Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez 3eugh
Zgodnie z informacjami różnych kancelarii prawnych (patrz również test.de: Zarówno sukcesy w sądzie, jak i pozasądowe oraz Ci prawnicy odnieśli już sukcesy), z firmą ING-DiBa doszło do wielu porozumień pozasądowych. Ponieważ przy porozumieniach pozasądowych zazwyczaj ustala się poufność, niewiele wycieka na zewnątrz.

Jest jeszcze mniej informacji dotyczących sporów sądowych z tą bankiem. Jeśli chcesz, możesz zasięgnąć informacji na temat ING-DiBa w wymienionych kancelariach (tam lub tam). Wyroki wygrane są dostępne także w wyborze tej kancelarii, jednak ING-DiBa nie jest tam wymieniona.

Ogólnie rzecz biorąc:

Być może warto przyjrzeć się także finansowaniu procesów, aby już na wstępie wiedzieć, czy w przypadku sporu sądowego trzeba czy można uniknąć płacenia, jeśli okażemy się przegranymi. Co więcej, nie trzeba ujawniać, czy jest się wspieranym przez finansistę procesowego. Zazwyczaj też życzą sobie oni zachowania poufności w tej sprawie – z tego, co słyszałem, z powodów taktycznych. W każdym razie mając partnera mającego nasze wsparcie, nie jesteśmy od razu zniechęceni, gdy na odpowiedź na pierwszy, a możliwe, że i drugi list od banku otrzymujemy odpór.

Należy jednak pamiętać, że wartość sporu dla finansisty procesowego często musi wynosić co najmniej 100 000 € i takie firmy zawierają umowę z klientem tylko wtedy, gdy sprawa ma pewne szanse na sukces. Oznacza to, że finansista procesowy pomaga przede wszystkim wtedy, gdy zgodnie z wyrokami SN jest jasne, że odwołanie byłoby zgodne z prawem, ale trzeba uniknąć pewnego ryzyka przegrania, na przykład gdy trafia się na niewłaściwy sąd (np. w przypadku Frankfurcie, ale również innych), gdzie w imieniu banków widzi się naruszenie dobrej wiary, nadużywanie prawa do odwołania lub zrzeczenie się uprawnień.

Kto nie ma odpowiedniej sumy pieniędzy na wszystkie instancje aż po SN, może poradzić sobie tylko w ten sposób – lub po prostu musi zrezygnować z procesu sądowego, nawet jeśli obiektywnie uważa się za osobę uprawnioną. Źle jest dla tych, którzy na półmetku drogi po przegranej zostają na miejscu, a z powodu braku pieniędzy na koszty sądowe nie docierają jednak do SN. A są również wyroki OLG, które nie zezwalają na apelację. Wtedy, według mojego zrozumienia, jedynym rozwiązaniem jest złożenie odwołania, co jest 1. trudne i 2. kosztowne. Nie wiem, w jakim stopniu w takich przypadkach finansista procesowy może pomóc.

Napisany przez IG Widerruf
Temat decyzji we Frankfurcie, gdzie Diba wygrała z klientem.

Czy Diba od tego czasu zawarła porozumienia pozasądowe z klientami (którzy skorzystali z pomocy prawnika)?

Bardzo mnie to interesuje.

Pozdrowienia
Stefan

Dotycząc ogólnej skłonności do zawierania ugód, Diba się nie zmieniła. Ostatnimi czasy udało nam się osiągnąć różne ugody dla naszych klientów. Diba może działać nieco selektywniej niż wcześniej, ale pozostaje skłonna do kompromisów.

Jeden z naszych prawników otrzymał teraz po raz pierwszy oferta pozasądowej całkowitej odwrócenia transakcji kredytowej. Klient sfinansowany był przez ERGO, poza tym nie było żadnych nietypowych sytuacji. Więc nie jest to klient, którego pożyczkodawca musi się koniecznie pozbyć, na przykład z powodu braku zdolności kredytowej.

Do tej pory uważałam, że coś takiego jest niemożliwe pozasądowo, ale wygląda na to, że w przypadku Ergo to możliwe. Dlatego jeśli ktoś jest sfinansowany przez ERGO, ma tutaj naprawdę dobre szanse.

Napisany przez Amalfi
Cześć, dziś otrzymaliśmy ofertę porównawczą od banku. Nowy okres kredytowania. Ulepszone warunki. Osiągnięte po jednorazowym napisaniu przez naszego adwokata w ciągu 14 dni. Z listy TEST. (IG Widerruf odpowiedziało tydzień po udzieleniu pełnomocnictwa - nie spodziewałem się już żadnej odpowiedzi... .) Umowa z 2007 roku. Teraz moje pytanie: Czy warto negocjować ponownie warunki, czy lepiej przyjąć ofertę? Czy może wtedy zastosują tak często spotykaną praktykę przeciągania? Adwokat nie ma kontaktu z przedstawicielem. Wszystko za pośrednictwem poczty. Oferta tylko na 2,5 proc... . Ale przynajmniej.

Dziękuję za Państwa/Pańskie oceny!

Czy warto negocjować dalej, czy lepiej przyjąć? Czy przejdą wtedy do tak często czytanej tu renegocjacji? Adwokat nie ma kontaktu. Wszystko za pośrednictwem poczty. Oferta jedynie 2,5 procent... Ale mimo wszystko.

Dziękuję za Wasze oceny!

Hmmm. Adwokat znajdujący się na liście testowej powinien najlepiej wiedzieć, jakie są szanse na negocjacje z Diba. Z naszego doświadczenia wynika, że można spróbować. Jedynym problemem jest to, że traci się w ten sposób czas i nadal płaci się drogą stopę procentową.
2,5 procent na pierwszy rzut oka nie brzmi zachęcająco. Aby ocenić ofertę, brakuje istotnych informacji: Jak długa jest nowa okres kredytowania? Jak wysoka była dotychczasowa stopa procentowa? Jak długo trwał dotychczasowy okres obowiązywania stopy procentowej (prawdopodobnie do 2017 roku - czy była międzyczasowa prolongata)?

Napisany przez Amalfi

Hmmm. Adwokat z listy testowej powinien być najlepiej poinformowany na temat tego, jak obiecująca jest ponowna negocjacja z bankiem. Z naszego doświadczenia wynika, że można to spróbować. Jedynym problemem jest to, że tracisz czas i nadal płacisz wysokie oprocentowanie.
2,5 procent brzmi na początek niezbyt zachęcająco. Aby ocenić tę ofertę, brakuje istotnych informacji: Jak długi jest nowy okres kredytowania? Jak wysokie było dotychczasowe oprocentowanie? Jak długo trwała dotychczasowa (prawdopodobnie do 2017 r. - czy było w międzyczasie przedłużenie)?

Nowy okres kredytowania ma wynosić dziesięć lat. Obecne oprocentowanie wynosi 5,12 efektywnie. Będzie to trwało do lata 2018 roku. Dziękuję za informację zwrotną! Byłbym skłonny zapłacić stary procent przez jeden, dwa miesiące - jeśli wiedziałbym, że rozmowy będą prowadzone konstruktywnie. Obawiam się, że zostanę zignorowany... .

Napisany przez VobaBad
Witajcie wszyscy, jestem tutaj nowy i po przejrzeniu już 70 stron, niestety nie jestem zbyt daleko z moją sytuacją i dlatego po prostu zadaję pytanie. Być może adwokaci czytający tutaj będą mogli mi dać (oczywiście niezobowiązującą) ocenę.

1. Umowy

2. Umowy Finansowe z października 2008 roku na zakup domu w stanie deweloperskim razem z działką (czyli nie budowa własna, finansowana umowa to umowa kupna, nie budowlana itp.). Obydwa w VoBa Bad-Bad*Ra, ten sam dzień zawarcia, to samo WRB. 110.000 i 150.000, jeden raz 4,92% (na 15 lat), drugi raz 4,99% (na 10 lat).

Według informacji dwóch adwokatów WRB jest nieprawidłowa.

2. RSV

Advocard RSV od 2011 roku, w chwili zawarcia umowy inna RSV (prawdopodobnie nieistotna).

Pierwsze pytanie o pokrycie negatywne, standardowe uzasadnienie (nowa budowa).

3. Odwołanie

Do tej pory niezrealizowane, ani przeze mnie, ani przez adwokata.

Teraz moje pytania:

Przesłałem obie umowy do analizy dwóm adwokatom, obaj uważają, że WRB jest nieprawidłowa (nie znam szczegółów, nie ma mowy o ""najwcześniej"", ale są pewne różnice w porównaniu do ustawowo określonej). Obaj adwokaci chcą mnie reprezentować (oczywiście).

Kalkulacja kosztów adwokata 1: Wysokość sporu = pozostały dług = ogółem około 230 000. Stała opłata za działalność w wysokości 400 euro (w przypadku porażki), w przypadku ugody pozasądowej koszty według RVB około 8000-9000 euro (tylko ustne informacje, nie pamiętam dokładnie).

Kalkulacja kosztów adwokata 2: Wysokość sporu = VFE = ogółem około 40 000. Stała opłata za działalność w wysokości 2 500 euro (w przypadku porażki), koszty poza sądem według RVB razem 5.300 euro.

Koszty procesu dla trzech instancji obliczone przez adwokata 2: ogółem 43.000.

Pytanie 1: Jak dochodzi się do tych dwóch bardzo różnych obliczeń? Co więcej, jak adwokat 2 dochodzi do prawie 2/3 opłaty według RVG przy znacznie mniejszej kwocie sporu?

Pytanie 2: Czy te dwie oferty są porównywalne z waszymi? Co jest standardem na rynku?

Pytanie 3: Czy można jednak przekonać moje RSV do pokrycia, jeśli przyjmie się ścieżkę własnej WRE - odrzucenie - zlecenie adwokata?

Pytanie 4: Czy może być opłacalne zawarcie RSV bez okresu oczekiwania (ARAG)?

Pytanie 5: Jeśli ryzyko kosztów procesu wynosi 43 000, a moja korzyść ekonomiczna do tej pory wynosi około 20 000-24 000 za dużo zapłaconych odsetek oraz w przypadku (już możliwego) refinansowania na finansowanie o oprocentowaniu 1,5% przyszła oszczędność wynosi ok. 24 000 (wszystko na oko), to moje ryzyko jest równe oszczędnościom. Czy w takiej sytuacji warto działać oraz jakie są szanse na sukces? Nie jestem hazardzistą, ale jestem dość zirytowany...

Moja sytuacja wygląda ogólnie tak: Od 6 lat ciężko pracuję, aby opłacać raty. Ze względu na (wyraźną) prowadzoną separację, nazwisko mojej byłej żony powinno zostać usunięte z umowy (wszystkie zabezpieczenia wyłącznie z mojej strony), bank zażądał za to 800 euro bez dodatkowych wyjaśnień. Ostatnia wypłata z konta finansowego miała miejsce dopiero na początku 2012 roku (długo kłóciłem się z deweloperem), oczywiście z dłuższego okresu związania. Oznacza to: Mimo zawsze terminowej płatności zawsze korzystny dla siebie bank, więc jestem dość wściekły i oczywiście chcę spróbować osiągnąć rozwiązanie odwrotne. Jednak ryzyko kosztów procesu różni się oczywiście znacznie (patrz. wartość sporu).

Jak to widzicie? Czy jesteście zadowoleni w tym przypadku z odpuszczenia (jeśli w ogóle do tego dojdzie) VFE? Czy próbujecie zawrzeć RSV, aby przejść twardą drogę? (Przypominam: 6 lat spłacanych z oprocentowaniem 5%, to sporo).

Z góry dziękuję za opinie!

Napisany przez andi1104

Nowa długość kredytu ma wynosić dziesięć lat. Aktualna stopa procentowa wynosi 5,12% efektywnie. kredyt byłby spłacany aż do lata 2018 roku. Dziękuję za odpowiedź! Mogę zapłacić stary oprocentowanie przez jeden lub dwa miesiące - jeśli wiedziałbym, że sytuacja będzie konstruktywna. Martwię się, że zostanę zignorowany... .

Z pewnością oprocentowanie 2,5% przy dziesięcioletniej długości kredytu nie jest żadną okazją

Napisany przez casixx

Nowy okres kredytowania ma wynosić dziesięć lat. Obecne oprocentowanie wynosi 5,12 efektywne. Wtedy trwałby jeszcze do lata 2018. Dziękuję za opinię! Chętnie zapłacę stary poziom oprocentowania przez miesiąc lub dwa - jeśli byłoby to konstruktywne. Mam obawy, że zostanę zignorowany... .

Cześć,
ja bym tak nie zrobił. Przy 10 latach możesz załatwić coś nowego za 1,25%.

Zobaczymy, co mi odpisze DSL Bank. Mają jeszcze 3 dni na odpowiedź.

Napisany przez 3eugh

Nowy okres trwania ma wynosić dziesięć lat. Aktualna stopa procentowa wynosi 5,12 efektywnie. Wtedy miałby jeszcze obowiązywać do lata 2018. Dziękuję za informację zwrotną! Chciałbym zapłacić stary procent nawet przez jeden lub dwa miesiące - jeśli wiedziałbym, że idzie to konstruktywnie do przodu. Bałbym się, że zostanę zignorowany... .

Po prostu policz, ile ostatecznie oszczędzisz, jeśli zaakceptujesz ofertę. Zgadzam się, że 2,5% nie są przekonujące, ale to może wyglądać inaczej w Twoim przypadku - również w zależności od alternatywnych ofert, jakie otrzymałeś w związku z Twoją sytuacją (pozostały dług, miesięczna rata, okres kredytowania itp.). Tak dla przybliżenia: 300 000 euro można obecnie uzyskać przy stopie 1,1% efektywnej, jeśli wskaźnik obciążenia wynosi 80% przy kredycie ratalnym spłacanym w całości przez 10-12 lat, przy dobrej zdolności kredytowej. Sprawdź wstępne informacje (niezobowiązujące) na różnych platformach internetowych oferujących pośrednictwo.

Dla wszystkich w tym kontekście:
Osobiście dużo skorzystałem z kalkulatora Excel z test.de. Jest przeznaczony do oceny korzyści z odstąpienia od umowy, ale jeśli włączysz wszystkie kolumny, zobaczysz również pozostały kapitał w miesiącu, odsetki, spłaty itp. Dzięki temu można również - przynajmniej do końca 2015 roku - projekcji przyszłości, gdzie się będziesz znajdował i kiedy. Jeśli dopasujesz to do (niezobowiązujących) planów spłaty kredytu, jakie otrzymałeś od banku (które mam nadzieję, że dostałeś) oraz własnych wyciągów bankowych (wiadomo, to wymaga pracy), będziesz dobrze poinformowany. Można również uwzględnić dodatkowe spłaty i dostosować dzień miesiąca według własnych wyciągów bankowych, jeśli nie pasuje on do dnia, np. jeśli termin splaty nie jest na końcu miesiąca, ale na początku, lub jeśli (częściowa) wypłata była w środku miesiąca. Wtedy wyniki dotyczące korzyści są bardziej precyzyjne. W mojej ocenie, wynikający z obliczonego pozostałego kapitału na koniec każdego miesiąca nie zmieni się. Oczywiście, podstawowa stopa procentowa w kalkulatorze nie będzie automatycznie obowiązywać od 2016 roku dalej.

Jeszcze jedno pytanie do ogółu:
Czy ktoś tutaj otrzymał wiążące zobowiązanie finansowe od innego banku przed odstąpieniem od umowy?

Test.de zaleca to, ale również zastanawiam się, jak realne to jest (patrz również następny wpis zainteresowanego):

coco-room napisał(a) dnia 24.03.2015 o godz. 10:30:
Na górze jest napisane: Ważne jest, aby najpierw odstąpić od starego kredytu, zanim otrzymasz wiążące zobowiązanie finansowe od innego banku. To niestety nie jest rzeczywistość. Żaden bank nie wydaje wiążącego i pisemnego zobowiązania finansowego, jak teraz dowiedziałam się po wielu rozmowach z pracownikami Dr. Klein, Interhyp, Comdirect itp. Nawet przy naszej najlepszej zdolności kredytowej (oboje pracujemy, dobre i stabilne dochody, ten sam pracodawca od 10 lat, brak wpisów w rejestrze dłużników, brak innych kredytów) Dopiero gdy bank odrzuci odstąpienie, dokumentacja kredytowa może zostać wysłana do banków, ponieważ według informacji od Dr. Klein, Interhyp i Comdirect, żaden bank nie ma ochoty sprawdzać dokumentów kredytowych i refinansowania, dopóki nie będzie jasne, że klientowi zostało udzielone odstąpienie, a ustalona jest stała data na refinansowanie. Taka jest rzeczywistość. Czy są jakieś inne doświadczenia?

Napisany przez streunekatze

Witam wszystkich, jestem tu nowy i po przejrzeniu 70 stron, niestety nie jestem zbyt daleko w mojej konstelacji i dlatego po prostu zapytam. Potencjalnie obecni prawnicy mogą mi również dać (oczywiście niezobowiązującą) ocenę.

1. Umowy

2 Umowy finansowania z października 2008 r. dotyczące zakupu domu w stanie deweloperskim wraz z działką (nie własnoręcznej budowy, umowa finansowana to umowa kupna, nie umowa budowy itp.). Oba u VoBa Bad-Bad*Ra, tej samej daty, tego samego WRB. 110 000 i 150 000, raz 4,92% (na 15 lat), raz 4,99% (na 10 lat).

Według informacji dwóch prawników WRB jest błędny.

2. RSV

Advocard RSV od 2011 r., w momencie zawarcia umowy obowiązywała inna RSV (prawdopodobnie nieistotne).

Pierwsze zapytanie o ochronę negatywne, zwykłe uzasadnienie (nowa budowa).

3. Odwołanie

Jak dotąd niezrealizowane, ani samodzielnie, ani przez PESEL.

Teraz moje pytania:

Mam dwóch prawników, którzy sprawdzili umowy, oboje są zdania, że WRB jest błędny (nie znam szczegółów, nie ma najwcześniej, ale kilka innych różnic w stosunku do ustawowo określonego). Obydwaj prawnicy chcą mnie (oczywiście) reprezentować.

Obliczenie kosztów PESEL 1: Wartość sporu = pozostały dług = łącznie ok. 230 000. Opłata ryczałtowa w wysokości 400 euro za działalność (w przypadku niepowodzenia), w przypadku ugody pozasądowej koszty zgodnie z RVB ok. 8000-9000 euro (tylko ustnie poinformowane, nie pamiętam dokładnie).

Obliczenie kosztów PESEL 2: Wartość sporu = VFE = łącznie ok. 40 000. Opłata ryczałtowa w wysokości 2 500 euro za działalność (w przypadku niepowodzenia), w przypadku ugody pozasądowej koszty zgodnie z RVB razem 5 300 euro.

Koszty procesu dla trzech instancji PESEL 2 obliczone: łącznie 43 000.

Pytanie 1: Jak dochodzi się do tych dwóch bardzo różnych obliczeń? Przede wszystkim jak PESEL 2 dochodzi do prawie 2/3 opłaty zgodnie z RVG przy znacznie niższej wartości sporu?

Pytanie 2: Czy te dwie oferty są porównywalne z waszymi? Co jest równie obowiązujące na rynku?

Pytanie 3: Czy moją RSV można jednak zmusić do pokrycia, jeśli wybierze się drogę własnego WRE - odrzucenie - zlecenie PESEL?

Pytanie 4: Czy opłaca się ewentualnie zawarcie RSV bez okresu oczekiwania (ARAG?)?

Pytanie 5: Jeśli ryzyko kosztów procesu wynosi 43 000, moja korzyść finansowa wynosi do tej pory ok. 20 000-24 000 przepłaconych odsetek i przy (już dostępnej) refinansowaniu na finansowanie z oprocentowaniem 1,5% przyszłe oszczędności wyniosą ok. 24 000 (to wszystko w przybliżeniu), to moje ryzyko jest więc równe oszczędnościom. Więc pytanie, jak postępować w tym przypadku, jakie są szanse na sukces? Nie jestem hazardzistą, ale jestem dość sfrustrowany...

Ogólnie wygląda to u mnie tak: Już od 6 lat dążę do spłacenia rat. Ze względu na trwający (ustny) rozwód nazwisko mojej byłej żony powinno zostać usunięte z umowy (wszelkie zabezpieczenia i tak są po mojej stronie), za co bank żąda 800 euro bez dodatkowych wyjaśnień. Ostatnia wypłata z konta finansowego miała miejsce dopiero na początku 2012 r. (długo spór z deweloperem), oczywiście z dłuższego związania umownego. Oznacza to: Pomimo zawsze terminowej płatności bank zawsze działa na swoją korzyść, dlatego jestem dość wkurzony i oczywiście chciałbym spróbować osiągnąć rozwiązanie wsteczne. Ale ryzyko kosztów procesu jest oczywiście różnie oceniane (patrz wartość sporu powyżej).

Jak to widzicie? Czy w tym przypadku można być zadowolonym z umorzenia (jeśli w ogóle do tego dojdzie) VFE? Czy lepiej jest zawrzeć RSV, aby pójść twardą drogą? (Przypominam: 6 lat spłacone 5% odsetek, to się sumuje).

Dziękuję z góry za opinie!

Hej, mogę odpowiedzieć na kilka pytań:
Zdecydowanie powinieneś spróbować z obecną RSV. Jeśli ta nie działa, inna również może zwymyślać. Istotne jest to, co jest napisane na twojej umowie kredytowej, np. kupno istniejącej nieruchomości do celów mieszkalnych. Jeśli coś o nowej budowie, to prawdopodobnie możesz zapomnieć o tym w każdej RSV. Absykurantują się przed procesami związanymi z usterek budowlanymi, które często są kompletnie bezwartościowe, ponieważ deweloperzy są bankrutami (tak kiedyś miły pracownik ARAG mi wyjaśnił.
Następnie odnośnie do prawników:
Ogólnie lepiej jest z prawnikiem, który jako wartość sporu przyjmuje VFE. Ale ogólnie powiedziałbym: bez RSV uważam, że rozwiązanie wsteczne jest bardzo ryzykowne. Ponadto, lepiej jest poszukać prawników, którzy kiedyś występowali przeciwko twojej VoBa. Następnie musisz zastanowić się, gdzie to wszystko pójście do sądu. Więc albo siedziba banku, albo twój adres zamieszkania. Przejrzyj wyroki i rozważ. Frankfurt na przykład często wydaje przychylnie wyroki bankom.
Niestety, nie wiem nic więcej, ale tutaj jest wielu doświadczonych ludzi

Napisany przez streunekatze

Wszystkim zainteresowanym w tej kwestii:
Osobiście bardzo skorzystałem z kalkulatora Excel na stronie test.de. Kalkulator ten służy głównie do oszacowania korzyści przy odstąpieniu od umowy, ale jeśli wszystkie kolumny zostaną wyświetlone, można zobaczyć także bieżący miesięczny dług, odsetki, spłatę itp. Dzięki temu można również projekcje na przyszłość do końca 2015 roku, aby wiedzieć, gdzie się znajduje i kiedy. Porównując to z (niezobowiązującymi) planami spłaty banku (które zdobyliśmy, mam nadzieję) i naszymi wyciągami bankowymi (co wymaga wysiłku, oczywiście), jesteśmy doskonale poinformowani. Można również wprowadzić dodatkowe spłaty, a dzień w miesiącu można (a nawet należy) dostosować do dnia z wyciągu bankowego, jeśli nie pasuje on, na przykład gdy termin nie jest na końcu miesiąca, ale na początku, lub gdy wypłata (częściowa) była w środku miesiąca. Dzięki temu wyniki dotyczące korzyści są bardziej precyzyjne. Jednak moim zdaniem, obliczony dług do końca każdego miesiąca nie ulega zmianie. Oczywiście, bazowa stopa procentowa w kalkulatorze nie obowiązuje automatycznie od 2016 roku.

Jeszcze jedno pytanie do wszystkich:
Czy ktoś tutaj otrzymał wiążące zobowiązanie kredytowe od innego banku, zanim zrezygnował z umowy?

To zaleca test.de, ale również mnie nurtuje, jak realne to jest (zobacz także następny wpis zainteresowanej strony):

Czy to nie adwokat powinien to zrobić (Co oni właściwie robią za takie pieniądze... w moim następnym życiu zostanę radcą prawnym lub notariuszem...)(... ale znając siebie, wtedy będę bronił Greenpeace przed wielorybnikami czy łamaczami przepisów o ochronie środowiska i znęcającymi się nad zwierzętami jako prokurator)...

Drugie pytanie: wątpię, czy ktoś się znajdzie z powodu braku wiedzy, kiedy tak naprawdę jest potrzebne sfinansowanie. Ale: kiedyś, gdy myślałem, że cała sprawa potrwa około 8 tygodni, otrzymałem konkretną ofertę od Commerzbanku od interhyp.

Pytanie do wszystkich:
Czy ktoś tutaj otrzymał wiążące potwierdzenie finansowania od innego banku przed odstąpieniem?

Banki zazwyczaj nie udzielają wiążących obietnic, głównie dlatego, że koszty związane z prowadzeniem takiego postępowania są dość wysokie. W przypadku osób planujących odstąpienie, wskaźnik tych, którzy faktycznie zawierają nowe umowy finansowania, jest dość niski. Albo zawiera się porozumienie z dotychczasowym bankiem, albo trzeba pogodzić się z faktem, że nie uda się nic zmienić... w rezultacie bardzo niewiele rzeczywistych refinansowań ma miejsce.

Mimo to uważam, że wiążące potwierdzenie dotyczące finansowania następnego etapu nie jest w ogóle konieczne. Nasi partnerzy finansowi mają obecnie około 30 banków, które są gotowe sfinansować kredytobiorców po odstąpieniu. Przeprowadzana jest tam wstępna ocena z niewielkim nakładem pracy. Wynikiem jest ogólne potwierdzenie finansowania według systemu świateł zielone-żółte-czerwone (ale brak oferty wiążącej).

Każdy, kto otrzymuje zielone światełko w tej wstępnej ocenie, może spokojnie złożyć oświadczenie o odstąpieniu wobec obecnego banku. Jeśli dojdzie tam do rozwiązania umowy, znajdzie on następnie finansowanie następnego etapu w jednym z tych 30 banków.

Istnieje ryzyko? Tak, istnieje. Na przykład, że kredytobiorca straci pracę bezpośrednio po złożeniu oświadczenia o odstąpieniu. Jednak jeśli ktoś chce wykluczyć wszelkie ryzyko, to i tak powinien dobrze przemyśleć odstąpienie. Z mojego punktu widzenia ryzyko jest tutaj dla większości osób jedynie teoretyczne i w każdym razie dobrze możliwe do opanowania.

Napisany przez 3eugh
Dziękuję, w końcu tak to widzę.

Dobrym pomysłem jest również wskazówka streunekatze. Słyszałem również, że Commerzbank udziela bardzo szybkiej (w ciągu 48 godzin) odpowiedzi, jeśli chodzi o konkretnie ustalone zapytanie. Ich stopa procentowa jest obecnie nieco gorsza od najtańszej oferty, ale trzeba po prostu zdecydować, co jest dla nas ważniejsze. W niektórych bankach (bezpośrednio lub za pośrednictwem pośredników takich jak Dr. Klein, Interhyp itp.) można złożyć wstępne zapytanie, które nie wpłynie negatywnie na punktację. Druga opinia z pewnością nie zaszkodzi.

Napisany przez hansi
Cześć r n r n r n Czy ktoś wie, jak można odwołać tę pożyczkę? r n W moim przypadku pożyczka z terminem wygaśnięcia, którą zostanie spłacona na końcu równocześnie z oszczędnościami budowlanymi, które były gromadzone równolegle. r n pożyczka ma okres kredytowania 8 lat z około 5% oprocentowaniem i kończy się w tym roku. Kwota netto pożyczki wynosi 250 000 euro. W oszczędności budowlanej jest obecnie około 100 000 euro. Miesięcznie płaci się około 1 050 euro odsetek i wpłaca się 1 000 euro na oszczędności budowlane. r n r n Teraz pojawia się pytanie: Czy w ogóle mam jakąkolwiek korzyść z powodzenia w odwołaniu tej pożyczki? r n Pouczenia o odstąpieniu są prawdopodobnie wadliwe w umowie kredytowej i umowie oszczędnościowej. r n r n Co o tym sądzisz? r n Słoneczne pozdrowienia r n doia

Napisany przez andi1104

Dziękuję, dokładnie tak to widzę ostatecznie.

Dobry jest także wskazówka od streunekatze. Słyszałem, że Commerzbank udziela bardzo szybkiej odpowiedzi (w ciągu 48 godzin), jeśli chodzi o konkretne i wiążące zapytanie. Ich stopa procentowa jest obecnie nieco gorsza niż najtańsza oferta, ale trzeba po prostu zdecydować, co jest dla nas ważniejsze. W niektórych bankach (bezpośrednio lub za pośrednictwem pośredników takich jak Dr. Klein, Interhyp itp.) można złożyć wstępne zapytanie bez negatywnego wpływu na wynik zdolności kredytowej. Druga opinia z pewnością jest dobra.

Tak, dokładnie tak też to widzę.
Osobiście mam też konkretne oferty (np. DB), które w ciągu 48 godzin mogą być przekształcone w bezpośrednie potwierdzenie finansowania. Podstawowe kwestie, takie jak wysokość pożyczki, obiekt i przede wszystkim zdolność kredytowa, są już uprzednio wyjaśnione, a tylko stopa procentowa pozostaje zmienna, ponieważ nikt nie może dokładnie przewidzieć, kiedy będzie potrzebne finansowanie. Warunkiem, i to jest bardzo istotne, jest akceptacja odstąpienia przez obecnego banku, i dopiero wtedy należy być gotowym do podpisania umowy u kolejnego banku, w przeciwnym razie w najgorszym przypadku mogą wystąpić dwie do spłaty pożyczki.

Napisany przez VobaBad
W zasadzie lepiej jedź z prawnikiem, który jako wartość sporu przyjmuje VFE. Ale ogólnie rzecz biorąc, powiedziałbym: bez ubezpieczenia od kosztów prawnych, cofnięcie transakcji uważam za bardzo ryzykowne. Ponadto, lepiej poszukać prawników, którzy już wcześniej występowali przeciwko Twojemu Bankowi Spółdzielczemu. Następnie musisz sprawdzić, gdzie cała sprawa trafi do sądu. Czy to siedziba banku czy Twoje miejsce zamieszkania. Przejrzyj wyroki i rozważ. Na przykład we Frankfurcie zazwyczaj wydawane są wyroki przyjazne dla banków. Niestety, nic więcej nie wiem, ale jest tutaj wielu doświadczonych ludzi.

Dziwi mnie jedynie, że jeden przyjmuje wartość sporu 230 000 euro i dochodzi do opłaty w wysokości 8-9000, a drugi przyjmuje wartość 40 000 euro i dochodzi do opłaty 5300 euro.

Skontaktowałem się jeszcze z dwoma, którzy generalnie mieli do czynienia z bankiem spółdzielczym. Problem polega na tym, że banki spółdzielcze są niezależne od siebie, a moja nie jest uwzględniona w żadnym z nich.

Napisany przez 3eugh

Tak dokładnie również ja to widzę.
Osobiście mam konkretne oferty (np. DB), które w ciągu 48 godzin mogą przejść w bezpośrednie potwierdzenie finansowania. Podstawowe kwestie, takie jak wysokość pożyczki, obiekt, a przede wszystkim zdolność kredytowa, są już wcześniej ustalone, a jedynie stawka procentowa pozostaje zmienna, ponieważ nikt nie jest w stanie przewidzieć dokładnego momentu, kiedy będzie potrzebne finansowanie. ...

Do tej pory słyszałem coś podobnego tylko o Commerzbanku. Miło wiedzieć, że inne banki postępują w podobny sposób. Na jak długo obowiązuje taka oferta DB? Wiem, że stawka procentowa się zmienia, ale czy DB daje zobowiązanie, że ich warunki (zmienna stawka procentowa) będą obowiązywać również za X miesięcy (przy założeniu stałej dobrej zdolności kredytowej i warunków ramowych)? Jeśli tak, na ile miesięcy? Czy ktoś ma na to konkretne informacje także odnośnie Commerzbanku i ewentualnie innych banków?

Jeszcze jedno:
Sąd Okręgowy w Monachium I w swoim wyroku z 24 lipca 2008 roku wyjaśnił, że roszczenie dotyczące VFE przepada, gdy występuje inny kredytobiorca o takiej samej zdolności kredytowej, gotów kontynuować pożyczkę.

Napisany przez Pit Parker
Hej,

jestem tutaj nowy i od jakiegoś czasu obserwuję. Temat ten zajmuje mnie od głównego artykułu w Finanztest w lipcu 2014 roku. Po długim zastanowieniu i dyskusjach z moim prawnikiem złożyłem pozew do LG Mosbach (w pobliżu Heidelbergu).
Niestety, moje bank zachował się fatalnie. Najpierw osobiście odwołałem pożyczkę z powodu błędnej klauzuli o odstąpieniu od umowy. Oczywiście zostało to odrzucone w krótkim trzynasto-linijkowym piśmie (standardowy list) z błędami gramatycznymi. Na pismo mojego adwokata nie odpowiedziano. Po upływie terminu skontaktował się z nimi, aby zapytać, czy otrzymają jeszcze jakieś oświadczenie. Powiedziano mu, że pismo nie dotarło lub zaginęło w biurze. Więc ponownie wysłano pismo. Tym razem oczywiście listem poleconym. Nawet teraz termin upływa. Zadzwonił jeszcze raz, aby zapytać, czy otrzymają jeszcze jakieś oświadczenie. Powiedziano mu, że odstąpienie zostało odrzucone i przygotowany dokument do podpisania przez odpowiedniego przełożonego jest gotowy. Po kolejnych prawie trzech tygodniach, mój adwokat nadal nie otrzymał żadnego oświadczenia. Pozew do LG Mosbach był logiczną konsekwencją.
Może ktoś miał podobne doświadczenia z SK Tauberfranken. Byłbym bardzo zainteresowany wymianą doświadczeń.

P.S. Jak oceniacie postępowanie banku??

Pozdrowienia
Pit

Napisany przez 2RAM
Banki się umacniają:

Prawo odstąpienia od umowy kredytu konsumenckiego

Napisany przez 3eugh
Cel prawa do odstąpieniaOdpoprawna pouczenie o prawie do odstąpieniaOdnośnik do aktualnego orzecznictwaOdpowiedzi na odstąpienie, w szczególności zasada zasiedzeniaSkutki odstąpienia od umowy pożyczki

Nawet pierwszy punkt należy poddać w wątpliwość jako klient, ponieważ w przypadku błędnej informacji o prawie do odstąpienia i braku fikcji zgodności z prawem nie ma już potrzeby pytania o prawo do odstąpienia. Ten adwokat i niektóre banki krążą wokół tego.

Napisany przez Klinoklas
Cześć,

w odniesieniu do mojego wycofania deklarowanego przez prawnika z Dibą:

1. Po dwukrotnym kontakcie z prawnikiem po upływie terminu, Diba oświadczyła: Nie będą reagować ani odpowiadać

2. To samo powiedziano mi również poprzez infolinię Diby. Nie mogą przekazać konsumenta do działu Lucke / Roßbach

3. Gdy tylko finansowanie procesu sądowego zostanie ustalone: Oznacza to, że jedziemy do Kassel (żart), oczywiście jedziemy do Frankfurtu

Pozdrowienia
Klinoklas

Napisany przez 3eugh
[cytat=Klinoklas">
... Nie możesz również przekazywać konsumenta do oddziału Lucke / Roßbach ...
[/cytat]
O co ci chodzi?

Jaki jest zapis w Twoim WRB odnośnie rozpoczęcia terminu?

Pytam, ponieważ niektóre kancelarie wciąż informują, że ING-DiBa jest skłonna do zawarcia ugody. Ale to zależy od WRB.

Napisany przez Fight 4 y Right
Cześć Klinoklasie, mam nadzieję, że wszystko idzie po twojej myśli z drogą sądową. Również po konsultacji z moim lekarzem wykonaną skierowałem pozew przeciwko ING DIBA. Poradził mi to, ponieważ miał bezowocne rozmowy telefoniczne i korespondencję z bankiem.
Według mojego prawnika WRB ma kilka błędów, dlatego droga sądowa jest logiczną konsekwencją. Teraz odczujesz pełną siłę.

Napisany przez 2RAM
W jakim Sądzie Generalnym zostanie złożony pozew?

LG Frankfurt

Napisany przez 2RAM
To będzie mecz u siebie dla IngDiBa - czyli z pewnością sprawa dla BGH. Przypuszczalny czas trwania postępowania do decyzji: 4 do 5 lat, jeśli wszystko pójdzie dobrze.

Napisany przez 3eugh

... Według mojego prawnika WRB zawiera kilka błędów, dlatego podjęcie drogi sądowej jest logiczną konsekwencją. ...

Taka sama pytanie jak do Klinoklas:

Jak brzmi ustęp w WRB dotyczący początku terminu?

Pytam, ponieważ niektóre kancelarie wciąż informują, że ING-DiBa jest skłonna do ugody. Ale to zależy od WRB.

Napisany przez Klinoklas
Oto moje pouczenie o odstąpieniu od umowy od Diba z kwietnia 2005 roku:

Pouczenie o odstąpieniu od umowy

Prawo odstąpienia:
Ja/My mogę/możemy odwołać mój/naszą deklarację umowy w ciągu dwóch tygodni bez podania przyczyny w formie pisemnej (np. list, fax, e-mail). Okres ten zaczyna się najwcześniej od otrzymania tego pouczenia. Odstąpienie należy przesłać do: Ing-Diba.....
Skutki odstąpienia:
W przypadku skutecznego odwołania stron należy zwrócić otrzymane świadczenia i ew. korzyści uzyskane (np. odsetki). Jeśli nie mogę/możemy zwrócić otrzymanych świadczeń w całości lub części lub mogę/możemy to zrobić jedynie w pogorszonym stanie, muszę/musimy wypłacić Ing Diba AG ewentualnie wartość zamienną. Może to skutkować tym, że pomimo odwołania muszę/musimy wypełnić zobowiązania płatnicze wynikające z umowy do momentu odwołania. Zobowiązania do zwrotu płatności muszę/musimy wypełnić w ciągu 30 dni od wysłania mojego/naszego odwołania.

Informacja z Schufa...

Moje pytanie bezpośrednio po słowie wyjaśnienie powinno być zakończone albo koniec odstąpienia albo Twoja Diba. Tego nie skomentował nawet mój adwokat!

Proces sądowy może mieć miejsce tylko w przypadku znalezienia finansującego proces i t a
jest właśnie prawdziwa strategia Diby!!!!

Napisany przez 3eugh
Dziękuję! Czy kontaktowałeś się już z firmą Roland Prozessfinanz?

Napisany przez Klinoklas
Roland: Według mojego prawnika nie finansują Państwo tego!

Napisany przez Klinoklas
A co do miejsca sądu: Mieszkamy w Nadrenii Północnej-Westfalii. Ale jasno i wyraźnie powiedział: będzie trudno nam się przeprowadzić z Frankfurtu

Napisany przez 2RAM
Należy jednak koniecznie spróbować, zwłaszcza że procesy IngDiBa występują prawdopodobnie także poza Frankfurtami...

Napisany przez 2RAM
Zgodnie z testami Fundacji Warentest:

ING-DiBa AG, umowa kredytowa z dnia 16.11.2006
Sąd Okręgowy w Stuttgarcie, postanowienie z dnia 23.04.2014
Numer akt: 8 O 21/14
Pełnomocnik powoda: Kancelaria Prawna Lutz, Stuttgart

ING-Diba AG, umowa pożyczkowa z dnia 11.12.2007
Sąd Okręgowy w Berlinie, wyrok z dnia 20 lutego 2014 r. (nieprawomocny)
Numer akt: 10 O 515/12
Pełnomocnik powoda: Kancelaria Prawna Poppelbaum Geigenmüller, Berlin

Napisany przez andi1104

Ale na pewno warto spróbować, zwłaszcza że zdaje się, że procedury IngDiBa są dostępne także poza Frankfurtiem....

Dzisiaj rozmawiałem z moim prawnikiem i złożymy pozew do Sądu Okręgowego w Darmstadt.

Napisany przez 2RAM
Bardzo dobrze.

Ale stamtąd można przejść do OLG Frankfurt w drugiej instancji, które wydaje się być przychylna DiBa (zawieszenie terminu przedawnienia/uczciwa wiara)...

Napisany przez baumaus
Cześć wszystkim,
z określonego powodu chciałbym dowiedzieć się, jakie są doświadczenia klientów z ich kancelariami tutaj.
Wybrałem dużą kancelarię, która specjalizuje się w tego typu sprawach.
Niestety moje doświadczenia jako klienta są coraz bardziej negatywne: pytania pozostają bez odpowiedzi przez wiele tygodni, telefony są odbierane w kancelarii, ale albo nie są dalej przekazywane, albo nie są odpowiadane, powtarzane e-maile są ignorowane. Dokumenty przesyłane do ostatecznego zatwierdzenia zawierają błędne fragmenty tekstu, takie jak błędne dane, błędne miejsca, co sprawia wrażenie, że dokumenty różnych klientów zostały pomieszane - w części tekstu prawnego nie jest już tak łatwo dostrzec, czy doszło do pomieszania tutaj.
Jestem stopniowo bardzo zaskoczony i chciałbym wiedzieć, czy jestem absolutnym przypadkiem odosobnionym, czy też to ogólne doświadczenie.

Napisany przez 2RAM
Takie rzeczy się zdarzają, kiedy trafia się do tzw. fabryki prawniczej. Natychmiast zmieniłbym kancelarię. Stiftung Warentest wymienił na swojej stronie wielu prawników, gdzie taka niechlujna obróbka prawdopodobnie nie ma miejsca......

Napisany przez baumaus
Na razie nie wiem dokładnie, jak to działa w przypadku zmiany kancelarii w ubezpieczeniu ochrony prawnej. Dziwi mnie, że w Internecie nie znalazłem jeszcze żadnych negatywnych opinii

Napisany przez Klinoklas
@RAM: Mój gabinet znajduje się w Düsseldorfie. Jest wymieniony na Test.de!!!!!!!

Napisany przez 2RAM
A ty też masz doświadczenia jak baumaus?

Napisany przez 3eugh

Roland: Według mojego prawnika, nie finansujesz tego!

A dlaczego nie? To ważna informacja.

Cytat autorstwa Klinoklas

I jeszcze co do miejsca sądzenia:
Mieszkamy w Nadrenii Północnej-Westfalii. Powiedział jednak jasno i wyraźnie: Byłoby trudno to przenieść z Frankfurtu

Czy wyjaśnił dlaczego? Również istotne.

Cytat autorstwa RAM

To się zdarza, gdy trafi się do tzw. fabryki prawniczej. Natychmiast zmieniłbym kancelarię.
Stowarzyszenie Testów Konsumenckich wymieniło wielu prawników na swojej stronie, gdzie taka niedbała obsługa prawdopodobnie nie ma miejsca......

No cóż, ale tam roi się również od tych wielkich kancelarii. Poświęćcie chwilę na zapoznanie się z tematem w wiadomościach, a zauważycie, że prawie codziennie ci sami kandydaci promują swoje usługi za pomocą nieco zmienionych tekstów. Niektórzy mają już formularze online do filtrowania i przesyłania dokumentów. Zauważyłem już, że coś tu nie gra. Ilość zamiast jakości?

Moim zdaniem LG i OLG we Frankfurcie przekreślają swoją wiarygodność bankierowskimi wyrokami. Istnieje decyzja Sądu Najwyższego w sprawie odwołania. WRB musi dokładnie odpowiadać wzorcom tekstowym. Jeśli tego nie zrobią, są one całkowicie podważalne. Sąd Najwyższy powinien szybko temu zapobiec. Przecież WRB należy do jednego z najważniejszych praw konsumenckich!!!

Napisany przez 2RAM
Jestem także pewien, że Federalny Trybunał Sprawiedliwości - jeśli będzie odpowiedzialny - postawi na swoim miejsce sędziów i sędziów apelacyjnych z Frankfurtu. X Wydział również postawił wielu sądów okręgowych na swoim miejscu w decyzji ws. opłat za obsługę kredytu.

Napisany przez Klinoklas

I dlaczego nie? To ważna informacja.

I czy wyjaśnił dlaczego? Również istotne.

Ale tam też przebywa kilka tych dużych kancelarii prawnych. Zajrzyjcie do tego tematu w wiadomościach, a zobaczycie, że prawie codziennie ci sami kandydaci promują swoje usługi, z lekko zmienionymi tekstami. Niektórzy mają już formularze online do filtrowania i przesyłania dokumentów. Zauważyłem, że czasami coś się nie udaje. Ilu zamiast jakości?

@EUGH: Koszty pierwszej instancji: 13 000 euro
Koszty drugiej instancji: 17 000 euro Odszkodowanie (czyli ta zwrotna premia procentowa dla mnie jako pożyczkobiorcy): w zależności od obliczeń około 17 000 - 19 000 euro

Napisany przez 3eugh
Przepraszam, nadal nie rozumiem, dlaczego Roland tego nie robi. U nich wartość sporu musi wynosić 100 000 €. Czy u Ciebie jest inaczej?

I dlaczego według Twojego adwokata jest trudno ustalić inny sąd właściwy?

Napisany przez Klinoklas

Przepraszam, nadal nie rozumiem, dlaczego Roland tego nie robi. Ich argument, że wartość sporu musi wynosić 100 000 euro. Czy w Twoim przypadku tak jest?

I dlaczego według Twojego adwokata jest trudno uzyskać inny sąd właściwy?

Duża kancelaria, reklama dla klientów, młodzi adwokaci jako odpowiedni przedstawiciele adwokaturowi. Jeśli fundusz finansujący proces się zgadza, zmienimy kancelarię.
Biorąc pod uwagę, że uzasadnienie odwołania było słabe, moje wcześniejsze uzasadnienie było lepsze! Więcej informacji mam tylko w wiadomości prywatnej.

Napisany przez Dragonrider

Witam wszystkich,
z określonego powodu interesuje mnie, jakie są tutaj doświadczenia klientów z ich kancelariami.
Zdecydowałem się na dużą kancelarię, która specjalizuje się również w tych sprawach.
Niestety, moje doświadczenia jako klienta są głównie negatywne: pytania pozostają bez odpowiedzi przez tygodnie, połączenia telefoniczne są przyjmowane w kancelarii, ale albo nie są przekazywane dalej, albo nie są odbierane, powtarzające się e-maile są ignorowane. Dokumenty wysyłane do ostatecznej akceptacji zawierają błędne fragmenty tekstu, takie jak błędne dane, błędne miejsca, co sugeruje, że dokumenty różnych klientów zostały pomylone - w części tekstu dotyczącej prawa nie jest już tak łatwo rozpoznać, czy również tutaj doszło do pomieszania.
Stopniowo jestem bardzo zdziwiony i chciałbym wiedzieć, czy jestem absolutnym wyjątkiem, czy też są to powszechne doświadczenia.

Wybrałbym kancelarię, która poprzez publikacje i wpisy na blogu na temat odwołania jokera pokazuje, że zna się na tym temacie. Kiedyś wyszukiwałem FAQ dotyczące odwołania jokera i wartości sporu o odwołanie jokera i trafiłem na małą, ale wysoko specjalizowaną kancelarię Sylvenstein z Monachium. Bardzo profesjonalna i szybka.

Napisany przez Hanomag
Wybrałem kancelarię w Stuttgarcie z listy testowej. Moim zdaniem pracują bardzo profesjonalnie. Jak dotąd nie zauważyłem żadnych błędów.

Niestety, czasy reakcji coraz bardziej się wydłużają. Gdzieś to jest również logiczne: ludzie właśnie robią najlepsze interesy i chcą zająć się wszystkim, co się da.

Przy zmianie prawdopodobnie zablokuje się ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej, ponieważ wówczas będzie musiała ponownie opłacić honorarium za pozasądową obróbkę.

Napisany przez Hanomag
W zestawieniu z Test.de, przewidziany jest termin wypowiedzenia trzytygodniowy.

Czy to nie jest zbyt długo? Istnieją banki, które zwalniają klientów z umowy bez kary za wcześniejsze jej rozwiązanie. Wtedy klient jest proszony o uregulowanie kredytu w pozostałych dniach trzydziestodniowej okresu wypowiedzenia. Jeśli nowy bank - bądź klient - nie podejmie działań, termin ten może być niemożliwy do spełnienia.

Dlatego zalecam termin wypowiedzenia na poziomie 14 dni.

Czy jest tu coś przeciw temu?
  • 1
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!