Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Mig Fundusze Pomocowozasadowe

Napisany przez unteregi
Cześć JamesBlond,

również mnie cieszy, że sprawa zakończyła się tak dobrze. Ale muszę trochę zepsuć twoją radość. To nie zostało sprzedane za 100 mln euro, tylko za 100 mln USD. W przeliczeniu to około 80 mln euro. Mimo to, to miły sukces.

Niestety nie mogę podać linku do tego, szkoda.

Napisany przez Kalchas

Dobry post bez ryzyka, na pewno interesujący dla wielu, którzy nie mają możliwości uczestniczenia w takim wydarzeniu, ciekawe jest uzyskanie obrazu atmosfery.

Przy firmie inwestycyjnej instrAction rzeczywiście zbliża się wyjście.

Mam nadzieję dla inwestorów, że tym razem uda się przeprowadzić rzeczywiste wyjście.

Negocjacje powinny być już w końcowym stadium.

Przedsiebiorstwa inwestycyjne Sovicell, GAF i MIG 1 zostaną oznaczone jako odpisane.

Jednak dzięki sprzedaży patentów, oba fundusze powinny znaleźć się w pewnym powrocie lub zmniejszeniu strat.

Cytat od użytkownika unteregi

Cześć JamesBlond,

Również mnie cieszy, że sprawa zakończyła się tak dobrze. Chociaż muszę trochę zaciemnić tę radość. Nie zostało to sprzedane za 100 mln euro, lecz za 100 mln USD. Inaczej mówiąc, jest to około 80 mln euro.
Mimo wszystko świetny sukces.
Niestety nie można podać do tego linku, szkoda.

Jeszcze trochę więcej wody do wina: deal pochwalany przez transkrypt Sprzedaż powinna być jednym z najbardziej dochodowych wyjść dla niemieckich inwestorów w historii. oznacza dla inwestorów MIG 5 i 11 około 10% i 14% zwrotu, odnosząc się do proporcji zaangażowania na dzień 31.12.2011. Jakie superlatywy muszą być spełnione po tym dealu, aby zapewnić tym inwestorom funduszu odpowiedni średni zwrot z inwestycji w fundusz VC?

Napisany przez Anderson
Gratulacje, ten exit powinien przyciągnąć uwagę.

Nawet jeśli szczegóły zostaną opublikowane dopiero jutro, zarysowuje się jeden z najbardziej udanych exitów ostatnich lat.

O ile mi wiadomo, exit instrAction nie zakończył się niepowodzeniem.

Umowy zostały podpisane, jednak tutaj są stosowane terminy obejmujące kilka miesięcy, więc nie można powiedzieć, kiedy ogłoszenie zostanie dokonane.

Ciekawe będzie, jak rozwijać się będą fundusze MIG w drugiej połowie roku.

Napisany przez Glasklar

Jeszcze trochę wody do wina: umowa, którą chwali transkrypt Sprzedaż powinna być jednym z najbardziej lukratywnych wyjść wszech czasów dla niemieckich inwestorów. oznacza dla inwestorów MIG 5 i 11 około 10% i 14% zwrotu z inwestycji, odniesionego do proporcji udziałów na dzień 31.12.2011. Jakie superlatywy będą musiały być spełnione po tej umowie, aby zapewnić tym inwestorom funduszu odpowiedni średni zwrot z inwestycji w fundusz VC?

No cóż, jesteśmy ciekawi, co zostanie napisane, gdy szczegóły zostaną ujawnione ;O). Twierdzę, że rynek VC w Niemczech jeszcze nie widział tego typu rzeczy!!
Opcje, które tutaj były negocjowane, są naprawdę bardzo dobre!! Wszystkim klientom MIG 5 & 11 chciałbym powiedzieć, że będą zadowoleni. Klienci Gcf powinni być po tej umowie już na plusie.

Pozdrowienia
Glasklar

Napisany przez Kalchas
Wygląda na to, że forum jest pełne insiderów: negocjacje dotyczące Instruction są tuż przed zakończeniem.... Inwestorzy funduszy mogą cieszyć się warunkami umowy dotyczącymi Corimmun.... Jako zwykły inwestor czytam na tym forum, że - sprzedaż Instruction została ogłoszona na początku roku przez Andersona - ale nic się nie działo dalej - umowa z Corimmun nie została sfinalizowana na oczekiwanych warunkach, ponieważ został zakupiony tylko 1 projekt rurociągu od J&J. Reszta nie była wystarczająco interesująca dla mądrego nabywcy. Wyglasklar jest oczywiście lepiej poinformowany. - Na początku roku Glasklar skonsultował się również z lekarzami i przetłumaczył nieudaną studium Antisense Pharma na sukces. Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, ile naszych pieniędzy z funduszy MIG zostało zainwestowane w tą firmę? Co te wiadomości mówią nam o zarządzaniu udziałami i niektórych uczestnikach na tym forum?

Napisany przez Glasklar

Wygląda na to, że forum jest pełne osób z pierwszej linii: Negocjacje dotyczące Instruction są na ukończeniu.... Inwestorzy funduszy mogą cieszyć się warunkami umowy dotyczącej Corimmun....

Jako zwykły inwestor czytam na tym forum, że
- sprzedaż Instruction została ogłoszona przez Andersona na początku roku, ale nic się nie wydarzyło
- umowa z Corimmun nie została sfinalizowana na oczekiwanych warunkach, ponieważ zakupiono tylko 1 projekt z pipeline J&J. Reszta nie była na tyle interesująca dla doświadczonego nabywcy. Wygląda na to, że Glasklar jest lepiej poinformowany.
- Na początku roku Glasklar także zasięgnął rady lekarzy i zinterpretował nieudaną próbę Antisense Pharma inaczej. Porażka staje się sukcesem. Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, ile pieniędzy z MIG Fonds zostało zainwestowane w tę firmę?

Co te wiadomości mówią nam o zarządzaniu inwestycją i niektórych uczestnikach tego forum?

Rada, 24.7.2012 możesz udać się na spotkanie z Antisens Pharma i dowiedzieć się, jakie są aktualności, jeśli jesteś klientem MIG.
To może rzucać trochę światła na sprawę! Antisense to niepewny kandydat, szansa 50:50, że wszystko się uda. Zobaczymy, gdy nadejdzie rozliczenie.

Napisany przez Kalchas

Na, teraz jestem ciekawy, co zostanie napisane, gdy szczegóły zostaną ujawnione ;O). Twierdzę, że rynek VC w Niemczech jeszcze tego nie widział!!
Opcje, które tutaj były negocjowane, są naprawdę dobre!! Wszystkim klientom MIG 5 & 11 chciałbym powiedzieć, że będą zadowoleni. Klienci GCF powinni być teraz na plusie po tej transakcji.

Pozdrowienia
Glasklar

Informacje dla inwestorów dotyczące tej transakcji potwierdzają moje obawy. Czy możesz mi powiedzieć, Glasklar, co ma być tutaj więcej niż dobrego?

Sprzedaż spółki Corimmun GmbH
Sprzedaż spółki Corimmun GmbH firmie Janssen-Cilag/Johnson & Johnson - Spin-out spółki AdvanceCor GmbH z dotychczasowymi udziałowcami Corimmun.
Corimmun GmbH to firma biofarmaceutyczna z siedzibą w Martinsried koło Monachium, która specjalizuje się w mechanizmach zapalnych w przewlekłej niewydolności serca i miażdżycy.
Od momentu założenia Corimmun został sfinansowany poprzez trzy rundy finansowania (Seed 2006, Serie A 2008, Serie B 2010) łączną kwotą około 13,5 mln €. MIG był głównym inwestorem rund A i B. [Przed transakcją w spółce uczestniczyły następujące fundusze z "rodziny MIG" (udziały w kapitale zakładowym1):
GCF (1,64 %), MIG 5 (9,38 %), MIG 11 (16,49 %).]

Struktura DEA L
• 100% Sprzedaż wszystkich udziałów w spółce Corimmun GmbH
• Płatność jednorazowa z dodatkowym earn-out opartym na etapach osiąganych celów
• Spin-out wszystkich projektów niezwiązanych z COR-1

Dochód z transakcji
Dochody poszczególnych funduszy MIG i GCF2:
MIG 5
1,7 mln € wpłaty, zwrot z pierwszej raty 7,86 mln € (w tym około 1,55 mln € w Escrow3, które będą wypłacane przez najbliższe 24 miesiące); potencjalna płatność etapowa w wysokości dodatkowych 8,58 mln € w ciągu 3-4 lat (możliwy całkowity dochód 16,4 mln €)
Dla inwestora, który zainwestował 10 tys. €, oznacza to w poszczególnych etapach:
876,- € (tj. 8,76% jego inwestycji) przy zamknięciu transakcji, dodatkowe 120,- € (1,2%) po 12 miesiącach oraz 96,- € (0,96%) po 24 miesiącach, co oznacza, że otrzyma on - jeśli nie wystąpi przypadek gwarancyjny - ogółem 1.092,- € (10,92%). Jeśli osiągane będą ustalone cele kliniczne, inwestor otrzyma dodatkowe 1.193,- € (11,93%), co oznacza, że w najlepszym przypadku otrzyma ogółem 2.285,- € (22,85%)*.

MIG 11
2 mln € wpłaty, zwrot z pierwszej raty 12,13 mln € (w tym około 2,73 mln € w Escrow, które będą wypłacane przez najbliższe 24 miesiące); potencjalna płatność etapowa w wysokości dodatkowych 15,09 mln € w ciągu 3-4 lat (możliwy całkowity dochód 27,2 mln €).
Dla inwestora, który zainwestował 10 tys. €, oznacza to w poszczególnych etapach:
1.271,- € (tj. 12,71% jego inwestycji) przy zamknięciu transakcji, dodatkowe 205,- € (2,05%) po 12 miesiącach oraz 164,- € (1,64%) po 24 miesiącach, co oznacza, że otrzyma on - jeśli nie wystąpi przypadek gwarancyjny - ogółem 1.640,- € (16,40%). Jeśli osiągane będą ustalone cele kliniczne, inwestor otrzyma dodatkowe 2.040,- € (20,40%), co oznacza, że w najlepszym przypadku otrzyma ogółem 3.679,- € (36,79%)*.
1 Bez rzeczywistej dilucji, tj. bez uwzględnienia programów udziału pracowniczego itp.
2 Wypłaty mogą się różnić w zależności od decyzji poszczególnych zarządów funduszy.
3 Escrow = konto powiernicze, na którym część dochodu ze sprzedaży jest zabezpieczona jako zabezpieczenie na wypadek ewentualnych roszczeń kupującego z tytułu naruszenia gwarancji.
4.
Różnica w zwrocie inwestycji dla MIG 11 w porównaniu do MIG 5 i GCF wynika z faktu, że MIG 11 dzięki szybkiemu wyjściu nie był już zobowiązany do wpłacenia ostatniej raty do rezerwy kapitałowej w wysokości około 1 mln €. MIG 11 zobowiązał się natomiast w ramach tej transakcji udostępnić tę kwotę na dalsze finansowanie innych projektów Corimmun w ramach AdvanceCor.
GCF
300 tys. € wpłaty, zwrot z pierwszej raty 1,37 mln € (w tym około 271 tys. € w Escrow, które będą wypłacane przez najbliższe 24 miesiące); Osiągnięcie celu klinicznego przynosi dodatkowe 1,5 mln € (możliwy całkowity dochód 2,8 mln €)
368,- € (tj. 3,68% jego inwestycji) przy zamknięciu transakcji, dodatkowe 50,- € (0,5%) po 12 miesiącach oraz 40,- € (0,4%) po 24 miesiącach, co oznacza, że otrzyma on - jeśli nie wystąpi przypadek gwarancyjny - ogółem 459,- € (4,59%). Jeśli osiągane będą ustalone cele kliniczne, inwestor otrzyma dodatkowe 501,- € (5,01%), co oznacza, że w najlepszym przypadku otrzyma ogółem 960,- € (9,60%)*.
* Wszystkie obliczenia mają charakter przykładowy i nie uwzględniają współczynnika wartości czasowej ani ewentualnych udziałów w zyskach wynikających z odpowiednich prospektów funduszy.
Spin-out spółki AdvanceCor GmbH
W ramach transakcji zostało utworzone przedsiębiorstwo wyłączone dla projektów niestanowiących części COR-1.
Nowo założona firma, AdvanceCor GmbH, przejmuje wszystkie aktywa Corimmun, które nie należą do COR-1. Dotyczy to również pracowników i pomieszczeń dotychczasowej Corimmun. Struktura udziałowców AdvanceCor odpowiada dotychczasowej strukturze udziałowców Corimmun.
Dzięki temu udziałowcy AdvanceCor mogą wykorzystać dalszy, znaczący potencjał, szczególnie Revacept. Celem jest sfinansowanie drugiej fazy badań klinicznych projektu Revacept, przy zaangażowaniu dodatkowych inwestorów, a następnie dążenie do sprzedaży przedsiębiorstwa.
Inwestorzy mogą polegać na sprawdzonej kompetencji naukowo-medycznej dotychczasowego zarządu Corimmun, prof. dr. Martina Ungerera i dr. Götz Müncha.
Struktura udziałowców odpowiada tej z dotychczasowej Corimmun. W kolejnej rundzie finansowania nowy fundusz MIG może działać jako główny inwestor.

Napisany przez JamesBlond
Informacje dla inwestorów dotyczące tej transakcji potwierdzają moje obawy. Czy możesz mi powiedzieć jasno i wyraźnie, co tutaj ma być lepszego niż dobrego?

Naprawdę nie potrafisz tego dostrzec.

Fundusze z samego tylko C1 niemal dziesięciokrotnie zwielokrotniły swoje zainwestowane kapitały po osiągnięciu kamieni milowych.
To przynajmniej blisko 1000%.

A przy tym oddano tylko jedną linię produktów.

Z pozostałymi 3 liniami produktów możemy spodziewać się dalszych zysków.

Nie wiem, czego jeszcze oczekujesz od udanej transakcji?

Napisany przez Kalchas

Informacje dla inwestorów dotyczące transakcji potwierdzają moje obawy. Czy możesz mi powiedzieć, jasne, co tu ma być lepszego niż dobre?

Naprawdę nie potrafisz tego dostrzec?

Te fundusze samodzielnie zwiększyły swoje zainwestowane kapitały niemal dziesięciokrotnie po osiągnięciu kamieni milowych.
Co daje prawie 1000%.

A przecież oddano tylko jedną linię produktów.

Z pozostałymi 3 liniami produktów możemy spodziewać się dalszych zysków.

Nie wiem, czego oczekujesz po dobrym interesie?

Dokładnie, JamesBlond,
nie widzę tych 1000% w informacjach dla inwestorów zawierających odpowiednie przykładowe obliczenia. Może to tylko literówka, czy możesz mi to proszę obliczyć?
Dziękuję

MIG11

2 Mio. € wpłaty, zwrot z pierwszej raty 12,13 Mio. € (w tym około 2,73 Mio. €
w depozytowym rachunku zabezpieczenia, który zostanie rozwiązany w ciągu następnych 24 miesięcy); potencjalna płatność za osiągnięcie kamienia milowego
w ciągu 3-4 lat w wysokości dodatkowych 15,09 Mio. € (możliwy zysk ogólny 27,2 Mio. €).

Co mam obliczyć?
Jeśli kamienie milowe zostaną osiągnięte, to MIG 11 zainwestuje 2 Mln i otrzyma od C1 kwotę 27 Mln.
To jest ponad 10-krotność, a pozostałe 3 potoki przyniosą dodatkowe zyski.

Napisany przez Glasklar

Dokładnie JamesBlond,
nie widzę tych 1000% w informacjach dla inwestorów, które zawierają odpowiednie symulacje. Być może to tylko błąd drukarski, albo czy mógłbyś mi to przeliczyć?
Dzięki

Co z Twojego punktu widzenia powinno się zdarzyć, abyś był zadowolony???

Nic nie brakuje z funduszu i otrzymasz pieniądze. Klienci MIG 11 otrzymują więcej niż inni fundusze dzięki płatnościom za kamienie milowe, które już nie nastąpiły.

Klienci MIG 11 cieszą się z 113% - ~260% r.o.k. jeśli zostaną osiągnięte kamienie milowe. Ja osobiście jestem bardzo zadowolony ;O)

Pozdrowienia
Glasklar

Napisany przez Kalchas

Co twoim zdaniem powinno zadowolić Cię, żebyś był zadowolony???

Nie brakuje z puli i dostajesz pieniądze. Klienci MIG 11 dostają więcej niż inni fundusze, dzięki płatnościom za kamienie milowe, które nie zostały już dokonane.

Klienci MIG 11 cieszą się z 113% - ~260% rocznie, gdy zostaną osiągnięte kamienie milowe. Ja osobiście jestem bardzo zadowolony ;O)

Pozdrowienia
Glasklar

W każdym razie nie to, co następuje w informacjach dla inwestorów MIG 11:

Dla inwestora, który zainwestował 10 tys. €, oznacza to w poszczególnych krokach:
1 271 € (tj. 12,71% jego inwestycji) przy zawarciu umowy, kolejne 205 € (2,05%) po 12 miesiącach oraz 164 € (1,64%) po 24 miesiącach, dzięki czemu otrzyma on - o ile nie wystąpi przypadek gwarancyjny - w sumie 1 640 € (16,40%). Jeśli osiągnięty zostanie ustalony kliniczny kamień milowy, inwestor otrzyma dodatkowe 2.040 € (20,40%), co w najlepszym przypadku daje łącznie 3.679 € (36,79%)*.

Czy tylko ja czytam również drobny druk, czy to jest blog od dystrybucji HWA/MIG, w którym nie tak dobre interesy są upiększane?

Możesz napisać, o co dokładnie chodzi.
Z tego, co wynika z Twoich postów, wydaje się, że gdy mówi się o dziesięciokrotnym wzroście, oczekujesz dziesięciokrotności Twojej wpłaty.

Chodzi o to, że pieniądze, które Twój fundusz zainwestował w C1, zostaną pomnożone dziesięciokrotnie.
Jednak fundusze zainwestowały tylko małą część w C1, około 2-3% sumy funduszy

w najlepszym przypadku otrzyma 3679 EUR (36,79%) *.

Gdyby fundusz odzyskał teraz 36,79% z tych 2-3% inwestorów, to zainwestowane w C1 pieniądze byłyby dziesięciokrotnie większe.

Oczywiście nie otrzymasz dziesięciokrotności swojej kwoty przystąpienia, a jedynie 36,79%

Napisany przez Glasklar

Na pewno nie następujący fragment w informacjach dla inwestorów MIG 11:

Dla inwestora, który zainwestował 10 T €, oznacza to następujące kroki:
1.271,- € (czyli 12,71 % jego inwestycji) po zamknięciu, kolejne 205,- € (2,05 %) po 12 miesiącach oraz 164,- € (1,64 %) po 24 miesiącach, co oznacza, że - jeśli nie wystąpi przypadek gwarantowany - otrzymuje w sumie 1.640,- € (16,40 %). Jeśli osiągnięto ustalony kamień milowy kliniczny, inwestor otrzymuje dodatkowe 2.040,- € (20,40 %), co daje w najlepszym przypadku łącznie 3.679,- € (36,79 %)*.

Czy jestem jedyną osobą, która czyta również mały druk, czyż to nie jest blog od dystrybutora HWA/MIG, który ma na celu przedstawienie mniej korzystnych ofert w korzystnym świetle?

Ponownie, aby pomyśleć ;O), dopiero gdy wszystkie firmy zostaną sprzedane, osobiście spodziewam się trzykrotnego zwrotu mojej zainwestowanej kwoty, a nie gdy sprzedane jest tylko 2,74% funduszy. W 2020 roku będziemy o tym dokładniej wiedzieć, być może nawet wcześniej.
Więc jeszcze raz przeczytaj dokładnie *fg*

Pozdrowienia
Czyste jak szkło

Napisany przez summergirl62
Cześć Glasklar..., przeczytałem cały wątek. Wydajesz się być wielkim fanem mig. Mam kilka propozycji dla Ciebie. Na przykład: mig 2, 5, 6, 7, chętnie je Tobie sprzedam. Bez znaczenia, czy opuszczamy grę!!!
Z poważaniem

Napisany przez Kalchas

Cześć Glasklar..., przeczytałem cały wątek. Wydaje się, że jesteś dużym fanem MIG. Mam jeszcze kilka udziałów do zaoferowania. Na przykład: mig 2, 5, 6, 7, chętnie je sprzedam. Wyjścia czy nie!!!
Z poważaniem

To nazywam konsekwentnym podejściem. Działaj według słów. Obawiam się, że nikt nie chce mieć udziałów. Im więcej czasu upływa, tym mniejsza jest wartość udziałów. Czy (summergirl62) subskrybowałeś udziały w ciągu 6 miesięcy od opublikowania prospektu? Wtedy może byłoby to interesujące dla niektórych.

Jeszcze raz o wyjściu z Corimmun: Jeśli taktyczne zarządzanie zaangażowaniem MIG rzeczywiście skierowało Corimmun na wyjście, dlaczego inwestor strategiczny kupuje tylko jeden produkt? Jeśli portfel produktów/projektów jest właściwie zbilansowany przez inwestorów, cała firma powinna być kupiona.
Ponadto: Wielokrotne 10-krotne na zainwestowany kapitał jest zbyt małe dla tego profilu ryzyka firmy, jeśli wyjście rzekomo było udane. Czy ktoś tu nadal ma inne zdanie? (Glasklar, JamesBlond?)

Multiplikator 10-krotny na zainwestowane kapitały jest zdecydowanie za niski dla tego profilu ryzyka przedsiębiorstwa, nawet w przypadku rzekomego udanego wyjścia. Czy jest ktoś tu, kto ma inne zdanie? (Jasne jak słońce, JamesBlond?) Ok, jeśli dziesięciokrotne zwiększenie zainwestowanego kapitału wydaje ci się zbyt mało, to prawdopodobnie będziesz rozczarowany swoimi funduszami MIG. Czego więc oczekujesz po udanym wyjściu?, czterdziestokrotnego czy setnokrotnego zwrotu? Oczywiście, bierzemy pod uwagę różne założenia, ja byłbym zadowolony z potrójnego do pięciokrotnego wzrostu mojego kapitału. To, czego się spodziewasz, prawdopodobnie nie da się zrealizować przez żaden fundusz VC na świecie, można dzisiaj z całą pewnością powiedzieć, że twoje oczekiwania nie zostaną spełnione.

Napisany przez Glasklar

Multiple 10-krotności kapitału zainwestowanego jest zdecydowanie za małe przy tym profilu ryzyka firmy, nawet w przypadku rzekomo udanego wyjścia. Czy ktoś ma inną opinię? (Jasne, JamesBlond?)

Jeśli dziesięciokrotne zyski z zainwestowanego kapitału są dla Ciebie zbyt małe, to prawdopodobnie będziesz rozczarowany swoimi funduszami MIG.

Czego więc oczekujesz po udanym wyjściu, 40-krotne czy 100-krotne zyski?

Oczywiście opieramy się na różnych założeniach, ja byłbym zadowolony z potrojenia lub zwiększenia kapitału 5-krotnie.

To, czego oczekujesz, prawdopodobnie nie jest możliwe do osiągnięcia przez żaden fundusz VC na świecie. Możemy dzisiaj z pewnością powiedzieć, że Twoje oczekiwania nie zostaną spełnione.

Dla dobra JamesBlond, nie każdy może być zadowolony ;O). Rozliczamy się z tą inwestycją zawsze dopiero na końcu!! Jeśli zainwestowane pieniądze zwrócą się 3-5-krotnie, będę bardzo zadowolony.

Pozdrowienia, Glasklar

Napisany przez Kalchas

Niech będzie, James. Blondzie, nie wszyscy mogą być szczęśliwi ;O). Rozliczenia w tej placówce zawsze odbywają się dopiero na końcu!! Jeśli zainwestowane środki wracają 3-5 razy, jestem bardzo zadowolony.

Pozdrowienia, Glasklar

Nie rozważacie portfela pojedynczego funduszu MIG. Równie dobrze nie bierzecie pod uwagę niewystarczającej dywersyfikacji pojedynczego portfela. Jeśli chcecie odzyskać 3-5-krotność środków zainwestowanych w całym portfelu, jak dobry musi być exit np. Antisense Pharma? A co z rentownością, jeśli ten udział będzie musiał zostać umorzony? Nic dziwnego w tych inwestycjach o wysokim ryzyku.

Poniżej przykład opisujący exit jednego z portfelowych przedsiębiorstw, które ma zdecydowanie mniejszy profil ryzyka niż Corimmun. Zresztą, jest to fundusz nieco inaczej zbudowany.

330 mln euro – Thermo Fisher kupuje Brahms AG
01.10.2009
Laboratorium Thermo Fisher Scientific przejmuje Brahms AG za czterokrotność rocznego obrotu. Chce ona uczynić siedzibę firmy na północ od Berlina centrum doskonałości klinicznej diagnostyki. Pracownicy nie muszą się obawiać zwolnień.
Bernd Wegener naprawdę starał się. Chciał okazać radość z sprzedaży za 330 mln euro przez siebie współzałożonej i zarządzanej firmy Brahms AG amerykańskiemu gigantowi Thermo Fisher Scientific. Jednak już pierwsze pytanie dziennikarki odsłoniło prawdę: Wegener przegrał z inwestorem HBM Bioventures. Interesy finansowe pokonały ducha przedsiębiorczości.

Gwarancja zatrudnienia

Prezes Brahms początkowo opisywał transakcję w najcieplejszych barwach. Thermo Fisher chce uczynić z brandenburskiej firmy biotechnologicznej Europejskie Centrum Doskonałości w dziedzinie klinicznej diagnostyki. Około 400 pracowników otrzymuje gwarancję zatrudnienia na kolejne pięć lat. Nie mogą być zwolnieni z przyczyn ekonomicznych. Lokalizacja ma być nawet rozbudowana, szanse kariery w firmie z 34 000 pracowników są znacznie większe niż w firmie z 400 pracownikami. Obecność globalnego gracza, jakim jest Thermo Fisher, przyniesie korzyści dla regionu Berlina-Brandenburgii. Nawiasem mówiąc, cena uzyskana jest atrakcyjna. Przy obrocie 75 mln euro w ubiegłym roku Amerykanie płacą więcej niż czterokrotność przychodów i nawet ponad dwudziestokrotność zysku w wysokości 15 mln euro. Wydaje się, że ma to także podstawy strategiczne. Thermo Fisher ma nadzieję otworzyć amerykański rynek dla produktów Brahms, czego nie zdążyła dokonać firma biotechnologiczna ze swoimi ograniczonymi zasobami. Jesteśmy dumni z wyników negocjacji, podsumowuje Wegener sytuację jednym zdaniem. Pozostaje jednak łza w oku. Ponieważ w utalentowanym przedsiębiorcy, który angażuje się charytatywnie w Federalnym Związku Przemysłu Farmaceutycznego (BPI) na rzecz interesów średniego biznesu, narasta niezadowolenie. Chociaż jako jedna z osób posiadających kluczową wiedzę fachową z Brahms, kontraktowo zagwarantował swoje pozostanie na przewidywalną przyszłość. Szybko jednak precyzuje tę mglistą ramę czasową na przedłużony kontraktowo rok. Wszystko, co wykracza poza to, zależy od tego, jak bardzo będę mógł działać przedsiębiorczo w koncernie. Brzmi to o wiele bardziej jak nowy start niż jak zatrudnienie w maszynie korporacyjnej największego na świecie koncernu dostarczającego do laboratoriów. Wegener: „Jestem urodzonym przedsiębiorcą - nie brakuje mi pomysłów.”
Pomysł założenia w 1994 roku specjalisty w dziedzinie diagnostyki Brahms zwrócił się. Nie tylko na korzyść Wegenera, ale także dla inwestorów HBM Bioventures i HBM Capital, którzy z początkowych inwestycji w wysokości 6,5 mln euro zwiększyli wartość do ponad 140 mln euro, biorąc pod uwagę aktualną wartość sprzedaży. Niezwykle wysoka, nazwał Andreas Wicki, dyrektor generalny HBM Bioventures, cenę sprzedaży Brahmsa: W podobnych transakcjach płacono nawet do sześciokrotności przychodów. Ponadto firma bardzo szybko się rozwijała. Szczególnie w ostatnich latach Brandenburczycy odnosili sukcesy w promocji opatentowanego markera biologicznego Prokalcytoniny (PCT), który został uznany za standard w wczesnym wykrywaniu sepsy - jednak tylko w Europie. W USA ma teraz nastąpić przyspieszenie wprowadzenia testu PCT do obrotu. „Thermo Fisher ma zupełnie inne możliwości sprzedaży“, tłumaczy Wicki. Inne produkty Brahmsa to testy diagnostyczne i urządzenia do badań tarczycy, autoimmunologicznych i prenatalnych.
Mimo że proces sprzedaży trwał od kilku miesięcy, prezes Brahmsa jeszcze w maju na konferencji prasowej firmy zaprzeczał odpowiednim przystępnie: „Dlaczego mielibyśmy sprzedawać?“ - kontestował odpowiedź na właściwe pytanie dziennikarki. Jednak plotki o tym krążyły po dachach stolicy: Brahms musi sprzedać. Inwestor HBM Bioventures, który posiada prawie połowę firmy, potrzebuje pieniędzy i chce zrealizować swoją najlepszą inwestycję. Szwajcarzy muszą obsłużyć obligację wymienną w przyszłym roku. Dzięki sprzedaży Brahmsa, która przyniesie im po odjęciu wszystkich kosztów transakcyjnych i udziałów pracowniczych 85 mln euro, mogą pozbyć się wszelkich kłopotów finansowych. Jednak Thermo Fisher nie był od samego początku wymarzonym partnerem: Do początku roku Merril Lynch w imieniu Brahmsa poszukiwał inwestora finansowego, który przejąłby mniejszościowy udział HBM - bez rezultatu. „Zainteresowani oczekiwali podwojenia wartości firmy w ciągu czterech lat i chcieli ponadto czerpać zyski z firmy”, opisuje Wegener negocjacje. Pięć miesięcy temu szukano wreszcie inwestora strategicznego. Skontaktowano się z dziesięcioma firmami, dwie dostały szansę na bliższe zapoznanie. Około trzech miesięcy temu Thermo wyłonił się jako faworyt. Okazało się jednak, że Amerykanom nie wystarczy mniejszościowy udział. Chcieli kontrolnej większości, co najmniej 75,1%. Ponadto współwłaściciele zmarłego rok temu prezesa Dr. Rudolfa Nothelfera nie doszli do porozumienia. Pod tym naciskiem także Wegener i jego koledzy zarządzający zdecydowali się na sprzedaż: „Nie chcieliśmy pozostać jako mniejszościowi akcjonariusze w własnej firmie”.

Napisany przez Glasklar

Nie uwzględnialiście portfela pojedynczego funduszu MIG. Równie mało mieliście na względzie niewystarczające zróżnicowanie poszczególnych portfeli. Jeśli chcecie odzyskać 3-5-krotność pieniędzy zainwestowanych w cały portfel, jak dobrze musi być przeprowadzony exit na przykład przez Antisense Pharma? Co z zyskiem, jeśli ta inwestycja musi zostać odpisana? Wszystko to nic nadzwyczajnego przy tak ryzykownych inwestycjach.

Poniżej przedstawiam przykład, jak opisany zostaje exit odpowiadający okolicznościom przedsiębiorstwa portfelowego, które ma znacznie mniejszy profil ryzyka niż Corimmun. Nawiasem mówiąc, również fundusz jest nieco inaczej zorientowany.

330 mln euro – Thermo Fisher kupuje firmę Brahms AG
01.10.2009
Za czterokrotność rocznych obrotów firma Brahms AG przeszła w ręce dostawcy laboratorium Thermo Fisher Scientific. Chcą oni stworzyć z siedziby firmy na północ od Berlina Centrum Doskonałości w Diagnostyce Klinicznej. Pracownicy nie muszą obawiać się zwolnień.
Bernd Wegener naprawdę próbował. Chciał wyrazić radość z sprzedaży za 330 mln euro założonej i kierowanej przez niego firmy Brahms AG amerykańskiemu koncernowi Thermo Fisher Scientific. Jednak już pierwsze pytanie dziennikarki ujawniło: Wegener przegrał z inwestorem HBM Bioventures. Interesy finansowe przeważyły nad duchem przedsiębiorczości.

Gwarancja miejsc pracy

Mimo że szef Brahms początkowo opisywał transakcję w najbardziej pozytywnych barwach. Thermo Fisher zamierza stworzyć z brandenburskiej firmy biotechnologicznej Europejskie Centrum Doskonałości w Diagnostyce Klinicznej. Około 400 pracowników otrzyma gwarancję pracy na kolejne pięć lat. Nie mogą zostać zwolnieni z przyczyn ekonomicznych. Lokalizacja ma być nawet rozbudowana, szanse kariery w firmie z 34,000 pracownikami są o wiele większe niż w firmie z 400 pracownikami. Obecność globalnego gracza jakim jest Thermo Fisher przyniesie korzyści również regionowi Berlin-Brandenburg. Nawet osiągnięta cena jest atrakcyjna. Przy obrotach wynoszących 75 mln euro w zeszłym roku Amerykanie płacą ponad czterokrotność przychodu i nawet ponad dwudziestokrotność zysku w wysokości 15 mln euro. Wydaje się, że ma to także uzasadnienie strategiczne. Thermo Fisher ma nadzieję, że dzięki produktom Brahms zdobędzie amerykański rynek, co nie udało się biotechnologicznej firmie z jej ograniczonymi zasobami. „Jesteśmy dumni z wyniku negocjacji”, podsumowuje Wegener sytuację w jednym zdaniu. Jednak pozostaje pewien smutek. Ponieważ w tym zatwardziałym przedsiębiorcy, który pracuje społecznie w Federalnym Związku Przemysłu Farmaceutycznego (BPI) na rzecz interesów średnich przedsiębiorstw, coś burczy. A jednak, jako jeden ze strażników kluczowej wiedzy eksperckiej firmy Brahms, już umówił się kontraktem na „przewidywalną przyszłość”. Jednak szybko precyzuje tę mglistą przestrzeń czasową na „te obiecane kontraktowo lata. Wszystko, co wykracza poza to, zależy od tego, jak bardzo będę mógł działać przedsiębiorczo w grupie.” Brzmi to bardziej jak nowy początek niż jak być zatrudnionym w systemie największego na świecie koncernu dostaw laboratoryjnych. Wegener: „Jestem urodzonym przedsiębiorcą – nie brakuje mi pomysłów.”
Pomysł, założenie w 1994 roku specjalisty diagnostyki Brahms, opłacił się. Nie tylko dla Wegenera, ale także dla inwestorów HBM Bioventures i HBM Capital, którzy przemnożyli swoje inwestycje początkowe łącznie na ponad 140 mln euro, jeśli obiekt zbycia jest brany pod uwagę jako wartość sprzedaży. „Niezwykle wysoki”, tak Andreas Wicki, CEO HBM Bioventures, ocenia cenę sprzedaży Brahms: „W podobnych transakcjach płatności sięgały nawet sześciokrotności obrotu”. Ponadto firma szybko się rozwija. Zwłaszcza w ostatnich latach Brandenburczanie odnosili sukcesy w sprzedaży swojego opatentowanego biomarkera prokalcytoniny (PCT), który stał się standardem we wczesnym wykrywaniu sepsy – jednak tylko w Europie. W USA sprzedaż testu PCT ma zostać przyspieszona. „Thermo Fisher ma zupełnie inne możliwości dystrybucyjne”, wyjaśnia Wicki. Inne produkty firmy Brahms to testy diagnostyczne i narzędzia do profilaktycznego badania tarczycy, autoimmunizmu i prenatalne badania przesiewowe.
Mimo że proces sprzedaży trwał od kilku miesięcy, szef Brahms jeszcze w maju na konferencji prasowej swojej firmy zaprzeczał odpowiednim starań: „Dlaczego mielibyśmy sprzedać?”, odpowiedział na odpowiednie pytanie |transkript. Tymczasem tajemnica nie była, że Brahms musi sprzedać. Inwestor HBM Bioventures, który posiada prawie połowę firmy, potrzebował pieniędzy i chciał spieniężyć swoje najlepsze inwestycje. Szwajcarzy muszą obsłużyć obligację zamienną w nadchodzącym roku. Dzięki sprzedaży Brahms, która przynosi im 85 mln euro po odjęciu wszystkich kosztów transakcyjnych i udziałów pracowniczych, mogą pozbyć się wszystkich zmartwień finansowych. Niemniej jednak Thermo Fisher nie był początkowo marzycielskim partnerem: do początku roku Merrill Lynch w imieniu Brahms szukał inwestora finansowego, który przejmie mniejszościowy udział od HBM – bez skutku. „Zainteresowani oczekiwali podwojenia wartości firmy w ciągu czterech lat i chcieli również czerpać zyski z firmy”, opisuje Wegener rozmowy. Pięć miesięcy temu poszukiwano więc inwestora strategicznego. Skontaktowano się z dziesięcioma firmami, dwie zostały wybrane do dalszej selekcji. Około trzech miesięcy temu Thermo pojawiło się jako faworyt. Jednak okazało się, że Amerykanom nie wystarcza mniejszościowy udział, chcieli kontrolować większość, co najmniej 75,1%. Ponadto współwłaściciele zmarłego w zeszłym roku dyrektora Rudolfa Nothelfera nie osiągnęli porozumienia. Pod presją ta grupa spadkobierców zdecydowała się również na sprzedaż: „Nie chcieliśmy pozostać jako akcjonariusze mniejszości w własnej firmie”.

Hej Kalchas, wszystko jest w porządku ;O). Z pewnością są również inne dobre wyjścia. Niemniej jednak na koniec zostanie przeliczone. Patrząc z perspektywy inwestora, jakim jestem, multiplekser w przedziale od 3 do 5 w ciągu 10 lat ~ 12 % p.a. to już jest w porządku.
Transakcja z Corimmun może osiągnąć multipleks 20 lub więcej. Obecnie 6-krotny z kamieniem milowym 13-krotny i ewentualna sprzedaż AdvancedCor, dla etapu wczesnego dwa, to już więcej niż dobrze!!! Firma Brahms AG była już na rynku i tak, są to imponujące liczby.

Z perspektywy pośrednika, nie ma już zbyt wielu możliwości, aby uczciwie dobrze ustawić inwestora. Dlatego każdy inwestor powinien rozważyć dodanie venture capital do swojego portfolio, ponieważ firma Brahms AG jest obecna w każdym portfolio! Dokładnie o to chodzi.
Na rynku jest wiele aglomeracji, wybrałem MIG, ponieważ tutaj znajduje się największa transparentność. Liczy się to, co zostanie omówione w wspólnych rozmowach z przedsiębiorcami, a nie informacje pochodzące z działu sprzedaży, a przynajmniej takie jest moje podejście.

Ale jeszcze raz w sposób bardzo wyraźny, powinno to pozostać tylko dodatkiem!! Zostaje tylko powtórzyć, na końcu będzie rozliczenie

Jeśli okaże się, że uzyskano potrójną lub nawet większą liczbę, wszystko jest w porządku.

Pozdrawiam jasno i wyraźnie

Napisany przez Penelope
Chcę sprzedać Mig 3 i Mig 10....zapłacę 155 euro miesięcznie za Mig 10...

Napisany przez Optimist
Cześć Anderson,

czy są jakieś nowości w sprawie Instraction, czy rzekoma sprzedaż okazała się kłamstwem?

Napisany przez Anderson
Cześć
Mi nie jest przynajmniej znane, że transakcja spaliła na panewce.
Tak długie terminy nie są nietypowe w VC, ale w przypadku instrAction trochę dziwne jest to, że tyle to trwa, biorąc pod uwagę, że potencjalny nabywca dobrze zna instrAction, ponieważ ta startup rozwijał się w pewnym sensie pod jego skrzydłami.

Napisany przez Optimist
Dziękuję Anderson, będziemy trzymać kciuki.

Napisany przez Optimist
O nie, rezygnuję z nadziei. Właśnie przeczytałem w informacji dla inwestorów dotyczącej funduszu z dn. 15.6.12, że podpisano kolejną umowę dotyczącą instrAction. Dlatego uważam, że transakcja jest niestety mało prawdopodobna.

Napisany przez Kalchas

Oj, przerywam nadzieję.

Właśnie przeczytałem w informacji dla inwestorów z funduszu 11 z 15.06.12, że zawarto kolejną umowę inwestycyjną z instrAction.

Dlatego uważam, że umowa jest niestety mało prawdopodobna.

Cześć Optimist,
niezależnie od tego, jakie informacje przeczytałeś gdzie indziej: nadal musiałoby to być związane z decyzjami o zwiększeniu kapitału z 13.12.2011. Kolejne zwiększenie kapitału musiałoby zostać ogłoszone w formie komunikatu prasowego. Jeśli taka wiadomość nadejdzie, to umowa byłaby mało prawdopodobna. A jak Ty to widzisz?

Napisany przez Kalchas

Witaj
Mi przynajmniej nie jest znane, że umowa została zerwana.
Tak długie terminy nie są rzadkie w przypadku inwestorów VC, ale w przypadku instrAction trochę dziwne jest to, że trwa to tak długo, biorąc pod uwagę, że potencjalny nabywca dobrze zna instrAction, gdyż ta start-up rozwija się w pewnym sensie w jego wnętrzu.

Witaj Anderson,
skąd masz te informacje? Jeśli to prawda, to na pewno dojdzie do dobrej transakcji.
Mam nadzieję, że nie tylko wyrażasz domysły.

Napisany przez Optimist
Nie wiem.

Nie wszystkie umowy będą takie same.

W każdym razie ostatnia obiecana milionowa wpłata nie została dokonana przez fundusz 11er Fonds podczas wyjścia z Corimmun.

Oświadczenie Andersona o nadchodzącym wyjściu pochodzi z lutego 2012 roku.

Informacja dla inwestorów z czerwca 2012 roku.

Jako laik nie wyobrażam sobie, że już doszło do zakończenia. Obawiam się, że to życzenie. Mam nadzieję, że nie powtórzy się ponownie takie zdarzenie jak w przypadku Ident, że coś zostanie pominięte.

Chciałbym się mylić.

Napisany przez Anderson
Cześć
ponieważ nie inwestuję w te fundusze, nie mam też marzeń, choć byłoby pomocne dla branży, gdybyśmy zobaczyli więcej wyjść.
Od tygodni panuje cisza w sprawie instrAction.
Spekulacje, co to może oznaczać.
Myślę jednak, że gdyby doszło do zerwania umowy, byłoby to już wiadome.

Szczególnie fundusze ratierliche patrzę krytycznie, ze względu na brak drugorzędowego rynku, praktycznie nie ma możliwości wyjścia.
Wielu inwestorów straci pieniądze.
Przynajmniej z Corimun osiągnięto szacowny wynik.
Trzeba mieć nadzieję, że to nie jest przypadek ślepej kury, która również czasem znajduje ziarno.

Napisany przez Anderson
Na temat rund finansowania.

Oczywiście, codzienne działania muszą być finansowane aż do momentu wyjścia.

15.6.2012 runda w wysokości 600 000 €.

Na 15.9.2012 roku zaplanowana jest kolejna runda w wysokości 400 000 €.

Jeśli do tego czasu dojdzie do wyjścia, podobnie jak w przypadku Corimun, nie zostanie ona już przeprowadzona.

Można oszacować, że te środki wystarczą do początku grudnia tego roku.

Napisany przez Kalchas

Witaj
Przynajmniej mi nie jest znane, że umowa została zerwana.
Tak długie terminy nie są rzadkie w przypadku VC, ale w przypadku instrAction jest nieco zaskakujące, że trwa to tak długo, biorąc pod uwagę, że potencjalny nabywca dobrze zna instrAction, ponieważ ta start-up działa w pewien sposób w jego gronie.

Oto wywiad z 2009 roku, gdy MIG dołączył do Instraction.

WMD Brokerchannel - Kanał informacyjny dla wszystkich usługodawców finansowych | Celem funduszy MIG było przedsiębiorstwo Instraction: Kiedy jest najlepszy czas na wyjście?

Na stronie internetowej Instraction nie można znaleźć wymienionych w wywiadzie produktów ani partnerów współpracujących, którzy wykorzystują lub rozwijają takie produkty. W jakim gronie miałaby rozwijać się Instraction?

Być może Anderson ma więcej informacji na ten temat.

Napisany przez Anderson
Cześć Kalchas,W jakim inkubatorze rozwinęła się instrAction, jest jak widzisz oczywiste.Od założenia firmy w 2002 roku aż do połowy 2012 roku firma prowadziła swoje badania i prace wyłącznie w Ludwigshafen na terenie BASF.Co do odpowiedzi na PW, niestety, także ja nie mam już informacji. Kilka miesięcy temu dostałem informacje, że umowa jest perfekcyjna, więcej nie mogę powiedzieć.

Napisany przez Kalchas
Witaj Andersonie,

przy dokładnym przyjrzeniu się nasza relacja biznesowa z BASF prawdopodobnie była tylko umową najmu. Gdyby BASF była zainteresowana Instraction, już dawno by się na nią skusiła. Zwłaszcza biorąc pod uwagę, że Instraction jest na rynku od początku roku i przed MIG inwestował już inny inwestor finansowy, który wyszedł bez udanego wyjścia. Instraction w obecnym kształcie, jak rozwija ją MIG, nie wpisuje się zbyt dobrze w obecną strategię BASF.

To wydaje się być fundamentalnym problemem w tej inwestycji przez MIG. Założenie Instraction jest tak stare, MIG dołączył w 2008/9, a dopiero w rocznym raporcie z 2011 roku pojawia się pierwszy klient z branży farmaceutycznej korzystający z technologii. Jednak ten klient nie ma nic wspólnego z partnerami, którzy są tylko wymienieni na stronie internetowej Instraction.

Dziwiłoby mnie, gdyby nie sprzedawano nam wielkiego misia. Czy ktoś w tym forum zna pierwotny przypadek inwestycyjny MIG z lat 2008/2009? Być może ktoś czytający wątek lub inwestor MIG z tamtego okresu może sobie o tym przypomnieć.

Napisany przez Kalchas

Wszystko wróciło do normy, historia może znowu rozwinąć się na kilka kolejnych lat, aż ktoś ostatecznie nie zrozumie tego gry

Anderson,
z twojego wcześniejszego wnioskowania dotyczącego wydarzeń w Antisense Pharma, zrobiłem przeciętne badanie portfela MIG, zaczynając od końca z Virologik:

Cytat z raportu 2007 Rozwój od inwestycji:
...Projekty podstawowe zostały tak daleko zaawansowane, że pierwsze badanie kliniczne na pacjentach z HCV jest w fazie startowej i rozpocznie się w 2009 roku. Badania przedkliniczne...przebiegają pomyślnie.

Cytat z raportu 2008 Rozwój od inwestycji:
...Projekty podstawowe zostały tak daleko zaawansowane, że pierwsze badanie kliniczne na pacjentach z HCV jest w fazie startowej i rozpoczęło się pod koniec 2008 roku. Badania przedkliniczne...przebiegają pomyślnie.

Cytat z raportu 2009 Rozwój od inwestycji:
...Projekty podstawowe zostały tak daleko zaawansowane, że pierwsze badanie kliniczne na pacjentach z HCV zostało pomyślnie zakończone. Badania przedkliniczne...przebiegają pomyślnie.

Cytat z raportu 2010 Rozwój od inwestycji:
...Projekty podstawowe zostały tak daleko zaawansowane, że pierwsze badanie kliniczne na pacjentach z HCV zostało pomyślnie zakończone, co pozwoliło osiągnąć kliniczny dowód koncepcji. Badania toksykologiczne zostały przeprowadzone, a zakończenie badań przedklinicznych było bliskie końca 2010 roku.

Cytat z raportu 2011 Rozwój w 2011 roku:
...

Napisany przez Anderson
Jeśli Twoje przypuszczenia się potwierdzą, to osoby w Pullach są jeszcze bardziej krytyczne, niż sądzę.

Inne osoby także się obudzą i wyciągną konsekwencje.

Virologik i Sovicell powinny dawno zrezygnować z uczciwego i konsekwentnego zarządzania.

Napisany przez Kalchas
Cześć Anderson,

Twoje obawy dotyczące Virologik, Soficell mogą bardziej dotyczyć Instraction. Prawdopodobnie jest tutaj dużo więcej nieścisłości niż w innych przypadkach. Jeśli znajdę czas, podzielę się dostępnymi informacjami na tym forum.

Ale najpierw jeszcze raz o Antisense Pharma:
- Antisense Pharma i zarządzanie inwestycjami MIG otrzymały informacje od ówczesnego CRO w 2010 roku, że koncepcja badania klinicznego w najbardziej zaawansowanej wskazówce może nie przynieść oczekiwanych rezultatów. W związku z tym osoba odpowiedzialna za to badanie została zmieniona.
Zacytuję z bilansu MIG Fonds 2010, Zewnętrzna analiza biegłego: „Antisense Pharma w swoich projektach związanymi substancjami czynnymi, mimo wymiany Contract Research Organisation (CRO), zaawansowała tak daleko, że biotechnologiczne przedsiębiorstwo jako przedsiębiorstwo III fazy terapii glejaków złośliwych.

- Antisense Pharma i zarządzanie inwestycjami MIG mają wiedzę o dodatkowych ryzykach finansowych wynikających z zamierzonego pozycjonowania się jako biotechnologiczne przedsiębiorstwo aż do fazy III.
Zacytuję z bilansu MIG Fonds 2010, zewnętrzna analiza biegłego: Ze względu na rozszerzenie wskazań dla anty-sensowych cząsteczek na obszary terapii raka trzustki i czerniaka, konieczne jest teraz pozyskanie dodatkowych źródeł finansowania. Ma to wpływ na wielkość i koszty badań pacjentów w ramach badań klinicznych.

Nie sposób jednoznacznie wyrazić wcześniejszej krytyki, że strategia zarządzania inwestycjami, która finansuje późne fazy kliniczne, mogłaby się nie powieść. Istniały już wystarczające oznaki niepowodzenia studium Antisense III fazy w 2010 roku.
Zarządzanie inwestycjami MIG Fonds nie informuje na temat zdobytej wiedzy i wydarzeń w bilansie MIG Fonds 2010.

Teraz przedstawiamy te wydarzenia z perspektywy inwestorów MIG Fonds w kolejności chronologicznej:
- Wiadomo już najpóźniej od stycznia 2010 r. dla inwestorów MIG Fonds 9 według dodatku do prospektu 09, że MIG 9 zainwestował w Antisense Pharma.
- Zarządzanie inwestycjami zdobywa wiedzę o nowych ryzykach związanych z inwestycją w Antisense Pharma na przestrzeni roku 2010. Firma portfelowa, która ma zdecydowanie największy udział we wszystkich funduszach MIG.
- 09.12.2010 r. ukazuje się ostatni dodatek do prospektu 21: MIG GmbH & Co. Fonds 9 KG zwiększa inwestycję w sunhill technologies GmbH. Do tego czasu nie ma kolejnych dodatków dotyczących Antisense Pharma.
- 12 dni później, 21.12.2010 r., zarządzanie inwestycjami informuje inwestorów po zamknięciu funduszu po pomyślnej emisji: MIG GmbH & Co. Fonds 9 KG nabywa kolejne udziały w Antisense Pharma GmbH. Cytat: MIG Verwaltungs AG ogłasza, w swoim charakterze jako komplementariusz zarządzający portfelem MIG GmbH & Co. Fonds 9 KG (MIG Fonds 9), że 21.12.2010 r. osiągnięto porozumienie w sprawie kolejnej inwestycji w Antisense Pharma GmbH, Regensburg.
Kolejne lata przynoszą publiczne informacje o zaprzestaniu III fazy z powodów wcześniej znanych oraz o dodatkowym zapotrzebowaniu finansowym, które nie może zostać pokryte bez pomocy zewnętrznych partnerów.
- Dopiero w bilansie MIG Fonds 2011 wspomina się pobieżnie: Cytat: Podjęto działania na rzecz optymalizacji kosztów i restrukturyzacji firmy na cztery obszary: R&D, Produkcja oraz Urządzenia Medyczne, Rozwój Korporacyjny oraz Operacje. Nawet niewielkie doświadczenie w komunikacji korporacyjnej pozwala domyślić się, co oznacza słowo „restrukturyzacja” na wszystkich poziomach.
- Antisense Pharma znika z przykładów udanych firm portfelowych z MIG Fonds. Mimo to kontynuowane są inwestycje we wszystkie fundusze MIG po 2010 r.

Zarządzanie ryzykiem prowadzone przez zarządzanie inwestycjami może dotyczyć nie tylko ryzyka inwestorów funduszy. W żadnym wypadku nie chciałbym być w roli pośrednika, który sprzedawał te zamknięte fundusze w przeszłości.

Czy ktoś słyszał, jak przebiegają emisje w MIG 12/13?

Napisany przez Pfennigfuchs

Czy ktoś coś słyszał na temat postępów w MIG 12/13?

nie, nie mogę nic konkretnego powiedzieć na ten temat ze względu na brak wewnętrznej wiedzy.

Jednak w ostatnim czasie zauważam zwiększoną aktywność po stronie pośredników MIG: odnawianie/ nawiązywanie kontaktów z (potencjalnymi) (nowymi) klientami, ... itd.

Ale proszę, nie wnioskuj teraz, że widzę związek między wymienionymi wyżej dwoma sprawami! ;-)

Napisany przez Anderson
Kalchas,

te szczegółowe zestawienia dotyczące wirusologii i AP wyraźnie pokazują negatywne trendy.

Zarządzanie w pewien sposób już zareagowało na negatywne zjawiska, obniżając wycenę dodatkowych inwestycji z 210 mln (MIG5) do 60 mln.

Twoje aluzje do Instraction zaintrygowały mnie.
Czy mógłbyś podzielić się swoimi informacjami z forum?
Z trudem wyobrażam sobie Instraction jako kandydata do umorzenia - byłoby to już zbyt perfidne oszustwo ze strony zarządu funduszu.

Co w takim razie zrobili w przypadku Ident?

Napisany przez Kalchas
Przed zajęciem się szokującymi przypadkami, fakty dotyczące wyjść z innej perspektywy:

Corimmun, 2012
Cytat z Raportu Wydajnościowego MIG 2010, Perspektywy:
„…COR-1, Revacept oraz COR-2 mają potencjał, aby stać się przebojem w podsektorze niewydolności serca i miażdżycy z rocznymi obrotami przekraczającymi 1 miliard USD.“

Cytat z Raportu Wydajnościowego MIG 2010, Analiza Zewnętrzna Potencjałów:
„...Wkrótce będzie wiadomo, jakie są możliwości wyceniania głównych projektów Corimmun.“

Znamy wynik. Sprzedaż COR-1 za 80 milionów euro plus płatności za kamienie milowe. Dla pozostałych dwóch projektów COR, które miały być porównywalne, nie udało się znaleźć kupca. Nawet jeśli wyjście to zostało przedstawione jako udane dla prywatnych inwestorów, to nie był dobry interes dla inwestorów funduszy MIG. Nawet jeśli cena za COR-1 była właściwa, wciąż pozostaje problem wyceny Revacept oraz COR-2, które nie znalazły nabywcy i teraz muszą być finansowane dalej przez fundusze MIG lub jak twierdzi się, przez nowych inwestorów w nowej spółce advanceCOR. W najgorszym wypadku był tylko jeden zainteresowany nabywca dla COR-1, a z powodu presji na MIG, aby prezentować wyjścia, COR-1 został sprzedany bez znajomości wartości rynkowej. W takich warunkach trudno będzie znaleźć nowych inwestorów na resztę i zawsze to fundusze MIG będą trzymać ten balast.

W tym przypadku zadaniem zarządzania udziałami mogło być zbudowanie potoku produktów, aby sprzedać Corimmun jako całość strategicznemu inwestorowi. Albo nawet podczas Due Diligence, przed inwestycją, sprawdzić, czy możliwe jest sprzedać firmę jako całość. W przypadku Corimmun nie widać wpływu zarządzania udziałami MIG.

Wyjście z Corimmun zostało uznane za jedno z najbardziej zyskownych wyjść w historii Niemiec. Jak dotąd nikt nie był w stanie tego udowodnić.

Ident Technology, 2012
Cytat z Raportu Wydajnościowego MIG 2010, Rozwój od inwestycji:
„…W roku obrotowym 2010 podpisano trzy umowy licencyjne z ULPP z wiodącymi producentami półprzewodników z Europy, Azji oraz USA. Dzięki tym umowom udało się zrealizować ponad 1 milion euro. Próbki niektórych partnerów licencyjnych są już dostępne.“

Cytat z Raportu Wydajnościowego MIG 2010, Analiza Zewnętrzna Potencjałów:
„...Firma ma szansę być już na radarze międzynarodowych firm z branży nowoczesnych technologii.“

Znamy również ten wynik. Sprzedaż za 30 milionów euro. Dla firmy, która miała pełny potok produktów, obroty, rzekomo unikalną cechę technologiczną. Lider rynkowy w swoim segmencie, z 94 zgłoszonymi patentami. Ponadto, była już na radarze międzynarodowych firm z branży nowoczesnych technologii, co budziło nadzieję na aukcję.

Szczególnie interesujące jest to, że w przypadku Ident Technology zarząd uczestniczący w zarządzaniu udziałami MIG miał istotny wpływ. Jest to między innymi zauważalne w całkowitej wymianie kadry zarządzającej. Pozostawiamy każdemu samemu ocenę, jaki wpływ miało to zarządzanie udziałami MIG na cenę sprzedaży.

Wyjście z Ident Technology zostało określone jako dochodowe wyjście dla inwestorów funduszu, z wartością wzrostu nawet o 50% w ciągu 2 lat. Rzeczywistość a prezentacja przez MIG są ze sobą daleko niespójne.

Brak wyjść w latach 2008-2011.

Etkon, 2007
Komunikat prasowy od Alfred Wieder AG: Michael Motschmann, zarządzający funduszami MIG i członek komitetu inwestycyjnego GCF, GAF, wyraża się bardzo pozytywnie na temat zbycia udziałów w etkon: „Przyspieszony rozwój etkon AG dzięki naszym inwestycjom znajduje odzwierciedlenie w wycenie spółki przez firmę Straumann. W przypadku etkon AG – jak i we wszystkich naszych spółkach inwestycyjnych – od pierwszych badań due diligence widzieliśmy duży potencjał. Z tym wyjściem spełniamy nasze wewnętrzne prognozy dotyczące tej inwestycji.“

Sugeruje się, że zarządzanie udziałami MIG widzi duży potencjał we wszystkich spółkach inwestycyjnych podczas procesu due diligence i przewiduje zyski z wyjścia już na początku inwestycji.

Osobiście uważam etkon za strzał w dziesiątkę dla MIG. W tym przypadku zarząd miał przypuszczalnie większy wpływ na rozwój udziału. Ocena każdego, jak wielki wpływ miał zarząd na to wyjście, pozostaje u każdego z osobna. MIG dostarczył finansowanie wzrostu.

W każdym funduszu Venture Capital zarządzanie udziałami ocenia swoje umiejętności wyboru spółek inwestycyjnych, zarówno wyjścia, nieudanych wyjść lub konsekwentnych likwidacji w przypadku niepowodzeń. Wygląda na to, że wyłania się pewien wzorzec, który odzwierciedla się w całym portfelu MIG.

Napisany przez Kalchas

Cześć Kalchas

To, w jakim łonie instrAction się rozwijało, jest oczywiste.

Od założenia firmy w 2002 roku do połowy 2012 roku firma prowadziła swoje badania i prace wyłącznie w Ludwigshafen na terenie BASF.

Również w odpowiedzi na PW, niestety nie mam już więcej informacji.
Kilka miesięcy temu dostałem informacje, że umowa jest doskonała, nic więcej nie mogę powiedzieć.

Małe uzupełnienie, aby nieco ożywić dyskusję na forum: Jeśli wzorzec został poprawnie rozpoznany, sprzedaż Instraction powinna zawieść albo już do końca tego tygodnia (2. część zwiększenia kapitału według Anderson). Nastąpi próba częściowej sprzedaży, z podobnymi lub znacznie gorszymi skutkami niż w przypadku Corimmun. Po prostu nie osiągane z tych dochodów z częściowej sprzedaży, bo brakuje substancji. Skutek: zwolnienia, desperacka sprzedaż praw, itp.

Nawiasem mówiąc: Po niekończącej się zadumie i pytaniach zrozumiałem, skąd niektórzy uczestnicy forum mają te informacje o nadchodzących wyjściach MIG: wydarzenia Alfreda Wiedera AG. Sam Alfred Wieder lub inni wtajemniczeni przekazują te niedyskrecje inwestorom lub pośrednikom MIG.

Pasuje w 100% do wzorca!

Cześć Kalchas,

Piszesz, że Corimun nie był dobrym interesem dla inwestora. Ja osobiście potrafię się z tym pogodzić.

Podobnie jak AWAG starająca się wyciągnąć wszystkie pozytywy, aby nas przekonać do funduszy, ty szukasz negatywów, co sprawia, że można odnieść wrażenie, iż inwestorzy są oszukiwani w niesolidny sposób.

Prawda prawdopodobnie leży gdzieś pośrodku.

Faktem jest 3 wyjścia, z czego 2 były bardzo udane. Dzięki mojemu pierwszemu funduszowi, w który zainwestowałem, GCF, dzięki Corimun miałem zwrot 105%. Około 80% kwoty inwestycji jest jeszcze w pozostałych 6 inwestycjach. Jestem optymistycznie nastawiony, że również z tych pozostałych 6 pojawią się zwroty, szczególnie że w portfolio znajduje się udział np. w Brain.

Napisany przez Kalchas
Cześć Jamesie Blondzie,

Transakcja Corimmun byłaby lepsza dla inwestorów, gdyby cała firma została sprzedana. Lub poczekać na wyniki fazy II, a następnie negocjować z kilkoma zainteresowanymi podmiotami. Pressura na ogłoszenie wyjść przyniosła inwestorom niezbyt korzystną transakcję, jaką można było uzyskać w tym przypadku. Z twoimi oczekiwaniami i pozycją w GCF można żyć z tą transakcją. Gdyby MIG pracowała z instytucjonalnymi pieniędzmi i ich oczekiwaniami, wówczas nie byłoby tak łatwo żyć z tą transakcją. Zwłaszcza że advanceCOR musi być dalej finansowane.

Zgadzasz się dokładnie z moim punktem. Gdyby prawda leżała pośrodku, mielibyśmy dobre wyjścia (Etkon), mniej udane wyjścia (Corimmun, Ident), zaangażowania, w których trzeba czekać oraz całkowite odpisy.

W przypadku MIG tak nie ma. Mamy tylko dobre wyjścia i tylko dobre firmy inwestycyjne. Nawet jeśli wyjścia nie są tak dobre, są one dobrze prezentowane. Całkowite odpisy lub częściowe odpisy, jak np. Virologik (całkowity) i Antisense Pharma (częściowy), są przemilczane. Schodzenie na dół i czekanie. Być może z łaską coś z tego będzie, albo zarządzanie spółką portfelową znajdzie projekt, który ożywi firmę. Wszystko to nie w interesie inwestorów, ale zgodne z oczekiwaniami zarządzania spółką portfelową.

Takie podejście może być dobre tylko przez pewien czas. Dla inwestorów prywatnych znacznie dłużej, dopóki nie nadejdą konsekwencje. Niewiarygodne osiągnięcie Alfreda Wiedera, zdobycie tak wielu pieniędzy przy tym rekordzie sukcesów. Bez wątpienia.

Ale: Alfred Wieder AG nie zebrałaby takiej kwoty od inwestorów instytucjonalnych.

Napisany przez Kalchas

Kalchas,

te szczegółowe zestawienia dotyczące Virologik i AP wyraźnie pokazują negatywne zjawiska.

W pewien sposób zarząd już zareagował na negatywne zjawiska, obniżając wycenę z 210 milionów (MIG5) do 60 milionów w reinwestycjach.

Twoje wskazówki dotyczące Instraction zaintrygowały mnie.
Czy możesz podzielić się informacjami z forum?
Nie potrafię sobie wyobrazić, że Instraction byłby kandydatem do odpisu; byłoby to oszukańcze działanie ze strony zarządu funduszu.

Czy nie zrobili tego samego z Ident?
Jak obiecano, po Virologik i Antisense Pharma, teraz czas na Instraction. Jednak problem musi zostać rozpatrzony z różnych stron, aby zachować nad nim kontrolę. Część 1 Produkty Instraction do oczyszczania małych substancji aktywnych:

- W 2008 roku fundusze MIG zainwestowały w firmę Instraction, która osiągała przychody na poziomie pojedynczych milionów i odnosiła pozytywne rezultaty od 2006 roku. Firma już wdrożyła 70 projektów klientów do użytku przemysłowego.
- W 2009 roku MIG zgłosiło tylko 50 projektów klientów, a jedynie początkowe projekty miały przejście procesu do klienta i były skalowane do poziomu produkcyjnego.
- W 2010 roku tylko zewnętrzna analiza wspomina o 50 projektach klientów. Instraction przekazał sprzedaż grupie Novasep. Sam Novasep nie wymienia Instraction jako partnera współpracy, ani nie wspomina o technologii Instraction.
- W 2011 roku 50 projektów klientów w ogóle nie są wspominane. Istnieją tylko 2 projekty z klientem Sanofi, ale nie mogą one wynikać z wcześniej wspomnianych projektów, ponieważ Sanofi zajmuje się dużymi cząsteczkami.
- Od wejścia funduszy MIG w 2008 roku do dzisiaj, Instraction nie przyniósł zysków. Żaden z projektów w tej dziedzinie nigdy nie osiągnął skali produkcyjnej. Ani Instraction, ani partner dystrybucyjny Novasep nie osiągnęły kiedykolwiek komercyjnej, przemysłowej skali z technologią Instraction.

Inwestorzy funduszy MIG weszli w 2008 roku przy wycenie około 10 milionów euro. Od 2008 roku w Instraction zainwestowano przez fundusze MIG ponad 13 milionów euro. W tym roku MIG Beteiligungsmanagement nieudolnie próbował sprzedać całą Instraction. Nie widać, żeby w tym obszarze została stworzona jakakolwiek dodana wartość ani przez zarządzanie inwestycjami, ani przez zespół zarządzający. Wręcz przeciwnie, wydaje się, że wartość została zniszczona, albo że początkowa wycena funduszy MIG była nieprawidłowa.

Podobnie jak w przypadkach Virologik i Antisense Pharma, komunikacja w tym przypadku również budzi wątpliwości.

Poniżej znajdują się odniesienia z raportów funduszy MIG na temat Instraction.

Cytat z raportu wydajności 2008 Status Quo: „Wiedza została ciągle poszerzana i udokumentowana w około 70 projektach klientów do użytku przemysłowego... Firma osiągnęła roczne przychody na poziomie pojedynczych milionów z około 20 wysoko wykwalifikowanymi pracownikami i osiągała pozytywne wyniki od 2006 roku... Kolejny nacisk kładziony jest na ekstrakcję przeciwciał z osocza.”

Cytat z raportu wydajności 2009 Status Quo: „We współpracy z firmami z branży farmaceutycznej i biotechnologicznej opracowano do tej pory ponad 50 procesów oczyszczania dla niskocząsteczkowych substancji aktywnych i wartościowych z użyciem technologii Instraction... W przypadku początkowych projektów opracowany proces oczyszczania został skutecznie przekazany klientowi i scalony na poziom produkcyjny. Obecnie nacisk kładziony jest głównie na ekstrakcję IgG z osocza krwi i oczyszczanie przeciwciał monoklonalnych.”

Cytat z raportu wydajności 2010 Status Quo: „W obszarze opracowywania faz chromatograficznych do oczyszczania niskocząsteczkowych substancji aktywnych, Instraction intensywnie współpracuje z grupą Novasep w ramach międzynarodowego sojuszu dystrybucyjnego od 2010 roku.”

Cytat z raportu wydajności 2011 Rozwój w 2011 roku Partnerstwa rozwojowe i współpraca: „W 2011 roku Instraction znacząco poszerzył współpracę z Novasepem, która rozpoczęła się w 2010 roku.”

Napisany przez Kalchas

Kalchas,

te szczegółowe zestawienia dotyczące wirusologii i AP żywo obrazują negatywne zdarzenia.

W pewien sposób zarząd już zareagował na negatywny rozwój, obniżając wycenę z 210 milionów (MIG5) do 60 milionów w kolejnych inwestycjach.

Byłem ciekawy Twoich wskazówek dotyczących Instraction.
Czy możesz podzielić się swoimi informacjami z forum?
Nie potrafię sobie wyobrazić Instraction jako kandydata do umorzenia, gdyż byłoby to już oszukańczym działaniem ze strony zarządu funduszu.

Ale czy nie zrobili dokładnie tego samego z Identem?

Część 2 Zakład produkcyjny dla produktów Instraction:

- Jakoby produkcja produktów Instraction (fazy receptorowe) zgodna z GMP (Dobra Praktyka Wytwarzania, GMP, uproszczone w niemieckim: wytyczne dotyczące produkcji farmaceutyków i substancji czynnych) została ustanowiona między 2008 a 2009 rokiem.
- W 2010 roku implementacja zgodnej z GMP produkcji wciąż nie została zakończona, mimo że prace były uznane za zakończone rok wcześniej. Jeśli walidacja procesu syntezy i metod analizy nie została zakończona, nie ma zgodnej z GMP produkcji.
- W 2011 roku konieczne było dalsze prace nad standardami jakości produkcji, a zewnętrzny audytor ujawnia prawdę: Jakoby dopiero od 2011 roku Instraction mogła produkować produkty w warunkach zgodnych z GMP.

Dodatkowo: Gdyby klient używał produktów Instraction na przemysłową lub handlową skalę, klient miałby przeprowadzoną kontrolę produkcji w Instraction i sprawdziłby, czy spełnia określone normy jakości. Dlatego do końca 2011 roku żaden klient nie mógł używać produktów Instraction na przemysłową lub handlową skalę (patrz również Część 1 dotycząca Instraction).

Inwestorzy funduszu MIG weszli z wyceną około 10 milionów euro w 2008 roku. Od 2008 roku do dziś, więcej niż 13 milionów euro zostało zainwestowane w Instraction przez fundusze MIG. Większość z tego mogła zostać zainwestowana w ustanowienie standardów jakości (zgodnych z GMP), które jakoby były już ustalone w 2009 roku. Pozostaje pytanie, jak daleko zaawansowane było Instraction w produkcji podczas inwestycji MIG i dlaczego w kolejnych latach były potrzebne dalsze inwestycje, aby osiągnąć to, co miało być ukończone w 2009 roku? Prawdopodobnie status zakładu produkcyjnego nie został właściwie oceniony przez zarząd inwestycyjny.

Tak samo jak w przypadkach Virologik i Antisense Pharma, komunikacja w tym przypadku pozostawia wiele do życzenia. Inwestorzy funduszu wielokrotnie nie byli informowani prawidłowo. Oczywiście zarząd inwestycyjny nie przyznał, że mogło dojść do błędu, ale zamiast tego inwestorzy zostali oszukani.

Poniżej znajdują się fragmenty raportów funduszy MIG dotyczących Instraction.

Cytat Zestawienie Wyników 2009 Rozwój od inwestycji: Produkcja faz receptorowych w warunkach GMP została ustanowiona w krótkim okresie od listopada 2008 roku do dzisiaj.

Cytat Zestawienie Wyników 2010 Rozwój od inwestycji: Obecnie trwa implementacja zgodnego z GMP procesu wytwarzania chromatograficznych faz do separacji IgG. Tu skupia się systematyczny rozwój ważnego receptora syntezy i zweryfikowanych metod analizy do określenia standaryzowalnych specyfikacji.

Cytat Zestawienie Wyników 2011 Postępy w 2011 roku: Przeprowadzono obszerne prace nad skalowaniem fazy syntezy i ustanowieniem standardów jakości.

Cytat Zestawienie Wyników 2011 Zewnętrzna Analiza Postępy w 2011 roku: Od 2011 roku instrAction może oferować produkcję swoich unikalnych faz w warunkach GMP, co jakoby jest uznawane na całym świecie tylko przez kilku producentów materiałów chromatograficznych.

Napisany przez Nordseejung
Cześć Kalchas,

Dziękuję Ci za obszerną analizę. Moim zdaniem AWAG zużywa ogromną ilość energii, aby utrzymać piękną fasadę. Jednak gdy patrzę, jakie substancje zostały stworzone w rzeczywistości, robi mi się niedobrze. Podziwiam tych, którzy wierzą, że wyjdziemy z tego z zyskiem. Zaczynam się zastanawiać, która firma naprawdę ma substancję. Problem polega na tym, że już nie ufam AWAG. Dużo szumu, a mało treści.

Pozdrowienia, Chłopak z północy

Napisany przez unteregi
Cześć Kalchas,

dziękuję za obszerne informacje. Natychmiast spojrzenie staje się inne, gdy porównuje się kilka lat. Jestem ciekaw, co jeszcze wyjdzie na jaw. Być może ktoś podejmie to jako pretekst, by poruszyć to na spotkaniu inwestorów. Byłoby miło, gdyby to również zostało tutaj opublikowane.

Napisany przez Kalchas

Cześć Kalchas,

dziękuję bardzo za obszerną analizę. Moim zdaniem AWAG zużywa ogromną ilość energii, aby utrzymać piękną fasadę. Ale gdy patrzę, jaką substancję rzeczywiście udało się stworzyć w realnym świecie, robi mi się niedobrze. Podziwiam tych, którzy wierzą, że wyjdziemy z tego z zyskiem. Powoli zaczynam się zastanawiać, która firma naprawdę ma substancję. Problem w tym, że nie ufam już AWAG. Dużo szumu, a niewiele za tym idzie.

pozdrowienia, Nordseejung

Cześć Nordseejung,

również dla mnie pytanie, które z firm w portfelu ma substancję, było bardzo interesujące. Odpowiedź jest tak zaskakująco prosta, że najpierw wątpiłem, czy to prawda. Jak dotąd nie mogę jednak przedstawić przeciwnej argumentacji.

Każda z inwestycji MIG, w których inny inwestor jest liderem, a MIG tylko współinwestuje, ma substancję. W przypadku firm, w których zarządzanie inwestycją jest aktywne tylko przez MIG, substancja nie była tam na początku, została zniszczona w ciągu czasu lub firma nie rozwinęła się dalej.

Etkon był wyjątkiem, ponieważ tam zarządy wiedziały, co robią. Nie potrzebowali dobrych rad od MIG.

Napisany przez tamara
Ryzykowny kapitał może mieć rację. Fundusze MIG na pewno nie są złe, po prostu nie są odpowiednie dla inwestora. Oprócz Alfreda, pośrednika; Kancelarii Podatkowej Dr. Hallweger, istnieją inne firmy rewizyjne, które pochłaniają pieniądze z puli jako pierwsze, więc dla zakupu funduszy nie zostaje nic. Inwestuję w MIG 4 od 2006 roku i do dziś koszty (raporty finansowe nie spełniają standardów bilansu) pokazują tylko minusy w milionach. Ostatni raport roczny wykazuje jako inne przychody operacyjne 94 320 € i jako inne koszty operacyjne -2 140 580 €. Wszystko to dotyczy dodatkowych kosztów funduszy, które składają się następująco: Wynagrodzenie za zarządzanie przez trustee 82 tys., Wynagrodzenie od odpowiedzialności za zarządzanie MIG 8 tys., Koszty inicjatywne i założycielskie 158 tys., Koszty dystrybucji 145 tys., Obsługa inwestorów 234 tys., Wydatki na marketing 247 tys., Koszty pozyskiwania kapitału własnego 498 tys., Koszty dystrybucji 580 tys., Wydatki na kontrolę stosowania środków 37 tys., Wynajem biura 4 tys., Ubezpieczenia 2 tys., Koszty reklamy 5 tys., Koszty pocztowe 16 tys., Koszty prawne i doradcze 5 tys., Sprawozdanie finansowe i deklaracje podatkowe 26 tys., Koszty oprogramowania 4 tys., Pozostałe koszty obsługi finansowej 4 tys., Utworzenie dodatkowych rezerw dla zadeklarowanych wkładów 37 tys., Koszty premii 45,5 tys. euro. W ciągu roku sprzedane zostały akcje IDENT, a fundusz otrzymał całe 115 tys., które zostaną wykorzystane dla wzmocnienia rezerw płynności firm. Dlatego inwestorzy muszą płacić, wątpię, czy zostaje tam jakikolwiek euro. Wycofuję się, nawet z finansowymi stratami. Nic dziwnego, że Alfred i motchamnns mają wystarczająco dużo pieniędzy. Założę się, że wszystkie te firmy, które pobierają pieniądze z puli MIG na rzekome koszty funkcjonowania, są fikcyjnymi podmiotami, a większość z tych pieniędzy trafia do Alfreda Motschamnn i Dr. Hallweg. Zainteresowani kupujący, proszę się zgłaszać. Kapitał funduszu około 5000 €, dotychczasowy dywidendy 0,00 €, po uwzględnieniu inflacji czysty minus. To bije na głowę każde ubezpieczenie gwarantowane, pomimo skromnych 2,25% odsetek i rozłożonych kosztów dystrybucji na pierwsze 5 lat. Bieżące koszty ubezpieczeń to nawet ułamek tych związanych z MIG lub AWAG. Większość sprzedawców MIG to byli bankierzy czy specjaliści od strukturyzacji z AWD, HMI itp.

Napisany przez Kalchas
Nie jest to zbyt kusząca propozycja. Jeśli chcesz sprzedać udziały, powinieneś wychwalać zalety tych udziałów.

Z pozostałymi informacjami w wiadomości wydaje się być trochę zamieszania.

Napisany przez Kalchas
Cześć Nordseejung, Twoje pytanie dotyczące Instraction i Novasep ma interesujące sedno. Zarządzanie udziałami na pewno spekulowało na tym, że Novasep zainteresuje się inwestowaniem. Gdy się nad tym bardziej zastanowisz, dojdziesz do wniosku, że Novasep nie ma wystarczająco gotówki, aby kupić Instraction. Ten, kto uważa 30 milionów za znaczącą inwestycję, nie może pozwolić sobie na rozwój technologii Instraction czy inwestycje w sprzedaż. Nawiasem mówiąc, Novasep sam nie podaje informacji na temat partnerstwa z Instraction. Robią to tylko Protagen (MIG spółka inwestycyjna) i Previpharma (?). Wszystkie komunikaty prasowe, partnerstwa, itp. służą tylko temu, aby sprawić, że panna młoda wydaje się piękna. Jednak fasada jest zbyt przejrzysta, o ile ktoś podejdzie bliżej i przyjrzy się uważniej. Zgadzam się z Tobą co do sprawy z uszami.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata