Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Finanse w Lucernie / Finanse w Lugano itd.

Napisany przez tnt

Może i tak, ale Würzburger zdaje się to potrafić:

Verbraucherschutz.de - Würzburger Versicherung und Lugano Finanz łączą siły

A co najlepsze: kto nie wycofa się na czas, pozostaje na 3 lata!

Gell

Bzdura, mogą żądać, ale jeszcze daleko im do zajęcia twojego konta. Może to zrobić tylko sąd właściwy dla twojego miejsca zamieszkania (wykonalny tytuł). Jednak robią to sobie prosto: Nawet nie muszą sprawdzać legalności roszczenia. Tak przynajmniej pisali do mnie. A potem, co już mogę powtarzać: Nie widać, czy Państwa pismo z ....... należy uznać za sprzeciw. Za co innego miałoby być? Więc decyzja jest ostateczna. (Wskazówka dla czoła - następny front w wojnie na papierze.)

Napisany przez Gell
Obojętne, czy cała sytuacja jest niepoprawna, niemożliwa czy nielegalna. FAKT jest taki:

- Osoba zaznaczająca wypłatową ubezpieczenie von Würzburg i podając swoje dane bankowe, zostanie obciążona z własnego konta bankowego o 30 euro miesięcznie. I tutaj nie ma znaczenia, czy dochodzi do kredytu czy nie (bardziej nie dotyczy to Luzernu/Lugano).

- Osoba, która nie złoży sprzeciwu w ciągu 14 dni, będzie miała wielkie trudności z odwróceniem całej sytuacji. Würzburger jest bardzo pomysłowa, jeśli chodzi o powody kontynuacji (umowy) (przez 3 lata!) i wydaje się nie znać §123 BGB (Podstęp).:

... Nasza usługa nie jest związana z każdym ubiegających się o kredyt, ale obejmuje także inne bieżące płatności, takie jak czynsz, umowy oszczędnościowe, raty...
...Zgodnie z zasadami dotyczącymi innych umów, klient ma także prawo do odstąpienia od umowy, o czym został ponownie poinformowany przy wysyłce polisy....

- Niektórzy (prawdopodobnie nie wszyscy), którzy próbowali zaksięgować kwotę, doświadczyli czegoś wspaniałego:

...Otrzymałem informację od mojego banku, że Würzburger Versicherungs AG po prostu ponownie pobiera kwoty za każdym razem, gdy składam wniosek o zwrot. Dlatego odnotowanie zwrotu jest bezcelowe....

Ta historia nie jest nowa, w przypadku Bon-Kredit:
Prywatne ubezpieczenie na wypadek nieuiszczenia rat od Würzburger Versicherungs-AG... nigdy nie podpisywałem?! (raty, ubezpieczenie, brak płatności)
Interesującą rzeczą jest to, co zostało powiedziane:
...nowe postanowienie biurokratów spowodowało, że każde zapytanie może być uznane za zawarcie umowy, jeśli w ciągu ustawowego czasu na sprzeciw - 2 tygodnie - nie złożono sprzeciwu wobec umowy. Jedna zła kropka, czy nieusunięta, i od razu jest się związany na lata z czymś, czego się nie chciało....

Albo tutaj:
Niekorzystne zawarcie ubezpieczenia, Pomocy! (Oszustwo, Finanse, Prawo)

Tak więc najlepszą rzeczą jest zdecydowanie złożenie sprzeciwu wobec umowy w ciągu 14 dni.
Osoba, która tego nie zrobi, będzie później kosztować DUŻO czasu, nerwów i pieniędzy.

Rozumiesz

Napisany przez stupsyol
tak więc co powiecie na to, że podpiszecie umowę, ale nie podpisujecie dodatkowych umów, które mogą was kosztować pieniądze... Ja robię to samo... podpisuję wniosek... wysyłają mi tę polisę ubezpieczenia od utraty pracy i tę polisę OC, ale od razu lądują one w moim koszu na śmieci... bo mam to wszystko... więc nie martwię się o to...

chcą też dokumenty potwierdzające zarobki, zaświadczenie z urzędu meldunkowego...

ale do tej pory nie ma jeszcze pieniędzy...

podałem moje dane konta bankowego, ale dopóki nie podpiszę niczego innego, co mnie kosztuje, to oni nic nie pobiorą... bo przecież ja też chcę coś od nich... więc???

Napisany przez Dilek
Cześć tnt,
Dostałem również list od Würzburger Insurance. Powiedzieli mi przez telefon, że istnieje umowa i nie potrzebują mojego podpisu na nią! Wyjaśniłem temu miłemu panu, z jakimi przestępcami pracują, itp. Powiedział, że mogę zrezygnować z tej umowy w ciągu 14 dni.
No cóż, napisałem wypowiedzenie, moj adwokat dorzucił kilka miłych słów i od tamtej pory nie miałem od nich wieści :-)

Napisany przez Jesabela
Cześć wszystkim

Mam pytanie, mam również problemy z Lugano Finanz. Kiedyś podpisałem umowę pośrednictwa, a potem dostałem list, że mam zapłacić 217 euro, czego nie zrobiłem. W rezultacie dostałem stałe upomnienia, mimo że skorzystałem z mojego prawa do odstąpienia drogą mailową i dwukrotnie listownie. Potem była długa przerwa, ale dzisiaj dostałem znowu list z groźbą windykacji do 21.12. Moim problemem jest teraz to, że nie mam żadnych dokumentów z tej korespondencji, ponieważ myślałem, że sprawa została załatwiona. Zaczynam się powoli denerwować tymi oszustami. Co mam teraz zrobić? Po prostu zignorować ostatni list????????

Napisany przez Gell
Jesabela:
NIE płacić ani grosza! Po prostu zignorować.!
Będą nadchodzić dalsze listy, aż do „ostatniego (naprawdę ostatniego) pozasądowego porozumienia“.
"Pozasądowe porozumienie" to ulubione słowo tych firm, i można zrozumieć dlaczego.
Co się dzieje po tym (ostatnim) liście?: nic!

Po prostu grają tutaj na strachu i niewiedzy.
Jeśli spośród 100 zagrożonych „klientów” już 10 płaci, to pokrywa to koszty pocztowe i pracę. A nawet jest spory zysk.

Należy zareagować tylko na OFICJALNE (pocztą, z oficjalnym nagłówkiem, podpisem i pieczątkami) postępowanie sądowe: złożyć sprzeciw bez podania przyczyny.

Jeśli Luzern/Lugano wpadnie na absurdalny pomysł, żeby iść do sądu, to chciałbym zobaczyć miny sędziego i adwokatów, kiedy Luzern poda uzasadnienie tego postępowania.

Prokuratura w Dortmundzie ma już firmę na celowniku.

Nieprawdaż

Napisany przez NadjaS.
Cześć razem
dostałem dziś także groźbę, że Lugano teraz
zleciło firmie windykacyjnej odzyskanie pieniędzy
jeśli nie zapłacę do 20.12.. od 21.12 zaczną
pracę.!!! Czy na pewno nic się nie stanie?
Nie chcę, żeby potem windykatorzy stali przede
mną drzwiami.. :-(
Rzeczywiście czytam wszędzie, że nic się nie stanie, nie mogą mi
nic zrobić, ale mimo wszystko pozostaje niepewność.
Co powinienem zrobić??? Do tej pory zignorowałem jak mi powiedziano,
przez wiele tygodni nic się nie działo i dziś taka sytuacja :-(

Napisany przez Gell
NadjaS:

Nic nie rób!
Nikt nigdy nie dostał wezwania od agencji windykacyjnej, nikt nigdy nie otrzymał nakazu sądowego.
Nie płacą w żadnym wypadku!

Aby móc egzekwować, Lucerna/Lugano muszą najpierw uzyskać wobec Ciebie tytuł sądowy! Ale tego nie robią!
Ponieważ Lucerna Finanz/Lugano Finanz nie doprowadzi do procesu sądowego (powody są oczywiste!). Nie ma również wpisu do Schufy.

Jeśli to się nie skończy, należy złożyć doniesienie na policji! (Z powodu groźb po oszustwie). Z zaznaczeniem Prokuratury Miasta Dortmund (firma jest tam znana).

Oni próbują ciągle, czasem pół roku albo nawet rok później...

Więcej informacji u Pani Gundy Lauckenmann z Biura Ochrony Konsumentów:
Obecnie około 1200 wpisów!:
Biuro Ochrony Konsumentów.de - Luzern Finanz GmbH - bardziej nieuczciwe to już nie będzie
Biuro Ochrony Konsumentów.de - Lugano Finanz

Prawda

Napisany przez Gell
A tutaj na przykład oświadczenie prawnika na ten temat:

dostałam od Lugano Finanz ostatnią poza... - JustAnswer

kredyt Lugano Finanz - JustAnswer

Rozumiesz

Napisany przez Samantha
Kochani!

Czy mogę zwrócić waszą uwagę na to:

§ 4*Luzern-Finanz zastrzega sobie prawo do przesyłania alternatywnych lub odmiennych ofert usług finansowych lub do przesyłania ich przez wyznaczone przez siebie firmy usług finansowych (patrz § 3), jeśli pozyskanie kredytu lub pożyczki nie jest możliwe, z punktu widzenia Luzern-Finanz jest niemożliwe do zrealizowania lub z innych powodów.

Co to oznacza?

Osoby, które otrzymały umowę o renowacji finansowej zamiast umowy kredytowej, są albo zbyt zadłużone, nie mają ważnego konta bankowego itd. i tym samym POCHWYCENIE kredytu LUB POŻYCZKI NIE BYŁO MOŻLIWE.

W przyszłości po prostu przeczytajcie regulamin ;-)

Napisany przez 2Escorpio

Napisany przez Katharina.Scher
Mam zapłacić około 400 euro za usługi pośrednictwa.

Kto chce, może ode mnie otrzymać oryginalne dokumenty, które zostały mi przesłane drogą mailową.

Niech Luzern/LUganofinanz mnie pozwa.

Oni to zrobią. Żądają pieniędzy.

Zgłoszę to postępowanie do ochrony konsumenta.

Napisany przez Smaby87
Cześć,
mam następujący problem: Wcześniej złożyłem wniosek online o pożyczkę, a w krótkim czasie dostałem umowę do podpisania drogą mailową, co zrobiłem. Później przeglądałem internet i się wystraszyłem, ale niestety nie wysłałem od razu pisemnego oświadczenia o wypowiedzeniu umowy. Gdy dzwonił listonosz, odmówiłem przyjęcia przesyłki. Wkrótce potem dostałem pierwsze wezwanie do zapłacenia, a niestety dopiero wtedy odpowiedziałem na nie pisemnym oświadczeniem o wypowiedzeniu umowy. Teraz twierdzą, że jest za późno, termin został przekroczony i muszę zapłacić. Czy to prawda?

Napisany przez Smaby87
hfrahidhfidjfk

Napisany przez Gell

....musiałbym płacić. Czy to prawda?

Nie, nie została świadczona żadna uzasadniona usługa za te pieniądze.

W żadnym wypadku nie płacić!

Więcej szczegółów tutaj:
Próba wyłudzenia - Pomoc! Co mi grozi? Antispam Wiki

Prawda

Napisany przez sandy
Hallo, również prawie wpadliśmy na tę firmę i jestem teraz nieco niepewny co do dalszego postępowania. Mój mąż i ja złożyliśmy wniosek o kredyt online, ale nie podpisaliśmy nic, nie zaznaczyliśmy również żadnego znaczka przy ubezpieczeniu, ale niestety podaliśmy numer konta i odesłaliśmy go online. Następnie otrzymaliśmy umowę do podpisania i odesłania, pierwszą rzeczą, na którą natknęłam się, była nieczytelność warunków umowy (bardzo jasne, prawie niemożliwe do odczytania) i wtedy zaczęłam czytać (dzięki Bogu) i natychmiast zniszczyliśmy ją wszystko to było 26.03.13 a następnego dnia wszystko przyszło pocztą do podpisania, co również zignorowaliśmy, tymczasem doszła wiadomość e-mail i kolejna umowa do podpisania. Co teraz powoduje mi niepokój, to to, że posiadają nasze dane konta (z powodu ubezpieczenia w Würzburgu, brak znaczka), ponieważ termin 14 dni wygasa. Byłoby miło, gdyby ktoś mógł mi dać radę.

Napisany przez Gell
#Sandy
Ponieważ nie podpisaliście niczego osobiście, Luzern/Lugano nie może Was nękać.
Jednakże jeśli chodzi o ubezpieczenie, zalecam regularne sprawdzanie swojego konta bankowego.
W przypadku podejrzanych potrąceń natychmiast wysłać list reklamacyjny do Würzburgischen Vers.

Więcej szczegółów tutaj:
niechciane ubezpieczenie, Pomocy! (Oszustwo, Finanse, Prawo)

Gell

Napisany przez sandy
Cześć Gell , przez Twoją odpowiedź jestem trochę spokojniejsza (dzięki).
Dzisiaj otrzymałam trzeci umowę online, żeby się spieszyć, inaczej zezwolenie wygasa (hahaha) będę ignorować Twój sposób. Teraz będę uważać na ruchy na koncie (Würzburgische Vers.) i jeśli coś zostanie obciążone, natychmiast zleceć zwrot, ponieważ nie podpisaliśmy nic i nic nie zaznaczyliśmy, tylko podaliśmy dane bankowe. Chciałabym serdecznie podziękować za Twoje pomocne wskazówki.
Pozdrowienia. sandy

Napisany przez Gell
Czasami Würzburger może być uparty, ale z odrobiną determinacji można również dokonać (uzasadnionej) anulacji:

Würzburger Versicherung

ubezpieczenie od niewypłacalności rat kredytowych

Gell

Napisany przez Cydus
Cześć,

Niestety jestem kolejną osobą, która wpadła w pułapkę *usuniętego tekstu* i teraz proszę o waszą pomoc.

Tak jak wielu innych tutaj, szukałem pożyczki i natknąłem się na tę *ofertę*. Otrzymałem natychmiastowe zatwierdzenie wraz z umową pośrednictwa, którą podpisałem i odesłałem.
Gdy kurier poprosił mnie o zapłacenie za przesyłkę przy odbiorze, nie przyjąłem paczki i została ona zwrócona.
Teraz otrzymałem drugie upomnienie, w którym ostatecznie zostaję wezwany do zapłacenia kwoty. 14 dni, które miałem na skorzystanie z prawa do odstąpienia od umowy, już minęły.

Moje pytanie brzmi, co teraz mogę zrobić w tej sprawie?

Cydus

Hej,
proszę nie sądź tutaj nikogo, to jest zastrzeżone wyłącznie dla sędziów, a my nimi nie jesteśmy. Wszelkie inne działania mogą nam i tobie sprawić duże kłopoty, ponieważ !!!niektóre!!! firmy zatrudniają prawników, którzy przeszukują internet i potem grożą nam karą lub nawet karzą nas lub autora wpisu prawem karnym.
Pozdrawiam, escorpio

Napisany przez Gell

Moje pytanie brzmi, co teraz mogę z tym zrobić?

Cydus

Nic!
Dalej spokojnie spać i absolutnie nic nie płacić. !!!
Po kilku bezsensownych upomnieniach (nawet po tych ostatnich) same się przestaną.

Zgoda

Napisany przez 6Bankkaufmann
Nigdy nie podawaj swoich danych!
Jeśli to możliwe, nigdy nie pytaj o dane bankowe z wyprzedzeniem. Sam też tego nie robię podczas rozmów z klientami.
Po otrzymaniu zgody na udzielenie pożyczki/kredytu można podać dane bankowe. Wcześniej może to sprawiać dziwniejsze wrażenie. Moje odczucie jest takie, że klienci z reguły nie chcą wcześniej ujawniać danych bankowych. Dlatego też w przypadku wniosków online, nigdy nie podawaj danych bankowych.

Napisany przez Judithsprice
Cześć ludzie,

mam poważny problem - nie odebrałem przesyłki pobraniowej z Lugano, potem kilka miesięcy później dostałem upomnienie, na które nie zareagowałem, a teraz dostałem pismo od agencji windykacyjnej. Co mam zrobić???

Pozdrowienia, Judithsprice

Nic, ewentualnie skontaktować się z prawnikiem.

Napisany przez Susi1978
Cześć,
mimo że mam już 35 lat, dałem się nabrać na LuzernFinanz czy Lugano Finanz (nie do końca dzięki Wam).

Wiele się zebrało, aby podjąć decyzję o nowym kredycie. Wyjaśnię to krótko:

W styczniu 2012 roku mój mąż się ode mnie oddalił, zostawiając mnie z całym długiem w sklepach wysyłkowych (nowa kuchnia, salon, telewizor, itp.). Razem raty były łatwe do udźwignięcia, ale już samemu z dwójką dzieci nie.
Wtedy, aby zaoszczędzić 200€ miesięcznie, dałem się namówić na refinansowanie przez Easykredit od koleżanki, która pracuje w banku. Podpisałem wszystko: 7500€, raty w wysokości 139€ miesięcznie (które potem dostałem od niej, PO tym jak podpisałem, ponieważ była moją przyjaciółką, a wszystko odbyło się bardzo szybko, ja tylko dałem swój autograf) z oprocentowaniem 13,99% i 13,49% prowizji. Teraz płacę przez 84 miesiące (już spłaciłem 1,5 roku), same odsetki wynoszą niemal 4000€, więc dług wynosi prawie 12000€. Gdybym, wstecz to mądry Polak po szkodzie, zamiast tego przez 1,5 roku cierpiał i płacił raty w wysokości 350€.
Ze względu na moje niskie wynagrodzenie wynoszące 750€ netto, nikt nie chciał uwolnić mnie od kredytu bez żyranta. W mojej rodzinie ani wśród znajomych nie znalazł się nikt, kto zgodziłby się zastawić swoją własność za moje długi. To zrozumiałe.

Moja obecna sytuacja jest taka:
Z powodu długiej choroby zostałem zwolniony pod koniec lutego tego roku, dostałem jeszcze zasiłek chorobowy i zasiłek dla bezrobotnych. Od 3.6 wróciłem wreszcie do pracy. Na dodatek mój samochód się zepsuł, a niestety potrzebuję nowej protezy zębowej. Obydwu nie mogę sobie pozwolić, ale są to rzeczy niezbędne w życiu. Dlatego poszukałem w Internecie kredytów (w bankach trzeba być zatrudnionym co najmniej 3 miesiące, w moim przypadku 6 miesięcy, bo dopiero po tym okresie otrzymuję umowę na czas nieokreślony), ponieważ po prostu nie mogę sobie pozwolić na dodatkowe wydatki i od razu trafiłem na chętne do płatności Luzern/Lugano (które są ze sobą powiązane).
Wasze forum odkryłem dopiero dziś i muszę powiedzieć, że dzięki Bogu tylko złożyłem zapytanie o kredyt, ale jeszcze nic nie podpisałem. Dostałem również ten model restrukturyzacji finansowej, który na pewno NIE był przeze mnie żądany. Zaraz po tym (jeszcze przed odkryciem Was) zadzwoniłem tam. Po wiecznych próbach dzwonienia do Lugano, w końcu dostałem bardzo opryskliwą pracowniczkę, której od razu powiedziałem, że chcę kredytu (już nie chcę) a nie innych bzdur. O matko, jak ona była zrzędliwa. No cóż, przed chwilą dostałem maila z informacją, że cieszą się, blablabla, że otrzymam dokumenty pocztą. Na pewno niczego nie podpiszę, wolałbym je zjeść albo wytrzeć sobie nimi tyłek przy najbliższej wizycie w toalecie. Ponieważ także Luzern napisało do mnie, chciałem mieć również z nimi kontakt telefoniczny, ale do tej pory to niemożliwe, wszystkich zajętych.

Na pewno niczego nie podpiszę, wyślę także maila, że nie jestem już zainteresowany kredytem, i to do obu!

Nie mam pojęcia, jak mam teraz poradzić sobie z nowymi długami. Prawdopodobnie nie istnieją rzetelni dostawcy, więc muszę wytrzymać kolejne 5 miesięcy i z moją umową na czas nieokreślony (gdzie otrzymam więcej pieniędzy) skierować się do banku i poprosić o doradztwo.
Naprawdę cieszę się, że Was tutaj znalazłem.

Napisany przez kimi12334
Cześć, niestety również popełniłem ten błąd, ale mam ten list tutaj i jeszcze nie jest podpisany. Co mam teraz zrobić?? Czy powinnam po prostu go wyrzucić?

Pozdrowienia, kimi12334

Napisany przez Gell

on jeszcze nie podpisał

Już tysiąc razy wyjaśniano: nie ma podpisu = nie ma obaw

Po prostu wyrzuć kolejne przypomnienia.

Prawda

Napisany przez 2Escorpio

Już tysiąc razy wyjaśnione:

Jeśli chcesz, możesz napisać kilka FAQ, a ja skopiuję je do pierwszej wiadomości powyżej.

W ten sposób nie będziesz musiał zawsze odpowiadać 10 razy ^.^

escorpio

Napisany przez Gell
Cześć, Escorpio,

W poście #178 napisałem już podsumowanie. Powinno być nadal aktualne (ze wszystkimi błędami gramatycznymi...).

Można dodać, jak wycofać się z dodatkowego ubezpieczenia od niewypłacalności Würzburger.
- Osoba zaznaczająca ubezpieczenie od niewypłacalności Würzburger i podająca dane bankowe, co miesiąc będzie obciążana z własnego konta bankowego kwotą 20-30 euro. Tutaj nie ma znaczenia, czy dochodzi do kredytu czy nie (raczej nie w przypadku Luzern/Lugano).
- Osoba, która nie złoży sprzeciwu w ciągu 14 dni, będzie miała duże trudności z odwróceniem całej sytuacji. Würzburger jest bardzo pomysłowa, jeśli chodzi o powody kontynuacji tego umowy (na 3 lata!) i widocznie nie wie, co oznacza §123 BGB (oszustwo).
Jednak jest to możliwe:
Ubezpieczenie Würzburger

NOWOŚĆ!:
Bardzo interesujący artykuł:
BGH ponownie decyduje o powiązanych transakcjach pomiędzy umową kredytową a ubezpieczeniem od niewypłacalności
Wyrok BGH z dnia 18.01.2011 r. (sygn. XI ZR 356/09) – S&K adwokaci w Berlinie Centralnym BGH orzekł w wyroku z dnia 18.01.2011 r. (sygn. XI ZR 356/09):
W nawiązaniu do wyroku BGH z dnia 15.12.2009 r. (sygn. XI ZR 45/09), BGH w niniejszym wyroku ponownie orzekł, że umowa kredytowa i umowa ubezpieczenia od niewypłacalności mogą stanowić powiązaną transakcję w rozumieniu § 358 BGB. W przedstawionej sprawie BGH potwierdził, że częściowo kredyt służy do sfinansowania umowy ubezpieczenia od niewypłacalności i że między umową kredytową a umową ubezpieczenia od niewypłacalności istnieje jedność ekonomiczna.
Oznacza to, że w przypadku odwołania się od umowy kredytowej kredytobiorca nie będzie już związany umową ubezpieczenia od niewypłacalności.

Zatem: „kredyt” od Luzern/Lugano i ubezpieczenie od niewypłacalności od Würzburger to tzw. „powiązane transakcje”. Dlatego: Brak kredytu = Brak ubezpieczenia od niewypłacalności.

Bardzo świeże informacje tutaj:
Würzburger potwierdza anulowanie umowy od początku - Verbraucherschutz.de

Pozdrawiam

Napisany przez 2Escorpio
Podsumowałem to powyżej. Dzięki.

Jeśli będzie jakieś zmiany, po prostu daj znać

Pozdrowienia, escorpio

Napisany przez Maria1989
O mój Boże. Ja także się nabrałem i wysłałem podpisany rzekomy kontrakt. TYLKO PO WSZYSTKIM PRZECZYTAŁEM, CO SIĘ DZIEJE. WYSŁAŁEM WIOSNĘ REZYGNACJI W ZŁOŻU FAKSEM I RÓWNIEŻ WYŚLĘ REZYGNACJĘ POCZTĄ LISTEM POLECONYM ZA POTWIERDZENIEM ODBIORU. MAM OGROMNY STRACH I NIE MOGĘ MYŚLEĆ JASNO. CZY KTOŚ MOŻE POMÓC MI DALEJ? CZY COŚ MNIE CZEKA?

Napisany przez Gell
@Maria1989

Absolutnie nie płac!

Ponieważ Luzern Finanz/Lugano Finanz nie doprowadzi do procesu sądowego.

Nie ma także wpisu do Schufy, ponieważ Luzern Finanz/Lugano Finanz musiałby najpierw uzyskać tytuł sądowy przeciwko Tobie.

Wyślij pismo o odstąpieniu od umowy (najlepiej w ciągu 14 dni) do Luzern/Lugano i zignoruj wszystkie dalsze korespondencje (również od windykacji).

Prędzej czy później samo się skończy. Nie martw się!

Pozdrawiam

Napisany przez Maria1989
Dziękuję za odpowiedź. Wysłałem odwołanie, dzwoniłem i powiedzieli mi, że umowa została pomyślnie odwołana. Dzięki Twoim odpowiedziom jestem spokojniejszy. Dobrze, że są ludzie, którzy pomagają. Ciekawe, czy ci ludzie się odezwą.

Napisany przez Ela
Cześć, ja też byłem głupi i podpisałem, teraz przyszło drugie upomnienie i grożą windykacją. Co mam zrobić?

Napisany przez Maria1989
Cześć Ela. Czy nie anulowałaś umowy na czas? Zignoruj wezwania. Starają się tylko wzbudzić w tobie strach. Jeśli to nie przestanie, złożę zawiadomienie. Wydaje mi się, że są już znani policji i prokuraturze.

Napisany przez Maria1989
Czytaj również inne komentarze.. Nie bój się. Oni robią to tylko dla pieniędzy.

Napisany przez cira
Cześć,
Dzisiaj wysłałem zapytanie online bez szukania w Google.
Teraz dostałem potwierdzenie e-mailem, że w ciągu najbliższych dni otrzymam informację pocztą, czy to naprawdę jest możliwe....

Czy mogę po prostu zignorować ten list? Przecież jeszcze nic nie podpisałem. Proszę o pomoc.

Dziękuję, cira

Napisany przez Gell
@cira

Nie panikuj!
Po prostu spojrzyj na pierwszy post (strona 1) w tym wątku.
Jesteś w punkcie 2a, więc wszystko jest w porządku.

Zrozumiano.

Napisany przez FranzF83
Nie martwiłbym się zbytnio, oni po prostu próbują zastraszyć. To standardowa strategia tych firm oszukujących.

Napisany przez franco
Cześć

Jestem z Szwajcarii i zagrało się ze mną takie samo spotkanie. Jednak w ostatniej chwili nie podpisałem niczego. Są to *usunięte* i sądzę, że obie banki mają tego samego dyrektora. W związku z tym prowizja pośrednictwa byłaby oszustwem, ponieważ obie banki wydają się należeć do jednej osoby.

Myślę, że powinniśmy zgłosić się z zbiorowym pozwanie. Kto dołącza?

Pozdrowienia ze Szwajcarii

Proszę powstrzymywać się od takich wypowiedzi, ponieważ możemy mieć kłopoty. Czy ktoś naruszył prawo, może ocenić tylko sędzia... Dla osób prywatnych jest to karalne i nazywa się zniesławieniem. Pozdrawiam, escorpio

@franco, możliwe, że już istnieje coś takiego ze strony osób dotkniętych.

Napisany przez 2Escorpio
W Niemczech nie ma zbiorowych pozwów.

Napisany przez SchumiGr
Dzisiaj doszło czwarte upomnienie, na którym napisano ...jesteśmy teraz zmuszeni skorzystać z usług agencji windykacyjnej w celu dochodzenia otwartej należności w wysokości 208,75 za pomocą wydania nakazu windykacyjnego. Jak już informowaliśmy, wszystkie koszty obciążą Państwa. Dochodzenie roszczenia podczas tytulacji i egzekucji spowoduje negatywny wpis w Państwa raporcie kredytowym Schufa/KSV.

Czy powinienem coś zrobić? Nie chcę negatywnego wpisu w moim raporcie Schufa, wysłałem już 2 razy pisemne wypowiedzenie, ale nic to nie dało.

Napisany przez Gell
@SchumiGR

Wszystko bla bla bla .... po prostu zignoruj!
W żadnym wypadku nie ma wpisu do Schufa, ponieważ Luzern Finanz/Lugano Finanz musiałby uzyskać najpierw tytuł sądowy przeciwko Tobie.

Więcej informacji na temat:
You searched for luzern - Verbraucherschutz.de

Gell

Napisany przez SchumiGr
@Gell

Dziękuję bardzo!

Napisany przez SI MONE
Pomocy!!!!!!

Byłem taki głupi i podpisałem umowę oraz przelałem raz kwotę 370 €. To było we wrześniu 2013 roku. Po tym, jak po 2 tygodniach ponownie zażądano kwoty 439 €, zacząłem się zastanawiać i chciałem najpierw zadzwonić, żeby zapytać, za co mam zapłacić tę kwotę. Numery telefonów podane w liście nie istniały! Wtedy wiedziałem, że zrobiłem błąd. Skonsultowałem się z AK i powiedzieli mi, że mogę zażądać zwrotu pieniędzy, wysyłając pismo, w którym napisane jest, że to był błąd. Że byłem przekonany, że chodzi o kredyt, a nie o reorganizację finansów i że rezygnuję z umowy, ale nie odzyskam już pieniędzy. Tak też zrobiłem! Nic nie przyniosło! Nie odzyskałem pieniędzy. Zamiast tego otrzymuję upomnienia, które do tej pory ignorowałem. Dziś dostałem pismo od adwokata Siegmara Poscha, że muszę zapłacić kwotę 439 € firmie Zentera!!!!! I że mają 30 lat roszczeń wobec egzekucji przymusowej!!!!! Oni oszaleli!!!! Co mam teraz zrobić?????? Jestem samotną matką i naprawdę boję się, co teraz z tego wyniknie!

Napisany przez Gell
#Simone:

Poza tym uważam za dość przestępcze to, gdy ktoś oferuje kredyt (lub restrukturyzację finansową) osobie korzystającej z Harzt4, mimo że wie, że osoba ta nigdy nie będzie w stanie spłacić późniejszych miesięcznych rat.
Zastanawia mnie również, że firma Zentera Consulting GmbH w Kufstein (AT) oraz (działająca od 30 lat) kancelaria prawna Siegmar Posch w Rosenheim (D) nie posiadają obecności w internecie, a numery telefonów nie są poprawne.
Okej, nie zawsze to jest konieczne, ale w dzisiejszych czasach jest to dość rzadkie, nie sądzicie? Nawet nasz piekarz z rogu ulicy ma stronę internetową.
A może mam pomidory na oczach?

Niestety, nie jesteś jedyną osobą, która wpadła w tę pułapkę:
Ostrzeżenie dotyczące kredytów dla osób korzystających z Harzt 4
Na Twoim miejscu zamieściłbym również wpis tutaj i bezpośrednio zwróciłbym się do Pani Gundy Lauckenmann (z ochrony konsumentów):
lugano-finanzzentera-consultingculpa-inkasso

Przede wszystkim te 370 euro są stracone, a dodatkowe 439 euro również nic nie zmienią, ponieważ od dawna powszechnie wiadomo, że z Luzern/Lugano/Zentera nie będzie wypłacane ani grosza.
Nie ma również żadnej osoby na tej planecie, która byłaby pozwana do sądu z powodu Luzern/Lugano/Zentera.

Prawda

Napisany przez SI MONE
Dziękuję za Twój odpowiedź. Co wcześniej nie wspomniałem w moim poście, to że mieszkam w Austrii. Dlatego u nas nie ma Hartz 4. Nie jestem również bezrobotny, ale pracuję 30 godzin tygodniowo. Dlatego nie zwróciłem na to uwagi. To, że w tej liście od prawnika nie ma ani numeru telefonu, ani faksu, ani adresu e-mail, wydaje mi się również bardzo dziwne. Znalazłem jednak tego prawnika w internecie wraz z numerem telefonu.

Napisany przez brinay
hi
byłem naprawdę głupi i dopiero dzisiaj trafiłem na to forum
W zeszłym tygodniu złożyłem wniosek o kredyt i został on zatwierdzony, jednak muszę podpisać i odesłać formularz, co też zrobiłem

Dzisiaj dostałem list, w którym mam także zapłacić 247,50€
Na szczęście nie zapłaciłem

Teraz chciałbym wiedzieć, co teraz mogę zrobić oprócz niepłacenia

Niestety, mój mąż załatwił to w moim imieniu za pośrednictwem internetowej strony, ale teraz nie wiem, czy zaznaczył coś dotyczącego ubezpieczenia rat

Napisany przez Gell
#brinay

Po prostu przeczytaj pierwszy post w tym wątku.
Jesteś w punkcie 3B: po prostu zignoruj wszystkie kolejne listy/pogróżki.

Jeśli chodzi o Würzburger Versicherung, regularnie sprawdzaj wyciągi bankowe.
W razie wątpliwości, natychmiast zrezygnuj (okres wypowiedzenia: 14 dni od podpisania).
Jeśli coś będzie zawarte (29,90), może pomóc następujące:
Würzburger Versicherung

Pozdrawiam
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]