Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez Fight 4 y Right
Cześć, jestem nowy tutaj i początkowo złożyłem odwołanie przez adwokata przeciwko Dibie, po tym jak mój adwokat odkrył kilka błędów w WRB. Bank zablokował to, jak już potwierdziło wielu. Teraz, z powodu bezczynności banku, został złożony pozew. Zobaczymy, co dalej.

Napisany przez 3eugh

zobacz tutaj

Tam czytam m.in. o miejscu wykonania w przypadku zwrotu opłat manipulacyjnych w umowach kredytowych:

... Jeżeli umowiono [url]kredyt[/url], miejsce wykonania jest miejscem zamieszkania dłużnika przy udzielaniu [url]kredytu[/url] (§§ 269, 270 I, IV BGB, BGH NJW-RR 2005, 581, 582). W przypadku [url]kredytów[/url] bankowych nie jest to siedziba udzielającego [url]kredyt[/url] banku (por. Zöller/ Vollkommer, § 29 Rn. 25).

Ale potem dalej:

Przy określaniu miejsca wykonania dla pozwów o unieważnienie, odwrócenie transakcji, zmianę umowy, decyduje (podstawowe) zobowiązanie świadczenia, nie zobowiązanie zwrotu (Zöller/ Vollkommer, § 29 Rn. 25).

Co to oznacza dla odwołania umowy kredytowej, w przypadku którego sąd zwykle zajmuje się odwróceniem transakcji? Nie jest dla mnie jasne, kto jest wówczas zobowiązany do świadczenia i kto ma zobowiązanie zwrotu? Inaczej mówiąc: Czy sąd jest właściwy dla siedziby banku czy dla siedziby kredytobiorcy w chwili zawarcia umowy?

@Klinoklas, Weisswurscht37, Fight 4 y Right: Witajcie w klubie Dibadu. (jeśli mogę to tak ująć?)

Cytat Weisswurscht37

... Zapytałem kiedyś w ING DiBa o nowy [url]kredyt[/url] po (udanym) odwołaniu i (oczywiście bez większego zaskoczenia) otrzymałem tę odpowiedź:...

Jak ci się udało? Za pomocą prawnika czy samodzielnie? Czy doszło do ugody czy wyroku? I jaki był zapis odnośnie początku terminu w twoim odwołaniu? Dzięki!

Cytat Fight 4 y Right

Cześć, też jestem nowy tutaj i za pośrednictwem prawnika złożyłem najpierw odwołanie wobec Diby, po tym jak mój prawnik odkrył kilka błędów w odwołaniu. Zablokowali to, jak potwierdziło wielu. Teraz, z powodu bezczynności banku, złożono pozew. Zobaczymy co dalej.

Jaki był zapis odnośnie początku terminu w twoim odwołaniu? Jeszcze raz dzięki!

Napisany przez Fight 4 y Right
Klasyczny tekst Termin rozpoczyna się nie wcześniej niż po otrzymaniu tego pouczenia

Napisany przez mabamaba

Czemu nie? Jeśli OIR nie jest poprawne, masz wieczne lub przynajmniej dożywotnie WRZ.

Nieprawda. patrz § 356....

(3) Okres na odstąpienie od umowy nie rozpoczyna biegu przed faktem poinformowania konsumenta przez przedsiębiorcę zgodnie z wymogami artykułu 246a § 1 ust. 2 pkt 1 lub artykułu 246b § 2 ust. 1 ustawy wprowadzającej do Kodeksu Cywilnego. Prawo do odstąpienia wygasa najpóźniej po upływie dwunastu miesięcy i 14 dni od daty określonej w ustępie 2 lub § 355 ust. 2 zdaniu 2. Zapis ten nie dotyczy umów dotyczących usług finansowych.

Zatem termin ten upływa 27.06.2015 r., ponieważ ustawa ta weszła w życie 13.06.2014 r., a termin 12 miesięcy + 14 dni jest teraz maksymalny - także dla starych umów.

Napisany przez Hanomag

Podczas określania miejsca wykonywania roszczeń o unieważnienie, rozwiązanie lub zmianę umowy, decydującą rolę odgrywa (główna) świadczenie, a nie zobowiązanie do zwrotu (Zöller/ Vollkommer, § 29 Rn. 25).

Tutaj niejasne jest, kto jest stroną świadczącą usługę, a kto ma obowiązek zwrotu?

W takim przypadku pożyczkobiorca powinien być primariusem w zakresie zwrotu pożyczki, a bank w zakresie świadczenia służącego do zwrotu długu.

Cytat autorstwa eugh

Innymi słowy: Czy sąd jest właściwy w okręgu, w którym znajduje się bank, czy w okręgu, w którym pożyczkobiorca miał swoje miejsce zamieszkania przy zawieraniu umowy?

Zatem sąd w miejscu zamieszkania pożyczkobiorcy.

Napisany przez Harley

Błąd. patrz § 356....

(3) Okres odstąpienia od umowy nie zaczyna biegnąć, zanim przedsiębiorca poinformuje konsumenta zgodnie z wymaganiami art. 246a § 1 ust. 2 zdanie 1 lub art. 246b § 2 ust. 1 ustawy wstępnej do kodeksu cywilnego. Prawo odstąpienia wygasa najpóźniej po upływie dwunastu miesięcy i 14 dni od momentu określonego w ust. 2 lub § 355 ust. 2 zdanie 2. Zapis 2 nie ma zastosowania do umów dotyczących usług finansowych.

Termin ten więc upływa 27.06.2015 r., ponieważ ustawa ta weszła w życie
13.6.2014 r. i okres 12 miesięcy + 14 dni jest teraz maksymalny - także dla starych umów.

Ale zwróć uwagę: Zapis 2 nie ma zastosowania do umów dotyczących usług finansowych.

W to zaklasyfikowałbym również ubezpieczenie.

W ogóle potraktowałem to jako satyryczne interludium. Myślałem, że to stało się jasne dzięki mojemu pytaniu o dziedziczenie.

Napisany przez at_home

Mam chyba umowy w banku DSL, które można odwołać.

Czy ktoś ma doświadczenie z tą instytucją finansową i czy jest skłonny iść na kompromis?

Cześć wszystkim,

Czy ktoś ma doświadczenie z tym bankiem i czy jest skłonny się nim podzielić?

Dzięki!

Napisany przez tomjons
Cześć Forum,

jako cichy czytelnik mam teraz konkretne pytanie.

kredyt w Raiffeisenbank z wiązaniem na 10 lat wygasa 01.07.2015 r. Kwota kredytu to 125 000 € przy 3,91% oprocentowania i 10% dodatkowej spłaty. Obecnie pozostało do spłaty 37 000 € przy 610 € miesięcznie.

Ocena w IG Widerruf wykazała cyt:
Nasza zwięzła i niezobowiązująca ocena zastosowanej w Państwa umowie klauzuli odstąpienia przez Raiffeisenbank XY wykazała, że nie spełnia ona wymogów ustawowych i jest więc podatna na atak.

Jak powinniśmy postąpić?

PS: jeszcze nie ma RSV. Dom nie został jeszcze całkowicie oddany do użytku.

Napisany przez 3ducnici

Pamiętaj jednak: zdanie 2 nie dotyczy umów dotyczących usług finansowych.

Zaliczyłbym do nich również ubezpieczenie.

Poza tym traktowałem to jako satyryczne intermezzo. Wydawało mi się, że stało się to jasne dzięki mojemu pytanu o dziedziczność.

Czy w takim przypadku nie miałoby zastosowania prawo sprzed roku zawarcia umowy?

Napisany przez 3ducnici

Hej Forum,

jako cichy czytelnik mam teraz konkretne pytanie.

kredyt w Raiffeisenbank z 10-letnim okresem zapadalności kończy się 01.07.2015. Kwota kredytu 125 000 € przy oprocentowaniu 3,91% i 10% dodatkowych spłat. Obecnie pozostało do spłaty 37 000 € przy 610 € miesięcznie.

Badanie w IG Widerruf wykazało cyt.:
Nasza sumaryczna i niezobowiązująca ocena wykorzystanej przez Raiffeisenbank XY klauzuli odstąpienia od umowy w Państwa umowie wykazała, że nie spełnia ona wymogów ustawowych i jest zatem podatna na atak.

Jak powinniśmy postąpić ?

PS: brak jeszcze ubezpieczenia od niewypłacalności. Dom nie został nabyty w pełni wykończony.

Nowy budynek prawdopodobnie spowoduje wyłączenie w przypadku ubezpieczenia od niewypłacalności...

Korzyścią z WR będzie jedynie kompletny powrót. Ponieważ możecie teraz wyjść i nie oszczędzać już na VFE...

Aby dokonać powrotu, musicie złożyć pozew sądowy... musicie być świadomi tego ryzyka sądowego (nie znam Waszej WRB) oraz mieć odpowiednie środki na to (ewentualnie poprzez zwiększenie po zaciągnięciu nowego kredytu po spłacie)...

Byłoby pewnie dwie możliwości... albo normalnie zrezygnować, a potem odwołać...

albo odwołać, a następnie po odrzuceniu zrezygnować dopuszczalnie...

W obydwu przypadkach warto zwrócić uwagę na zagadnienie utraty prawa... i bez porady prawnej, która przeanalizuje WRB (możecie ją wystawić w innym wątku) nie zalecałbym postępowania w tej sprawie...

Czy kredyt już został wypowiedziany?

Napisany przez Hoppla20
Czy ktoś ma doświadczenie z Sparkasse München w jaki sposób reagują pozasądowo na pisma od adwokatów? Czy starają się osiągnąć porozumienie, czy trzeba iść do sądu?

Napisany przez 2RAM
Oczywiście,

ważny jest rok zawarcia umowy.

Napisany przez 3eugh
Cześć RAM, na co dokładnie odnosi się Twoja odpowiedź?

Napisany przez 2RAM
Na nowe przepisy dotyczące prawa do odstąpienia od umowy od dnia 13.6.14......

Napisany przez 3ducnici

Czy ktoś ma doświadczenie z Sparkasse München w jaki sposób reagują pozasądowo na pisma od adwokatów? Czy starają się osiągnąć porozumienie, czy konieczne jest pozwać ich do sądu?

WRB z którego roku?

Czy chodzi o Sprawdzenie terminu w indywidualnych przypadkach i ... najwcześniej...?

Napisany przez Hoppla20

WRB z którego roku?

Sprawdź to indywidualnie z ... terminem i ... najwcześniej...?

Dla WRB z lat 2004-2008. Dziękuję

Napisany przez 3ducnici

Dla WRB z lat 2004-2008. Dziękuję

więc dotyczy to z terminem w indywidualnych przypadkach kontrolować i ...najwcześniej...?

Napisany przez moosel
Wreszcie otrzymałem rekompensatę od RSV z tytułu błędnej pouczenia o odstąpieniu od umowy. Ciekawe, jak Sparkasse zareaguje na pierwszy list od prawnika

Napisany przez tomjons

Nowa konstrukcja prawdopodobnie spowoduje wykluczenie z ubezpieczenia RSV...

Korzyścią w przypadku WR będzie tylko kompletna odwrót transakcji. Ponieważ możecie teraz już wyjść i nie macie już żadnych oszczędności VFE...

Aby dokonać odroczenia transakcji, musielibyście złożyć pozew... musicie o tym pamiętać... jeśli chcecie podjąć to ryzyko procesowe (nie znam Waszej WRB) i macie też pieniądze na to (ewentualnie poprzez zwiększenie kredytu po zakończeniu nowego kredytu)...

Byłoby raczej dwie możliwości... albo zwykłe wypowiedzenie a następnie odwołanie...

albo odwołanie, a potem w razie odmowy ewentualne wypowiedzenie...

W obu przypadkach należy zwrócić uwagę na zagadnienie utraty prawa... i nie podjąłbym tego kroku bez konsultacji prawnej, która również przeanalizuje WRB (możesz też umieścić je w innym wątku)....

Czy kredyt został już wypowiedziany?

Nie, jeszcze nie. Zadzwoniłem jedynie w sprawie lepszych stóp procentowych i czy muszę teraz zerwać z powodu jakiegoś terminu. Wyślą mi ofertę.
Jak mam postępować, jeśli teraz chcę wyjść do nowej umowy z bankiem? Mogę wprawdzie od razu spłacić, ale pieniądze są zainwestowane w dobrze działające akcje z dywidendami i ...

Napisany przez casixx
Cześć,

właśnie to znalazłem.

LG Bonn skazuje Postbank AG za błędną pouczanie o odstąpieniu od umowy

Wt., 10.03.2015
To poszło szybko! Zaledwie 6 tygodni po tym, jak nasza kancelaria złożyła pozew w Sądzie Okręgowym w Bonn, który dotyczył nieważności pouczenia o odstąpieniu od umowy Postbank AG i skuteczności odstąpienia powoda, wydano wyrok, który potwierdzał, że umowa została skutecznie odstąpiona.
Co się stało?
Nasz klient zlecił sprawdzenie umowy kredytowej Postbank. Ocena wykazała poważne błędy w pouczeniach dotyczących odstąpienia od umowy. Nasz klient najpierw skontaktował się z bankiem, aby odstąpić od umowy. Jednak Postbank nie odpowiedziała.
W związku z tym zostaliśmy początkowo zlecony korespondencję pozasądową. Jednak również bank nie odpowiedział na nasze pisma.
W rezultacie wnieśliśmy pozew w imieniu naszego klienta, którego celem było stwierdzenie skuteczności odstąpienia naszego klienta od umowy oraz przekształcenie dotychczasowej relacji kredytowej w relację zwrotu środków.
6 tygodni po złożeniu pozwu wydano wyrok zaoczny przeciwko bankowi, ponieważ nie obronił się przed pozwem. Bank również nie zaskarżył tego wyroku, więc został on ostatecznie uprawomocniony.
„Błędy w pouczeniach dotyczących odstąpienia były tak poważne, że bank był zmuszony do kapitulacji, domniemuje adwokat Dominik Fammler z kancelarii Lenné w odniesieniu do taktyki banku. Nasz klient oszczędza teraz dużo pieniędzy
Dla klienta oznacza to, że najpierw może wyjść z umowy bez ponoszenia odszkodowania za przedterminowe rozwiązanie.
Ponadto zaoszczędza pieniądze, ponieważ przy spłacie kredytu musi zapłacić jedynie niższe oprocentowanie rynkowe, a nie umowne oprocentowanie.
W zamian bank musi zwrócić wszystkie dotychczasowe raty wraz z odsetkami w wysokości 5 punktów procentowych ponad stawkę referencyjną. Po rozliczeniu tych kwot naszemu klientowi będzie musiało być zwrócone jeszcze większe odszkodowanie.
Bank musi również pokryć wszystkie koszty prawne i sądowe.
Dotyczącego pouczenia o odstąpieniu dotyczyła umowy kredytowej z połowy 2008 roku. W tej formie była ona często stosowana przez Postbank AG oraz należący do niej bank DSL-Bank.
Co jest ważne w przypadku innych banków?
Jednak nie tylko pouczenia o odstąpieniu z umów Postbank AG i DSL-Bank z 2008 r. są regularnie błędne. Jak już wielokrotnie informowano na tej stronie, wiele pouczeń o odstąpieniu, które różne banki stosowały w przeszłości, jest błędnych. Sąd Najwyższy już wielokrotnie wydał orzeczenia zasadnicze, a także sądy wyższej instancji wielokrotnie orzekły przeciwko bankom.
Banki są tego świadome i dlatego często są już skłonne do pozasądowego znalezienia akceptowalnego rozwiązania dla obu stron.
„Dotychczasowy kurs Postbanku, polegający na ignorowaniu całościowej korenspondencji pozasądowej, a następnie pozwalaniu sobie na pozew bez obrony i skazanie, jest dotąd raczej przypadkowy. Większość banków, które zauważają błędy w swoich pouczeniach o odstąpieniu, raczej starają się załatwić sprawę pozasądowo za pomocą ugody. Czasami wystarcza sama groźba mediacji – zauważa adwokat Dominik Fammler. Dlatego często udaje się już ustalić zmianę stopy procentowej danego kredytu do aktualnych warunków rynkowych do końca terminu wiązania odsetek. To może szybko prowadzić do oszczędności na odsetkach dla kredytu w wysokości 4-5 cyfr.
Możliwe jest również przejście na wcześniejszą spłatę kredytu bez ponoszenia odszkodowania za przedterminowe rozwiązanie lub ustalenie zwrotu już zapłaconego odszkodowania.
Chętnie zweryfikujemy także Państwa pouczenie o odstąpieniu od umowy i omówimy z Państwem możliwości. Czy istnieje szansa na podjęcie działań wobec pouczenia o odstąpieniu, zazwyczaj można wstępnie ustalić w ramach pierwszej konsultacji.

Napisany przez Sam
Casixx, Dziękuję za informację!! Wygląda na to, że jest jeszcze nadzieja

Czy możemy dowiedzieć się, o który WRB (który rok) chodzi i czy to dotyczyło Postbanku czy jednak DSL?

Napisany przez casixx

Casixx, Dziękuję za informację!! W końcu jest nadzieja
Czy moglibyśmy dowiedzieć się, o którą WRB (który rok) chodzi i czy to było Postbank czy jednak DSL?

Biorąca udział w transakcji klauzula odstąpienia należała do umowy kredytu z połowy 2008 roku. W tej formie wówczas często używana była przez Postbank AG oraz również przez należący do Postbank AG bank DSL.
Nasz klient zlecił sprawdzenie umowy kredytowej Postbank.

Napisany przez casixx
Moje WRB z 2005 roku w DSL Bank zostało sprawdzone przez prawnika i znaleziono błędy. Odwołanie wysłałem do banku osobiście w piątek. Bank przekazał je do działu specjalistycznego w poniedziałek. Zobaczymy, co teraz się stanie.

Napisany przez Sam

Mój WRB z 2005 roku z banku DSL został sprawdzony przez prawnika i znaleziono błędy.

Mam również WRB z banku DSL z 2005 roku, ale jeszcze go nie odwołałem ze względu na sprzedaż domu. Proszę daj znać, co odpowie bank DSL.

Napisany przez 3ducnici

Nie, jeszcze nie zrezygnowałem. Po prostu zadzwoniłem w sprawie lepszych oprocentowań i czy teraz muszę już zrezygnować z powodu jakiegoś terminu. Przysłali mi ofertę.
Jak powinienem postępować, jeśli teraz chcę przejść do nowej umowy z bankiem? Choć mogę od razu uregulować, pieniądze są zainwestowane w dobrze prosperujące akcje z dywidendami i ...

1. Zabezpiecz dodatkowe finansowanie (Forward, prawdopodobnie dostępne praktycznie za darmo bez opłat) ze względu na rezygnację (nie ze względu na WR)

2. Złożyć odstąpienie. W przypadku odrzucenia...

3. ..do adwokata..który napisze do RSV w sprawie zobowiązania do pokrycia

4. Po upływie okresu obowiązywania oprocentowania, obowiązuje termin wypowiedzenia wynoszący 6 miesięcy..., zwykła wypowiedzenie byłoby więc możliwe na 01.02.2016

dlatego do końca okresu obowiązywania oprocentowania kredytu złożyć awaryjne wypowiedzenie...a następnie uregulować...

5. Prawdopodobnie złożyć pozew. Albo RSV zapłaci, albo będziesz musiał zainwestować z własnych środków...istnieje zawsze ryzyko procesu sądowego...

Napisany przez 3eugh
Cześć ducnici,

nie do końca rozumiem, dlaczego powinno się alternatywnie zwolnić w dzień X (10 lat po pełnej wypłacie + 6 miesięcy), jeśli teraz zrezygnujesz i dzień X nadejdzie za powiedzmy 2 lata. Czy ta zalecenie dotyczy tylko sytuacji, gdy ten dzień nadchodzi w krótszym czasie? Dzięki!

Napisany przez 3ducnici

Cześć ducnici,

Nie do końca rozumiem, dlaczego w razie wypowiedzenia prawo do pkt. X (10 lat po pełnej wypłacie + 6 miesięcy) powinno się zrobić, jeśli teraz wycofujesz się, a dzień X nadejdzie za powiedzmy 2 lata. Czy ta zalecenie obowiązują tylko, jeśli ten dzień nadejdzie w krótszym czasie? Dzięki!

Oczywiście tylko jeśli normalne wypowiedzenie byłoby możliwe szybciej niż decyzja sądowa w sprawie odwołania itp.

Jak w naszym przypadku z kredytem, niezabezpieczonym hipotecznie, który zasadniczo można wypowiedzieć w terminie 3 miesięcy... Odwołanie zostało już złożone i najprawdopodobniej będzie wykonane prawnie. Dlatego słowo alternatywnie.

Napisany przez stillerLeser98
Cześć wszystkim,

dostałem potwierdzenie ubezpieczenia od mojej firmy ubezpieczeniowej (ARAG), jednak dotyczy ono tylko działań pozasądowych. Czy to normalne??

Czy ktoś miał podobne doświadczenia z potwierdzeniami ubezpieczenia, czy firma udziela ich stopniowo? Czy później udzielono jeszcze potwierdzenia na proces sądowy?

Zdziwiony...

Napisany przez 2RAM
Oświadczenia dotyczące pokrycia kosztów zawsze następują stopniowo. Oznacza to: najpierw pojawia się oświadczenie dotyczące postępowania pozasądowego.
Jeśli to nie przynosi rezultatów, następuje oświadczenie dotyczące postępowania sądowego w pierwszej instancji, a następnie oświadczenie dotyczące instancji apelacyjnej.

Tak jest w każdej polisie RSV

Napisany przez Schauma
Cześć, czy ktoś zna aktualny wyrok Sądu Okręgowego w Poczdamie przeciwko DKB?

Napisany przez 3ducnici

Cześć wszystkim,

otrzymałem teraz zgłoszenie ochrony ubezpieczeniowej od mojego Ubezpieczenia Prawnych (ARAG), ale dotyczy ono tylko działań pozasądowych. Czy to normalne??

Czy ktoś miał podobne doświadczenia z zgłoszeniami ochrony RSV, czy udzielają ich stopniowo? Czy później potwierdzili ochronę także na proces sądowy?

Zaskoczony...

Normalne, najpierw poza sądem, jeśli nie ma decyzji, adwokat musi zapytać ponownie w sprawie ochrony na pierwszy etap itd.

Więc możesz spokojnie odetchnąć...

Napisany przez 3ducnici

Cześć, czy ktoś zna jakieś aktualne wyroki Sądu Okręgowego w Poczdamie przeciwko DKB?

@Schauma, jaki jest kontekst twojego pytania?

Z tego, co wiem, KG znajduje się w Berlinie... a LG w Poczdamie... ;-)

Napisany przez 2RAM
To może być także Sąd Apelacyjny w Brandenburgii.........

Napisany przez Core50
Cześć StillerLeser98,
to całkowicie normalne. Najpierw jest instancja pozasądowa, potem idziemy dalej. Twój prawnik musi ponownie złożyć wniosek o pokrycie kosztów dla następnego etapu w RSV, itd.
Powodzenia

Napisany przez Ollo2104
Cześć,
oto wyroki, które rzekomo wszystkie skończyły się na korzyść banku:
Frankfurt 28.11.2014, Az. 2-21 O 139/14:
Frankfurt 07.11.2014, Az. 2-05 O 157/14:
Frankfurt 19.11.2014, Az. 19 U 74/14:
Niestety, nie mogę znaleźć zbyt wiele informacji na ten temat...

Napisany przez Schauma
Przepraszam, chodziło mi również o Berlin! Mój prawnik powiedział coś w tym stylu odnosząc się do naszego terminu na przyszły tydzień, że sytuacja wygląda całkiem nieźle i odwoływał się do wyroku Sądu Apelacyjnego.

Napisany przez Gertrud_Geyer

przepraszam, chodziło mi również o Berlin! Mój prawnik wspomniał o czymś takim w odniesieniu do naszej wizyty w przyszłym tygodniu, że wygląda to całkiem dobrze i odnosił się do wyroku Sądu Okręgowego.

To chyba jest wyrok z 12/2014, KG Berlin.
Odstąpienie od umowy na poziomie 5% powyżej podstawy z oprocentowaniem rynkowym, również tutaj było wspomniane. Teraz nie mam czasu, ale jeśli przewiniesz kilka stron wstecz lub poszukasz w Google, znajdziesz odpowiedź.

Napisany przez Ollo2104
Moim zdaniem bank jest zdania, że wyroki we Frankfurcie będą również w przyszłości takie same. Dlatego będzie ciężko osiągnąć porozumienie pozasądowe, które byłoby akceptowalne, nawet z pomocą prawnika.
Jeśli nie masz ubezpieczenia od kosztów sądowych, to również możesz zaoszczędzić pieniądze...?

Napisany przez Klinoklas
O jakim banku mówimy?
Diba?

Napisany przez 3ducnici

Moim zdaniem bank uważa, że wyroki we Frankfurcie będą również w przyszłości takie same. Dlatego nawet przy pomocy prawnika będzie trudno osiągnąć porozumienie pozasądowe, które byłoby akceptowalne.
Jeśli nie masz ochrony ubezpieczeniowej, to można również zaoszczędzić pieniądze...?

Tak, w takim razie bank osiągnął dokładnie to, co chciał! ;-)

Napisany przez 3eugh
@Ollo2104: ING-DiBa?

To zależy od tego, czy/ile chcesz ryzykować. Ale rzeczywiście wygląda na to, że LG i niestety także OLG Frankfurt w ostatnim czasie wydawały bardzo przychylne dla banków wyroki, ignorując jednocześnie orzeczenia Sądu Najwyższego BGH.

Istnieje możliwość uzgodnienia honorarium z kancelarią na zasadzie wynagrodzenia za sukces. Długą listę kancelarii znajdziesz na stronie test.de.

Wreszcie można skorzystać z usług finansowania procesu przez finansujacego. On pokrywa koszty w przypadku przegrania sprawy, a w przypadku zwycięstwa klienta uczestniczy w zysku (np. 35%). Istnieją także ubezpieczenia RSV, które oferują finansowanie procesu.

Napisany przez andi1104
Cześć wszystkim,
chciałem również się włączyć i na początek powiedzieć, że Roland nie pobiera 35 % zysku, czyli VFE, ale od wartości sporu.
Oznacza to, że od kwoty pożyczki w wysokości 200 000 oczekuje 30 procent.

Napisany przez Ollo2104
Jedna spółdzielcza bank

Pragnę tylko powiedzieć, że poza sądem, w okolicach Frankfurtu, niewiele można zdziałać i należy przygotować się na pozew.

Napisany przez MrSpeedy
Muszę się tu ponownie odezwać. Teraz miałam swoją umowę kredytową z 2009 roku (IngDiba) sprawdzoną przez prawnika. Powiedział, że pouczenie o prawie odstąpienia od umowy jest nieprawidłowe.
Prawnik doradził mi, abym porozumiała się z bankiem w sprawie aktualnej stopy procentowej, ponieważ ryzyko przegranej przed sądem może być bardzo kosztowne. Pożyczyłam te pieniądze na nową budowę, dlatego ubezpieczenie ochrony prawnej nie działa.
Teraz moje pytanie: Jeśli już istnieje wyrok dotyczący dokładnie mojego pouczenia o odstąpieniu od umowy, który mówi, że jest ono nieważne, czy to nie oznacza, że dotyczy to również mojej umowy i nie ponoszę w związku z tym żadnego ryzyka, czy nie? I gdzie mogłabym się dowiedzieć o tym więcej?

Napisany przez Harley

@Ollo2104: ING-DiBa?

...Ale wygląda na to, że zarówno LG, jak i niestety OLG we Frankfurcie w ostatnim czasie wydawały wyroki bardzo przychylnie dla banków, ignorując przy tym orzeczenia Sądu Najwyższego BGH.

Nie tylko w Landgericht Frankfurt. W międzyczasie zgłosiłem również niekorzystne wyroki w Bonn, Bielefeldzie, Dortmundzie i Hamburgu z powodu rzekomego niedopuszczalnego korzystania z prawa. Wyjątkiem jest wyrok w sprawie WR w Hamburgu po pełnym wypełnieniu obustronnym.

Napisany przez 2RAM
Harley,

to nadaje optymistyczny wydźwięk tym pesymistycznym osądą:

Utrata prawa do odwołania się przez pożyczkobiorcę w umowie pożyczki - Błędne pouczenia dotyczące odwołania w umowach kredytowych i pożyczek!

BGH nigdy nie potwierdzi tych decyzji o odrzuceniu pozwu - jeśli kiedykolwiek do tego dojdzie.

Napisany przez Harley

Harley,

to umniejsza te pesymistyczne opinie:

Zbieg prawa odstąpienia od umowy kredytobiorcy w umowie kredytowej - Błędne pouczenia o odstąpieniu od umowy kredytowej i pożyczki!

BGH nigdy nie potwierdzi tych orzeczeń o oddaleniu pozwu - jeśli w ogóle kiedyś zaistnieje.

W pełni się zgadzam. Ale pytanie brzmi, czy BGH kiedykolwiek się załapie...

Nie chcę być czarnowidzem, ale jak już tu wspomniałem, banki mają sposoby na zablokowanie niepożądanej decyzji BGH.

Przypisany link to zrozumiała opinia prawnika. Nic więcej, nic mniej.

Napisany przez 2RAM
Adwokat wymienia również szereg przyjaznych klientom wyroków.....

Napisany przez Harley

Adwokat wymienia również szereg przyjaznych dla klienta orzeczeń.....

To już dobrze, a do tego trzeba dodatkowo ocenić decyzje sądów wyższej instancji.

Jak już wspomniałem, nie chciałem malować czarnego obrazu, tylko zwrócić uwagę na to, że złych nie ma tylko we Frankfurcie.

Napisany przez 2RAM
Trzeba również właściwie zrozumieć mentalność niemieckich sędziów. Są przekonani, że są zobowiązani tylko do prawa i swego sumienia. Nie są związani żadnymi poleceniami (w przeciwieństwie do prokuratorów). Ta niezależność sądowa jest im wpojona od najmłodszych lat - dlatego właściwie nie interesują ich decyzje kolegów w inny sposób niż własne....
  • 1
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata