Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czekając na odpowiedź banku.

Napisany przez 2tneub

Czyli generalnie jest bez szans? Bank nie finansuje na podstawie wartości rynkowej gruntu?!

Wartość rynkowa gruntu na razie niewiele mówi, poza tym, że jest wystarczająca ilość gruntu.
Problem Commerzbank widzi nie w wartości gruntu, ale w budynku. Banki po prostu chcą mieć pewność, że w przypadku zbycia nie pozostaną z pustymi rękami. Nie potrafię ocenić stanu technicznego budynku, ale z tego, co wiem, istnieje pewien punkt, w którym budowa nowego budynku jest tańsza niż remont. Nawet jeśli trafi się na ten punkt, gdzie koszty budowy nowego budynku i remontu są równe, zastanów się, co wolałbyś kupić: nowoczesny [url]Dom[/url] energooszczędny czy odnowiony stary budynek, w którym wciąż mogą czaić się niespodzianki. Nie mogę powiedzieć, czy każdy inny bank również tak to widzi.
Ile metrów kwadratowych ma budynek, ile zaś gruntu? (jeśli tego nie przeoczyłem gdzieś) Wtedy można by się zastanowić, jak nowa budowa miałaby się do istniejącej nieruchomości.

Napisany przez NaTwoim13
Katrin107, tutaj nie możemy już nic więcej dla Ciebie zrobić, jedyną osobą, która może coś zrobić, jesteś Ty sama, kontaktując się między innymi z jednym z ekspertów tutaj, aby ten mógł wewnętrznie zbadać swoje możliwości w swoich bankach na podstawie dokumentów.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Katrin, zauważasz pewnie, że ogólnie można ci tutaj pomóc.
Jednak w twoim przypadku nie jest to proste.
Jak wyglądają domy w twojej okolicy?
Wszystko to też ma znaczenie...
Kiedyś udzielałem pięcioletnich pożyczek na terenach byłych Niemieckich Republik Demokratycznych i czasem zauważam, jak domy są sprzedawane za grosze na stronie www.diia.de.
Jednak dla banku liczy się również to, jak wyglądają domy po lewej i po prawej stronie.
Jeśli po lewej i po prawej są zrujnowane chatki, uzyskanie udanego finansowania twojego przedsięwzięcia staje się jeszcze trudniejsze.

Napisany przez Hilfe
Schnäppschenhäuser RTL2 prawie wyłącznie w nowych landach związkowych. Twój partner życiowy jest przecież przedsiębiorcą budowlanym. Jego praca go nic nie kosztuje. Po prostu z wolnym przepływem gotówki samodzielnie odśwież [url]Dom[/url] w ciągu 3 lat. Możesz wziąć mały [url]kredyt[/url] w wysokości 50 000 € i dać mu, płacąc czynsz. Super

Napisany przez 2tneub

Okazje w domach RTL2 prawie wyłącznie w nowych landach

Opisałem już wyżej, dlaczego tak jest, mimo dobrej lokalizacji.
Do centrum Zwickau (około 90 tys. mieszkańców) jest zaledwie 12 km od Schönau. Do Chemnitz (250 tys. mieszkańców) można dotrzeć w ciągu 30 minut. Po takiej podróży do pracy wielu chciałoby być gdzie indziej. Oczywiście nie jest to porównywalne z TOP lokalizacjami jak Monachium czy Frankfurt. Ale nawet w starych landach są regiony, które kurczą się. Tylko że nigdy nie działo się to tak szybko jak w nowych landach. Liczba mieszkańców nowych landów spadła o 2,5 mln w ciągu 25 lat, z 16,6 mln. Do tego dochodzi migracja do metropolii, takich jak Drezno, Lipsk. Dlatego niektóre wsie mogły stracić nawet 40% swoich mieszkańców. Pozostają więc tanie domy i ludzie z dochodami raczej poniżej przeciętnej, którzy starają się to rekompensować własną pracą. Wielu to udaje, a niektórzy zwracają się do RTL2.

Napisany przez NaTwoim13

Witam Katrinie, pewnie zauważyła Pani, że możemy Pani generalnie pomóc tutaj.
Jednak w Pani sprawie jest to trochę trudniejsze.
Jak wyglądają domy w Pani okolicy?
Wszystko to także ma znaczenie...
Kiedyś udzielałem [url]kredytów[/url] na nowe landy i czasem widzę, jak domy są sprzedawane za grosze na stronie www.diia.de.
Jednak dla banku liczy się również to, jak wyglądają domy po lewej i prawej stronie.
Jeśli są to zaniedbane budynki po obu stronach, udane sfinansowanie Pani planów staje się jeszcze trudniejsze.

Linia wyświetlona na czerwono przez Bankkaufmann nie odgrywa roli w ocenie, być może jednak źle się wyraził.
Ważniejsze są lokalizacja oraz czynniki takie jak wartość gruntu, mieszana strefa przemysłowa, wyłącznie strefa mieszkalna, strefa przemysłowa, czy sąsiedztwo autostrady, terenów przemysłowych, lotniska lub linii kolejowej. Jeśli jednak wokół mnie są zaniedbane budynki, nie ma to bezpośredniego wpływu na ocenę, ponieważ otoczenie nie musi być udokumentowane zdjęciami ani planem, który zawsze trzeba dostarczyć, nie daje on wskazówek co do jakości domów, a jeśli na przykład bank DSL, banki spółdzielcze lub też Ing.DiBa tworzą ekspertyzę bez osobistego odwiedzenia miejsca, to należy zauważyć, że zaniedbane budynki wokół domu, który ma być kupiony/finansowany, nie mają znaczenia, gdyż nie znamy tego otoczenia.
Recherche w Google Earth daje jedynie ogólny obraz otoczenia, ale skupia się bardziej na czynnikach, o których wspomniałem powyżej. Decydujące jest, jak wygląda [url]Dom[/url], który ma być finansowany na dostarczonych zdjęciach kolorowych; otoczenie zazwyczaj nie jest zauważalne, a lokalizacja daje wskazówki na temat wartości gruntu i ogólnej sytuacji, jak również mikrolokalizacji itp.
Jeśli bank dokonuje oceny na podstawie Google Earth (może to być tylko wstępna ocena), to z pewnością inne czynniki także odgrywają rolę, co może prowadzić do wcześniejszego odrzucenia sprawy lub nawet jej niewyjaśnienia.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Noelmaxim, Chociaż znajdujesz się na mojej liście ignorowanych, tym razem zrobiłem wyjątek i spojrzałem na to, co napisałeś.
Niestety, muszę z mojego doświadczenia z pracy w biurze sprzedaży sprzeciwić się temu.
Aby móc ocenić sytuację, musiałbym wiedzieć, czy [url]Dom[/url] jest szeregowym śródziemnym, czy wolnostojącym.
To, o czym zastanawiam się, dotyczy szeregowego środka.
Na przykład podczas wizyty zauważa się obok zrujnowane nieruchomości, a w środku jest kupiony [url]Dom[/url], który ma zostać gruntownie wyremontowany, zawsze były dokonywane zniżki. (więc nie było 100% finansowania)
Ponieważ jeśli coś pójdzie nie tak, kto kupi wtedy obiekt na licytacji komorniczej.
Takie są moje przemyślenia na ten temat.
Ale może Katrin może coś na ten temat powiedzieć. Szeregówka czy [url]Dom[/url] bliźniaczy, czy wolnostojący?

Napisany przez hausbauwest

@Noelmaxim, chociaż stoisz na mojej liście ignorowanych, tutaj zrobiłem wyjątek i spojrzałem na to, co napisałeś.
Niestety muszę się z Tobą nie zgodzić na podstawie mojego doświadczenia z czasów pracy wewnętrznej.
Jednakże, aby móc to ocenić, trzeba wiedzieć, czy [url]Dom[/url] jest szeregowcem czy wolnostojący.
To, co sugeruję, to [url]Dom[/url] szeregowy.
Załóżmy, że podczas oględzin widzi się po lewej i prawej stronie zaniedbane domy, a ten po środku został kupiony i ma być gruntownie zmodernizowany, wtedy zawsze były rabaty (czyli niepełne finansowanie).
Ponieważ jeśli coś pójdzie nie tak, kto kupi ten obiekt na licytacji komorniczej.
To są moje przemyślenia na ten temat.
Ale Katrin może coś na ten temat powiedzieć. Czy to szeregowiec, bliźniak czy wolnostojący?

OP napisał w #8, że ten [url]Dom[/url] ma powierzchnię działki 1368 metrów kwadratowych.
Jest mało prawdopodobne, że jest to [url]Dom[/url] szeregowy.

Napisany przez NaTwoim13
To jest budynek wielorodzinny, jak już napisała Katrin, i można założyć, że nie jest to [url]Dom[/url] szeregowy.
Tak czy inaczej, nie chodziło o złośliwość, chciałem jedynie poprawić błędy, a ona również pisze z czasów pracy w biurze, które być może mają tyle samo lat co moje, czyli moje doświadczenie w bankowości. Nawet jeśli nie pamiętam, żeby kiedyś było znacznie inaczej, chciałbym wiedzieć, że obecnie jest tak, jak opisałem. Domy w bezpośrednim sąsiedztwie praktycznie nie mają znaczenia dla wartości nieruchomości. Oczywiście istotna jest lokalizacja, a jeśli wokół są tylko ruiny, to uwzględniane jest ogółne położenie/miejsce, a nie poszczególne budynki otaczające nieruchomość, którą chce się kupić i sfinansować.
Jeśli inne czynniki nie pasują, zawsze znajdzie się coś, co spowoduje, że nie będzie chęci wspierać finansowania, na pewno o tym wie. Oczywiście wszystkie czynniki mają znaczenie, całościowy obraz, ogólna sytuacja powinny sprawić, że decyzja będzie trudna. Jednak jakość, stan i charakter budynków obok są mało istotne w ocenie wartości.

Napisany przez NaTwoim13
Katrin, co teraz?

Napisany przez Katrin107
Cześć, więc [url]Dom[/url] wielorodzinny (pojedynczy), całkowita powierzchnia trochę ponad 200 mkw. Bank raczej powiedziałby, że to nie zależy od liczb...

Napisany przez hausbauwest

Hej, więc [url]Dom[/url] wielorodzinny (indywidualny), ogólna powierzchnia trochę ponad 200 m2. Bank zapewne powiedziałby, że to nie zależy od liczb...

Czy twój przyjaciel nie mógłby rozebrać tego i wykorzystać jako schowek / magazyn na swoje materiały?
Na działce można postawić na przykład konia...
Lub miejsca postojowe dla przyczep kempingowych.

Napisany przez Katrin107
Nasz [url]doradca[/url] finansowy ma w przyszłym tygodniu kolejne spotkanie w banku ludowym. Ponownie spodziewamy się odmowy i prawdopodobnie będziemy odbierać nasze dokumenty. Na razie nie mamy planu B. RTL 2 zdecydowanie nie wchodzi w grę, podobnie jak hala magazynowa.

Napisany przez Hilfe

Nasza Umowa Toporów ma w przyszłym tygodniu kolejne spotkanie w Volksbanku. Ponownie spodziewamy się odrzucenia i prawdopodobnie odbierzemy nasze dokumenty. Nie mamy jeszcze planu B. RTL 2 na pewno nie wchodzi w grę, a magazyn również nie.

Rozwiązanie opisałem. Bierzesz [url]kredyt[/url] ratalny w wysokości 50k, on odnawia [url]Dom[/url]. Jest przecież rzemieślnikiem, czy jako osoba samozatrudniona nie ma żadnych oszczędności?

Napisany przez Katrin107
I potem budować wiecznie ?! Nie, to nie jest naszym celem. On jest tylko tutaj. Mamy oszczędności, ale nie wystarczają one na ten projekt. Powinniśmy raczej dowiedzieć się więcej o tej wartości ziemi, nasza własna wina...

Napisany przez Spiagei

I wybudować wiecznie?! Nie, to nie jest naszym celem. On jest tylko obok. Mamy oszczędności, ale nie wystarczające na ten projekt. Powinniśmy byli lepiej się zorientować o wartości tego gruntu, dobrze, nasza własna wina...

Jeśli Bank VR również odmówi, możecie przesłać sprawę do Buhman, bankowca lub do mnie. Być może znajdziemy rozwiązanie

Napisany przez Katrin107
To byłoby super ... chętnie na to wrócę. Dziękuję za wszystko, co znowu mogłem się tutaj nauczyć!

Napisany przez Katrin107
Tak więc chciałem się jeszcze raz krótko odezwać .. 5 banków teraz odrzuciło i wszystkie z powodu tego, że cena zakupu, za którą kupiliśmy Dom, jest za niska ... teraz mamy ten Dom na głowie i nie możemy iść do przodu ....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata