Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Joker odstąpienia - pouczenie o odstąpieniu nieważne?

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Reset14
refinansowanie istniejącego kredytu będzie możliwe tylko poprzez inną bank Bjeżeli ten wcześniej może dokładnie zweryfikować resztę swojego kredytu z banku A. Jeśli tego nie ma, nie mogę sobie wyobrazić pozytywnego udzielenia kredytu.

Napisany przez Teufelskerl
Cześć wszystkim,
jestem z powrotem !!
Najpierw dzięki za informacje
Teraz mam pierwszą opinię eksperta.
Nie mam jednak pojęcia, co to dokładnie oznacza. Czy istnieją już jakieś orzeczenia sądowe na ten temat i jeśli tak, jakie?

Ponawiam w sensie oświadczenie:
Przegląd przeprowadzony przez prawnika wykazał, że WBL jest niewystarczająca. Umowy kredytowe, oszczędnościowe to powiązane transakcje (?)
A w odniesieniu do tych powiązanych transakcji, w informacji podobno niewystarczająco uświadamiają. (zobacz WBL kilka postów wcześniej) czy dobrze?

Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mógł mi to bliżej wytłumaczyć.
DZIĘKUJĘ

Diabełsko sprytny

Napisany przez immerfernweh
Cześć Diabli wcielenie,
sprawdź tę stronę: FIS Money Advice - All Archives
Omawia temat Darlehens-Bausparvertrag-verbundenes Geschäft. Może ci to pomoże?

Napisany przez Reset14
@Bankkaufmann

Proces refinansowania istniejącego kredytu będzie możliwy tylko poprzez inną bank, jeśli ten nowy bank będzie w stanie dokładnie ustalić pozostałą kwotę zobowiązania w banku A. Jeśli tego nie zrobi, trudno mi sobie wyobrazić pozytywne rozpatrzenie wniosku o kredyt.

Teraz tego nie rozumiem. Przecież pozostała kwota powinna być widoczna na corocznych rozliczeniach kredytowych, gdzie dokładnie są wymienione odsetki i kapitał spłacany. Gdzie jest więc problem?
Moim zdaniem logiczne byłoby to, że nowy bank spłaci stare salda, wszelkie nadwyżki związane z kapitałem i nadpłaty, a także dodatkowy kapitał własny zostanie przekazany do nowego banku, który udzieli kredytu na pozostałą kwotę. Jak dokładnie będzie wyglądał ten proces, to zobaczymy. To w końcu nasze pierwsze odwołanie

Ale to nie było pytanie, chodziło raczej o to, jak naliczane są odsetki.

Napisany przez Calypso
To, co dotąd zdołałem ustalić, to fakt, że opłacone odsetki są porównywane z rynkową stopą procentową i różnica jest zwracana. A potem jest jeszcze coś o 5% powyżej podstawowej stopy procentowej... Na pewno znajdzie się ktoś, kto się dobrze na tym zna :O)

Napisany przez Reset14

To, co dotąd mogłem wywnioskować, to fakt, że opłacone odsetki są porównywane z oprocentowaniem rynkowym i różnica jest zwracana.
Ale jest też coś z 5% powyżej stopy bazowej..

Na pewno ktoś się jeszcze odezwie, kto zna się na tym :O)

Tak, ja również tak przeczytałem, ale niestety nie było jeszcze żadnych konkretnych liczb odnośnie tego.

Podczas zwrotu zazwyczaj, ale nie zawsze, zakłada się, że bank skorzystał z rat zapłaconych przez klienta. Dlatego 5% ponad stopę bazową odnoszą się do tego korzystania. Bank zwraca więc raty oraz 5% ponad stopę bazową jako opłatę za korzystanie.

Napisany przez S. Schweers
W fazie pozasądowej nigdy nie dochodzi do dokładnego odliczenia.

Jak dokładnie ma przebiegać odliczanie, nie jest jeszcze ustalone. Obecnie sądy podejmują różne decyzje.

W fazie pozasądowej powinno się myśleć pragmatycznie i skierować się ku niższemu oprocentowaniu lub (częściowej) rezygnacji z odszkodowania za wcześniejszą spłatę.

Napisany przez Trueffelschwein
Cześć wszystkim,

Chciałbym w moim pierwszym wpisie podzielić się moimi doświadczeniami z bankiem DSL oraz opowiedzieć o drodze, którą obrałem. Może to być interesujące dla niektórych osób.

6 lat temu kupiłem mieszkanie własnościowe, a 4,5 roku temu Dom z 3 mieszkaniami, z których obecnie zamieszkuję jedno, finansując je jako kredyt hipoteczny przez DSL-Bank. Z powodu problemów z mieszkaniem własnościowym postanowiłem je sprzedać i poprosiłem o wycenę przedterminowej spłaty w DSL. Mieszkanie kosztowało 75 000 € i było sfinansowane w 100%. 52 000 € bezpośrednio w DSL i 23 000 € w KfW przez DSL. Po 5,5 roku chcieli ode mnie niewiarygodne 13 000 € jako odszkodowanie za przedterminową spłatę, co uniemożliwiło mi sprzedaż.

Kolega z pracy polecił mi sposoby na wyjście z umów bez przedterminowej opłaty.

Zleciłem prawnikowi specjalizującemu się w sprawach bankowych sprawdzenie poprawności pouczenia o prawie do odstąpienia od umowy. Okazało się, że wszyscy prawnicy byli w błędzie. Następnie powierzyłem mu reprezentację wobec banku. Koszt to około 1300 € przy szacowanej łącznej przedterminowej spłacie wszystkich umów w wysokości 32 000 €.

Po pierwszym liście, w którym prawnik odniósł się do mojego prawa do odstąpienia od umowy, wspierając się aktualnymi orzeczeniami sądowymi i naciskając na komunikację, bank przez ponad cztery tygodnie nie odpowiedział. Po drugim zajęło mu kolejne trzy tygodnie, by napisać, że wszystko zrobiliśmy dobrze i nie przyznajemy się do winy. W odpowiedzi mój prawnik wykazał błędy w argumentacji DSL. Bank DSL zupełnie zamilkł. Nawet telefony, e-maile i faksy były konsekwentnie ignorowane przez bank.

W moim rozpaczy stałem się wyjątkowo uparty, szukając rozwiązania dla tej sytuacji kryzysowej.

Równolegle zajmowałem się refinansowaniem i dostałem nowe finansowanie od Commerzbank, mojego banku, w takiej wysokości, aby móc spłacić kilka innych bieżących kredytów i całą przedterminową spłatę, nawet jeśli nie uda się z prawnikiem, to refinansowanie i tak będzie działać.

Kolega zajmujący się inwestycjami na giełdzie powiedział, że załatwiłby to poprzez mediatora. Czytał o tym dużo w swoich czasopismach branżowych.

Zaproponowałem to mojemu prawnikowi, który poparł ten pomysł. Zdecydowałem się uiścić kredyt wraz z przedterminową spłatą POD ZASTRZEŻENIEM i zlecić mediatorowi rozwiązanie sprawy. Obecnie refinansowanie zostało zakończone, a mediacja będzie prawdopodobnie zakończona do końca grudnia. Mój prawnik mówi, że obecnie decyzje mediatorów na korzyść kredytobiorców są korzystne, a banki wychodzą na przegrane. Dla mnie to oznacza przewagę w wysokości około 36 000 € po odjęciu kosztów adwokackich i notarialnych. Opłata przedterminowa, którą zapłaciłem pod zastrzeżeniem, wynosi prawie 38 000 €.

Procedura mediacji prowadzona przez Federalne Stowarzyszenie Niemieckich Banków obecnie trwa około 6 miesięcy ze względu na duże zainteresowanie związane z odstąpieniem od umowy. Mimo to uważam, że jest to najszybszy sposób. Oszczędza mi to komunikacji z bankiem. Odpowiadają bardzo późno, a nawet często twierdzą, że różne pisma od prawnika nie dotarły do nich. Wygląda na to, że działa to według pewnego schematu.

Mój bilans, jeśli nie muszę płacić opłaty przedterminowej:

Stara hipoteka w DSL-Bank:

199 000 € całkowita kwota
Oprocentowanie składkowe około 5% rocznie
Miesięczne odsetki 823,33 €
Wpłata miesięczna 239 €
Około 20 000 € spłaty po 10 latach
Około 538,00 € miesięcznie inne kredyty

Nowy kredyt ratalny w Commerzbank:

240 000 € całkowita kwota
3,7% oprocentowanie składkowe
Rata 1103 €
Okres zapadalności odsetek dla banku 15 lat
Około 87 800 € spłaty po 15 latach

Jeśli mediacja zakończy się na moją korzyść i dostanę zwrot całej opłaty przedterminowej:

Pozostałe pieniądze około 41 000 € (wliczając rozwiązane umowy oszczędnościowo-kredytowe w wysokości około 11 000 €).

Te pieniądze przeznaczyłbym na nowy dach, kolektory słoneczne do podgrzewania wody i fotowoltaikę, co obniżyłoby koszty miesięczne o dodatkowe 200-300 €.

Moje przewidywane korzyści z tej historii, jeśli wszystko pójdzie dobrze:

- Nowy dach
- Obniżone miesięczne koszty między 700 a 800 €
- Znacznie efektywniejsza spłata (Zamiast 35 000 € w 15 lat 87 800 €)

Moje wady:

- Bank DSL już nigdy nie udzieli mi kredytu.
- Spędziłem rok między nadzieją a obawami, co bardzo mnie stresowało.
- Z nowym kredytem zaczynam od zera.

Mam nadzieję, że ta informacja komuś pomoże. Oczywiście podzielę się wynikiem mediacji. W razie pytań chętnie służę pomocą.

Pozdrawiam,

Twórca

Napisany przez Hanomag

Na pierwsze pismo, w którym adwokat odniósł się do mojego istniejącego prawa do odstąpienia, opartego na ważnych wyrokach BGH, domagając się komunikacji, nie otrzymałem odpowiedzi przez ponad cztery tygodnie. Po drugim piśmie ponownie minęły trzy tygodnie zanim odpowiedź nadeszła: zrobiliśmy wszystko dobrze i nie czujemy się winni. Wtedy mój adwokat odpowiedział, wskazując błędy w argumentacji DSL. Bank DSL całkowicie zamilkł. Nawet telefony, e-maile i faksy były konsekwentnie ignorowane przez bank.

Wydaje się, że jest to działanie systematyczne, banki wyraźnie się na to zgodziły. Czas jest marnowany aby
- odstraszać tchórzy,
- oczekiwać na zmianę prawa na korzyść banków lub
- aby w przypadku wymuszonego porozumienia mieć lepszą pozycję (krótsze czasowe pozostałości).

Z cytat Trueffelschwein

Nowe kredyty ratalne w Commerzbanku:
240.000,-€ całkowita kwota
3,7% efektywna stopa roczna

Mnie bulwersuje relatywnie wysoka stopa odsetkowa za kolejną finansowanie wynosząca 3,7%. Obecnie przy dobrej zdolności kredytowej możliwe są stopy procentowe z cyfrą 1 na początku.

Z cytatu Trueffelschwein

Mam nadzieję, że te informacje komuś pomogą. Oczywiście będę informować o rezultacie postępowania przed rzecznikiem finansowym. W razie pytań jestem do dyspozycji.

Dziękuję za informacje. Powodzenia przed rzecznikiem finansowym.

Napisany przez BenT
1 przed przecinkiem zwykle tylko wtedy, gdy czas trwania nie przekracza 10 lat, a wartość obciążenia wynosi poniżej 60%... przy finansowaniu w 100% warto być zadowolonym już z 3% myślę

Napisany przez Hanomag

To wygląda na działanie systematyczne, banki wyraźnie się na to zgodziły. Czas jest marnowany, aby
- zniechęcić tchórzliwych,
- poczekać na zmianę prawną na korzyść banków lub
- mieć lepszą pozycję (krótszy czas spłaty) w przypadku przymusowego porozumienia.

Chciałbym się teraz dowiedzieć, jak zrekompensowano osobom, które już zawarły porozumienie, utratę odsetek od odwołania do porozumienia.

Cytat BenT

Cyfra 1 przed przecinkiem, ale zazwyczaj tylko, jeśli czas trwania nie przekracza 10 lat i wartość zabezpieczenia wynosi mniej niż 60%... przy finansowaniu w 100% stawki 3% mogą być powodem do zadowolenia, myślę.

Okej, tego jeszcze nie musiałem zrobić. Ale smutne, że to właśnie ci, którzy mają już mało, powinni powiększać zyski banków.

Napisany przez BenT
Lub powinni płacić za zwiększone ryzyko banków

Poprosiłem o drugą ofertę od Tagobank, która miałaby efektywny roczny oprocentowanie na poziomie 3,1% przy 15 latach i 217.000€. Jednak odrzucili ją, mówiąc: ogólny kontekst im się nie podoba. Dla mnie oznacza to tyle co: Jeśli będziesz nalegał na błędną informację zwrotną w przypadku DSL, sam sobie poradź, skąd weźmiesz kredyt. Jak teraz wiem, jest to również powszechne porozumienie między wieloma bankami. Drugim problemem byłoby to, że nie mogłem wcześniej wyjść z umowy, ponieważ nie wystarczyłoby pieniędzy na przedpłaconą kwotę.

Co do stwierdzenia, że to zawsze biedni są winni, mogę jedynie powiedzieć, że to właśnie system finansowy utrzymuje biednych w ubóstwie, a bogatych czyni jeszcze bogatszymi. Praca ciężka rzadko prowadzi do bogactwa bez nadzwyczajnych oszustw. Dlatego nie rozumiem stwierdzeń w kilku artykułach, gdzie mówi się, że powinniśmy zachować honor handlowy i nie obniżać się do poziomu banków. Uważam dzisiejszy system finansowy za odpowiedzialny za wiele cierpień na tym świecie. Gdy patrzę, że prawie wszystkie prywatne banki mogą generować kredyty poprzez wydłużanie bilansu, z zaledwie 1-2% kapitału własnego, czyli praktycznie z niczego, to zastanawiam się, dlaczego żądanie odszkodowania za wcześniejszą spłatę jest jeszcze w ogóle uzasadnione prawnie. Być może ktoś mógłby mi na to odpowiedzieć.

Ci, którzy bronią banków, prawdopodobnie nie są w dolnych warstwach społecznych, które ledwo sobie radzą, a na pewno nie są w warstwie tych, którzy sobie już nie radzą. Być może nadal korzystają z tego systemu i obawiają się utraty swoich przywilejów, gdyby ten system zawodził.

Biedne banki z ich złym zarządzaniem zmusiły mnie i moją rodzinę (2 dzieci) do przeprowadzki na 330 km ze względu na grożącą utratę pracy w 2009 roku, co miało zarówno skutki społeczne, jak i zdrowotne. Dlatego nie czuję żadnego współczucia dla biednych banków.

Pozdrowienia,

Trüffelschwein

Napisany przez kajokim
Cześć,

mam umowę z SPK z dnia 30.06.2008. Z tego, co zrozumiałem, musi ona przynajmniej odpowiadać wzorcowemu tekstowi z 2004 roku, prawda? Niestety, wydaje mi się, że w moim przypadku Sparkasse zrobiła wszystko prawidłowo. Co o tym sądzicie? (patrz załącznik) Będę wdzięczny za wszelką pomoc...

Napisany przez Calypso
Tutaj jest już co najmniej wcześniej!
To już jest nieprawidłowe.
Ale tutaj jest wystarczająca liczba specjalistów, którzy mogą to lepiej rozłożyć. Mój WRB jest również podatny, a na tym spk jest podobna data.

Poprawny tekst pouczenia o odstąpieniu od umowy, określony przez ustawodawcę i obowiązujący od 1.4.2008 do 3.8.2009 brzmi: Możesz .... Termin rozpoczyna się po otrzymaniu tego pouczenia w formie tekstowej. Aby zachować termin do odstąpienia...

Napisany przez kajokim
Cześć i dzięki za odpowiedzi,

również myślałem, że sformułowanie jest błędne, jednak po dalszym czytaniu tego wątku mam wątpliwości. Ponieważ w wymienionym rozporządzeniu z 2008 roku jest napisane:

Przejściowa reguła dotycząca wzorów zgodnych z art. 14
Art. 1 ust. 4 zdanie 2 oraz art. 14 ust. 1-3 stosuje się także do informacji i pouczeń dotyczących prawa do odstąpienia od umowy, które odpowiadają wzorom obowiązującym do dnia 31 marca 2008 roku i zostały przekazane konsumentowi przed 1 października 2008 roku w formie pisemnej.

Ponieważ moja umowa jest z dnia 30.06.2008, sądzę, że obowiązuje tutaj ten okres ochronny. Czy źle to zrozumiałem?

Cześć kajokim,

istnieje kilka punktów, które wskazują na to, że pouczenie jest błędne i ochrona udzielana przez wzór pouczenia nie jest skuteczna. Chętnie wyjaśnię więcej szczegółów - jestem adwokatem - proszę o kontakt w prywatnej wiadomości.

Napisany przez kajokim
Cześć,

zadałem to pytanie na forum, aby uzyskać wskazówki dotyczące oceny szans na kontynuowanie tej sprawy.

Właśnie dostałem prywatną wiadomość, która nie pomogła mi dalej, ale próbowała mnie pozyskać jako klienta. Moja prośba o ocenę została odrzucona z powodu niechęci do budowania wiedzy dla laików. Bardzo szkoda.

Mam nadzieję, że inni użytkownicy okażą się bardziej pomocni.

Cześć kajokim,
z jednej strony masz absolutną rację: rejestruje się na forum, aby otrzymać bezpłatne opinie innych członków forum. Te opinie są udzielane dobrowolnie.
Z drugiej strony jako członek forum bardzo trudno jest wydać sensowną opinię, ponieważ należy mieć naprawdę szczęście, aby ktoś inny na forum miał dokładnie taki sam przypadek. Nawet w takiej sytuacji nadal jest bardzo trudno, ponieważ bank o tej samej nazwie, np. XYZ-Bank w Hamburgu, może uznać swoje oświadczenie o odwołaniu za błędne, podczas gdy w Monachium ten sam tekst klauzuli odwoławczej uznaje za poprawny. To, co chcę przez to powiedzieć, to: nie jestem prawnikiem ani żadnym doradcą i nie oferuję ci niczego. Jednakże doświadczenie pokazuje, że jeśli chcesz poważnie podchodzić do kwestii odwołania, musisz znaleźć prawnika, który oceni dokładnie TWÓJ przypadek i ewentualnie będzie walczył.
Jak zapewne przeczytałeś w tym forum, niektórzy użytkownicy otrzymali różne oferty od tego samego banku. Oznacza to po prostu, że każda sprawa jest traktowana indywidualnie.
Jeśli chcesz jedynie dowiedzieć się na wstępie: zawsze chętnie pomogę, jeśli tylko potrafię. ;-)
Proszę źle nie zrozumieć, ale tak właśnie jest: każdy walczy przede wszystkim sam za siebie i w 99,9% przypadków potrzebuje adwokata.
I w ostateczności to, że 10 razy członkowie ocenią, że twoje oświadczenie o odwołaniu jest błędne, nie pomoże ci nic w twoim banku. Banki nie akceptują zaleceń biur konsumenckich, pośredników ani często nawet adwokatów czy sądów.

Napisany przez kajokim
Cześć,

dzięki za twój wkład. Jeśli podchodzę do sprawy poważnie, szukałbym również adwokata. Zanim to zrobię, muszę zrozumieć sytuację. Dlatego jestem tutaj. Nie zależy mi na poradach prawnych, a raczej na wymianie poglądów między tzw. amatorami.

Mimo to nie podoba mi się, że najpierw sugerujesz, że chcesz wydać osąd tutaj na forum, a potem podajesz wizytówkę do porady prawnej.

Mimo wszystko dziękuję za kilka pomysłów, które tutaj udało mi się znaleźć.

Napisany przez pikd
@trueffelschwein

Dziękuję za opisanie procedury przed rzecznikiem finansowym!

W moim przypadku chodzi o spłacenie pożyczki z 2010 roku, gdzie już zapłacono opłatę manipulacyjną. Czy można w takim przypadku (czyli brak aktualnego kontaktu między klientem a bankiem) skorzystać z usług rzecznika finansowego? Czy czy osoba ta uzna, że nie jest (już) odpowiednia do rozpatrzenia sprawy?

pikd

Napisany przez 3ducnici

Cześć,

mam umowę z SPK, datowaną na 30.06.2008. Tak, jak rozumiem, musi ona przynajmniej odpowiadać wzorcowemu tekstu z 2004 roku, prawda? Niestety, wydaje mi się, że w moim przypadku Sparkasse zrobiła wszystko dobrze. Co o tym sądzicie? (patrz załącznik) Będę wdzięczny za każdą pomoc...

Szybko:

1. Zaznaczenie pola wyboru w procedurze jest niedopuszczalne

2. Brakuje nagłówka Ostrzeżenie o prawie do odstąpienia od umowy

3. Termin rozpoczyna się NAJWCZEŚNIEJ po otrzymaniu tego ostrzeżenia zamiast Termin rozpoczyna się po otrzymaniu tego ostrzeżenia w formie tekstowej ....... uznane za niedopuszczalne przez BGH...

4. Punkt 1 - 3 => Odbiegające od obowiązującego wzorcowego tekstu na datę umowy, => brak skuteczności!

5. To może prowadzić do sytuacji, w której będziesz zobowiązany do spełnienia warunków umowy.... => zapis dotyczący umowy zawartej na odległość => czy taka miała miejsce? W przypadku SPK bardziej prawdopodobne jest, że umowa została podpisana osobiście w oddziale... => zapis jest zbędny i wprowadzający w błąd

6. Finansowane transakcje.... => czy ma miejsce finansowana transakcja, na przykład ubezpieczenie kredytu? Jeśli nie, to zapis wprowadzający w błąd!

;-)

@trueffelschwein

Dziękuję za opis procedury przed rzecznikiem finansowym!

W moim przypadku chodzi o spłacone w 2010 roku pożyczki, gdzie opłata VFE została już wniesiona. Czy w takim przypadku (tj. brak dalszej relacji między klientem a bankiem) można skorzystać z usług rzecznika finansowego? Czy rzecznik uznaje się za niekompetentnego (już) w takich sytuacjach?

pikd

Rzecznik finansowy to po prostu pozasądowa instytucja mediacji, która wydaje opinie prawne. Ta opinia, jeśli przekracza kwotę 5000,-€ dla banku, nie jest wiążąca dla żadnej ze stron, ale jeśli decyzja jest na korzyść skarżącego, jest to już sygnał dla banku, a zgodnie z wypowiedzią mojego adwokata, banki zazwyczaj podążają za zaleceniami, ponieważ następne sądy zawsze biorą tę decyzję pod uwagę. Możesz zgłosić się do rzecznika finansowego we wszystkich sprawach, z którymi możesz również iść do sądu. Nie jestem pewien, jakie są terminy przedawnienia dla już zakończonych umów, ale na pewno tu jeszcze dostaniesz odpowiedź.
Jednak myślę, że powinieneś skontaktować się z rzecznikiem poprzez prawnika, ponieważ prawnik może dokładniej przedstawić sprawę swoim prawniczym językiem, chyba że studiowałeś prawo. Jest to również konieczne, ponieważ rzecznicy są powoływani przez banki. Nie chcę mówić czegoś nieprawdziwego, ale podejrzewam, że jeśli osoba prywatna zwróci się do rzecznika bez wsparcia prawnego, ten nie będzie czuł się zobowiązany do rozpatrywania sprawy w taki sam sposób, jak gdyby otrzymał opinie prawnika.

Napisany przez Mikelike123
Cześć wszystkim,
chciałbym krótko podzielić się moim doświadczeniem z Rzecznikiem Finansowym: zwróciłem się bezpośrednio (bez adwokata) do Rzecznika Finansowego i po zaledwie czterech tygodniach otrzymałem w skrzynce fantastyczną umowę (bez odszkodowania za przedterminową spłatę itp.) od mojego banku. Teraz płacę tylko połowę raty hipotecznej. Umowa jest kompromisem obu stron. Obowiązuje powiedzenie Lepiej wróbel w garści, niż gołąb na dachu.
Pozdrowienia
Mike

P.S. Wcześniej bank odrzucił porozumienie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Mikelike123, w jakim banku to było?

Napisany przez Harley

...i po zaledwie czterech tygodniach dostałem w skrzynce świetne porównanie (bez odszkodowania za wcześniejszą spłatę itp.) od mojego banku. Teraz płacę tylko połowę raty hipotecznej. Porównanie to jest ustępstwem obu stron.

Brzmi bardzo zachęcająco. Na czym polegało twoje ustępstwo, jeśli bank zrezygnował z odszkodowania za wcześniejszą spłatę i obniżył ratę o połowę?

Napisany przez kajokim

2. Nagłówek brakuje pouczenia o odstąpieniu od umowy

Ale jest tam, po prostu zapomniałem skopiować.

Cytat od ducnici

5. To może prowadzić do konieczności spełnienia zobowiązań płatniczych wynikających z umowy.... => Klauzula umowy zawartej na odległość => czy istnieje taka? Przy bankach spółdzielczych bardziej prawdopodobne jest, że umowa została podpisana osobiście w oddziale.... => Klauzula zbędna i wprowadzająca w błąd

Tak, masz rację, umowa została podpisana osobiście w oddziale.

Cytat od ducnici

6. Finansowane transakcje.... => czy istnieje finansowana transakcja, np. ubezpieczenie na życie kredytobiorcy? Jeśli nie, to jest wprowadzające w błąd!

Nie, nie ma ubezpieczenia na życie kredytobiorcy, jest tylko ubezpieczenie na życie i kredyt budowlany, który musiałem zaciągnąć.

Dziękuję za pomoc, wysłałem teraz całość do Hamburga do ochrony konsumenta w celu przeprowadzenia oceny.

Pomysł z Rzecznikiem Praw Obywatelskich też mi się podoba. Moim celem jest uzyskanie lepszej stopy oprocentowania.... obecnie płacę 6% :-(

Napisany przez Mikelike123

Brzmi bardzo zachęcająco. Na czym polegało twoje ustępstwo, jeśli bank zrezygnował z VFE i obniżył ratę?

Moje ustępstwo polegało na tym, że nie upierałem się przy finansowaniu w wysokości 1,9%. Dla mnie to i tak się bardzo opłacało.

Napisany przez 3ducnici

.....
Nie, nie ma ubezpieczenia od pozostałej kwoty do spłaty, jest tylko ubezpieczenie na życie związane z ryzykiem ..... które musiałem zawrzeć......(

Jeśli jest ona finansowana razem z ratą, jest to Finanziertes Geschäft... jeśli jest płatna osobno, to zapis dotyczący F G jest zbędny i wprowadzający w błąd...

Napisany przez kajokim
Cześć ducnici,

Bausparer to po prostu spłata kapitału, ale jest płatny osobno, podobnie jak ubezpieczenie na życie ze świadczeniem z tytułu ryzyka.

Dziękuję za Twoją opinię, naprawdę mi bardzo pomaga. Będę Was informować na bieżąco!

Napisany przez 3ducnici

Cześć ducnici,

Bausparer jest związany z spłatą, ale jest płatny osobno, podobnie jak ubezpieczenie na życie.

Dzięki za Twoją ocenę, bardzo mi pomogła. Będę Was informować na bieżąco!

Wiadomo, że Bausparer są oddzielnie płatne. Jeśli RLV jest również płatne osobno, nie ma finansowanej transakcji.

Napisany przez Sam
Cześć drodzy (prawie) prawnicy,

Od kilku miesięcy obserwuję ten wątek i inne tego typu na tym forum. To, co mi szczególnie się podoba, to sposób, w jaki się tu ze sobą obchodzicie, czyli dzielicie się informacjami i stwarzacie sobie nawzajem pomoc. Macie mój szacunek!!!

Teraz odnośnie mojej sprawy: Zleciłem przegląd mojego pouczenia o prawie do odstąpienia od umowy dotyczącej naszej umowy kredytowej (DSL Bank) z listopada 2005 roku do Stowarzyszenia Konsumentów w Hamburgu.
Wynik: Pouczenie o odstąpieniu jest błędne w łącznie 6 punktach!

Odpowiedź Stowarzyszenia została dołączona poniżej. Jaka jest wasza ocena?

Planujemy w przyszłym roku sprzedać nasz Dom i spłacić kwotę kredytu. Ale ponieważ upłynie jeszcze 1,5 roku do 10 lat, zostanie nam nałożona opłata umowna.
Czy ktoś popełnił identyczne błędy?

Z góry dziękuję!

Napisany przez 3ducnici
Czy masz ubezpieczenie ochrony prawnej, które ewentualnie mogłoby pomóc?

DSL Bank...coś mi świta...

https://www.test.de/Kreditwiderruf-V...den-4768062-0/

Napisany przez Sam
Cześć ducnici. Dziękuję za informację dotyczącą tymczasowego zakazu nałożonego na DSL Bank. Nie zdawałem sobie z tego sprawy. Niemniej jednak, pozytywna wiadomość dla nas klientów.

RSV mamy niestety z wyłączeniem dla finansowania budowy budynku. Budowaliśmy w 2006 roku. Zastanawiam się, czy mimo to zapytać o szanse na sukces (ironia!).

Myślałem, że najpierw zasygnalizuję delikatnie i uprzejmie zapytam, zanim wycofam się. Co o tym myślisz?

Czy ktoś ma podobne wady w swojej WRB?

Napisany przez 3ducnici

Witaj gracze. Dziękuję za informację dotyczącą tymczasowego zakazu wobec banku DSL. Nie zdawałem sobie z tego sprawy. Niemniej jednak, pozytywna wiadomość dla nas, klientów.

RSV zostało niestety wyłączone z finansowania budowy budynku. Zbudowaliśmy w 2006 roku. Zastanawiam się, czy mimo to warto zapytać o dobre szanse na sukces (ironia!).

Zastanawiałem się, czy nie lepiej najpierw delikatnie zapytać, zanim cofnę zgodę. Co o tym myślisz?

Czy ktoś ma podobne problemy ze swoją WRB?

1. Zapewnij sobie refinansowanie. Jeśli chcecie sprzedać za 1,5 roku... może warto rozważyć kredyt z zmienną stopą procentową (zawsze możliwy do wypowiedzenia), w przeciwnym razie za 1,5 roku znów pojawi się opłata za wypowiedzenie (dobrze, stopa procentowa nie spadnie znacząco niż obecnie).

2. Czy opłaca się trud kosztów dla oszczędności odsetek przez 1,5 roku, jest dyskusyjne. Jeśli nie dojdzie do pozwu i zostanie on doprowadzony do końca, zazwyczaj kończy się to ugodą, jeśli w ogóle. Ugoda oznacza, że większość kosztów musiałbyś ponieść samemu... porównaj to...

Alternatywnie, możesz skorzystać z oferty z wynagrodzeniem za sukces, jak często oferowane tutaj. Wtedy możesz oszacować 1/3 oszczędności. Przynajmniej możesz skorzystać z 2/3 korzyści dla siebie...

lub... Możesz zachować spokój, zrezygnować z powodu sprzedaży, zapłacić stosunkowo niskie odszkodowanie za wypowiedzenie i później odwołać się. Wtedy powinieneś też mieć pieniądze na zabezpieczenie kosztów sądowych. Być może, jeśli kupisz nowy Dom, po prostu zwiększ tę kwotę i później spłacisz poprzez dodatkową spłatę...
Postępowanie dotyczyć będzie oczywiście nie tylko zwolnienia z opłaty za wypowiedzenie, ale także oprocentowania dokonanych wpłat kredytowych (=korzystania z banku)...

Jeśli teraz zapytasz, a następnie za rok lub półtora odwołasz się, ktoś może postawić ci kłody pod nogi w kwestii zasady zapomnienia...

Napisany przez creo
Witajcie!

Przepraszam, jeśli temat został już gdzieś omówiony - niestety nie zauważyłem. Dyskusja na temat różnych błędów w WB i właściwego postępowania jest oczywiście interesująca, ale czy ktoś zastanowił się nad następującymi możliwościami:

- jeśli bank wcześniej lub później zgodzi się na odwołanie i rozpocznie procedurę rozliczenia - oznacza to, że klient musi przelać całe zadłużenie bankowi w ciągu 30 dni! Jeśli masz pieniądze w szufladzie - nie ma problemu! Jeśli jednak trzeba to również refinansować, to może się zdarzyć, że „stary” bank nie usunie wpisu hipotecznego dopóki całe zadłużenie nie zostanie spłacone, a nowy bank, który udziela kolejnego finansowania, nigdy nie przelać pieniędzy do momentu, kiedy mieszkanie będzie wolne od długu! Oznacza to, że nigdy nie będziemy w stanie spłacić całego zadłużenia w ciągu 30 dni, a w najgorszym przypadku może dojść nawet do egzekucji komorniczej.

- Kolejnym ryzykiem mogłoby być to, jeśli bank uważa odwołanie za nieuzasadnione, akceptuje je jednak, ale żąda odszkodowania za to.

Co o tym myślicie?

Napisany przez 3ducnici

Witajcie!

Przepraszam, jeśli temat został już gdzieś omówiony - niestety nie zauważyłem tego wcześniej.

Dyskusja na temat różnych błędów w bankowości i poprawnych procedur jest oczywiście interesująca, ale czy ktoś zastanawiał się nad następującymi możliwościami:

- jeśli bank zgadza się na odwołanie wcześniej lub później i rozpoczyna proces wykupu - oznacza to, że klient musi spłacić cały pozostały dług w ciągu 30 dni! Jeśli masz pieniądze w szufladzie - nie ma problemu! Ale jeśli trzeba to także zrefinansować, może się zdarzyć następujące – „stary” bank będzie odmawiał skreślenia wpisu hipotecznego dopóki cała reszta długu nie zostanie spłacona, nowy bank, który udziela aneksu finansowania, nigdy nie przeleje pieniędzy, dopóki mieszkanie nie będzie wolne od długu! Oznacza to, że nigdy nie będziesz w stanie spłacić reszty długu w ciągu 30 dni, a w najgorszym przypadku może dojść nawet do egzekucji komorniczej.

- Kolejnym ryzykiem może być to, że jeśli bank uważa odwołanie za nieuprawnione, ale je akceptuje, może żądać odszkodowania za to.

Co o tym sądzicie?

Nic! To wszystko odbywa się między bankami krok po kroku, a one mają swoich notariuszy.

Jeśli bank, który ma zostać spłacony, wyrazi zgodę na spłatę, a wcześniej zadbałeś o nawiązanie aneksu finansowego, nie będzie żadnych problemów.

Jeśli bank zaakceptuje odwołanie, ale wiąże z tym żądania, nie ma potrzeby na nie odpowiadać. Wtedy należy podjąć drogę prawą, aby dochodzić swoich praw... ;-)

Napisany przez Sam

lub... Pozostajesz w miejscu, ogłaszasz sprzedaż, płacisz stosunkowo niską odszkodowanie przedterminowe, a następnie odwołujesz się. Wtedy powinieneś także mieć pieniądze na sfinansowanie kosztów procesu. Być może, jeśli kupisz nowy Dom, po prostu uwzględnij wyższą kwotę i później spłać ją poprzez dodatkową spłatę...
Proces dotyczy oczywiście nie tylko umorzenia odszkodowania przedterminowego, ale także odsetek od dokonanych przez Ciebie spłat kredytowych (=korzystanie z banku)....

Jeśli zapytasz TERAZ, a odwołasz się później, za rok lub za 1,5 roku, ktoś może stawić Ci kłody pod nogi w kwestii przedawnienia...

Powyższą opcję, o której wspomniałeś, także rozważam obecnie. Odszkodowanie przedterminowe wynosiłoby w przyszłym roku gdzieś między 15k - 20k. Pytanie również, czy do tego czasu będą raczej negatywne wyroki dla nas jako kredytobiorców. Ale tego nigdy nie można przewidzieć.

Pytanie również, czy po tymczasowym zakazie wydania przez DSL Bank, ta instytucja potraktuje temat odwołania poważniej i skłoni się raczej do zawierania ugód. Nie straciłem nadziei

W poprzednich postach zauważyłem, że niektórzy tutaj również planują (lub już zrobili!) odwołać umowę kredytową w DSL Bank. Czy ktoś ma jakieś pozytywne wieści na ten temat, czy może już ktoś wniósł pozew???

Napisany przez BenT
Pytanie brzmi również, czy po wniesieniu tymczasowego środka zabezpieczającego przeciwko bankowi DSL, ten podejmie kwestię odwołania poważniej i będzie raczej skłonny do zawarcia porozumienia w sprawie ugód.

^^ Krótkie pytanie: Gdzie to było? Link? Przeszło mi jakoś niezauważone.

Napisany przez Sam
@BenT: Zamieszczenie #235 od ducnici

Napisany przez creo

Nic! To idzie między bankami ruch za ruchem, a mają swoich notariuszy.

Jeśli bank, który ma zostać spłacony, wyrazi zgodę na spłatę, i oczywiście wcześniej zadba się o kolejne finansowanie, nie będzie żadnych problemów.

;-)

Nie jestem tego taki pewien!

Bank, który ma zostać spłacony, powiedział, że zgadza się na sfinansowanie, ale przelanie pieniędzy nastąpi dopiero wtedy, gdy nieruchomość będzie wolna od długów! Bank DSL nie zwolni obciążenia hipotecznego dopóki pieniądze nie będą na koncie. Oznacza to, że w normalnych warunkach to działa, ale w przypadku sporu bank może wyjść na przeciw!

Ponadto, zmiana w księdze wieczystej obecnie trwa zazwyczaj około 6 tygodni, co nie pasuje zbytnio do 30-dniowego terminu...

Napisany przez 3ducnici

Nie jestem co do tego pewny!

Bank, którą mamy zastąpić, powiedziała, że zgadzamy się na finansowanie, ale przelewamy pieniądze dopiero wtedy, gdy nieruchomość będzie wolna od długów! Bank DSL nie zwolni obciążenia hipotecznego, dopóki pieniądze nie będą na koncie. Uważam, że w normalnych warunkach wszystko powinno się udać, ale w razie sporu bank może się postawić!

Ponadto zmiana w księdze wieczystej obecnie trwa zwykle około 6 tygodni, co niezbyt dobrze pasuje do 30-dniowego terminu...

Jeszcze raz, to scenariusz, który w rzeczywistości nie powinien mieć miejsca. Niedawno spłaciliśmy kredyt KfW. Poszło dość szybko. To samo dotyczyłoby także wpisu do księgi wieczystej z jednego banku do drugiego. Banki załatwiają to uczciwie między sobą krok po kroku...

Żaden bank nie zgodzi się na spłatę zadłużenia, aby potem opóźniać i powoływać się na 30-dniowy termin. Nawet notariusz może przyspieszyć kwestię, gdy jest pilne.
Jeśli ktoś spodziewa się problemów, może zatrudnić prawnika, który zajmie się całą procedurą...

Napisany przez Nobody
Cześć wszystkim, już 19.10.2014 roku informowałem o mojej umowie kredytowej z bankiem DSL. W konkretnym przypadku chodzi o umowę zmieniającą (wstępną dostosowaną do warunków), która została zawarta w marcu 2007 roku w związku z istniejącą wcześniej umową kredytową. W ramach tej umowy zmieniającej umowę kredytową, która z założenia miała wygasnąć 30.9.2009 roku, przedłużono ją o 10 lat do 30.9.2019 roku.

Oświadczenie o odwołaniu zawiera następujące sformułowanie co do początku terminu odstąpienia:

Termin odstąpienia zaczyna biec w chwili, gdy kredytobiorca
- otrzymał kopię tego oświadczenia
- dokument lub kopię umowy zmieniającej oraz warunki sprzedaży na odległość
- oraz informacje dotyczące umów sprzedaży na odległość, jednak nie wcześniej niż w dniu zawarcia umowy................

W kontekście akceptacji umowy, tekst umowy po oświadczeniu o odstąpieniu zawiera następującą deklarację:

Umowa zostaje zawarta, gdy dedykowana dla banku DSL kopia zostanie podpisana przez wszystkich kredytobiorców i wpłynie do nas terminowo. Decydujący jest dzień wpływu do banku DSL.

Pytanie do forum:

Jeśli na przykład podpiszę umowę w piątek i wrzucę ją do skrzynki w sobotę (w sobotę na wsi nie odbiera się poczty) - skąd mam wiedzieć, w którym dniu w następnym tygodniu ta umowa dotrze do banku (i zacznie obowiązywać według ich wyjaśnień)??? Bo według mojego rozumienia tego dnia miałby być dzień rozpoczęcia terminu odstąpienia.

Tak więc dla kredytobiorcy w tym przypadku jest całkowicie niejasne, kiedy zaczyna biec termin.

Nawet po ostatnich wpisach tutaj w czacie jestem głęboko przekonany, że oświadczenie o odstąpieniu (z różnych powodów, a zwłaszcza z powodu tego sformułowania) jest błędne, ponieważ przede wszystkim nie wyjaśnia rzeczywistego początku terminu odstąpienia.

W moim liście do DSL najpierw zwróciłem uwagę na błędy w oświadczeniu o odstąpieniu i wynikające z nich konsekwencje, sugerując, że nadal można odwołać umowę. W zamian za zrzeczenie się odstąpienia od umowy zaproponowałem dostosowanie oprocentowania kredytu od teraz do końca okresu kredytowania (do 2019 roku) do obecnie obowiązującego poziomu oprocentowania na rynku. Do wyznaczonego przeze mnie terminu (31.10.2014) nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Po moim zapytaniu okazało się, że obliczają opłatę za przedterminowe spłacenie kredytu. Innymi słowy - po prostu mnie zwlekają! Chciałbym teraz jednak szybciej działać i wywierać presję.

1. Kto ma umowę z identycznym oświadczeniem o odstąpieniu w banku DSL i może podzielić się swoimi doświadczeniami z bankiem DSL?

2. Kto może polecić mi w Bonn dobrego prawnika, który mógłby załatwić odwołanie od kredytu bez zbędnego zamieszania?

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę! Dzięki za odpowiedź! Nikt

Napisany przez 3ducnici
@nobody

Orzecznictwo Bundesgerichtshofu uznaje za niedopuszczalne klauzule, które określają, że termin zaczyna biec w chwili otrzymania dokumentów przez bank... ;-)

Napisany przez charlesbukowski
Zakupiłem gotowy szeregowiec w 1998 roku. W 2008 roku skończyło się pierwsze finansowanie, a ja podjąłem kolejne finansowanie w innej banku. Czy ktoś wie, czy w takim przypadku występuje obowiązek ubezpieczenia od ryzyka śmierci i trwałej niezdolności do pracy? Przecież nie jest to nowa budowa... ubezpieczenie to było już istniejące przed 2008 rokiem.

To pytanie dotyczy czy to jest nowe budownictwo, czy nie. Co dokładnie oznacza gotowe do zamieszkania?

Napisany przez 3ducnici

W 1998 roku kupiłem Dom szeregowy „pod klucz”.
W 2008 roku pierwszy kredyt wygasł, a następnie podpisałem umowę na kontynuację finansowania w innym banku.
Czy ktoś wie, czy w takim przypadku występuje ubezpieczenie RS? W końcu wtedy nie chodzi o nową budowę...
RS istniała już przed 2008 rokiem.

Tylko pierwsza pożyczka nie została jeszcze spłacona, prawda?

Więc wciąż spłacacie swój Dom. Który kiedyś przez Was został wybudowany od nowa.

Myślę, że to nie zrobi różnicy.

Ale... wydaje się, że istnieją różnice nawet w przypadku nowych budynków, w zależności od tego, w jaki sposób coś zostało kupione (poprzez dewelopera, najpierw działka itp.)

Zalecam skontaktowanie się z prawnikiem w tej sprawie. On również zrobi zapytanie w RSV. Powinno to być darmowe.

Napisany przez charlesbukowski
Dom był jednym z ponad 80 domów szeregowych zbudowanych w nowym osiedlu. Więc sami go nie zaprojektowaliśmy. Wszystkie domy zostały zbudowane przez dużego dewelopera, a następnie sprzedane przez lokalny bank. Działki również były już częścią domu. Wykonaliśmy tylko prace malarskie itp.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 32

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata