Cześć wszystkim,
chciałbym podzielić się z Wami moimi dotychczasowymi doświadczeniami na temat „Widerrufsjoker – Erfahrungen“ z ING DiBa i poprosić o Waszą opinię dotyczącą dalszego postępowania.
Na początek w 2007 roku podpisaliśmy poniższą pouczającą o odwołaniu.
Prawo do odwołania
Mogę/my wypowiedzieć moje/nasze oświadczenie/a w ciągu 2 tygodni bez podawania przyczyn w formie pisemnej (np. list, faks, e-mail). Termin rozpoczyna się najwcześniej od otrzymania tej informacji. Aby zachować termin odwoławczy…
Umowa została zawarta w 2007 r. na 15 lat z oprocentowaniem 4,85%. Czyli najwcześniej od grudnia 2017 r. można z niej zrezygnować.
Co do tej pory się wydarzyło:
Zgłoszono odwołanie zgodnie z modelem https://www.test.de/Musterbriefe-Kre...ten-4719584-0/ ING DiBa nie uznała naszego odwołania Skierowano sprawę do adwokata (istnieje
ubezpieczenie kosztów procesu; zgoda na pokrycie została wydana). Wtedy (3. kwartał 2015 roku) nasz RA oszacował nasze szanse na sukces na około 75%. Ponowne napisanie do banku przez RAING DiBa dalej nie uznała naszego odwołaniaRA zaproponował bankowi ugodę (natychmiastowe zakończenie umowy bez kary)
Wypuszczają naszą klientelę z istniejącej umowy pożyczki bez rekompensaty i zwalniają ewentualne zabezpieczenia, o ile należna kwota zostanie w całości spłacona w ciągu 30 dni od otrzymania Państwa oświadczenia o zgodzie. Strony są zgodne co do kosztów. Strony składają sobie wzajemnie wzajemną kwitację w odniesieniu do wszystkich praw i obowiązków wynikających z umowy pożyczki.
ING DiBa odmówiłaNastępnie wszczęto postępowanie sadoweW grudniu miała miejsce rozprawa pokojowa (LG Hamburg):
Sędzia uważała, że użyta pouczenie o odwołaniu mogłoby być przynajmniej przedmiotem dyskusji i bank powinien złożyć nam propozycję ugodowąProtokół rozprawy pokojowej:
Życia i praworządności są dokładnie omawiane w ramach rozprawy pokojowej. Z uwagi na niepewności dotyczące właściwości terytorialnej, skuteczności pouczenia o odwołaniu i ewentualnego utraty prawa po tak długim czasie, sąd gorąco zaleca stronom zawarcie ugody. Przedstawiciele stron oświadczają: W zasadzie możemy sobie wyobrazić porozumienie, zgodnie z którym pozwanypodtrzymuje stosunek umowy na adekwatnej dzisiejszej stopie procentowej lub przekształca go w nową umowę. Przedstawicielka pozwanej oświadcza: Wkrótce uzyskam propozycję mojej klientki z warunkami. Przedstawiciele stron oświadczają: Do 28 stycznia 2016 roku złożymy Sądowi informację, czy można osiągnąć porozumienie.W przypadku braku porozumienia, postanowiono i ogłoszono: Termin na ogłoszenie decyzji zostanie wyznaczony na: …
Jeśli porozumienie nie zostanie osiągnięte, pod koniec marca LG Hamburg zadecyduje o właściwości terytorialnej.
Dodatkowe punkty odpowiedzi na pozew:
Legalna fikcjaOdwołanie/niestosowne korzystanie z prawa
Propozycje ING DiBa:
I. 10 lat okres kredytowania z oprocentowaniem 2,4%: Oferę tę uprzejmie odrzuciliśmy, ponieważ naszym zdaniem nie odpowiadała ona standardowym warunkom rynkowym. Ponadto poprosiliśmy naszego RA o przekazanie naszych warunków przeciwnikowi w celu pozasądowego zawarcia ugody:
Wariant 1: Wczesne zakończenie bez kary i obniżenie pozostałego długu o 10 000 EUR
Wariant 2: Podwyżka pożyczki (ze względu na zbliżającą się renowację dachu) z standardowym oprocentowaniem i obniżenie pozostałego długu o 7 500 - 10 000 EUR
II. Z perspektywy Diba poprawiona i jednocześnie ostateczna oferta ugody w wysokości 2,15% na 5 lat, bez kary za przedterminowe spłaty, która niestety w ogóle nie odpowiadała naszym oczekiwaniom.
Również tę ofertę uznaliśmy za nieakceptowalną i odrzuciliśmy, oferując za pośrednictwem naszego RA wypisanie się z umowy bez kary.
Oto odpowiedź RA ING DiBa: Lepszej oferty finansowania nie będzie. Kary za przedterminową spłatę została obliczona na kwotę około 10 500 EUR na koniec stycznia. Jednak ta kwota zostałaby nam darowana 2 000 EUR. Jak hojnie

Zatem to również nie wchodzi w grę.
Nasz RA zaleca teraz zaakceptowanie drugiej oferty ING DiBa (2,15% na 5 lat bez kary za przedterminowe spłaty). Uzasadnienie RA: „Jeśli nie zostanie osiągnięte porozumienie, ten sąd odsyła sprawę do sądu drugiej instancji. Tamtejsza jurysdykcja jest znacznie bardziej przychylne bankom, więc Wasze szanse spadną, zwłaszcza że sądy w tym miejscu regularnie uważają podobne pouczenia za właściwe. W załączeniu odpowiednie orzeczenia“.
Teraz szanse na sukces szacuje na zaledwie 10%, ponieważ sądy uważają, że marginalne różnice w formie zwracania się (dopasowania redakcyjne) ING DiBa nie są uważane za merytoryczne zmiany, dlatego też należy traktować je jako efektywne.
Jak już wspomniałem wcześniej, wkrótce chcemy przeprowadzić renowację dachu i uwzględnić koszty w naszym – mam nadzieję - finansowaniu na przyszłość. Dlatego uważamy oferty zarówno na 10 lat, jak i na 5 lat z niezbyt standardowymi oprocentowaniami za nie do przyjęcia. Ponadto DiBa nie odniosła się do naszego życzenia „renegocjacja pożyczki (podwyższenie pożyczki) pod standardowe oprocentowanie“. Ostatnie 2 lata pozostałe do wygaśnięcia, jak wyżej. Wykupienie się również nie wydaje mi się opcją. Wielokrotnie wyrażaliśmy gotowość do pozasądowego porozumienia i do znalezienia kompromisu. Dotychczasowe oferty uważam za policzek i z każdym dniem bardziej chodzi mi o zasadę.
Teraz pytanie? Co teraz? Ugiąć się czy iść do sądu?
Z góry dziękuję za Wasze opinie i informacje zwrotne.
Najlepsze życzenia
Moja ostatnia oferta (przedprocesowa) od DiBa brzmiała: 2,22% skuteczne na 10 lat, całkowite zrzeczenie się kary za przedterminowe spłaty. Jednak mam inną pouczającą o odwołaniu.
Jeśli
ubezpieczenie kosztów sądowych pokryje koszty, to nie ponosicie ryzyka, kontynuujcie.
Jeśli weźmiecie z DiBa forward na styczeń 2018, to otrzymacie 1,81% skuteczne. Przy obecnej ofercie DiBa w ogóle nie ma to sensu, prawda?
Nawet jeśli jesteście gotowi spotkać się pośrodku, zawsze lepiej nie informować drugiej strony z góry. Również sędziowie lubią kompromisy, żeby nie musieli podejmować decyzji.
Remont dachu: Czy KfW nie oferuje tanich
kredytów na remont dachu w okolicach 1%?