Cześć Kochający odwołania,
mam trudny problem, a mianowicie, szukam orzeczeń dotyczących zwrotu wypracowanych korzyści przedsiębiorcy przez bank w ramach związanej/transakcji finansowanej. Czy ktoś ma coś takiego lub może mi dać wskazówki w tej kwestii?
W przypadku transakcji finansowanej procedura zwrotna wygląda nieco inaczej niż w przypadku zwykłego
kredytu hipotecznego: Bank otrzymuje od kredytobiorcy zwróconą/zleconą transakcję, a wraz z nią spłacone zobowiązania kredytowe - bank nie otrzymuje tu standardowego oprocentowania rynkowego (lub oprocentowania z umowy). Kredytobiorca otrzymuje z powrotem swoje spłacone raty oraz wypracowane korzyści banku z tych rat, a także swoje kapitał własny, jeśli ten bezpośrednio trafił do przedsiębiorcy związanej transakcji. Tak jak to jasno określone w wyroku BGH XI ZR 33/08 z dnia 10.03.2009.
Teraz do mojego właściwego pytania:
W związku z transakcją powiązaną, bank przechodzi na prawa i obowiązki przedsiębiorcy związanej transakcji. Moim zdaniem bank musi też zwrócić kredytobiorcy (faktycznie) wypracowane korzyści przez przedsiębiorcę na kapitale otrzymanym (niezależnie od tego, czy kapitał własny, czy zaciągnięty obcy) po odwołaniu, ponieważ gdyby transakcja nie doszła do skutku, firma nie wygenerowałaby tych korzyści. I ten stan musi być przywrócony po odwołaniu.
Całość ma sens tylko wtedy, gdy przedsiębiorstwo wypracowało również korzyści - w przypadku nieruchomości z nadwyżką itp. brak jest żądań zwrotu korzyści w wyrokach. Kredytobiorca jest zadowolony, że mógł zwrócić stratną transakcję bankowi.
Dla zobrazowania:
Poprzez bank został wprowadzony do obrotu fundusz solarny z możliwością finansowania udziałów
- Planowany okres trwania 20 lat ze względu na EEG
- Wypłaty dla inwestorów rozpoczynają się dopiero od 10. roku okresu trwania
- Udział w wysokości 50.000 € został w pełni sfinansowany przez bank
- 100% finansowanie udziałów jako
kredyt ratalny na 10 lat oprocentowany na poziomie 3,50% nominalnie
- dotychczasowa stopa zwrotu około 6% rocznie +-0,5% według corocznych informacji operatora funduszu solarnego
- Odwołanie finansowania po około 8 latach okresu trwania z powodu błędnej informacji o odwołaniu (klasyk z adnotacją o wczesnym terminie)
Procesu zwrotnego na podstawie odwołania:
-> Udział w funduszu solarnym i finansowanie udziałów to związana/transakcja finansowana (niekwestionowana)
-> Bank otrzymuje udział w funduszu solarnym
-> zgodnie z transakcją powiązaną zobowiązania kredytowe są spłacone - nie ma konieczności spłaty otwartej sumy
kredytu; bank nie otrzymuje standardowego oprocentowania jako rekompensaty za udostępnienie kapitału
-> Kredytobiorca otrzymuje zwrócone raty (tu z około 8 lat)
-> Kredytobiorca otrzymuje wypracowane korzyści banku z opłacanych rat z około 8 lat (tu obliczone z 5% powyżej stopy podstawowej, ponieważ nie jest zabezpieczone hipotecznie)
=> jak wyżej, zgodnie z powyższym wyrokiem BGH
Dodatkowo (mój problem):
- Bank na mocy transakcji powiązanej zastępuje prawa i obowiązki przedsiębiorcy związanej transakcji -> patrz fragment wyroku BGH poniżej
- Korzyści ze względu na moje zaangażowanie powstały również u dostawcy funduszu solarnego -> patrz dotychczasowa stopa zwrotu około 6% rocznie +-0,5%
-> Moim zdaniem te korzyści również powinny zostać zwrócone, oprócz wypracowanych korzyści banku z moich rat
Zobacz BGH XI ZR 33/08 z dnia 10.03.2009, punkt 26:
W takim przypadku kredytodawca wchodzi w prawa i obowiązki przedsiębiorcy z wynikającej umowy i zostaje jego wierzycielem zamiast niego.
...
To cel, który przewiduje § 358 BGB w przypadku odwołania oświadczenia o umowie kredytowej zapewnia, że konsument nie jest już związany swoim oświadczeniem woli dotyczącym zawarcia umowy połączonej z umową
kredytu konsumenckiego i w ramach zwrotu obu umów ma tylko wierzyciela i dłużnika przedstawionego jako kredytodawca, który wszedł w miejsce przedsiębiorcy w stosunku rozliczeniowym.
Jak to widzicie?
Dzięki, tobi