Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez ich_sparmir_VFE

Czy są wyroki, w których sąd uznał odwołanie za dopuszczalne, BEZ odwołania się do błędu w ustalaniu terminu początkowego, ALE Z odniesieniem do błędnej lub brakującej klauzuli w umowie zawartej na odległość?

Chciałem podać powyższe. Nie ma to związku z WRB, ale z zawarciem umowy. Jednak ponieważ umowa i WRB są zazwyczaj wysyłane jednocześnie w sprzedaży na odległość, moim zdaniem kwestia zawarcia umowy i skutecznego doręczenia WRB do kredytobiorcy jest równoważna:
Landgericht Hechingen 17.03.2015: Az 1 0 249/12 (czy ktoś ma pełny tekst?)

(nasi dwaj przedstawiciele Deutsche Bank proszę się tutaj powstrzymać! - ponieważ Wasze wypowiedzi są mniej więcej tak prawdziwe jak krzywoprzysięstwa Deutsche Bank - których dyrektorzy nie tylko stoją przed sądem z powodu krzywoprzysięstwa w procesie Leo-Kirch, ale także w tym procesie od zeszłego tygodnia również muszą odpowiadać za oszustwo procesowe w tym przypadku: GoMoPa: Skarga karna przeciwko Deutsche Bank - Wywiad z adwokatem Dr. Reinerem Fuellmichem

Już udzieliłem sobie dość szerokiej odpowiedzi na moje pytanie za pośrednictwem poniższego znaleziska.
Chciałbym jeszcze raz podkreślić, że chętnie pomagam tutaj innym, oczekując jednocześnie, aby moje sprawy były traktowane poważnie i nie pozostawiane bez konkretnej odpowiedzi (oczywiście nie chodzi o ETS, który zawsze jest niesamowicie pomocny).

https://www.uni-leipzig.de/bankinsti...4-02-06-02.pdf
Ten dokument jest specjalnie starszego rocznika, ponieważ dotyczy stanu prawnego w mojej sprawie do czasu nowelizacji BGB-§ w 2006 roku.

Tu bardzo ładnie przedstawiono obowiązki. Oczywiście nie jest to materiał zacytowany w wyroku sądowym, ale dla mnie jako laika jest to świetne wprowadzenie.

Dodatkowo literatura wspomniana przez BGH w swoich wyrokach:

Blankenheim, WuB IV D. § 312d BGB 2.11;Bodenstedt, Die Umsetzung der Fernabsatzrichtlinie im englischen und deutschen Recht, 2006, S. 62;Finke, Der Fernabsatz von Finanzdienstleistungen an Verbraucher, 2004, Rn. 134;Kropf, WM 2012, 1268, 1270 f.; Kriegner, Die Fernabsatz-Richtlinie für Finanzdienstleistungen an Verbraucher, 2003, S. 201;Loock, Das Fernabsatzsystem, 2009, S. 61; Mohrhauser, Der Fernabsatz von Finanzdienstleistungen an Verbraucher, 2006, S. 99;Rott, BB 2005, 53, 59 f.;vgl. außerdem die Begründung der Kommission der Europäischen Union zu dem Vorschlag für eine Richtlinie des Europäischen Parlaments und des Rates über den Fernabsatz von Finanzdienstleistungen an Verbraucher und zur Änderung der Richtlinie 90/619/EWG des Rates und der Richtlinien 97/7/EG und 98/27/EG, KOM(1998) 468 endg., S. 14)
I tak... przed wakacjami wielkanocnymi szybko do biblioteki po wypożyczenie...
a potem wyjaśnić Deutsche Bank ich obowiązki w zakresie sprzedaży na odległość w sposób, który nawet rzecznik wybrany przez banki mógłby być przekonany przez opinię konsumenta

EDYTOWANO 1.4.2015 - 19:54:
Bardzo interesujące i praktycznie jak mały przewodnik praktyczny jest ten darmowy fragment do przeczytania:
https://www.beck-shop.de/fachbuch/les...xcerpt_001.pdf

Napisany przez TheMan
Cześć wszystkim,

jestem nowy na forum i wczoraj dowiedziałem się o prawie do odstąpienia od umowy.

Znalazłem niewiele szczegółów w internecie.

Mój kredyt hipoteczny pochodzi z sierpnia 2013 roku z jednego z oddziałów Sparkasse.

Czy w tym okresie czasu zdarzały się błędy po stronie Sparkassen?

Chciałbym również skorzystać z prawa do odstąpienia.

Napisany przez Armin15
Witajcie razem,

u mnie po 6 miesiącach zaczyna się trochę ruszać. Wreszcie dostałem ofertę porównawczą (VFE będzie podzielona na x%) od banku.

Ponieważ mam jeszcze 14 dni, jeszcze zastanawiam się, czy ją przyjąć?

Moj problem jest następujący:
- RSV odrzucił z powodu nowej budowy, więc brak RSV
- Mój prawnik z Verbraucherzentrale FFM niestety nie ma czasu, widzi tylko sąd we Frankfurcie jako jedynie rozwiązanie i mówi, że wszystko inne nie ma sensu
- Mam niezobowiązującą ofertę nowego banku na 1,08% na stole i nie chciałbym tego przegapić. Długoterminowo to przynosi mi zysk i nie muszę płacić wysokich odsetek (6%) i dalej opłacać prawnika.

Co moglibyście mi polecić? Przyjąć ofertę porównawczą czy zwrócić się do sądu we Frankfurcie?

Pozdrowienia

Napisany przez Armin15

Cześć wszystkim,

Jestem nowy na forum i dowiedziałem się wczoraj o prawie do odstąpienia od umowy.

Znalazłem niewiele szczegółów w internecie.

Moja umowa kredytowa była z sierpnia 2013 roku w jednym z banków Sparkasse.

Czy w tym okresie nadal występują błędy w Sparkassen?

Chciałbym również zrezygnować.

Sprawdź swoją umowę kredytową przez specjalistę lub organizację konsumencką.

Napisany przez 3eugh
@Armin15:
O którą bank chodzi? Niektóre są oczywiście bardziej skłonne do negocjacji niż inne. W zasadzie powinieneś być zadowolony z otrzymanej oferty.

Czy powinieneś zaakceptować ofertę, zależy moim zdaniem przede wszystkim od tego, ile zaoszczędzisz na poszczególnych wariantach. Ale już to obliczyłeś, prawda? Skoro nie podajesz informacji o zniżce na VFE, to trudno nam złożyć dalsze zalecenia. Ja zaakceptowałbym ofertę (poniżej 1,1%), jeśli pozostała opłata na VFE nie jest tak wysoka, a stara i nowa bank mogą bezproblemowo ustalić cesję zastawów (i bez zbędnych dodatkowych kosztów; prawdopodobnie zostaną pobrane opłaty notarialne, ale możliwe, że banki to pokryją?) To także może być częścią negocjacji. Czy kwota x% czy y% VFE zostanie odjęta i/lub czy banki pokryją koszty cesji zastawu itp. nie ma znaczenia - ważne jest, ile dla Ciebie zostaje na koniec.

Zwróć uwagę, że LG i OLG we Frankfurcie są bardzo przychylni bankom. Moim zdaniem bez ubezpieczenia RSV bez sensu jest wnosić pozew. Finansujący procesy są również raczej mało pomocni.

W każdym razie - możesz wykorzystać pozostałe 14 dni na negocjacje - jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. Ale pamiętaj, że oferta jest ograniczona czasowo. Po tym bank nie musi już się do niej stosować i może na przykład przyjąć stanowisko zasadnicze.

Na koniec przychodzi mi na myśl to przysłowie: Lepiej wróbel w garści, niż gołąb na dachu.

Napisany przez 3ducnici

Witajcie,

jestem nowy na forum i dowiedziałem się wczoraj o prawie do odstąpienia od umowy.

W internecie znalazłem niewiele informacji.

Mój umowa kredytowa była z sierpnia 2013 roku w jednej z krajowych kas oszczędnościowych.

Czy w tym okresie czasu występowały błędy w działaniu krajowych kas oszczędnościowych?

Chciałbym też odstąpić od umowy.

Formalnie, jeśli chodzi o układ tekstu, to raczej mniej. Teraz zazwyczaj ściśle trzymają się ustalonych tekstów wzorcowych.

Ale... jeśli pojawiają się na przykład szczególne okoliczności, na przykład umowa zawarta drogą elektroniczną, może się zdarzyć, że zostanie użyty niewłaściwy formularz. Ten przeznaczony dla transakcji w miejscu stacjonarnym. Od 2014 roku istnieją dwa wzorcowe teksty dotyczące odstąpienia od umowy dla obu tych przypadków. Jeden dla transakcji w miejscu stacjonarnym i jeden dla transakcji drogą elektroniczną.
Nam właśnie takie przypadki zdarzają się od dwóch tygodni.

Jednak jeśli zawarłeś umowę bezpośrednio w krajowej kasie oszczędnościowej, to szansa na popełnienie błędu spada do zera...

Napisany przez 3ducnici

Cześć wszystkim,

po 6 miesiącach coś ruszyło się u mnie. Wreszcie dostałem ofertę porównawczą (VFE zostanie podzielone na x%) od banku.

Mam jeszcze 14 dni na przemyślenie, czy ją przyjąć?

Mój problem wygląda następująco:
- RSV odrzuciło to z powodu nowej budowy, więc nie ma RSV
- Mój prawnik z Verbraucherzentrale FFM niestety nigdy nie ma czasu, widząc jedynie sąd we Frankfurcie jako jedyny sposób i mówiąc, że wszystko inne nie ma sensu
- Mam niezobowiązującą ofertę nowego banku na 1,08% i nie chcę jej przegapić. Licząc długoterminowo, przyniesie mi to zysk i nie będę musiał płacić wysokich odsetek (6%) ani dalej opłacać prawnika.

Co moglibyście mi zalecić? Przyjąć ofertę porównawczą czy skierować sprawę do sądu we Frankfurcie?

Pozdrowienia

zależy od x...

Napisany przez TheMan

Formalnie, jeśli chodzi o ukształtowanie tekstu, raczej mniej. Zazwyczaj ściśle trzymają się ustalonych wzorców tekstów.

Ale... jeśli pojawiają się szczególne okoliczności, na przykład zawarcie umowy na odległość, nadal może się zdarzyć, że zostanie użyty niewłaściwy formularz. Ten przeznaczony do transakcji osobistych. Od 2014 roku istnieją dwa wzorcowe teksty WRB dla obu przypadków. Jeden dla transakcji osobistych i jeden dla transakcji na odległość.
I właśnie to przytrafiło nam się ponownie dwa tygodnie temu.

Jeśli jednak umowę została zawarta bezpośrednio w placówce, prawdopodobieństwo błędu spada praktycznie do zera...

Dzięki za cenną informację.

Byłem dziś już w biurze ochrony konsumentów we Frankfurcie i złożyłem wniosek o sprawdzenie.

70 euro za 4 do 8 tygodni oczekiwania. Następnie otrzymam e-mail od adwokata. Według osoby kontaktowej w biurze ochrony konsumentów ma on bardzo wprawne oko (rzekomo robi to często).

Powiedziała, że wystarczy jedno sprawdzenie. Nie trzeba dodatkowej weryfikacji przez innego adwokata.

Zobaczymy, co z tego wyniknie.

Napisany przez 3eugh
Ale jeśli chcesz kontynuować tę sprawę, bardzo prawdopodobne, że będziesz potrzebował wsparcia prawnego. Istnieją (niedługie) wyjątki, gdy ktoś mógł się porozumieć z bankiem bez adwokata. Moim zdaniem kompletna rewersja będzie niemożliwa bez adwokata.

Innymi słowy, w końcu inny adwokat przyjrzy się Twojej umowie i WRB. Niektórzy adwokaci udzielają (niezobowiązującej) pierwszej oceny nawet za darmo w ciągu 1-2 tygodni. Następnie zawsze możesz zdecydować, czy wydać mandat na dalsze działania.

Napisany przez IG Widerruf

@IG Widerruf:
Czy zrozumiałeś, co miałeś na myśli mówiąc Einen weitergehenden Antrag auf nachträgliche Neuverzinsung des Darlehens nahmen die Kläger auf Anraten des Gerichts zurück.?

Rozumiem to tak, że sędzia poradził powodowi zrezygnować z retroaktywnej rekompensaty za nadpłacone odsetki (=rekompensata wstecz). Jest to więc typowe porozumienie, które nasi prawnicy często osiągają również pozasądowo: Korzystniejsze oprocentowanie na przyszłość (lub rezygnacja z VFE), ale brak odszkodowania za przeszłość.

Jak już wcześniej pisałem, istnieje wiele banków, które są skłonne do porozumienia pozasądowego. Inne z kolei to blokują. Ci drudzy często zgadzają się przed sądem na porozumienie podobne do tego, które odrzucili wcześniej pozasądowo. Niestety, taka strategia opłaca się z punktu widzenia banków. Chociaż ponoszą one wyższe koszty w przypadku porozumień sądowych, to w zamian zyskują w przypadku klientów, którzy nie mogą lub nie chcą sobie pozwolić na proces, praktycznie wygrywając. A z naszego doświadczenia wynika, że jest relatywnie wielu klientów, którzy przerażają się procesem sądowym.

Napisany przez 3eugh
Dziękuję, ale to, czego nigdy nie rozumiem w tych sądowych porozumieniach, to dlaczego sędzia zaleca, że klient powinien zrezygnować z części swoich praw w przypadku nieprawidłowego WRB. Czy istnieje na to jakaś uzasadniona przyczyna?

Napisany przez IG Widerruf
No cóż, w sądzie również nie zawsze wszystko jest czarno-białe. Banki w wielu przypadkach argumentują nie bezpodstawnie na przykład niewielką różnicą od standardowych tekstów, przedawnieniem itp.

I w rzeczywistości wielu klientów banków wykorzystuje możliwość odwołania się, aby uzyskać korzystniejsze warunki kredytowe. Gdyby nie zmiana stóp procentowych w ciągu ostatnich lat, dzisiaj nikt by nie słyszał o odwoływaniu kredytów.

Podsumowując, wielu sędziów dochodzi do wniosku, że kompromis w stylu Pozwólmy przeszłości odpocząć i wprowadźmy zmiany na resztę okresu kredytu jest jak najbardziej odpowiedni.

Napisany przez Harley

Dziękuję, ale to, czego nigdy nie rozumiem w tych ugodach sądowych, to dlaczego sędzia w przypadku błędu prawnej oceny sytuacji daje zalecenie, że klient powinien zrezygnować z części swoich praw. Czy istnieje na to uzasadnienie?

Nie do pominięcia jest (niestety) oszczędność pracy sądu przy zawieraniu ugody. Dzięki temu sędzia oszczędza sobie bardzo czasochłonnego i obszernego uzasadnienia wyroku.

To jednak nie oznacza, że zasadniczo należy ignorować propozycje ugody ze strony sądu, ponieważ z założenia sędzia jest przekonany, że jego propozycja stanowi rozsądny kompromis. Ten, kto ją odrzuca, niestety często musi ponieść odrzucenie swojego roszczenia. Nie ma to nic wspólnego z prawem, to bolesne doświadczenie praktyczne doświadczonych prawników.

Napisany przez Fight 4 y Right
Z mojego poczucia, także bym obstawiał, że przez sędziego zostanie zaproponowane porozumienie polubowne (ugoda), patrz post 2401. Po prostu spotyka się po środku kwoty. W ten sposób bank może dalej zachować twarz, a klient nie traci nic na swojej reputacji, jeśli otrzyma tylko 10 000 € zamiast 20 000 €. Dodatkowo ma on lepsze aktualne stopy procentowe. A sędzia może oszczędzić sobie dodatkowej pracy związanej z długim wyrokiem. Zwłaszcza teraz, gdy są tak dużo pracy dla sądów okręgowych i apelacyjnych związanej z wyjaśnianiem kwestii dotyczących odwołania. W rezultacie wszyscy zyskaliby w tej sytuacji - sytuacja wygranej dla wszystkich.

Napisany przez 2RAM
Jeśli ktoś ma nerwy i może sobie na to pozwolić, nie musi akceptować porównań. Orzecznictwo Sądu Najwyższego w sprawach WRB jest jednoznaczne.

Ponadto długotrwały proces sądowy z wygranym ostatecznie procesem przeciwko bankowi (obecnie) przynosi wyższe odsetki niż jakiekolwiek konto oszczędnościowe lub lokata terminowa.

Wniosek: W procesie przeciwko bankowi oszczędności są lepiej ulokowane niż na tym samym......

Napisany przez casixx
Cześć,
wysłałem DSL Bank upomnienie o odpowiedź po upływie terminu. Może to być pomocne w uzyskaniu RSV.
Adwokat zajmie się sprawą we wtorek po Wielkanocy.

Napisany przez Pit Parker
Tak,
Pozew został doręczony SK. Termin na przesłuchanie ustne jest w lipcu. Czy ktoś był kiedyś na takim przesłuchaniu i może powiedzieć, jak to wygląda.

Pozdrowienia i Wesołych Świąt Wielkanocnych

Napisany przez 2RAM
Przed jakim sądem jest składane jakie żądanie?

LG Mosbach, Cofnięcie kredytu. Umowa z 2006 roku.

Napisany przez 2RAM
LG Mosbach wydaje się być dosyć niezaznajomione z WRB. Jednakże odpowiednie OLG znajduje się w mieście Karlsruhe, gdzie mieszczą się sądy BGH. A oni na pewno znają orzecznictwo BGH na pamięć.
I będą na pewno rozstrzygać zgodnie z nim.

Tak więc: Moim zdaniem masz tu bardzo dobre szanse.

Napisany przez Hanomag

Ponadto długotrwały proces przeciwko bankowi, zakończony ostatecznym zwycięstwem, (aktualnie) przynosi więcej odsetek niż jakakolwiek lokata terminowa...

Tylko pod warunkiem, że powód ma ubezpieczenie kosztów sądowych gotowe do zapłaty. I,
- czy rozwiązanie umowy faktycznie przynosi tak wiele korzyści?
- co, jeśli odsetki wzrosną w ciągu następnych 2 - 3 lat, czy nadal będziemy musieli prowadzić spory o odszkodowanie?
- poza tym trzeba jeszcze martwić się o to, czy orzecznictwo Sądu Najwyższego się nie odwróci.

Napisany przez 2RAM
Kiedy rosną odsetki, rosną również odsetki za zwłokę, a więc również odsetki od dochodzonej kwoty.

Zmiana orzecznictwa XI. Senatu Federalnego Trybunału Sprawiedliwości (tzw. Bankowego) jest według ekspertów wykluczona. Zwłaszcza że nowy przewodniczący dopiero niedawno objął urząd. Jest on następcą sławnego sędziego Wiechera, który zdobył sławę dzięki wyrokom przychylnym dla konsumentów dotyczącym opłat za obsługę kredytu. W przeciwieństwie do jego poprzednika (Nobbe!), uważanego za przychylnego bankom, który regularnie był zapraszany i wynagradzany jako wykładowca na seminariach bankowych. W tamtych czasach procesy przeciwko bankom przed Federalnym Trybunałem Sprawiedliwości uważane były za niezwykle ryzykowne...

Senat Bankowy zazwyczaj utrzymuje swoje wyrażone długoletnie podejście zasadnicze.

Napisany przez 3eugh
I wydaje mi się, że orzeczenia Bundesgerichtshof (BGH) nie są tak jednoznaczne. Innymi słowy, widzę również możliwość, że BGH może zdecydować się na korzyść banku w przypadku drobnych odchyleń od wzorca. A może Wy widzicie to inaczej? Moim zdaniem bardzo istotne jest, jak duże są te odstępstwa i jak mylące są na przykład informacje dotyczące początku terminu itp. Zobacz także komentarz powyżej od IG Widerruf.

Napisany przez 2RAM
Sprawiedliwiej niż w często cytowanym orzeczeniu BGH z dnia 7.5.2104 dotyczącym utraty prawa i zasady Treu und Glauben nie można tego ująć.

A senat bankowy z pewnością nie będzie z niej odbiegał w najbliższych latach!

Napisany przez kreis96
Cześć wszystkim,
podejmuję temat odwołania umowy kredytu hipotecznego zawartej ze Sparkasse. Dotychczasowy przebieg: w związku z dołączonym do niej błędnym warunkiem odstąpienia od umowy (klasyk) zainicjowałem odwołanie pod koniec 2014 roku, Sparkasse je odrzuciła, moje RSV zadeklarowało pokrycie kosztów reprezentacji prawnej przez prawnika, który w zeszłym tygodniu napisał do Sparkasse.
Umowa w wysokości 30 000 € pochodzi z 2004 roku, obciążona nieruchomość została sprzedana w 2012 roku za 2000 € VFE. Celem jest rozwiązanie umowy.

Teraz zadaję pytanie, w zależności od reakcji Sparkasse, czy warto dążyć do ugody pozasądowej czy szukać ryzyka drogi sądowej. Co sądzicie?

Napisany przez andi1104

Witajcie,
podchodzę do kwestii odwołania umowy kredytu hipotecznego w Sparkasse. Dotychczasowy przebieg: odwołałem odwołanie pod koniec 2014 roku w związku ze wskazaną błędną WRB (klasyką), Sparkasse odrzuciła, moje RSV zabezpieczyło pokrycie dla zastępstwa pozasądowego przez adwokata, który w zeszłym tygodniu napisał do Sparkasse.
Umowa w wysokości 30.000 € pochodzi z 2004 roku, obciążona nieruchomość została sprzedana w 2012 roku za 2000 € VFE. Celem jest rozwiązanie umowy.

Teraz stawiam pytanie, w zależności od reakcji Sparkasse, czy należy dążyć do pozasądowego porozumienia czy też szukać ryzyka drogi sądowej. Co sądzicie?

Przy pozasądowym porozumieniu (lub ugody) zazwyczaj każdy ponosi swoje koszty (adwokat itp.). Twoje ubezpieczenie prawne będzie miało tu coś do powiedzenia.

Napisany przez 2RAM
Z Porównaniami obecnie trudno jest dokonać z instytucjami Sparkassen, chociaż wiele sądów ma negatywne zdanie na ich temat - patrz wątek Verwirkung

Napisany przez andi1104

Tylko pod warunkiem, że powód ma gotowość do zapłaty za RSV. I,
- czy rozliczenie rzeczywiście przyniesie aż tyle korzyści?
- co jeśli odsetki wzrosną w ciągu następnych 2-3 lat, czy trzeba będzie wtedy nadal prowadzić proces o odszkodowanie?
- dodatkowo obawa, czy orzecznictwo najwyższych sądów się zmieni.

To zależy między innymi od pozostałego okresu kredytu oraz odpowiadającej mu stopy procentowej oraz oczywiście od wysokości pozostałego do spłacenia salda długu. Przy saldzie zadłużenia w wysokości 200 000 € na 5 lat, opłata za przedterminową spłatę wynosi około 38 000 €, a zamiast 5,10% tylko 1,05%, co daje kolejne 40 000 €. Osoba, która ma WRB z błędami takimi jak najwcześniej po otrzymaniu umowy kredytowej przez D... oraz brakiem umowy na odległość i błędami w kształcie, powinna z moim zdaniem podjąć to ryzyko.
Oczywiście, jak często w życiu, nie ma 100% gwarancji, poza dla...

Napisany przez emmerbiene
Cześć!

Wycofaliśmy naszą pożyczkę w Diba.

Powodem nie jest, jak zwykle, słowo najwcześniej, ale to, że w WRB tylko informuje się o obowiązkach po wycofaniu, a nie o prawach.

Czy ktoś zna ten rodzaj WRB i ma doświadczenia z postępowaniem Diba po wycofaniu!

Proszę o kontakt przez PN

Uzupełnienie:
Dzisiaj otrzymaliśmy odpowiedź od Diba drogą mailową.

Oto oryginalna treść:

Szanowna Pani xxxxx i Panie xxxxxx,

już zawarta umowa jest wiążąca dla obu stron. Dlatego nie można jej wycofać.

Pozdrawiam

Napisany przez Schauma
Wyrok padł, teraz trzeba czekać 4 tygodnie!

Napisany przez 3ducnici

Wyrok już zapadł, teraz trzeba czekać 4 tygodnie!

Jak to się skończyło?

Napisany przez Schauma
pozytywnie dla nas!

Napisany przez 3ducnici

pozytywne dla nas!

Co to znaczy? Nie rób tego tak interesującego!

Napisany przez Schauma
Dlaczego takie emocjonujące, gdybyśmy przegrali, nie napisałbym, że zakończyło się pozytywnie i to w pełni!

Napisany przez 3ducnici

dlaczego ekscytujące, gdybyśmy przegrali, nie napisałbym, że zakończyło się to pozytywnie w pełni!

Czyli całkowite odwrócenie transakcji?

Jak oprocentowanie kredytu? Rynkowe czy z umowy? Rynkowe zmiennie czy stałe?
Od odrzuconego odwołania jakie oprocentowanie? 0%

Jak oprocentowanie już zapłaconych rat? 2,5%, 5% czy np. na poziomie odsetek od przekroczenia stanu konta bankowego (7,9%) lub nawet odsetek za przekroczenie limitu (12%)?

Napisany przez Schauma
nie składaliśmy pozwu o odstąpienie od umowy, ale o zwrot opłaty manipulacyjnej oraz odsetek.

Napisany przez andi1104

nie złożyliśmy pozwu o unieważnienie transakcji, ale o zwrot opłaty VFE plus odsetki.

Gratulacje

Napisany przez streunekatze

nie wnosiliśmy skargi o odstąpienie od umowy, a jedynie o zwrot opłaconej prowizji VFE plus odsetki.

i to było w Poczdamie przeciwko DKB, prawda? Umowa z 2008 roku, taka sama WRB jak u Gertrudy i mnie...

Cześć wszystkim,
Podchodzę do tematu odwołania umowy kredytu hipotecznego udzielonego przez Sparkasse. Dotychczasowy przebieg: w związku z dołączonym błędnym WRB (klasyczny przypadek) zainicjowałem odwołanie pod koniec 2014 roku, Sparkasse odrzuciła, moje RSV zapewniło pokrycie dla pozasądowego reprezentowania przez prawnika, a prawnik napisał w zeszłym tygodniu list do Sparkasse.
Umowa na kwotę 30 000 € pochodzi z 2004 r., obciążona nieruchomość została sprzedana w 2012 r. za 2000 € VFE. Celem jest wycofanie się z umowy.

Teraz stawiam pytanie, czy w zależności od reakcji Sparkasse, warto dążyć do pozasądowego porozumienia, czy szukać ryzyka związku z drogą sądową. Co myślicie?

Cześć,

po braku reakcji ze strony SK (mimo obecności prawnika), złożyłem pozew. Być może kwestia porozumienia nie będzie już aktualna! Jestem ciekaw, co u ciebie się wydarzy...

Pozdrowienia

Napisany przez kreis96

Cześć,

po tym, jak moje SK nie zareagowało (mimo RA), złożyłem pozew. Być może nie ma mowy o porozumieniu! Jestełem ciekawy, co u Ciebie wyniknie z tego wszystkiego....

Pozdrowienia

Cześć PitParker,

to zgadza się z ocenami innych uczestników forum. Mój RA wyznaczył SK termin na przyszły tydzień. Dam znać potem.

Napisany przez 3eugh
Cześć wszystkim,

Spośród tych z Was, którzy obecnie prowadzą sprawy sądowe lub znają już wyrok, chciałbym wiedzieć, czy sędzia zaproponował/zalecił próbę ugodową czy nie. Dzięki!

EDYCJA i PS:
Jaki korzyść ma klient w przypadku ugody, gdy musi ponosić koszty sądowe i adwokackie (oraz ewentualnie koszty biegłego) częściowo sam, nawet jeśli ubezpieczenie ochrony prawnej wchodzi w grę? Czy to zależy od ubezpieczenia ochrony prawnej?

Zakładając, że chodzi np. tylko o zwrot już przez klienta zapłaconej opłaty manipulacyjnej (a nie całkowitego odstąpienia od umowy) i obie strony zgodziły się na 50% opłaty manipulacyjnej, czy klient i bank powinni wówczas ponieść połowę kosztów sądowych + własne koszty adwokackie? Czy (suma kosztów sądowych + ogólne koszty adwokackie)/2?

Zwłaszcza z uwagi na to, że w tym przypadku pojawiłaby się także opłata za ugodę dla adwokata, byłby to niekorzystny sposób.

Napisany przez 2RAM
Sędziowie z zasady sugerują zawarcie ugody, ponieważ wtedy nie muszą sporządzać wyroku. Chyba że są przekonani, że pozew nie ma żadnych szans na sukces - wtedy mówią to jednak już podczas pierwszego posiedzenia ustnego.....

Napisany przez 3eugh
Dziękuję i jak konkretnie wyglądał ten pomysł u Was? Czy sędzia pozostawił to Wam i bankom?

Napisany przez Hanomag

Jaki jest pożytek dla klienta przy porównaniu, skoro musi pokryć część kosztów sądowych i adwokackich (oraz ew. koszty biegłego), nawet jeśli RSV wchodzi w grę? Czy to zależy od RSV?

RSV pokryje koszty również w przypadku ugody. Jednakże pod warunkiem, że warunki porównania będą odpowiednie. Jeśli klient zadowala się porównaniem w wysokości 30% swojego roszczenia i ma pokryć połowę kosztów porównania, RSV będzie pokrywać jedynie koszty proporcjonalne w wysokości 30%.

Napisany przez 3eugh
Dziękuję, ale nie rozumiem, co oznacza ... i za to klient powinien ponosić połowę kosztów porównawczych..., ponieważ kto ustala, jaką część kosztów porównawczych powinien ponieść klient? Sędzia?

A co głównego są koszty porównawcze w tej kalkulacji? Czy to koszty własnego adwokata plus opłata sądowa, czy też całe koszty procesu, czyli także koszty adwokata przeciwnej strony?

Napisany przez casixx
Cześć,
Dostałem dziś odpowiedź od banku DSL po wysłaniu odpowiedzi na upomnienie. Po moim odwołaniu z dnia 06.03.2015 mieli czas odpowiedzieć do 27.03.2015, czego jednak nie zrobili.
Bank DSL odpowiedział, że moje WRB(2005) zostaną sprawdzone, a ze względu na obecnie duże obciążenie zleceniami zajmie to trochę czasu. Następnie skontaktują się ze mną pisemnie za jakiś czas.
Zobaczymy, jaka będzie odpowiedź.

Napisany przez 3eugh
Powiadom DSL Bank, że od daty odwołania wykonywane będą wyłącznie kolejne płatności (odsetki + spłata) pod warunkiem zwrotu.

Napisany przez Geldsparer 1

Cześć,
dzisiaj otrzymałem odpowiedź od banku DSL po wysłaniu przypomnienia. Po moim odwołaniu z dnia 06.03.2015 mieli czas do 27.03.2015 na udzielenie odpowiedzi, czego jednak nie zrobili.
Odpowiedź banku DSL mówi, że moje WRB(2005) zostaną sprawdzone i ze względu na obecnie duże obciążenie zleceń zajmie to trochę czasu. Zostaną się do mnie wkrótce pisemnie odezwać.
Zobaczymy, jaka będzie odpowiedź.

Cześć, cześć Casixx

Wysłałem najpierw pismo do DSL z prośbą o dostosowanie. Odpowiedzieli, że mają dużo pracy.
Po przekroczeniu dwutygodniowej terminu, złożyłem odwołanie z odniesieniem do ETS.
Po upływie terminu zadzwoniłem. Wynik: Potrzebują kolejnych 8-10 tygodni na rozpatrzenie odwołania.
Teraz skorzystałem z usług prawnika, który najpierw skieruje sprawę do RSV, a potem będziemy kontynuować.

Wydaje mi się, że bank DSL zwleka. Ale mam też czas. Mam już w zanadrzu alternatywną ofertę.

Napisany przez casixx

Poinformuj DSL Bank, że po złożeniu odwołania będziesz dokonywać dalszych płatności (odsetki + spłata kapitału) tylko pod warunkiem możliwości ich zwrotu.

Cześć,
to napisałem już w odwołaniu 06.03.2015

Napisany przez Stefan El
W listopadzie 2014 roku otrzymałem z biura prawnego banku DSL propozycję ugody od odpowiedniego działu specjalistycznego. Do dzisiaj, pomimo wielokrotnych przypomnień, nie otrzymałem propozycji ugody. Ponieważ moja sprawa o odstąpienie od umowy trwa już od półtora roku (również za pośrednictwem adwokata), muszę rozczarować wszystkich klientów banku DSL, którzy nie posiadają ochrony prawnej. Moim zdaniem bank DSL zdecydowanie gra na zwłokę i tylko zwleka z klientami (przynajmniej z tymi, którzy mają finansowanie na nową budowę lub ci, którzy nie mają RSV).
  • 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata