościowy: 3.500 euro

Obecnie rozważam albo wypłatę pieniędzy i ich inwestycję w inny sposób, albo zwiększenie umowy oszczędnościowej na budowę domu i regularne wpłacanie na nią kwot.

Jakie jest waszym zdaniem najrozsądniejsze rozwiązanie?

Z góry dziękuję za wasze wsparcie.

Fabian

Re: Umowa oszczędnościowa BHW

Napisany przez uwehaensch

Cześć społeczności forum,

Czy mogę dokonać jednorazowej wpłaty, aby osiągnąć cel oszczędności w wysokości 3 500 euro i otrzymać przydział? Czy ktoś z was może powiedzieć, jaki termin jeszcze muszę poczekać, aby wypłacono mi 7 000 euro.

Tak, zasadniczo można to zrobić poprzez jednorazową wpłatę, ale BHW może powiedzieć, w jakim okresie następuje przydział.

Cytat fabian-rs

Dane dotyczące umowy oszczędnościowej są następujące:
Wariant taryfy C7
Data rozpoczęcia umowy: 06.2008
Kwota oszczędności budowlanych: 7 000 euro
Cel oszczędności: 3 500 euro

Czy istnieje możliwość, że masz umowę z zasadą premii odsetkowej? Mam na myśli oprocentowanie 1% (lub coś w tym rodzaju), a jeśli okres minimalny to 7 lat, to otrzymasz dodatkowo 2,25% (albo coś w tym rodzaju). Jeśli tak jest, to obecnie oprocentowanie byłoby atrakcyjne.

Cytat fabian-rs

Obecnie planuję albo wypłacić sobie pieniądze i zainwestować je w inny sposób. Inną opcją z mojego punktu widzenia byłoby zwiększenie umowy oszczędnościowej i ponowne regularne wpłacanie na nią kwot.
Według was, jaka jest najbardziej sensowna opcja?

Interesujące byłoby również, jak długo trwa (jeśli w ogóle) oprocentowanie premii. Powiedzmy, że maksymalny okres trwania to 9 lat, to nadal będę systematycznie odkładał do połowy 2017 roku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata