Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Joker odstąpienia - pouczenie o odstąpieniu nieważne?

Napisany przez Hanomag

Jest z końca 2007 roku

U mnie nazwa formularza brzmi: 203 710 II DG Verlag [FA] 05.05. Podpisałem umowę z porównywalną WRB w maju 2006 roku. Różnice mojej WRB są minimalne. W moim przypadku po pierwszym zdaniu brakuje w nawiasie przy dwa tygodnie adnotacji miesiąc z przypisem 1 oraz odpowiedniego przypisu. W drugim zdaniu mam jedno wydanie tego pouczenia o odstąpieniu od umowy i, a u Ciebie jedna kopia tego pouczenia o odstąpieniu od umowy i. W innych kwestiach jest ona całkowicie identyczna.

Cytat od dogfight76

Muszę powiedzieć, że w mojej umowie jest miejsce, ale brak daty! Czy to ważne?

Już dyskutowaliśmy o tym, czy konieczne jest, aby egzemplarz pozostający u DN musiał być podpisany. Byłem zdania, że ważne jest to, co jest zawarte w egzemplarzu przesłanym do banku. Niemniej jednak dobrze jest mieć kopię lub - jak w moim przypadku - dodatkowy egzemplarz, którego zgodność z oryginałem jest znana. Jest to korzystne, gdy DN - jak w moim przypadku - podpisał go zdecydowanie później.

Moje dotychczasowe informacje na temat tej WRB:

1. Ochrona zgodnie z § 14 ust. 1 BGB-InfoV
Nie ma fikcji prawnej, ponieważ pouczenie nie odpowiada wzorowi na pouczenie o odstąpieniu od umowy z załącznika 2 do § 14 ust. 1 i 3 BGB-InfoV w odpowiedniej wersji obowiązującej od 08.12.2004 do 31.03.2008 r.

2. Wyroki
To pouczenie jest identyczne z pouczeniem, które było podstawą wyroku Bundesgerichtshof z dnia 10.03.2009 r. - XI ZR 33/08. Ponadto 9. Senat OLG Stuttgart w wyroku 9 U 120/14 wydał wyrok w sprawie podobnego pouczenia. Patrz również Landgericht Hamburg Az. 325 O 299/14 z dnia 26.01.2015 r.

3. Niejasne określenie początku okresu w pouczeniu:
Bieg terminu na odstąpienie od umowy rozpoczyna się dzień po tym, jak zostały Państwu udostępnione
- jedno wydanie tego pouczenia o odstąpieniu od umowy i
- umowa, pisemny wniosek o zawarcie umowy lub kopię umowy lub wniosku o zawarcie umowy. Aby zachować termin na odstąpienie, wystarcza wysłanie odstąpienia w odpowiednim czasie.

To sformułowanie dotyczące początku terminu sugeruje, że bieg terminu na odstąpienie zaczyna się już wraz z otrzymaniem pouczenia i wniosku o pożyczkę datowanego i podpisanego przez pozwanego, niezależnie od tego, kiedy powódca podpisuje umowę.

6. Czas trwania terminu
Ponadto pouczenie udzielone przez pozwanego jest nieważne, ponieważ z dokumentów umowy nie wynika jednoznacznie, jaki termin obowiązuje do odstąpienia. W pouczeniu podane są dwa różne terminy. Z jednej strony przewidziany jest termin dwóch tygodni, z drugiej strony termin miesiąca. Nawiasowy dodatek ma odnośnik do przypisu, ponadto poza pouczeniem jest bardzo mało wyraźny drobno drukowany komunikat. Jednakże w rezultacie nie ma to znaczenia. Jak już wspomniano powyżej, zgodnie z orzecznictwem BGH pouczenie o odstąpieniu od umowy spełnia wymagania ustawowe tylko wtedy, gdy jest jasne i jednoznaczne. Pozwany ryzykował ponownie ocenę, jaki termin faktycznie obowiązuje, przerzucając to ryzyko na kredytobiorcę. Nie było ku temu jednak żadnych podstaw. Pozwany mógłby bez problemu sam zadecydować, jaki termin tu obowiązuje. Pozwany jednak zdecydował się na niejasne pouczenie, aby stworzyć formularz pouczenia, który można użyć dla wszystkich możliwych wariantów umów. W związku z tym pouczenie jest również niejasne i z tego powodu nieważne.

4. Nadmiarowe uzupełnienia
Pouczenie jest już zgodnie z zasadami orzecznictwa BGH nieważne z powodu zbędnych wyjaśnień pod nagłówkiem „Finansowane
Transakcje”. Wskazówki dotyczą tylko przypadków, gdy warunki dotyczące powiązanych umów są spełnione. W niniejszym przypadku nie było mowy o powiązanej transakcji. Pozwany zawarł informację z gruntu w każdej umowie pożyczkowej i przeniósł ryzyko decyzji, czy powiązana transakcja ma miejsce, na kredytobiorców. Ten fragment nie jest drobnym uzupełnieniem słownym. Zakres samego tekstu obejmuje więcej niż połowę całego pouczenia i wyraźnie posiada swoją odrębną, zbędną treść. Takie uzupełnienia są niedopuszczalne zgodnie z orzecznictwem BGH, ponieważ odwracają uwagę od właściwej treści pouczenia. Bez obszernego akapitu na temat finansowanych transakcji pouczenie byłoby znacznie krótsze i bardziej klarowne. BGH na przykład w swoim wyroku z dnia 13. 1. 2009 r. - XI ZR 509/07 wskazał:

„Ochrona konsumencka, której ma służyć prawo do odstąpienia, wymaga pełnego, jednoznacznego i zrozumiałego pouczenia dla konsumenata. Konsumenat ma z niego nie tylko pozyskać wiedzę o swoim prawie do odstąpienia, ale także zostać umożliwiony do jego wykonania. Dlatego musi być jasno poinformowany o początku terminu do odstąpienia. Aby nie zakłócić zamierzonej przez ustawodawcę klarowności prawa odstąpienia, pouczenie na ogół nie może zawierać innych wyjaśnień. […] niedopuszczalne są oświadczenia, które same posiadają wyznaczoną treść i nie mają znaczenia ani dla zrozumienia, ani dla skuteczności pouczenia i odciągają od niego (BGH, NJW 1993, 2868 = WM 1993,
1840 [1841]; NJW 2002, 3396 = WM 2002, 1989 [1991])”

Z tego powodu pouczenie jest już z tego powodu nieważne.

5. Mylące wskazówki dotyczące „Finansowanych Transakcji”
Ponadto treść wskazówek pod punktem Finansowane Transakcje jest myląca, więc pouczenie również z tego powodu nie spełnia wymagań ustawowych. Wskazówki te są trudne do zrozumienia dla laika. Ponadto wskazówki tam są całkowicie nieokreślone, niejasne i mylące. Na przykład w drugim zdaniu czytamy: „Jest to wskazane szczególnie w przypadku, gdy korzystamy […] z udziału Państwa partnera kontraktowego w przygotowaniu lub zawarciu umowy o kredyt.” Słowo „szczególnie” sprawia, że regulacja jest niejasna, ponieważ sugeruje, że mogą zachodzić także inne przypadki, które nie są wymienione. Ponadto nie jest w pełni jasne, co ma na myśli ten zdanie. Przy zawieraniu umowy sprzedaży nieruchomości sprzedający udziela na przykład szerokich pełnomocnictw, aby zapewnić, że już przed przepisaniem własności hipoteki na rzeczfinansującego banku mogą być wpisane hipoteki. Bez takiego zaangażowania sprzedawcy umowa kredytowa nie mogłaby dojść do skutku, ponieważ brakowałoby zabezpieczenia dla banku. Dlatego można to zinterpretować tak, jakoby pozwanemu posłużyły te pełnomocnictwa przy przygotowaniu umowy kredytowej przy współudziale partnera wykonawcy odpowiedzialnego za powoda. Dla konsumenta taka interpretacja jest sensowna, ponieważ zakłada, że zapis w pouczeniu nie jest tam bez powodu.

Wprowadzenia w trzecim zdaniu są równie niezrozumiałe. Dla osoby prawnie nie wykształconej laikowi jest już trudno zrozumieć, jakie przypadki w ogóle są objęte. Mało zrozumiałe jest, co oznacza prawo podobne do nieruchomości. W rezultacie już nie jest jasne, czy na przykład nabycie nieruchomości stanowi zakup działki. Laik w swojej perspektywie nie kupuje tu działki, ale Dom. Podobnie nie jest jasne, kiedy dokładnie zaistniałby przypadek, że pozwanemu „promuje transakcję nieruchomości” lub przyjmuje „interes sprzedaży nieruchomości”. Tutaj również wykonanie transakcji związane ze zgłoszeniem hipotek na działce, która w tym czasie wciąż pozostaje w posiadaniu sprzedającego, może wpasować się w formułowanie.

Również realizacja płatności za zakup, które zwykle są zawierane bezpośrednio między finansującym bankiem (tutaj pozwanym) a sprzedawcą lub jego bankiem. Wszystko to odbywa się w pełni na potrzeby zabezpieczenia i tym samym promowania transakcji nieruchomości. Fakt, że płatności przy nabyciu nieruchomości nie są dokonywane przez kredytobiorcę, lecz bezpośrednio przez bank na rzecz sprzedawcy, nie służy w żadnym wypadku korzyści kredytobiorcy, a wyłącznie sprzedawcy i bankowi. W związku z tym sam mechanizm płatności może być zrozumiany jako współdziałanie w rozumieniu wskazówek w pouczeniu. Wskazówki w ostatnim akapicie są ponownie całkowicie niezrozumiałe.

Przypominamy, że ocena tych spraw nie powinna być dokonywana z punktu widzenia prawnika, ale z punktu widzenia prawnie nie wykształconego
konsumenta. Dla takiego osoby regulacja jest niezrozumiała. Dlatego istnieje poważne ryzyko, że dojdzie do nieporozumień. W najgorszym przypadku ta regulacja może odebrać konsumentowi możliwość skorzystania z prawa do odstąpienia.

Napisany przez checkit2

Cześć drodzy użytkownicy forum,
od pewnego czasu śledzę to forum i chciałbym skorzystać z Waszej wiedzy fachowej. Posiadam umowę kredytu z BHW z maja 2009 roku i chciałbym poznać Waszą opinię na temat pouczenia o prawie do odstąpienia od umowy.
Chciałbym dowiedzieć się, czy istnieją tutaj punkty zaczepienia. Pouczenie o prawie odstąpienia nie odpowiadało wówczas obowiązującemu wzorowi.
Będę bardzo wdzięczny za Waszą opinię.

Cześć drodzy eksperci,
Czy ktoś z Was zna to pouczenie o prawie do odstąpienia od umowy z BHW z maja 2009 roku i mógłby mi udzielić oceny możliwych błędów?
Dziękuję bardzo

Napisany przez RonMcDon
@sprawdźto 2:
Twoje jest identyczne z moim (jednak moje pochodzi z połowy 2006 roku, jakoś nie znam żadnej innej informacji o odstąpieniu od nich, bez względu na rok...). Odrzucenia ze strony BHW to typowe bełkoty.....Piszą mi kompletną bzdurę, że nie mam prawa do odstąpienia itp., i piszą dziesiątki stron.... Zdecydowałem się na postępowanie mediacyjne (złożone 16.01.2016) przeciwko BHW, ponieważ pomimo istnienia wyroku BGH dotyczącego podobnej informacji o odstąpieniu (BHG v. 10.03.2009 AZ XI ZR 33/0) BHW nie ustępuje. Ogólna odniesienie w formularzu odstąpienia na § 357 ust. 1..... też nie jest w porządku (treści muszą być jasno określone i konkretnie przedstawione...). Postępowanie mediacyjne może doprowadzić do obowiązującej decyzji ze względu na niską wartość sporu u mnie. Ciekawe, czy się ustąpią. Jeśli ktoś ma doświadczenie z nimi lub z ich mediatorami, proszę o informację. Jeśli decyzja mediatora będzie pozytywna, opublikuję to tutaj.
Sprawdź też ten link:

https://www.widerruf-darlehen-anwalt....ensvertraegen/

Pozdrawiam i życzę powodzenia
Ron

Napisany przez baumaus
Interesującym jest również komentarz na marginesie w linku od Rona:
BHW znowu przegrało w Hanowerze - w styczniu, co jeszcze nie jest w bazie danych testowej
Jaka jest różnica dla powoda, czy wyrok nastąpi na podstawie przyznania czy porozumienia?
W przypadku przyznania zakładam, że wszystkie roszczenia w pozwie zostaną spełnione? A co z kosztami sądowymi i adwokackimi?
Porozumienie: Czy sąd narzuca warunki, na jakich należy zawrzeć porozumienie, czy też jest to negocjowane osobno? Co się dzieje, jeśli później nie zostanie zapłacone? A co z kosztami sądowymi i adwokackimi?

Napisany przez 3ducnici

Interesująca jest również przypis w linku od Rona:
BHW ponownie przegrał sprawę w Hanowerze - w styczniu, to jeszcze nie znajduje się w bazie danych testowej
Dla powoda, jaka jest różnica między orzeczeniem przyznającym rację a porozumieniem?
W przypadku orzeczenia przyznającego rację zakładam, że wszystkie żądania w pozwie zostaną spełnione? A co z kosztami sądowymi i adwokackimi?
Porozumienie: Czy sąd określa warunki porozumienia czy jest to dowolnie negocjowane? Co się dzieje, jeśli później nie zostanie zapłacone? A co z kosztami sądowymi i adwokackimi?

Orzeczenie przyznające rację oznacza, że pozwanie przyznaje sobie rację. Koszty ponosi ona.

Porozumienie zawsze oznacza kompromis. I podział kosztów. Oraz dodatkowa opłata za porozumienie dla adwokatów w porównaniu z wyrokiem.

Jest również orzeczenie zaoczne, czyli pozwanie nie broni się w ogóle.

Napisany przez lelo44
Cześć wszystkim,

Mam do czynienia z interesującym pouczeniem o odstąpieniu z roku 2012:

Choć tekst opiera się na nowym wzorze z 2010 roku, jednak nie jest z nim identyczny.

To, co zauważam:
- Nieokreślony początek terminu (przez lub)
- Naruszenie zasady czytelności (brak wyróżnienia np. ramką; słowo informacja o odstąpieniu dopiero na 4. miejscu; rozpraszające kody kreskowe+i teksty informacyjne na końcu)
Co sądzicie - czy to jest podatne na odwołanie?

Napisany przez 3ducnici

Cześć wszystkim,

mam do czynienia z interesującą informacją o odstąpieniu z roku 2012:

Tekst ten jest oparty na nowym wzorze z 2010 roku, ale nie jest z nim identyczny.

Co zauważyłem:
- Nieokreślony początek terminu (przez lub)
- Naruszenie zasady czytelności (brak wyróżnienia, na przykład przez obramowanie; słowo informacja o odstąpieniu dopiero na 4. miejscu; rozpraszające kody kreskowe+hinweistexte na końcu)
Co o tym sądzicie - czy można podważyć decyzję o odstąpieniu czy nie?
[/ quote]
W skrócie: Można podważyć!

Głównym problemem w tym rodzaju pouczenia są przykłady w nawiasie lub informacja przed tym o §492 ust. 2 BGB, który z kolei odnosi się do EGBGB, gdzie znajduje się kilka §.

Według niektórych sądów, np. OLG Nürnberg, nie byłoby to zgodne z zasadą czytelności zgodnie z §355 BGB. Nie byłoby do przyjęcia, aby konsument musiał najpierw omawiać wszystkie informacje na temat przepisów prawa, które byłyby obowiązkowe.

Ogólnie rzecz biorąc, odniesienie do §492BGB i przykłady w nawiasie są błędne.

W tym przypadku pozwanemu nie przysługuje ochrona, ponieważ nie przejął on całkowicie merytorycznego tekstu wzorca.

- brak tytułu Prawo odstąpienia
- zmieniona klauzula dotycząca początku terminu początek po podpisaniu tego pouczenia lub .....
- dodatkowy fragment dotyczący Pożyczki zabezpieczonej hipoteką
- dodatkowy fragment Uwaga:

=> brak ochrony
=> niejednoznaczny początek terminu (z powodu odniesienia do §492 BGB i przykładów)

Napisany przez lelo44
Cześć ducnici,

dziękuję za Twoją opinię.
Potwierdza moje zdanie, że bank nie może się powoływać na ochronę.

Napisany przez 3ducnici

Cześć ducnici,

dziękuję za Twoją ocenę.
Potwierdza moje zdanie, że bank nie może powoływać się na ochronę.

Nie, w żadnym razie.

Napisany przez finanzierung
Cześć,

czy to pouczenie o odstąpieniu od umowy jest skuteczne?

https://www.bilder-upload.eu/show.php...1454846222.png

Napisany przez 3ducnici
Data zawarcia umowy?

Czy transakcja jest prowadzona osobiście czy w formie zdalnej?

Czy pożyczka jest zabezpieczona hipoteką?

Czy to pożyczka KfW?

Został zamknięty w banku, zabezpieczony hipoteką w 2012 r., VR Bank.
Ze strony KFW istnieją jeszcze 2 inne pożyczki (LABO + program ulg w odsetkach)

Napisany przez 3ducnici

Została zawarta w banku, w 2012 roku, zabezpieczona hipoteką, VR Bank.
KfW udzieliło jeszcze 2 innych pożyczek (LABO + program subsydiowania oprocentowania)

Czy kredyt z WRB na zdjęciu jest kredytem KfW?

Nie, to normalna pożyczka równa rata w VR Bank

Napisany przez 3ducnici
1. Ta WRB byłaby w zasadzie podatna na atak, ponieważ zgodnie z opinią niektórych sądów (np. OLG Norymberga) dane w nawiasie nie byłyby dopuszczalne. Nie spełnia wymogu czytelności określonego w §355BGB. Konsument nie powinien przecież musieć przez godziny przekopywać BGB i EGBGB, aby dowiedzieć się, jakie informacje muszą być zawarte, aby termin rozpoczął bieg.

Często były również zmieniane przykłady. Na przykład podano informację, która w ogóle nie była obowiązkowa.

Możliwe jest atakowanie tego tylko wtedy, gdy

2. Fikcja ustawowa

nie ma zastosowania. Przedsiębiorca może powołać się na ochronę, jeśli w pełni prawną treść wzorca. Tak jest w tym przypadku.

3. Moim zdaniem błędne jest jedynie użycie ostatniego zdania dotyczącego organów publicznych

Moim zdaniem z podwyżkami chodzi o koszty, na przykład opłata manipulacyjna, opłaty itp., związane na przykład z bankiem KfW.

Jeśli jednak nie ma kredytu KfW, to zdanie może być zbędne.

Ale to tylko moja interpretacja. I czy ostatecznie wystarczyłoby to do odmowy ochrony, jest dyskusyjne.

=> Tendencja: raczej niepodlegający odwołaniu, chyba że:

4. Informacje wymagane

Nadal istnieje możliwość rzeczywiście zgodnie z §492 BGB i dalszym odniesieniem do EGBGB, samodzielnie sprawdzić umowę, czy zawiera wszystkie wymagane informacje.

Jeśli nie, można by chyba odwołać.

Napisany przez Berliner
Cześć wszystkim,

mam do zaoferowania interesującą WRB z listopada 2010 roku. Wniosek został wypełniony i odesłany pocztą z powrotem do banku. Bank potwierdził pisemnie przyjęcie/otwarcie konta dwa tygodnie później.

Będę wdzięczny za wasze opinie i doświadczenia.

Pozdrowienia dla wszystkich członków forum,
Berlińczyk

Napisany przez montoya71
Cześć, mam teraz pytanie dotyczące mojego WRB. Według wpisów tutaj mogę odwołać się:

Mój prawnik najpierw powiedział, że nie ma problemu, teraz jednak mówi, że ze względu na orzeczenie:
OLG Düsseldorf z dnia 27.03.2015 r. I-17 U 125/14 raczej będzie trudno?

Byłbym wdzięczny za informacje.

Pozdrowienia dla wszystkich

Monty

Napisany przez 3ducnici

Cześć wszystkim,

Mam również interesujący wniosek o otwarcie konta z listopada 2010 roku do zaoferowania.
Wniosek został wypełniony i odesłany pocztą z powrotem do banku.
Bank potwierdził pisemnie przyjęcie/otwarcie konta dwa tygodnie później.

Będę wdzięczny za wasze opinie i doświadczenia.

Pozdrowienia dla wszystkich członków forum
Berlinczyk

Nie odpowiada to ówczesnemu obowiązującemu wzorcowi tekstu i wątpię, czy wszystkie informacje, które muszą dotrzeć w terminie i zostać wymienione, stanowią jasne i klarowne wyjaśnienie początku terminu... Konsument powinien sam zastanowić się i zdecydować, co na niego ma zastosowanie...

Moim zdaniem może to być podważane... ale musisz jeszcze raz zasięgnąć opinii prawnika...

Napisany przez 3ducnici

Hej, mam pytanie dotyczące mojej WRB. Zgodnie z postami tutaj mogę odwołać się:

Mój prawnik najpierw powiedział, że nie ma problemu, teraz jednak zmienia zdanie z powodu wyroku:
OLG Düsseldorf z 27.03.2015 r. I-17 U 125/14 cóż, raczej trudno?

Będę wdzięczny za informacje.

Pozdrowienia dla wszystkich

Monty

nie znając wyroku... moim zdaniem także podatne na atak.

...zapytanie o umowę...

Niezgodne z tekstem wzorcowym...

Już złożyłeś odwołanie? Jeśli nie, nowe czy stare budownictwo? Obecna RSV?

Napisany przez montoya71
Cześć, to był szybki proces:

Niestety, nie odpowiada to standardowemu tekstu...

Czy już złożyłeś odwołanie? Jeśli nie, to czy dotyczy nowego czy starego budownictwa? Masz ubezpieczenie od rezygnacji (RSV)?

Nie, jeszcze nie złożyłem odwołania. To nieruchomość z rynku wtórnego, dwurodzinny Dom z jednym wynajętym mieszkaniem.

RSV jeszcze nie zostało kupione, czekam na wygaśnięcie terminu, ale w razie potrzeby byłoby to obojętne.

Dzięki

Pozdrowienia, Monty

Napisany przez 3ducnici

Cześć, to poszło bardzo szybko:

Nie, jeszcze nie odwołałem. To nieruchomość z istniejącym budynkiem, Dom dwurodzinny, 1 mieszkanie jest wynajęte.

RSV jeszcze nie istnieje, czekam na termin, ale w razie potrzeby byłoby to obojętne.

Dziękuję

Pozdrowienia, Monty

Dokonaj ubezpieczenia RSV, sprawdź w regulaminie, czy jest tam wyłączenie od odwołań (niektóre mają to teraz)... Poczekaj 3 miesiące na okres karencji, a następnie odwołaj. Nie zapomnij o dniu 21.06.2016...

Napisany przez montoya71
Więc skopiowałem wyrok z Düsseldorfu:

Sąd uznał, że nie może wystąpić ryzyko błędnego rozumienia początku okresu w przypadku transakcji stacjonarnej, które zakłada Sąd Najwyższy, i dlatego uznano pouczenie o odstąpieniu za właściwe.

Czy to ma znaczenie? Jakie są rzeczywiste szanse?

Zawrzeć ubezpieczenie RSV, sprawdzić, czy w regulaminie są wyłączenia od odstąpienia (niektórzy mają to teraz)... Poczekaj 3 miesiące na okres karencji, zrezygnuj. Nie zapomnij o dniu 21.06.2016...

Tak, to istniejące ubezpieczenie RSV, do którego zostanę przyjęty przez małżeństwo. Sprawdzę, czy jest udzielone ubezpieczenie.

...wniosek o zawarcie umowy...

O co chodzi?

Dzięki

Monty

Napisany przez 3ducnici
Czytałem również wyroki, w których stwierdzono, że nie ma znaczenia, czy była to działalność stacjonarna czy nie. Myślę, że to nie będzie miało znaczenia. Niestety, obecnie wszyscy wydają różne sądy...

Napisany przez anonym123
Niezależnie od tego, czy orzecznictwo Federalnego Trybunału Sprawiedliwości ma zastosowanie do przypadku transakcji dokonywanej osobiście (lub pierwszego przekazania dokumentów podczas podpisywania przez klienta), OLG Monachium i OLG Stuttgart uważają, że podanie dwóch okresów czasu [dwa tygodnie (jeden miesiąc)] jest błędne.

Napisany przez gerds
Cześć, mam 2 pytania:
1. Moje obecne ubezpieczenie ochrony prawnej (HUK24) odpiera odpowiedzialność, argumentując, że umowa kredytowa dotyczy refinansowania, choć w innej banku, ale nadal mowa o nowej budowie. Jakie ubezpieczenie mogę teraz (luty 2016 r.) zawrzeć, aby otrzymać ochronę ubezpieczeniową na ewentualne odwołanie i ewentualne konieczne podjęcie kroków przed sądem? Czy ktoś może polecić mi konkretny plan ubezpieczeniowy?
2. W załączeniu znajduje się informacja o odstąpieniu od mojego wcześniejszego kredytu (refinansowania), który został zawarty w czerwcu 2007 r. w celu refinansowania od 30.06.2011 r. Kwota kredytu wynosiła 215 000 EUR - okres kredytowania wynosił 10 lat, nominalne oprocentowanie wynosiło 5,13%. Czy w tym są jakieś błędy? Jeśli tak, jakie. DZIĘKUJĘ.
Informacja o odstąpieniuDSLscan.pdf

Napisany przez prego
Cześć, odwołanie pochodzi z 2004 roku / Sprawdziłem to przez ALEGE LVM. Twierdzą, że można je zakwestionować! Niestety LVM powiedziała mi, że nie pokryje ewentualnych kosztów adwokackich, ponieważ przebudowa i umowa zostały zawarte po przebudowie. Co twierdzą eksperci, czy warto się tu bić? Krótka ocena byłaby dobra.

Napisany przez Hanomag

Cześć, odwołanie jest z 2004 roku / Mam zamiar sprawdzić to z ALEGE LVM. Mówią oni, że jest zaskarżalne! Niestety, LVM powiedział mi, że nie pokryją ewentualnych kosztów adwokackich, ponieważ przebudowa i umowa zostały zawarte po przebudowie.

Co tutaj eksperty potwierdzą, czy warto stoczyć walkę?
Byłaby dobra krótka ocena.

WRB, która zawiera zdanie o początku terminu odwoławczego "W najwcześniejszym razie rozpoczyna się", może być skutecznie zaskarżona.

Zgodnie z warunkami RSV, zazwyczaj z ubezpieczenia wyłączone są wybudowane i przebudowane budynki wymagające zgody. Dotyczy to również finansowania takich prac, jeśli jest to wyraźnie określone w warunkach.

Nawet w mojej starszej umowie RSV z WGV finansowanie wielu nowych budynków jest objęte ubezpieczeniem, ponieważ zgodnie z ówczesnymi warunkami wykluczone są wyłącznie prace budowlane wymagające zgody, a nie ich finansowanie.

Ponadto w forum już kiedyś padło oświadczenie, chyba od RA Kunzenbachera, że w przypadku kredytu nadpłatowej z innej banku są dobre szanse na ochronę ubezpieczeniową, ponieważ wtedy finansuje się istniejącą nieruchomość.

Sprawdź więc jeszcze raz w HUK, ponieważ nowa umowa RSV będzie miała raczej gorsze warunki.

Napisany przez prego
Hanomag / Post 1277

Przepraszam,
ale o co chodzi z
Sprawdź jeszcze raz w HUK, ponieważ nowe ubezpieczenie będzie miało raczej gorsze warunki

HUK ?? Chyba jestem trochę głupi! Ale co to jest......

Napisany przez Hanomag

Hanomag / Post 1277

Przepraszam,
ale co masz na myśli mówiąc
Hak also noch einmal bei der HUK nach, denn eine neue RSV wird eher schlechtere Bedingungen haben

HUK ?? Jesteś pewien, że jesteś głupi! Ale co to jest......

Przepraszam, widocznie połączyłem Twoją wiadomość z tą od gerds i odpowiedziałem na jedną. Zatem jestem trochę głupi!

Napisany przez gerds
OK - dzięki, teraz jest jasne. Zrozumiałem opinię Hanomaga, że powinienem ponownie zapytać w HUK i wywrzeć presję - dobrze - dzięki.
Ale co z WRB samym w sobie? Niestety u mnie nie ma mowy o "najwcześniej, ..." dlatego naprawdę martwię się, że być może otrzymałem WRB bezbłędny!! Co myślą inni eksperci tutaj na forum, czy warto podjąć długą drogę przeciwko DSL Bank? A może mam tutaj rzeczywiście jedną z tych rzadkich jednostek, gdzie nie ma błędu i zatem odwołanie nie jest już możliwe??
Abstrakt z PDF - przekształcony na OCR - dla brudnych szczegółów - które są ważne, jak się nauczyłem - proszę otworzyć PDF - decydujący zdanie IMHO zostało odegrane ręcznie:
OŚWIADCZENIE O ODWOŁANIU
Prawo do odwołania
Konsument-może odwołać swoje oświadczenie woli skierowane na zawarcie umowy pożyczki w ciągu dwóch tygodni.
Forma odwołania
Odwołanie musi być złożone w formie pisemnej (np. listem, faksem lub e-mailem). Odwołanie nie musi zawierać uzasadnienia.
Początek terminu odwołania
Okres na odwołanie rozpoczyna się w momencie, gdy konsument - otrzymał egzemplarz niniejszego oświadczenia - dokument lub odpis umowy pożyczki lub ofertę umowy/pożyczki konsumenta, która zawiera wszystkie warunki umowy, - w oryginale lub w odpisie - wraz z oświadczeniem banku o przyjęciu oraz warunkami finansowania i informacjami dotyczącymi umów zawartych na odległość (§ 312 c Kodeksu cywilnego, § 1 rozporządzenia BGB-InfoV), jednak nie wcześniej niż w dniu zawarcia umowy. Do zachowania terminu wystarcza ...

Napisany przez Trabbi
Sprawa przeciwko DSL trwa już długo... 1,5 roku do tej pory. Termin sądowy w połowie marca 2016 roku -.- . DSL blokuje wszystko, co może, aby zwlekać z postępowaniem.

Napisany przez prego

Załącznik 2367 Cześć, odwołanie pochodzi z 2004 r. / Zleciłem to sprawdzenie firmie ALEGE LVM. Twierdzą, że jest zaskarżalne! Niestety LVM powiedziała mi, że nie pokryje ewentualnych kosztów adwokackich, ponieważ przebudowa i umowa zostały zawarte po przebudowie.

Co eksperci tutaj myślą, czy warto walczyć o to?
Krótka ocena byłaby dobra.

Dzień dobry,
Dziś rozmawiałem z bankiem Sparkasse przez telefon.
Powiedzieli mi, że instrukcja odwoławcza, którą otrzymałem wtedy, jest poprawna.
Był już w tej sprawie wyrok.
Ponadto wspomniał, że jeśli bym pozwał, koszty mogą być bardzo wysokie.
Może to potrwać bardzo długo itp....

Co eksperci tutaj mówią, czy mam wierzyć ludziom z banku?
Mimo wszystko opłaca się odwiedzić specjalistycznego prawnika?

Obiecał mi przysłać mi wyrok dotyczący odwołania drogą mailową.
Jestem ciekawy, czy rzeczywiście coś otrzymam.
Jeśli tak, zamieszczę to tutaj.

Czy ktoś słyszał o tym wyroku, który dotyczył właśnie tej instrukcji odwoławczej?

Napisany przez prego

Dzień dobry,
Dziś rozmawiałem przez telefon z Sparkasse.
Powiedzieli mi, że pouczenie o odstąpieniu, które otrzymałem wtedy, jest poprawne.
Powiedzieli, że już były w tej sprawie wyroki.
Ponadto mówił, że jeśli zdecyduję się iść do sądu, to koszty mogą być bardzo wysokie.
Że to może potrwać bardzo długo itd...

Co mówią eksperci tutaj, czy mam wierzyć panu z banku?
Czy warto mimo wszystko odwiedzić specjalistę prawnego?

Powiedział, że prześle mi werdykt odnośnie odstąpienia za pomocą e-maila.
Jestem ciekawy, czy faktycznie dostanę coś.
Jeśli tak, to opublikuję to tutaj.

Czy ktoś słyszał o tym wyroku, który dotyczył tego pouczenia o odstąpieniu??

Okazało się szybciej niż się spodziewałem.
Oto ten wyrok

Jak właśnie omawialiśmy, oto informacje dotyczące wyroku Sądu Okręgowego w Detmoldzie:

Nr akt: 1O194/14 Wyrok z 25.09.2015

Pytanie do ekspertów tutaj na forum.
Czy ten pan ma rację?
Krótka ocena byłaby interesująca.

Napisany przez prego
Zapytałem Google. Niestety nie znalazłem żadnych informacji na temat tego wyroku. Czy istnieją strony, gdzie można coś takiego znaleźć??

Napisany przez 3ducnici
Możesz poprosić biuro Izby Cywilnej I Sądu Okręgowego w Detmoldzie o przesłanie anonimowej kopii. Lub zapytać swojego specjalistę bankowego, który powinien to mieć.

Ale wyrok nie jest jeszcze prawomocny, znajduje się w Sądzie Apelacyjnym w Hamm, pod numerem akt I-31 U 197/15

Tam możesz zapytać pod numerem 02381-272-2054 lub 2053, jaki jest obecny status. Być może już odbyło się przesłuchanie lub zaplanowano termin rozprawy.

Was by mnie zdziwiło, gdyby Sąd Apelacyjny w Hamm, uznawany za przyjazny dla konsumentów, jeszcze nie wydał orzeczenia w tej sprawie.

Możesz znaleźć wiele informacji na temat WRB w ostatnich 65 stronach tutaj oraz pod doświadczeniem...

Bo zresztą, WRB zawiera błędy. Ale dobry specjalista bankowy dobrze wykonał swoją pracę i wprowadził Cię w błąd.

Jak można w ogóle wpaść na pomysł, że można ufać tym, od których się czegoś chce?

Według mnie to się zasadniczo wyklucza...

Nawiasem mówiąc. Widerruf nie pochodzi z 2004 roku, lecz prawdopodobnie Widerrufsbelehrung.

Pytanie: Czy już złożyłeś odwołanie?

Kolejne pytanie: Jeśli pouczenia pochodzą z 2004 roku, logiczne jest, że umowa również pochodzi z 2004 roku. Czy przedłużyłeś ją do 2014 roku, czy też w 2004 roku zawarłeś okres oprocentowania na okres dłuższy niż 10 lat i ciągnie się to cicho i bezhalasowo...

Napisany przez prego
Cześć ducnici,
najpierw dziękuję za Twoje posty.

Więc...
umowa pochodzi z roku 2004. Wtedy dostałem również pouczenie o prawie odstąpienia.
Umowa dotycząca odsetek dodatkowych została zawarta w 2014 roku. Wtedy nie dostałem nowego pouczenia o prawie odstąpienia.

Jeszcze nie wysłałem odstąpienia.
Najpierw zadzwoniłem do pracownika banku i zapytałem o jego opinię.
Jego odpowiedź jest przedstawiona wyżej.

Mam pytanie do ducnici,
Czy rzeczywiście zdecydowałbyś się podjąć ryzyko i działać przeciwko bankowi bez ubezpieczenia od skutków niewypłacalności?
Moje ubezpieczenie nie wypłaca z powodu przebudowy!!
Rozważam przekazanie mojej sprawy do Bankkontakt AG.
Jakie są opinie na temat Bankkontakt? Pozytywne? Negatywne?

Napisany przez 3ducnici
@prego

Musisz zdecydowanie złożyć odwołanie do dnia 21.06.2016 r...

Proponowałbym następujące działania...

1. Skontaktować się z OLG Hamm i zapytać o postępowanie

2. Złóż ofertę na kredyt refinansujący

3. Zrób odwołanie, proszę, zrób je samodzielnie, w przeciwnym razie koszty pozaustrojowe nie zostaną zwrócone

4. Rozpocznij postępowanie ombudsman, ewentualnie po wydaniu wyroku przez OLG Hamm... lub lepiej, gdy znajdziesz taki...

poprzez postępowanie ombudsmana wstrzymujesz przedawnienie

5. Termin przedawnienia składania środków odwoławczych upływa dnia 31.12.2019 r., zostanie odpowiednio przedłużony o czas ombudsmana

6. Poczekaj, co się wydarzy w BGH

Jak długo potrwa okres karencji w przypadku prolongaty?

Napisany przez prego
@ducnici

Co do punktu 2 => Pożyczkę mam w Sparkasse (nie na miejscu).
W mojej okolicy jest Volksbank. Dobrze znam szefa, który zapewnił mi, że zrobi ze mną finansowanie.

Co do punktu 3 => Czy mogę użyć wzoru listu z test.de? (https://www.test.de/Musterbriefe-Kreditwiderruf-Raus-aus-teuren-Krediten-4719584-0/)

Co do punktu 4 => Musiałem najpierw trochę poczytać, co dokładnie oznacza procedura ombudsmana. Dowiedziałem się, że odpowiednia instytucja dla banków spółdzielczych to Związek Spółdzielni Bankowych (DSGV) / https://www.dsgv.de/de/
Czy laicy sobie z tym poradzą? (chodzi mi o korespondencję)
Skąd dokładnie mogę zdobyć dokumentację?
Co masz na myśli mówiąc gdy jedno zostanie znalezione ????

Okres trwania umowy dotyczącej odsetek następczych wynosi 10 lat!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć prego,

czy mógłbyś bardziej opisać przebudowę? Czy to istniejący obiekt, który zostanie przebudowany na bazie istniejącej struktury? Pełna renowacja? Czy zakupić istniejącą nieruchomość i od razu przebudować?

W jaki sposób koszty zakupu nieruchomości są powiązane z kosztami przebudowy?

Napisany przez prego
@noelmaxim

Cześć,
więc w roku 2004 przebudowałem i rozbudowałem mój Dom rodzicielski (Dom jednorodzinny z piwnicą).
Nadal określiłbym go jako Dom jednorodzinny.
Tylko teraz mieszkają w nim dwie rodziny z oddzielnymi wejściami.
Powierzchnia mieszkalna to około 230 metrów kwadratowych.

Wtedy wziąłem kredyt na kwotę 96 000 tys. euro!
Powiedziałbym => obiekt istniejący, później przebudowany na bazie starej substancji.

Co myślisz, jeśli mogę zapytać??

Napisany przez 3ducnici

@ducnici

Dotyczy punktu 2 => kredyt wzięłam w Sparkasse (nie na miejscu).
W mojej okolicy jest Raiffeisenbank. Dobrze znam szefa, który obiecał mi, że pomoże mi z finansowaniem.

Dotyczy punktu 3 => Czy mogę użyć wzoru listu od test.de? (https://www.test.de/Musterbriefe-Kreditwiderruf-Raus-aus-teuren-Krediten-4719584-0/)

Dotyczy punktu 4 => Musiałam się trochę zaznajomić z tym, czym dokładnie jest postępowanie ombudsmenckie. Dowiedziałam się, że odpowiednia instytucja do kontaktu w Sparkasse to Sparkassen- und Giroverband (DSGV) (https://www.dsgv.de/de/)
Czy laicy sobie z tym poradzą (mam na myśli korespondencję)?
Skąd dokładnie mam wziąć te dokumenty?
Co masz na myśli mówiąc "gdy jedno znajdziesz"????

Okres obowiązywania umowy dotyczącej odsetek zmiennych wynosi 10 lat!

dotyczące 2.: Musisz już mieć rzeczywistą ofertę...abyś mógł udowodnić, pod jakimi warunkami mógłbyś zawrzeć umowę, jeśli Sparkasse zaakceptowałaby cofnięcie.

dotyczące 3.: Tak, wzór listu pasuje nawet ze względu na orzeczenie Bundesgerichtshof...najwcześniej...

dotyczące 4.: No cóż, najpierw wypełniasz formularz, dołączasz kopię umowy, list z odwołaniem, list odmowy ze strony banku, a potem możesz dorzucić jeszcze kilka punktów, na które być może otrzymasz rady od innych tutaj. Błędy w pouczeniu są dobrze znane.

Pobierz dokumenty ze strony Związku...

znaleziono orzeczenie... no, musisz po prostu poszukać. na test.de, w bazach danych sądów w NRW, w Google, na stronach adwokatów, wśród współtowarzyszy itp.

Samo pouczenie zostało już wielokrotnie skazane, również przez OLG, np. OLG Norymberga wyrokiem z 11.11.2015 r., Az. 14 U 2439/14, trafił do BGH, XI ZR 564/15

Sami mamy podobne przypadki u dwóch kredytów w Sparkasse.

Nie wiem, czy kiedykolwiek mieliśmy takie postępowanie o cofnięcie w OLG Hamm. Być może jakiś inny uczestnik forum może podzielić się doświadczeniem.

Ok, 10 lat, oznacza, że można zgodnie z zasadami zrezygnować w 2024 roku, czyli po ewentualnym upływie terminu przedawnienia. Myślałem, że jeśli jest krócej, to po cofnięciu można zrezygnować zgodnie z zasadami, zrefinansować i potem zażądać zwrotu środków poprzez pozew o wykonanie. Wtedy wartość spornego roszczenia byłaby mniejsza.

Przypuszczam jednak, że w tym bądź następnym roku coś się wydarzy przy BGH. Oni tego chcą. Jeśli któryś z powodów nie da się przekonać.... sprawę można szybko przeprowadzić...

Napisany przez prego
Najpierw dziękuję za pomoc.
Pospiesznie umówiłem się na piątek z adwokatem.
Myślę, że odwołam tę wizytę.
Ma on zażądane około 260 euro za pierwszą konsultację. Ale mówią, że jest bardzo dobrym adwokatem.

Wybiorę raczej drogę @ducnici@! (ombudsman!!)

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś informacje, proszę udostępnić.

Napisany przez NaTwoim13
Mamy tu jednak też dobrych prawników!

Chciałem uniknąć sytuacji, w której sądziłbyś, że nie otrzymasz ochrony prawnej ze względu na konieczność uzyskania pozwolenia na przebudowę. Jeśli jednak korzystałeś wyłącznie z pożyczki na aneks lub przebudowę - o czym nie wiedziałem - to zapewne nie otrzymasz potwierdzenia dotyczącego ubezpieczenia lub częściowego ubezpieczenia.

W przypadku zakupu z następnymi pracami przebudowy wymagającymi pozwolenia, może być udzielone procentowe potwierdzenie ubezpieczenia, to samo dotyczy częściowych wynajmów, gdzie można uzyskać potwierdzenie ubezpieczenia procentowo na zajmowaną część.

Napisany przez 3eugh
Dla osób bez RSV i bez możliwości finansowych postępowanie ombudsmana nie jest złe. Istnieje jednak ograniczenie, że decyzja ombudsmana prywatnych banków jest dla nich wiążąca tylko wtedy, gdy kwota jest poniżej 10 000€ (jeśli się nie mylę). Nie jest mi również obecnie jasne, czy ta kwota odpowiada korzyści ekonomicznej czy czemuś innemu.

Napisany przez prego
Dobry wieczór na początek,
Dziś odwołałem spotkanie z prawnikiem.
W ten weekend przygotuję swoje odwołanie do banku Sparkasse.
Jak mi już ta bank stwierdziła przez telefon, odwołanie jest poprawne.

Zobaczymy, jak długo zajmie im odpowiedź.
Gdy tylko będę miał ten dokument, prześlę wszystkie materiały do biura ds. rozjemców (Ombudsmana).

Mam pytanie dotyczące formularza.
Tam muszę wyrazić swoje życzenia wobec banku Sparkasse oraz wyjaśnić swoje stanowisko w sprawie.
Czasami trudno mi znaleźć właściwe słowa do napisania.
Może ktoś tutaj może mi pomóc z tym.
Myślę, że jeśli tutaj coś będzie niewłaściwe, sprawa szybko wyląduje w koszu.
Sugestie mile widziane.

Napisany przez 3ducnici
@prego

Czy podpisałeś swoje kopie dokumentów dotyczących Sparkasse?

Te, które masz?

Napisany przez prego
@ducnici@

Przepraszam,
co masz na myśli?
Czy coś podpisać?

Jesteś pewien, że dobrze mnie zrozumiałeś!

Napisany przez 3ducnici

@ducnici@

Przepraszam,
o co chodzi?
Czy o coś podpisanego?

Chyba jestem trochę ociężały!

Twoja kopia umowy pożyczki od Sparkasse zawiera Twoje podpisanie?

Jeśli tak, z jaką datą?

Jaką datą umowa została zarejestrowana przez SPK?

Jaką datę widzisz na dokumencie od WRB?

Napisany przez kreis96

Najpierw dziękuję za pomoc.
Umówiłem się przedwcześnie na spotkanie z adwokatem w piątek.
Myślę, że najpierw odwołam tę wizytę.
Żąda on około 260 euro za konsultację. Ale powinien być bardzo dobrym adwokatem.

Prawdopodobnie pójdę drogą @ducnici@! (ombudsman !!)

Jeśli ktoś ma dodatkowe informacje, proszę opublikować.

@prego
Istnieje również tańsza możliwość skonsultowania się z adwokatem specjalistą. Stowarzyszenie Konsumentów Dolna Saksonia w Hanowerze posiada adwokata Meyera-Belowa, który jest również wymieniony w teście Stiftung Warentest. Pan Meyer-Below wyjaśnia w wywiadzie procedurę i wysokość honorarium:
Należy zweryfikować klauzulę informacyjną na przykład w poradach prawnych Stowarzyszenia Konsumentów (VZ) i w razie potrzeby złożyć odwołanie. Koszt takiej porady w VZ Dolna Saksonia wynosi 30 euro. Jeśli odwołanie zostanie odrzucone przez bank, można ewentualnie skorzystać z korespondencji pozasądowej poprzez VZ. To generuje dodatkowe 25 euro opłat za pisanie. Jeśli posiada się ubezpieczenie ochrony prawnej z obowiązkiem udzielenia pomocy, można również skorzystać z pomocy adwokata. W przypadku finansowania nowego budownictwa ubezpieczyciele ochrony prawnej są jednak z zasady wykluczeni.

Napisany przez prego

@prego

Czy podpisałeś swoje kopie umowy kredytowej w Sparkasse?

Te, które masz?

Cześć ducnici,
umowa kredytowa została podpisana przez obie strony w lutym 2004 roku.
Dlaczego to ważne?
Krótka informacja pomogłaby.
Dzięki za Twoje starania.
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 32

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]