Po skonsultowaniu się z Servais i SUD 118, obliczyłem kilka skarg i ustaliłem termin na 20.05. w LG Gießen. Zobaczymy, ale uważam, że dla zwykłego sędziego jest to zbyt skomplikowane.
Co do kwestii okresowej:
Czy możesz nam coś powiedzieć na temat tego postępowania? Najbardziej interesuje mnie, czy w jakim zakresie LG przychyliło się do okresowego podejścia do obliczania udziału w korzyściach z korzystania. Gorące dzięki!
PS: To nie jest tutaj to postępowanie, prawda?
Sparda-Bank Hessen eG, umowa z dnia 20.02.2010
Wyrok Sądu Okręgowego w Gießen z dnia 24.07.2015
Numer akt: 3 O 175/15
Sąd Apelacyjny we Frankfurcie nad Menem, wyrok z dnia 12.10.2016
Numer akt: 19 U 192/15 (nieprawomocne)
Pełnomocnik powoda: adwokat Sebastian Koch, Bad Nauheim
Szczególne okoliczności: Bank stosował pouczenie, zgodnie z którym termin na odstąpienie mógł rozpocząć bieg w chwili otrzymania przez konsumenta „kopii (...) oferty umowy”. To uniemożliwiało konsumentom jednoznaczne określenie początku terminu, orzekł Sąd Okręgowy w Gießen; konsumenci nie mogli rozpoznać, że decydująca jest deklaracja woli złożona przez konsumentów a nie otrzymanie dokumentów przesłanych przez bank. Decydujące jest jedynie obiektywnie błędne pouczenie, wynika z uzasadnienia wyroku, powołującego się na starsze orzeczenia Federalnego Trybunału Sprawiedliwości. Ponieważ powodowie podpisali umowę w oddziale banku, w konkretnym przypadku nie było możliwe nieporozumienie i powodowie mogli prawidłowo określić początek terminu na odstąpienie z powodu abstrakcyjnie błędnego pouczenia. Sąd Apelacyjny we Frankfurcie potwierdził wyrok przeciwko bankowi. W szczególności prawo do odstąpienia nie zostało zdezaktualizowane ani nie zostało wykorzystane w sposób sprzeczny z prawem, orzekł skład sędziowski, który dotychczas odrzucił wiele skarg związanych z odstąpieniem od
kredytu ze względu na zdezaktualizowanie i nadużycie prawa, powołując się na wyroki Federalnego Trybunału Sprawiedliwości z dnia 12.07.2016 r. Powodowie wnioskowali jedynie o stwierdzenie, że umowa
kredytu stała się nieważna w wyniku odstąpienia. Kwestia rozwiązania umowy nie była przedmiotem sporu. Niedopuszczono rewizji. Bank może jednak złożyć zażalenie i w ten sposób jeszcze raz przekazać sprawę do Federalnego Trybunału Sprawiedliwości.
[nowe 01.11.2016]
Jeśli tak, możesz nam powiedzieć, czy sprawa kontynuuje się przed Federalnym Trybunałem Sprawiedliwości? Jeszcze raz dziękuję!
Czy znacie inne decyzje sądowe (prawomocne lub nie), w których przy obliczaniu korzyści z korzystania z produktu przychyli...
Jeśli chodzi o 6 O 7471/14 LG N-Fü
wyrok sądu apelacyjnego został uznany za nieważny w OLG N. WRB z adnotacją Nie dotyczy sprzedaży na odległość. Skład sędziowski uznał, że w omawianym przypadku związanym z transakcją w siedzibie nie mogło dojść do zamieszania w kontekście transakcji na odległość. Na wniosek BV (RA Göhrmann, MG&P Nürnberg) skład sędziowski stwierdził, że nie zgadza się z okresowym podejściem.
Powód jednak złożył skargę kasacyjną.
Ponadto OLG w Düsseldorfie, a także niedawno OLG w Bambergu uznali tę WRB za wadliwą.
Jeśli zatem Sąd Najwyższy ma zamiar i będzie rozstrzygać w tej sprawie WRB, to prawdopodobnie również dotknie kwestii okresowego podejścia.
W sprawie 14 U 2246/15 (OLG Nürnberg - Czy orzeczenie zostało ogłoszone dnia 13.06.2016?) - Poprzednia instancja LG Nürnberg-Fürth, 04.08.2015 - 6 O 7471/14 - powód złożył NZB (BGH XI ZR 333/16), a termin na przedstawienie uzasadnienia odwołania jeszcze trwa. Czy wiesz, do kiedy? Czy masz dostęp do decyzji OLG?
Z kolei OLG w Bambergu w wyroku 8 U 7/16 z dnia 28.09.2016 wyjaśnia:
Załącznik 2909
Jednakże w tym przypadku Sparkasse udzielała informacji o finansowanych transakcjach... czyli informacje tamtejszego pouczenia różnią się od decyzji BGH o odrzuceniu NZB.
W razie potrzeby pełny tekst z OLG Bamberg jest dostępny tam.
To nie jest mój link, więc nie wiem, czy ta osoba chce go udostępnić publicznie. Jednakże różne wyszukiwarki pokazują ten wynik. Interesujący jest fakt, że w imponującym zobowiązaniu tej samej witryny wymieniono dypl. ekonomista bankowości jako konsultanta firmy. Być może należy podejść do tej strony internetowej ostrożnie.