Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Temenos

Napisany przez fritz
Od wczoraj także jestem z powrotem, kupiłem za 22,75.
Przypuszczam, że do 21 marca, kiedy będą dostępne wiadomości dotyczące strategii USA, wielu ludzi jeszcze kupi, a potem miejmy nadzieję, że jeszcze więcej.

Pozdrowienia
Fritz

Napisany przez beat
Witaj na pokładzie, Fritz. Znowu wróciłeś z plaży.

Mała wskazówka: Jako miłośnik SL, na pewno również zastosujesz to w Temenosie. Nie ustawiaj go zbyt ciasno.

Napisany przez beat
Podanie Metavante jako partnera z USA w zaproszeniu na prezentację następnego tygodnia ujawnia tajemnicę. Metavante był rozważany jako potencjalny partner i wydaje się idealnie pasować.

Temenos znowu ma pecha prezentując pozytywne wieści w negatywnym otoczeniu. Ale ta inwestycja zaprocentuje.

Dla niedoinwestowanych dzisiaj prawdopodobnie pojawi się okazja.

Napisany przez Simona
Otrzymałem zaproszenie. Wydarzenia w NY 21.03 i w Londynie 22.03.07 powinny być interesujące; przyszły tydzień zapowiada się na pewno udany dla Temenos. (Gdybyśmy nie mieli spotkania giełdowego 21 marca, szybko poleciałbym do Londynu, ale oba wydarzenia są dla mnie za stresujące).

Nie ma potrzeby martwić się o TEMN, pozwólmy ludziom kupować, co chcą - po tym, jak ci niezmierzeni się wyprzedali i ci bojaźliwi stracili zimne pryszcze, można dobrze zrobić zakupy; cieszę się.

Pozdrowienia,Simona

Napisany przez fritz

Mała wskazówka: Jako miłośnik SL, z pewnością zastosujesz to także w przypadku Temenos. Nie ustawiaj go zbyt sztywno.

Tak, dzięki za wskazówkę, prawie zapomniałem, teraz właśnie ustawiłem SL.

Teraz jestem konsekwentny, lepiej sprzedać przy -8%, niż dopiero przy -90%.

Teraz zawsze ustawiam moje SL między 5 a 10% poniżej ceny zakupu, a przy rosnących cenach od czasu do czasu ją podnoszę.

Wiem, że tutaj na forum jest niewielu miłośników SL, ale to mi nie przeszkadza, będę nadal postępował w ten sposób. Gdybym musiał spędzać osiem godzin dziennie przed telewizorem, oczywiście nie byłoby to konieczne, ale jak wiecie, chodzę też często na plażę (dziś nie, cały dzień padał deszcz), i czasami mam też kilka dni wolnych od giełdy.

Pozdrowienia
fritz

Napisany przez beat
Trochę posiłek, który wybrałem przed dwoma tygodniami w momencie słabości, a który teraz został uwolniony z około 10% zyskiem. Być może dołączy kolejna porcja z nieco niższym punktem wejścia, jeśli Amerykanie zdecydują się na zakup.

Napisany przez Simona
:wink: Ja, ja, jak również wyszłam z moją porcją. Cena 24.-.

Pozdrawiam,
Simona

Napisany przez beat
Jak się można było spodziewać, Amerykanie zwrócili uwagę na Temenos. ML potwierdził swoją rekomendację zakupu w wysokości 31 USD. Wygląda na to, że chcą to rozkręcić. ZKB również umieścił ich na liście zaleceń - duży potencjał. Zobaczymy, co jeszcze z USA wyniknie, zanim podejmę większe decyzje dotyczące sprzedaży. Mam nadzieję, że wkrótce kurs wyniesie 27 USD, o ile pogoda na giełdzie na to pozwoli.

Napisany przez Simona
Życzę powodzenia. Jeśli ML sprzyja, to prawdopodobnie się uda. Nawet jeśli zarząd sprzedaje wiele akcji podczas programu odkupu akcji? Zobaczę. Powodzenia.

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez beat

Życzę powodzenia. Jeśli ML prowadzi, to z pewnością się uda. Nawet jeśli zarząd sprzedaje dużo akcji.

Tak wiele akcji nie jest sprzedawane. Są też ojcowie rodzin z obowiązkami alimentacyjnymi. Koukis nadal posiada znaczący pakiet, ponad 15%.

W międzyczasie Kepler także podniósł cenę docelową do 34 zł.

Jestem raczej optymistycznie nastawiony do TEMN. Ale to już wiadomo.

Napisany przez Simona
Ok, ok; można się nad tym jeszcze zastanowić przez weekend - istnieje także prasa weekendowa, która często działa tak efektywnie i można się nią kierować, jeśli ktoś chce:

:P https://www.geizkragen.de/magazin/produktproben/proben-fuer-kinder-und-babys/

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez beat

Istnieją również ojcowie rodzin z obowiązkiem alimentacyjnym.

Wygląda na to, że ma kilka zobowiązań alimentacyjnych, albo to jedno zobowiązanie jest w USA...

Możliwe, że kurs lekko ucierpi. Jako długoletni inwestor w Temenos, nie martwię się, ponieważ nie ma to nic wspólnego z firmą. Koukis zmniejszył już swój udział z 26% do 18% prawie dokładnie rok temu. Pytanie brzmi, jak głęboko spadnie kurs i gdzie najlepiej zainwestować, aby zarobić na zasłużonej emeryturze.

Zurych (AWP) - George Koukis, przewodniczący rady nadzorczej i główny akcjonariusz spółki Temenos Group AG, sprzedaje do 5,5 mln posiadanych przez siebie akcji spółki. Po sprzedaży jego udział w spółce wyniesie nadal około 3,9%, jak wynika z komunikatu prasowego producenta oprogramowania z czwartkowego wieczoru. Według przewodnika akcjonariuszy Finanz und Wirtschaft Koukis dotychczasowy udział w Temenos wynosił około 17,5%.

Akcje zostaną rozmieszczone wśród inwestorów instytucjonalnych, a librobieżnikiem jest Deutsche Bank. Koukis zgodził się na okres blokady sprzedaży wynoszący 180 dni zgodnie z komunikatem.

Sprzedaż ta jest uzasadniona jego osobistą strategią dywersyfikacji jako inwestora. Pozostaje jednak wierny Temenosowi i ma pełne zaufanie do firmy i jej sukcesu.

Witamy wzrost naszego floatu i możliwość dalszego wzmocnienia naszej bazy akcjonariuszy instytucjonalnych - cytuje komunikat Andreas Andreades, dyrektor generalny Temenos.

jb

Napisany przez fritz
Ale dlaczego musi od razu pozbywać się tylu akcji naraz???

W jego położeniu na pewno wie rzeczy, których wszyscy my nie wiemy (czy to się liczy jako informacja poufna??? jeśli tak, to właściwie żaden członek zarządu lub dyrekcji nie powinien posiadać akcji...), czy może chce on tylko wymusić korzystne wejście dla kogoś innego??

Czuję się trochę oszukany i także zamierzam teraz sprzedać swoje udziały (z niewielkim zyskiem).

Pozdrowienia
fritz

Napisany przez Simona
:lol: Myślę, że dobrym momentem dla nas mogłoby być ponowne przedstawienie wyników kilka dni przed następną prezentacją. Jeśli chodzi o stan biznesu, sądzę, że Temenos ma się dobrze - ale to, co się obecnie dzieje, nie motywuje mnie specjalnie do inwestycji.

Pozdrawiam,
Simona

Napisany przez beat
Podstawowo nie ma nic do zarzucenia Temenosowi. PEG 07 i 08 są poniżej 1, co ma już wartość rzadkości.

To zrozumiałe, że Koukis chce zarobić pieniądze. Sam to czasami robię. Czy to dużo, pozostaje do dyskusji. Przynajmniej zrobił to stopniowo, z 26% na 17% i teraz około 4%. Teraz Temenos jest oczywiście znowu bardziej interesujący jako obiekt przejęcia, ze względu na wysoki FreeFloat i niską wycenę. Moment jest optymalny. Firma kwitnie, klarowna wizja jest zauważalna. To jest konieczne, aby zainteresować takie pakiet inwestycyjne instytucji.

Jestem tego pewien. Zawsze traciłem pieniądze z TEMN, gdy nie byłem zaangażowany. Wcześniej były tam wahania. Teraz stał się prawie jak Kryzysowce w jednostce BlueChip. Jednak zakupy dokonuję tylko na znacznie niższym poziomie.

Napisany przez beat
Temenos dostarcza wyniki za pierwszy kwartał, które lekko przewyższają oczekiwania. https://boerse.bluewin.ch/servlet/Gen...50407-16902703 Jak zwykle prognoza przychodów i zysku zostaje podniesiona. Według nowych prognoz zysk w 07 roku ma wzrosnąć o około 40% w porównaniu z 06 rokiem, co sprawia, że wycena wydaje się umiarkowana. Tutaj również już wszystko było mówione w przeszłości.

Napisany przez Simona
Poza tym, planuję odwiedzić cię ponownie, ale poczekam do około czerwca. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
Temenos nawiązuje partnerstwo z indyjskim dostawcą usług IT Satyam. Na początku z naciskiem na Azję, gdzie Satyam będzie dostarczać różnorodne usługi uzupełniające w zakresie implementacji pakietów oprogramowania Temenos.

https://www.temenos.com/content.asp?id=home

Satyam (SYS) jest notowany w USA, z 40000 pracownikami osiąga obroty w wysokości ($1,4 mld), prawie połowę tych osiąganych przez Infosys. Warto dodać - na marginesie - że mogłaby to być rozważenie inwestycyjne, ponieważ jest znacznie niższej wartości niż Infosys. Z jednej strony przenoszenie usług IT z Zachodu do Indii nadal trwa, z drugiej strony rośnie także zapotrzebowanie na dostawców usług IT w Azji.

Pozostaję skoncentrowany na Temenos, który wydaje się chcieć przyspieszyć na wszystkich rynkach światowych i prowadzić ogień ze wszystkich luf. To jest prawdopodobnie idealny moment, ponieważ branża oprogramowania jest raczej późno-cykliczna, a sezon może powoli nadejść. Na początku roku miałem obawy, czy dynamika zostanie utrzymana. Jednak bardzo skuteczne zarządzanie pozwala na doskonałe penetrowanie odpowiednich rynków za pomocą właściwych kluczy.

Nowy cel cenowy ustalam na OpenEnd, z etapem podwajania kursu < 2 lata. Zobaczymy.

Napisany przez dagobert
Dzisiaj można jeszcze raz zainwestować, widzę tam duży potencjał.

Ostatnie plotki:

Uczestnicy tegorocznego forum klientów Temenos donoszą, że w powietrzu są nowe zamówienia oraz kolejne podwyższenie prognoz na 2007 rok. Według handlowców oczekiwania analityków wobec producenta oprogramowania bankowego mogą okazać się być zbyt konserwatywne. W zagranicznych instytucjach Temenos cieszy się status quo ulubieńca giełdowego.

Źródło: CrashDaily z dnia 20.06.07

Terminarz:

1 czerwca 2007 r.: Zwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy TEMENOS, Genewa
25 lipca 2007 r.: Ogłoszenie wyników za 2 kwartał 2007 r.

Źródło: Temenos

W zasadzie chciałbym również zainwestować w Avaloq, ale chyba nie chcą... :roll:

Pozdrowienia, Dagobert

Napisany przez beat

Chciałbym też zainwestować coś w Avaloq, ale oni nie chcą... :roll:

Też mam to samo. Jakiś czas temu rozmawiałem z pracownikiem SoftIng z Avaloq na temat Temenos i Avaloq. Z technicznego punktu widzenia był on również przekonany do Temenos. Jednak Avaloq obsługuje nieco inne segmenty klientów, co wiąże się z większym nakładem pracy, który nie ma takiego samego efektu skali jak pakiety Temenos.
Dzisiaj też pomyślałem o kontakcie z nimi. Jednak jestem już tak zawalony Temenos...

Napisany przez Simona
Również tutaj ciągle dzieje się coś ciekawego; możliwe, że zainteresuje to fanów Temenos. A 25 lipca zobaczymy wyniki Temenos na półrocze. Obecnie jestem tylko obserwatorem, ale nadal śledzę...

16-07-2007 19:57 Temenos: wietnamska grupa An Binh Bank wybiera system T24
Nazwa Ostatnia zmiana
TEMENOS N 29,95 0,10 (0,34%)

Zurych (AWP) - Grupa Temenos ogłasza, że wietnamska grupa An Binh Bank, z Ho Chi Minh City, wybrała system Temenos T24 w celu ułatwienia operacji pomiędzy centralą banku a jego oddziałami, zgodnie z komunikatem opublikowanym w poniedziałek wieczorem przez firmę zajmującą się oprogramowaniem.

Umowa została podpisana w grudniu 2006 roku. Platforma T24 zostanie wdrożona w trzecim kwartale tego roku.

Poprzez ten wybór, wietnamski bank, który ma 31 oddziałów, ma nadzieję zwiększyć bazę klientów, wprowadzać szybciej nowe produkty i poprawić swoje usługi, jednocześnie zmniejszając koszty - czytamy w komunikacie.

Według Andreasa Andreades, CEO Temenos, An Binh Bank jest siódmym klientem grupy oprogramowania w Wietnamie, oprócz instytucji takich jak Military Bank, SacomBank i Techcombank.

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez Simona
W oczekiwaniu na dobre wyniki (25 lipca) przed chwilą wrzucone do koszyka.

Cena: 30.-

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez dagobert
Wiadomości z Crash Daily (23.07.07):

-------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------

Czy Temenos podniesie prognozy?

Akcja wzrostu

Genewski specjalista od oprogramowania, Temenos, jest prawdopodobnie o krok od potwierdzenia jednej rzeczy w swoich wynikach za pierwsze półrocze: szybkiego tempa wzrostu.

Z wzrostem kursu o ponad 40 procent do niemal 30 franków od początku roku, Temenos (grecki na cenny) należy w tym roku do lepszych tytułów na szwajcarskiej giełdzie. W ubiegłym roku akcje oprogramowania podwoiły się z 12 na 22 franki. Jednak Temenos potrzebował długiego czasu, żeby ruszyć na giełdzie. Po debiucie giełdowym w 2001 roku nastąpił bezprecedensowy spadek z 23 do nawet 1 franka.

Dobrze zakorzeniony na Wschodzie i Zachodzie

Dzisiaj zapomniane są trudne czasy. Genewska firma oprogramowania bankowego regularnie informuje o nowych zamówieniach, za praktycznie każdym tygodniem. Tylko w lipcu ogłosiła trzy nowe współprace. Zwłaszcza w wschodzących regionach takich jak Wietnam, Arabia Saudyjska i Europa Wschodnia, oprogramowanie Temenos T24 jest poszukiwane. Z HSBC, Deutsche Bank, Fortis i Schroders firma jest również dobrze zakorzeniona w Starym Świecie. Tempa wzrostu w pierwszym półroczu 2007 roku, ogłoszone w środę, prawdopodobnie wyniosą na poziomie wysokich dwucyfrowych. Nawet możliwe jest podniesienie celów wzrostu. Dotychczas szef Temenos, Andreas Andreadis, zakładał wzrost zysków dla roku 2007 na poziomie 40 procent.
Ogólnie rzecz biorąc: Akcja ma jeszcze potencjał.

-------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------

Pozdrowienia Dagobert

Napisany przez Simona
Oto półroczny raport z prognozami:

25-07-2007 07:24 Temenos/Q2: Zysk netto 6,3 mln USD - prognozy na 2007 r. podniesione (AF)
Nazwa Ostatnia zmiana
TEMENOS N 29.30 - (-%)

(Uzupełnione o dodatkowe szczegóły dotyczące kondycji biznesu, perspektyw oraz planów akwizycyjnych)

Glarus (AWP) - Grupa Temenos AG w drugim kwartale 2007 r. osiągnęła przychody w wysokości 73,5 (rok wcześniej 55,8) mln USD oraz przychody z licencji w wysokości 29,1 (29,2) mln USD. EBIT wzrósł do 7,4 (5,5) mln USD, podczas gdy zysk netto spadł głównie ze względu na koszty finansowe oraz wpływ efektów walutowych do 6,3 (8,8) mln USD, jak podała w środę producent oprogramowania bankowego.

Według danych Temenos przekroczył oczekiwania rynku odnośnie przychodów z licencji i całkowitych przychodów, lecz nieco nie spełnił oczekiwań odnośnie zysku. Analitycy zgodnie z konsensusem AWP przewidywali średnie przychody w wysokości 65,7 mln USD, EBIT w wysokości 7,6 mln USD oraz zysk netto w wysokości 6,9 mln USD.

Biznes rozwija się bardzo dobrze we wszystkich obszarach - cytuje komunikat dyrektora generalnego Andreasa Andreadesa. Wzrost przychodów i dochodów z licencji oraz integracja przejętej w marcu ubiegłego roku ACTIS.BSP przebiegają lepiej niż planowano, a popyt na produkty Temenos jest silny.

Przychody z licencji z oprogramowaniem bankowym T24 w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy wzrosły o 42% w porównaniu z poprzednim okresem. Względem wysokich wartości rok wcześniej, przychody z licencji między drugim kwartałem 2006 i 2007 r. pozostały bez zmian.

Według komunikatu dynamika cenowa w drugim kwartale była dobra we wszystkich regionach i obszarach biznesowych.

Temenos ponownie podnosi prognozy na cały rok. Przewiduje się teraz przychody w wysokości 300 mln USD, w porównaniu do poprzednich 290 mln USD. EBIT szacowany jest na 57 mln USD (dotychczasowo: 55 mln USD). Szacunki dla zysku na akcję (EPS) wynoszą 0,86 USD, w porównaniu do poprzednich 0,83 USD. Skorygowany o akwizycje EPS ma wynieść 0,89 USD - informuje Temenos. Podniesienie prognozy opiera się na dobrej wydajności oprogramowania bankowego T24 oraz nieoczekiwanie dobrych postępach w współpracy z Metavante.

Temenos obserwuje obecnie silny wzrost inwestycji na całym świecie zarówno w sektorze detalicznym, jak i uniwersalnych oraz prywatnych bankach. Firma zamierza przyspieszyć wzrost organiczny oraz nadal rosnąć poprzez akwizycje. Planuje się wzmocnić główny obszar działalności niż dywersyfikować. Potencjalne cele akwizycyjne osiągnęłyby przychód w przedziale od 20 do 50 mln USD.

jb/cf/ch/rt

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez beat
Mogłyby być trochę spowolnione przez niepożądany zysk. Prognozy również nie zostały tak bardzo podniesione.

Jednakże nie jest to aż tak istotne. Perspektywy na najbliższe lata są raczej lepsze niż oczekiwano. Szczególnie istotne jest wejście na rynek amerykański.

Chwilowa przerwa może być również korzystna, ponieważ wyniki w tym roku już wynoszą 42%, a na przestrzeni ostatnich 12 miesięcy 154%.

Pozostawię to tak, jak od dłuższego czasu, i sprawdzę sytuację znowu w 2008 roku. Najgorsze, co mogłoby się zdarzyć, to ewentualne przejęcie ich za marne 30% premii. Można to zrobić za dwa lata.

W tych burzliwych czasach dobrze jest mieć pieniądze ulokowane w tak obiecujące inwestycje.

Napisany przez Simona
W tych burzliwych czasach jest uspokajające mieć pieniądze ulokowane w tak obiecujących inwestycjach. Pozdrawiam, Beat Miło, że jesteś taki pewny siebie. Pewność siebie jest tu również uzasadniona, chociaż muszę przyznać, że dziś rano nie skoczyłem z radości. Vontobel widzi 32.- i stawia na powyżej przeciętnej, tak mówi guru od gotówki? Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
Patrzę bardziej na długoterminowe perspektywy. To, co dzieje się kwartalnie, jest nieistotne. W TEMN zawsze było tak, że ze względu na model biznesowy nie powinno się rozpatrywać pojedynczego kwartału. Ale prawdopodobnie nadal jestem jedynym, kto tak to widzi. Najważniejsze, że moje rachunki się zgadzają. I tak będzie.

Napisany przez Dany1

Widzę to raczej na długość. To, co się dzieje kwartalnie, i tak nie ma znaczenia. Zawsze było tak w przypadku TEMN, że - ze względu na model biznesowy - nie powinno się patrzeć na poszczególne kwartały. Ale prawdopodobnie nadal jestem jedynym, który tak myśli. Najważniejsze, żeby moje rachunki się zgadzały. I tak będzie.

Jestem właśnie w nastroju zakupowym i wrzuciłem jeszcze jedną porcję TEMN do koszyka... Nie mogę za każdym razem ryzykować trójstronnym skokiem przez własny cień, chociaż w przypadku Meyer-Burger udało mi się świetnie :mrgreen:
Dzięki Beat za zawsze kompetentne relacje.

Napisany przez Bundeslade
tylko z czystej ciekawości spojrzałem na ten tytuł.
Moje podsumowanie: całkowicie obojętne, jak fundamentalnie wygląda ta działka. ten, kto kupuje TEMN przy tych poziomach kursu, robi to w dość niekorzystnym momentem średnioterminowym.

Nikt nie mówi, że zawsze powinno się kupować na najniższych kursach. Ale przynajmniej można spróbować nie robić odwrotnie...

Napisany przez beat

Jestem właśnie w nastroju na zakupy i wrzuciłem jeszcze porcję TEMN do koszyka...Nie mogę za każdym razem ryzykować potrójnego skoku przez własną cień, chociaż w Meyer-Burger mi to świetnie wyszło :mrgreen:

Cześć Dany

Zawsze coś mnie goni. Chyba jestem zbyt szybki, pomimo moich bernskich korzeni...
TEMN nie mają już takiego potencjału przyszłości jak MBTN, którego można spokojnie przechowywać jako stałego klienta, ale myślę, że w 08 roku można spokojnie zobaczyć cenę w okolicach 36-38. To tak na tyle. Masz przecież jeszcze pracę.
A skoro już jesteś na zakupach, możesz jeszcze spakować HOLN, które wrócą dopiero po najwyższych kursach...

Co do najwyższych kursów: W ostatnich latach było trudno nie kupować TEMN po najwyższych kursach. Ale oczywiście trochę cierpliwości się przyda.

Napisany przez Dany1

tylko z czystej ciekawości spojrzałem na ten tytuł.
Moje zdanie: zupełnie obojętne, jak fundamentalnie wygląda ta firma. Ten, kto w tych kursach nadal kupuje TEMN, robi to w średnio bardzo niekorzystnym czasie.

Nikt nie mówi, że zawsze należy kupować po najniższych cenach. Ale przynajmniej można spróbować nie robić przeciwnie...

To, że 10 minut po moim poście już przejrzałeś i oceniłeś tytuł, trochę mnie zdziwiło, zwłaszcza że w ogóle nie interesujesz się konkretnymi tytułami.
W południe kupiłem na 29.05, a o 17:30 tytuł był około 7% wyżej. Teraz policz stopę roczną i wyślij ją mojej kasy emerytalnej...

PS: Dla mnie uspokajające, że nie byłem jedynym durniem albo kupującym...i tak, również trochę interesujących badań przeprowadziłem w internecie ;-)

Dobranoc

powiedziałem, że średnio terminowo jest niekorzystnie - nie krótkoterminowo
jasne jest dla mnie, że tytuł po tak długim wzroście ma dalszy potencjał przesadzenia w krótkim okresie. Jednak wczorajsze 7% mnie zaskoczyły.

Nie nazwałem nikogo głupcem.
Niemniej jednak dla kogoś, kto wszedł w rejony 30, będzie znacznie trudniej znaleźć osobę chętną do zyskownego wykupu tytułu, niż dla kogoś, kto wszedł w 10.
Ceny TEMN nie rosną już dlatego, że tytuł uważany jest fundamentalnie za niedowartościowany, ale dlatego, że wyraźnie wciąż wielu uczestników rynku ma poczucie, że trend wzrostowy może być dalej kontynuowany.

Napisany przez Simona
Pożegnałam się dzisiaj (31.10.) z kupującym.

Pozdrowienia,
Simona

Mam nadzieję, że twój kupujący będzie mógł wkrótce również podziękować

Napisany przez beat
Sprzedano porcję za 31.- w celu pozyskania gotówki.

Napisany przez Dany1
powiedziałem, że średniookresowo jest niekorzystne - nie krótkoterminowo
że tytuł taki jak ten, po tak długim wzroście, ma potencjał przesadzenia się krótkoterminowo, jest dla mnie oczywiste. Choć wczorajsze 7% mnie już zaskoczyły.

Nie nazwałem nikogo głupcem.
Niemniej jednak dla kogoś, kto wszedł w obszary 30, będzie trudniej znaleźć kogoś, kto z zyskiem kupi tytuł, niż dla kogoś, kto wszedł w obszar 10.

Nikt też nie twierdził, że ty kogoś nazwałeś głupcem :mrgreen:
...musisz po prostu wiedzieć, że spekulanci i Indianie też potrafią czytać między wierszami.

Napisany przez beat
Wędka została odłożona, a pozycja zatrzymana ponownie w TEMN, po cenie 29.90.

Oczywiście, z zyskiem netto prawie 3%, nie jest to wiele. Nie wiedziałem jednak, ile gotówki będę potrzebował, więc po prostu sięgnąłem do skarbca TEMN. Tam możesz też z powrotem odłożyć.

Napisany przez fritz
To znowu dobre wieści:

Środa, 12 września 2007 - 09:23 h pozytywnie

[Temenos N] Nowe duże zamówienie przynosi wzrosty kursu więcej

Akcje na okaziciela Temenos Holding AG mogą z pozytywnej strony zaprezentować się w środku tygodnia. W późny wtorkowy wieczór ogłoszono, że producent oprogramowania bankowego otrzymał większe zamówienie od Dresdner Kleinwort na system bankowy T24. Oprogramowanie zostanie wdrożone jednocześnie w Dresdner Kleinwort w Europie, Azji i USA. Według analityków, wspomniane zamówienie ma sygnałowy charakter z kilku powodów. Z jednej strony, Temenos mógł otrzymać to zamówienie możliwe w sierpniu, w czasach słabych rynków finansowych, z drugiej strony wielkość zamówienia jest określana jako bardziej obszerna niż zazwyczaj. Co więcej, system T24 okazuje się być atrakcyjną platformą produktową dla przyszłych rozwojów oprogramowania. Dealerzy informują o dobrych impulsach popytowych z amerykańskiego obszaru. Pół godziny po otwarciu handlu, akcje Temenos rosną o 4,2% do 27,30 CHF.

Źródło: www.swissmarketpulse.ch

Mogę sobie wyobrazić, że 31,50 będą niedługo ponownie osiągnięte.

W każdym razie, dzisiaj znowu coś kupiłem.

Pozdrowienia

Fritz

Napisany przez fritz
I tutaj od razu pojawia się reakcja:

Środa, 12 września 2007 r. - godz. 08:36
[Temenos N] - Merrill Lynch potwierdza zalecenie zakupu, niezmieniony cel kursowy: 39,00 CHF

Źródło: www.swissmarketpulse.ch

Oni są nawet o wiele bardziej pozytywnie nastawieni niż ja, mi to pasuje.

Pozdrowienia
fritz

Napisany przez Simona
Tak, zdecydowanie wart jest ponowny rozważenia. Liczby można zobaczyć tutaj pod koniec października 2007 roku.

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez fritz
Jeszcze raz pozytywna ocena:

Temenos: Chevreux rozpoczął pokrycie z rekomendacją Outperform i celem cenowym 35 Fr.

Źródło: www.fuw-report.ch

W każdym razie jestem dobrze nastawiony i dziś wziąłem drugi pakiet.

Pozdrowienia
fritz

Napisany przez fritz
Nowe zlecenie:

Temenos dostarczy libańskiemu Banque Libano-Francaise system bankowy Temenos T24. Banque Libano-Francaise będzie używać T24 w 32 oddziałach z 250 000 kontami.

Źródło: www.fuw-report.ch

Wskaźniki są nadal wszystkie na zielono, więc droga do góry pozostaje otwarta.

Pozdrowienia
fritz

Napisany przez fritz
I znowu nowe zlecenie:

Temenos: AmBank zaktualizuje swoje oprogramowanie z systemu Temenos Globus na T24.

Źródło: https://www.fuw-report.ch

Jednak brak informacji o wolumenie.

Pozdrowienia
fritz

Napisany przez fritz
Wyniki kwartalne:

Temenos zwiększył przychody o 58% w trzecim kwartale do 70,8 mln $. Zysk operacyjny wzrósł z 0,5 mln $ w poprzednim roku do 6,2 mln $. Zysk netto wzrósł z 0,5 mln $ w 2006 roku do 9,9 mln $. Temenos trzeci raz w obecnym roku podwyższa prognozę: Przychody szacowane są na 310 do 315 mln $, co oznaczałoby wzrost od 43 do 46% w porównaniu z rokiem poprzednim. Spodziewane jest zwiększenie EBIT o 77% do 59 mln $, a skorygowany zysk na akcję wyniesie 0,92 $.

Źródło: https://www.fuw-report.ch

Wygląda to dobrze, inwestorom również się podoba, nowe wszechczasowe maksimum na poziomie 33,90.

Pozdrowienia
fritz

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata