Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez timbo1848
Och tak. Realistycznie zakładam, że teraz musimy udać się do OLG.

Napisany przez 3ducnici

Ach so. Realistisch gehe ich davon aus, dass wir nun zum OLG müssen.

Welche WRB, Bank und welches LG war das noch mal?

Wenn das Gericht das Fm-Gutachten beantragt, muss die RSV die Kosten hierfür übernehmen! ;-)

Locker bleiben, zum OLG rocken... und einfach mal abwarten...

Napisany przez timbo1848
BHW
2008
Dortmund 3. Izba

Napisany przez Tom120368
Krótkie informacje na temat WRB Ing Diba z najwcześniej pouczeniami. W ostatnich 4 tygodniach w 7 przypadkach nie występował już sprzeciw. Zamiast tego był oferowany utrzymanie klienta i obniżenie oprocentowania. Pierwsza oferta wynosiła 1,6% na 10 lat. Teraz renegocjacja. W 2 przypadkach osiągnięto 1,2% na 10 lat. Świetnie!

Napisany przez kreis96

Złe wieści dla tych, którzy posiadają dwa różne WRB z IngDiba (umowny i z Europejskiej Standardowej Karty Informacyjnej). OLG Hamm nie ma z tym problemu. Wydał stosowny postanowienie w tej sprawie, które załączyłem poniżej. To postanowienie dotyczy dokładnie moich WRB i mojego sądu.

Dołączyłem także odpowiednie WRB (przynajmniej tak sądzę). Poprosiłem LG Münster o wprowadzenie odpowiedniego wyroku do bazy danych. Jak dotąd się to nie stało. Ponieważ mam także umowę kredytu KfW, w której WRB jest zdecydowanie błędne, mam jeszcze możliwość zawarcia ugody przed LG Dortmund. W OLG Hamm na pewno przegrałbym. A pójście z WRB do BGH jest dla mnie zbyt ryzykowne. Wszystko to skłania mnie do zawarcia ugody teraz.

Czy są może doświadczenia tych, którzy mają taką samą konstelację?

Załącznik 2536 Załącznik 2537

@derpicknicker
Mam także WRB z 2010 roku. Złożono pozew do Sądu Okręgowego w Hanowerze. Rzecznik ING (Göhmann) próbuje przesunąć lokalną jurysdykcję do Frankfurtu za pomocą zastrzeżenia. Nadal w toku. Doświadczenia i wyniki sądowe jeszcze nie są dostępne.

Pytanie do derpicknicker: czy w postanowieniu chodzi o umowę kredytu konsumenckiego z lutego 2011 roku? Czy data WRB się zgadza?

Napisany przez Colonia

Krótka informacja dotycząca WRB Ing Diba z najwcześniej pouczeniami. W ostatnich 4 tygodniach w 7 przypadkach nie było już sprzeciwu. Oferowano raczej zatrzymanie klienta i obniżenie oprocentowania. Pierwsza oferta wynosiła 1,6% na 10 lat. Teraz negocjowane ponownie. W 2 przypadkach osiągnięto 1,2% na 10 lat. Działa!

Jakie dokładnie są te najwcześniej pouczenia?

Dziękuję.

Napisany przez 3eugh

Krótka informacja o WRB ING Diby z pouczeniami najwcześniej. W ostatnich 4 tygodniach w 7 przypadkach nie było już sprzeciwu. Zamiast tego zaproponowano klientowi zostanie i obniżenie oprocentowania. Pierwsza oferta wynosiła 1,6% na 10 lat. Teraz po negocjacjach osiągnięto 1,2% na 10 lat w 2 przypadkach. Tak, jest możliwe!

Czy to jest ta WRB?

Oświadczenie o odstąpieniu od umowy
Mogę/Możemy odwołać moje/nasze oświadczenie dotyczące umowy w ciągu 2 tygodni bez podawania przyczyny w formie pisemnej (np. list, faks, e-mail). Termin rozpoczyna się najwcześniej wraz z dniem otrzymania podpisanego umowy o pożyczkę przez ING-DiBa AG. Aby zachować termin odstąpienia, wystarcza wysłanie odstąpienia w odpowiednim terminie. Oświadczenie o odstąpieniu należy kierować do: ING-DiBa AG, Theodor-Heuss-Allee 106, 60486 Frankfurt nad Menem, Fax: 069 / 27 222 66289, E-mail: baufi-service@ing-diba.de.
Skutki odstąpienia
W przypadku skutecznego odstąpienia należy zwrócić otrzymane świadczenia i ewentualnie zwrócić używki (np. odsetki). Jeśli nie będę/możemy zwrócić otrzymanych świadczeń w całości lub częściowo lub tylko w pogorszonym stanie, wówczas muszę/musimy w odpowiednim stopniu zwrócić ING-DiBa AG wartość ekwiwalentną. Może to prowadzić do tego, że będę/musimy spełnić zobowiązania płatnicze z umowy za okres do odstąpienia. Zobowiązania do zwrotu płatności muszę/musimy spełnić w ciągu 30 dni od wysłania mojego/naszego oświadczenia o odstąpieniu.
Koniec oświadczenia o odstąpieniu od umowy

Napisany przez Geldsparer 1
Cześć wszystkim,

Ci, którzy nadal mają wątpliwości co do odwołania i upierają się przy sumienności umowy, powinni obejrzeć wczorajszy program w ZDF-Mediathek. Tytuł brzmi Napad na bank jako film, a później jeszcze raz jako dokumentacja. Opowiada o kryzysie finansowym z 2008 roku. Chciwość banków, Lehman Brothers (których mi wtedy również zaproponowano), jak banki oszukały politykę (istotne dla systemu) i to, że absolutnie nic się nie zmieniło.
Amerykanin tylko powiedział w dokumencie banki i polityka śpią w jednym łóżku - po prostu obrzydliwe. To odnosi się do tematu unieważnienia wieczystego prawa do odstąpienia od umowy
Mam nadzieję, że przynajmniej z tego powodu w ostatnich tygodniach jeszcze więcej kredytobiorców odwoła swoje umowy.

Napisany przez 3ducnici
@Geldsparer1

Widziane i odrzucone!

Napisany przez TomWinter

Cześć wszystkim,

jeśli ktoś wciąż ma opory przed odwołaniem i stoi na przestrzeganiu umowy, powinien obejrzeć wczorajszy program w ZDF-Mediathek. Tytuł brzmi Napad na bank jako film, a potem jeszcze raz jako dokumentacja. Opowiada o kryzysie finansowym z 2008 roku. Chciwość banków, Lehman Brothers (których kiedyś także mi proponowano), jak banki oszukały politykę (kluczowe dla systemu) i to, że dosłownie nic się nie zmieniło.
Amerykanin powiedział tylko w dokumencie: banki i politycy leżą w jednym łóżku - po prostu obrzydliwe. Dotyczy to kwestii Odroczenie prawa odstąpienia od umowy na zawsze
Mam nadzieję, że przynajmniej z tego powodu w ostatnich tygodniach jeszcze dużo więcej kredytobiorców zdecyduje się na odwołanie.

A oto link:

Napad na bank - Dokumentacja

Napisany przez 2RAM
Widziałem to już wczoraj wieczorem - po tym posortowałem jeszcze starannie moje foldery z dokumentami.

Po obejrzeniu filmu i spojrzeniu na pisma - jest dość bezczelne, gdy banki argumentują w postępowaniach WRB z niewiernością klienta. ......

Napisany przez illusive
A tutaj lepsze wiadomości od LG Köln, warte przeczytania o obliczeniach i opóźnieniach w akceptacji: https://www.justiz.nrw.de/nrwe/lgs/k..._20160426.html

Napisany przez 3eugh
Zgodnie z informacją od firmy prawniczej istnieje tylko kilka [EDYTUJ: kilka to moje słownictwo] punktów ataku dotyczących informacji o prawie do odstąpienia od umowy (WRB) ING-DiBa z 2012 roku dotyczącej kredytu ratalnego (kredytu samochodowego z warunkami specjalnymi), ponieważ treść WRB została wzięta z obowiązującego wtedy wzorcowego tekstu, ale:

WRB może (ewentualnie) nie spełniać wymogu jasności, ponieważ nie jest wystarczająco wyraźnie oddzielona od reszty tekstu (m.in. adres, do którego należy zwrócić odstąpienie od umowy, ale także inne); WRB zawiera przypis, który zgodnie z wzorcowym tekstem nie powinien w ogóle występować:

ING-DiBa nie obliczy odsetek umownych w przypadku skorzystania z prawa odstąpienia od umowy w ciągu 14 dni.

Umieściłem obie strony w wątku Czy informacja o odstąpieniu od umowy jest nieważna? (post #1398), gdzie tak naprawdę powinny być. Jeśli ktoś ma tę samą WRB i wie więcej na ten temat, może odpowiedzieć tam. Dziękuję.

Ale mam 2 bardziej ogólne pytania, dotyczące przypisu, który znajduje się w bloku Informacje o odstąpieniu od umowy na samym końcu Konsekwencji odstąpienia od umowy:

Czy są jakieś orzeczenia sądów wyższej instancji, a nawet Sądu Najwyższego, zgodnie z którymi taki przypis jest uznawany za odstępstwo od wzorcowego tekstu? Gdyby tylko takie odstępstwo od wzorcowego tekstu było potwierdzone przez sąd, czy byłoby to wystarczające dla skutecznego odstąpienia od umowy? Czy może być jeszcze jakiś inny brak, na przykład w zakresie jasności?

Dziękuję serdecznie za Wasze odpowiedzi na te dwie powyższe ogólne pytania lub w innym wątku, szczególnie odnośnie tej WRB.

Napisany przez 3eugh
Test.de:

09.05.2016 SKG-Bank pozostaje z sądowym zakazem powoływania się na błędną informację o prawie do odstąpienia od umowy. Związek Ochrony Klientów Banków zdołał pokonać spółkę-córkę DKB i prosi teraz klientów banku oraz prawników o wsparcie. Szczegóły sprawy: Prawo pozwy dla organizacji ochrony konsumentów.

Niestety brakuje tam linku. EDYCJA: Najprawdopodobniej ten komunikat znajduje się na stronie test.de.

Sparkasse Hanau, umowa z stycznia 2008 r.
Sąd apelacyjny we Frankfurcie, wyrok z dnia 25.04.2016 r. (nieprawomocny)
Sygnatura akt: 23 U 98/15
Reprezentacja powoda: Hünlein Rechtsanwälte, Frankfurt
Szczególność: Sąd apelacyjny we Frankfurcie potwierdza swoją ostatnią przyjazną dla konsumentów linię, tylko 19. Wydział sądu często odrzuca pozwy z powodu zarzutu przedawnienia lub nadużycia prawa. Sąd okręgowy w Hanau regularnie odrzucał dotąd pozwy dotyczące odstąpienia od kredytu Banku Sparkasse Hanau. To powinno się teraz zmienić. Szczegółowy raport dostępny na stronie internetowej prawników powoda.
[nowe 06.05.2016]

Sparkasse Mittelmosel, umowy z sierpnia 2008 r. i marca 2010 r.
Sąd okręgowy w Trewirze, wyrok z dnia 03.05.2016 r., (nieprawomocny)
Sygnatura akt: 4 O 278/15
Reprezentacja powoda: Rechtsanwälte Kunz und Kollegen, Saarbrücken
Szczególność: Sąd okręgowy w Trewirze skazał Sparkasse do zwrotu odszkodowań za wczesne wygaśnięcie w łącznej kwocie 19 903,95 euro. Informacja o odstąpieniu z 2008 r. zawierała cyfrę główną z notą „Proszę sprawdzić termin w konkretnym przypadku”; informacja z 2010 r. zawierała cyfrę główną z notą „Nie dla umów zawartych na odległość”. Sąd uznał, że dodatkowe przypisy cyfrowe mogą wprowadzić konsumenta w błąd. Ponadto Sparkasse nie może powołać się na fikcję zgodności z prawem, ponieważ dodatki te nie były zawarte w wówczas obowiązujących wzorach informacji o odstąpieniu od umowy. Prawo do odstąpienia od umowy nie jest ani przedawnione, ani nie jest wykonywane w sposób nadużywczy. Umowa rozwiązana w 2015 r. nie stoi na przeszkodzie do odstąpienia od umowy, ponieważ pozwanemu w przeciwnym razie było by możliwe ominiecie istniejącego zawsze prawa do odstąpienia z powodu niewłaściwych informacji. Według sądu okręgowego w Trewirze, bank musi ponadto zwrócić korzyści w postaci 5 punktów powyżej stopy bazowej od daty zapłaty odszkodowania za wczesne wygaśnięcie.
[nowe 09.05.2016]

Sparda-Bank Südwest eG, umowa z stycznia 2011 r.
Sąd okręgowy w Saarbrücken, wyrok z dnia 06.05.2016 r.
Sygnatura akt: 1 O 247/15
Reprezentacja powoda: Rechtsanwälte Kunz und Kollegen, Saarbrücken
Szczególność: Sąd okręgowy w Saarbrücken uznał informację o odstąpieniu zawartą w formularzu umowy za nieprawidłową pod względem rozpoczęcia terminu, ponieważ wymagane informacje zgodnie z § 492 ust. 2 BGB nie zostały w pełni podane. Pozwana wymieniła jedynie „informacje o rodzaju pożyczki, informacje o kwocie netto pożyczki, informacje o okresie trwania umowy” w nawiasie. Które dodatkowe informacje powinien zawierać kredytobiorca, nie zostało tam wymienione ani opisane w ogóle. Sąd wyraźnie podkreśla, że nie bagatelizuje, że nawias nie wymienia błędnej „informacji o odpowiednim organie nadzorczym”. Jednakże dla przeciętnego konsumenta w przypadku tej instrukcji nie można założyć, że samodzielnie porówna on tekst ustawy w celu określenia rozpoczęcia terminu, ponieważ zazwyczaj do ustalenia momentu rozpoczęcia terminu konieczna jest lektura § 492 BGB w obowiązującym podczas zawierania umowy stanie oraz dodatkowo § 247 oraz § 6–13 EGBGB w obowiązującym wówczas stanie. Odniesienie do dłuższego kompleksu norm nie jest łatwo dostępne i zrozumiałe dla konsumentów. Pozwana nie może powołać się na fikcję zgodności z prawem, uwzględniając wyroki Bundesgerichtshofu z dnia 23.02.2016 r. (XI ZR 549/14 i XI ZR 101/15), chociaż użyta przez nią treść wzorca informacji o odstąpieniu od umowy jest zgodna, ponieważ brakuje wymaganej do powołania się na fikcję zgodności z prawem wyróżniającej wzmianki.
[nowe 10.05.2016]

Napisany przez lelo44
Jeśli orzecznictwo będzie się nadal rozwijać w ten sposób, to wszystkie informacje o odstąpieniu powinny zawierać błędy. Wtedy chodzi już tylko o ochronę zaufania przy użyciu wzoru. Jeśli podkreślenie np. z powodu braku obramowania nie jest dostateczne, to koniec z fikcją zgodności z prawem. Jest to również w pełni zgodne z orzecznictwem Sądu Najwyższego w sprawach przeciwko bankom Sparkassen i z tekstem ustawy, ponieważ przy użyciu wzoru nadal konieczne jest podkreślenie i wyraźne formy.

Napisany przez okerke

Jeśli orzecznictwo będzie się nadal rozwijać w tym kierunku, wszystkie informacje dotyczące odstąpienia powinny być błędne.

Skąd masz tę wiedzę, skoro nadal wiele sądów wydaje korzystne dla banków wyroki?

Napisany przez lelo44
Więc szczególnie wiele decyzji dotyczących informacji o odstąpieniu od umowy z 06/2010 nie jest mi znanych, ale możliwe, że po prostu je ignoruję i widzę tylko te udane. Podkreślam również, że rozwój nadal ma miejsce. Dodatkowo, zwłaszcza w 2011 roku i później informacje o odstąpieniu najczęściej odpowiadały dokładnie wzorowi, ponieważ już wtedy istniało orzeczenie Sądu Najwyższego dotyczące fikcji ustawowej (Dodatek: i wzorzec przeniósł się do EGBGB => ustawa została zmieniona), co nie umknęło również bankom.

Napisany przez Gertrud_Geyer
Ma coś nowego ode mnie w sprawie DKB. Dziś otrzymałem uzasadnienie apelacji.
Przypomnijmy: Mam dobrą decyzję sądu okręgowego, przyznało się do opóźnienia w przyjęciu, 5% ponad podstawę, oprocentowanie według stopy Bundesbanku zamiast oprocentowania umownego.

DKB teraz żąda 2,5% powyżej stopy Bundesbanku (nie wydaje mi się to aż tak tragiczne), chce oprocentowania umownego i odwraca opóźnienie w przyjęciu. Mówią, że do czasu cofnięcia musi Bank zwracać korzyści użytkowe oraz ja również - a od cofnięcia, TYLKO JA muszę oprocentować MÓJ PIERWOTNY kredyt! Oczywiście według stopy oprocentowania umownego.

Zerwę zaraz. Teraz wiemy też, dlaczego to złe orzeczenie z stycznia przez OLG Brandenburg przyznało oprocentowanie umowne do końca.

Napisany przez Desposito

Cytat od picotto Dzisiaj po raz pierwszy przeczytałem, że w umowach zawartych między 2002 a 2008 rokiem klauzule dotyczące odstąpienia od umowy mogą być nieważne.

Sami zawarliśmy umowę kredytową z DSL Bank w 2008 roku. Teraz klauzula odstąpienia od umowy w naszej umowie wygląda następująco:

Rozpoczęcie terminu odstąpienia:
Termin odstąpienia rozpoczyna się w momencie, kiedy pożyczkobiorca
- otrzymał jedno egzemplarz niniejszej informacji,
- i zaświadczenie lub odpis umowy pożyczki lub ofertę umowy/pożyczki pożyczkobiorcy, zawierającą wszystkie warunki umowy - w oryginale lub w odpisie - oraz warunki finansowania

Zachowanie terminu odstąpienia wystarcza czasowe złożenie odstąpienia.

Czy ktoś miał już doświadczenia z protestami i może powiedzieć mi, czy mamy szansę na unieważnienie tej formy klauzuli odstąpienia od umowy?

Więc, po długim czytaniu teraz także coś ode mnie, odnosząc się do rozpoczęcia wątku sąsiedniego, w którym moje pytanie było oczywiście umieszczone w niewłaściwym miejscu, chociaż kwestia skuteczności nie została jeszcze ostatecznie rozstrzygnięta, tak jak mogłem przeczytać, więc: Pozew o skuteczność odstąpienia od umowy przeciwko DSL Bank został już złożony, termin kończy się pod koniec kwietnia.
Moje pytanie teraz brzmi, czy istnieje już konkretne orzeczenie lub doświadczenia dotyczące powyższej instrukcji. Oprócz dodatkowych problemów z przeterminowaniem i nadużyciem prawa, o których ale nie martwię się zbytnio, DSL Bank uważa, że orzeczenie Sądu Najwyższego nie obejmowało tej instrukcji, ponieważ brakowało decydującego (nowego) fragmentu pożyczkobiorcy. Jeśli nie ma jeszcze adekwatnego orzeczenia, czy osoby zajmujące się tą instrukcją miały już doświadczenia w swoich postępowaniach?

https://www.widerruf-darlehen-anwalt.de/aktuelles/

powinno odpowiedzieć na twoje pytanie

Na spotkaniu zaproponowano mi zmniejszenie opłaty za wczesne spłacenie. Sędzia był raczej po stronie banku, pomimo nowszego orzeczenia Sądu Dystryktu Bonn i orzeczenia Sądu Dystryktu Stuttgart. Teraz naprawdę waham się, czy powinienem się na to zgodzić, nawet jeśli to tylko bardzo mały krok...

Napisany przez okerke

https://www.widerruf-darlehen-anwalt.de/aktuelles/

powinien odpowiedzieć na Twoje pytanie

W spotkaniu zaoferowano mi teraz zmniejszenie VFE o połowę. Sędzia był raczej po stronie banku, pomimo nowszego orzeczenia LG Bonn i orzeczenia LG Stuttgart. Teraz naprawdę zastanawiam się, czy powinienem na to przystać, nawet jeśli to tylko bardzo mała kwota...

w którym LG jesteś?

Napisany przez Fondsinvestor
To również świetnie pasuje film The Big Short, który opowiada o kryzysie subprime, choć nie jest to związane z odwołaniami. https://www.spiegel.de/wirtschaft/the...a-1071192.html

Napisany przez LGSaar

I oto lepsze wieści z LG Köln, warte zapoznania się z wyliczeniami i zwłoką w realizacji https://www.justiz.nrw.de/nrwe/lgs/k..._20160426.html

Jednak wiele poszło nie tak. Cały pozew odrzucony.
Powód pozostaje z pustymi rękami. To głupie. Brak dodatkowych wyliczeń.

Pozwana nie przedstawiła, że faktyczne korzyści, jakie uzyskała, były poniżej tego wyniku; jednak powód nie przedstawił konkretnej argumentacji, że korzyści uzyskane były powyżej tego poziomu.
Sąd napomknął powoda na rozprawie z dnia 08.03.2016, że obliczał on rekompensatę za korzyści na podstawie zasad przedstawionych w punkcie a). Niemniej jednak nie dokonali oni ponownego obliczenia roszczenia o rekompensatę za korzyści, więc pozew w tej kwestii jest niekompletny.

Co się stało, czy powód stracił zapał czy coś? A gdzie był prawnik?

Napisany przez 3eugh

Test.de:

09.05.2016 SKG-Bank pozostaje objęty sądowym zakazem powoływania się na błędną pouczającą o odstąpieniu umowę kredytową. Stowarzyszenie ochrony konsumentów bankowych pokonało oddział DKB i prosi teraz klientów banku oraz prawników o wsparcie. Szczegóły sprawy: Prawo do pozwu dla obrońców konsumentów.

Niestety brakuje tam linku.

Jest to komunikat dotyczący: kredyt na odwołanie: Prawo do pozwu dla obrońców konsumentów na test.de:

Tak więc: SKG Bank AG nie może powoływać się na błędną pouczającą o odstąpieniu umowę kredytową. Wyrok Landgericht Saarbrücken jest teraz prawomocny. Prawo do pozwu miało Stowarzyszenie ochrony konsumentów bankowych. Pierwszy tego rodzaju zakaz może ułatwić kredytobiorcom realizację ich prawa do odstąpienia i zaoszczędzić im tysiące euro na odsetkach. Stowarzyszenie ochrony konsumentów bankowych zamierza teraz wzmocnić działania przeciwko bankom i kasom oszczędnościowym.*

[...]

Landgericht Saarbrücken, Wyrok z dnia 12.06.2015
Numer akt: 1 O 144/14
Prawnik konsumentów: Prawnik Michael Dorst, Kancelaria Prawna Benedikt-Jansen, Frankenberg

* Test.de już poinformowało o tej sprawie po ogłoszeniu wyroku pierwszej instancji w dniu 18.06.2015. Ten raport został zaktualizowany 9 maja 2016 r., po tym jak wyrok stał się prawomocny po wycofaniu odwołania.

Pod artykułem można także komentować.

Napisany przez derpicknicker

@derpicknicker
Mam też WRB z 2010 roku. Projekt pozwu został złożony w Sądzie Okręgowym w Hanowerze. Adwokat ING (Göhmann) próbuje za pomocą zarzutu przenieść lokalną jurysdykcję do Frankfurtu. Sprawa w toku. Doświadczenia i wyniki przed sądem jeszcze nie są dostępne.

Pytanie do derpicknicker: w wyroku warunkowym napisano, że chodzi o umowę o kredyt konsumencki z lutego 2011 roku. Czy data WRB się zgadza?

Którą WRB masz na myśli? Moją? Ja podpisałem w grudniu 2010 roku. Cała forma w wyroku sugeruje, że obie WRB muszą być identyczne z moją, albo naszymi.

Napisany przez 3ducnici
https://www.focus.de/finanzen/banken/...d_5518958.html

Słyszałem gdzieś, że Bafin raczej ma na oku DKB...

Napisany przez 3eugh
LG Aachen, 10.12.2015 - 1 O 79/15:

1. Stwierdza się, że powództwo przeciwko pozwanej z tytułu odstąpienia od umowy kredytu z dnia 22.08./04.09.2009, numer kredytu xxxxxxxxx, nie przekracza kwoty 87.070,54 €.

2. Pozwana zostaje zobowiązana do zapłaty powodom odszkodowania w wysokości 5 punktów procentowych powyżej obowiązującej stopy procentowej bazowej w wysokości 25.714,32 € od dnia 01.03.2015.

3. Pozwana zostaje zobowiązana do przeniesienia praw powodom z tytułu odstąpienia od umowy oszczędnościowo-budowlanej nr xxxxxxx na rzecz pozwanych po zapłaceniu kwoty 87.070,54 €.

4. Stwierdza się, że pozwaną znajduje się w zwłoce z przyjęciem wymienionej w punkcie 3 kwoty.

5. Stwierdza się, że powództwo przeciwko pozwanej z tytułu odstąpienia od umowy kredytu z dnia 09./17.09.2009, numer kredytu xxxxxx, nie przekracza kwoty 50.657,54 €.

6. Pozwana zostaje zobowiązana do zapłaty powodom odszkodowania w wysokości 5 punktów procentowych powyżej obowiązującej stopy procentowej bazowej w wysokości 12.262,96 € od dnia 01.01.2015.

7. Pozwana zostaje zobowiązana do wydania powodom odpłatnego oświadczenia woli na podstawie §§ 1192 ust. 1, 1168 BGB w celu skreślenia obciążenia hipotecznego wpisanego w księdze wieczystej numer xxxxxxxx w kwocie 177.000,00 € po złożeniu kwoty 137.728,08 € oraz do odstąpienia od wszelkich roszczeń o wynagrodzenie powodów.

8. Stwierdza się, że pozwaną znajduje się w zwłoce z przyjęciem wymienionej w punkcie 7 kwoty.

9. Pozwana zostaje zobowiązana do zapłaty powodom 3.607,37 € kosztów prawniczych przedprocesowych.

10. W innych sprawach pozew jest oddalony.

11. Koszty procesu ponosi pozwana.

12. Wyrok jest wykonalny za poręczeniem w kwocie 160.000,00 €.

Co się właściwie zmieniło w 2010 r. w związku z odstąpieniem od umowy?

Powodowie skutecznie odstąpili od obu umów kredytowych, w związku z czym umowy te są przekształcane zgodnie z przepisami §§ 355, 357 ust. 1, 495, 346 BGB w brzmieniu obowiązującym do dnia 10.06.2010 w stosunki odstąpienia...

Napisany przez kreis96

O które WRB Ci chodzi? O moje? Zakończyłem je w grudniu 2010 roku. Całe sformułowania w postanowieniu wskazują, że obie WRB muszą być takie same jak moje albo nasze.

@derpicknicker
moje WRB są z października 2010 roku.

Napisany przez 3eugh
Ponownie LG Aachen:

Z pouczenia o odstąpieniu od umowy pisemnej wynika jednoznacznie, że rozpoczęcie biegu terminu odstąpienia wymaga, aby konsument posiadał dokument zawierający własne oświadczenie woli (por. BGH, wyrok z dnia 10.03.2009, XI ZR 33/08, punkt 15, juris). Ochrona konsumenta poprzez prawo do odstąpienia wymaga kompleksowego, jednoznacznego i łatwego do zrozumienia pouczenia, również jeśli chodzi o rozpoczęcie terminu odstąpienia (BGH, jak wyżej, punkt 14). Jednak z omawianych tu pouczeń nie wynika jednoznacznie, że termin odstąpienia rozpoczyna się dopiero wtedy, gdy konsument otrzymuje pouczenie o odstąpieniu oraz dokument zawierający jego własne oświadczenie woli. Pouczenia te mogą raczej wywołać w przeciętnym kliencie, na którego spojrzenie trzeba brać pod uwagę, wrażenie, że termin odstąpienia zaczyna się niezależnie od jego własnego oświadczenia woli, już w chwili otrzymania pisemnej oferty kredytowej od kredytodawcy (por. BGH, jak wyżej, punkt 16). Dotyczy to zwłaszcza dlatego, że pisemne oferty kredytowe zostały wysłane do powództwa. Jednak do czasu, gdy powodowie - w nieznanym nam tutaj momencie - podpisali te oferty pisemne, nie było jeszcze oświadczenia woli ze strony powodów, więc termin odstąpienia jeszcze się nie zaczął.

I piękniejsze dalej:

Nie ma znaczenia konkretny zakres dokonanych przez przedsiębiorcę zmian, zwłaszcza, że ze względu na różnorodność możliwych indywidualnych zmian dobra byłoby trudne wyznaczenie jednoznacznej granicy, po przekroczeniu której nie miałaby już zastosowania ochrona (por. BGH, wyrok z dnia 28.06.2011, XI ZR 349/10, pkt 39, juris; OLG Köln, wyrok z dnia 23.01.2013, 13 U 69/12, pkt 30, juris; OLG Köln, wyrok z dnia 23.01.2013, 13 U 217/11, pkt 24, juris). Nawet drobne odstępstwa od pouczenia wzorcowego mogą zatem doprowadzić do utraty ochrony zaufania (OLG Köln, wyrok z dnia 23.01.2013, 13 U 217/11, pkt 25, juris).

Z wyroku OLG Köln:

Na podstawie tej jasnej orzecznictwa BGH Sąd nie może podzielać opinii OLG Bamberg w wyroku z dnia 25.06.2012 (4 U 262/11, GA 398 ff.), że punktowe odstępstwo od pouczenia wzorcowego nie pozbawia celu ochronnego. Nawet jeśli pytanie, czy wada działa na niekorzyść konsumenta, na przykład czy zrozumienie konsumenta jest przez to utrudnione, nie ma znaczenia, wbrew stanowisku OLG Frankfurt (postanowienie z dnia 22.06.2009, 9 U 111/08, cyt. według juris, pkt 11) (podobnie np. OLG Monachium, wyrok z dnia 17.01.2012, 5 U 2167/11, cyt. według juris, pkt 46).

Napisany przez 3eugh
Mam nadzieję, że moje cytaty z różnych wyroków nie są irytujące...

OLG Düsseldorf, 17.01.2013 - I-6 U 64/12:

aa) W przypadku otrzymanych świadczeń, które zgodnie z § 346 Abs. 1 BGB muszą zostać zwrócone, a co do których zgodnie z § 346 Abs. 1 BGB należy zwrócić korzyści uzyskane, po stronie udzielającego kredytu chodzi o wszystkie płatności otrzymane przez kredytobiorcę w ramach realizacji umowy kredytowej, czyli o całe raty zawierające składniki odsetkowe i kapitałowe.
56

Wyrażana wobec tej opinii znaczna krytyka (por. LG Bonn, wyrok z dnia 19. maja 2015 r. – 3 O 206/14, BeckRS 2015, 11187 [w punkcie I 4]: bank nie jest zobowiązany do zwrotu korzyści z otrzymanych płatności odsetkowych i kapitałowych; LG Stuttgart, wyrok z dnia 9 kwietnia 2015 r. – 12 O 293/14, BeckRS 2015, 07995 [w punkcie I 1 b bb] i OLG Stuttgart, wyrok z dnia 24 listopada 2015 r. – 6 U 140/14, w bazie juris [w punktach II 6 b bb do cc oraz w punkcie II 6 c]: bank jest zobowiązany do zwrotu jedynie części odsetkowej zawartej w otrzymanych ratach kredytu i jej oprocentowania, nie jest natomiast zobowiązany do zwrotu i oprocentowania części kapitałowej; w kwestii skutków odstąpienia od umowy kredytu konsumenckiego oraz pytania, czy i w jakiej wysokości bank musi zapłacić odszkodowanie za otrzymane płatności odsetkowe i kapitałowe, por. również Schnauder, NJW 2015, 2689; Müller/Fuchs, WM 2015, 1094; Piekenbrock/Rodi, WM 2015, 1085; Hölldampf/Suchowerskyj, WM 2015, 999) nie ma znaczenia. Pomimo tego, że w umowie kredytu waluta ma być udostępniona kredytobiorcy tylko do czasowego użytkowania, otrzymuje on wykonaniem swojego roszczenia wynikającego z § 488 Abs. 2 zdanie 1 połowa 2 BGB świadczenie, a przekształcenie pierwotnego stosunku umownego w stosunek zobowiązania do zwrotu obejmuje także te (por. BGH, postanowienie z dnia 12 stycznia 2016 r. – XI ZR 366/15 [w punkcie II 2 b cc (1)]). Wpłacone wcześniej raty kapitałowe nie mają znaczenia, ponieważ przed powstaniem stosunku zobowiązania do zwrotu nie istniały jeszcze żadne obowiązki, które można było wcześniej spełnić, dlatego wymóg – ze względu na brak automatycznej saldacji wzajemnych roszczeń – dokonania wyrównania ma zastosowanie tylko w chwili powstania stosunku zobowiązania do zwrotu – i nie dalej – (por. BGH, postanowienie z dnia 12 stycznia 2016 r. – XI ZR 366/15 [w punkcie II 2 b cc (1)]).
57

bb) W przypadku otrzymanych przez kredytobiorcę płatności odsetkowych i kapitałowych dłużnik kredytodawcy jest odpowiedzialny za odszkodowanie za korzyści zgodnie z przepisami §§ 357, 346 Abs. 1 BGB a.F. Wynik ten, zgodnie z którym bank zostaje później postawiony w sytuacji, jak gdyby otrzymał walutę zbyt wcześnie, a co najmniej częściowo kredytobiorca staje się tak, jakby dokonał lokaty pieniężnej z oprocentowaniem, jest konsekwencją konsekwentnego zastosowania przepisów §§ 346 ff. BGB a.F., które w niniejszej sprawie nadal mają zastosowanie; sądy nie są uprawnione do korygowania tego wyniku, zgodnie z orzecznictwem Sądu Najwyższego, któremu Izba podąża już w duchu jednolitego stosowania prawa, ponieważ nie mogą one odwoływać się do świadomej decyzji ustawodawcy ograniczającej odstąpienie od roszczenia o zapłatę przez kredytobiorcę w związku z nowelizacją prawa odstąpienia od umowy konsumenckiej, która weszła w życie dnia 13 czerwca 2014 r., do przyszłości (por. BGH, postanowienie z dnia 12 stycznia 2016 r. – XI ZR 366/15 [w punkcie II 2 b cc (2)]).

Napisany przez Gaertner
Dzień dobry,

chciałbym zadać pytanie dotyczące postępowania Banku BW wobec osób odwołujących się od umowy:
w ostatnich tygodniach pojawiła się informacja, że Bank BW pozwał osoby odwołujące się od umowy. Czy ktoś mógłby wyjaśnić dlaczego?

Dziękuję, Gaertner

Napisany przez 3eugh
@Gaertner: Sprawdź ostatnie wpisy (od 08.04.2016) w historii na stronie test.de.

Napisany przez 3ducnici
WR also doch noch lieber mit Einschreiben/Rückschein zusätzlich zum Fax erklären:

a) Dla zachowania terminowości otrzymania pisma przesłanego drogą faksu istotne jest wyłącznie to, czy wysłane sygnały zostały w pełni odebrane przez urządzenie faksowe sądu przed upływem ostatniego dnia terminu.

b) Raport wysyłki z oznaczeniem OK nie stanowi domniemania o rzeczywistym otrzymaniu przesyłki przez adresata. Potwierdza jedynie nawiązanie połączenia, lecz nie udowadnia skutecznego przekazania sygnałów do urządzenia odbiorczego.

c) Versäumung einer Frist wegen Verzögerung bei der Übermittlung einesTelefax kann der Partei nicht als Verschulden zugerechnet werden, wenn siebzw. ihr Prozessbevollmächtigter mit der ordnungsgemäßen Nutzung einesfunktionsfähigen Sendegerätes und der korrekten Eingabe der Sendenum-mer alles zur Fristwahrung Erforderliche getan und so rechtzeitig mit derÜbermittlung begonnen hat, dass unter normalen Umständen mit deren Ab-schluss bis 24.00 Uhr gerechnet werden konnte.

BGH, Beschluss vom 12. April 2016 - VI ZB 7/15

Napisany przez 2RAM
Ale jeśli masz potwierdzenie nadania z kopią pierwszej strony, to powinno wystarczyć......

Napisany przez 3eugh
Jeśli masz kopię pierwszej strony z adnotacją OK, oznacza to moim zdaniem, że Twoje urządzenie poprawnie zarejestrowało tę stronę, ale niestety nie oznacza to, że druga strona będzie w stanie ją przeczytać.

Mimo to ja również postępowałem (do tej pory) w ten sam sposób: fax z potwierdzeniem wysłania (zresztą nie nazywa się tego potwierdzeniem odbioru) i z moim głównym zapytaniem oraz podpisem, najlepiej na pierwszej stronie. Jeśli wszystko nie zmieści się na jednej stronie, wolę umieścić mniej istotne informacje na drugiej stronie. Oczywiście, podpis jest również tam, ale czy to stanowi problem? Jeśli więc strona odbiorcza nie otrzymała lub otrzymała tylko częściowo pismo faksem, to i tak źle się skończyło. Do czego służy OK, jeśli na stronie odbiorczej w urządzeniu faxowym tusz/toner (prawie) się skończył i nie mogą odczytać tekstu? Trudno wówczas obciążyć stronę odbiorczą.

Zakładam teraz, że przywołane przez ducnici (jeszcze raz dziękuję) postanowienie Sądu Najwyższego w RFN może być nieistotne, jeśli strona przeciwna odpowie negatywnie w określonym terminie i można z odpowiedzi odczytać, że odwołano się na datę x. Jeśli strona przeciwna (jak DiBa) jednak twierdzi, że nie było odwołania i na koniec nie mamy niczego jako dowód, może to sprawić kłopoty.

Podsumowując: ten, kto chce się upewnić, powinien wysłać pismo faksem i tego samego dnia wysłać je także jako list polecony za potwierdzeniem odbioru. Co o tym sądzicie?

Napisany przez lelo44
Ważne sprawy, które są związane z jakimś terminem, nigdy nie wysyłałbym tylko faksem ze względu na możliwość awarii technicznej. Zwłaszcza nie 1 minutę przed upływem terminu. Zawsze postępuję w ten sposób: wysyłam faks z adnotacją „wstępnie faksem” i tego samego dnia przesyłam pismo dodatkowo jako list polecony. Jeśli bank odmówi cofnięcia, będziesz faktycznie mieć najlepszy dowód na to, że pismo zostało dostarczone.
Teoretycznie do tego czasu możliwe byłoby argumentowanie przez bank, że faks nie dotarł i/lub w liście poleconym osoba cofająca np. zamiast cofnięcia błędnie wysłała wcześniejsze pismo do banku dotyczące np. zapytania o ofertę (bank nie może powiedzieć, że nic nie otrzymał, gdyż posiadasz dokument doręczenia). Nawet jeśli to byłoby grube, jak w razie potrzeby udowodnić przeciwną stronę?

Moim zdaniem istnieją trzy możliwości:
1) Dodatkowe cofnięcie mailem w celu zabezpieczenia. W pole „Do” wpisujemy własny adres e-mail, a w ukrytym polu BCC prawnika lub, jeśli nie jesteśmy w kontakcie z takim, osobę trzecią, która będzie mogła udowodnić, że mail doszedł do niej. Bankowi będzie trudno zaprzeczyć odbiorowi e-maila, jeśli dotrze do innych (i siebie samego).
2) Pakujemy list polecony z świadkiem - idealnie byłoby, gdyby mógł on natychmiast filmować swoim telefonem komórkowym, jak wkładamy pismo odwoławcze do koperty (z okienkiem!), zamykamy ją i oddajemy razem na poczcie - opcja hardkorowa. Jeszcze bardziej zaawansowane: oznaczamy pismo ukrytym „znakiem wodnym”, który również jest filmowany. W polu adresowym dla banku wykonujemy dyskretną adnotację długopisem, która pozostanie widoczna nawet po skopiowaniu. Np. mały kropka na środku dwóch liter. Dzięki temu od razu będzie można udowodnić, że bank twierdził, iż otrzymał wcześniejsze pismo klienta zamiast cofnięcia. Czy to umyślnie czy z powodu zgubienia/pomieszania prawdziwego pisma.
3) Dostarczenie za pośrednictwem postanowienia sądowego. Należy złożyć wniosek do sądu rejonowego. Komornik sądowy poświadcza także treść pisma i wysyła całość do banku. Chociaż kosztuje około 10 euro, to zdecydowanie najbezpieczniejsza wersja.

Obecnie mam sprawę (mam kilka spraw), że Postbank nie odpowiada od 3 tygodni na mój wysłany e-mailem cofnięcie, a termin minął. Zobaczymy, co odpiszą na moje zapytanie. Macie jakieś aktualne doświadczenia z Postbankiem? Ledwo wierzę, że nadal są kompletnie niemili. No cóż, nie jest mi się spieszy, ponieważ chodzi o kredyt konsumpcyjny, którego wieczne prawo do cofnięcia i tak nie podlega wygaśnięciu.

Napisany przez kreis96

Czy macie aktualne doświadczenia z Postbankiem? Trudno mi uwierzyć, że wciąż kompletnie się wyłączają. No cóż, nie spieszy mi się, ponieważ chodzi o kredyt konsumencki, którego prawo odstąpienia nie ulega przedawnieniu.

@lelo, miałam podobne doświadczenie z Postbankiem. Wysłałam w zeszłym roku mail z odstąpieniem od kredytu samochodowego i do dzisiaj nie dostałam żadnej odpowiedzi.

Napisany przez pilli0806
Cześć wszystkim,

Czy ten wyrok odwoławczy Sądu Okręgowego w Kolonii był już tutaj omawiany?

Sąd Okręgowy w Kolonii, wyrok z dnia 2 marca 2016 r., sygn. 13 U 52/15

https://openjur.de/u/879461.html

Pozdrowienia
pilli0806

Napisany przez 2RAM
Czy odwołanie od decyzji o nieprzyjęciu skargi zostało złożone?

Napisany przez pilli0806
Nie mam pojęcia. To nie jest moja ocena. Niestety nie udało mi się znaleźć dużo informacji na ten temat w internecie.

Napisany przez 3eugh

Nie mam pojęcia. To nie jest moja opinia. Niestety nie udało mi się znaleźć wiele informacji na ten temat w internecie.

Co dokładnie chcecie jeszcze wiedzieć na ten temat? Czy została złożona rewizja lub skarga kasacyjna? Wystarczy zadzwonić do sekretariatu OLG i/lub BGH.

Napisany przez Widerruf jetzt
Cześć współtowarzysze,

Oto interesująca decyzja o wartości sporu Sądu Okręgowego w Lubeki odnośnie sytuacji, w której po spłacie kredytów żądane jest zwrot opłat za wcześniejszą spłatę oraz domagane są się korzyści z użytkowania, poprzez wnioski o ustalenie. Szczególnie interesujące są tu ustalenia, że domagane korzyści z użytkowania stały się częścią głównego roszczenia, ponieważ główne roszczenie, na które się one opierają, nie jest już więcej domagane. Sąd Okręgowy stwierdza, że z tego powodu wyjątkowo wnioski o ustalenie odnośnie korzyści z użytkowania powinny być uwzględnione przy określeniu wartości sporu.

Wj

Napisany przez 2RAM
Oczywiście przydałyby się oryginalne żądania oraz numer akt sprawy na postanowieniu.....

Napisany przez claus47

Oczywiście, oryginalne żądania w sprawie oraz numer decyzji byłyby bardzo pomocne.....

Numer decyzji znajduje się w linku: 3 O 77/16

Napisany przez 3eugh
Jeszcze 2 tygodnie... Czy to się wydarzy?

24.05.2016
XI ZR 366/15
Termin rozprawy w dniu 24 maja 2016 r., godzina 9:00, w sprawie XI ZR 366/15 (spór dotyczący odwołania w umowach kredytu konsumenckiego)

31.05.2016
XI ZR 511/15
Termin rozprawy w dniu 31 maja 2016 r., godzina 9:00, w sprawie XI ZR 511/15 (spór dotyczący odwołania w umowie kredytu konsumenckiego)

Poza tym, w BGH w toku są następujące postępowania bankowe (jeśli to jest nadal aktualne):

OLG Stuttgart, wyrok z dnia 24.11.2015 r. (Nr sygn. 6 U 140/14) - nieprawomocny (Nr sygn. w BGH: XI ZR 573/15) - patrz również postanowienie BGH z dnia 12.01.2016 r. (XI ZR 366/15), które odrzuca różnorodne decyzje, takie jak m.in. OLG Stuttgart.OLG Nürnberg, wyrok z dnia 11.11.2015 r. (Nr sygn. 14 U 2439/14) - nieprawomocny (Nr sygn. w BGH: XI ZR 564/15)OLG Frankfurt, wyrok z dnia 11.11.2015 r. (Nr sygn. 19 U 40/15) - nieprawomocny (Nr sygn. w BGH: XI ZR 545/15)OLG Monachium, wyrok z dnia 09.11.2015 r. (Nr sygn. 19 U 4833/14) - nieprawomocny (Nr sygn. w BGH: XI ZR 563/15)OLG Stuttgart, wyrok z dnia 14.10.2015 r. (Nr sygn. 6 U 174/14 lub na test.de) - nieprawomocny (Nr sygn. w BGH: XI ZR 482/15) - Termin na złożenie apelacji upłynął 22.02.2016 r. i nie powinien być przedłużany.LG Stuttgart, wyrok z dnia 14.10.2015 r. (Nr sygn. 4 S 142/15) - nieprawomocny (Nr sygn. w BGH: XI ZR 472/15)LG Stuttgart, wyrok z dnia 14.10.2015 r. (Nr sygn. 4 S 122/15) - nieprawomocny (Nr sygn. w BGH: XI ZR 477/15)LG Heilbronn, wyrok z dnia 21.05.2015 r. (Nr sygn. Bi 6 O 50/15) - potwierdzony przez OLG Stuttgart, wyrok z dnia 19.11.2015 r. (Nr sygn. 2 U 75/15); Nr sygn. w BGH: XI ZR 552/15OLG Bamberg, postanowienie z dnia 16.02.2015 r. (Nr sygn. 4 U 72/14) - nieprawomocne (Nr sygn. w BGH: XI ZR 123/15)OLG Frankfurt, wyrok z dnia 04.12.2014 r. (Nr sygn. 1 U 170/13) - nieprawomocny (Nr sygn. w BGH: XI ZR 9/15)

Napisany przez 2RAM
Zakładam, że anulowanie terminu zostanie ogłoszone najpóźniej 23 maja.....

Napisany przez 3eugh
Obawiam się, że też...

Wydaje się, że wszyscy zauważyli: Sprawa XI ZR 366/15 dotyczy postępowania, w którym Federalny Trybunał Sprawiedliwości wydał postanowienie dnia 12.01.2016 r. Teraz sprawa (być może) toczy się dalej:

Sparda Bank Baden-Württemberg eG, umowy z 01.09.2008 i 17.03.2009 r.
Sąd Okręgowy w Stuttgarcie, wyrok z 13.02.2015 r.
Numer akt: 8 O 278/14
Sąd Apelacyjny w Stuttgarcie, wyrok z 21.07.2015 r.
Numer akt: 6 U 41/15
Federalny Trybunał Sprawiedliwości, postanowienie z dnia 12.01.2016 r.
Numer akt: XI ZR 366/15
Przedstawiciel powoda: Kancelaria Prawna Mayer & Mayer, Fryburg
Cecha szczególna: Bank w pouczeniu o odstąpieniu od umowy podał dwie różne terminy i według opinii sądu okręgowego i sądu apelacyjnego nie wyjaśnił dokładnie, w jakich warunkach obowiązują poszczególne terminy. Ponadto prawo odstąpienia od umowy można było wykonywać również wiele lat po jej zawarciu, nie było to ani zdezaktualizowane, ani sprzeczne z prawem. Federalny Trybunał Sprawiedliwości zezwolił na kasację z powodu fundamentalnego znaczenia kluczowych kwestii prawnych podlegających decyzji. W postanowieniu wyraża jasne zasady dotyczące wartości sporu. Zobacz: Kronika wydarzeń, 01.03.2016 r.
[nowe 07.03.2016: Dodany link do uzasadnienia decyzji BGH]

Napisany przez 2RAM
Ponieważ Federalny Sąd Najwyższy (BGH) może po raz pierwszy dokładnie i przychylnie dla konsumentów orzec w sprawie zarzutu zapadnięcia upływu terminu, banki i kasy oszczędności obawiają się takiego wyroku w sposób bardzo zdecydowany. Dla nich chodzi o miliardy..... (wszyscy klienci z już rozliczonymi pożyczkami od 2002 roku mogliby wtedy żądać odszkodowania za korzystanie z tych pożyczek).

Napisany przez 2RAM
@eugh

Sygnatura akt sądowych OLG do postępowania przed Sądem Najwyższym (BGH) XI ZR 366/15 to 6 U 41/15 (a nie 6 U 140/14).

Napisany przez dogfight76
Cześć,

Byłoby fajnie, gdybyśmy mieli osobiste opinie na temat tego pozwu:
viewtopic.php?p=126277

Pozdrowienia

Napisany przez 3eugh

@eugh

Numer akt sprawy Sądu Okręgowego do postępowania przed Federalnym Sądem Sprawiedliwości w dziedzinie XI ZR 366/15 brzmi 6 U 41/15 (a nie 6 U 140/14).

Jak już napisałem wcześniej:

Sąd Okręgowy w Stuttgarcie, wyrok z dnia 24.11.2015 (sygn. 6 U 140/14) - nie ostateczny (sygn. przed Federalnym Sądem Sprawiedliwości: XI ZR 573/15) - patrz także decyzja Federalnego Sądu Sprawiedliwości z dnia 12.01.2016 (XI ZR 366/15), która odrzuca różne decyzje, takie jak np. ta Sądu Okręgowego w Stuttgarcie.
  • 1
  • 266
  • 267
  • 268
  • 269
  • 270
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata