Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: 445 000 kredyt przy 35 tys. własnych środków i 4500 netto - propozycje finansowania?

Napisany przez bobodda

Nawet z lokatą terminową można było osiągnąć znacznie wyższy zwrot w tym czasie. Aby to zauważyć, nie trzeba być profesjonalistą. Wystarczy mieć 3 kwalifikacje: czytanie, rozumienie, liczenie na palcach.

A gdyby, gdyby, to by rowerem jechał.
Czy tu nie jesteśmy w poście, gdzie komuś zalecono z R A Z U to zrobić?
Gdzie obecnie można dostać takie dobre oprocentowanie?
Wystarczy tylko umieć czytać, liczyć i przede wszystkim być realistą, który nie marnuje czasu na marzenia z przeszłości.
Podróże w czasie mi nieznane.
Jeśli znalazłeś sposób, daj mi znać.
Z góry dziękuję!

Re: 445 000 kredyt przy 35 tys. własnych środków i 4500 netto - propozycje finansowania?

Napisany przez bobodda

Mała uwaga, hausbauwest.
Chcemy tutaj pomagać, a szczególnie ty zawsze lubisz odnosić się do siebie i pokazywać, jak można zrobić lepiej, jak ty to zrobiłeś, jak powinno się to zrobić. Interpretuję twoje wpisy, w których chciałeś pokazać, jak robić to prawidłowo, przynajmniej tak, a dla ciebie to również jest podstawa twojej krytyki, w przeciwnym razie nie wiem, dlaczego opowiadasz nam swoją drogę, podczas gdy drogi innych ludzi, które uważasz za błędne i ryzykowne, chociaż ich nie znasz, mogą mieć zupełnie inną filozofię życiową.
Chciałbym dodać jedną rzecz. Myślę, że zrozumiesz, że nie będę rekomendował moim klientom życia wstrzemięźliwego przez 10 lat i inwestowania w GmbH, aby zaoszczędzić wystarczająco dużo kapitału własnego. Uważam tę drogę za dobrą, ale jako porada jest ona zupełnie nieodpowiednia, większość uczestników tutaj nie chce tego czytać ani nie chce tego zrozumieć jako pomoc, czy też dostawać takie oferty. Jeśli będziesz osądzać na podstawie swojej wiedzy, to z mojego punktu widzenia w przyszłości lepiej będzie, jeśli będziesz proponować i kwestionować więcej, niż ciągle wszystko, co brzmi trochę ryzykownie, potępiać, obrażać i poniżać. Zauważ, ryzyko powinno być pokazywane, omawiane i dyskutowane, ale nie nakazywane, przypisywane i wrzucane pod nos!
Tak jak ty poszedłeś drogą do GmbH (co uważam za dobre i w porządku) i podjąłeś pewne ryzyko, zdefiniowałeś je dla siebie jako OK/akceptowalne, tak inni ludzie, zdając sobie sprawę z własnej siły nabywczej, zdolności obsługi kapitału oraz swojego podejścia do życia/otoczenia życiowego, określają i definiują swoje ryzyko i priorytety, decydując się na zakup nieruchomości, być może nawet bez znacznego kapitału własnego, a banki wspierają ich w tej decyzji.
Nawiasem mówiąc, Honey kiedyś opowiedział dokładnie taką samą historię o sobie, na marginesie.

Na punkt!
Brawa!!!

Napisany przez Malapascua

Wygląda na to, że coś źle robię, więc powinienem natychmiast pójść do swojego szefa i zapytać, dlaczego dostaję tak małą pensję za pracę, którą tutaj wykonuję!
Wygląda na to, że nasz dyrektor administracyjny, szef lekarzy oraz starsi lekarze nadal zarabiają około 100 tys. rocznie, ale wszyscy inni ledwo wiążą koniec z końcem z kwotami od 30 do 50 tys. rocznie.

Tak - jako lekarz praktycznie nic się nie zarabia, jeśli się nie prowadzi własnej praktyki. Mamy tutaj elektryka domowego, który zarabia prawie o 50% więcej niż jego żona, która jest lekarzem stażystą.

Południowe Niemcy, kiedy to słyszę, od razu mi niedobrze. Ta przepaść między wschodem a zachodem się po prostu nie kończy. Chcemy Unii Europejskiej z wieloma porozumieniami/krajami i gospodarnością, a nawet w swoim własnym kraju nie możemy stworzyć równości między nowymi i starymi landami. A co dopiero mówić o systemie edukacyjnym!

Równość nie jest stanem, do którego należy dążyć. Zagłębie Ruhry doświadczyło pełnej zmiany strukturalnej i dziś w wielu miejscach po prostu przeraża, wschodnie Niemcy mogły przez wiele lat doświadczać życia w rajskim państwie socjalnym. Na wyzdrowienie po tym potrzeba setek lat.

Reszta to wychowawcy, mechanicy samochodowi (również mistrz w Mercedes Benz), zawody związane z handlem, itp. Dzięki naszym 6,400 EUR netto (4,000 ja + 1,400 żona + 1,038 zasiłek rodzinny) możemy żyć wygodnie, ale nie jesteśmy bogaci.

Mogę zaoszczędzić zdecydowanie za mało. Moim celem jest skończyć przed 50-tką, a przy takiej kwocie nie ma na to w życiu szans. Zarobki w wysokości 5,400 EUR netto bez zasiłku rodziennego są bardzo niskie dla DINK-ów (Dwójka przychodu, żaden z dzieciaków).

Możemy coś odłożyć na potem (700 EUR/miesiąc), zbudować odpowiednie zabezpieczenie na starość (400 EUR/miesiąc) i pozwolić sobie na kilka więcej wizyt w restauracjach, to tyle.

Tak, zmuszanie mojej żony do pracy bardziej byłoby zbyt dużym obciążeniem. Kupno domu jest teraz praktycznie niemożliwe.

Albo wskazówka, po prostu powiedz Blackrockowi, że zaczynasz u nich pracę.
Zarządzają oni niemal 30 000 miliardami i nie wiedzą, gdzie ulokować tę kasę.

Pochodzą one głównie z funduszy indeksowych (Ishares, Vanguard,.. wszystkie należą do Blackrocka). Nie trzeba się zastanawiać, gdzie je ulokować, pieniądze będą automatycznie inwestowane.

Napisany przez bobodda

Przychodzą one praktycznie wyłącznie z funduszy indeksowych (Ishares, Vanguard,.. wszystkie należą do Blackrock). Nie trzeba się zastanawiać, gdzie zainwestować, pieniądze są automatycznie lokowane.

Dokładnie. Ryzyko zostaje przeniesione na kupujących ETF-y.
Ale z pewnością bardzo chcieliby punktować (i zarabiać), gdyby dostawali bezpieczne i dochodowe pomysły.
Hazardziści mogą działać lepiej lub gorzej.
Nawiasem mówiąc, offtop:
Osobiście uważam za dziwne, że inwestorzy posiadający fundusz indeksowy są zadowoleni, gdy ten spada tylko o odrobinę mniej niż benchmark. Przecież w końcu i tak jest to stratą.
Offtop 2:
Fundusze indeksowe prawdopodobnie będą tym, co spowoduje następny kryzys finansowy.

Napisany przez Batman_BU
więc lekarze rezydenci tutaj na Uniwersyteckiej Klinice dostają około 4 500 EUR miesięcznie w pierwszym roku. Jeśli pozostaną po prostu lekarzami rezydentami, w końcu, od 6. (?) roku zarabiają około 6 000 EUR. Wszystko bez dodatków za nocne dyżury i inne. W szpitalach publicznych zarobki są niemal identyczne.

Specjaliści zarabiają między 70 a 100 tys. EUR. Czyli też prawie nic.

A elektryk domowy (cokolwiek to znaczy) zarabia ponad 6 500 EUR miesięcznie... czyżby miał tylko pół etatu? Bo... za taką marną zapłatę nie poszedłbyś nawet na umówione spotkanie.

Masz może jeszcze kilka wiarygodnych przykładów z twojego otoczenia? Czy po prostu chcesz kontynuować trolling?

Napisany przez sammycm
@Malapascua zacznę od Ciebie. Gdzie mogę przesłać moje dokumenty?

Specjaliści earn między 70k a 100k. Czyli też praktycznie nic.

Tak, to jest słaby żart na tle wykształcenia. Tyle zarabiają inżynierowie w korporacjach, kiedy cały dzień spędzają w pozycji leżącej z 35-godzinnym tygodniem pracy. A ich średnie oceny raczej zbliżają się do 3 niż 1,0.

Elektryk domowy (cokolwiek to znaczy) zarabia więc ponad 6 500 EUR miesięcznie...

Tak, w większych korporacjach to całkiem możliwe. Spójrz sobie na układy zbiorowe pracy. Z dodatkami za wydajność, itp., z łatwością przewyższają wynagrodzenie lekarza. Bez studiów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata