Cześć Eugh,
odpowiadam na Twoją wiadomość prywatną publicznie, ponieważ poruszyłeś ten temat w tym wątku.
kredyt z kapitałem oprocentowanym na stałe nie zawsze jest taki sam, to zależy od konkretnej banku. Faktem jest, że większość banków udziela zniżki odsetkowej, jeśli
kredyt zostanie spłacony zgodnie z ustaloną stopą spłaty w ramach okresu oprocentowania. Istnieje wiele różnych modeli:
1)
kredyt z kapitałem oprocentowanym na stałe powyżej 10 lat. Może być dopuszczalne dokonywanie dodatkowych spłat w takiej ilości, żeby osiągnąć 10 lat z pominięciem spłaty
kredytu ze względu na te dodatkowe wpłaty. Bank może wówczas odrzucić dodatkową spłatę, jeśli to zauważy (pytanie czy to zrobi), a będzie musiał to być wyraźnie uwzględnione w umowie kredytowej.
2) Możliwe są również dodatkowe wpłaty, które mogą spowodować spłatę
kredytu przed upływem 10 lat, czyli w ramach ustalonej kwoty.
3)
kredyt z kapitałem oprocentowanym na stałe przez 10 lat, bez możliwości dodatkowych spłat.
4)
kredyt z kapitałem oprocentowanym na stałe przez 10 lat, z dodatkowymi wpłatami zgodnymi z ustaleniem.
Jeśli chodzi o możliwość zmiany stawki spłaty, to nie jest możliwe, gdy stopa procentowa została obniżona. Bez względu na to, jakie warunki dotyczą dodatkowych spłat czy zmiany stawki spłaty, jeśli są one dozwolone, mogą być dokonywane, chyba że warunki wykluczają taką możliwość.
Zależy to więc od indywidualnych preferencji, konieczne jest dokładne zapoznanie się z warunkami oferowanymi przez poszczególne banki i wybór odpowiedniego. Ważne jest również, aby zwrócić uwagę na to, aby własne wymagania znalazły odzwierciedlenie w umowie kredytowej. Tym bardziej, że istnieje wiele różnych modeli i konfiguracji.
Nie do końca rozumiem dyskusję na temat Forwarddarlehen. Biorąc pod uwagę, że dopłata za 2 lata, o czym już słusznie wspomniał sebkoch, wynosi około 0,3%, trzeba się zastanowić, gdzie popełnia się błąd. 0,3% to dopłata, która teoretycznie może zostać nałożona na wzrost stóp procentowych w ciągu jednego dnia. Przez okres 2 lat, mając na uwadze obecnie najniższy w historii poziom stóp procentowych, każdy musi ocenić tę sytuację, podobnie jak w dyskusji na temat WRJ, czy tamtego porównania. Niezabezpieczanie stopy procentowej, jednocześnie trwając w WRJ do samego końca, jest porównywalne do inwestowania w akcje, ale z założeniem, że osoba ta ma wiedzę o rynku, zna rozwój wydarzeń i ma możliwość czekania bez narażania swojego bytu.
Czy teraz Forwarddarlehen - jak już wielokrotnie wspominałem - jest płatne z góry, to nawet nie ogranicza mojej elastyczności! Nie wiem, gdzie można znaleźć argument, aby to całkowicie odrzucić/wykluczyć i nie zastanawiać się nad zakupem tej pewności. Dotyczy to nie tylko tych, którzy mają roszczenie o zwrot kosztów - co dodatkowo daje im pewność posiadania pieniędzy na czas trwania procesu, gotowych do wypłaty i sprawdzenia - ale również każdego pożyczkobiorcę, który w najbliższych latach - nawet do 5 lat z maksymalnym dopłaty do 5 lat na poziomie 0,7% - ma wypływ stóp procentowych.
Pięć lat temu klienci płacili około 3% odstałując na 10 lat, teraz po 5 latach kontynuują
kredyt na kolejne 10 lat po stopie procentowej niższej niż ta, którą mieli wyznaczoną 5 lat temu. To wszystko wiedząc, że 10 lat temu płacili 5%, a 15 lat temu około 8%. Nawet dla
kredytu na 15 lat z przed 5 lat warto rozważyć spłatę stopy procentowej na poziomie około 3,5%-3,8% po 5 1/2 roku na poziomie poniżej 3%, zgodnie z §489 BGB.