Cześć wszystkim,
Chciałbym w moim pierwszym wpisie podzielić się moimi doświadczeniami z bankiem DSL oraz opowiedzieć o drodze, którą obrałem. Może to być interesujące dla niektórych osób.
6 lat temu kupiłem mieszkanie własnościowe, a 4,5 roku temu
Dom z 3 mieszkaniami, z których obecnie zamieszkuję jedno, finansując je jako
kredyt hipoteczny przez DSL-Bank. Z powodu problemów z mieszkaniem własnościowym postanowiłem je sprzedać i poprosiłem o wycenę przedterminowej spłaty w DSL. Mieszkanie kosztowało 75 000 € i było sfinansowane w 100%. 52 000 € bezpośrednio w DSL i 23 000 € w KfW przez DSL. Po 5,5 roku chcieli ode mnie niewiarygodne 13 000 € jako odszkodowanie za przedterminową spłatę, co uniemożliwiło mi sprzedaż.
Kolega z pracy polecił mi sposoby na wyjście z umów bez przedterminowej opłaty.
Zleciłem prawnikowi specjalizującemu się w sprawach bankowych sprawdzenie poprawności pouczenia o prawie do odstąpienia od umowy. Okazało się, że wszyscy prawnicy byli w błędzie. Następnie powierzyłem mu reprezentację wobec banku. Koszt to około 1300 € przy szacowanej łącznej przedterminowej spłacie wszystkich umów w wysokości 32 000 €.
Po pierwszym liście, w którym prawnik odniósł się do mojego prawa do odstąpienia od umowy, wspierając się aktualnymi orzeczeniami sądowymi i naciskając na komunikację, bank przez ponad cztery tygodnie nie odpowiedział. Po drugim zajęło mu kolejne trzy tygodnie, by napisać, że wszystko zrobiliśmy dobrze i nie przyznajemy się do winy. W odpowiedzi mój prawnik wykazał błędy w argumentacji DSL. Bank DSL zupełnie zamilkł. Nawet telefony, e-maile i faksy były konsekwentnie ignorowane przez bank.
W moim rozpaczy stałem się wyjątkowo uparty, szukając rozwiązania dla tej sytuacji kryzysowej.
Równolegle zajmowałem się refinansowaniem i dostałem nowe finansowanie od Commerzbank, mojego banku, w takiej wysokości, aby móc spłacić kilka innych bieżących
kredytów i całą przedterminową spłatę, nawet jeśli nie uda się z prawnikiem, to
refinansowanie i tak będzie działać.
Kolega zajmujący się inwestycjami na giełdzie powiedział, że załatwiłby to poprzez mediatora. Czytał o tym dużo w swoich czasopismach branżowych.
Zaproponowałem to mojemu prawnikowi, który poparł ten pomysł. Zdecydowałem się uiścić
kredyt wraz z przedterminową spłatą POD ZASTRZEŻENIEM i zlecić mediatorowi rozwiązanie sprawy. Obecnie
refinansowanie zostało zakończone, a mediacja będzie prawdopodobnie zakończona do końca grudnia. Mój prawnik mówi, że obecnie decyzje mediatorów na korzyść kredytobiorców są korzystne, a banki wychodzą na przegrane. Dla mnie to oznacza przewagę w wysokości około 36 000 € po odjęciu kosztów adwokackich i notarialnych. Opłata przedterminowa, którą zapłaciłem pod zastrzeżeniem, wynosi prawie 38 000 €.
Procedura mediacji prowadzona przez Federalne Stowarzyszenie Niemieckich Banków obecnie trwa około 6 miesięcy ze względu na duże zainteresowanie związane z odstąpieniem od umowy. Mimo to uważam, że jest to najszybszy sposób. Oszczędza mi to komunikacji z bankiem. Odpowiadają bardzo późno, a nawet często twierdzą, że różne pisma od prawnika nie dotarły do nich. Wygląda na to, że działa to według pewnego schematu.
Mój bilans, jeśli nie muszę płacić opłaty przedterminowej:
Stara hipoteka w DSL-Bank:
199 000 € całkowita kwota
Oprocentowanie składkowe około 5% rocznie
Miesięczne odsetki 823,33 €
Wpłata miesięczna 239 €
Około 20 000 € spłaty po 10 latach
Około 538,00 € miesięcznie inne
kredyty
Nowy
kredyt ratalny w Commerzbank:
240 000 € całkowita kwota
3,7% oprocentowanie składkowe
Rata 1103 €
Okres zapadalności odsetek dla banku 15 lat
Około 87 800 € spłaty po 15 latach
Jeśli mediacja zakończy się na moją korzyść i dostanę zwrot całej opłaty przedterminowej:
Pozostałe pieniądze około 41 000 € (wliczając rozwiązane umowy oszczędnościowo-kredytowe w wysokości około 11 000 €).
Te pieniądze przeznaczyłbym na nowy dach, kolektory słoneczne do podgrzewania wody i fotowoltaikę, co obniżyłoby koszty miesięczne o dodatkowe 200-300 €.
Moje przewidywane korzyści z tej historii, jeśli wszystko pójdzie dobrze:
- Nowy dach
- Obniżone miesięczne koszty między 700 a 800 €
- Znacznie efektywniejsza spłata (Zamiast 35 000 € w 15 lat 87 800 €)
Moje wady:
- Bank DSL już nigdy nie udzieli mi
kredytu.
- Spędziłem rok między nadzieją a obawami, co bardzo mnie stresowało.
- Z nowym kredytem zaczynam od zera.
Mam nadzieję, że ta informacja komuś pomoże. Oczywiście podzielę się wynikiem mediacji. W razie pytań chętnie służę pomocą.
Pozdrawiam,
Twórca