Cześć najpierw, trafiłem na to forum przez Google...
Natknąłem się na temat informacji o odstąpieniu od umowy podczas przeszukiwania tematu opłat za obróbke
kredytu...
Mamy finansowanie domu z kilkoma pożyczkodawcami, z lat 2006–2009...
Zakup i energetyczna modernizacja istniejącego domu z 1958 roku
1. Pożyczkodawca Eurohypo/Commerzbank, finansowanie w połowie 2006 roku
Informacja o odstąpieniu od umowy jest błędna, ponieważ odnosi się m.in. do akta notarialne, mojego pisemnego wniosku o umowę... itp. Istnieje wyrok BGH z dnia 10.03.09, XI ZR 33/08
Ponadto brakuje adresata w formie odstąpienia, pojawia się dopiero później po upływie terminu
2. Pożyczkodawcą jest DKB z 2007 roku z znanym Rozpoczęcie biegu terminu najwcześniej od...... oczywisty przypadek...
3. Schwäbisch Hall poprzez umowę oszczędnościową z zaliczkową pożyczką z sierpnia 2009 roku. Trzymaliśmy się wzorca tekstu, ale nie wyróżnienia wizualnego. Na dole i na górze gwiazdki w rzędzie, między nimi ten sam typ pisma co w pozostałej części umowy (stary styl maszynowy), ale mniejszy i pogrubiony.
4. Dla finansowania instalacji fotowoltaicznej na dachu, umowa oszczędnościowa i zaliczkowa
pożyczka poprzez SPK/LBS bez wpisu hipotecznego. Również tutaj bardzo wiele błędów, zastosowanie tekstu najwcześniej, mimo że w 2008 roku został już użyty inny wzorzec tekstu, ponadto inne błędy, jak np. w przypadku terminu 2 tygodnie na górze przypis na dole strony sprawdź termin w indywidualnym przypadku oraz dalsze błędy związane z przyjęciem bloków tekstu dla adresata. Tak więc występują tam zastępcze miejsca na adresata informacji o odstąpieniu od umowy jak Ulica, Kod pocztowy itp., a następnie pojawiają się właściwe dane w postaci SPK Xy, ul. Meier-Hans 8, 01234 Dummsdorf
Był tam pewnie praktykant.
Adwokat powiedział, że bank musi zwrócić wypłacone pożyczki (oprocentowanie+spłata kapitału), w zamian
pożyczka musi zostać spłacona.
pożyczka nie była wykorzystana, dlatego nie odbyła się spekulacja na giełdzie, więc nie ma potrzeby płacenia bankowi odsetek.
Znalazłem na przykład wpis na blogu (frag-einen-Anwalt.de)
Odstąpienie od umowy kredytowej - czy bankowi należą się rynkowe odsetki? wpisz to w pole wyszukiwania (jeszcze nie mogę umieszczać linków tutaj...)
Podano tam następujący prawniczy tekst
Jeśli umowa zostanie skutecznie odstąpiona, strony zobowiązane są zasadniczo zwrócić sobie nawzajem otrzymane świadczenia, przy czym zobowiązania mają być realizowane wzajemnie w trybie pocztowym (patrz §§ 346 ff. BGB).
Dlatego kredytobiorca jest zobowiązany zwrócić bankowi kwotę netto
kredytu wraz z rynkowymi odsetkami; w zasadzie nie może on korzystać z zasady bezpodstawnej wzbogacenia. Do konkretnej kalkulacji rynkowej stopi odnosić się zazwyczaj sądy do oprocentowania
kredytów hipotecznych wykazywanego w miesięcznych raportach Deutsche Bundesbank oraz odpowiednich stop wykazanych w statystykach oprocentowania w strefie
euro Deutsche Bundesbank na dzień zawarcia umowy (dostępnych na stronie Deutsche Bundesbank). Częściowo bankowi przysługuje także prawo do ustalonej umownie stopy procentowej, o ile jest ona rynkowa, lub rynkowa stopa procentowa jest co najmniej ograniczona przez umowną stopę procentową w celu ochrony konsumenta. Oprócz tego ustawodawca uregulował w art. 346 ust. 2 zdanie 2 BGB na rzecz kredytobiorcy możliwość udowodnienia, że korzyści z użytkowania mu przekazanego zabezpieczonego hipoteką
kredytu miały mniejszą wartość lub w ogóle nie miały wartości.
W zamian kredytobiorcy przysługuje z zasady również roszczenie o rynkowe oprocentowanie już przez nich wpłaconych rat kredytowych na rzecz banku, które mogą zostać zrekompensowane z roszczeniami banku.
Dlatego odpowiedź brzmi: zarówno Państwo jak i bank muszą płacić odsetki od otrzymanych świadczeń, przy czym te roszczenia mogą być wzajemnie kompensowane.
Moje pytania w związku z tym....
1. Czy ktoś miał już doświadczenia z informacją o odstąpieniu od umowy Schwäbisch Hall?
2. Pytanie dotyczące procedury zwrotu rat odsetkowych+kapitałowych...
Czy ktoś miał już doświadczenia z takim pełnym rozliczeniem wstecznym? Czyli nie tylko wyłączenie z umowy, ale rzeczywiste wzajemne rozliczanie odsetek itd.?
PS: Adwokat Lenne (wyszukiwanie w Google) udostępnił bardzo dobry przewodnik w formie pliku PDF do pobrania, w którym przedstawione są wszystkie wzorce informacji o odstąpieniu od umowy. Bardzo mi pomógł.