Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Apple i inne.

Napisany przez richard100
DT od kilku dni znów daje oznaki życia. Znowu powyżej 14€
Pozdrawiam Rich

Tytuł jest promowany ze wszystkich stron i zalecany do kupna za wszelką cenę.
Ale praktycznie się nie porusza.
Pozdrowienia, Rich
https://quotes.nasdaq.com/asp/summaryquote.asp?&mode=stock&mode=stock&symbol=ge&symbol=&symbol=&symbol=&symbol=&symbol=&symbol=&symbol=&symbol=&symbol=&selected=GE

Napisany przez 2cybercrash
GE należy chyba do kategorii: Amerykańska pułapka na martwy kapitał, razem z KO, Pfizer, Intel, Microsoft i innymi... Kurs zawsze sztywno przeciwny do kursu dolara. Czy nadzieje na akumulację zysków z kursów i walut na tych wartościach są iluzją? Pozostawanie z jedną nogą może być dobrym pomysłem, nigdy nie wiadomo? A gdzie są alternatywy? Prawie ich nie ma?

Wciąż znalezione:
Pozdrowienia Rich

TŁO: Szef Telekomu Ricke przed trudnym rokiem - Akcje T na spadku
29.12.2005 08:20:06, dpa-AFX Internet

Bonn (dpa-AFX) - Akcjonariusze Telekomu nie mają powodu do świętowania. Rok 2005 był ponownie gorzkim rozczarowaniem dla dotkniętych inwestorów. Podczas gdy indeks giełdowy DAX wzrósł o około 30 procent, ceniona kiedyś akcja ludowa Telekomu od początku roku odnotowała spadek o około 17 procent. Dzisiaj akcje T znowu stoją gorzej niż podczas debiutu na giełdzie w 1996 roku. Szef Telekomu Kai-Uwe Ricke brzmi już prawie zrozpaczony: W porównaniu z naszą wartością i perspektywami przyszłości jesteśmy wyraźnie niedowartościowani.

Chociaż Ricke dokonał porządków w największym koncernie telekomunikacyjnym w Europie w poprzednich latach i drastycznie zmniejszył długi, to w koncernie pojawiają się problemy w różnych miejscach. Już podjęta decyzja o włączeniu T-Online do działu telefonicznego pozostaje w zawieszeniu prawnym z powodu wniesienia odwołań. A szef T-Com Walter Raizner coraz bardziej odczuwa nacisk konkurencji. Miesięcznie traci 100,000 łączy stacjonarnych.

Coraz popularniejsza jest również telefonia internetowa, z którą Telekom od dłuższego czasu się niekiedy zamykał. W dziedzinie telefonii komórkowej konkurenci, tacy jak Vodafone, E-Plus i O2, chcą odciąć sobie większy kawałek od tortu telefonicznego. A nowi dyskonty naciskają na ceny telefonów komórkowych. Nasze rynki stoją przed dramatycznymi zmianami - analizuje Ricke. Nie będzie kamieni na kamieniu.

Jednak rok obrotowy 2005 będzie jednym z najlepszych w historii Telekomu. Według prognoz, zysk operacyjny przed oprocentowaniem, opodatkowaniem i amortyzacją (EBITDA) wzrośnie do 21 miliardów euro, podczas gdy w 2000 roku wynosił niespełna 13 miliardów euro. Do końca września netto zysk wynosił 4,4 miliarda euro - chociaż również silnie wpływały na to silne efekty jednorazowe. Ale dobra sytuacja biznesowa na pierwszy rzut oka sprawia, że Ricke znowu ma niekorzyść.

Ponieważ planowane redukcje zatrudnienia - do końca 2008 roku ma odejść 32,000 pracowników głównie z działu telefonicznego, dobrowolnie, poprzez wcześniejsze emerytury i odprawy - przynoszą ostrą krytykę zarządu ze strony związków zawodowych i rad pracowniczych. Rozdrapujące zyski i redukcja miejsc pracy - to nie pasuje dla Franza Tremla. Firma ma się wspaniale. Teraz pracownicy mają ponownie zapłacić rachunek - mówi zastępca dyrektora ver.di .

Zyski dzisiaj są tak naprawdę zyskami z wczoraj - ripostuje Ricke i podkreśla: Chodzi o to, aby uczynić Telekom zabezpieczonym na przyszłość. W rzeczywistości ma niewiele wyboru. Szczególnie dział telefoniczny, gdzie nadal zatrudnionych jest wielu urzędników, uważany jest za przepełniony i zbyt mało produktywny. Aby nie pozostać w tyle w konkurencji, Ricke zamierza nawet w przyszłym roku zrezygnować z zysków i zainwestować więcej w wzrost przychodów.

Chodzi na przykład o pozyskanie klientów dzięki nowym produktom, takim jak telefon dualny - telefon, który może być używany w domu przez sieć stacjonarną i w podróży jako telefon komórkowy. Do 2007 roku planuje się zwiększyć roczny obrót koncernu o 5 procent, osiągając około 66 miliardów euro. W stosunku do EBITDA, które w 2006 roku może być niższe, zarząd celuje w ponad 22 miliardy euro w 2007 roku.

Ta wiadomość jeszcze nie doszła do rynków kapitałowych. Przy spadających cenach akcji Telekom nie jest sama w branży. Żaden z dużych europejskich graczy na rynku nie wyróżnił się na giełdach w 2005 roku. France Telecom stracił w 2005 roku ponad 20 procent, a Telecom Italia spadła o 31 procent. Nawet Vodafone musiała w tym roku ucierpieć z 21-procentową stratą. Dyrektor finansowy Telekomu Karl-Gerhard Eick ma tylko jedno wytłumaczenie: Sektor jest bombardowany.

Wyjątkiem jest brytyjska BT-Group (plus 14 procent). Ale teraz jest ona zupełnie inaczej zorganizowana. BT jest o 15 lat do przodu od Deutschen Telekom - mówi Wolfgang Essig, dyrektor Colt Telecom. I sądzi, że giganci ostatecznie się rozłączą, chociaż obecny trend prowadzi raczej w przeciwnym kierunku./ls/so/DP/mur

Napisany przez ADMCI4
Tak więc w USA GE służy jedynie łowcom dywidend, co kwartał przelanie dywidendy w wysokości 0,20 za akcję na rachunek, akcje są kupowane tuż przed terminem dywidendy i sprzedawane po jej wypłacie, dzięki temu akcja nigdy nie może ruszyć w górę. ops:

Tak, wiem, że akcje telekomunikacyjne nie są obecnie na topie. Stagnujące kursy to fakty. Tylko mogę sobie wyobrazić, że to się kiedyś zmieni. Produkt wciąż jest fascynujący, a dla przyszłości nie ma ograniczeń. Oto interesujący raport:

Już się stało, dolar znów przełamuje wsparcie na poziomie 1,27 CHF, co pasuje do dalszego dobrego nastroju na amerykańskich rynkach, kontrakty terminowe rosły o 0,5%. Zyski kursu dolara się utrzymują. Na certyfikatach SWX kurs pozostaje stabilny, tak jak tego chcą Stany Zjednoczone.

Napisany przez Simona
Także nasze kursy akcji będą się ładnie rozwijać i to jest dobra wiadomość. Nawiasem mówiąc, myślę, że wartość USD wzrośnie. Pozdrawiam, Simona

Napisany przez ManfredBali
Cześć Rich,

jestem teraz 0.50% na PLUS w DT dzięki upartemu dokupowaniu!
Teraz mam już 1800 z tych jajek. :-(
Zaczynałem już wątpić.
Że to jeszcze dożyłem ;-)

Ponieważ dywidenda będzie kusić, prognozy do 27.4. będą pozytywne.
Ale potem pożegnam się z DT, jak i z innymi dostawcami usług telefonicznych (nadal siedzę na moim Verizonie).

PS
Spędziłem teraz tygodnie, aby zebrac lepsze informacje metodycznie.
Moje odkrycie: Ostatecznie nie wyszło nic z tych wydatków ...
Dlatego wracam do korzeni.
Znów polegam na swoim rozumie i intuicji.
Moją subskrypcję testową już zrezygnowałem.

Napisany przez Dany1
Nasdaq rośnie i rośnie..., Apple rośnie i rośnie... Google wspina się z nowego szczytu na kolejny. Gdy w branży technologicznej dzieje się coś ekscytującego, rozsądek schodzi na drugi plan. Porównując teraz kurs i cele kursowe Googlea z tymi Applea, Apple powinien być w stanie podwoić swoją wartość... Apple ma produkty najwyższej klasy, udziały w rynku ciągle rosną, a nowości na pewno nie zabraknie w przyszłości. (Beta prawdopodobnie wie więcej)... to tylko kilka myśli, nie jest to rekomendacja zakupu, ale mimo wszystko interesujące do śledzenia.

Cześć Manfred,
Zdziwiłem się nieco różnorodnością tytułów, które obserwujesz. To nie jest zarzut, raczej podziw.. :lol:
Skupiam się głównie na SMI (ale nie na wszystkich tytułach), od poszczególnych wartości Dow i Dax po inne pojedyncze (REITS). Te tytuły są codziennie śledzone pod kątem kursu, zarządzania, produktu i innych informacji.
Mam nadzieję, że w ten sposób uniknę zbyt dużych negatywnych niespodzianek. :wink:
Największe straty poniosłem w przeszłości, kupując akcje firm, o których nie miałem pojęcia...
Jako miłośnik sportu porównuję to do sportu. Osiąga się świetne wyniki, skupiając się intensywnie na poszczególnych dyscyplinach.
Nie każdy jest dziesięcioboistą..
Tylko profesjonalista może znać się na wszystkich akcjach, branżach, giełdach. Ja siebie do nich nie zaliczam. :lol:

Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beta
Cześć razem Osobiście jestem bardzo ciekawy nadchodzącej prezentacji Apple CEO Stevea Jobsa, we wtorek, 10.01.06 o godzinie 18:00 :-) Powerbooki i/lub MacMinis z Intelem są oczekiwane, mimo że oficjalnie zapowiedziane są dopiero na połowę 06 roku..... W każdym razie spodziewać się należy jakiegoś produktu z Intelem, w przeciwnym razie będzie rozczarowanie.... Z pewnością z zapartym tchem oczekiwane są ewentualne współprace w obszarze wideo..... oferta musi zostać poszerzona! Google, Yahoo! i Microsoft wykonują dużą presję. Jeśli się zastanowić, że na początku Apple był wyśmiewany za swojego odtwarzacza MP3 (2001), a następnie przy wprowadzeniu sklepu muzycznego ponownie nie był brany na poważnie przez wielkich..... hmmm, dzisiaj wygląda to już całkiem inaczej :-) :-) Ale ile jeszcze.... :? Akcje: https://www.apple.com/investor/ prawdopodobnie wzrosną jeszcze przed datą ogłoszenia wyników 18.01., po czym wszystko jest możliwe. Cele kursowe na pewno zostaną podniesione przez analityków przed ogłoszeniem wyników. Sprzedaż iPodów była imponująca, a udział rynkowy komputerów Apple w USA systematycznie rośnie (szacowane na 6-7%). To ważne, bo kiedyś będzie spadek sprzedaży iPodów. Apple rozwija się w kierunku małego konglomeratu rozrywkowego. Salon jest gorąco oblegany, Microsoft do tej pory nie zdołał się ugruntować. To zadanie musi spełnić Apple 8) 8) 8) Zamiast kupować akcje, spróbuję z pewnością zderywatów, niewielkich kwot. Przekonamy się niedługo, dokąd zmierza ta podróż... lecz nawet drodzy analitycy nie są w stanie przewidzieć, ...od dawna zwykle się mylili. Osobiście potrzebuję przede wszystkim laptopa i nowego komputera. Nie mogę już dłużej czekać, bo w przeciwnym razie nagle tu zacznie latać wszystko dookoła mnie. 8) @ Dany: Ja również już nie wiem... :?: Pozdrowienia

Napisany przez Marktinsider
To, co uważam za zabawne, oryginalne, ale trochę przesadzone:
iPod z automatu (tak, tak!)

Około 3 tygodnie temu znalazłem także w Szwajcarii automat oferujący produkt techniczny (w szerokim tego słowa znaczeniu), mianowicie automat z tuszami do drukarek HP i Canon, znajdujący się na stacji kolejowej Winterthur przy rampie.

Uważam, że DCX nadal ma potencjał wzrostu. Nowe zarządzanie będzie wykonywać dobrą pracę. Pozdrowienia, Rich https://www.ftd.de/ub/in/37851.html

RD sprzedał po 26,91 €
Zysk to zysk. :lol:
Pozdrowienia, Rich

Byłem w centrum handlowym w zeszłym tygodniu. Na jednym ze stoisk sprzedawano zestawy do ponownego napełniania tuszu do drukarek HP (wszystko w komplecie, włącznie z strzykawką do napełniania). Dowiedziałem się więcej informacji i zakupiłem komplet. W zestawie jest również płyta CD z instrukcją obsługi. Z tą ilością tuszu wystarczy na około 9 kartridży. Cena to około 50 franków. Bardzo mnie przekonało i zakupiłem zestaw. Wygląda bardzo profesjonalnie. Jeszcze nie miałem okazji tego wypróbować, bo nadal mam starą kartridż w drukarce, ale nie mam obaw. Jeśli ktoś jest zainteresowany, może się ze mną skontaktować za pośrednictwem pagera. Chętnie podam numer telefonu firmy w Schlieren. (Nie pracuję na zasadzie prowizji i nie mam nic wspólnego z tą firmą). Po prostu uważam, że to świetne rozwiązanie. Zwykłe kolorowe kartridże są po prostu zbyt drogie. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beta
Apple musi się pospieszyć.... Laptopy coraz bardziej konkurują z Lenovo, Sony i Samsung. Intel musi jak najszybciej dostarczyć duże ilości procesora Core Duo (alias Yonah) (im większa ilość zamówiona, tym niższa cena). Lista cen:

Napisany przez beta
Dziś odbędzie się o 18:00 prezentacja firmy Apple CEO Stevea Jobsa. W San Francisco. Jak istotne to jest dla fanów Apple, można zobaczyć w tym krótkim raporcie 8) ?

Jeszcze niedawno GM był oferowany jako kandydat do bankructwa. Aktualnie odbywa się wystawa motoryzacyjna w Detroit, a kto tak nagle szeptem z nadzieją się zbliża? To akurat Goldman Sachs ze swoim podwyższeniem rekomendacji do neutralnej, co oznacza tyle, co warta zatrzymania. Dla mnie to nowy sygnał alarmowy. Czy chodzi o przyciągnięcie nowych akcjonariuszy, ponieważ wkrótce będzie obcięty dywidendy i zainscenizowany nowy spadek? W każdym razie moje wejścia są zbyt wysokie, ponieważ także dolar spadł w ciągu kilku dni, handel nie udał się, mimo szybkiego wzrostu kursu nie osiągnął punktu wyjścia. Więc będę trzymał się obecnych pozycji, a ewentualne dodatkowe zakupy mogą zablokować kolejny spadek cen? Cel kursu to prawdopodobnie 25 $, co może wystarczyć, jeśli kurs dolarów się zgadza, lub może muszę wreszcie wymienić swój certyfikat SWX na amerykański!

Chciałem także coś kupić, miałem pewne obawy i zrezygnowałem. Kilka dolarów mogłoby być zarobione... Tak, kolejna przegapiona szansa. Bardzo możliwe, że dziś kurs znowu spadnie po pośrednim ogłoszeniu cięcia dywidendy.
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beta
Najgorzej wydaje się znów wypadać Fordowi.

Na N-TV właśnie relacjonował ekspert-analityk samochodowy, że Ford ma problemy:
Nieskończone obniżki ratingów, zbliżenie do poziomu śmieciowego (co oczywiście znacznie utrudnia pozyskiwanie kredytów), technologicznie zacofany.

Amerykanie zaczynają powoli, ale pewnie zwracać uwagę na zużycie benzyny. W tej kwestii niemieccy producenci samochodów radzą sobie znacznie lepiej niż Amerykanie, a jeszcze lepiej Azjaci.

Ford potrzebuje pilnie nowych technologii i innowacji. Ale jak już wspomniano - brakuje na to pieniędzy. To wieczna budowa...

Aktualnie nie mam żadnych producentów samochodów w portfelu, przegapiłem.

Napisany przez ADMCI4
Ustawiłem się z GM, Fordem i Daną. Wszystkie teraz przynoszą zyski, ale jest za wcześnie, aby świętować.

Jestem ciekaw, jaki wpływ na kurs będą mieć zmiany w GM: obniżki cen z obniżką rabatów, obniżka dywidendy, sprzedaż GMAC. To materiał na restrukturyzację - ale czy GM potrafi zaprojektować samochody?

Z rozszerzeniem linii Camry Toyota zamierza zdobyć większy udział w rynku. Nie jestem długoterminowym inwestorem w tych amerykańskich firmach. To moje trzecie podejście do GM, drugie do Forda. Zamiast Delphi teraz Dana.

Chodzi o handel.

Lancelot

Cześć Lancelot,
Mogę Ci oddać moje Forda. Oddaję go bez zysku. :lol:
EP SFR 50, kupione w 2000.... :cry:
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
@Rich

Moja oferta wynosi $7.50.

Nie oszukuję - to jest moje ofertowane zamówienie zakupu.

Mój PE wynosi $8.00

Lancelot

Cześć Lancelot
W takim razie będę musiał zabrać te akcje Forda do następnego życia... :lol:
Pozdrowienia, Rich

Następny cel zakupowy to 25,90 € Pozdrowienia Rich

Napisany przez beta
Pierwszy komputer oparty na procesorze Intel to iMac!

Żaden inny komputer stacjonarny nie może konkurować z nowym iMaciem opartym na procesorze Intel. ....(mówi)

Procesor Intel: Intel Core Duo.

iMacy mają być wyjątkowo szybkie, oprogramowanie iLife 06 jest dołączone w zestawie.

Akcje rosną... Aktualnie ok. 7%...

----------------

Cała linia produktów Apple do końca roku będzie oparta na procesorze Intel.

----------------

19:31 New PowerBooks... 4-5 razy szybsze niż dotychczas :shock:

Napisany przez beta
GRUBA

https://www.apple.com/de/macbookpro/

8)

Tam Sony, Lenovo i inni mogą spakować się...
https://www.apple.com/de/macbookpro/gallery/index7.html

Napisany przez ADMCI4
Tak, gdybym nie miał PowerBooka G4 1,67 GHz, zamówiłbym. Niestety brak iBooka, szkoda - ale prawdopodobnie nie trzeba będzie długo czekać, być może do marca (z procesorem Core Solo)....

Napisany przez beta
Apple Computer osiągnął obroty w wysokości 5,7 miliarda dolarów w minionym czwartym kwartale. Informację tę podał CEO Steve Jobs podczas targów firmy Macworld w San Francisco. Dotychczasowe szacunki analityków wynosiły zaledwie 5,04 miliarda dolarów. !!! To dość imponujące :shock: (Dane z 18.01.)

Apple z PE 50PLUS dosłownie wybuchnęła, straciła 80$, kurs był już kiedyś rozszczepiony na około 80, więc teraz byłby 160. Również dostawca napędów Seagate jest w dobrym tempie, mimo obciążenia związanego z niedawnym przejęciem, kurs szybko rośnie. Nie zatrzymuje się również Omivision, szkoda, że został już wcześnie wyprzedany. Te spółki są silne nawet na słabym rynku.

Mniej zabawnie idzie Sigmatelowi, dostawcy licencji MP3 dla Apple, który dzisiaj czasami tracił prawie 4%. Pozdrowienia od zalecenia zakupu Forbesa. Sigmatel ma PE poniżej 10, więc jest obecnie trochę bardziej zdrowy niż Apple. Dziś można wyraźnie zauważyć, że kurs Sigmatela rośnie zupełnie niezależnie od Apple. Być może moja spekulacja jest błędna?

Napisany przez beta
Wygląda na to, że prezentacja została już udostępniona online:

https://macworld.apple.com.edgesuite.net/mw/index.html

Warto zajrzeć...

Śledzyć dziś Duponda. Być może zakup za 50 [url]franków Szwajcarskich[/url] Pozdrowienia, Richhttps://quote.bloomberg.com/apps/news?pid=10000006&sid=an3VFZcsM8zo&refer=home

Dupont został zalecony do zakupu przez Manfreda kilka tygodni temu w dobrym momencie, gdy kurs wynosił 39 dolarów, od tamtej pory osiągnął 43 dolarów. Jest to ciężki zawodnik na Dow Jonesie, dlatego kurs musi być obciążony dużą ilością ołowiu. Czy lepiej handlować w dolarach z uwagi na lepszy wolumen i niepewność w zadaniach dolara?

Mała refleksja: Według notowań UBS, wskaźnik P/E wynosi 14. Przy prognozie zysku na akcję w wysokości 20-25 centów, wskaźnik P/E przy kursie 40 dolarów wynosi około 40. Gdy zysk spadnie do 10 centów, wskaźnik P/E wynosi 100. Coś tu jest nie tak, czy Dupont z łatwością przewyższy tę pesymistyczną prognozę? Unikaj tej inwestycji, ponieważ jest ciężko manipulowana przez indeks.

Obecnie trwają rozmowy, że dywidenda General Motors ma zostać obniżona o połowę. Co sądzi KK? Aktualnie nie jest zadowolony z zarządzania General Motors.

Nic dobrego :cry:
Pozdrowienia Rich

AKCJE W FOKUSIE 2: Deutsche Telekom bardzo słaba - France Telecom obciąża
12.01.2006 09:24:40, dpa-AFX Internet

FRANKFURT (dpa-AFX) - Akcje Deutsche Telekom spadły w czwartek na koniec listy DAX po obniżonej prognozie wzrostu konkurenta France Telecom. Akcje tego koncernu telekomunikacyjnego z Bonn spadły o 2,33 procenta do 13,84 euro około 9:20. Jednocześnie główny indeks DAX spadł o 0,04 procenta do 5,530.95 punktów.

Obniżone prognozy obciążają dzisiaj akcje Telekomu, powiedział handlowiec z Lang & Schwarz. Inny makler powiedział: Jeśli akcje France Telecom tracą około 8 procent, to oczywiście wpływa to także na kurs akcji T.

Także analityk Per-Ola Hellgren z Banku Ziemskiego Reńsko-Palatynackiego (LRP) podzielał to zdanie. Rynek widzi związek. Jeśli w branży są złe wieści, to negatywnie odbija się to na Deutsche Telekom, powiedział ekspert.

W Paryżu akcje France Telecom spadły o 7,98 procenta do 19,94 euro. Francuski operator telefonii France Telecom obniżył prognozę rocznych przychodów na 2005 r. ze względu na wzrost konkurencji. W środę wieczorem firma poinformowała, że teraz oczekuje się wzrostu przychodów pro forma między dwoma a trzema procentami. Dotąd koncern telekomunikacyjny zakładał wzrost o trzy procenta. /sc/tw

Napisany przez ADMCI4
Ogólnie akcje telekomunikacyjne są pod presją ze względu na obniżki cen. Także moje Vodafone.

Lancelot

Ja, chociaż DT potwierdza prognozy.. :cry:
Pozdrowienia Rich

Deutsche Telekom trzyma się prognozy na rok 2005 i 2006
12.01.2006 11:04:50, dpa-AFX Internet

BONN (dpa-AFX) - Deutsche Telekom trzyma się swojej prognozy na
lata 2005 i 2006. Nie ma zmiany w prognozie, powiedział rzecznik firmy
w czwartek w Bonn. Francuski konkurent, France
Telecom SA, obniżył swoje oczekiwania w środę,
co wpłynęło negatywnie na ceny akcji europejskich koncernów telekomunikacyjnych.

Zysk przed opodatkowaniem, odsetkami i odpisami (EBITDA) powinien w tym
roku spaść z około 21 miliardów euro (2005) do 20,2 do 20,7 miliarda euro. Natomiast przychody mają wzrosnąć o pięć procent, po 59,5 do 60
miliardów euro w bieżącym roku. Firma planuje zwiększyć swój udział w rynku,
akceptując tym samym spadek zysków operacyjnych./mur/ep

Napisany przez ADMCI4

Myślę, że dolar amerykański wzrośnie.-

To możliwe. Ale jak długo jeszcze? Najpóźniej do końca lutego należy zabezpieczyć ewentualne zyski, ponieważ w marcu dolarowi może być trudno z kilku powodów:

* Iran w marcu przeniesie rozliczenia za ropę na euro
* Chiny sugerują, że będą coraz częściej trzymać rezerwy w euro zamiast dolarów. (Obecnie 70% aktywów Chin jest w dolarach)
* Rezerwa Federalna (FED) przestanie publikować M3 od marca. Dlaczego? To nic nie musi oznaczać, ale jest podejrzane.
* Według brytyjskich mediów, Izrael przygotowuje się do ataku wojskowego na Iran w marcu. Taki atak będzie możliwy tylko z pomocą Amerykanów, ponieważ izraelskie F-18 musiałyby zatankować się nad terytorium Iraku zarówno podczas lotu tam, jak i z powrotem.

Wszystkie te czynniki wskazują, że popyt na dolary będzie maleć.

Z drugiej strony nie widzę powodów, dla których popyt na dolary miałby wzrosnąć. Ale chętnie się pouczę od Richa, cybercrash lub Simony.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Fabianie,

Chociaż zwykle mam raczej pesymistyczne podejście do miesięcy od lutego do maja 2006 roku, to jednak z innych powodów niż ty.

Nie do końca rozumiem punkty 1 i 4, o których mówisz. Czy mógłbyś mi podać odpowiedni link, gdzie mogę uaktualnić moją wiedzę?

Cześć Fabianie,
Ja, co do punktu 1. Czytam wiele informacji gospodarczych z różnych źródeł, ale tych informacji nigdzie jeszcze nie znalazłem. :cry:
Może więc, jeśli w ogóle istnieje, nie jest to informacja ważna. Ponadto trzeba powiedzieć, że Iranie obecnie nie mają zbyt wielu przyjaciół na świecie ze względu na swoją politykę atomową.
Co do punktu 2: Jeśli Chiny mają tak duże inwestycje w dolar, to raczej będą unikać osłabienia dolara i zaszkodzenia sobie.
Co do punktu 4. To jeszcze trzeba udowodnić. Jeśli tak jest, to trzeba by jeszcze dyskutować, czy jest to dobre czy złe dla przyszłości świata. Można podać Libię jako przykład.
Oto informacja na temat punktu 4:
https://www.ftd.de/pw/in/38874.html
Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beat
Moje myśli na temat Apple.
(Jestem zainwestowany w AAPL od lat - początkowo z 50% straty - nie posiadam (jeszcze) żadnych produktów firmy).

Wzrost iPodów będzie się utrzymywał, ponieważ wskaźnik penetracji jest jeszcze niski.
Sprzedaż Maców, która wzrosła ostatnio tylko o 25%, będzie przyciągać z każdym nowym Mactelem.
Pod koniec 2006 roku, kiedy wszystko zostanie przełączone na Intel i się sprawdzi, a całe oprogramowanie będzie dostępne uniwersalnie, zacznie się naprawdę.
Powody przeciwko posiadaniu Maca systematycznie maleją.
Nowe produkty (z Intelem Viiv) w dziedzinie Homeentertainment Digital Hub pojawią się.
Sprzedaż oprogramowania - które cechuje się wysoką marżą i korzysta z efektu skali - rośnie wraz ze sprzedażą sprzętu.
Dochody z licencji made for iPod znacząco wzrosną. (Na przykład 70 mln samochodów do 2010 r.).

Steven Jobs ma dopiero 51 lat...
Od 2007 roku, kiedy temat przełączenia na Intel zostanie zakończony, zasoby rozwojowe zostaną uwolnione...
Plotki mówią, że Dell przechodzi na AMD...
Apple wykorzystuje Intela do odświeżenia marki...

Krótkoterminowo każde małe negatywne wieści mogą prowadzić do silnego spadku kursu. Długoterminowo, to prawdopodobnie jest dobra okazja wejścia i dołączenia.
Należy zwrócić uwagę na słabego dolara. Do tej pory kosztował mnie to 25% zysku księgowego.

Widzę, że obroty i zyski w 2006 i 2007 roku będą wyższe niż przewidywania analityków.
Oni podają obroty (2006 +34%, 2007 +17%), zysk (2006 +20%, 2007 +20%). Ja uważam, że obroty (2006 20000 mln +44%), zysk (2006 1800 mln +34%) są osiągalne. 2007 rok jest jeszcze dla mnie zbyt daleko.

Napisany przez Marktinsider
Uważam, że w najgorszym przypadku kryzysu, gdy Szwajcaria zostanie zbankrutowana, zapanuje głód, skrajna bieda, itp., ludzie będą mieli niewiele szans zachować się godnie. Ci, którzy potrzebują jedzenia, po prostu je ukradną, nawet jeśli nie mają pieniędzy/złota/srebra. Wierzę, że w najgłębszym kryzysie (wojna) nawet metale szlachetne nie pomogą. Może się okazać przydatne dopiero podczas odbudowy latami później (lub można je użyć na ucieczkę - ale dokąd? Nasz los stanie się zły dopiero wtedy, gdy reszta świata znajdzie się w trudnej sytuacji)...

Napisany przez ADMCI4
Marktinsider pisze: w największym kryzysie (najgorszy scenariusz) z bankrutującą Szwajcarią, głodem, ekstremalną biedą, itp.

Nie ma najgorszego scenariusza. Kiedy umierasz, idziesz do nieba. Tam wszystko jest za darmo, dlatego nie możesz zabrać ze sobą swojego złota.

Problem polega na tym, że istnieje nieskończenie wiele możliwych złych scenariuszy, gdzie nie umierasz. Nie wiem, czy kilka złotych sztabek będzie pomocne następnym razem. Dlatego nie kupuję ich. To czysta spekulacja.

Lancelot

Lęk jest również w pewien sposób znakiem starzenia się lub starości. Oba są jakoś powiązane. Im się jest starszym, tym więcej widzi się zagrożeń, wszędzie zagrożenia.. :cry:
Mój ojciec ma teraz 90 lat. Już nie wsiada do samolotu, bo może się on rozbic... Logika.. :cry:
Na szczęście jeśli chodzi o niebezpieczeństwa, kryzysy, itp., ja mam jeszcze 20 lat... :lol:
Przecież żyjemy w najlepszym ze wszystkich światów... :lol:
Pozdrowienia Rich :lol:

Napisany przez ADMCI4
1) giełda ropy naftowej w Teheranie: https://www.energybulletin.net/7707.html

2) Było w wiadomościach: Chiny mają oczywiście problem, że ​​muszą z jednej strony nie osłabiać dolara, a z drugiej strony zdają sobie sprawę, że nigdy nie będą w stanie pozbyć się tych dolarów. Przypuszczenie: Chiny będą - podobnie jak Indie - utrzymywać obecny poziom aktywów w dolarach, ale kupować mniej nowych amerykańskich obligacji.

Na pozycję 4 Izrael planuje atak na Iran: https://www.timesonline.co.uk/article/0,,2089-1920074,00.html

Napisany przez ADMCI4
@Marktinsider, @Rich

Prawda leży prawdopodobnie pomiędzy najgorszym scenariuszem a najlepszym ze światów.

Być może powinniście odzwyczaić się traktowania surowców ogólnie (zwłaszcza metali szlachetnych) jako instrumentów kryzysowych, chociaż niewątpliwie również do tego służą.

Twierdzę jedynie, że są okresy, które są korzystne dla akcji, i okresy, które są korzystne dla surowców. Koniec dyskusji!

Uważam, że czas na akcje minął, a czas na surowce rozpoczął się w 2001 roku. Oczywiście, sytuacja się zmieni. I co z tego? Wtedy zmienię również swoje stanowisko.

Kopalnie złota zyskały w ciągu ostatnich 5 lat około 550%. I to pomimo słabego roku konsolidacyjnego 2005.

Surowce są obecnie blisko historycznych minimów, a dane fundamentalne wskazują, że istnieje jeszcze wiele potencjału wzrostowego.

Z drugiej strony, akcje od 23 lat średnio dobrze się rozwijają a dzisiaj (mierzone rzeczywistym wskaźnikiem ceny/zysku) są drogie. Dane fundamentalne wskazują, że następne 10 lat będą trudne.

Dlaczego więc trzymać się akcji?

Richu, chciałbym usłyszeć od Ciebie szczególnie argumenty wykraczające poza ogólniki i cytaty Mao.

test

Dlaczego atakujesz od razu kogoś, kto ma inne zdanie.
Tse tse tse.. :lol:
Postaram się w przyszłości dostosować mój poziom intelektualny do twojego. :wink:

Wiemy, że pan mfabian jest doskonałym znawcą tematu, zwłaszcza metali szlachetnych i certyfikatów, chociaż doskonałe przeczucie nie zawsze osiąga optymalne rezultaty. Dlatego też ciekawe jest śledzenie jego myśli, niesamowity jest również jego dostęp do doskonałych stron internetowych i rzetelnych informacji, za co chciałbym panu mfabianowi serdecznie podziękować. Jednak przy wiedzy o akcjach obserwuje się często przeszacowanie własnych umiejętności i błędne interpretacje. W tej kwestii wolę polegać na własnych badaniach i zrezygnować z dobrze przemyślanych porad pana mfabian dotyczących akcji.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 21

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata