- śr cze 06, 2018 9:15 pm
Czyli generalnie jest bez szans? Bank nie finansuje na podstawie wartości rynkowej gruntu?!
Wartość rynkowa gruntu na razie niewiele mówi, poza tym, że jest wystarczająca ilość gruntu.
Problem Commerzbank widzi nie w wartości gruntu, ale w budynku. Banki po prostu chcą mieć pewność, że w przypadku zbycia nie pozostaną z pustymi rękami. Nie potrafię ocenić stanu technicznego budynku, ale z tego, co wiem, istnieje pewien punkt, w którym budowa nowego budynku jest tańsza niż remont. Nawet jeśli trafi się na ten punkt, gdzie koszty budowy nowego budynku i remontu są równe, zastanów się, co wolałbyś kupić: nowoczesny[url]Dom[/url] energooszczędny czy odnowiony stary budynek, w którym wciąż mogą czaić się niespodzianki. Nie mogę powiedzieć, czy każdy inny bank również tak to widzi.
Ile metrów kwadratowych ma budynek, ile zaś gruntu? (jeśli tego nie przeoczyłem gdzieś) Wtedy można by się zastanowić, jak nowa budowa miałaby się do istniejącej nieruchomości.
Czyli generalnie jest bez szans? Bank nie finansuje na podstawie wartości rynkowej gruntu?!
Wartość rynkowa gruntu na razie niewiele mówi, poza tym, że jest wystarczająca ilość gruntu.
Problem Commerzbank widzi nie w wartości gruntu, ale w budynku. Banki po prostu chcą mieć pewność, że w przypadku zbycia nie pozostaną z pustymi rękami. Nie potrafię ocenić stanu technicznego budynku, ale z tego, co wiem, istnieje pewien punkt, w którym budowa nowego budynku jest tańsza niż remont. Nawet jeśli trafi się na ten punkt, gdzie koszty budowy nowego budynku i remontu są równe, zastanów się, co wolałbyś kupić: nowoczesny
Ile metrów kwadratowych ma budynek, ile zaś gruntu? (jeśli tego nie przeoczyłem gdzieś) Wtedy można by się zastanowić, jak nowa budowa miałaby się do istniejącej nieruchomości.