Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Informacje dotyczące finansowania budowy

Napisany przez ADMCI4
Chciałem się odezwać i pozyskać informacje zwrotne od was odnośnie moich warunków.
- 267k€ na 20 lat z oprocentowaniem 2,03%
- 100k€ na 10 lat z oprocentowaniem 1,74% (Kfw 153)
- 50k€ na 10 lat z oprocentowaniem 1,23% (Kfw 124 Ersatz)

Łącznie będzie to 79,5% obciążenia, z 2% spłaty kapitału.

Napisany przez Hanomag

Chciałbym się ponownie odezwać i poznać Waszą opinię na temat moich warunków.
- 267k€ na 20 lat w wysokości 2,03%
- 100k€ na 10 lat w wysokości 1,74% (Kfw 153)
- 50k€ na 10 lat w wysokości 1,23% (Kfw 124 Zamiennik)
W sumie będzie to obciążenie w wysokości 79,5% przy spłacie w wysokości 2%.

Widocznie zdecydowałeś się na bank, który poleciłem?

Napisany przez ADMCI4
Wygląda na to... :-)
Byłoby miło, gdyby udało się jeszcze trochę zejść z procentami i skończyć na 1,99% czy jakoś w tym stylu. Nie mam pojęcia, czy można negocjować warunki.
Przynajmniej mam zamiar podpisać umowę przed Świętami.

Napisany przez Batman_BU
Czy te 15 EUR są naprawdę decydujące w walce? Raczej brzmi to jak ego-boost ;-)

Jeśli teraz stawka jest odpowiednia, to byłbym za ustaleniem tego i zakończeniem tematu. Może równie dobrze wzrosnąć o kilka punktów.

Napisany przez ADMCI4
Te 2,03% po prostu nie pasuje :-). Oczywiście byłoby to boosterem dla ego. Ale ja też niczego nie rozdaję. A 15€ przez 20 lat to 3600€, czyż nie?

Napisany przez NaTwoim13
@Ed_Schmidt
Co teraz powinniśmy powiedzieć? Jakie wysiłki podejmują Państwo, aby otrzymać lepszą ofertę?

Napisany przez ADMCI4

@Ed_Schmidt
Co powinniśmy teraz powiedzieć? Jakie wysiłki podejmujesz, aby otrzymać lepszą ofertę?

To było m.in. moje pytanie, czy podane warunki są negocjowalne, kiedy wszystkie istotne liczby są znane, czy nie?

Napisany przez xlarge

2,03% po prostu nie pasuje :-). Jasne, byłoby to ego-boostem.
Ale też nie mam nic do rozdania. A 15€ przez 20 lat to 3600€, tak?

Czy to nie raczej 8,90€ (267000*0,0004)/12 czy przez 20 lat 2136€?

Napisany przez Honey1979
@ED_Schmitt
A teraz policz, ile cię faktycznie kosztuje ten roczny okres karencji w przypadku KFW

Napisany przez ADMCI4
@Mioduś
Przerobiliśmy to na ostatnich 5 stronach. Dzięki temu, że otrzymuję łącznie 7 000€ dotacji od 153 i 431, dla mnie opłaca się kredyt KfW. Dodatkowo szczególnie zwracam uwagę na nieograniczone dodatkowe wpłaty.
Jeszcze raz pytanie... Czy mogę negocjować stawkę 2,03% bez zmiany zmiennych o kilka promili, czy muszę zaakceptować pierwszą podaną stopę procentową?

Napisany przez Batman_BU
Spróbuj po prostu.

Albo powiedzą tak, albo powiedzą nie.

Napisany przez Hanomag

Jeszcze raz pytanie... Czy mogę negocjować 2,03% bez zmiany zmiennych o kilka promili, czy muszę zaakceptować najpierw podany oprocentowanie?

Raczej nie, ale jak pisze Batman_BU: po prostu spróbuj.
Wprowadź swoje dane na Biallo.de, a zobaczysz, jak dobre są obecnie warunki dla Ciebie.

Napisany przez Honey1979
Myślę, że zwłaszcza ta sprawa 20-latka to bardzo dobry kurs przy 80% obciążeniu..... mimo że osobiście nie ufam długim zapisom oprocentowania.

Ale przynajmniej wygląda na to, że to jest na tyle dobre, że Thomas nagle ma dla ciebie zaledwie dwa zdania..... :-) gdyby mógł lepiej, już dawno zasiadłby u ciebie na krawędzi łóżka i starannie i wyczerpująco relacjonował....

Nie zmieniaj tego dalej, a lepiej skoncentruj swoją energię na ofertach rzemieślników.

Wtedy wynegocjujesz kilka punktów rabatu i szybciej dostaniesz pieniądze niż myślisz :-)

Weź pieniądze i zrób pieniądze

Napisany przez ADMCI4
Temat rabatu został poruszony przez pośrednika finansowego. No cóż, zobaczę, jak się to potoczy za 4 tygodnie. W tym czasie ziemia zostanie spłacona i będzie mogła zostać uznana jako kapitał własny.
Niestety, nie odważę się wybrać planu spłaty trwającego 15 lat. Warunki byłby wtedy 1,65%. Oczywiście mógłbym zwiększyć spłatę o 0,35%. Ale szczerze mówiąc, przy budowie nowego domu, nie zaczyna się spłaty od pierwszego miesiąca, ale dopiero po 1,5 roku, przynajmniej w przypadku głównego kredytu. Wtedy nie będzie to 20 lat, ale tylko 18,5 lat okresu wiązania oprocentowania.

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję za opinie. Jeśli kogoś to interesuje, postaram się zgłosić przed Bożym Narodzeniem i opublikować warunki. Zawsze miło jest móc czytać realne wartości, nawet jeśli cele są różne.

Napisany przez NaTwoim13
@batman @nexttry @hanomag @daukind @all
Kochanie, jego wpis!!!

Napisany przez Batman_BU
@Noelmaxim
Mimimi.

Napisany przez NaTwoim13
Batman_Bu, dzięki, jesteś następny, który się przyznaje, że nie obchodzi go, czy tu panuje pokój. Czy więc uważasz, że powinienem zareagować na kolejny osobisty atak Honey? I uważasz, że jestem małostkowy?

Napisany przez Beginnender
Chciałbym teraz interweniować i poprosić was, czytających i zainteresowanych, abyście nie obarczali się łajdakiem tak, żebyście go denerwowali.

Jego wpisy są zazwyczaj bardzo wartościowe do przeczytania i ma się wrażenie, że zależy mu na udzieleniu pomocy. Jest to dziwne, gdy krytykujesz raczej Batman_bu, teraz drażnisz go, ale jednocześnie bronisz Honey1979.

To musi teraz przestać, to przeszkadza, a ja chciałbym zachęcić Pana Buhmanna do kontynuowania udzielania pomocy, nie zwracając ciągle uwagi na tych przeszkadzających.

Batman_bu, zastanów się nad tym, przecież to ty chciałeś zachęcić Pana Buhmanna do nie zwracania uwagi na wszystko, słuchaj go również, przeszkadza nam to.

Napisany przez Batman_BU
@Noelmaxim
Jasne błądzenia z twojej strony.

Kilka razy już tutaj napisałem, że powinieneś po prostu ignorować te komentarze. Zamiast tego ciągle i ciągle i ciągle na nie reagujesz. Jak tłumaczyłeś to synowi w przedszkolu, gdy był dokuczany? Reagować czy ignorować? Co bardziej pobudza zainteresowanie osoby dokuczającej?
Nie radzisz sobie. Więc Mimimimi.

@Beginnender

Nie mam pojęcia, czy rozmawiam tutaj z rzeczywistą osobą czy jakimś drugim kontem. Ale dobrze.
To, co tu przeszkadza, to te wieczne obniżanie zarówno pana Buhmanna (co już kilka razy tutaj napisałem, także w tym temacie), jak i innych, przez ciebie określanych jako naszkałtów.
Faktem jest, że pan Buhmann zawsze i ciągle reaguje na te drażniące uwagi i pisze długie elogie, co raczej świadczy o tym, że nie ma on w ogóle zamiaru skończyć z tą sytuacją.

Napisany przez NaTwoim13
@batman_bu
Oczywiście żadnej ignorancji ani arogancji, raczej dialog, komunikacja i kompromis. Jesteśmy tutaj w forum, więc przykład przedszkolny nie pasuje tak do końca, czy jednak pasuje? Moje syny nie były obdartymi, oni dokuczali, dlatego ja i moja żona zaniechaliśmy tego zachowania!
A ja także włączam się w mimimi, poddaję się wszystkiemu i jeśli jest zatwierdzone, że ktoś zostanie zaatakowany i osobiście zdyskredytowany, no cóż, proszę bardzo. Tylko należy również brać pod uwagę zainteresowanie pytającego, prawda?
@ed_schmitt
Czy dotyczy to informacji na temat subwencji KfW, która może jutro stracić swoją ważność?

Napisany przez Batman_BU
Oczywiście żadnej ignorancji ani arogancji, raczej dialog, komunikację i równowagę.

Jak może to zatem wspierać dialog i równowagę, jeśli zarzuca się innym, że piszą głupoty. (nie mam ochoty wymieniać tutaj każdego przykładu, więc to jest reprezentatywne dla twoich powtarzająco pejoratywnych komentarzy)

Jesteśmy tu tylko na forum, dlatego przykład z przedszkola nie pasuje, czy jednak pasuje? Moi synowie nie byli dręczeni, to oni dręczyli, więc z moją żoną zostaliśmy zobowiązani, aby tego nie robić!

Oczywiście. Twoi synowie nigdy nie zostali zmęczeni. A jednak, czy nie chcesz zrozumieć tego przykładu czy naprawdę go nie rozumiesz?
Inny przykład:
Jesteś przed stadionem i nagle po lewej stronie rozpoczyna się zadyma, ktoś wyzywa w twoim kierunku. Co robisz? Idziesz w tamtą stronę czy odchodzisz?
I która reakcja bardziej prawdopodobnie spowoduje dalsze problemy?

I mimimi, ja też się z tym borykam, robię wszystko i jeśli jest zgodne z zasadami, by być obelgą i atakować personalnie, okej, zostawiam, że tak jest. Ale powinieneś także wziąć pod uwagę zainteresowanie autora wątku, prawda?

Nie, ty nie bierzesz w tym udziału. Powinieneś to przemilczeć i ignorować komentarze. Wtedy pewnego dnia samo się skończy. Czy potrafisz to zrobić?

Napisany przez ADMCI4
@Herr Buhmann
Skąd wziąłeś tę informację? Jeśli przy składaniu wniosku nie popełni się głupiego błędu i zbuduje się zgodnie z wytycznymi KfW lub otrzyma potwierdzenie od doradcy energetycznego, to również zostanie wypłacone.

Napisany przez NaTwoim13
Nie, źle mnie zrozumieli. O ile się orientuję, zdecydowali się Państwo na ofertę Münchener Hypothekenbank z dotowanymi warunkami KfW. Jest to promocyjny okres oferty.

czy coś źle rozumiałem?

Napisany przez ADMCI4
Tak, jest nieprawda.

Napisany przez NaTwoim13
Okej, którzy inni oferują te subwencjonowane warunki KfW?

Napisany przez ADMCI4
Tutaj nic nie jest dofinansowane. 100k€ są zgodne z standardami KfW, a 50k€ nie dotyczy programu KfW 124, a jedynie go zastępuje.

Napisany przez ADMCI4
Zwrot pożyczki na nieruchomość został teraz potwierdzony, a dokumenty dotyczące finansowania domu są praktycznie kompletnie zebrane dla nowego banku.

Co mam napisać do banku finansującego nieruchomość, aby zaktualizować informacje w Schufa? Czy wpis w Schufa powinien być oznaczony jako rozwiązany czy usunięty? I jak szybko reaguje taki bank?

Napisany przez Hanomag

Zwrot kredytu za działkę został teraz potwierdzony

Który kredyt opisałeś w swoim pierwszym wpisie:

Zacytowane przez ED_Schmitt
- Brak zobowiązań lub pożyczek
- WK to nasza działka o wartości 98.000€ i dodatkowo częściowo opłacone koszty budowy (nie chodzi o koszty zakupu) w wysokości 10.000€. Razem więc 108.000€

Zacytowane przez ED_Schmitt
Co muszę napisać do banku finansującego działkę, aby zaktualizować dane w Schufie?

Faktycznie finansowałeś działkę? Czy chodzi Ci o bank, który został spłacony, czy nowego finansującego działkę?

Napisany przez ADMCI4
Mam na myśli rzeczywiście bank, który jest zastępowany. Co mam napisać, aby w rejestrze dłużników (Schufa) stało się coś z tym wpisem? Jestem zdania, że zawsze robimy lepsze wrażenie, gdy zostanie oznaczone jako uregulowane lub usunięte. Ale dokładnie które z nich? I jak szybko to zrobią?

Przy zestawieniu pozycji zawsze chodziło o ten moment, od którego podejmuję kroki wobec banku finansującego Dom. Tak więc tak, otrzymałem potwierdzenie spłaty i nie mam żadnych zobowiązań ani kredytów do spłacenia.

Napisany przez Hanomag

Faktycznie mam na myśli bank, który zostanie zastąpiony.
.
.
Tak więc tak, nie mam teraz żadnych zobowiązań ani kredytów na podstawie potwierdzenia spłaty.

Te dwie oświadczenia się wzajemnie wykluczają.

Cytat ED_Schmitt
Co mam napisać, aby coś się zmieniło w rejestrze dłużników z wpisem w SCHUFA?

Nie mam pojęcia. Nigdy nie dbałem o moją rejestrację w SCHUFA, chociaż byłem zadłużony po same uszy i nadal jestem.

Napisany przez ADMCI4
To było błędne sformułowanie. Potwierdzenie zwrotu przyszło pocztą. Pomimo tego, że nie spłacono nic, hipoteka zostanie oczywiście przeniesiona na bank finansujący Dom. Nie zmienia to jednak ogólnych warunków.

Dlatego moje pytanie nadal pozostaje otwarte?

Napisany przez NaTwoim13
Ed_Schmitt
Bank zwykle zgłasza kredyt jako uregulowany natychmiast po otrzymaniu zaległej kwoty.

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję za opinię. To już jest ważna i aktualna informacja.

Napisany przez NaTwoim13
Rozumiem sprawę z działką i spłatą kredytu, ale też nie.
Co więc musiałeś/łaś złożyć i załatwić w tej sprawie?

Napisany przez ADMCI4
Chodziło tylko o to, czy teraz muszę podjąć działania, aby bank, który sfinansował mój grunt, oznaczył go jako załatwiony, czy też muszę tego zażądać od banku. Jeśli miałbym to zrobić (pytanie było sugerowane), jaki dokładnie tekst należałoby przekazać bankowi, informując go, że musi jeszcze coś zrobić w związku z Biurem Informacji Kredytowej.
Nie więcej, nie mniej.
Jednak to zostało już wcześniej odpowiedziane.

Napisany przez ADMCI4
Jeśli wszyscy są już obudzeni... :-)
Zaraz będę mieć wszystkie dokumenty potrzebne do wniosku o kredyt przed Świętami Bożego Narodzenia. Brakuje mi już tylko potwierdzenia online Kfw, które powinno nadejść w tygodniu przed Świętami Bożego Narodzenia.
Czy ma teraz (duże) znaczenie, czy wniosek zostanie złożony przed Świętami Bożego Narodzenia czy później, po Nowym Roku?
Na razie oprocentowanie spada dość łagodnie.

Napisany przez NaTwoim13
Byłem zdezorientowany, ponieważ wczoraj napisałeś to......
Teraz został potwierdzony zwrot pożyczki na działkę, a dokumentacja dotycząca finansowania domu została prawie w całości zebrana dla nowego banku.
......Ale w twoim początkowym poście było napisane...
Wkład własny to 98 000 € za naszą działkę i dodatkowo częściowo opłacone koszty budowy (nie chodzi tu o koszty zakupu) w wysokości 10 000 €. Razem 108 000 €.
No cóż, obudziłeś nas. Nikt nie wie, jak będą się rozwijać stopy procentowe w najbliższych dniach. Ogólnie rzecz biorąc, nic nie powinno się zmienić, mogą wystąpić drobne wahania, które nie powinny cię boleć ani nie powinny zburzyć twojego planu.
Skąd masz przekonanie, że twój bank, którego znalazłeś w sierpniu/wrześniu, nadal oferuje najlepszą ofertę?

Napisany przez ADMCI4
Poprosiłem o informacje i zbadałem.
PSD Nürnberg nadal oferuje bardzo atrakcyjne warunki kredytu. Dla pożyczek hipotecznych o wartości równej lub mniejszej niż 80% wartości nieruchomości, oprocentowanie wynosi 1,90%, czyli efektywne 1,93% na okres 20 lat.
Ciekawostką jest również to, że jest to bank z oddziałem na miejscu :-) (tak na marginesie)

Napisany przez NaTwoim13
I jak mam to rozumieć w kontekście działki?

Napisany przez ADMCI4
Było częściowo sfinansowane i teraz jest spłacone. Można skomplikować zapytanie (wejście poczty), ale tego nie chciałem.
Ponieważ wzięcie kredytu hipotecznego we wrześniu nie było planowane, lecz teraz w grudniu (także napisane dalej), istotne były tylko fakty lub okoliczności do 12/17.
Czy się mylę?

Napisany przez NaTwoim13
Universa oferuje 20-letni okres stałego oprocentowania, 15 miesięcy wolności od kary za przedterminową spłatę, opcję dodatkowej spłaty w wysokości 5% oraz opcję zmiany oprocentowania trzykrotnie po 1,71%. Środki KfW zostaną następnie pozyskane przez Alte Leipziger jako samodzielny kredyt.
Dlatego zapytałem.

Napisany przez ADMCI4
@universa: Czy finansowanie odbywa się poprzez model, w którym oszczędza się na ubezpieczeniu i spłaca się dopiero na końcu?

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, nie uwzględniłbym tego w ogóle przy użytkowaniu własnego i nie wspomniałbym o tym.
Ubezpieczenia takie jak Ergo, Universa i Allianz są czołowymi graczami na rynku przy długich okresach oprocentowania w przypadku kredytów ratalnych.

Napisany przez ADMCI4
Teraz zaczynasz mnie zastanawiać. Dlaczego mój pośrednik finansowy poleca mi PSD, a nie ubezpieczenie? Szczerze mówiąc, musicie mieć tę samą motywację, żeby przekazać mi tę informację albo i nie. Nie źle zrozumieć. Ale -0,2% + 3 miesiące więcej swobody czasu bramy, nie mogę tego przegapić. Przecież pracujecie na tym samym systemie.

Napisany przez NaTwoim13
Universa jednak nie będzie miała swojego przedstawicielstwa w Twojej okolicy, ale tak naprawdę nie jest to konieczne.

Jeśli wartości zastawu się zgadzają i zostaną potwierdzone - co wszyscy przecież nie możemy wiedzieć, czego PSD Bank jeszcze nie potwierdziła - bierz kredyt KfW w Alten Leipziger w tle jako samodzielny kredyt i ubiegaj się o pozostałe brakujące środki w Universa lub zleć pośrednikowi finansowemu ubieganie się o kredyt i jego obsługę.

Napisany przez ADMCI4
Uniwersa ma swoją siedzibę tuż za rogiem. Jeśli wolno spytać, jakie warunki oferuje ERGO?

Napisany przez NaTwoim13
No to mamy nadzieję, że wiesz, co koncepcyjnie należy złożyć, ponieważ sama Universa nie jest rozwiązaniem, w tym konceptualnym podejściu potrzebna jest również Alte Leipziger, być może jest też w pobliżu.

Napisany przez NaTwoim13
Allianz 1,81% i Ergo 1,79%.

Napisany przez ADMCI4
Jak już wspomniałem.... Te informacje chciałbym otrzymać od mojego pośrednika finansowego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata