Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez Widerruf jetzt
BGH, Orzeczenie z dnia 3. 3. 2016 – IX ZR 132/15

Jeżeli obie roszczenia zależą od tego samego warunku, to wzajemne potrącenie zgodnie z § 95 ust. 1 InsO jest dopuszczalne nawet wtedy, gdy dotyczy to oświadczenia prawnej woli (uzupełnienie do orzeczenia BGHZ 160, 1).

W momencie wejścia w życie relacji zwrotu po wycofaniu skojarzonej transakcji przez kredytodawcę, roszczenia konsumenta przeciwko przedsiębiorcy oraz kredytodawcy przeciwko konsumentowi wygasają z mocy prawa, w zakresie, w jakim pożyczka została przekazana przedsiębiorcy.

Dotyczy to również sytuacji upadłości konsumenta.

Skomplikowane orzeczenie, ale zawierające interesujące analizy skutków zwrotu w takich sytuacjach.

wj

Napisany przez LGSaar
Co się stanie, jeśli nie wolno mi wyjaśnić rekompensaty? Nadal tego nie do końca rozumiem. W mojej sprawie Sparkasse także podniosła ten zakaz rekompensaty w ramach postanowień umownych. Twierdzi, że nie mogę skorzystać z rekompensaty, ale sama zadeklarowała jej zastosowanie. Co to oznacza dla mnie jako DN, jeśli sąd podejmuje takie kroki? Jakie miałbym z tego ewentualne konsekwencje?

Napisany przez 3ducnici
Sparkasse Amberg-Sulzbach została znowu skazana przez sąd LG Amberg...

https://www.ksr-law.de/aktuelle-meldu...derruffen.html

Czy znów złożą apelację przed sądem OLG w Norymberdze?

Napisany przez claus47

Być może grupa interesów (jak kilka kancelarii) mogłaby wysłać stosowny list do Federalnego Trybunału Sprawiedliwości. Czy taka możliwość jest realna?

To byłoby raczej bezcelowe:

Sędziowie Federalnego Trybunału Sprawiedliwości (FTS) są zobligowani do bezstronności, osobistej i merytorycznej niezależności oraz związani prawem (art. 97 ust. 1 Konstytucji, § 1 ust. 1 Kodeksu Postępowania Cywilnego, § 25 Ustawy o Sędziach). Dlatego raczej powstrzymaliby się od reakcji na taki list, czy nawet potwierdzenia otrzymania go. Zwłaszcza gdyby pochodził od grupy interesów, która - jak w tym przypadku - reprezentuje lub realizuje interesy jednej strony. Wniosek o wyłączenie sędziów z rozpatrywania sprawy byłby z góry zapewniony.

Jednakże taki list byłby zapewne również zbędny. Sędziowie FTS znają swoje przepisy dotyczące wskazań. Prawdopodobnie także śledzą dyskusje takie jak ta tutaj, jeśli nie osobiście, to z pewnością przez ich pracowników naukowych. Jeśli w takim forum jak to pojawia się ciekawy punkt widzenia, prawdopodobnie nie umknie to uwadze sędziom FTS.

Może zastanówmy się, czy podniesiony przez Eughen pomysł nie jest właśnie takim, co, drodzy asystenci FTS?

Napisany przez 3eugh
Dziękuję za całkowicie właściwą wskazówkę (zapomniałem) oraz za link - bardzo miłe słowa tam od Dr. h.c. Karlmann Geiß, byłego prezesa Federalnego Trybunału Sprawiedliwości.

Napisany przez baufreund2012
dla klientów DSL:

@ BlueSkyX: o jakie pouczenie o odstąpieniu od umowy chodzi? Czy mógłbyś je tutaj umieścić?

@ Gaertner: czy umówiłeś się już na wizytę w Bonn?

@ Wszyscy klienci DSL: czy są nowe doświadczenia z bankiem DSL?

Napisany przez Recht_so

Być może wspólnota interesów (kilka kancelarii także się połączyło) powinna wysłać stosowny list do Federalnego Trybunału Sprawiedliwości. Czy to jest możliwe?

Pomijając, że z wielu powodów wymienionych przez użytkownika claus47 to nie miałoby sensu, większość prawników działających w sprawach odwoławczych zapewne nie popierałaby tego pomysłu, zarówno po stronie konsumentów, jak i banków.

Jeśli istnieje coś, czego prawnicy nie lubią, to jasna sytuacja prawna. Wyobraźmy sobie, że wszystkie istotne kwestie prawne związane z odwołaniem od pożyczek zostały ostatecznie rozwiązane przez sąd najwyższy. W takim przypadku trudno byłoby znaleźć (opłacalne) spory sądowe, ponieważ pożyczkobiorcy w przypadkach beznadziejnych nie próbowaliby w ogóle egzekwować odwołania, a z drugiej strony banki również nie sprzeciwiłyby się odwołaniu i roszczeniom z niego wynikającym.

W tym kontekście cytat amerykańskiego pisarza Normana Mailera:
Pokojowy i zgodny świat jest tajnym koszmarem wojskowych i prawników.

Napisany przez 3eugh
Dziękuję również za to. Mój prawnik zawsze podkreśla, jak irytujące są dla niego i jego kolegów opóźnienia przed Bundesgerichtshof (czyli wycofania odwołań itp.). Ja patrzę na to w ten sposób: gdyby istniała jasność w kilku innych kwestiach, wielu powodów i ich prawników mogłoby zaoszczędzić sobie odwołań i rewizji. Dla kancelarii/prawnika, przy ograniczonych zasobach (które są ograniczone), na pewno byłby możliwy większy obrót. Dobrze, jak to wpłynie na zysk prawników, nie mam pojęcia - ale to nieistotne.

Co prawda, interesuje mnie to: co jest łatwiejsze dla specjalisty prawnego lub sprawdzonej kancelarii w sprawie odwołania kredytu? Przygotowanie i przeprowadzenie pozwu w pierwszej instancji (oczywiście, często wymaga to już wcześniejszego nakładu pracy na działalność pozasądową) czy w drugiej instancji (mam tu na myśli sąd apelacyjny) czy nawet rewizję?

Napisany przez 2RAM
Znam kancelarie, które pracują z lukami tekstowymi - w zależności od WRB i banku/kasy oszczędnościowej. Muszą one jedynie wstawić odpowiednie dane. To chyba uważane jest za dość lukratywne... Zakładam, że prawnicy bankowi często postępują podobnie...

Napisany przez 3eugh
Tutaj możemy tylko mieć nadzieję, że jak sugerowano wcześniej, nie zapomniano zareagować na sprzecznione przez BV twierdzenie na czas. Nie pomogą gotowe szablony - potrzebna jest ocena kogoś z wytrenowanym okiem i wiedzą fachową. W przeciwnym razie może się zdarzyć tak, jak w przypadku, gdy pozasądowe koszty powoda były zaprzeczone przez BV, ale KV nie zareagowało na czas i ostatecznie pozew musiał sam ponieść te koszty - chociaż pozwany mógł zostać zobowiązany do ich pokrycia. No cóż, taka pechowa sytuacja...

Zostało jeszcze około 4 tygodnie...
24.05.2016
XI ZR 366/15
Rozprawa w dniu 24 maja 2016 r. o godzinie 9:00 w sprawie XI ZR 366/15 (Spór o odwołanie w umowach kredytów konsumenckich)

31.05.2016
XI ZR 511/15
Rozprawa w dniu 31 maja 2016 r. o godzinie 9:00 w sprawie XI ZR 511/15 (Spór o odwołanie w umowie kredytu konsumenckiego)

Napisany przez 3eugh
Czy masz ochotę na coś słodkiego? Oto link do najnowszego postanowienia Federalnego Trybunału Sprawiedliwości dotyczącego błędnej porady związanej z zawarciem transakcji swapowej przez fabrykę czekolady - bez żartów. BGH, 15.03.2016 - XI ZR 208/15

To naprawdę ma bardzo niewiele wspólnego z naszymi tematami, ale czytałem o roszczeniu powódki do prawa do słuchania zgodnie z art. 103 ust. 1 ustawy zasadniczej i naruszeniu prawa do słuchania (nie w znaczeniu medycznym) i pomyślałem, że niektórzy z Was mogą też to przeczytać.

A tutaj - co jeszcze ważniejsze - publikacja wyroku Federalnego Trybunału Sprawiedliwości z dnia 23.02.2016 r. Chodziło o pozwy stowarzyszenia ochrony konsumentów przeciwko dwóm spółdzielczym kasom oszczędnościowym, które BGH oddalił. Było nam to znane - patrz także test.de - ale wyrok został dopiero co opublikowany:
XI. Izba Cywilna
23.2.2016
(Wyrok)
22.4.2016
(Publikacja)
XI ZR 549/14
patrz też: Komunikat prasowy nr 204/15 z dnia 16.12.2015 r., Komunikat prasowy nr 48/16 z dnia 23.2.2016

Napisany przez 3eugh
Tak, i jeszcze jedno trochę (dla nas tutaj) dziwaczne zagadnienie, gdzie temat odwrócenia ciężaru dowodu przy naruszeniu obowiązku jest naprawdę godne uwagi. Chodzi o błędne porady udzielane przez pozwaną bank w działalności funduszowej, dlatego też wyrok XI. Senatu Cywilnego: BGH, 15.03.2016 - XI ZR 122/14

Napisany przez Maxlaw
Cześć wszystkim użytkownikom forum!

Po nieco dłuższej przerwie jestem z powrotem. Wszyscy, którzy chcieliby uzyskać decyzję o odrzuceniu odwoławczym OLG Celle w sprawie białej linii pod tekstem w oświadczeniach o kredycie oszczędnościowym, proszę o kontakt. W alternatywie mogę również udostępnić decyzję na forum, pod warunkiem, że zostanę poinformowany o niezbędnych rozwiązaniach technicznych.

Z innej strony, chciałbym zadać naszej grupie interesów następujące pytanie:

Chodzi tutaj o pożyczkę od znanego frankfurckiego instytutu kredytowego, z sformułowaniem najwcześniej od dnia otrzymania podpisanego umowy o pożyczkę.... pożyczka została spłacona w 2014 roku w zamian za pięciocyfrową prowizję VFE. Obecnie chciałbym złożyć pozew o zwrot prowizji VFE. W przypadku pozwu o świadczenie, zasadniczo decydujący jest siedziba pozwanego, w tym przypadku FFM.

Czy istnieje możliwość obejścia tej lokalizacji? Mam na myśli dwie rzeczy: § 21 ZPO - Siedziba (widzę tu problem braku związku z działalnością gospodarczą) lub § 29 ZPO, Miejsce realizacji dla płatności VFE (długu pieniężnego)?

Co inni o tym myślą?

Miłej reszty niedzieli!

Napisany przez 3ducnici
Maxlaw

Czy masz konto Dropbox? Lub po prostu załaduj na direct-upload.de i podaj tutaj link...

Tutaj również możesz to zrobić... przejdź do pola odpowiedzi na prawym dole, a następnie na górze obok Tytułu znajdziesz pinezkę.

Plik nie może być zbyt duży. Pozostaje więc tylko dropbox.de lub direct-upload.de

Czy istnieje oddział banku w miejscu, które byłoby dla Ciebie właściwe?

Napisany przez 3ducnici
Z okazji podanej okazji

proszę o przekazanie informacji na temat wszystkich znanych decyzji Sądu Federalnego, które zostały wydane dotyczące formularza odstąpienia od umowy.

Dotyczy to umów zawartych po 11.06.2010 roku.

Napisany przez Maxlaw
Cześć Ducnici,

dziękuję za wskazówki dotyczące przesyłania plików. Zajmę się nimi.

Niestety, nie ma oddziału w miejscu zamieszkania powoda.

Wkrótce spodziewane jest wydanie wyroku sądu OLG w Darmstadt lub OLG w Kolonii w sprawie nowej informacji o odwołaniu. Wkrótce opublikuję więcej informacji na ten temat.

Napisany przez Mabby
Cześć wszystkim,

Co się stanie, jeśli nie udzielę pełnomocnictwa w fazie, w której powinienem udzielić pełnomocnictwa RA?
Czy umowa z bankkontakt ag automatycznie się kończy z powodu utraty podstawy działania?
Czy wtedy muszę zapłacić coś?
Ile?
Czy istnieje taka sytuacja, w której 40% dla bankkontakt ag przewyższa zwrot od banku i będę musiał sfinansować honorarium w ramach refinansowania?
Wciąż nie do końca rozumiem definicję sukcesu w umowach z bankkontakt ag.

Pytania, pytania, pytania!

Co o tym sądzicie?

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego najpierw wziąłeś to pod uwagę, a teraz chcesz się wycofać?

Napisany przez baufreund2012
Cześć Mabby,
jeśli dobrze rozumiem, zawierasz umowę z Bankkontakt, która następnie powierza pełnomocnictwo adwokatowi w przypadku odpowiednich perspektyw na sukces. Czyli ty nie zlecasz prawnikowi!
Poza tym powinnaś zajrzeć na stronę FAQ, tam wiele rzeczy jest wyjaśnionych!
https://www.kreditsachverstaendiger-berlin.de/FAQ-s/

Napisany przez lelo44

Z okazji obecnych wydarzeń

proszę o przekazanie informacji o wszystkich znanych decyzjach OLG dotyczących informacji o odwołaniu?

Dotyczy to umów zawartych po 11.06.2010 roku.

Cześć ducnici,
od jakiegoś czasu śledzę wyroki dotyczące takich umów, niestety wydaje się, że wyroki OLG są nadal dość rzadkie. Oprócz znanego wyroku OLG w Monachium z dnia 22.05.2015 r. (17 U 334/15), znalazłem dotąd jedynie wpis na blogu dotyczący postanowienia o informacji z OLG w Kolonii (https://www.kanzleijakobs.de/2015/11/...-ist-unwirksam).

Napisany przez sebkoch
Poza Celle faktycznie istnieje jedynie decyzja OLG Monachium oraz znane decyzje OLG Stuttgart i jedna z Düsseldorfu (przy czym wszystkie dotyczą podkreślenia optycznego i mogą teraz zostać załatwione).

Napisany przez Fondsinvestor
OLG Celle, Postanowienie z dnia 2 grudnia 2015 r., 3 U 108_15

Napisany przez 3eugh

... To jest pożyczka znanej frankfurckiej instytucji kredytowej z formułowaniem najwcześniej od dnia otrzymania podpisanego umowy kredytu.... pożyczka została spłacona w 2014 roku w zamian za pięciocyfrową opłatę VFE. Teraz chcę wnosić pozew o zwrot opłaty VFE. W przypadku pozwu o świadczenie, ogólnie decydujący jest siedziba pozwanej strony, która w tym przypadku to FFM.

Czy istnieje możliwość ominięcia tego miejsca? Mam na myśli dwie rzeczy: § 21 ZPO - siedziba (tu widzę problem braku związku z działalnością gospodarczą) lub § 29 ZPO, miejsce świadczenia dla opłaty VFE (zobowiązanie pieniężne)? ...

Chyba masz na myśli ING-DiBa AG z tym zapisem dotyczącym początku terminu w WRB:

Termin rozpoczyna się najwcześniej od dnia otrzymania podpisanego umowy kredytu przez ING-DiBa AG.

O ile mi wiadomo, istnieją zaledwie 3 publicznie dostępne decyzje (dodałem 3. decyzję, ponieważ mi ona umknęła):
LG FFM, Wyrok uznający z dnia 13.01.2016 r., 2–30 O 176/15:
LG FFM, Wyrok z dnia 26.10.2015 r., 2–27 0 173/15:

1. Stwierdza się, że umowa pożyczki między stronami z dnia 17.12.2007 r. z numerami kont xxx i xxx została rozwiązana na podstawie oświadczenia powoda z dnia 16.12.14 i pozwana nie może już żądać z tego tytułu żadnych świadczeń.
2. Koszty procesu ponosi pozwana.
3. Wyrok podlega czasowemu wykonaniu na postawienie zabezpieczenia w wysokości 110% kwoty do wykonania.

LG Karlsruhe, Wyrok uznający z dnia 14.12.2015 r., 6 O 261/15:

Te decyzje są również wspomniane na stronie test.de:

ING-DiBa AG, umowa kredytowa z listopada 2007 r.
Landgericht Frankfurt/Main, (Wyrok uznający-) z dnia 13.01.2016 r.
Numer akt: 2–30 O 176/15
Przedstawiciel powoda: adwokat Martin Hochhaus, Göttingen
Ciekawostka: Cytat z pouczenia o odstąpieniu: „Termin rozpoczyna się najwcześniej od dnia otrzymania podpisanego umowy kredytu przez ING-DiBa AG.” Bank ostatecznie uznał, że pouczenie było błędne, a tym samym odstąpienie od umowy było ważne nawet lata po jej zawarciu, po tym jak początkowo bronił się przed pozwem.
[aktualizacja 10.03.2016]

ING-Diba AG, umowa pożyczki grudzień 2007 r.
Landgericht Frankfurt am Main, wyrok z dnia 26.10.2015 r.
Numer akt: 2–27 O 173/15
Przedstawiciel powoda: Hünlein Rechtsanwälte, Frankfurt am Main

ING-Diba AG, umowa pożyczki z dnia 04.10.2008 r.
Landgericht Karlsruhe, (Wyrok uznający-) z dnia 14.12.2015 r.
Numer akt: 6 O 261/15
Przedstawiciel powoda: Hünlein Rechtsanwälte, Frankfurt am Main
Ciekawostka: W pouczeniu o odstąpieniu czytamy: „Termin rozpoczyna się od dnia otrzymania podpisanego umowy kredytu przez ING Diba.” Więcej szczegółów na stronie kancelarii.

Co mnie zawsze zdumiewa, to uzyskany przez kancelarię Hünlein RÄ wyrok w sprawie 2–27 O 173/15: 1. wydaje się, że nie ma o nim żadnych informacji na stronie test.de (patrz wyżej) i 2. udostępniony przez kancelarię pełny tekst decyzji zniknął z ich strony tylko kilka dni później. Zamiast tego pojawił się artykuł o możliwościach porozumienia, klauzulach poufności, itp. Dla mnie wyglądało to wtedy tak, jakby ING-DiBa AG zdążyła w jakiś sposób (prawdopodobnie poprzez duży czek) zatrzymać dalsze rozpowszechnianie wyroku przeciwko sobie, pomimo że był on prawomocny. Przypomina mi to rybę leżącą już od pewnego czasu na słońcu. Ale jeśli ktoś lubi ryby...

W każdym razie 2–27 O 173/15 jest dostępny obok dejure.org także w formie PDF na stronie Finanztip.

Jeśli chodzi o właściwość miejscową, przeczytaj dwie decyzje na ten temat w naszej kolekcji (post #10).

Krótko: Być może musisz wystąpić o skasowanie GS, aby sąd właściwy został tym, którego działania obejmują zabezpieczoną nieruchomość. Inne możliwości mi nie są znane. Odpowiedzią przeciwko skardze o skasowanie GS jest dla mnie jednak znacznie wyższa wartości sporu zgodnie z postanowieniem BGH z dnia 04.03.2016 r. (XI ZR 39/15) dotyczącym wartości sporu/zarzutów: Wtedy wartość sporu nie zależy tylko od rat, które wpłaciłeś (odsetki i spłata kapitału), ale wzrasta o kwotę GS do skasowania według pozwu - patrz również wpis w kronice na stronie test.de z dnia 17.03.2016:

17.03.2016 Adwokat Ulrich Poppelbaum donosi: Sąd Najwyższy potwierdził swoje orzecznictwo w sprawie przeciwko DKB (postanowienie z dnia 04.03.2016, numer akt: XI ZR 39/15). Zależy to więc od tego, czego kredytobiorca może żądać po odstąpieniu od umowy. Zazwyczaj jest to zwrot wszystkich płatności w związku z kredytem. Jeśli jednocześnie wnosi się o zobowiązanie banku do zatwierdzenia skasowania ustanowionej hipoteki, wartość sporu wzrasta o kwotę nominalną hipoteki. Wśród prawników orzecznictwo BGH wzbudza zdumienie. Przede wszystkim konsument chce uwolnić się z przyszłego zobowiązania, argumentuje np. Tobias Pielsticker. Im większe jest zainteresowanie odstąpieniem od kredytu, tym bardziej ważne jest (według stanowiska BGH), a wartość sporu jest tym mniejsza. Przy odstąpieniu od kredytu nie wypłaconego jeszcze na kredyt ratalny wartość sporu prawdopodobnie nie może wynosić 0, dodaje Beatrix Roth.

Zakładając, że wpłaciłeś 50 000 € rat (główna roszczenie) => wartość sporu 50 000 € (roszczenie uboczne NWE nie wpływa na wartość sporu). Jeśli teraz wniesiesz także sprawę o skasowanie GS (powiedzmy 300 000 €), wartość sporu wynosi 50 000 € + 300 000 € = 350 000 €. Bez RSV jako powód możesz się przechylić... W tym względzie to postanowienie BGH (moim zdaniem) jest dużym błędem.

Napisany przez Aikido
Istnieje również wyrok uznający, a mianowicie z dnia 14.12.2015 r., Sąd Okręgowy w Karlsruhe, sprawa AZ 6 O 261 / 15, również wygrany przez Hünleina. Gdybym mieszkał w okolicach Frankfurtu, rozważyłbym skorzystanie z usług Hünleina.

@ eugh Sam/a umieścił/aś to w forum tutaj: # 9213, strona 461

Napisany przez 3eugh
Okej, dzięki! Dopisałem to powyżej - wraz z zrzutami ekranu dotyczącymi 2 uznaniowych wyroków.

Napisany przez RIGHTEOUSRAGE
Cześć,

wreszcie coś nowego ode mnie. RSV wydało zgodę na pokrycie kosztów w pierwszej instancji i pozew został złożony. Punkt kulminacyjny przed sądem będzie dla mnie taki, że nabyłem nieruchomość poprzez zakup (z notariuszem i wszystkim, co się wiąże) i umowa kredytowa została kontynuowana przeze mnie, czyli otrzymałem nowy formularz kredytowy z istniejącym numerem kredytu. W tym formularzu nie było jednak żadnej informacji o prawie do odstąpienia od umowy. Nie było też żadnego odniesienia (oprócz tego samego numeru kredytu) do pierwotnej umowy. Uprzejmie otrzymałem także pierwotną umowę od sprzedawcy i mój prawnik ją przeanalizował, stwierdzając kilka błędów (np. termin do odstąpienia, termin w przypadku indywidualnego przypadku itp.). Teraz jestem ciekawy, na co zwróci uwagę sąd. Czy na pierwotne pouczenie czy na brak pouczenia.

Czy ktoś już kiedyś zetknął się z czymś podobnym?

Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki i będę Was na bieżąco informował.

Napisany przez sebkoch
Czy ktoś kiedyś nie sporządził zestawienia decyzji, które są obliczane z 5% powyżej podstawy?

Napisany przez Gaertner

miał kiedyś ktoś zestawienie decyzji, które sądzą 5% powyżej podstawy?

Dzień dobry,
Zajrzyj do jednego z postów na temat Trybunału Sprawiedliwości, tam znajdziesz kilka linków, jeden z nich to Decyzje. Tam znajdziesz listę orzeczeń z 5%.
Pozdrawiam, Gaertner

Napisany przez 3eugh

Czy ktoś kiedyś stworzył zestawienie decyzji, które są obliczane z 5% nad bazę?

Cytat Gaertnera

Dzień dobry,
Wejdź na post z Eugh, tam znajdziesz kilka linków, jeden z nich to Decyzje. Tam jest lista z wyrokami 5%.
Pozdrawiam, Gaertner

Spójrzcie na naszą kolekcję: Kalkulatory, statystyki, bazy danych, teksty wzorcowe, wyroki => Post #6

Napisany przez Widerruf jetzt

Witajcie,
od pewnego czasu śledzę orzeczenia dotyczące takich umów, niestety wydaje się, że orzeczenia sądów wyższej instancji są nadal dość rzadkie. Oprócz znanego orzeczenia OLG Monachium z dnia 22.05.2015 (17 U 334/15) znalazłem do tej pory tylko wpis na blogu dotyczący postanowienia OLG Koblenz (https://www.kanzleijakobs.de/2015/11/...-ist-unwirksam).

ducnici Z okazji

proszę o przekazanie informacji o wszystkich znanych decyzjach OLG dotyczących "informacji o odstąpieniu"

Dotyczy to umów zawartych po 11.06.2010.

Cytat od

Cytat od sebkoch

Poza Celle faktycznie istnieje tylko decyzja OLG Monachium oraz znane decyzje OLG Stuttgartu i z Dusseldorfu (przy czym te ostatnie dotyczą kwestii optycznego wyróżnienia i teraz można je uznać za załatwione).

Cytat od Fondsinvestor

OLG Celle, postanowienie z dnia 2 grudnia 2015 r., 3 U 108_15

Dotyczących niepełnych lub błędnych informacji obowiązkowych zapisałem sobie

OLG Celle (postanowienie z dnia 02.12.2015, sygn. 3 U 108/15
OLG Monachium, wyrok z dnia 21.05.2015, sygn. 17 U 334/15,
OLG Koblenz, postanowienie z dnia 15.10.2015, sygn. 8 U 241/15, porównaj również LG Kolonia, wyrok z dnia 20 sierpnia 2015 r., sygn. 22 O 150/15, LG Kolonia, wyrok z dnia 17.12. 2015, sygn. 22 O 274/15, LG Hamburg, wyrok z dnia 13.11 2015, sygn. 329 O 174/15, Sąd Okręgowy w Norymberdze-Fürth, wyrok z dnia 15.10.2015, sygn. 6 O 2628/15, zobacz również OLG Saarbrücken, informacja ustna podczas rozprawy z dnia 07.04.2016 r., sygn. 4 U 17/15.

Jeszcze jedna refleksja dotycząca informacji o odstąpieniu, zwłaszcza w przypadku instytucji Sparkassen po 10.6.2010:

W umowach zawartych przez Sparkasse po 10.06.2010 często występują błędy dotyczące niepełnych lub błędnych informacji obowiązkowych.
Nawet jeśli tylko część wymaganych informacji jest podana, sądy już wydały orzeczenia, że pouczenie jest błędne (m.in. OLG Monachium).
W takich przypadkach zawsze trzeba jednak sprawdzić, czy Sparkasse lub bank może powołać się na wzorzec, czyli tzw. fikcję zgodności z prawem.

Macie doświadczenia w tej sprawie, gdzie mogą znajdować się błędy?

Zauważyłem coś w informacji o odstąpieniu, która mi została dostarczona:

W ostatnim zdaniu informacji o odstąpieniu pod nagłówkiem "skutki odstąpienia" znajduje się zdanie:

"Pożyczkobiorca ma obowiązek zwrócić Sparkassie również koszty, które poniosła ona na rzecz instytucji publicznych i których nie może odzyskać."

To koresponduje z przypisem 7 do wzoru informacji o odstąpieniu obowiązującego w okresie od 30.07.2010 do 03.08.2011. W przypisie 7 do wzoru informacji o odstąpieniu jest regulacja:

"Jeśli pożyczkodawca ponosi wydatki na rzecz instytucji publicznych zgodnie z § 495 ust. 2 zdanie 1 nr 3 część zdania 1 BGB i chce zastrzec sobie prawo do dochodzenia tego roszczenia w przypadku odstąpienia, należy dodać następujące: "

Oto moje pytanie:

Czy bank/Sparkasse może/musi zawsze dołączyć dodatkowe pouczenie, czy tylko w przypadku gdy Sparkasse faktycznie poniosła wydatki na rzecz instytucji publicznych w konkretnej umowie o pożyczkę?

Moim zdaniem dodatek można dodać tylko wtedy (i tylko wtedy Sparkasse może powołać się na fikcję zgodności z prawem, jeśli ją dodała), jeśli faktycznie ponosi wydatki na rzecz instytucji publicznych w konkretnej umowie o pożyczkę.

To z kolei oznacza, że ten dodatek należy dodać tylko wtedy, gdy warunki są spełnione w konkretnym przypadku.

Oznacza to z kolei, że jeśli warunki nie są spełnione, a dodatek został dodany, to możliwe, że informacja o odstąpieniu jest błędna, ale Sparkasse w każdym razie nie może powołać się na fikcję zgodności z prawem.

Co sądzicie o tej refleksji?

Wj

Napisany przez sebkoch
Myśl jest trafna i argumentuję w ten sposób również w przypadkach, w sprawie sądowej jeszcze nie ma do tego nic. Fragment repliki z bieżącego postępowania:

Poza już zgłoszonymi błędami w informacji o odstąpieniu od umowy, kwestionowany jest również ostatni zdanie informacji o odstąpieniu od umowy pod Ziffer 14, ponieważ wskazane tam koszty (np. koszty notarialne, Palandt-Weidenkaff, 2014, § 495, Rn. 5) nie zostały poniesione przez pozwanego, a wskazanie na obowiązek zwrotu kosztów przez kredytobiorcę jest w tej kwestii zdolne do powstrzymania przeciętnego konsumenta od skorzystania z prawa odstąpienia, gdyż ze względu na nieprawidłowe sformułowanie musi obawiać się obowiązku zwrotu, który tak naprawdę nie istnieje.

Zgodnie z wskazaniem projektu nr 7 do oficjalnego wzoru, zdanie to powinno być używane tylko wtedy, gdy takie koszty zostały poniesione, co jednak w niniejszym przypadku nie miało miejsca.

To, że pozwanemu udało się również zauważyć tę mylącą fałszywą informację, ponownie pokazuje porównanie do późniejszej informacji o odstąpieniu od umowy w umowie z 2013 r. (K5), gdzie zdanie to zostało wtedy usunięte.

Dowód: pełna umowa o pożyczkę, K5a

Pomimo wyraźnego wyróżnienia wizualnego, Art. 247 § 6 ust. 1 EGBGB wymaga również jasnej i zrozumiałej informacji. Błędne i mylące informacje, takie jak powyższe, temu przeczą.

W odniesieniu do wymaganej jasności pozostaje przy poprzednim stwierdzeniu.

Nawet jeśli zgodnie z ustawowym wymogiem wyróżnienie wizualne nie powinno być już konieczne (tak jak wynika to z komunikatu prasowego dotyczącego wyroku BGH z dnia 23.02.2106), to pozwanemu w przypadku braku wyróżnienia wizualnego nie przysługuje jednak ochrona zaufania, ponieważ zgodnie z Art. 247 § 6 ust. 2 zdanie 3 EGBGB, w odróżnieniu od Art. 247 § 6 ust. 1 EGBGB, wzorzec musi być przedstawiony w formie wizualnie wyróżnionej i wyraźnie ukształtowanej, co odpowiada § 360 BGB aF, patrz również Palandt-Weidenkaff, 2014, Art. 247 § 6 EGBGB, Rn.4.

Sprawdzanie treści informacji o odstąpieniu od umowy jest zatem otwarte, a przedstawiony powyżej błąd oraz łańcuchowe skierowanie do § 492 ust. 2 BGB, którego dla konsumenta po prostu nie sposób zrozumieć (patrz również LG Ravensburg, wyrok z dnia 19.11.2015 r., 2 O 223/15), sprawiają, że informacja o odstąpieniu od umowy staje się myląca i nie uruchamia terminu.

Napisany przez Mabby

Dlaczego teraz rozważasz to po raz pierwszy i chcesz teraz się tego wycofać?

Gdy teraz pełnomocnik chciał ode mnie podpisane pełnomocnictwo procesowe, zacząłem poważnie zastanawiać się nad szansami na sukces i związanymi z nimi kosztami dotyczącymi honorarium dla bankkontakt ag.

Ponieważ teraz rozumiem definicję sukcesu tak, że wszystkie oszczędności (zatem także oprocentowanie w przyszłości, które oszczędzam dopiero w trakcie trwania kredytu) są uważane za sukces. Obawiam się, że będę musiał sfinansować coś dla honorarium. Sprawiłoby to, że sprawa stałaby się bardzo skomplikowana.

Sprawdzenie faktów:

05.05.2009 55 500 euro po 4,9% oprocentowania i 3,64% spłaty = rata w wysokości 363,22 euro miesięcznie na 20 lat.
Pozostałe saldo z końca 2015 roku (ostatnie wyciągi z konta) wynosi 42 732,04 euro.

RA sygnalizuje teraz, że chce prowadzić proces!
Mam udzielić pełnomocnictwa!
Jakie maksymalne honorarium będę musiał zapłacić?
Gdy to będę wiedział, będę mógł go upoważnić!

Co jednak się stanie, jeśli nadal będę wątpił i nie udzielę pełnomocnictwa?
Co w takim razie zrobi bankkontakt?
Według umowy muszę płacić tylko wtedy, gdy nie przyjmę ugody.
Ale jeśli w ogóle tego nie dojdzie, z powodu braku pełnomocnictwa???

Napisany przez Mabby

Cześć Mabby,
jeśli dobrze rozumiem, zawierasz umowę z Bankkontakt, który następnie w przypadku odpowiednich perspektyw sukcesu zleca prawnikowi. Czyli nie zlecasz bezpośrednio prawnikowi!
Poza tym powinnaś zajrzeć na stronę FAQ, gdzie wiele rzeczy jest wyjaśnionych!
https://www.kreditsachverstaendiger-berlin.de/FAQ-s/

Tak, umowa z bankkontaktem, ale teraz jesteśmy w fazie, w której prawnik chce mieć pełnomocnictwo do kontynuacji procesu.
Sprawdzenie, czy istnieją błędne WRB, zakończyło się pozytywnie.

Błąd w tekście brzmi:

...Bieg terminu na odwołanie rozpoczyna się dzień po dostarczeniu kredytobiorcy

egzemplarza tego oświadczenia o odwołaniu oraz dokumentu umowy lub kopii dokumentu umowy
Udźwięcznienie odwołania, to właśnie oświadczenie o moim odwołaniu, moje oświadczenie o odwołaniu!!

Innymi słowy, mój termin odwołania nadal się nie rozpoczął, ponieważ jeszcze nie złożyłem oświadczenia o odwołaniu!!

Szach-mat!!

Napisany przez sebkoch
no to powodzenia, to jest pouczenie od Deutsche Bank i zostało uznane za oczywistą pomyłkę literową przed wieloma sądami (bardzo aktualnie ostatnio przed OLG FFM, 19 U 160/15). Chodzi tutaj o błąd, a nie o ochronę zaufania.

Napisany przez Mabby
Przeczytałeś to, co?
Widzę tu niewiele szans na wygraną!
Dzięki sebkoch za źródło https://www.lareda.hessenrecht.hessen...#docid:7517837

Napisany przez sebkoch
Nie należy się zniechęcać, ale entuzjazm należy ograniczyć do rozsądnej miary. 19. Sąd okręgowy we Frankfurcie jest po prostu jednym z tych, w którym trudno o zwycięstwo.

Napisany przez 3eugh
I jego radca prawny powinien poinformować go o konkretnych kosztach, prawda? Co najmniej może poinformować swojego klienta, ile będzie kosztowała pierwsza instancja przy wartości sporu X, przy czym wysokość sporu zależy od punktów skargi (jeśli jest również żądane usunięcie GS, kosztuje to naprawdę dużo).

Jedno chcę bardzo wyraźnie powiedzieć: w przypadku presji czasowej nie powinno się podejmować decyzji (jeśli to jest możliwe). A jeśli czujesz się zmuszony do podjęcia decyzji, powinieneś wyjaśnić, że prosisz o czas na przemyślenie do i potwierdzenie, czy jest to możliwe. W ten sposób niepotrzebna presja zostaje usunięta i można w spokoju zadecydować, w którą stronę podąża podróż. Poważni prawnicy nie wywierają presji na swoich klientów, lecz informują ich w pełni. Jeśli pośpiech w powyższym przypadku nie jest wynikiem działań Rady Prawnej, lecz pochodzi od finansującego proces, obowiązuje to, co napisałem, oczywiście odpowiednio.

PS:

Właśnie przypomniałem sobie (po dłuższym czasie) artykuł na test.de dotyczący zmiany przepisów - dość dobre podsumowanie. Znajdują się tam również komentarze.

Napisany przez Mabby

nie powinno cię to zniechęcać, po prostu ograniczyć entuzjazm do rozsądnego poziomu. Sąd Okręgowy w Frankfurcie jest po prostu takim, w którym prawie niemożliwo wygrać.

być może złożę pozew w Brunszwiku, tam gdzie podpisałem umowę, a nie we Frankfurcie!

Napisany przez 3eugh
Nowy wpis na test.de w dzisiejszej kronice:

25.04.2016 Hamburgska organizacja konsumencka oferuje od teraz usługę obliczenia zwrotu kredytu. Kredytobiorcy mogą obliczyć, ile po odwołaniu kredytu muszą jeszcze zapłacić bankowi lub oszczędności. Obliczenia pochodzą z Instytutu Usług Finansowych (iff). W tym celu iff stosuje tradycyjną metodę. Zalecenia Federalnego Sądu Najwyższego w tej kwestii nie przekonują matematyków finansowych. Uważają, że prawidłowe jest zbadanie całkowitych przepływów płatności i przyjęcie, że na korzyść kredytobiorców, korzyści wynoszące pięć punktów powyżej stopień referencyjnej. W większości przypadków wynik jest zbliżony do tego, który po uwzględnieniu bieżących zaleceń Federalnego Sądu Najwyższego i korzyści wynoszących 2,5 punktu ponad stopień referencyjny. Faktyczne obliczenia są bezpłatne. Szczegółowa dokumentacja obliczeń z wyjaśnieniami i dokumentacją matematyczną kosztuje 30 euro w postaci pliku PDF.

Nie widziałem kalkulatora, więc nie wiem dokładnie, co jest obliczane. Choć z tego, co czytam, nie jestem przekonany. No cóż...

Tutaj dziwię się stwierdzeniu, że wyniki zgodnie z metodą tradycyjną z 5% powyżej stopnia referencyjnego mają być zbliżone do wyników z metody BGH z 2,5% powyżej stopnia referencyjnego: Może to być prawdą, ale dlaczego należy obliczać metodę BGH tylko z 2,5% powyżej stopnia referencyjnego?
@LGSaar: Proszę, nie denerwuj się!

Napisany przez sebkoch

być może złożę pozew w Brunszwiku, gdzie podpisałem umowę, a nie we Frankfurcie!

z podobnym pouczeniem w Hanowerze

Napisany przez lelo44
Jeszcze jeden często pomijany punkt ataku w umowach zawieranych z Informacją o prawie do odstąpienia od umowy: Jeśli wasz bank do umowy dołączył także Europejską Standaryzowaną Informację - koniecznie zleć swojemu prawnikowi dokładne jej przeanalizowanie!
Ponieważ w niektórych przypadkach w kolumnie Wykonywanie prawa odstąpienia znajduje się nie tylko krótka informacja lub proste powtórzenie Informacji o prawie do odstąpienia od umowy, ale także różne, drugie pouczenie (Termin rozpoczyna się dzień po...). W rezultacie, nawet jeśli właściwa informacja o odstąpieniu od umowy odpowiada dokładnie wzorowi i stosuje się fikcję ustawową, odstąpienie od umowy może wciąż być możliwe, ponieważ dwa różne pouczenia, z różnymi terminami rozpoczęcia, oczywiście wprowadzają zamieszanie, i nie wiadomo, które jest wiążące (Patrz: BGH, wyrok z dnia 24.04.2007 r., sygn. XI ZR 191/06; BGH, wyrok z dnia 18.10.2004 r., sygn. II ZR 352/02).
Co do tego, ostatnio doszło do decyzji Biura Rzecznika Praw Konsumenta z dnia 22.01.2016 r. (źródło). Dotyczy to głównie ING Diby, ale także u kolegów z Frankfurckiego Banku Degussa, warto zwrócić uwagę na Europejską Standaryzowaną Informację.

Napisany przez NaTwoim13
Wszyscy tutaj się kręcicie wokół mnie r n r n Nie rozumiem całkowicie, gdzie leży problem z kosztami dla ciebie, jeśli masz finansowanie procesu z udziałem finansisty procesowego?

Napisany przez lelo44

Czy bank/sparkasse musi zawsze zawierać dodatkowe pouczenie, czy tylko w przypadku gdy bank/sparkasse realizuje wydatki w konkretnym związku z transakcją, czyli w przypadku konkretnego związku z pożyczką wobec organów publicznych?

Moim zdaniem dodatek ten może być dodany (i tylko wtedy bank/sparkasse może powoływać się na fikcję zgodności z prawem, jeśli doda go), jeśli faktycznie ponosi wydatki w związku z konkretną transakcją kredytową wobec organów publicznych.

Oznaczałoby to jednak, że ten dodatek powinien być dodany tylko wtedy, gdy warunki są spełnione w konkretnym przypadku.

Oznacza to z kolei, że jeśli warunki nie są spełnione, a dodatek został dodany, wówczas oświadczenie o odstąpieniu od umowy może być błędne, a bank nie może się powoływać na fikcję zgodności z prawem.

Co sądzisz o tym rozumowaniu?

Wj

Tak samo uważam. Można by tak argumentować. Jednakże mogą pojawić się dwa problemy: Po pierwsze, wiele będzie zależało od konkretnej sądu/instancji. Podobnie jak w przypadku starych oświadczeń o odstąpieniu od umowy, jedni uznają to za niewielką, przejrzystą informację, podczas gdy inni zobaczą w tym poważny błąd. Po drugie, widzę tu problem dowodzenia. Jak udowodnić dowód ujemny? Bank powie, że świadczy takie usługi lub nie (w zależności od obecności fragmentu tekstu). Można to co najwyżej zakwestionować. To jednak nie pomaga, dopóki nie uzyska się wglądu w bieżące procesy banku. Czy takie wydatki publiczne są gdzieś udokumentowane?

Napisany przez 3eugh

Kolejny, często pomijany punkt ataku w umowach zawierających informacje o odstąpieniu: Jeśli wasz bank do umowy załączył także Europejski Standardowy Formularz Informacyjny, koniecznie upewnijcie się, że Wasz prawnik dokładnie go przeanalizuje!
Czasami w kolumnie dotyczącej korzystania z prawa odstąpienia od znajduje się tam nie tylko krótka wskazówka lub proste powtórzenie informacji o odstąpieniu, ale różne, drugie pouczenie o innej treści (Termin rozpoczyna się dzień po...). Co ciekawe, nawet jeśli sam/oprawny formularz odstąpienia odzwierciedla dokładnie wzór i zachodzi fikcja zgodności z prawem, odstąpienie jest wciąż możliwe, ponieważ dwie różne pouczenia z różnym początkiem terminu są logicznie mylące i nie wiadomo, które jest obowiązujące (por. BGH, wyrok z 24.4.2007 r., sygn. XI ZR 191/06; BGH, wyrok z 18.10.2004 r., sygn. II ZR 352/02).

Ostatnio podjęto także decyzję w tej sprawie przez Biuro Ombudsmana z dnia 22.01.2016 r. (źródło). Dotyczy to głównie ING Diba, ale z pewnością warto zajrzeć także do Europejskiego Standardowego Formularza Informacyjnego u kolegów z Degussa Bank z Frankfurtu.

Dziękuję jeszcze raz za ważne informacje. Mam 3 umowy w tym banku z 2008 roku, ale Europejski Standardowy Formularz Informacyjny w ogóle nie zawiera żadnej wzmianki o możliwości odstąpienia. Czy to jest poprawne?

Napisany przez sebkoch

Jeszcze jednym często pomijanym punktem ataku przy umowach z Informacją o odstąpieniu od umowy jest to, że jeśli wasz bank do umowy dołączył również Europejski Standardowy Formularz Informacyjny, koniecznie skonsultujcie to również dokładnie z waszym prawnikiem!
Ponieważ w kolumnie Wykonywanie prawa odstąpienia często znajduje się tam nie tylko krótka wskazówka lub prosta powtórka Informacji o odstąpieniu od umowy, ale także inna, zawierająca inny zapis, druga pouczenie (Termin rozpoczyna się w dniu następnym po...). W rezultacie, nawet jeśli właściwa Informacja o odstąpieniu od umowy jest zgodna z wzorcem i zachodzi fikcja ustawowości, odstąpienie może wciąż być możliwe, ponieważ dwie różne pouczenia z różnymi rozpoczęciami terminów są oczywiście mylące i nie wiadomo, które jest obowiązujące (por. wyrok BGH z dnia 24.4.2007 r., sygn. XI ZR 191/06; wyrok BGH z dnia 18.10.2004 r., sygn. II ZR 352/02).

Niedawno ombudsman również podjął decyzję w tej sprawie z dnia 22.01.2016 r. (źródło). Dotyczy to głównie ING Diba, ale również u frankfurckich kolegów z Degussa Bank może być war wgląd w Europejski Standardowy Formularz Informacyjny.

W przypadku ING jest to praktycznie powszechne (odmienne pouczenie w formularzu), jeśli chodzi o umowy zawarte od 11.06.2010 r.

Napisany przez 3eugh
Dziękuję za wyjaśnienie, dlatego moja umowa z 2008 roku nie zawierała klauzuli pouczenia. Czy w ogóle w broszurze informacyjnej powinno było być wspomniane prawo do odstąpienia od umowy? Od kiedy obowiązuje to przepisanie, czy jest to dobrowolne?

Napisany przez 3eugh
BGH, Wyrok z dnia 16.03.2016 r. - VIII ZR 146/15 - opublikowany dzisiaj (Gwarancja najniższej ceny/materac kieszeniowy):

a) Zostawia się to w gestii swobodnej decyzji konsumenta, czy i z jakich powodów korzysta z prawa odstąpienia od umowy zawartej na odległość.
b) Wyłączenie prawa do odstąpienia od umowy z powodu nadużycia prawa lub niedozwolonego korzystania z prawa (§ 242 BGB) ma miejsce tylko wyjątkowo - z punktu widzenia szczególnej ochrony przedsiębiorcy - na przykład w przypadku złośliwego lub dręczącego zachowania się konsumenta (potwierdzenie i kontynuacja wyroku Senatu z dnia 25 listopada 2009 r. - VIII ZR 318/08, BGHZ 183, 235 Rn. 17, 20).

Tak więc, wszystko to, co dotyczy nadużycia prawa i niedozwolonego korzystania z prawa (§ 242 BGB, naruszenie zasady lojalności i uczciwości), zostało już powiedziane.

Napisany przez 3ducnici

Gdy jako pełnomocnik RA musiał podpisać pełnomocnictwo ode mnie, zacząłem poważnie myśleć o szansach na sukces i związanych z nimi kosztach związanych z honorarium dla bankkontakt ag

Teraz rozumiem sukces jako to, że wszystkie oszczędności (w tym również odsetki w przyszłości, które oszczędzam dopiero na przestrzeni czasu trwania oszczędności) są uważane za sukces. Obawiam się, że będę musiał sfinansować opłatę. Sprawiłoby to, że sprawa stałaby się bardzo skomplikowana.

Sprawdzenie faktów:

05.05.2009 55 500 euro przy 4,9% oprocentowaniu i 3,64% spłacie = Rata w wysokości 363,22 euro miesięcznie na 20 lat.
Pozostałe zadłużenie na dzień 12/2015 (ostatni wyciąg z konta) wynosi 42 732,04 euro

RA sygnalizuje teraz, że chce prowadzić proces!
Mam udzielić pełnomocnictwa!
Jakie maksymalne honorarium będę musiał zapłacić?
Jeśli to wiem, mogę go upoważnić!

Co jednak się stanie, jeśli nadal mam wątpliwości i nie wydam pełnomocnictwa?
Co wtedy zrobi bankkontakt?
Według umowy muszę płacić tylko w przypadku, gdy nie zgadzam się na ugode.
Ale co jeśli do tego w ogóle nie dojdzie, z powodu braku pełnomocnictwa???

Czy zlecenie adwokata lub firmy usługi drogą elektroniczną nie podlega umowie odstąpienia?

Oznacza to: Czy otrzymam WRB od Bankkontaktu/adwokata Bankkontaktu?

Napisany przez lelo44

Dziękuję, to wyjaśnia dlaczego w moim ulotce informacyjnej z 2008 roku nie ma informacji o odstąpieniu od umowy. Czy ulotka musiała zawierać informację o prawie do odstąpienia od umowy? Od kiedy obowiązuje to przepis, czy jest to dobrowolne?

O ile mi wiadomo, wtedy ulotka informacyjna była jeszcze dobrowolna. Obecnie, od marca 2016 roku, jest to jednak obowiązkowe. Jeśli jednak została użyta, nie mogła zawierać różnych informacji o odstąpieniu od umowy. Według wzorca w dziale Prawo odstąpienia powinno być napisane tylko tak/nie, a w przypadku skorzystania z prawa odstąpienia od umowy powinny być zawarte Praktyczne wskazówki dotyczące korzystania z prawa odstąpienia od umowy, m.in. adres, na który należy przesłać oświadczenie o odstąpieniu oraz konsekwencje niekorzystania z tego prawa.

Napisany przez 3eugh
W dokumentacji Europejskie standardowe informacje dla kredytów konsumenckich ING-DiBa (kredyt ratalny, dane z 2012 roku) znajduje się:

4. Inne istotne kwestie prawne
Prawo odstąpienia - Masz prawo odstąpić od umowy kredytowej w ciągu 14 dni kalendarzowych.
Tak

Ten komunikat nie jest mylący/sprzeczny ze swoją właściwą WRB.
  • 1
  • 260
  • 261
  • 262
  • 263
  • 264
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata