Co mówi adwokat:
Sposób oszustwa: Pośrednik
kredytowy udający firmę zajmującą się restrukturyzacją finansową
Restrukturyzacja finansowa to usługa, w ramach której poprawa sytuacji finansowej dłużnika miała być osiągnięta za pomocą zewnętrznej pomocy. Oznacza to, że zewnętrzny
doradca wkracza w sytuację finansową klienta, sprawdza ją, a następnie pomaga przywrócić stabilność finansową dzięki istniejącym dochodom itp. Nie jest to jednak usługa pośrednictwa kredytowego. Tak przynajmniej powinno być.
W rzeczywistości rzekomy specjalista od restrukturyzacji finansowej sugeruje jednak, że otrzymasz
kredyt w wysokości pożądanej kwoty bez konieczności sprawdzania w Biurze Informacji Kredytowej.
W rzeczywistości podpisana umowa o restrukturyzację finansową jest opisana powyżej usługą, która po prostu przejmuje część obowiązków. Kwota
kredytu nie ma zostać wypłacona.
W tych przypadkach znacznie bardziej problematyczne jest jednak to, że do momentu podpisania umowy sanacyjnej klientowi sugeruje się, że faktycznie otrzyma on
kredyt. Firma świadcząca usługi restrukturyzacyjne nie ujawnia, że jest to samo pośrednictwo finansowe.
Cała umowa, informacje umowne i formularz do wypełnienia są ułożone w taki sposób, by oszustwo dotyczące możliwego
kredytu było skuteczne. Pożądana kwota, okres kredytowania i miesięczna rata są wyraźnie i wyraźnie zaznaczone. Klient otrzymuje wrażenie, że ma do czynienia z zwykłym kredytem, ponieważ istotne cechy są widoczne. Prawdziwa treść umowy jest drukowana w małym druku z niezrozumiałymi sformułowaniami. Konieczne jest dokładne przeczytanie tej umowy i możliwe skorzystanie z porady prawniczej, aby laik prawny mógł zrozumieć, że w rzeczywistości nie chodzi tutaj o umowę kredytową, lecz raczej o pułapkę umowną dotyczącą bezwartościowej usługi.
Kiedy klient firmy zajmującej się restrukturyzacją finansową raz podpisze umowę sanacyjną, zostaje uwikłany w pułapkę umowną. Nawet w późniejszym okresie ofiara oszustwa nie jest informowana o prawdziwych okolicznościach. Przez długi czas klientowi sugeruje się, że faktycznie otrzymał
kredyt i wypłata pożyczki nastąpi wkrótce. Najpierw klient powinien zapłacić opłatę manipulacyjną już wspomnianą umownie. Dzięki tej opłacie firma zajmująca się restrukturyzacją finansową osiąga jeden ze swoich głównych dochodów, ponieważ ta kwota jest zatrzymana, a zazwyczaj nie są świadczone żadne dodatkowe usługi.
Jeśli byłeś ofiarą oszustwa związanego z restrukturyzacją finansową, możesz unieważnić umowę ze względu na popełnione oszustwo.
Unieważnienie umowy oznacza, że nie musisz płacić jednorazowej opłaty wymienionej w umowie sanacyjnej ani ewentualnej umówionej miesięcznej raty.
Jak złożyć unieważnienie:
Unieważnienie następuje przez złożenie oświadczenia drugiej stronie umowy. W przypadkach oszustwa musi to nastąpić w ciągu roku. (nie chodzi tu o 14-dniowe prawo odstąpienia od umowy).
Tak więc: Unieważnienie umowy z powodu oszustwa
Tak to mogłoby wyglądać:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jan Kowalski-
Ulica przykładowa 99
11111 Przykładowe Miasto
List polecony za potwierdzeniem odbioru
Adres dostawcy Data umowy
Unieważnienie umowy nr. ______ z dnia _______ Numer klienta: __________
Szanowni Państwo,
Wprowadziliście mnie w błąd, sugerując, że otrzymam u was
kredyt.
To wyłącznie z tego powodu zgodziłem się na zawarcie umowy.
Chodziło jednak tylko o (dla mnie) bezwartościową usługę (restrukturyzację finansową).
Zdaję się zatem moje oświadczenie o umowie z dnia __________ z powodu oszustwa (§§ 119-123 KC)
Proszę o pisemne potwierdzenie unieważnienia i zapisałem sobie termin na odpowiedź na __________ (dzisiaj + dwa tygodnie).
Z poważaniem (podpis)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
To czy rzeczywiście istnieje biuro przy ulicy Kościelnej 33 to już inna historia.
No, co ty na to