Cześć wszystkim,
właśnie przeczytałem na test.de: w okresie między odwołaniem a wyrokiem, możesz złożyć wniosek o ustalenie, że bank jest zobowiązany do rekompensaty dla Ciebie za szkody powstałe w wyniku pogorszenia się sytuacji przy refinansowaniu
Warto o tym pamiętać!
oczywiście!
Dzisiaj już dyskutowałem o tym z inną uczestniczką forum...
Do daty odwołania + 30 dni oblicza się stan zwrotu....czyli standardowe stopy procentowe, jakie otrzymuje bank za swoje pożyczki i oprocentowanie 5% powyżej stopy podstawowej BGB (lub jakie jest zakładane w wyroku, 2,5% lub oprocentowanie odnawialne itd.) za skorzystanie z wpłaconych rat...
Następnie stosuje się następującą formułę (z palca ode mnie, mam nadzieję, że zrozumiałe)
(
pożyczka D + Suma odsetek X) - (Suma rat R + Suma odsetek Y) = pozostałe zadłużenie Z
Odsetki x = Standardowe odsetki rynkowe, pobierane przez bank od pożyczkobiorcy
Odsetki y = Odsetki np. 5% powyżej stopy podstawowej, pobierane przez bank od pożyczkodawcy
Otrzymuje się w ten sposób pozostałe zadłużenie Z, które byłoby do zapłacenia w przypadku zaakceptowanego odwołania + pełnego zwrotu....I miejmy nadzieję ofertę ze strony banku dotyczącą refinansowania z niskim oprocentowaniem. Zawsze warto przyjąć krótki okres kredytowania, np. do możliwego terminu zwykłego rozwiązania umowy (np. 10 lat 6 miesięcy)
Od połowy zeszłego roku stopy procentowe wynoszą około 1%....
= Nowe oprocentowanie
No więc w przypadku niezaakceptowanego odwołania, bank dalej niesłusznie pobierałby swoje oprocentowanie od pożyczki.
Następnie oblicza się sumę zapłaconych odsetek.
W drugim obliczeniu uwzględnia się, że nominalnie znacznie mniejsze pozostałe zadłużenie Z musiałoby być oprocentowane znacznie niższym nowym oprocentowaniem.
Przyjmując, że
pożyczka wynosiła 170 000
euro, pozostałe zadłużenie według wyciągu z konta 140 000
euro, pozostałe zadłużenie z po dokonaniu zwrotu 120 000
euro...
Następnie oblicza się różnicę od momentu odwołania + 30 dni 120 000
euro * 0,01/360*dni
Bank musiałby zwrócić tę różnicę. Jest to utracony zysk w postaci odsetek, który powstał, ponieważ trzeba było dalej płacić bankowi niesłuszne oprocentowanie pożyczki i nie można było refinansować po dokonaniu zwrotu.
Różnica ta nie jest jednak oprocentowywana z oprocentowaniem 5% powyżej stopy podstawowej, ponieważ bank już musiał oprocentowywać wszystkie raty z oprocentowaniem 5% powyżej stopy podstawowej. Byłoby to zbyt wiele.