Mam
konto w belgijskim banku. Za pomocą karty tej bank mogę bezpłatnie korzystać z wszystkich(!) bankomatów w strefie
euro.
Nie rozumiem dlaczego tego nie robi więcej osób... Otwierasz
konto i przed wypłatą gotówki z bankomatu bezpłatnie wysyłasz ją wcześniej do Belgii za pomocą SEPA.
Na przykład konta w www.ing.be oferują darmowe
konto bieżące Lion Account (choć nie jestem pewien, czy bez rezydencji w Belgii).
Record Bank również akceptuje klientów bez rezydencji w Belgii, jeśli zapytasz.
Robię to konsekwentnie od 2002 roku i do tej pory działało bez zakłóceń.
Trochę pracy, i już Cash Group i inne przerażające grupy stają się nieistotne. Liczy się następny bankomat, z którego po prostu można bezpłatnie wypłacić pieniądze.
Prawdopodobnie nawet SCHUFA nie dowiaduje się o tym (?), choć rozwija swoją współpracę międzynarodową.
Wiem, że teraz i tak nikt tego nie przeczyta, bo jest tak długie, ale dla tych, których to interesuje. Albo po prostu kontynuuj /// czytanie.
Nie rozumiem, dlaczego wybierasz takie dziwne rozwiązanie z przelaniem pieniędzy najpierw do Belgii i tak dalej. Mówiłem o comdirect/DAB. Gdybyś miał po prostu
konto w DKB, ING-DiBa, Cortal Consors, mógłbyś bezpłatnie wypłacić pieniądze we wszystkich bankomatach w Niemczech (choć Cortal Consors nie wyraża się jednoznacznie, podczas gdy DiBa i DKB mówią, że zawsze jest bezpłatnie, a jeśli nagle pojawią się opłaty, zostaną one nawet zwrócone.
Cytat od Espresso
Na mydealz właśnie dziś zobaczyłem porównanie kont z najlepszymi bonusami... jeśli kogoś to interesuje.
Nie wiem, niechętnie korzystam z tych portali z ofertami. Na Check24 na przykład do sumowania dodano 50 EUR bonów podróżnych, które są dostarczane przez check24, co wprowadza w błąd ranking. Na MyDealz znalazłem tylko stary artykuł o comdirect i jeden o potencjalnie oszukańczej ofercie Postbanku.
Trzeba jednak zaznajomić się z taryfikatorem opłat przed otwarciem konta. W przypadku odsetek od debetu Postbank ma wyższe stawki niż DKB 7,9/12%, DAB 7,5/12,5%, comdirect 9,15/13,65%, Cortal Consors 8,25/12,95%, DiBa 7,95/7,95% oraz
kredyt ramowy 6,25%, Sparda-SW 11,5/15% ale 6,99 EUR w przypadku
kredytu średnioterminowego.
Postbank 12,05/16,9%.
Rabat 1 centa na litrze paliwa Shell jest irytujący, gdyż większość osób otrzymuje już 1 cent/litr poprzez członkostwo w ADAC (lub Punkty PayBack w ARAL 1 cent za 2 litry).
Wypłaty w obcych walutach: Postbank 1,85% od transakcji, inne banki 0 (Cortal Consors niezweryfikowane, ponieważ ich taryfikator jest raczej ulotką) lub wszystkie inne wymienione przeze mnie banki 1-1,5% (czasami 1,75%).
Obecnie akcja Postbanku znowu się kończy i ponownie trzeba zapłacić 5,90 EUR, jeśli nie wpływa żadne wynagrodzenie (własne przelewy nie są wliczane).
Niedawno przygotowałem przegląd dla mojej siostry i stworzyłem plik pdf. Dlatego pamiętam te informacje.
///
Zamiast korzystać z portali z ofertami, zawsze sprawdzam strony banków samodzielnie, a także dla ogólnego oglądu tutaj
(po prawej stronie są małe żółte linki posortowane według zainteresowań, takie jak nowe bonusy dla nowych klientów lub najlepsze funkcje online): Porównaj konta bieżące na modern-banking.de
lub tutaj (tutaj wybór miesięcznego wpływu wynagrodzenia nie ma znaczenia, ponieważ żaden z pięciu najlepszych nie wymaga minimalnego wpływu.)
Zabawne jest to, że to są też moje najlepsze 5 i link znalazłem później.
W innym przypadku dla szybkiego przeglądu chętnie korzystam z
Porównania opłat za prowadzenie konta - szczegółowe zestawienie 29 kont bieżących. Artykuły po kliknięciu na nazwę banku niestety nie zawsze są aktualne i nie zawsze zupełnie poprawne, ale zwykle na 99%. Dobre jest to, że widać również procedury bankowości (mTAN, Generator itp.) w przeglądzie.
Również nieźle jest, ponieważ można uzyskać jeszcze kilka dodatkowych informacji (chociaż nie zawsze wszystkie są dokładne) (klikając na szczegóły, można zobaczyć również bonusy): Kalkulator konta bieżącego - Konta bieżące - Banki - Finanse - FOCUS Online