Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Swisslog

Napisany przez Springer

Ale może ten megazlecenie u Busha :lol:

Widziałeś jak dzisiaj latały po 1,55? :idea:

Pomóż mi, czy nie była wysoko powyżej 1,5? Nieważne, dzisiaj SLOG mogło dobrze skorzystać z kwitnącego SMI i faktycznie się dobrze odbiło. Nie sądziłem.

Napisany przez Globalist
Potz Blitz. Imperium kontratakuje! Krótkoterminowcy teraz zaczynają grać na wzrosty!
Slog wystrzelił do 1,50.

Napisany przez Springer

O rany. Imperium kontratakuje! Shorty idą TERAZ na Long!
SLOG wybucha na 1.50.

Z 1.46 na 1.5, co nie odpowiada 3%, uważam wybucha za przesadzone. W styczniu może pojawić się przecena na te papiery...pieniądze są znikają, a podatki stukają do drzwi, więc pozostaje być zawsze czujnym dla zainteresowanych SLOGiem...

Napisany przez Globalist

Od 1,46 do 1,5, co nie jest równoważne 3%, uważam, że eksplozja jest przesadzona. W styczniu mogą być wyprzedaże dla tych kawałków papieru... kaska leci, a podatki już za drzwiami, więc bądźcie zawsze czujni, drodzy zainteresowani SLOG...

No tak, Springerze. W tym roku Swisslog zyskał prawie 50% w pierwszym kwartale.
...chyba nie musieliście płacić podatków, co nie? :P

Napisany przez Springer

Cytat ze Springera

Z 1.46.- na 1.5.-, co nie odpowiada 3%, uważam, że przesada jest wybuchowa. W styczniu mogą pojawić się wyprzedaże tych papierków... hajs się kończy, a podatki stukają do drzwi, więc bądźcie czujni, moi drodzy zainteresowani SLOG...

No dobrze, Springer. W tym roku jednak Swisslog wzrósł o prawie 50% w pierwszym kwartale.
...pewnie nie płaciliście podatków, co? :P

No nie mieszaj od razu wszystkiego, Globalist, mówię o twoim ostatnim komentarzu, który wydaje mi się trochę nietrafiony w formie :wink: Ostatnia 3. rata podatków zbliża się, czyli odłóżmy przeszłość. Myślę, że może to mieć wpływ, jeśli u niektórych osób pojawiają się problemy z płynnością finansową. Nawet czysto psychologicznie: LIK rośnie, składki ubezpieczeniowe w KK wzrosły itp.

Być może będzie coraz więcej wyrzutków SLOGs...
SLOG odnotował dobry wynik, ale teraz to jest ważne tylko w ograniczonym stopniu, jak wygląda przyszłość? Chętnie bym zgarnął SLOGi w promocyjnej cenie poniżej 1.4.- i zdeponował na 1-2 lata, zobaczymy :wink:

Napisany przez Globalist
No cóż, przyszłości jeszcze nikt nie przewidział. Na szczęście tak powinno być. Myślę, że Slog to piękna historia odrodzenia, która może przynieść nawet 50% lub więcej zysku w 2007 roku.

Napisany przez David
Krótkoterminowa analiza:
Od 16.11.06 akcje Swisslog znajdowały się/znajdują się w ciągłej tendencji spadkowej w kierunku wsparcia w wysokości 1,42; 28.11.06 doszło do przebicia wsparcia, ale wkrótce potem udało się je odzyskać do wieczora. Można to nawet ocenić jako pozytywne. W rezultacie na pewno pojawiło się wielu nowych inwestorów/kupujących, którzy spowodowali wzrost kursu ponownie w kierunku 1,50. Niestety, ten rajd trwał krótko i został zakończony 3 dni później. Krótkoterminowe zyski zostały zdane. W środę, 13.12.06, pojawił się młotek na wykresach świecowych, co oznacza, że możliwa jest zmiana trendu. Dzień później pojawił się tzw. Doji, potwierdzający zmianę trendu. Następnego dnia pojawiła się długa świeca, otwierając rajd. Wolumen w piątek podwoił się, co zazwyczaj jest dobrym znakiem. Trudno przewidzieć, co będzie dalej, zakładam rajd do poziomu 1,60, kolejny opór.
Kiedy patrzyłem na wykres z piątku, zauważyłem, że praktycznie nie było większych sprzedaży, ale byli tam ponownie kupujący, którzy w ostatnich dniach się nie pojawiali.

Wykaz większych transakcji z piątku
181 17:03:12 1,5 79903 +
106 11:12:57 1,49 99000 +
18 09:35:00 1,46 200000 +
17 09:35:00 1,46 100000 +
16 09:35:00 1,46 100000 +
15 09:35:00 1,46 100000 +
14 09:35:00 1,46 100000 +

Napisany przez Globalist
Teraz jest tu TA wielka zamówienie z USA.
I wkrótce przyjdzie COCA COLA!
:lol: :lol: :lol:

DJ Swisslog otrzymuje zamówienie od amerykańskiej sieci handlowej Target na nowy ośrodek dystrybucyjny
21.12.06 07:53:00- AWGB

Buchs (AWP) - Swisslog Holding AG otrzymała od amerykańskiej sieci handlowej Target
Corporation zamówienie na zaprojektowanie i wdrożenie nowego
centrum dystrybucyjnego wraz z odpowiednimi systemami transportowymi i
komisjonowymi. Na prośbę Targeta nie podano żadnych informacji dotyczących wartości zamówienia, powiedział Christian Winiker w czwartek na zapytanie
AWP. Jednakże, jest to duże zamówienie dla Swisslog.

Zamówienie to jest ważnym kamieniem milowym w ramach ekspansji na
rynku północnoamerykańskim, dlatego też Charles Teissonniere, Dyrektor
Działu Rozwiązań Magazynowych i Dystrybucyjnych, zostaje cytuje w odpowiadającym komunikacie.

Napisany przez Globalist
W Swisslog dziś wieczorem jest aktywnie kupowana. A to powyżej ceny zamknięcia!

Napisany przez Globalist
Spłukałem Swisslog i zrealizowałem zyski. W styczniu wejdę jeszcze raz na niższym poziomie.

Napisany przez Globalist
Interesujący również dla akcjonariuszy Swisslog https://www.spiegel.de/wirtschaft/0,1518,457078,00.html

Napisany przez Simona
Dzisiaj ponownie mogli ogłosić zlecenie:

Krok po kroku idziecie naprzód, na pewno cieszy to zainwestowanych. Gratulacje!

https://moneycab.presscab.com/de/templates/?a=26928&z=3

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez Globalist
Cześć. Już 21.12. zwróciłem uwagę na nadchodzące zlecenie od Coca-Coli. Jest to kluczowe zamówienie i wyznacza kierunek dla 1.80 zł.

Napisany przez Dany1

No tak. Już 21. 12. zwróciłem uwagę na nadchodzące zlecenie od CocaCola. To jest decydujące zamówienie i wyznacza kierunek dla 1.80.-

...wtedy wyciągnąłeś duże litery z szuflady, myślałem najpierw, że Swisslog przejął Coca Colę albo przynajmniej pozyskał zlecenie dla worldwide. Zlecenie wyniesie około 35 milionów i zostanie rozłożone na 07/08. Odpowiada to około 5% rocznych przychodów i na pewno będzie to dobrze.

Napisany przez Globalist

...wtedy wyjąłeś wielkie litery z szuflady, myślałeś najpierw, że Swisslog przejął Coca-Colę lub przynajmniej zdobył zamówienie na skalę światową. Zlecenie wyniesie około 35 mln i zostanie rozłożone na 07/08. to stanowi około 5% rocznych przychodów i na pewno poskutkuje.

No cóż, laik jest zaskoczony :lol:

Liczy się nie rozmiar, tylko niespodzianka. A ta do dzisiaj jest pełna i całkowicie udana. Swisslog już na 1.64.-
(Ja osobiście nie mam już Swissloga)

Napisany przez Simona
Ja, ja nie mam więcej, ale i tak jest super. ? Pozdrowienia, Simona

Napisany przez freetrader
Mam jeszcze trochę SLOG, ale nie jestem pewien, gdzie jest górny poziom na średnią metę :?:

Napisany przez Globalist
Dwa scenariusze określają obecnie dalszy kierunek kursu Slog pod względem analizy wykresów:
Jeśli w ciągu najbliższych dwóch dni handlowych 1,64 zostanie definitwnie przełamane, to kurs eksploduje w okolice 1,85. Jeśli natomiast poziomy 1,61-1,64 nie zostaną utrzymane, to oznaczać będzie to na pewno zmianę trendu i kurs skieruje się w stronę 1,38.

Powodzenia!

Napisany przez Globalist
Tak więc scenariusz opisany wcześniej się sprawdził. Dzięki również wiadomościom. Sloganowi udało się oderwać strefę oporu 1.61-64. To było dzisiaj last minute. Moim zdaniem jednak szczyt wybicia znajduje się na poziomie 1.82.
Brakuje więc jeszcze około 8 Rappen. :lol:

Napisany przez ADMCI4
Dowiedziałem się od jednego inwestora z banku inwestycyjnego, że w Swisslog też coś się szykuje, czy ktoś jeszcze coś słyszał? :wink:

Napisany przez Globalist
Oho, dzisiaj znowu insajder w akcji?
W ciągu najbliższych 3 dni dowiemy się więcej. Zlecił?

Napisany przez Simona
Nie znalazłem niczego podobnego, tylko w dniu 8 marca zostaną przedstawione daty rocznic. Ci, którzy chcą wziąć w tym udział, powinni się przygotować, tak za około trzy dni.

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez Marktinsider
Bardzo ładny dwuszczyt z maja 2006 roku i teraz: Obie razy osiągnięto ponad 1,75 CHF, po czym w bardzo krótkim czasie spadło do 1,20 CHF. Teraz to dobra okazja, aby zrealizować zyski z SLOG-u. Ale jeśli chcecie zobaczyć, jak wasze zyski księgowe topnieją, proszę bardzo:

Napisany przez Simona
Dziękuję za przypomnienie, prawie zapomniałam :lol: Pozdrowienia, Simona

Napisany przez 2cybercrash
A teraz wreszcie wiem, co to jest Dobbeldop? Tylko Zaggen?

Napisany przez Adrian
Marktinsider: Jeśli mogę pełnić funkcję tłumacza. Cybercrash oznacza, że w tym wykresie nie widać formacji podwójnego szczytu. Podwójny szczyt charakteryzuje się tym, że oba szczyty dokładnie przypada na ten sam poziom oporu, co jest uważane za oznakę pesymizmu. Jeśli chodzi o analizę techniczną, to proszę o poprawność. Z pozdrowieniami Adrian

Napisany przez Simona
Ostatnie 1.54 W końcu nadszedł dzień wypłaty. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Ostatnio 1.63

Pozdrowienia,
Simona

Po jutrze Swisslog przedstawi swoje wyniki za rok 2006 i zaprezentuje prognozy na rok 2007. Jakie wyniki, prognozy i reakcje na giełdzie się spodziewacie?

Napisany przez Simona
Dzisiaj zrealizowałam przy 1.69. Perspektywa otwarta; prawdopodobnie pozytywna. Zobaczymy. Powodzenia.

Pozdrowienia,
Simona

Liczby nie powinny być dobre (strata z powodu jednorazowych odpisów), ale prawdopodobnie już są one uwzględnione w cenie akcji.

Napisany przez ADMCI4
AG Bankierów OZ wydała dnia 5.1.07 Warrant SLOTI. Strike przy 1,80, 21.12.2007, myślę, że to również wpłynie na kurs. Niestety, przegapiłem okazję do zrealizowania zysku przy 1,77 i musiałem przeżyć ten spadek tylko z daleka (na wakacjach). Jeśli kurs przekroczy 1,70, to zrealizuję. Jak Wy to widzicie? Pozdrowienia, mamung

Napisany przez Simona
:idea:

Pozdrowienia,
Simona

Dziś jest ważny dzień dla akcjonariuszy Swisslog:

O godzinie 6:30 miały zostać ogłoszone wyniki za rok 2006 Swisslog Holding AG.

Następnie:

Konferencja analityków
od 8:30 do 10:00 (CET), Convention Point, Szwajcarska giełda Papierów Wartościowych, Selnaustr. 30, Zurych

Konferencja prasowa
od 10:30 do 12:00 (CET), Convention Point, Szwajcarska giełda Papierów Wartościowych, Selnaustr. 30, Zurych

Napisany przez Globalist

Dowiedziałem się od bankiera inwestycyjnego, że w Swisslog też coś się szykuje, czy ktoś jeszcze coś słyszał? :wink:

nóż, ten sam bankier inwestycyjny powiedział mi, że wyniki nie będą takie dobre, jak się spodziewano? :roll:
Czyżby miał rację? :wink:

Napisany przez Globalist
Zły dowód osobisty? wpływa na wydajność.
Jednak inwestycje poniżej 1,50 będą nagradzane długoterminowo.

Napisany przez Springer
Jaki dokument? O czym mówisz? O liczbach?

Swisslog nadal jest stale monitorowany u mnie. Moje Bottom Fishing jest powszechnie znane poniżej poziomu 1.4 CHF, od kilku ostatnich tygodni/dni nawet znacznie poniżej 1.4. Czekam cierpliwie i obserwuję, że gorące miesiące prawdopodobnie nie ominą SLOG.

Napisany przez Globalist
Ja, mam na myśli liczby. Czy myślisz, że jeszcze spadną do 1,40?
Sądzę, że raczej będą oscylować w granicach 1,48-1,50. Warto zauważyć, że tytuł obecnie nie oferuje żadnego zachęty do zakupu.

Napisany przez Springer
W ciągu roku kurs Intraday spadł 3 razy, jak widać na poniższym wykresie. Chociaż te spadki zawsze były nieco łagodniejsze, być może są one też sezonowe (największy w zeszłym lipcu). Szanse na kolejny spadek są więc statystycznie dość duże. Może się zdarzyć, że SLOG ustabilizuje się lub nawet wzrośnie do maja, ale potem spodziewam się niższych kursów.

Znamy kilka powodów: zmienni rynki (wszyscy są ostrzeżeni i raczej ostrożni), dane fundamentalne SLOG (muszą jeszcze poprawić się), instytucje nie posiadają całkowitego zaufania do SLOG (około 5 lat temu było to około 10.-, dla inwestora długoterminowego scenariusz straszny), przy takich obrotach to raczej ci mniejsi ustalają ceny. No cóż, nie wydaje mi się, aby zakup (jeszcze) był teraz konieczny. Dlatego obserwacja jest tym ważniejsza, nie chcemy przecież przegapić ponownego wejścia na rynek.

Napisany przez Globalist
Grupa JCF:
Niezależna opinia: Utrzymaj

Moim zdaniem: Silna Kupna!

Napisany przez Springer

I moim zdaniem: Kupno!

Czy to wyszło znikąd, czy są jakieś powody?

Napisany przez ADMCI4
Hmm, myślę, że swisslog jeszcze raz spadnie, a potem w sierpniu pojawią się dobre wyniki i od tego momentu akcje zaczną rosnąć. Być może nawet już w maju na Walnym Zgromadzeniu. Co o tym myślicie?

Napisany przez Springer
Jestem również całkiem pewien, że SLOG wkrótce spadną, więc szybko je zbierz. To tytuł, który nadal ma duży potencjał wzrostu. Rynek zaczyna powoli kryzysować, rosnąca zmienność i mniejsze wolumeny są tego zapowiedzią. Trzymaj gotówkę i poczekaj 8). Istnieje również argument fundamentalny, że SLOG ponownie rośnie, wykazana strata była obciążona jednorazowymi zdarzeniami (Goddwill, obligacje wymienne). Kolejne dane finansowe będą lepsze. Kiedy spadną do 2, może to szybko przyspieszyć dalsze opcje, to trochę przyszłościowej muzyki, ale realistyczne:

Napisany przez ADMCI4
Hmm, więc sprzedałem swoje akcje Swisslog, ponieważ podejrzewam, że ta akcja jeszcze raz spadnie. Co myślisz, do jakiego poziomu spadną?

Napisany przez ADMCI4
Jakie możliwości wzrostu ma w ogóle Swisslog?
Od 6 miesięcy wydaje się, że w przeciwieństwie do ogólnego rynku raczej prezentuje mocno negatywny obraz wykresu.

Napisany przez ADMCI4

Jakie są możliwości wzrostu dla Swisslog?
Od 6 miesięcy wydaje się, że w przeciwieństwie do ogólnego rynku prezentuje trochę słabe wyniki.

Spójrz, co się dzieje ze światem? Jesteśmy coraz bardziej skomplikowani, coraz bardziej się poruszamy, a w tym wszystkim pieniądz odgrywa dużą rolę.
Przedsiębiorstwa logistyczne mają się bardzo dobrze, ogólnie rzecz biorąc, logistyka ma się bardzo dobrze. Pracuję w tej branży od dziesięciu lat i wiem, że na przykład port w Hamburgu ma wiele trudności z obsługą wszystkich ładunków, ponieważ jest po prostu za dużo. Więc teraz jest jasne, że potrzebne są nowe rozwiązania logistyczne, dokładnie takie, jakie oferuje i opracowuje Swisslog. Branża logistyczna jest w bardzo dobrym stanie, wystarczy spojrzeć na akcje Kühne i Nagel. Myślę zawsze, że produkty Swisslog są na pewno bardzo dobre, tylko muszą najpierw osiągnąć pewien standard, czyli pracować i poświęcić się dla tej firmy. Ostatnie dane dotyczące zamówień i obrotów są zawsze ładnie rosnące. Po prostu myślę, że ta firma jest na właściwej drodze i coś z tego może wyniknąć.

Przypuszczam również, że ta akcja jeszcze trochę spadnie, ale będzie to związane z SMI. Wkrótce indeks ten spadnie tego lata, a wtedy Swisslog również coś straci, ale potem widzę ładny trend wzrostowy.

Napisany przez ADMCI4
Obserwuję także, że w tym roku nie doszło do żadnych transakcji zarządzania (kupna, sprzedaży) na SLOG. Muszę jeszcze zbadać handel opcjami. Czy jest tam duża liczba opcji kupna (calls) lub sprzedaży (puts)? Jeśli tak byłoby, to sprzedaż pozycji byłaby możliwa, jeśli stosunek puts byłby przeważający. Pod względem analizy technicznej wykres tygodniowy wygląda dobrze. Wydaje się, że spadek w lutym nie spowodował znacznego spadku poniżej linii momentum. Moim zdaniem akcja nadal nabiera tempa i wybicie powyżej 1,60 może być możliwe już wkrótce. Jeśli przekroczy się 1,80, może dojść do rozwinięcia się sytuacji na sposób von-rollowski. Dla funduszy private equity firma prawdopodobnie nie jest interesująca, prawda? Ewentualne odkształcenia mogą sięgnąć do 1,40 CHF.

Jedyną rzeczą, którą można przewidzieć, jest zmniejszenie konsumpcji w USA, co spowoduje mniejsze inwestycje Coca-Coli i Wal-Marta (a to są klienci SLOG, prawda?). Jednak można to zrekompensować z innymi krajami. Czy SLOG jest dobrze reprezentowany w Azji i Europie Wschodniej? Muszę to także dokładniej zbadać.

Powodzenia na rynkach

Napisany przez Springer

jedyną możliwością jest, że jeśli spożycie w USA spadnie, to Coca-Cola i Wal-Mart będą inwestować mniej (a przecież to klienci slog, prawda?

Niekoniecznie, produkty są szeroko rozproszone, co oznacza, że od logistyki w szpitalach po systemy logistyczne w handlu detalicznym (np. Coca-Cola) wszystko jest objęte. Właśnie te dwie wspomniane branże mają mniejszą zależność od cen (nie brak, tylko mniejsza), czyli ludzie nie będą ekstremalnie mniej konsumować lub nie będą mogli zrezygnować, jeśli te produkty/usługi będą droższe np. z powodu podwyżek cen (ponieważ zyski firm mają być utrzymane lub zwiększone). Czy ktoś ma wybór, jeśli musi być operowany? W przypadku coli w USA jest tak, że jest spożywana przez wielu tak samo jak u nas mleko. Te czynniki związane są z produkty przywożone do slog.

Chciałem tylko pokazać, że może być też inaczej. Myślę, że kursy poniżej 1.4. będziemy znowu wkrótce widzieć, powody zostały już wspomniane, ponadto Breakout dla slog nie udał się prawie do końca kwietnia, więc w maju i czerwcu tym bardziej nie powiedzie się...

Napisany przez ADMCI4

Chciałem tylko pokazać, że może być inaczej. Myślę, że kursy poniżej 1.4.- niedługo znów zobaczymy, powody zostały już wspomniane, ponadto wybicie SLOG-a niemal do końca kwietnia nie powiodło się, więc w maju i czerwcu tym bardziej nie może się udać...

Tutaj zgadzam się z tobą. Też podejrzewam, że Swisslog jeszcze raz spadnie, a jeśli w sierpniu będą dobre wyniki, to na pewno Swisslog mocno wzrośnie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata