- czw maja 24, 2007 6:51 am
Masz już dobre doświadczenia z tymi Mini-Longami
Nie do końca, mam dobre doświadczenia z dźwigniami na Holcimie (a oczywiście również z HOLN)...
Te minilongi są produktami dla domowych inwestorów i tak naprawdę nie są przeznaczone dla inwestorów. Można to zauważyć po nieistniejących wolumenach. Są one po prostu proste w zrozumieniu i mają niewiele zmiennych. Jest to jednak również ich duża wada, ponieważ na przykład nie można sprytnie wykorzystać zmienności. Jeśli się da, i jeśli to się opłaca, i jeśli nie odwróci się...
Obecnie wolę minilongi od opcji wywoławczych, ponieważ nie chcę w nich zmienności, ponieważ w swoim oszacowaniu ryzyka uwzględniam możliwy spadek rynku o 5 do 10%, a nie chcę dodawać dodatkowego ryzyka związanego ze zmiennością. W lepszych czasach raczej unikam minilongów i wybieram opcje.
Doświadczenia konkretne:
Pozytywne:
Jeśli są oferowane ceny, to są one relatywnie uczciwe.
Obliczanie dywidendy było poprawne.
Relatywnie łatwe do przewidzenia
Negatywne:
Bardzo mały wybór: w przypadku HOLN mamy, sądzę, trzy longi z maksymalną dźwignią około 4. W przypadku międzynarodowych produktów handel przez Niemcy może przynosić korzyści dzięki większemu rynkowi.
Uważaj na spread. Czasami wynosi on ponad 10%
Ponieważ nikt nie interesuje się tymi minilongami, zazwyczaj książka zleceń jest pusta, a spread praktycznie nigdy się nie zmniejsza.
Market makerzy czasami śpią. Prawdopodobnie system działa automatycznie i poprawnie, dopóki nikt nic nie zmienia. Jednak przy każdym zakupie, który nie odbywa się w 100% zgodnie z życzeniami systemu, wprowadza się zamieszanie. Wtedy MM musi interweniować i być może zajęty czymś innym. Prawdopodobnie znowu problem z IT.
W pewnym momencie skorzystałem z okazji i zleciłem zakup. Jednak zlecenie po prostu nie zostało wykonane. Wtedy próbowałem z kolejnymi zleceniami, podczas gdy Holcim mocno rósł. Ludzie z Amro po prostu przestali uaktualniać ceny. Po kilku godzinach zdecydowali się zignorować i pomijać moje zlecenia, uaktualniając ceny. Moje zlecenia pozostały na papierze, ponieważ cena bardzo wzrosła.
Na podstawie powyższych opisów można sobie wyobrazić, jak wyglądałaby zdolność do działania w sytuacji kryzysowej.
Podczas szybkich ruchów intraday, ceny są zazwyczaj hamowane przez gumkę.
Gdy wolumen przekracza oferowany, nie można być pewnym, czy cała transakcja się powiedzie, ponieważ jest to również sytuacja wyjątkowa.
Nie chcę nikogo zniechęcać... Ale nie są one uniwersalnym rozwiązaniem, jak czasami mogą być postrzegane. Oprócz kosztów, które trzeba znaleźć lub można je znaleźć, rynek jest po prostu niewydajny. Większych zleceń nie zleciłbym za pomocą minilongów. Konkretnie, w przypadku HOLMG oferowany wolumen to 2000 sztuk, co daje około 7000 złotych. Lub można podzielić na pakiety po 2000 sztuk. Ale inwestowanie z dźwignią w HOLN może być opłacalne...