Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Joker odwoławczy - obliczenia dotyczące cofnięcia

Napisany przez 3ducnici
usunięte, dzięki...

Napisany przez RAWedekind
1. @ducnici
Twój podejście do marży zysku (czyli odsetek z umowy minus odsetki refinansowe) wydaje mi się interesujące. O ile wiem, wypłata w ramach ubezpieczenia na życie jest obliczana w ten sposób. Czy zastanawiałeś się nad tym bliżej?

Gdyby istniała (najlepiej oficjalna) tabela, zawierająca te dane, a nawet narzędzie, które by na niej bazowało, byłaby to na pewno praktyczna metoda.

Moim zdaniem jest ona akceptowalna, jednak sądy rzadko się na to zgodzą. Dlaczego? Żaden sędzia nie chce analizować bilansów. Ponadto mało prawdopodobne, że wewnętrzne kalkulacje banku można wyprowadzić z opublikowanego materiału. Znowu więc jest to założenie, które przyjmuje się - może być prawdziwe, ale nie koniecznie...

2.
Moim zdaniem mało realistyczne jest nakłanianie sądów do masowego stosowania nowych metod obliczeniowych. Dlatego w praktyce BGH z B+5 lub B+2,5 jest prawdopodobnie standardem. Jeśli udałoby Ci się, @ducnici, połączyć tematykę ubezpieczeń na życie z odwołaniem kredytowym, popieraną decyzją i argumentami, Twój sposób może okazać się praktyczny w niektórych przypadkach. W przeciwnym razie, jest to po prostu akceptowalne podejście, podobnie jak to, które proponuje iff. W praktyce staje się to istotne dopiero wtedy, gdy można przekonać sądy. A do tego potrzeba argumentów i przywoływalnych wyroków.

Napisany przez 3ducnici
usunięte, dzięki...

Ja, mamy. Obliczanie [średniego] zakresu odsetek jest powszechnie uznawanym wskaźnikiem bankowym.

Uwaga: Proszę nie używać tutaj terminu marża zysku. Ponieważ to nie zysk, ale początkowo dopiero narzut marży w celu pokrycia kosztów.

Zakres odsetek można stosunkowo łatwo obliczyć:

Dochód z odsetek / suma bilansowa x 100%

Liczby można wziąć z rachunku zysków i strat oraz bilansów odpowiednich lat. Oczywiście dla roku zakończenia umowy.

Sędzia nie musi analizować bilansów, liczby są przekazywane do arkusza... sędzia faktycznie musi tylko sprawdzić, czy liczby zostały poprawnie przejęte z rachunku zysków i strat/bilansów. To zajmuje 10 minut.

Sądy, jak dzisiaj znowu doświadczyłem, chcą właściwie tylko względne liczby przy porównaniu.

Z mojego podejścia unika się dyskusji o 2,5 lub 5% ponad podstawową stopę procentową. Ona wtedy w ogóle się nie pojawia.

Prawidłowo, podejście jest w zasadzie przeciwieństwem tego, co IFF oblicza dla korzystania z DN. Jeśli DN ma wydać korzystanie w postaci czynszu itp., to proszę, DG również powinien udostępnić udział w dochodach z odsetek, które mógł wypracować w stosunku do swojego kapitału własnego, poprzez uzyskaną marżę odsetkową...

Przy rozwiązaniu po sprzeciwie wobec ubezpieczenia na życie, moim zdaniem nie oblicza się tylko z zakresu odsetek roku zawarcia umowy. W związku z tym, Pana niezadowala podejście Pana @ducnici. Moim zdaniem musiałby Pan obliczać przez lata z różnymi zakresami odsetek. Ponadto musiałby Pan wykazać i w razie potrzeby udowodnić, w jaki sposób bank refinansuje zgodnie z terminami. Moim zdaniem dotychczasowe podejście jest niewystarczające i z tego powodu tylko częściowo praktyczne. Moim zdaniem powinno się bliżej przyjrzeć obliczeniom RAW w ubezpieczeniach na życie i obliczać co najmniej w taki sposób, jak się to robi tam (prawdopodobnie). A następnie musiałby Pan wyjaśnić ten sposób sędziemu. Jeśli pan sędzia zna się na RAW z ubezpieczeń na życie, z jednej strony przychyli się do Pana metody obliczeń, ale z drugiej strony będzie również wymagał co najmniej tyle samo argumentacji, co przy ubezpieczeniach na życie.

Moim zdaniem B+5 zwykle jest korzystniejsze, a także B+2,5 często będzie korzystniejsze. W każdym razie ja kieruję się orzeczeniami Bundesgerichtshofu - opcjonalnie z B+5 lub B+2,5 w zależności od sądu. Mogę przytoczyć dziesiątki wyroków, co moim zdaniem w razie wątpliwości jest praktyczną drogą obliczeniową. Jak wiadomo, wyjątki potwierdzają regułę.

Napisany przez 3ducnici
usunięte, dziękuję...

... Bank zabezpieczyła się finansowo tylko raz, zgodnie z terminem ważności. Kiedy wypłaciła kwotę kredytu. lub na kalkulację przy zawieraniu umowy. Z pewnością dokonano tego za pomocą metody stop pożyczek na rynku.
Jednakże nie można tego zweryfikować na podstawie sprawozdań finansowych. Niemniej jednak bank, w ramach wtórnej odpowiedzialności, ma prawo przedłożyć sprawozdanie z dochodów z odsetek.

Jedynie w przypadku kas oszczędnościowo-budowlanych refinansowanie jest łatwe do udowodnienia. Po prostu odbywa się poprzez oszczędności budowniczych. Przynajmniej w przypadku Schwäbisch Hall udział jest bardzo wysoki. Myślę, że 95%. I to, że budowniczy otrzymał tylko 1% (2009 r.), jest łatwo udowodnione. Nawiasem mówiąc, w przypadku Schwäbisch Hall tylko jedna trzecia oszczędności budowniczych została wydana na finansowanie budowlane lub kredyty budowlane. Z dwiema trzecimi można spekulować. Pozyskiwanie najtańszych pieniędzy pod płaszczem solidarności budowniczych ...

Wątpię, czy banki dziś nadal ogólnie refinansują każdy poszczególny kredyt zgodnie z terminem ważności, bez jakiejkolwiek formy łączenia. W mojej ocenie, jest to tylko spekulacja. Uważam, że tego rodzaju informacje praktycznie nigdy nie wychodzą na zewnątrz.

Korzystam z kalkulatora @LGSaar, który pokazuje marżę. Moje subiektywne wrażenie: poniżej marży 2% B+5 zwykle jest korzystniejsze. Również moim zdaniem B+2,5 jest często bardziej opłacalne.

W przypadku kas oszczędnościowo-budowlanych przyjrzę się temu w następnym odpowiednim przypadku. Czy masz jakieś zebrane dane lub link? Dzięki.

Napisany przez 3ducnici
Usunięte, dziękuję...

Napisany przez 3eugh
@IG Widerruf, ducnici m.in.:

Jeśli chce się imponować sędziemu lub go przekonać, sensowne byłoby zastosowanie grafiki (Jeden obraz wart tysiąca słów). Być może @IG Widerruf mógłby zaoferować wsparcie wizualizacji?

Bilans aktywów = kapitał własny + kapitał obcy (jeśli zsumujesz stronę pasywów)

Przychód odsetkowy
------------- = to, co nazywasz marżą odsetkową
KW + KO

a współczynnikiem rozumiesz współczynnik KW / (KW + KO)

i wtedy obliczasz

Wykorzystanie = marża odsetkowa * współczynnik czyli Przychód odsetkowy/(KW + KO) * KW / (KW + KO).
Jednakże wtedy nie skraca się (KW + KO) i pozostaje Przychód odsetkowy * KW - Kwota, pozostaje Przychód odsetkowy/((KW + KO) do kwadratu).
Nie wydaje mi się to logiczne.

I jakie znaczenie miałoby takie obliczenie z rentowności kapitału własnego w odniesieniu do konkretnego kredytu?
Bank ma różnorodne przychody odsetkowe z m.in.
- terminowych depozytów (debet, przekroczenie stanu konta)
- kredytów konsumenckich bez zabezpieczeń
- kredytów firmowych bez zabezpieczeń
- kredytów firmowych zabezpieczonych
- obligacji o stałym oprocentowaniu (własne portfolio banku)
itd. itp.

Moim zdaniem marża odsetkowa według klasycznego rozumienia oznacza kwotę, którą bank płaci za refinansowanie minus kwotę, którą może uzyskać. Aby móc to porównać, oba trzeba przeliczyć na stopę efektywną (bądź przy porównywaniu odsetek nominalnych, należałoby założyć takie same terminy spłaty odsetek i terminy płatności lub dokładnie je ustalić, bądź stworzyć je w sposób obliczeniowy).

Zastąpienie korzyści ma moim zdaniem niewiele wspólnego z rentownością kapitału własnego. Dr. Tiffe (były dyrektor iff, teraz niezależny prawnik) również kiedyś wyrażał takie stanowisko co do rentowności kapitału własnego i - słusznie - z niego zrezygnował, ponieważ rentowność kapitału własnego przysługuje akcjonariuszom i pochodzi z wielu różnych klas aktywów i klas ryzyka, a rzeczywiście obejmuje także pewne ryzykowne inwestycje (w żargonie bankowym wskazujące na transakcje z depozytami typu ""A"", które naprawdę nie mają miejsca przy rozliczaniu spłaty kredytu hipotecznego).

I jak bank faktycznie kalkuluje, nie da się odczytać z bilansu i rachunku zysków i strat. Musiałbyś np. wiedzieć, z jaką marżą bank kalkuluje na przykład dla klienta z wynikiem scoringowym 95 i oceną zabezpieczenia w wysokości 80% waluty w miejscu powszechnym w chwili x te oraz podobne kredyty. I prawdopodobnie tylko kontroler i kilka innych osób to wiedzą, a prawdopodobnie nawet specjalista od obsługi kredytów. To jest ogromna tajemnica handlowa.

W związku z powyższym uważam, że twoja metoda jest tak samo niewłaściwa lub właściwa jak wiele innych metod. Pracujesz na podstawie założeń, których realistycznie nikt nie może udowodnić lub obalić. Następnie następuje proces obliczeń, z którym większość prawdopodobnie zrezygnuje myśleniowo. A na końcu pojawia się liczba...

I ponieważ niewiele sądów zrozumie twoje wywody i sposób obliczeń, a istnieją metody typowe dla BGH i tradycyjne, które są akceptowane przez wiele sądów i łatwiej poddają się weryfikacji pod względem poprawności obliczeń, uważam, że twoja metoda sądowo nie zdobędzie zbyt dużego sukcesu.

Ponieważ twoja metoda miałaby niebezpieczny skutek, np. możliwość żądania od banku przychodów odsetkowych jako korzyści, które mu przysługują, nie popieram również tego, aby twoja metoda poza trywialnym przypadkiem miała zastosowanie praktyczne.

@ducnici: Jeśli rozważasz porównanie sądowe - tak jak rozumiem, że chcesz to zrobić -, wydaje się, że sam nie ufa pan swoim obliczeniom. Dlaczego więc nie wydajesz wyroku w twojej sprawie, gdzie wszyscy moglibyśmy zrozumieć, jak twoje LG i OLG i ewentualnie BGH ocenią twoją ścieżkę obliczeń?

Napisany przez superas

Wątpię, czy banki dzisiaj w ogóle jeszcze finansują każdy poszczególny kredyt zgodnie z terminem spłaty bez jakiejkolwiek formy pulowania. Dlatego moim zdaniem wszystko to jest spekulacją. Uważam, że takie informacje wewnętrzne praktycznie nigdy nie wychodzą na zewnątrz.

W międzyczasie istnieje także wiele głosów twierdzących, że praktycznie nie ma już dzisiaj refinansowania. Według nich kredyty to czysta kasa księgowa. Oznacza to, że pracownik banku nie biegnie do skarbca za każdym razem przy udzielaniu kredytu, wyciąga stertę banknotów i wypłaca. Zamiast tego po prostu wpisuje liczbę do komputera i tym samym przekazuje kwotę na konto. Aby to zrobić, banki muszą obecnie zdeponować dokładnie jeden procent wartości kredytu w EBC. Pojawia się więc nieuchronnie pytanie, dlaczego ekonomicznie działający bank miałby refinansować się powyżej tej kwoty.

Można rzeczywiście długo dyskutować na temat tego wszystkiego. I moje doświadczenie również mówi mi: Jeśli sędzia tego nie rozumie, to ma to niewiele sensu. Zwykle lepiej wyjść z konkretną, prostą historią.

Napisany przez LGSaar
Próbowałem wyjaśnić metodę Ducnici. Być może teraz będzie trochę jasniejsza.

viewtopic.php?p=116104

Napisany przez 3ducnici
usunięte, dziękuję...

@ducnici: Przepraszam, ale gdy słyszę zdania takie jak Nie ufam po prostu prawnikom, że zrozumieją ten podejście. Chociaż jest proste. I łatwe do obliczenia., dla mnie rozmowa dobiega końca. Ignorują Państwo krytykę i pytania, które im nie odpowiadają. A następnie obrażają ogólnie wszystkich przedstawicieli pewnego zawodu. Proszę tego nie robić.

Walczą Państwo swoją metodą aż do wydania wyroku. Wtedy chętnie zajmę się tym wyrokiem.

Napisany przez 3ducnici

@ducnici: Przepraszam, ale dla mnie rozmowa kończy się wtedy, gdy pada zdanie: "Nie ufam po prostu prawnikom, że zrozumieją ten podejście. Chociaż jest proste. I łatwe do obliczenia." Ignorują Państwo krytykę i pytania, które im nie odpowiadają. A następnie obrażają wszystkich członków określonego zawodu. Proszę, nie tak.

Walczą Państwo swoją metodą aż do wydania wyroku. Wtedy chętnie zajmę się tym wyrokiem.

OMG...

Po prostu zostaw to, Panie Radco Wedekind.

Napisany przez dermichi
@RAWedekind, wpis @ducnici sprzed tego poranka był naprawdę bardzo informatywny i idealnie podsumował wszystkie dyskusje na temat RAW z ostatnich tygodni (DZIĘKUJĘ, ducnici!!)
Być może można spróbować nie odnosić wszystkiego od razu do ataku osobistego (lub ataku na zawód)... (szczególnie jeśli samemu się wyznaje dość interesujący, zdecydowany, ale nie zawsze beztroski styl pisania).
Podany zdanie brzmiało zupełnie inaczej w kontekście tekstu...

Chodzi o postęp i wspólne zdobywanie wiedzy w tej (niełatwej) sprawie..

Napisany przez 3eugh
Zaledwie zniknę na kilka godzin, a już coś przegapię. Dlaczego ducnici usunął kilka ze swoich ostatnich postów, skoro wydawało się, że zawierają one informacje, za które RAWedekind nawet podziękował. Nie rozumiem tego. W każdym razie szkoda, że te informacje teraz są całkowicie zaginione.

Napisany przez Berliner
Czy ktoś w grupie przetestował kalkulator LGSaar w przypadku umowy, która została rozwiązana przed odwołaniem? Mam taki przypadek. W przypadku kredytu, który został spłacony 28.02.2015 r. i odwołany 21.04.2015 r., po spłacie 21.04. nie dokonano kolejnych rat. W kalkulatorze automatycznie uwzględnia się kolejną ratę na 31.03. Mam zrzut ekranu tutaj: https://www.directupload.net/file/d/4...6rlymd_jpg.htm. Kwota pozostała do spłaty po spłacie mnie dezorientuje...

Napisany przez Aikido

Czy ktoś w grupie przetestował kalkulator LGSaar w przypadku wcześniejszej spłaty umowy przed odwołaniem?
Mam taki przypadek.
W przypadku kredytu spłaconego 28.02.2015 r. i odwołanego 21.04.2015 r., po spłacie 21.04. nie dokonano żadnych kolejnych rat.
W kalkulatorze automatycznie uwzględniana jest kolejna rata 31.03.
Wysłałem zrzut ekranu tutaj: https://www.directupload.net/file/d/4...6rlymd_jpg.htm.

Pozostała kwota kapitału po spłacie sprawia mi trudność ...

Musisz odznaczyć pole: Automatyczne dodawanie rat, wtedy możliwe będzie indywidualne wprowadzenie płatności.
A może posiadasz starszą wersję?

Napisany przez Berliner
Wersja jest aktualna, ponieważ pobrałem plik wczoraj.
Opcja Automatyczne dodawanie płatności ratalnych nie istnieje, przynajmniej w obecnej wersji dostępnej online.

Napisany przez Gaertner
To działa z wersją pełną. Powodzenia!

Gaertner

Napisany przez Berliner
LGSaar jest teraz bardzo popularny...
Właściwie od wczoraj wieczorem

Napisany przez Berliner
Czemu po rozwiązaniu w przypadku małej wersji kalkulatora występuje kwota Pozostały dług po rozwiązaniu?

Rozwiązanie vs Pozostały dług po rozwiązaniu?

Zobacz obrazek tutaj #1117

Napisany przez LGSaar

Dlaczego po rozwiązaniu wersji dla małych komputerów jest kwota Pozostała kwota po wycofaniu?

Rozwiązanie vs Pozostała kwota po wycofaniu?

Patrz obraz tutaj #1117

W kalkulatorze wprowadziłeś stopę oprocentowania -0,13% dla obliczenia korzyści dla banku. To nie ma sensu. Twój oprocentowanie umowy wynosi ponad 8%. Jakie sąd miałby to zaakceptować. Proszę podaj sensowną wartość, tj. stopę oprocentowania umowy lub stopę oprocentowania Bundesbanku przy zawieraniu umowy. Wtedy wynik będzie inny.

Napisany przez Berliner
Wersja FreeRechnika w swojej obecnej wersji nie może być użyta do kredytów, które zostały już spłacone, ani kredytów, które były bezpłatne przez pierwsze miesiące po wypłacie.
Istnieje 3 rozbieżności, które zauważyłem.

Warunki ramowe:
Wypłata 26.06.2013
Pierwsza rata w ogóle została zapłacona dopiero 31.08.2013
Pełna spłata kredytu 31.03.2015

Rozbieżności:

Częściowe płatności przed 31.08 są automatycznie wprowadzane.

Mimo spłaty 28.02.2015, w kalkulatorze pojawia się dodatkowa rata 31.03.2015

Obliczone saldo zadłużenia mimo spłaty

Napisany przez HenryJones
Dlaczego kwoty uzyskane przy pomocy kalkulatora zwrotów są znacznie wyższe niż te podane przez kalkulator portalu St. Warentest i inne? Różne serie odsetkowe?

Napisany przez 3ducnici
...nieprawidłowy wątek...

Napisany przez 3eugh
Poprzednie posty znajdują się teraz w wątku Doświadczenia.

Napisany przez LGSaar

Niezależnie od oprocentowania FreeRechner w swojej obecnej wersji nie może być używany do kredytów, które już zostały spłacone i nie, jeśli pierwsze miesiące po wypłacie były bez spłat.
Istnieje trzy rozbieżności, które zauważyłem.

Ramy czasowe:
Wypłata 26.06.2013
Pierwsza rata w ogóle została zapłacona dopiero 31.08.2013
Całkowita spłata 31.03.2015

Rozbieżności:

Płatności częściowe przed 31.08 są automatycznie ujęte.

Mimo spłaty 28.02.2015, w programie pojawia się kolejna rata 31.03.2015

Pozostały dług obliczony mimo dokonanej spłaty

1. To są odsetki naliczone do 31.08.2013.

2. Ta rata pojawia się, ponieważ wpłacona kwota nie sprowadziła salda do zera.

3. W kolumnach M i N obliczany jest normalny przebieg kredytu. Nadal pozostał dług, mimo dokonanej wpłaty 26.034,58 euro. Twój pozostały dług wynosił 31.900 euro na 31.01.2015. Zapłaciłeś tylko 26.034,58 euro. Oczywiście pozostało coś do spłaty. Porównaj te kolumny z wyciągami bankowymi.

Z podanymi przez Ciebie płatnościami nie mogłeś skończyć spłaty kredytu. Musi pozostać jakiś dług. Żeby to ustalić, nie trzeba używać mojego kalkulatora. To jest bardzo proste obliczenie.

Sprawdź proszę jeszcze raz, czy wszystko wpisałeś poprawnie. Być może gdzieś zapomniałeś o dodatkowej spłacie.

Twoja początkowa spłata wynosiła 355,68 euro miesięcznie. Zapłaciłeś 19 rat, co daje 6756,98 euro. Dzięki spłatom zaoszczędziłeś odsetki, całkowicie spłacając 7231,95 euro. Pozostał dług na 28.02.2015 wynoszący 31.494,05 euro. Jeśli jednak zapłaciłeś tylko 26.034,58 euro, to nie mogło to być spłacenie kredytu.

Napisany przez Berliner
Dziękuję LGSaar,

umowa została rozwiązana dawno temu, a kwota 26034,58 była jednoznacznie kwotą rozwiązania umowy.
Nie sądzę, aby bank się pomylił.

Napisany przez LGSaar

Dziękuję LGSaar,

umowa została zerwana dawno temu, a kwota 26034,58 była jednoznacznie kwotą zerwania.
Nie sądzę, żeby bank się pomylił

Proszę wyślij mi swoje wyciągi bankowe. Przeprowadzę dla Ciebie obliczenia. Mój adres e-mail znajdziesz na mojej stronie internetowej. Nie może być tak, że taka prosta kwestia kredytowa nie jest możliwa do obliczenia.

Kwestionujesz moją pracę, a ja nie mogę tego zrozumieć. Uważam, że powinieneś dać mi szansę wyjaśnienia sprawy. Jeśli rzeczywiście jest błąd w programie, chcę go znaleźć i naprawić.

Napisany przez Berliner
Cześć LGSaar,

Twoja praca jest bardziej niż doskonała!

Jednak istnieją kredyty, które na przykład są czasowo bezzwrotne lub posiadają inne nietypowe cechy.

W takich przypadkach rozliczenie nie zawsze jest automatycznie możliwe.

Makra w Excelu nie potrafią myśleć.

Dlatego właśnie jest tam wielka wersja twojego kalkulatora.

Napisany przez LGSaar

Cześć LGSaar,

Twoja praca jest bardziej niż doskonała!

Jednakże istnieją kredyty, które na przykład mają okres karencji w spłacie lub inne niespotykane cechy.

W takich przypadkach rozliczenie nie zawsze jest możliwe automatycznie.

Makra w Excelu nie potrafią jednak myśleć.

Na to służy „duża” wersja twojego kalkulatora.

Makra nie potrafią myśleć, ale są moimi myślami. Moje myśli nie są w stanie wygenerować wyniku z podanymi przez ciebie liczbami, którego oczekujesz.
Jeśli twój kredyt ma dodatkowe cechy, których nie ujawniłeś publicznie, to twoje posty i twierdzenia są po prostu nieprawdziwe i wprowadzają użytkowników w błąd.

W moim kalkulatorze znajduje się informacja, że nie wszystkie przypadki mogą być uwzględnione.

Napisany przez 3eugh
Propozycja: Wymieńcie szczegóły prywatnie, aby szybko rozwiązać problem.

Napisany przez Berliner
Mam jednak otwarte cechy. Pierwsze 3 miesiące były dla mnie bez spłaty. To nie było możliwe do przedstawienia w wersji darmowej kalkulatora. Reszta przez PW.

Napisany przez Berliner

Propozycja: Wymieniajcie szczegóły poprzez wiadomości prywatne, aby szybko wyjaśnić kwestię.

Tak naprawdę, moim celem było pomóc.

Chciałbym dodać sugestię, że w przypadku ustalonych miesięcy karencji kalkulator może działać nieprawidłowo I NIE ma komunikatu o błędzie.

Myślę, że pomoże to wielu użytkownikom.

Napisany przez LGSaar
Kalkulator nie obliczył spłaty w Twoim przypadku dla czerwca i lipca, tylko odsetki. To jest prawda. Okres bez spłaty na początku kredytu może być uwzględniony w kalkulatorze. Można to osiągnąć za pomocą komórki C9. Dzięki temu można nawet obliczyć kredyty, które w ogóle nie miały spłaty. W tym celu należy wybrać datę w przyszłości. Kalkulator obliczy wtedy jedynie odsetki.

Wydaje mi się, że mylisz raty z amortyzacją. Jeśli w ogóle nie zapłaciłeś, to rozumiem.

Amortyzacja = Rata - Odsetki

Napisany przez Berliner
Cześć LGSaar,

faktycznie w czerwcu i lipcu nie zapłaciłem nic.
Ani odsetek, ani nic innego.
Pierwsza płatność była 01.09.

Napisany przez LGSaar
Wtedy ustaw termin płatności na 01.08. Wtedy uzyskasz to, czego chcesz. Jeśli nic wcześniej nie zapłaciłeś, to nie ma znaczenia.

Dodatkowo:
Gdzie znalazłeś ten bank, który pozwala ci przez dwa miesiące korzystać z pieniędzy za darmo?

Napisany przez NaTwoim13
Wow........

Napisany przez LGSaar
O rety....
Na co to wskazuje?

Napisany przez 3eugh

Boah........

Cytat LGSaar

O co chodzi z Boah....
Na co to się odnosi?

Nie mam pojęcia, o co chodziło z boah.

Z mojej wiedzy wynika, że w czasie, gdy suma kredytu nie została jeszcze w pełni wypłacona, naliczane są tylko odsetki i ewentualnie opłata za udostępnienie środków, ale nie jest spłacana. Zdarzają się również przypadki, gdzie nawet przy natychmiastowej pełnej wypłacie spłata rozpoczyna się dopiero w następnym miesiącu (pełna wypłata do 20.01., pierwsza rata pobierana 30.03.). Jednak eksperci lepiej znają te sytuacje i być może się do nich jeszcze odniosą.

Napisany przez Berliner
Fakty są takie:
- pieniądze zostały wypłacone 26.06, a nie 01.08, 01.09 ani w jakimkolwiek innym terminie
- pierwsza rata według umowy miała być opłacona 01.09
- chcę, żeby to było możliwe do wpisania w dowolnym komputerze
- jeśli nie zadziała w jednym komputerze, to nie jest to koniec świata

- Uzupełnienie: można się dogadać z każdym bankiem, tak jak to najlepiej pasuje, bez konieczności długiego szukania
Koniec dyskusji

Napisany przez 3eugh

Mam jeszcze pewne przemyślenia dotyczące odstąpienia od umowy:
Jeśli bankowi przysługuje stała stopa procentowa od dnia podpisania umowy do czasu odwołania (tak jak obecnie się o tym dyskutuje), dlaczego DNowi nie przysługuje również odszkodowanie za korzystanie w wysokości 2,5% (lub nawet 5%) ponad bazową stopę procentową od dnia podpisania umowy?
Czy już gdzieś wspominaliśmy o tym w wątku?

Od dłuższego czasu nic tu nie było napisane. Czy warto kontynuować wątek? Ostatnio w wątku dotyczącym doświadczeń pojawił się wpis, który dla zainteresowanych cytuję tutaj:

Dziękuję za Wasze wpisy (bez względu na wątek, ale jeśli to możliwe, nie powtarzajcie już i tutaj skupcie się naprawdę na obliczeniach. Proszę pamiętać, że większość osób (również RÄ) czyta i pisze w wątku dotyczącym doświadczeń i może być sensowne kontynuowanie tam dyskusji dotyczącej powyższego wpisu...

Napisany przez vbk1000

Tutaj od dłuższego czasu nic nie zostało napisane. Czy nadal warto kontynuować ten wątek? Aktualnie w wątku dotyczącym doświadczeń pojawił się post, który chciałbym zacytować tutaj na prośbę autora:
Dziękuję za Wasze wpisy (niezależnie od wątku, ale jeśli to możliwe, proszę nie powtarzać i rzeczywiście skupiać się tutaj na konkretach związanych z obliczeniami. Pamiętajcie, że większość osób (również rzeczoznawcy) czyta i pisze w wątku dotyczącym doświadczeń i może mieć sens przemieszczenie dyskusji na temat powyższego postu tam...

Argument:
Na datę początkową otrzymałeś pieniądze od DG z oprocentowaniem MFI na dzień x przez ówczesny okres trwania z, jednak miesięcznie dokonywałeś różnych płatności do DG o różnych stopach bazowych, co sprawiło, że 2,5% + baza była ciągle zmieniająca się.

Osobista uwaga:
Uważam jednak, że jest to błędne.
W rzeczywistości należałoby również rozważyć naliczanie korzyści zaciągniętych w określonych terminach na zasadach zawsze równomiernego oprocentowania, oraz również zgodnie z zasadą synallagmy w ramach odwrotnego zobowiązania zawsze obliczać pozostałą kwotę kredytu według miesięcznej stopy procentowej MFI, która ulegała zmianom, ponieważ zawsze mogłeś pożyczać sobie pieniądze od innych osób pod korzystniejszymi warunkami, aby zwrócić je DG.
Odwołanie działa na oświadczenie woli pierwotnej umowy i unieważnia ją, w związku z czym w ramach odwrotnego zobowiązania kredytu długoterminowego jesteśmy od początku do czasu odwołania, a to ma obowiązywać również w przyszłości do czasu odwołania.
Prawidłowe jest stosowanie miesięcznej statystyki oprocentowania przez czas trwania umowy - 5 lub 10 lat; nie więcej ze względu na specjalne prawo wypowiedzenia po 10 latach.

Oczywiście należy to najpierw starannie przedstawić.

Napisany przez 3eugh

Mam jeszcze jedno rozważenie dotyczące rozwiązania umowy:
Jeśli bankowi przysługuje stała stopa procentowa na dzień podpisania umowy do momentu odwołania (co obecnie jest przedmiotem dyskusji), dlaczego DNowi nie przysługuje również odszkodowanie za korzystanie w wysokości 2,5% (lub nawet 5%) ponad BZ ustalony od dnia podpisania umowy?
Czy już gdzieś to omówiliśmy w dyskusji?

Proszę, zacytuj poprawnie. Twój post odnosi się do tego:

Napisany przez vbk1000
kurwa tak, gdy klikniesz zacytuj, twój post został wzięty tylko i nie ten od Fishtowera - ale w zasadzie to jest oczywiste, na co celuje mój post.
Tylko zabawne, dlaczego nikt nie zauważa, co to oznacza na korzyść DN ^^; to jest podobne do Servaisa, tylko argumentuje na podstawie BGH, ponieważ od samego początku widzi relację zwrotną na umowie pierwotnej poprzez zniszczenie oświadczenia woli DN, które działa w przyszłości do momentu odwołania.
Dlatego zgodnie z powyższym należy, jak opisano powyżej, obliczyć i rościć roszczenie o wartość, którą DG może domagać się od DN, na pozostałą wartość, którą, zgodnie z moimi wcześniejszymi wyjaśnieniami, można również rozliczyć w sposób różny zgodnie z § 346 II zdanie 2 w szczególności półzdanie 2 - Uwaga zastrzeżenie co do RSV itp.

Napisany przez 3eugh
LGSaar udostępnił na swojej stronie ważne wytyczne dotyczące Stopa procentowa specyficzna dla instytutu, gdzie można się dodatkowo zapoznać z kalkulacjami - oraz tutaj dyskutować.

Napisany przez Tim1967
Cześć,
szczerze mówiąc, nie rozumiem całej waszej próby obliczenia korzyści związanych z działalnością banku w zakresie spłaty pożyczek. Jako osoba mająca wgląd w działalność bankową, chętnie wyjaśnię wam, jak działają
oficjalnie działalności bankowe.
1.) DN składa wniosek o kredyt w wysokości 1 mln.
2.) Bank zatwierdza ten kredyt i przedstawia DN ofertę (w sektorze nieruchomości obecnie możliwe są marże od 50 BP do 150 BP - czyli przy obecnych stopach na poziomie 0,60% na 10 lat, w najlepszym przypadku otrzymujemy stopę o wartości co najmniej 1,1% przez 10 lat. Poziom ten określa stopę, po której bank refinansuje się. refinansowanie oznacza, że bank pożycza sobie pieniądze na rynku kapitałowym i ma do tego różne możliwości:
1.) Wydanie zastawnych obligacji (jeśli jest instytutem wydającym obligacje zabezpieczone hipoteką)
2.) Zabezpieczenie zastawionych kredytów hipotecznych u banku centralnego
3.) Wydanie (niesfornowanej obligacji)
4.) tzw. rezerwa z depozytów (czyli kwota, którą posiadacze rachunków bieżących i oszczędnościowych gwarantowane nie mogą wycofać krótkoterminowo)
5.) bezpośrednio od innych instytucji kredytowych
Istotna jest tu kongruencja terminów, oznacza to, że bank w żadnym wypadku nie może długoterminowo lokować krótkoterminowych środków (np. udzielać na 10 lat kredytów analitycznych na całość środków oszczędnościowych o okresie okresie kapitałodajnym 3 miesiące). W przeciwnym razie grozi bankowi upadłość, czego nie chce bankowy nadzór.

Problemem dla waszych obliczeń jest brak wglądu w działalność bankową. Nie macie możliwości ustalenia, jak bank refinansuje się ani nie widzicie marży (= rzeczywistego dochodu banków z pożyczek). I przy pomocy takich dodatkowych pomocy, jak przeliczyć stawkę dla instytucji, nie dowiemy się, z jakim dochodem bank ponownie udziela pożyczki spłynącej na to szczególne kredyt. Po prostu twierdzę, że nawet systemy kontrolne banku mogą wykazywać tę stawkę odsetkową (znaną jako zysk z ponownego inwestowania dla banku).
W razie wątpliwości bank może po prostu zwrócić refinansowanie pieniędzy i nie mieć zysku (oprócz zmniejszenia kosztów odsetek), czasami z powodu braku popytu nie może pożyczyć pieniędzy i musi trzymać je w negatywnych stawkach u ECB.
W związku z tym można jedynie przyjąć ogólne stawki procentowe zgodnie z BGB lub podobnymi, dokładne obliczenia będą raczej niemożliwe. Przepraszam, ale tak jest i pewnie tak zostanie.

Napisany przez 2RAM
Tak więc wszelkie obliczenia tutaj są daremnym wysiłkiem miłosnym i w gruncie rzeczy - bezwartościowe. Prawda?

Napisany przez Recht_so

Twierdzę, że nawet systemy kontroli banku mogą wykazać ten stopę procentową (czyli stopę procentową odnowienia dla banku).

Napewno miałeś na myśli... nie mogą wykazać, czyż nie?
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata