Czy podpisałeś ofertę umowy, którą zatrzymałeś?
żadne z ofert umowy do klienta nie zostały podpisane, ale została podpisana oferta dla banku. Znajdują się one pod:
1. Oświadczeniem o akceptacji (Z ofertą umowy zgadzam się / zgadzamy się...)
2. Potwierdzeniem odbioru (Otrzymałem / otrzymaliśmy Warunki Oferty Kredytowej ING-DiBa AG, zawierające informacje zgodnie z § 312c BGB, Ogólne Warunki Biznesu, Ogólne Warunki
kredytów Hipotecznych, a także egzemplarz Europejskiego Standardowego Informacyjnego Dokumentu i cennika usług i opłat.
3. Oświadczeniem celu
Cytaty od andi1104
W naszym WRB brakuje nagłówka: Finansowane transakcje
Ja nie podpisałem egzemplarza oferty umowy.
Dziękuję ducnici za maila!!
Dlaczego powinien być nagłówek Finansowane transakcje w WRB? Co to ma wspólnego z handlem na odległość lub umową
kredytu hipotecznego? Przepraszam, ale chyba jestem w błędzie...
Ja również nie podpisałem egzemplarzy oferty umowy - patrz powyżej.
Cytaty od andi1104
RA Koch napisał na Test.de
Wyrok LG Gießen w sprawie Sparda Hessen
LG Gießen w ramach własnej sprawy orzekł wyrokiem z dnia 24.07.2015 r. (3 O 175/15), że Sparda Hessen została skazana znanym z 2009 roku pouczeniem banków spółdzielczych. Uważa, że ewentualna działalność stacjonarna nie jest istotna (jest to obecnie stosunkowo kontrowersyjne).
Co więcej, interesujące może być to, że wiele banków spółdzielczych nie wydało klientowi podpisanego przez niego wersji w tym okresie, dlatego oprócz wady w pouczeniu nie zostały spełnione warunki § 355 ust. 2 zdanie 3 BGB aF i z tego powodu termin również nie zaczął biec.
Dziękuję, widziałem komentarz, który skłonił mnie do ponownego przejrzenia dokumentów dotyczących handlu na odległość. Niestety, nie rozumiem, co oznacza § 355 BGB (w moim przypadku konkretnie § 355 a.F. = stara wersja) dla moich umów.