Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez 3ducnici
szósta izba miłości sądu rejonowego w Norymberdze-Fürth...

Ponieważ byłem na miejscu w poniedziałek, mam także numer akt:

6 O 9055/15

Napisany przez Harley

die liebe 6.Kammer des LG N-Fü...

Da ich am Montag vor Ort war habe ich dazu auch das Aktenzeichen:

6 O 9055/15

To może jeszcze być bardzo interesujące. Dla tego samego WRB w grudniu 2015 r. DiBa poniosła wyrok uznaniowy przed sądem LG Karlsruhe. W kwietniu 2016 r. Wydział 17 OLG Frankfurt w decyzji wskazującej uznano WRB za poprawną, ponieważ DN mógłby łatwo ustalić początek terminu na podstawie zwykłych czasów dostawy poczty za pomocą szacunku. BV również musiała być zdziwiona. A teraz znowu z powrotem.

Mam ten sam WRB i chcę wiedzieć, co na to Sąd Najwyższy. Oczywiście przyjmę także czek.

Gdy 21.06. sytuacja się uspokoi, mój prawnik zacznie działać. Bezpośrednio przed sądem LG Frankfurt z powództwem o odszkodowanie za korzystanie z mienia po RAW, aby zachować wartość sporu w rozsądnym zakresie. Jednak nie przekonuje mnie zamieszanie z zarzutem miejscowości sądowej. Zakładam, że pierwsze dwie instancje mogą się nie udać. Maksymalne ryzyko kosztów, jeśli dojdzie do rozprawy przed Sądem Najwyższym, wynosi 20 000 EUR.

Napisany przez 3ducnici
Nowy temat

https://www.lehnen-sinnig.de/autokredit-Leasing/

Napisany przez Harley

Nowy temat

Koniec WRJ w dotychczasowej formie zbliża się, ale również adwokaci muszą dalej palić kominy.

Po Sparkassen teraz systemowo istotne banki samochodowe będą musiały zwrócić się do ustawodawcy o pomoc.

Napisany przez 3eugh
Ponadto istnieje możliwość zaskarżenia umów zakupu samochodu w VW AG - hasło oszukany oprogramowanie. A kto z jakichkolwiek powodów nie jest w stanie/ nie chce tego zrobić, może rzeczywiście mieć szansę wyjścia z tego, jeśli może odwołać związaną ze umową zakupu kredytu samochodowego.

Landgericht München I, wyrok z dnia 14.04.2016 - 23 O 23033/15

Źródła:
- Dejure: https://dejure.org/2016,11059
- IWW Institut: https://www.iww.de/quellenmaterial/id/186072
- IWW Prosto do wyroku: https://files.vogel.de/infodienste/sm...6/8/186072.pdf
- Słownik prawa drogowego: https://www.verkehrslexikon.de/Texte/Rspr8048.php

Cytat z Słownika prawa drogowego odnośnie wyroku powyżej:
Po udanym zaskarżeniu umowy o zakup nowego samochodu ze względu na zawiędłą obietnicę wytwarzania tlenków azotu, gdzie jednocześnie zawarto umowy dotyczące emisji, nabywcy przysługuje prawo do wycofania się z umowy zakupu oraz do żądania odszkodowania od sprzedawcy. - Sprzedawca należący do konglomeratu producenta musi ponieść odpowiedzialność za wszelkie wypowiedzi producenta. - Odkryta wada oprogramowania jest znacząca.

To jest nam już znane, ale teraz wreszcie pojawia się na dejure:

LG Nürnberg-Fürth, 27.10.2014 - 10 O 3952/14 OLG Nürnberg, 11.11.2015 - 14 U 2439/14 BGH - XI ZR 564/15 (w trakcie, termin: 12.07.2016)

Napisany przez 3eugh
Poza już cytowanym wcześniej interesującym wpisem z kroniki na stronie test.de, chciałbym jeszcze poinformować o dzisiejszym sądowym sukcesie, o którym już wcześniej rozmawialiśmy tutaj:

DKB Deutsche Kreditbank AG, umowa z dnia 29.08.2006
Sąd Rejonowy w Poczdamie, wyrok z dnia 15.07.2015
Numer akt: 8 O 273/14
Sąd Apelacyjny w Brandenburgii, wyrok z dnia 01.06.2016
Numer akt: 4 U 125/15 (nieprawomocny)
Przedstawiciel powoda: Kancelaria Prawna Gansel, Berlin
Szczególność: Sprawa dotyczyła umowy z jednoznacznie błędnym pouczeniem „najwcześniej" ze strony DKB, co zostało uznane w stałym orzecznictwie. Kancelaria Prawna Gansel, za wsparciem ubezpieczenia prawnej ochrony powodów, złożyła wniosek o przeniesienie zastawu hipotecznego za udzielony kredyt na rzecz powodów lub osoby przez nich wskazanej w zamian za zapłatę kwoty wynikającej z odwołania transakcji zgodnie z wytycznymi Federalnego Trybunału Sprawiedliwości, jeśli bank ma zwrócić odsetki w wysokości 5 punktów powyżej stopy bazowej w związku z płatnościami dokonanymi przez powodów jako odszkodowanie za korzystanie z kredytu. W pierwszej instancji udało im się osiągnąć sukces przed Sądem Rejonowym. Jednak Sąd Apelacyjny uznał, że bank jest zobowiązany jedynie do zwrócenia korzyści w wysokości 2,5 punktów powyżej stopy bazowej. Na skutek powództwa wzajemnego banki sąd skazał powodów do zapłaty odpowiedniej kwoty na rzecz banku. Gdyby powodowie natychmiast zaakceptowali choćby uzasadnioną z ich punktu widzenia część roszczenia o zwrot środków, ich ubezpieczenie prawne musiałoby pokryć tylko mniejszą część kosztów postępowania sądowego. Ryzyko jednak polegało na tym, że w apelacji skazanie banku zostanie całkowicie lub częściowo uchylone, podczas gdy wyrok nakładający na powodów odpowiedzialność za częściowe uznanie żądania zwrotnego w pierwszej instancji nabędzie mocy prawomocnej. Sąd Apelacyjny nie zezwolił na kasację. Jednakże strony mogą złożyć skargę zażaleniową, co może przynieść sprawę przed Federalny Trybunał Sprawiedliwości.
[nowe 09.06.2016]

To interesujący aspekt!

Napisany przez Selci38
Cześć drodzy użytkownicy, chcę zamieścić zdjęcie mojego pouczenia o prawie do odstąpienia od umowy. Jak mogę to zrobić najłatwiej? Pozdrowienia

Napisany przez Brazz

Cześć drodzy użytkownicy, chcę dodać zdjęcie mojego odstąpienia od umowy, jak mogę to zrobić najprościej? Pozdrowienia

Tutaj:

Napisany przez Selci38
Dziękuję bardzo, oto WRB. Bardzo będę wdzięczny za wskazówki. Na stronie 706 próbowałem opisać mój kredyt i zadałem kilka pytań, oczywiście bez zdjęcia WRB nie warto spekulować, dlatego postaram się przesłać kilka stron, mam nadzieję, że się uda. Pozdrawiam

EDYCJA przez eugh: Uwaga, usunąłem wszystkie skany z tego postu, ponieważ zawierały dane osobowe.

Napisany przez abcd123
Cześć,

prawdziwie interesujące wyjaśnienie WZ Santandera z dnia 15.11.2006 dotyczące umowy kredytowej na zakup samochodu.
Po prostu pominięto 355 ust. II zdanie 1. a.F. Termin rozpoczyna się w momencie, w którym konsumentowi zostało przekazane wyraźnie sformułowane pouczenie o jego prawie do odstąpienia, które w sposób zrozumiały przedstawia mu jego prawa zgodnie z wymaganiami zastosowanego środka komunikacji, w formie pisemnej, zawierającej również nazwisko i adres osoby, wobec której ma zostać złożone oświadczenie o odstąpieniu, a także informację o rozpoczęciu terminu i postanowienie ust. 1 zdanie 2.

Także odwołanie za pośrednictwem listu poleconego i awizo wyjdą jutro rano, a faks + e-mail właśnie zostały wysłane.

Będzie zabawnie, ponieważ wszystkie rachunki za naprawy, przeglądy itp. itp. oraz umowa kupna-sprzedaży wraz z przebiegami kilometrów są dostępne; będzie to znowu zabawa różnicy między odszkodowaniem za użytkowanie a utratą wartości ^ ^ podczas rozwiązania umowy.

Jestem ciekaw, czy Santander będzie chciał ocalić to pouczenie jako marginalna odchyłka ^ ^ i jak, czy też po prostu będzie szturchało się tylko z powodu z naruszeniem terminu lub nadużyciem prawa.

Napisany przez 3ducnici
@selci

chciałbym/anonimizować dokumenty... publikowanie prawdziwych imion w internecie to po prostu słabo...

@Eughen, czy możesz usunąć te dokumenty?

@all

lobbysta bankowy donosi... między innymi na temat wyroku dotyczącego materacy...

https://www.fc-heidelberg.de/daten/b...6_23637486.pdf

Napisany przez 3eugh
Zrobione - to również należy do wątku Widerrufsjoker - Widerrufsbelehrung unwirksam? (post #1419), gdzie to właściwie powinno się znaleźć.

@Selci38: Proszę kontynuuj dyskusję na ten temat tam. Dziękuję.

Napisany przez 2RAM
To też nie jest złe:

https://blog.fc-heidelberg.de/2016/03...016/#more-7918

Napisany przez msno
Cześć,
mam jeszcze jedno pytanie o wasze opinie, dostałem od IngDiba dokument z instrukcją odstąpienia od umowy termin rozpoczyna się najwcześniej po otrzymaniu podpisanego umowy kredytowej
Dziś otrzymałem drugą ofertę porównawczą od IngDiba, pierwsza to 2% na 10 lat od razu, a teraz zaoferowali mi 1,75% na 10 lat, reszta warunków umowy jest dla mnie w porządku.
Teraz dla mnie pojawia się pytanie, czy powinienem zaakceptować tę ofertę, czy ponownie negocjować warunki, czy też od razu powinienem podjąć kroki prawne.
Jeszcze jedno pytanie, jak to będzie wyglądało, jeśli zdecyduję się na pozew i wygram, w jaki sposób będą obliczane raty, które zapłaciłem od odstąpienia od umowy do zwycięstwa w procesie sądowym, czy zostaną odjęte od kredytu bez odsetek czy jak to będzie obliczone.

Pozdrawiam

Napisany przez lelo44
[cytat=ducnici">
banksterskiego lobbysta raportuje....między innymi dotyczące sprawy materacy....

https://www.fc-heidelberg.de/daten/b...6_23637486.pdf
[/cytat]
Jak piękne i obłudne pochwałę orzeczenia Sądu Najwyższego w sprawie materacy tutaj usłyszeć, tylko po to, by zaraz dodać: Jednakże coś innego prawdopodobnie ma zastosowanie w przypadkach aktualnie istotnych dla sektora kredytowego. O, naprawdę? Dziwne tylko, że pozytywne wyroki dotyczące odwołań od kredytów, które jasno odnoszą się do orzeczenia w sprawie materacy, się mnożą, np.: LG Stuttgart, wyrok z dnia 23.03.2016 r., nr sygn. 21 O 282/15; OLG Frankfurt, wyrok z dnia 27.04.2016 r., nr sygn. 23 U 50/15; OLG Brandenburg, wyrok z dnia 01.06.2016 r., nr sygn. 4 U 125/15.

Napisany przez Harley

Cześć,
ponownie chciałbym poprosić o Wasze opinie. Dostałem od IngDiba pouczenie o prawie do odstąpienia, termin rozpoczyna się najwcześniej po otrzymaniu podpisanego umowy kredytowej.
Dostałem dzisiaj drugą ofertę porównawczą od IngDiba. Pierwsza była od zaraz 2% na 10 lat, a teraz zaoferowali mi 1,75% na 10 lat, pozostałe warunki umowy są dla mnie akceptowalne.
Teraz mam dylemat, czy powinienem zaakceptować ofertę, czy spróbować jeszcze raz negocjować, czy może od razu skierować sprawę do sądu.
Mam jeszcze jedno pytanie: jak to wygląda, jeśli teraz zdecyduję się na pozew i wygram, jak ma się to do rat, które zapłacę od czasu odstąpienia do wygranej w sądzie? Czy zostaną one odjęte od kredytu bez odsetek, czy jak to zostanie obliczone.

Z poważaniem,

Trochę trudno mi jest doradzać bez znajomości warunków pożyczki. Na pewno znasz aktualne oferty. Top warunki w najlepszych instytucjach to obecnie 1% na 10 lat. W tym świetle 1,75% wydaje się być bardzo niską ofertą. Z drugiej strony różnica pomiędzy 50% a 90% obciążeniem może przynieść różnicę nawet do 1% w oprocentowaniu.
Oblicz swoje indywidualne obciążenie procentowe na podstawie wartości rynkowej i pozostałego zadłużenia i porównaj to z ofertami na rynku przy identycznym obciążeniu.

W przypadku (grubych błędów) w Twoim WRB, w przypadku porównawczym zdecydowanie nie powinieneś akceptować mniej niż obecne rynkowe oprocentowanie. Wtedy rezygnujesz już z korzyści związanej z odsetkami. Oprocentowanie na przykład o 0,5% wyżej niż obecne oprocentowanie na 10 lat to nic innego jak ukryta opłata za korzystanie w wysokości 5%.

Napisany przez bolek75
Czy wartość zastawu można obliczyć na podstawie bieżącej wartości rynkowej?

Jak to jest. Kupiłem Dom sprzed 6 lat z licytacji komorniczej. Została sporządzona opinia biegłego, w której wartość budynku i wartość gruntu zostały obliczone osobno, zgodnie z wymaganiami licytacji komorniczej. W ciągu ostatnich 5 lat wartości gruntów w naszym regionie wzrosły ponad dwukrotnie. Dom ma 10 lat, moim zdaniem nie stracił dużo, jeśli w ogóle wartości. Jeśli teraz potrzebuję nowego finansowania na podstawie raportu wartości rynkowej, czy mogę zakładać, że wzrost wartości gruntu będzie uwzględniony przy ustalaniu wysokości zastawu?

Napisany przez Harley

Jak określić wartość zastawową na podstawie bieżącej wartości rynkowej?
Jeśli teraz potrzebuję nowego finansowania z powodu wartości rynkowej, czy mogę założyć, że wzrost wartości gruntu wpłynie na określenie wysokości zastawu?

Ponieważ w przypadku samodzielnie zamieszkałych budynków mieszkalnych wartość rynkowa wynika z wartości gruntu i budynku, wartość rynkowa powinna odpowiednio wzrosnąć w przypadku znacznego wzrostu wartości gruntu.

Warto zauważyć, że niektóre banki stosują własne schematy obliczeniowe dotyczące obiektów z licytacji. Tak więc, na przykład, doświadczyłem sytuacji, w której wartość rynkowa nie była ustalana na podstawie wartości z ekspertyzy, lecz na podstawie znacznie niższej najwyższej oferty.

Napisany przez 3eugh
Czym nowej bankowi finansującemu przeszkadza, czy Dom pochodzi z licytacji, od babci czy spadł z ciężarówki? Ważne jest, aby bank znał kluczowe dane do wyceny. Niektóre banki i tak wysyłają rzeczoznawcę, ale w tej kwestii noelmaxim na pewno może napisać coś bardziej rzetelnego.

Napisany przez Harley

Dlaczego nowo finansowanej bankowi ma przeszkadzać, skąd pochodzi Dom - czy to z licytacji komorniczej, czy od babci, czy też spadł z samochodu?

Banki mają swoje zasady dotyczące udzielania kredytów hipotecznych, które mogą się znacznie różnić między poszczególnymi bankami. Co zrobisz, jeśli bank powie: Nie interesuje nas ekspertyza sądowa. Przyjmujemy ofertę najwyższą jako wartość rynkową?

W takim przypadku możesz poszukać innego banku i mieć nadzieję, że ten będzie dokonywał innej oceny.

Napisany przez 3eugh
Oczywiście, rozumiem, ale miałem na myśli coś innego: Jeśli ocena banku byłaby zła (relatywnie) tylko dlatego, że wie, że nieruchomość została nabyta na licytacji, ale tak naprawdę nie musi/woli wiedzieć, że licytacja była w grze, czy nie byłoby szkoda niepotrzebnie wspominać o licytacji? Jeśli w drobnym druku wspomnienie o licytacji jest obowiązkiem albo nawet obowiązkiem kredytobiorcy, to musi on to zrobić. Ale co w innym przypadku?

Napisany przez Harley

Jasne, ale mam na myśli coś innego: Jeśli ocena banku jest tak słaba (relatywnie) tylko dlatego, że wie, że nieruchomość została nabyta na drodze egzekucji komorniczej przez obecnego właściciela, ale w zasadzie nie musi/nie chce wiedzieć, że była zaangażowana egzekucja komornicza, czy nie byłoby szkoda bez potrzeby wspominać o tym egzekucji komorniczej? Oczywiście, jeśli w drobnych drukach jest to obowiązkiem czy nawet powinnością kredytobiorcy, to musi on to spełnić. Ale jeśli nie, to co wtedy?

W dziale II księgi wieczystej znajduje się notacja dotycząca egzekucji komorniczej. Nie da się tego ukryć.
Ale teraz zeszliśmy z tematu.
Nie wszystkich banków to przeszkadza. Po prostu poszukaj innego.

Napisany przez idalf
Dziś otrzymałem protokół posiedzenia przed Sądem Okręgowym w Bad Kreuznach.

Przypominam: Nasza umowa kredytowa została zawarta w 2008 roku / SPK z przypisami i terminem rozpoczęcia biegu terminu najwcześniej ale bez klauzuli sprzedaży na odległość.

Zawarliśmy umowę za pośrednictwem maklera finansowego, a nasz adwokat również podnosił kwestię, że jest to umowa na odległość. Sąd nie podziela tego stanowiska. Jednak nie chodzi o maklera, a o to, że

Zdaniem sądu zawarcie umowy pożyczki w tej wysokości za pomocą tylko środków komunikacji na odległość jest mało prawdopodobne.

No cóż, koszykarze i spółka robią to pewnie w inny sposób....

W jednym z wniosków ubogacamy się o zwrot naliczonych od nas od daty odstąpienia płatności wraz z odsetkami (korzyści). Sędzia wypowiada się na ten temat:

.... porozmawialiśmy z przedstawicielami stron, że w odniesieniu do ciągłych płatności powód proponuje rozwiązanie różniące się od poglądu Federalnego Sądu Sprawiedliwości w odniesieniu do możliwości kwantyfikacji.

Co chciał dokładnie przekazać tym słowami?

Ponadto, sąd uznaje, że dochodzi do nadużycia prawa i pozwana może powołać się na rozporządzenie dotyczące informacji w BGB.

No cóż, Sąd Apelacyjny, do zobaczenia podobno. Wyroki LG zostaną ogłoszone w sierpniu.

Pozdrowienia

Napisany przez Harley
A co mnie obchodzi Federalny Sąd Sprawiedliwości. Przecież nie pozwolę im narzucić mi, co jest nadużyciem prawa!
Niewiarygodne!

Być może Sąd Krajowy powinien również ponownie rozważyć definicję handlu internetowego. Do tego zalicza się nie tylko środki łączności na odległość, ale też korespondencja pocztowa... drodzy sędziowie krajowi.

Napisany przez 3eugh
I co właściwie ma do tego wysokość kwoty pożyczki, czy chodzi o sprzedaż na odległość (czyli mowa o środkach telekomunikacyjnych?) czy nie? Bardzo dziwne jest również to, że sędzia napisał tylko, że jest to tutaj dalekosiężne, ale bez bliższego uzasadnienia. No więc, ruszamy do Sądu Wyższego...

Napisany przez kreis96
Stopa zwrotu obrotu z nowym, historycznym ujemnym kursem, teraz wynosząca -0,06%, zobacz
https://www.finanzen.net/zinsen/Umlaufrendite

Napisany przez Harley

Umlaufrendite mit neuem, historischen Minus-Kurs, jetzt auf -0,06%, siehe
https://www.finanzen.net/zinsen/Umlaufrendite

W Danii krótkoterminowe stopy procentowe kredytów hipotecznych są już ujemne. Przy -2% na 30 lat stałych również sięgnę po to.

Napisany przez 2RAM

Nowy temat

Moim zdaniem brakuje tutaj informacji, że umowy dotyczące limitu kilometrów również mogą zostać odwołane (zazwyczaj zawierane z bankiem Leasingowym).

Napisany przez OnkelP
Cześć,

Czy przy rozliczeniu zwrotnym należy również zwrócić udzielone dotacje (KfW i L-Bank)? Bank mówi tak, mój adwokat mówi nie.

Napisany przez NaTwoim13
Pod względem prawnym są to odrębne umowy, KfW raczej należy również traktować inaczej niż środki finansowe państwowe.

W zasadzie bank - jeśli nie zostanie odwołany - zajmie pierwsze miejsce ze swoim pośrednictwem w kredycie KfW, za który ponosi odpowiedzialność, co samo w sobie może być niekorzystne dla restrukturyzację finansowania w innym banku.

L-Bank nie ma tak naprawdę nic wspólnego z bankiem finansującym, ponieważ zazwyczaj wnioskują one o niego oddzielnie i niezależnie od głównego finansowania, zajmując drugorzędne miejsce.

Jeśli te kredyty nie zostaną skutecznie odwołane, zachowują swoją legalność.

Napisany przez OnkelP
Dziękuję za odpowiedź. Mam ogółem 6 umów kredytowych, z czego 2 bezpośrednio z L-Bank i 4 z Sparkasse, spośród których 3 zostały sfinansowane środkami KfW. Otrzymałem dotacje do jednej z umów kredytowych z L-Bank (pożyczka opcji) i do jednej z umów kredytowych z Spk (Kfw Energieeffizient sanieren). Cofnięcie tych kredytów opłacałoby się tylko wtedy, gdybym nie musiał zwracać dotacji. Obie umowy kredytowe z L-Bank są zabezpieczone pierwszym rangą hipoteką. Jeszcze nie złożyłem odwołania, ale najpierw starałem się osiągnąć porozumienie bez odwołania. Teraz muszę zdecydować, które kredyty cofnę, ponieważ bez odwołania nie ma wystarczającej zachęty do osiągnięcia porozumienia. Co do pytania, czy możliwe jest refinansowanie, jeśli hipoteka L-Bank pozostanie w mocy, otrzymałem różne informacje. Wydaje się, że częściowe przeniesienie hipoteki jest możliwe, ale nie wiem, czy bank musi to zrobić. Wydaje się, że to wszystko jest ryzykiem.

Napisany przez 3ducnici
@Noelmaxim

Pytanie do Ciebie jako specjalisty ds. finansowania:

Czy kredyt udzielony przez kasę oszczędnościową w ramach udzielonej pożyczki mieszkaniowej w dokumencie umowy z pożyczką mieszkaniową, z zawartym jednocześnie i jednocześnie uzgodnionym wstępnym finansowaniem/kredytem pośrednim, powinien być traktowany jako samodzielny kredyt?

Numer konta kredytowego jest taki sam jak numer umowy oszczędnościowej i numer pożyczki mieszkaniowej.

Kasa oszczędnościowa różnie to określa, że po przydzieleniu umowy oszczędnościowej kredyt zostanie spłacony poprzez korzystną dla klienta pożyczkę mieszkaniową. - Twoja umowa oszczędnościowa zostanie przydzielona dnia dd.mm.rrrr. W tym momencie zlikwidujemy nadwyżkę środków w ramach kredytu pośredniego i pozostający kawałek tego kredytu będziemy obsługiwać jako pożyczkę mieszkaniową. - z powodu przydzielenia Twojej umowy oszczędnościowej na dzień 31.08.2009 spłaciliśmy część Twojego kredytu pośredniego z nadwyżki środków i resztę zamieniliśmy na pożyczkę mieszkaniową. - w wyciągu z konta wypłata BSD jest zapisywana jako „Umschuldung Zwischenkredit" na kwotę 6.xxx euro - Natomiast wypłata 1x.xxx euro nie jest uwzględniana na koncie oszczędnościowo-pożyczkowym pod numerem umowy oszczędnościowej xxxxxxxxx/-xxx. - W osobnym wyciągu z konta „pożyczka pośrednia" wypłata powyżej 1x.xxx euro, przeniesienie salda oszczędnościowego w wysokości 5.xxx euro oraz przekształcenie w pożyczkę mieszkaniową na sumę 6.xxx euro są podane, podobnie jak informacja o spłacie kredytu pośredniego

Spłata kredytu pośredniego w kwocie 1x.xxx euro moim zdaniem jest jasnym oświadczeniem. 1x.xxx euro zostało spłacone. Bez znaczenia przez co.

Według słownika Duden, spłata jest synonimem terminu Tilgung

https://www.duden.de/rechtschreibung/Abloesung

Napisany przez 3eugh
Przepraszam, jeśli to jest już znane: LG Bonn, 09.11.2015 - 17 O 206/15

PS: Znalazłem to na dejure i właśnie zauważyłem, że jest to również wymienione na test.de:

Bank DSL, dział Deutsche Postbank AG, umowy z dnia 22.04.2005 i z dnia 15.09.2010
Wyrok Sądu Okręgowego w Bonn z dnia 09.11.2015 r.
Numer akt: 17 O 206/15 (nieprawomocne, bank złożył apelację)
Przedstawiciel powoda: adwokaci MZS, Düsseldorf

Jak myślisz, co się tam dalej działo?

Napisany przez Geldsparer 1
Cześć,

miałem w tym tygodniu termin w LG Bonn przeciwko DSL-Bank. Niestety nie poszło to tak, jak oczekiwałem ja i mój prawnik. Liczyliśmy na kompromisową ofertę banku bez opłaty za udzielenie kredytu.

LG Bonn zmieniło swoje stanowisko ze względu na nieopublikowany jeszcze wyrok OLG w Kolonii z kwietnia 2016 r. Oznacza to, że mój przypadek jest trochę za późno. Rozmawiam teraz z moim prawnikiem, jak dalej postępować. Mam ubezpieczenie od opłat sądowych i mam nadzieję, że będzie ono działać w kolejnej instancji.

Jestem trochę zniechęcony, ponieważ liczyłem na szybkie zakończenie. Mam jeszcze wystarczająco dużo innych spraw do załatwienia...

Miłego weekendu

Napisany przez 3ducnici

........

LG Bonn zmieniło swoje stanowisko na podstawie jeszcze nieopublikowanego wyroku OLG Köln z kwietnia 2016 roku. .......

czyli co to oznacza?

Cytat od Geldsparer 1

Jestem trochę sfrustrowany, ponieważ miałem nadzieję na szybkie zakończenie. ....

Miłego weekendu

Podobnie...

oznacza to?

Również ...

Do tego momentu miałem tylko informację, że ocena WRB zmieniła się z powodu postanowienia OLG w Kolonii. Mamy teraz 2 tygodnie na wyjaśnienie naszego punktu widzenia. Do tego czasu będziemy mieć wiedzę na temat postanowienia OLG. Być może mój prawnik będzie w stanie zmienić punkt widzenia LG w Bonn.

Następny tydzień przyniesie więcej. Mam nadzieję, że z numerem akt.
Jak napisałem, liczyłem na szybkiego wróbla. Świt nie jest moim celem.

Napisany przez 3eugh
Daję Ci „T” i mimo wszystko życzę Ci dalszych sukcesów, cierpliwości i dużo dobrego humoru.
Wszystkim życzę miłej soboty i niedzieli!

Daję Ci T i życzę Ci dalszych sukcesów, cierpliwości i dobrych nerwów.
Wszystkim Wam życzę miłej soboty i niedzieli!

Z telefonem komórkowym nie jest tak łatwo.
Niemniej jednak dziękuję za T. Będę je szanować!

Napisany przez 3eugh
Cześć, znam ten problem. Szczególnie że edytor na moich urządzeniach mobilnych czasami zachowuje się dość kapryśnie. Czasami pomaga przełączenie się na tzw. standardowy edytor (za pomocą symbolu A/A w lewym górnym rogu edytora). U mnie działa tylko w ten sposób przy wstawianiu tekstu na urządzeniach mobilnych.

Przepraszam za odchylenie się od tematu...

Czy mógłbyś nam jeszcze powiedzieć, co LG (lub OLG/Senat) w przypadku Twojego WRB już nie uważa za błędne? Dzięki!

Zgłoszę się w ciągu tygodnia i przekażę informacje

Napisany przez kreis96

W Danii stopy procentowe odnośnie krótkoterminowych kredytów hipotecznych są już ujemne. Przy wartości -2% na 30 lat, również bym zdecydował się na to.

@Harley
która konkretna bank w Danii oferuje taki produkt?

Napisany przez Harley

@Harley
która bank w Danii konkretnie to robi?

To doskonała artykuł ze Handelsblatt. (przedostatni akapit) Żadna konkretna instytucja nie jest wymieniona.

https://www.handelsblatt.com/politik/...2966772-2.html

Napisany przez 3eugh
Czym właściwie bank ma zyskując wydając pożyczki i płacąc klientowi odsetki? Nie pojmuję tego.

Napisany przez Harley

Co zyskuje bank, udzielając pożyczek i jeszcze płacąc klientowi odsetki? Nie rozumiem tego.

W naszym szalonym świecie oprocentowania chyba nie chodzi już o osiąganie zysku, a jedynie minimalizację strat.
Duński bank centralny ma najwyższą stopę ujemną w Europie -0,75%, obok Szwajcarii. Bank, który przechowuje duże ilości gotówki, wychodzi więc z mniejszą stratą, jeśli np. pożyczy ją na -0,05%, niż trzymając ją na koncie w banku centralnym.

Tak przynajmniej rozumiem tło sytuacji.

Napisany przez Dubidu
Cześć wszystkim,

otrzymałem złą wiadomość z 23. OLG FFM.

W decyzji przeciwko DiBa napisano:

Mój odwołanie, chociaż nie jest przedawnione ani sprzeczne z prawem, ostatecznie zostało uznane za bezzasadne.

Ponieważ występują tylko niewielkie zmiany treści i gramatyki.

Edycja tekstu, taka jak zmiana słownictwa, nie ma miejsca.

Możesz = ja mogę/my możemy

dwa = 2

E-Mail = e-mail

nas = ING-DiBa AG

Nieistotne jest również to, że nagłówek „Pouczenie o prawie odstąpienia od umowy” jest poza ramką.

Sąd zalecił mi więc wycofanie odwołania.

Mój prawnik jest teraz na urlopie, nie mogłem jeszcze z nim porozmawiać.

Zastanawiam się, czy można jeszcze w grę wchodzić sprawa z dokumentem umowy, ponieważ mam tylko „ofertę umowy”.

Bardzo bym się ucieszył z opinii lub sugestii.

Pozdrowienia

Dubidu

Napisany przez 3ducnici

Witajcie,

Dostałem złą wiadomość od Sądu Okręgowego Frankfurtu z dnia 23-go.

W decyzji przeciwko DiBa było napisane:

Że chociaż moje odwołanie nie jest przedawnione ani nie jest nadużyciem prawa,

to ostatecznie apelacja jest bezzasadna.

Ze względu na niewielkie korekty treściowe i gramatyczne.
Edycja tekstu, takie jak zmiana słownictwa, nie jest możliwa.

Mogą Państwo = Mogę/wir können
dwa = 2

E-mail = e-mail

nam = ING-DiBa AG

Nieistotne jest też, że nagłówek Instrukcja odstąpienia od umowy znajduje się poza ramką.

Wnioskował więc Sąd o wycofanie apelacji.

Mój adwokat jest obecnie na urlopie, nie miałem jeszcze z nim możliwości porozmawiania.

Zastanawiam się, czy można jeszcze wciągnąć do gry kwestię umowy, ponieważ posiadam jedynie ofertę umowy.

Proszę o opinie lub sugestie.

Pozdrowienia,
Dubidu

Czy posiadasz potwierdzenie
RSV z zabezpieczeniem?

Napisany przez Harley

Witajcie razem,

otrzymałem złą wiadomość od OLG FFM z dnia 23.

W decyzji przeciwko DiBa było napisane:

Że moje odwołanie nie jest przedawnione ani niegodziwe,

ale w rezultacie apelacja jest nieuzasadniona.

Ponieważ występują jedynie niewielkie korekty merytoryczne i gramatyczne.
Nie ma mowy o edytowaniu tekstu czy zmianie słownictwa.

Możecie = Ja mogę/my możemy
dwa = 2

E-mail = e-mail

nam = ING-DiBa AG

Nie stanowi również przeszkody fakt, że nagłówek Pouczenia o prawie do odstąpienia od umowy znajduje się poza ramką.

Senat zalecił mi więc wycofanie apelacji.

Zastanawiam się, czy warto doprowadzić do sytuacji związanej z dokumentem umowy, ponieważ mam jedynie ofertę umowy.

Czy te zmiany są szkodliwe, czy nie, ostatecznie jest kwestią oceny, którą każdy sąd może rozpatrywać inaczej. Jeśli masz polisę ochrony prawnej, a skarga przekracza 20 000 EUR, powinieneś zwrócić się do Sądu Najwyższego o opinię za pomocą NZB - zakładam, że nie zostanie dopuszczona rewizja - do tego celu. Często zdarza się, że Sąd Najwyższy formułuje zupełnie inne oceny niż panie i panowie z OLG.

Sąd Najwyższy już raz zdecydował, - wyrok z dnia 1.12.2010 - VIII ZR 82/10 - że w przypadku pominięcia nagłówka: Pouczenia o prawie do odstąpienia od umowy oraz podtytułów, WRB jest nieważne. Co do pytania, czy nagłówek może znajdować się także poza ramką, jak dotąd nie wypowiedział się na ten temat.

Napisany przez Dubidu
Jestem płatnikiem, ale BGH jest uwzględnione. Skarga wynosi ponad 20 000,--

Napisany przez 3ducnici

Jestem płatnikiem samodzielnie, ale Sąd Najwyższy jest zaplanowany.
Skarga wynosi ponad 20 000,--

ok, ponieważ to jest już niemal odpowiedź.... teraz pytanie, jak wysoko oceniasz szansę, że IngDiBa oraz reszta świata bankowości pozwoli Sądowi Najwyższemu ocenić tę pouczającą informację?

Dlatego... będę działać z zasady Teraz dopiero się zacznie!....

I oczywiście należy uwzględnić ofertę umowy.... Sąd Najwyższy może jedynie ocenić to, co zostało wcześniej przedstawione....

Więc teraz trzeba dodać całą możliwą argumentację prawną...

Napisany przez Dubidu
Tak więc chciałbym kontynuować w tej sprawie, dlatego będę wdzięczny za wszelkie wskazówki lub opinie w tym kierunku.
  • 1
  • 283
  • 284
  • 285
  • 286
  • 287
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata