Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez Hanomag

... a oto alternatywa dla Sparda:

https://www.bbbank.de/homepage/kredi...bauxpress.html

Poniżej 1 % dla pożyczki zabezpieczonej do 60 %

Dla tych z nas, którzy są w stanie przejść przez tamtą listę kontrolną.

Nawiasem mówiąc, ceny nieruchomości w moim regionie wzrosły tak bardzo, że z łatwością pozostaję poniżej 60%.

Nie tylko w Twoim regionie. Przez ponad 10 lat zmartwiłem się, że moje wynajmowane nieruchomości nie przynosiły zysków przy oprocentowaniu rzędu 4,5 % i braku wzrostu wartości. Dziś jestem szczęśliwy: czynsze i ceny nieruchomości rosną, przy jednoczesnym silnym spadku oprocentowania.

Odnośnie warunków, wpisałem moje zapotrzebowanie finansowe w wysokości 515 000 € na 10 lat, przy 60% zabezpieczeniu i otrzymałem oferty czterech banków z oprocentowaniem poniżej 1 %:

Sparda Norymberga: 0,80%
PSD-Bank RheinNeckarSaar : 0,81 %
PSD-Bank Norymberga : 0,85 %
Degussa-Bank: 0,90 %

Chciałbym również ostrzec tych, którzy po kilku latach pracy z dobrymi dochodami nie byli w stanie zgromadzić kapitału własnego, aby teraz za wszelką cenę kupić nieruchomość. Po pierwsze, otrzymają gorsze warunki kredytu, a po drugie, istnieje ryzyko przepłacenia.

Co więcej, irytowałoby mnie płacenie oprocentowania w wysokości 2,0 % z powodu słabych wskaźników, gdy inna osoba może podpisać umowę poniżej 1,0 %.

Właściwie powinienem teraz sprzedać nieruchomość i gromadzić rezerwy na wypadek kolejnego krachu na giełdzie. Bo w końcu każda jednokierunkowa droga ma swoje miejsce.

Napisany przez sebkoch

@timbo...

Zastanawia mnie decyzja OLG KA. Ponieważ tam zasiada Schnauder, orędownik linii 2,5%...

Nie jest również jasne, czy odwołane pożyczki były zabezpieczone hipotecznie. Jeśli nie, jasne 5% powyżej stop procentowych.

Ponadto można przeczytać:

Różnica została następnie zwrócona przez Sparkasse. Przy obliczaniu korzyści dla kredytobiorców przyjęto stopę procentową wynoszącą 5 punktów powyżej stawki referencyjnej.

Nie jestem więc pewien, czy odsetki w wysokości 5% powyżej stawki bazowej odnoszą się wyłącznie do zwrotu zgodnie z §812 ff. BGB czy też sama RWZ została obliczona z oprocentowaniem 5% powyżej stawki referencyjnej i została zwrócona...

Był to IV senat, a Schnauder zasiada w innym (chyba XVII). Wyraźnie widać, że nie tylko we Frankfurcie i Düsseldorfie senaty nie są zgodne.

Napisany przez Inkasso-Henry
@Harley: Dziękuję za wskazówkę, musiałem w końcu się zarejestrować...

Napisany przez NaTwoim13
@Hanomag

Poinformuj nas, jeśli dla

- wynajętych nieruchomości
- jako inwestor kapitałowy
- kredyt kończący się w terminie (prawdopodobnie nie wybierzesz kredytu z równomierną spłatą kapitału)

otrzymałeś także te warunki. A co dopiero, skoro jest to wątek dotyczący odwoływania - czy ci odwołujący u banków również otrzymają te wspaniałe warunki.

Napisany przez lelo44
Teraz wątek zaczyna faktycznie trochę odchodzić od tematu. Faktem jest, w tym punkcie zgadzam się z noelmaxim, że wszystko zależy od indywidualnego przypadku, np. różne warunki finansowania nieruchomości do wynajęcia w zależności od banku, inna wycena wartości zastawu, itp. Ale myślę, że dyskusja na temat tego, kto, gdzie, kiedy otrzymuje jakie warunki i czy korzysta z pośrednika czy nie, nie musi być pogłębiana tutaj (zgadzam się z usunięciem/przeniesieniem mojego wpisu przez moderatora).

Napisany przez NaTwoim13
To już jest związane z tematem. Jako ekspert ds. finansowania, obszernie odpowiedziałem na temat i nie zbaczałem z niego.

No cóż, temat ten jest tu już właściwy, ponieważ dotyczy doświadczeń na czas po uznaniu WTR za skuteczny i kiedy zachodzi potrzeba refinansowania. W międzyczasie zdobyłem trochę doświadczenia dotyczące sposobów działania banków w zakresie refinansowania, a na początku tego wątku napominałem o tym wystarczająco wiele, nawet jeśli teraz moim celem jest zapewnienie, aby nie publikowano tu błędnych informacji fachowych, a w razie błędów, aby byłem w stanie je skorygować lub oznaczyć jako błędne w tej dziedzinie tematycznej.

Każdy najpierw widzi swoją własną sytuację. My tutaj w społeczności mamy przewagę, że możemy poznać inne przypadki. Ja jednak zajmuję się tym i bankami na co dzień, również - i to całkiem sporo - w przypadku refinansowania przez cofnięcie oświadczenia.

Napisany przez 3ducnici
O rany... co wy robicie z komara na słonia.

Wszystkim powinno być jasne, że ZAWSZE zależy to od indywidualnego przypadku, czy zostanie przyznane to czy inne oprocentowanie.

Dla mnie oprocentowanie Sparda-N jest po prostu miarą, czy oprocentowanie rośnie czy spada. Kiedy sprawdzam wartości w porównywarce na stronie biallo.de, to zazwyczaj Sparda-N zajmuje czołowe pozycje.

Oprocentowanie papierów wartościowych jest mi także znane, ale w pierwszym półroczu zupełnie to nie przyniosło efektów, że oprocentowanie spadło. Trwało to naprawdę długo, zanim oprocentowanie zostało obniżone.

Dla mnie temat jest właściwie zamknięty, będę w przyszłości również odnosił się do tego oprocentowania.

@Noelmaxim, jako niekwestionowany ekspert tutaj, mógłbyś również podać poziom oprocentowania dla trzech okresów, jeśli się zmieni. Możemy tu również ustalić kilka zmiennych, takich jak bank finansuje odwołujących się kredytobiorców, pożyczka udzielana jest na terenie całego kraju, minimalna kwota 100k, maksymalnie 60% udziału w obciążeniu, pierwszorzędowa, okresy spłaty 10, 15 i 20 lat...

Jeśli bylibyśmy w stanie codziennie, być może w osobnym wątku, zachować te dane, mielibyśmy zawsze przegląd, jak obecnie zmienia się poziom oprocentowania...

Napisany przez vissbuslabi
„Prawo do odstąpienia od umowy
Możesz odwołać swoje oświadczenie w ciągu dwóch tygodni (jednego miesiąca) bez podawania przyczyny w formie pisemnej (np. list, fax, e-mail). Bieg terminu do odwołania rozpoczyna się kolejnego dnia po otrzymaniu przez Ciebie
– egzemplarza niniejszego pouczenia o odstąpieniu od umowy
– dokumentu umowy, twojego pisemnego wniosku o zawarcie umowy lub odpisu dokumentu umowy lub wniosku o zawarcie umowy, nie wcześniej jednak niż w dniu zawarcia umowy. Zachowanie terminu odstąpienia wystarcza, jeżeli odstąpienie zostało wysłane na czas.“

W maju złożyłem odwołanie. Bank twierdzi jednak, że była to transakcja personalna i dlatego nie ma podstaw do błędu co do początku terminu...

Transakcja personalna.... Czy to jest decydujące, czy mimo to są szanse na sukces??

(Ponieważ także skutki odwołania są błędne. Na przykład 30 dni od wysłania oświadczenia woli zamiast 30 dni od wysłania oświadczenia o odstąpieniu.)

Napisany przez sebkoch
To ostatecznie dotyczy podstawowego pytania, czy pouczenie i jego wadliwość są oceniane czysto obiektywnie i abstrakcyjnie, czyli nie zależy to od tego, czy zostało źle zrozumiane w konkretnym przypadku, jak uznał Sąd Najwyższy już lata temu, czy czy należy to zmierzyć w konkretnym przypadku jednostkowym, jak obecnie uważają niektóre Sądy Apelacyjne.

Napisany przez Hanomag

@Noelmaxim, jako że jesteś tu niekwestionowanym ekspertem, mógłbyś podzielić się z nami stopami procentowymi dla trzech różnych okresów, jeśli się zmienią. Możemy też określić kilka zmiennych, takich jak: bank finansuje rezygnujących z umowy kredytowej, pożyczka udzielana jest na terenie całego kraju, minimalna kwota 100k, do 60% wartości nieruchomości, pierwszorzędowa, okres kredytowania 10, 15 i 20 lat...

Jeśli co tydzień będziemy to zapisywać, być może w odrębnym wątku, będziemy mieć zawsze podgląd na to, jak zmieniają się stopy procentowe...

W związku z tym inny użytkownik podzielił się następującymi informacjami na temat wartości zabezpieczenia hipotecznego, które moim zdaniem pasują tutaj doskonale:

Przy obliczaniu odsetek kredytowych zawsze brany pod uwagę jest wartość zabezpieczenia hipotecznego.
Wartość zabezpieczenia określa, jak wiele procent wartości nieruchomości (z punktu widzenia finansisty) musi zostać udzielone jako kredyt.
W Państwa przypadku potrzebują Państwo ponad 100%, ponieważ muszą Państwo także sfinansować (części) koszty uboczne zakupu (podatek od nabycia nieruchomości i opłata notarialna około 7%, ew. prowizja maklerska do 6% = do 39.000 EUR)

Zrozumiałe jest, że ryzyko dla udzielającego pożyczki jest większe, gdy jego zabezpieczenie nie pokrywa nawet kwoty kredytu.
Powyżej 80-90% stopy procentowe zaczynają gwałtownie rosnąć.

Powinni Państwo na pewno mieć świadomość tego, gdy podejmują Państwo tę decyzję.

Napisany przez Kokosnuss
Cześć wszystkim!

Wreszcie, po długim okresie podglądania, postanowiłem również się zarejestrować.

Na początek chciałbym powiedzieć, że robiacie tutaj niesamowitą robotę!!! Wielkie brawa dla Was wszystkich (za kilka przykładów: ducnici, eugh, sebkoch itp.), prawdziwie niesamowite... Nie chcę nawet wiedzieć, ile innych cichych obserwatorów też pomogliście swoimi szczegółowymi wyjaśnieniami...

Teraz co do mojej obecnej sprawy, mam nadzieję, że ktoś mi pomoże:
W tej chwili trochę się gubię, czy mój tekst o odstąpieniu od umowy zawiera też błędy do zakwestionowania. Umowa kredytowa zawarta w kwietniu 2011 r., Bank Sparda.

Tekst o odstąpieniu od umowy (niestety nie udało mi się go zeskanować) znajduje się pod punktem 11 w tekście ciągłym, bez obramowania, wyróżnienia czy innych oznaczeń specjalnych w stosunku do reszty tekstu umowy.

11. Informacja o odstąpieniu
Prawo do odstąpienia
Kredytobiorca może odstąpić od swojego oświadczenia w ciągu 14 dni bez podawania przyczyny w formie pisemnej (np. list, faks, e-mail).
Termin rozpoczyna się po zawarciu umowy, lecz nie wcześniej, niż kiedy kredytobiorca otrzymał wszystkie obowiązkowe informacje zgodnie z § 492 ust. 2 BGB (np. informacje o rodzaju kredytu, kwocie kredytu netto, okresie trwania umowy).

Kredytobiorca otrzymał wszystkie obowiązkowe informacje, gdy znajdują się one w kopii przystosowanej dla kredytobiorcy jego wniosku lub w kopii umowy kredytowej przeznaczonej dla kredytobiorcy lub w kopii jego wniosku lub umowy kredytowej udostępnionej kredytobiorcy. Kredytobiorca może zostać poinformowany w formie pisemnej o obowiązkowych informacjach, które nie zostały umieszczone w treści umowy; w takim przypadku termin odstąpienia wynosi jeden miesiąc. Kredytobiorca musi zostać ponownie poinformowany o rozpoczęciu terminu odstąpienia w przypadku uzupełnienia obowiązkowych informacji.

Aby zachować termin odstąpienia, wystarczy wysłać odstąpienie na czas. Odstąpienie należy wysłać pod adres:

Sparda (wszystkie dane - w ramce)
Tele.. (wszystkie dane - w ramce)

Skutki odstąpienia
W ciągu 30 dni kredytobiorca musi zwrócić kredyt, jeśli został już wypłacony, oraz zapłacić ustaloną stopę procentową od czasu wypłaty do zwrotu kredytu. Termin rozpoczyna się od wysłania oświadczenia o odstąpieniu. Za okres między wypłatą a zwrotem kredytu przy pełnym wykorzystaniu kredytu należy płacić opłatę odsetkową w wysokości 15,33 euro za dzień. Ta kwota zmniejsza się proporcjonalnie, jeśli kredyt został wzięty tylko częściowo.

Jeśli kredytobiorca udowodni, że wartość jego korzyści z użytkowania była niższa niż stopa procentowa umowy, musi zapłacić tylko niższą kwotę. Może to mieć miejsce np. gdy standardowa stopa procentowa była niższa niż umowna stopa procentowa.
Kredytobiorca musi również zwrócić koszty, jakie kredytodawca ponosił w stosunku do organów publicznych i których nie może odzyskać.

Mam nadzieję, że będziecie w stanie mi pomóc, bo moje myśli krążą w kółko...

Napisany przez mapoe
Po ostatnich wyrokach Bundesgerichtshof (BGH) Sparkassen już zaczęły próbę taniego wyciągania. Wygląda na to, że teraz również ING-DiBa zmieniła swoją strategię. Taka sama i moim zdaniem bardzo ostrożna formułka w kilku otrzymanych przez nas ofertach porównawczych dla odwołujących się brzmi: „Nie widzimy, że nie zostaliście właściwie poinformowani o swoim prawie do odwołania. Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi obowiązującymi w chwili zawarcia umowy zostaliście pouczeni o swoim prawie do odwołania. Niemniej jednak dążymy do ugody. Dlatego robimy wyjątek: proponujemy porozumienie na następnych stronach - z uprzejmości i bez uznania jakiejkolwiek prawnego obowiązku oraz bez prejudykatu dla innych spraw.”
W oferowanych porozumieniach ING-DiBa zrzeka się odszkodowania za przedterminowe spłaty, a kredytobiorca rezygnuje z wszelkich roszczeń wynikających z relacji zwrotu długu. W odniesieniu do wszystkich kosztów, obie strony zrzekają się kosztów, a także zobowiązują się do zachowania poufności.
Oczywiście ważność oferty jest również krótka, aby wywrzeć pewną presję czasu i sugerować okazję.

Napisany przez Harley
@mapoe

Ponieważ DiBa wydała instrukcje w dużej liczbie wariantów, byłoby bardzo pomocne, gdybyś mógł nam powiedzieć, o który dokładnie WRB chodzi.

Na przykład wariant najwcześniej i z wpłatą w DiBa był już od dłuższego czasu gotowy do porównania.

Napisany przez Colonia

Po ostatnich wyrokach Bundesgerichtshofu, Sparkassen pokazały, jak można tanim kosztem "oskubać" klientów. Teraz ING-DiBa również zmienia swoją strategię. Ta sama i moim zdaniem bardzo ostrożna formuła w kilku otrzymanych przez nas ofertach porozumienia dla odstępców brzmi: "Nie widzimy, że nie zostałeś odpowiednio poinformowany o swoim prawie do odstąpienia od umowy. Ze względu na obowiązujące w chwili zawarcia umowy przepisy zostałeś pouczony zgodnie z wymaganiami prawnymi dotyczącymi twojego prawa do odstąpienia. Niemniej jednak dążymy do rozwiązania w porozumieniu. Dlatego robimy wyjątek: proponujemy ci porozumienie na kolejnych stronach - z pobłażliwości, bez uznanie jakiejkolwiek konieczności prawnej i bez prejudykatu dla innych przypadków."

W oferowanych porozumieniach ING-DiBa rezygnuje z odszkodowania za wcześniejsze wyjście z umowy, a kredytobiorca rezygnuje ze wszystkich roszczeń wynikających z stosunku zwrotnego. W odniesieniu do wszystkich kosztów uzgadniają wzajemne zniesienie kosztów oraz zobowiązanie do zachowania poufności.

Oczywiście ważność oferty jest również krótka, aby stworzyć trochę presji czasu i zaoferować okazję.

Na jakie warunki zgody, mniej więcej, czyli na jaką stawkę procentową na 10 lat?

Napisany przez donifl
Cześć wszystkim,

Mamy również nowości..... Sąd Rejonowy w Berlinie, jak to zwykle bywa w takich przypadkach, zarządził pisaną procedurę przedsiębiorstwa.

Czy ktoś ma może doświadczenie, jak DKB reaguje w takich przypadkach?

Myślę, że gdy tylko zorientuje się, że DN jest poważny i walczy sądownie, gotowość do zawarcia ugody wzrośnie? Czy się mylę? Zwłaszcza patrząc na
ostatnie decyzje, zarówno w Berlinie, jak i przed Sądem Najwyższym. Szczególnie DKB-WRB są tak skrajnie fałszywe, jak to tylko możliwe... czy można poważnie
przywiązywać do nich wagę...

Jeśli jednak DKB postanowi dążyć do głównego posiedzenia, kiedy należy się spodziewać terminu? Czy ktoś ma może doświadczenie?

Życzę wszystkim miłego weekendu

Napisany przez 2RAM
To dla LG Berlin zupełnie normalne. Teraz DKB ma zazwyczaj cztery tygodnie na napisanie odpowiedzi na pozew. Następnie Twój adwokat może odpowiedzieć na tę odpowiedź - po złożeniu prośby o odpowiedź, LG Berlin ustala termin rozprawy ustnej: zazwyczaj dwa miesiące później. W ten sposób pierwsza instancja w stolicy federalnej zostanie zakończona.

Druga instancja odbywa się w sądzie apelacyjnym (Berliński Sąd Apelacyjny). Przybliżony czas trwania jednej instancji to rok.

Napisany przez donifl
@RAM

Mam nadzieję, że DKB zmieni zdanie ze względu na udowodnioną beznadziejność sytuacji ;-) Co ma przynieść przeciąganie sprawy, jeśli nie ogromne dodatkowe koszty?

Napisany przez 2RAM
Nikt tego nie wie - mimo to robią to regularnie....

Powinieneś szczególnie pamiętać o koncie oszczędnościowym w prawie i oprocentowaniu w przypadku sukcesu procesowego: 5 procent powyżej podstawowego oprocentowania od złożenia pozwu. Żadne konto terminowe nie dorównuje temu....

Uwaga: W przypadku ugody nie ma żadnych odsetek (choć można uwzględnić je w sumie ugody....)

Napisany przez mapoe

Co konkretnie oferują, na przykład stopę procentową na 10 lat?

ING-DiBa nie zaoferował kontynuacji pożyczki, ale zaproponował jedynie spłatę pożyczki.

Napisany przez donifl
@ RAM

ma rację....

ale jako klient również skarżyłbym się na tak ogromne marnotrawienie pieniędzy w tysiącach przypadków.... te rezerwy nie są przecież żadnymi groszami w bilansie instytucji kredytowych

Napisany przez mapoe

Ponieważ bank DiBa udzielił instruktażu w wielu różnych wariantach, byłoby bardzo pomocne, gdybyś mógł nam powiedzieć, o który konkretnie WRB chodzi.

Prawna analiza naszej umowy kredytowej wykazała, że zastosowana instrukcja odwoławcza nie spełnia wymogów ustawowych i jest więc nieważna. Instrukcja odwoławcza odbiega zatem w kilku punktach od ówcześnie obowiązującego wzoru instrukcji i jest błędna:
- użycie formy Ja
- brak wystarczającego jasnego pouczenia odnośnie rzeczywistego czasowego rozpoczęcia terminu na odwołanie
- zwrot otrzymaną kwotę kredytu w ciągu dwóch tygodni
- brak podania właściwego adresu siedziby firmy

Ponadto, ponieważ umowa została zawarta wyłącznie za pośrednictwem środków komunikacji na odległość, powinniśmy otrzymać tzw. informacje dotyczące sprzedaży na odległość. Termin na odwołanie nie mógł zacząć biegnąć z tegoż powodu.

Oto pełna treść instrukcji odwoławczej z 03/2004:

PRAWO ODWOŁANIA

ZOSTAŁEM POWIADOMIONY, ŻE NIE JESTEM ZOBOWIĄZANY DO CHWILI ZŁOŻENIA WNIOSKU, JEŚLI ODWOŁAM SIĘ W CIĄGU 2 TYGODNI.

ODWOŁANIE NIE MUSI ZAWIERAĆ WYJAŚNIENIA. MOŻE BYĆ PRZEDSTAWIONE PRZEZEMNIE W FORMIE TEKSTOWEJ. FORMA TEKSTOWA OZNACZA, ŻE INSTRUKCJA ODWOŁAWCZA MOŻE BYĆ PRZEZEMNIE PRZESŁANA NA PAPIERZE LISTOWYM LUB ZA POMOCĄ INNEGO ŚRODKA KOMUNIKACJI, UMOŻLIWIAJĄCEGO TRWAŁE SPORZĄDZENIE OŚWIADCZENIA W POSTACI LITEROWEJ. TAKIE INNE ŚRODKI KOMUNIKACJI MOGĄ OBECNIE BYĆ FAKS I WIADOMOŚĆ E-MAIL.

POCZĄTEK TERMINU

POCZĄTEK TERMINU BIEGNIĘCIA ZACZYNA SIĘ W MOMENCIE, W KTÓRYM TA INSTRUKCJA ODWOŁAWCZA ZOSTAŁA PRZEZE MNIE OTRZYMANA W FORMIE TEKSTOWEJ I GDY DOSTARCZONO MI AKT UMOWY, MÓJ PISEMNY WNIOSK O UMOWĘ LUB POTWIERDZONY WYDRUK AKTU UMOWY LUB WNIOSKU. DO ZACHOWANIA TERMINU WYSTARCZY, ŻE WYSYŁAM ODWOŁANIE DO WYŻEJ PODANEGO ADRESU W CIĄGU TERMINU NA ODWOŁANIE.

ODWOŁANIE PRZY JUŻ WYPŁACONYCH KREDYTACH

NAWET JEŚLI OTRZYMAŁEM kredyt PRZED UPŁYWEM TERMINU NA ODWOŁANIE, MOGĘ WCIĄŻ SKORZYSTAĆ Z PRAWA DO ODWOŁANIA. W PRZYPADKU WYCOFANIA PRZEZE MNIE OŚWIADCZENIA WOLI SKIEROWANEGO NA ZAWARCIE UMOWY KREDYTOWEJ, MUSZĘ ZWRÓCIĆ OTRZYMANY ZALICZONY kredyt W CIĄGU DWÓCH TYGODNI. JEŚLI NAJPIERW OTRZYMAŁEM kredyt, A NASTĘPNIE WYCOFAŁEM OŚWIADCZENIE, TERMIN WĄNEK Z MOMENTEM WYCOFANIA OŚWIADCZENIA. JEŻELI NAJPIERW WYCOFAŁEM OŚWIADCZENIE, A NASTĘPNIE OTRZYMAŁEM kredyt, TERMIN ZACZYNA SIĘ OD MOMENTU OTRZYMANIA kredytu. JEŚLI NIE ZWRÓCĘ OTRZYMANEJ KWOTY W CIĄGU DWÓCH TYGODNI OD WYRAŻENIA WOLI ODWOŁANIA LUB WYPŁATY kredytu, ODWOŁANIE UWAŻA SIĘ ZA NIESKUTECZNE.

ADRESAT ODWOŁANIA

ODWOŁANIE NALEŻY WYSŁAĆ NA:
ALLGEMEINE DEUTSCHE DIREKTBANK AG
SKRZYNKA POCZTOWA 110211
60628 FRANKFURT
NR FAKSU: 069 / 27 222 289
ADRES E-MAIL: baufi-service@diba.de

Napisany przez Harley

... JEŻELI KWOTA OTRZYMANA NIE ZOSTANIE ZWRÓCONA W CIĄGU DWÓCH TYGODNI OD ZŁOŻENIA WYCOFANIA LUB SPŁATY POŻYCZKI, WTEDY WYCOFANIE TRAKTUJE SIĘ JAKO NIESKUTECZNE.

I znowu nowa wersja Diba - WRBs poznana.

Wycofanie pod warunkiem czyni WRB jasno nieskutecznym. Od lat jest to stała praktyka orzecznicza przez SN. Dlatego DiBa przed sądem wyglądałaby bardzo źle.

Napisany przez verbraucher10
Mam ten sam WRB w Dibie i dostałem od nich od razu propozycję porozumienia w odpowiedzi na odwołanie. Wygląda na to, że już wiedzą, że pouczenie nie przetrwałoby w sądzie.

Napisany przez donifl
To DKB również wie.... i mimo to toczy spór na różnych szczeblach!

Ale przecież RAM powiedział to właściwie.... 5% nigdzie indziej nie dostaniesz ?

Napisany przez dogfight76
Przy czym +5% też już nie są takie pewne.

Jeśli postępowanie (przeciwko Volksbankowi jestem także w apelacji przed OLG Oldenburg) potrwa tak długo, to jak będzie wyglądać sytuacja z ewentualnie rosnącymi odsetkami?

W moim pozwanie przed LG Aurich został wskazany punkt, który brzmiał następująco:

Kod:
W końcu zostaje ustalone, że pozwana ma obowiązek zwrócić powodowi szkodę powstałą z niezastosowania się do odwołania i przyszłe szkody.
Czy to nadal obowiązuje przed OLG, czy trzeba to złożyć ponownie? Już się w tym nie orientuję......

Napisany przez 2RAM
5 % procentowy punkt bazowy obowiązuje zasadniczo - wystarczy wygrać proces na końcu........

Napisany przez mapoe

Mam taką samą umowę o rewolwingowy kredyt budowlany (WRB) w Diba i również od razu po otrzymaniu odwołania zostałem poproszony o zawarcie porozumienia. Wydaje się, że wiedzą, że pouczenie nie wytrzymałoby próby przed sądem.

Ach patrz... nie dziwi mnie teraz, że również otrzymałeś propozycję porozumienia. Czy to również tylko zrzeczenie się odszkodowania za przedterminową spłatę i spłata kredytu do 30.08.2016? Bardzo ważne jest, aby wiedzieć, kiedy w 2004 roku pochodziło pouczenie o odwołaniu, czy była to umowa zawarta osobiście czy na odległość, kiedy odwołaliście i jak wiele później otrzymaliście propozycję porozumienia.

@https://www.test.de/Widerruf-Kreditv...uhe-4983416-0/) Jeśli możesz wierzyć, banki i kasy oszczędnościowe powinny wypłacić tylko korzyści w wysokości 2,5 punktu procentowego ponad stopę bazową, a nie 5 punktów.

Napisany przez 2RAM
Wykorzystanie jest czymś innym niż odsetki od roszczenia o odszkodowanie!!!

2,5 procent dotyczą również tylko kredytów hipotecznych, a nie zwykłych kredytów konsumenckich

Napisany przez donifl
@mapoe
2,5% jeśli nie zostanie przedstawione nic innego. Każdemu DN przysługuje prawo udowodnienia wyższego wykorzystania banku na podstawie danych biznesowych. Na tym forum pojawiło się już wiele przydatnych wskazówek na ten temat. Oczywiście, jak sąd ostatecznie zdecyduje, to już inna historia.

Napisany przez Falke69
Do społeczności forum

czy ktoś z Raiffeisenbank Calw eG.
z dnia 09.06. zwrócił się, nadal czekam na odpowiedź.

W pierwszej instancji właściwy byłby Sąd Rejonowy w Stuttgarcie lub Sąd Okręgowy w Calw.

Napisany przez Colonia
Czy ktoś może coś powiedzieć na temat kredytów KfW?

Obecnie rozważamy porównanie ich z ofertą Diba, czyli przedłużenie o 10 lat przy nowej stopie procentowej. Sporny punkt dotyczy jednak kredytu KfW (jeszcze 85 000 z niemal 5%), który Diba absolutnie nie chce spłacić, lecz pozwala mu dalej istnieć. Podobno nie są za niego odpowiedzialni. To jest przecież nonsens, prawda?

Miałem taką samą informację o odstąpieniu od umowy kredytowej, jak w przypadku pozostałych dwóch umów kredytowych. Faktem jest jednak, że Diba na takim kredycie KfW zarabia w rzeczywistości niewiele albo w ogóle, prawda? Ale takie zobowiązanie rujnuje nasz budżet domowy (ponad 1000 € co 3 miesiące tylko na odsetki).

Z góry dziękuję.

Napisany przez IG Widerruf
Dla wszystkich kredytów udzielonych przez kasy oszczędnościowe w latach 2003-2009 z adnotacją Proszę sprawdzić termin w indywidualnym przypadku, Stowarzyszenie Ochrony Interesów Teraz oferuje finansowanie procesu w celu realizacji odstąpienia. Jako kredytobiorcy nie ponosicie Państwo ryzyka finansowego i płacicie opłatę sukcesową tylko wtedy, gdy odstąpienie zostanie skutecznie zrealizowane. Celem jest jasno ustalenie zwrotu. Dotyczy to również pożyczek, które zostały już spłacone - czy to poprzez zakończenie okresu zmiennej stopy procentowej, czy też poprzez zapłatę odszkodowania za wcześniejszą spłatę. Oczywiście warunkiem koniecznym jest to, aby kredyt został skutecznie odwołany przed 22 czerwca 2016 r.

Obecnie widać, że większość kas oszczędnościowych nadal odmawia realizacji zwrotów nawet po wyroku Bundesgerichtshofu (BGH) i w wielu przypadkach oferuje tanie porozumienia (zrzeczenie się odszkodowania za wcześniejszą spłatę, obniżenie oprocentowania). Te porozumienia zdecydowanie nie powinny być akceptowane. Wynagrodzenie za korzystanie z tych pożyczek jest w związku z z reguły już długim okresem spłaty tak wysokie, że zazwyczaj przekazuje się kwoty pięciocyfrowe, jeśli z nich zrezygnuje się. Więcej informacji znajdziecie tutaj.

Napisany przez Harley

Dla wszystkich kredytów udzielonych przez Sparkassen w latach 2003-2009 z adnotacją Proszę sprawdzić termin w indywidualnym przypadku, Interessengemeinschaft Widerruf oferuje teraz finansowanie procesu w celu dokonania zwrotu. Dzięki temu jako kredytobiorca nie macie żadnego ryzyka finansowego...

Świetna propozycja. Wystarczy zabrać około 1/3 zysków z transakcji bez żadnego ryzyka po własnej stronie.

Ten, kto przyjmuje tę ofertę, musi być w sumie ograniczony albo być tak skrajnie zadłużony, że nie jest w stanie nawet sfinansować kosztów sądowych z góry. Znalezienie prawnika, który nie żąda zaliczki, wobec tych perspektyw sukcesu nie powinno być problemem.

Napisany przez IG Widerruf

Świetna propozycja. Po prostu wyzyskać około 1/3 dochodu z akcji bez żadnego własnego ryzyka.

Kto przyjmuje taką ofertę, musi być albo całkowicie ograniczony, albo tak bliski wyczerpania środków, że nawet nie może sfinansować kosztów sądowych z góry. Znalezienie prawnika, który nie żąda zaliczki, prawdopodobnie nie byłoby poważnym problemem przy takich perspektywach sukcesu.

Niekoniecznie ma to związek z byciem ograniczonym lub wyczerpaniem środków finansowych. Raczej chodzi o unikanie ryzyka. Nawet jeśli sobie tego nie wyobrażasz: istnieją ludzie, którzy po prostu nie chcą ryzykować pieniędzy w przypadku procesu sądowego.

Oczywiście perspektywy są dobre, ale dotyczy to wszystkich przypadków, które są akceptowane przez finansujących proces. Ponadto zakładamy, że mimo decyzji Bundesgerichtshofu nadal będą sędziowie w niższych instancjach, którzy podejmą decyzję o utracie prawa lub nadużyciu prawa - zwłaszcza w przypadku zakończonych umów. Oferta nie jest więc całkowicie bezryzykowna, ale ma niskie ryzyko, jeśli ma się odpowiednią wytrwałość.

Napisany przez Aikido

Czy ktoś może coś powiedzieć o kredytach KfW?

Aktualnie zastanawiamy się nad porównaniem oferty DiBa. Chodzi o nowy kredyt na 10 lat z nową stopą procentową. Sporny punkt stanowi jednak kredyt KfW (jeszcze 85.000 z prawie 5%), który DiBa absolutnie nie chce spłacić, ale kontynuować. Twierdzą, że nie są za to odpowiedzialni. To przecież nonsens, prawda? Miałem to samo uprawnienie do odstąpienia od umowy kredytu co w pozostałych dwóch umowach pożyczki.
Faktycznie, na takim kredycie KfW zarabiają niewiele albo prawie wcale? Ale to powoduje znaczne obciążenie dla naszego budżetu (ponad 1000€ co 3 miesiące tylko na odsetki).

Z góry dziękuję.

U mnie sprawa z DiBa przebiegała następująco:
Pierwsza odpowiedź (bez adwokata z mojej strony): standardowe odrzucenie mojego roszczenia z argumentem, że w ogóle nie miałem prawa odstąpić od umowy
Druga odpowiedź (bez adwokata z mojej strony): obniżenie oprocentowania kredytu DiBa, brak opłaty za wcześniejszą spłatę, kredyt KfW pozostaje bez zmian.
Trzecia odpowiedź (z moim adwokatem): w przypadku wszystkich kredytów, również KfW, obniżenie oprocentowania, brak opłaty za wcześniejszą spłatę
Niecierpliwie oczekuję na czwartą odpowiedź (odpowiedź na pozew).

Napisany przez Colonia
Dziękuję. Ale czy masz dobrą instrukcję odwoławczą?

Napisany przez Aikido

Dziękuję. Ale czy masz dobry dokument odwoławczy?

Tak, termin rozpoczyna się najwcześniej w dniu otrzymania przez Ingdiba ...

Mam nadzieję na wyrok uznający, ale przeliczamy się po Servais, więc prawdopodobnie potrwa to trochę dłużej.

Napisany przez Inkasso-Henry
@ Colonia: Otrzymałem moje KFW bez problemu porównane (ale nie w Diba), oczywiście Diba jest za to odpowiedzialna. Jeśli pouczenie jest błędne, nie pozwól się odprawiać.

Napisany przez Kokosnuss
Cześć, potrzebuję jeszcze raz krótkiej pomocy, ponieważ nadal nie rozumiem kilku podstawowych kwestii:

Kilka danych:
Łącznie 3 kredyty z lat 2006, 2008 (oba umowy zawierają najwcześniej oraz przypis Proszę sprawdzić termin w danym przypadku; znamy decyzję BGH w tej sprawie) + 2010 (przypis zawierający m.in. Nie dotyczy sprzedaży na odległość) zaciągnięte w Sparkasse. Następnie, na początku 2010 roku, w związku z odstąpieniem od naszych umów, zgodziliśmy się na zapłacenie rekompensaty w wysokości około 10 000 euro, i mogliśmy (jeśli dobrze pamiętam) refinansować w inny bank po podpisaniu umowy odstąpienia.

Odwołanie do kredytów już spłaconych w Sparkasse miało miejsce na początku 2016 roku, czyli niemal 4,75 roku później.

Moje pytania:
1. Czy mogę teraz jedynie żądać zwrotu rekompensaty?
2. Czy mogę żądać rekompensaty plus zwrotu? Jeśli tak, jaki jest prawdopodobny sukces w uzyskaniu tego?
3. Jakie są argumenty banków dotyczące przedawnienia, gdy anulowanie nastąpiło niemal 5 lat po spłacie kredytów? W przypadku tych sytuacji właściwy jest Sąd Apelacyjny w Bambergu, może ktoś ma już jakieś doświadczenie w tej sprawie...

Będzie super, jeśli ktoś podzieli się swoimi opiniami/wyrokami na ten temat.

Napisany przez jensalgebra
Moim zdaniem jako osoba niebędąca prawnikiem: skoro i tak nie będziesz w stanie dochodzić swoich roszczeń bez pomocy prawnika, powinieneś skonsultować się z prawnikiem, który odpowie na Twoje pytania...

Napisany przez Rhay
Cześć wszystkim,

jako osoba zainteresowana mam następujące pytanie.
Podpisałem umowę kredytową na budowę domu jednorodzinnego w PSD-Bank Norymberga dnia 23.11.2010.
Ostateczna wypłata kredytu miała miejsce 15.11.2011.
Bank używa następujących WRB.

Kredytobiorca może odwołać swoje oświadczenie woli w ciągu 14 dni bez podawania przyczyn na piśmie (np. list, faks, e-mail).
Termin rozpoczyna się po zawarciu umowy, ale dopiero po otrzymaniu przez kredytobiorcę wszystkich obowiązkowych informacji zgodnie z § 492 ust. 2 BGB (np. informacja o rzeczywistej stopie oprocentowania rocznego, informacje o procedurze do wypowiedzenia umowy, informacja o odpowiednim organie nadzorczym dla kredytodawcy).
Kredytobiorca uznaje, że otrzymał wszystkie obowiązkowe informacje, gdy są one zawarte w kopii wniosku przeznaczonej dla kredytobiorcy lub w kopii aktu notarialnego przeznaczonej dla kredytobiorcy lub w kopii wniosku lub aktu notarialnego przeznaczonych dla kredytobiorcy i taka dokumentacja została udostępniona kredytobiorcy. Kredytobiorca może zostać poinformowany w formie pisemnej o informacjach obowiązkowych nieuwzględnionych w tekście umowy; w takim przypadku termin na odwołanie wynosi jeden miesiąc. Wówczas kredytobiorca zostaje ponownie poinformowany o rozpoczęciu terminu na odwołanie po dostarczeniu brakujących informacji.
Do zachowania terminu na odwołanie wystarcza wysłanie odwołania w odpowiednim czasie. Odwołanie należy wysłać na adres:

Teraz moje pytanie: Jak to wygląda z opłacanymi przez nas odsetkami prowizji za dostarczenie (Bereitstellungszinsen) w przypadku WOK? Czy bank też musi je zwrócić, jeśli tak, czy są już jakieś wyroki w tej sprawie?

Dziękuję za wasze odpowiedzi.

Pozdrowienia

Napisany przez sebkoch
Oprocentowanie przygotowawcze to całkowicie normalne opłaty, które zostały pobrane od pożyczki i dlatego również muszą zostać zwrócone tak jak normalne odsetki. Moim zdaniem nie ma tutaj żadnej szczególnej cechy. Nie znam jednak konkretnych orzeczeń dotyczących tego.

Napisany przez sebkoch
Ale mam też pytanie. Czy ktoś ma doświadczenie w odwoływaniu pożyczek, w których istnieje zastępstwo spłaty kapitału (ubezpieczenie bankowego, ubezpieczenie na życie, itp.)? Jak to liczycie? Usuwacie po prostu zastępstwo spłaty kapitału i patrzycie tylko na umowę pożyczki (wtedy bez spłaty kapitału), czy uwzględniacie to? Czy ktoś zna jakiś wyrok sądu w tej sprawie?

Napisany przez 3ducnici
@sebkoch

zastanowi się, czy BSV czy LV można również odwołać....

Tutaj istnieje kilka różnych konstrukcji...

- Sparkassen: często udzielają tu pożyczki z góry przez Sparkasse, a następnie osobno zawierają BSV w LBS. Czasami dokument zawierał tam WRB, chociaż BSK prawdopodobnie nie powinien zawierać WRR w samym BSV, jeśli nie było sprzedaży zdalnej...

- Commerzbank: znanymi tu konstrukcjami umów są te, gdzie wszystko było wymienione w jednym dokumencie umownym... więc chyba wszystko może zostać odwołane...

- Schwäbisch Hall: konstrukcja umowy z dwiema umowami (kredyt TA i BSV), ale tylko jednym pouczeniem. Podobnie jak w przypadku Coby.

Czy BSV/LV można odwołać, dotąd uwzględnialiśmy je w rozliczeniach zwrotnych. Jednak z kompensatą dopiero przy wnioskowaniu o pozew, jeśli w ogóle. Często w ogólnych warunkach umowy istnieje zakaz kompensaty.

Ponieważ BSV i LV nie są zabezpieczone hipotecznie, w ogóle określamy tam korzyści na bazie +5%

W przypadku ugody chyba wszystko może być przedmiotem negocjacji. Kto chciałby oszczędzać w planie oszczędnościowym w firmie, gdy jest w procesie odwoławczym. Prawdopodobnie dział kredytowy będzie o tym wiedział podczas przyznawania kredytu za oszczędzanie przy gotowości BSV...

Najprostszym sposobem jest podzielenie BSV po spłacie pożyczki z góry i zrezygnowanie z niego, wypłacenie środków i pozostawienie reszty...

Napisany przez dogfight76

@sebkoch

pojawi się pytanie, czy BSV (bzw. die LV) mogą być odwołane....

Tutaj zazwyczaj mamy do czynienia z różnymi konstrukcjami...

- Sparkassen: często udzielane jest przez Sparkasse kredyt wstępny, po czym osobno zawiera się BSV przez LBS. Czasami w dokumencie był załączony WRB, choć Sparkasse raczej nie powinna przyznawać samego BSV prawo do odstąpienia, jeśli nie było sprzedaży na odległość...

- Schwäbisch Hall: konstrukcja umowy złożona z dwóch umów (kredyt TA i BSV), ale tylko jedno pouczenie. Podobnie jak w przypadku Coba.

Jeśli BSV/LV może być odwołane, do tej pory uwzględnialiśmy je w rozliczeniach zwrotnych. Jednak z rekompensatą dopiero w chwili wniesienia pozwu, jeśli w ogóle. Często w regulaminach obowiązuje zakaz rekompensaty.

Ponieważ BSV/LV nie są zabezpieczone hipotecznie, zazwyczaj obliczaliśmy tam korzyści na podstawie +5%

W przypadku ugody wszystko prawdopodobnie jest negocjowalne. Kto jeszcze chciałby oszczędzać na Bausparer w firmie, jeśli jest tam odwołujący. Możemy przypuszczać, że przy udzieleniu kredytu oszczędnościowego w momencie przydzielenia BSV dział kredytów będzie to wiedział...

Najprostszym rozwiązaniem jest podzielenie się i zrezygnowanie z BSV po spłacie kredytu wstępnego, wypłacenie środków i pozostawienie reszty...

Hej,

w przypadku naszej pożyczki z Sparkasse również prowadzi do BSV z Schwäbisch Hall, ale u nas w domu był pośrednik/agencja. I tam wszystko zostało podpisane. O ile pamiętam, zostały też podpisane umowy kredytowe z Sparkasse (ale już nie jestem pewien w 100%)

Do tej pory miałem również taki plan:

Cytat od ducnici

Najprostszym rozwiązaniem jest podzielenie się i zrezygnowanie z BSV po spłacie kredytu wstępnego, wypłacenie środków i pozostawienie reszty...

Pozdrowienia

Napisany przez Recht_so

Bereitstellungszinsen to po prostu usługi, które zostały wykonane na rzecz kredytu i dlatego, podobnie jak zwykłe odsetki, muszą zostać zwrócone. Moim zdaniem nie ma w tym żadnych szczególnych warunków. Nie znam jednak konkretnych orzeczeń w tej sprawie.

Landgericht Berlin (Orzeczenie z dnia 13.04.2016 r. - 4 O 316/15) jednakże przeciwstawia się temu prawu do zwrotu równoważną z nimi roszczeniem wartości banku.

Napisany przez Recht_so

ale mam też pytanie. Czy ktoś ma doświadczenie z rozwiązaniem umowy kredytowej, w której istnieje rekompensata spłaty (np. BSV, LV, itp.)? Jak to liczyć? Po prostu wyłączacie rekompensatę spłaty i patrzycie tylko na umowę kredytową (wówczas bez spłaty), czy uwzględniacie ją? Czy istnieje jakaś znana decyzja w tej sprawie?

To pytanie nie odnosi się chyba do wyroku BGH z dnia 05.05.2015 r. - XI ZR 406/13. I że nieprawidłowa instrukcja odstąpienia (tutaj ewentualnie dotycząca umowy oszczędnościowej) nie podlega ściśłym wymaganiom ustawowym, już kilka razy orzekł BGH.

Napisany przez fighting lawyer

Sąd Rejonowy w Berlinie (wyrok z dnia 13.04.2016 r. - 4 O 316/15) przeciwstawia jednak prawo do zwrotu równej wartości roszczeniu banku.

Niestety wyrok nie zawiera uzasadnienia dla roszczenia o wartość zastępczą banku.

Napisany przez Felix
@ducnici
Czy wiesz, czy w piątek 22.07.2016 odbył się wreszcie proces przed OLG Celle w sprawie dwóch umów WRB? Nic na ten temat nie znalazłem w sieci?

Napisany przez Hanomag

Wyrok nie zawiera niestety uzasadnienia dla roszczenia o wartości odszkodowania banku.

noelmaxim dostarczył tutaj uzasadnienie:

Oczywiście bank zmusza klienta do ponoszenia odsetek gotówkowych, ponieważ klient tak chciał, w przeciwnym razie wybrałby dłuższy okres bezprowizyjny.

Nie wolno zapominać, że bank również płaci odsetki refinansowe, ale nie otrzymuje odsetek od niewykorzystanych jeszcze środków!!
  • 1
  • 304
  • 305
  • 306
  • 307
  • 308
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata