Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Karta zwrotów - doświadczenia

Napisany przez 2RAM
23. Juni jest poprawne, nie 25.......

Napisany przez 3ducnici

@eugh
Diese Formulierung ist auch der Knackpunkt: Was ist eine eigene inhaltliche Bearbeitung? Fußnoten?

Die Banken sagen nein.....

Aber dieses Urteil sieht sich der Bankensenat vor seinem Urteil bestimmt auch an.....

Tak, banki powołują się na tę formułę i twierdzą, że treść nie musi być słowo w słowo identyczna z tekstem wzorcowym...

Co również jest pominięte, także w postanowieniu BGH z dnia 10.02.2015, to uwzględnienie zewnętrznego wyglądu...

Jest jasne, że ochrona przewidziana w § 14 ust. 1 i 3 BGB-InfoV aF działa jedynie wtedy, gdy przedsiębiorca użył formularza, który nie tylko w treści, ale także w zewnętrznej formie w pełni odpowiada wzorcowi, a nie, gdy przedsiębiorca zmienił treść informacji wzorcowej według własnego uznania.

Tutaj można było jeszcze bardziej precyzyjnie sformułować.... na przykład

...a nie, gdy przedsiębiorca zmienił informację wzorcową pod względem treści, wyboru słów lub prezentacji.

Napisany przez 2RAM
Uważam, że oczekiwany wyrok Federalnego Sądu Najwyższego będzie jasno się wypowiadał na te kwestie.

Mam jednak nadzieję, że Federalny Sąd Najwyższy rzeczywiście wyda wyrok. Niekiedy wysocy sędziowie lubią bowiem unieważnić wyrok i odesłać sprawę do niższej instancji w celu podjęcia nowej decyzji.

Napisany przez andi1104

Uważam, że oczekiwany wyrok Bundesgerichtshof (BGH) zajmie jasne stanowisko w tych kwestiach.

Jednak mam nadzieję, że BGH faktycznie wyda wyrok. Co zwykle robią wysocy przedstawiciele: unieważniają wyrok i odsyłają go do poprzedniej instancji w celu podjęcia nowej decyzji.

Uważam, że BGH musi wydać wyrok na podstawie sprzecznych wyroków Oberlandesgericht (OLG) we Frankfurcie w stosunku do OLG w Karlsruhe, w przeciwnym wypadku już niedługo będą mieli to znowu na stole. Zwłaszcza że BGH już zajął stanowisko w swoim orzeczeniu z 07.05.2014 r. (sygnatura: IV ZR 76/11) i teraz powinien jedynie je podkreślić.

Napisany przez 2RAM
Tak samo uważam. Oni nie mogą w żadnym wypadku przeczyć kolegom z IV. Senatu (Senat ds. Ubezpieczeń) i przyznać rację bankom.

Napisany przez 3ducnici
Dla tych z Was, którzy złożyli odwołanie od umowy z DKB:

Czy ktoś z Was ma również konto gotówkowe/rachunek bieżący tam i ma również spis cen i usług z lat 2007-2012 (w formie pliku pdf)?

Aktualizacja:

Znalazłem spisy cen i usług DKB z lat 2007, 2009, 2011, 2013 i 2015... powinno wystarczyć

Jeśli ktoś potrzebuje ich do udokumentowania pobranych opłat w wysokości odsetek od debetu, proszę wysłać mi e-mail!

Napisany przez Taugenichts
Tutaj kilka informacji na temat STRATEGII dotyczącej odwołania i zmniejszenia wartości sporu.

Teraz wpadłem na nowy pomysł, a mianowicie na wykorzystanie nieskutecznych opłat za zarządzanie kontem kredytowym z lat 2010 i 2011 w celu ustalenia odwołania.
Większość banków zlikwidowała opłaty za zarządzanie kontem w połowie 2011 roku, kiedy Federalny Sąd Najwyższy w wyroku z 7 czerwca 2011 r. (sygn. XI ZR 388/10) orzekł, że klauzula dotycząca płacenia miesięcznej opłaty za prowadzenie konta kredytowego w ogólnych warunkach banku jest nieskuteczna. (Opłaty te są czasem różnie nazywane opłatami za prowadzenie konta czy kosztami zarządzania.)
Jest teraz rok 2015, więc roszczenia o zwrot po 3 latach uległy przedawnieniu. A teraz uwaga: Jeśli odwołasz kredyt, to trzyletni okres przedawnienia tych opłat nie ma zastosowania.

W rezultacie najpierw odwołam się do banku za pomocą zwykłego listu od laika.
Jeśli spodziewana będzie odmowa, to ponownie poproszę w krótkim liście o zwrot opłat za zarządzanie.

Tutaj również spodziewana jest odmowa ze względu na przedawnienie.

Wtedy POZYWANIE do Sądu Rejonowego o zwrot kosztów zarządzania (ok. 150 EUR) na podstawie SKUTECZNEGO odwołania!! Wtedy sąd będzie musiał zająć się sprawą. Bank jednak nie może sobie pozwolić na ryzyko skazania i z dużym prawdopodobieństwem podejdzie do mnie w celu osiągnięcia porozumienia w sprawie odwołania. Piękną rzeczą w tym pomyśle jest to, że można go również wykorzystać jako PARALLELNE postępowanie, na przykład gdy równocześnie składamy pozew do Sądu Okręgowego.
W ten sposób nacisk na bank na pewno wzrośnie.
Sprytnie, co nie?

Napisany przez Dragonrider
Na tle ogólnie bardzo pozytywnego rozwoju i umocnienia się orzecznictwa dotyczącego tzw. zwrotu kredytów, właściwie dziwi, że jak dotąd, według szacunków Stowarzyszenia Konsumentów HH, z tego prawa skorzystało tylko kilkaset tysięcy konsumentów. W latach 2002-2010 miliony osób otrzymały błędne informacje na ten temat! Możemy więc tylko zachęcać uczestników tego forum do szerzenia świadomości na ten temat i zachęcania innych do korzystania ze swoich praw. Prawa konsumenta nie są przywilejem, a ustawa jasno określa, że w przypadku błędnej informacji konsumentowi przysługuje wieczne prawo do zwrotu. To już nie jest kwestia opinii, lecz (już) jasno określone prawo. Jeśli banki powołują się tu na swoją ochronę i przedawnienie oraz twierdzą, że konsumentów wykorzystuje się w celach ochrony konsumentów, jest to po prostu fałszywe twierdzenie. Być może istnieją dobre i złe powody do korzystania z prawa. Jednakże ustawodawca nie uznaje takiej różnicy! Prawo nie pyta, z jakiego powodu konsument cofa swoje oświadczenie woli. Jeśli banki mają inne zdanie, niech wskażą konkretny punkt w ustawie. Dlaczego dla zamówionego w Zalando obuwia w trzech rozmiarach miałby obowiązywać inny standard niż dla kredytów konsumenckich? Ponadto: waha się to jedynie z powodu (przypadkowo) korzystnych historycznie poziomów odsetek na korzyść konsumentów i dlatego protest banków jest tak głośny. Jeśli konsument zmusza teraz banki po wielu latach do wzięcia odpowiedzialności, na pewno mieli szczęście, ale szczęśliwy jest również ten, kto dziedziczy po nieznanej cioci albo ten, kto nie podoba mu się kolor nowego samochodu i może go zwrócić z powodu usterki silnika.

Napisany przez Dragonrider

Tutaj coś na temat STRATEGII odwołania i zmniejszenia wartości sporu.

Wprowadziłem teraz nowy pomysł, mianowicie wykorzystanie nieważnych opłat za zarządzanie kontem kredytowym z lat 2010 i 2011 do ustalenia odwołania.
Opłaty za zarządzanie zostały zniesione przez większość banków w połowie 2011 roku, gdy Bundesgerichtshof orzekł 7 czerwca 2011 r. (sprawa XI ZR 388/10), że klauzula dotycząca płacenia miesięcznej opłaty za prowadzenie konta kredytowego w ogólnych warunkach banku jest nieważna. (Opłaty są częściowo określane różnie, jako opłata za prowadzenie konta lub opłaty za zarządzanie.)
Jest teraz 2015 rok, więc roszczenia o zwrot po 3 latach są przedawnione. A teraz uwaga: jeśli odwołasz kredyt, to trzyletni termin przedawnienia tych opłat nie ma zastosowania.

W rezultacie najpierw odwołam się do banku za pośrednictwem prostego listu.
Jeśli spodziewana jest odmowa, ponownie poproszę w krótkim liście o zwrot opłat za zarządzanie.

Tutaj również może nastąpić odmowa ze względu na przedawnienie.

Następnie POZWANIE do sądu rejonowego o zwrot kosztów zarządzania (ok. 150 EUR) na podstawie SKUTECZNEGO odwołania!! Wtedy sąd musi się tym zająć. Bank nie może sobie jednak pozwolić na ryzyko wyroku, więc z dużym prawdopodobieństwem podejdzie do mnie, aby osiągnąć porozumienie w sprawie odwołania. Piękne w tym pomyśle jest to, że można użyć tego także jako równoległego postępowania, na przykład gdy jednocześnie wnosi się pozew do sądu krajowego.
To z pewnością zwiększa presję na banku do zawarcia ugody.
Wyrafinowane, co nie?

@Taugenichts lub w kontekście wartości sporu:

Brzmi to naprawdę zaawansowanie. Niemniej jednak pomaga to tylko wtedy, gdy rzeczywiście dochodzi do postępowania sądowego. W większości przypadków omawianych tutaj (niestety nie we wszystkich...) banki są jednak skłonne do zawarcia ugodowych porozumień wcześniej (ta gotowość może nawet wzrastać, ponieważ sytuacja prawna staje się coraz bardziej jasna). Jednakże dotyczy to ponownie tylko sytuacji, gdy jest zaangażowany prawnik. Dlatego tutaj interesujące jest, jaką wartość sporu prawnik ustala dla swoich opłat. Warto zapoznać się z wpisem Kancelarii Sylvenstein. Przydatne może być także po prostu wyszukanie w Internecie: Wartość sporu związana z odwołaniem

Napisany przez 2RAM
Po decyzji Federalnego Trybunału Sprawiedliwości z 23 czerwca prawdopodobnie nie trzeba będzie się już tym przejmować...

Napisany przez dogfight76
Twoje słowo w uszach Boga!
Jestem naprawdę podekscytowany jak rozdartak strzała czekając na rezultat 23 czerwca........kiedy dowiemy się, jak to się skończy?

Pozdrowienia

Napisany przez 2RAM
Tego samego dnia - minuty po ogłoszeniu wyroku, zazwyczaj o 15:30. Przez agencje prasowe i serwisy internetowe. Dział komunikacji Federalnego Trybunału Sprawiedliwości jest już dość sprawny i regularnie pojawia się w Tagesschau.....

Można również bezpłatnie subskrybować kanał RSS...

Napisany przez 2RAM
To jest link do BGH:

Bundesgerichtshof - Prasa

Napisany przez Kredithai1965
Cześć,

Dzisiaj zgłaszam się po raz pierwszy, ale od pewnego czasu obserwuję forum. Krótka informacja wstępna: umowa z Sparkassen (savings bank), wciąż obowiązująca, z pouczeniem z 2007 roku (jednym z błędów jest więc ten z przypisem). W związku z oczekiwanym z dużym zainteresowaniem orzeczeniem sądu BGH (Federalny Trybunał Sprawiedliwości) w dniu 23 czerwca mam pytanie - jeśli tam coś zostanie ustalone, czy dotyczy to nie tylko tematu przedawnienia, czy może to orzeczenie także wpłynąć na problem Czy przypis sprawia, że pouczenie jest nieważne czy nie? Ponieważ przeciwnicy - ogólnie mówiąc - często argumentują, że to nie stanowi radykalnej zmiany w standardowym pouczeniu.

Napisany przez Pit Parker
@RAM

Cześć,

też mam WRB. Jednak u mnie występują przynajmniej inne odstępstwa.

Czy u ciebie chodziło tylko o te dwa wspomniane punkty???

Pozdrowienia

Napisany przez Kredithai1965
Nie wiem, czy mówisz o mnie czy o RAM-ie, ale tak, są jeszcze inne błędy (oczywiście tylko z perspektywy naszego prawnika), ale teraz nie mam ich w głowie.

Napisany przez fu86

Po decyzji BGH z 23 czerwca prawdopodobnie nie trzeba będzie się nad tym zastanawiać ...

Co dokładnie zostało tam rozstrzygnięte?
Dziękuję!

Aha, znalazłem:
BGH decyduje 23 czerwca 2015 r. o przedawnieniu prawa odstąpienia od umowy po jej ostatecznym uregulowaniu | Prawo bankowe i rynki kapitałowe

Napisany przez fu86

Tak więc, w skrócie, moja dotychczasowa historia:

W lutym nie mogłem spać przez jedną noc i szukałem sposobu na uzyskanie niższej stopy procentowej dla mojego kredytu zablokowanego na kolejne 5 lat. Wtedy natknąłem się na możliwość odwołania, która do tej pory była mi zupełnie obca.

Weryfikacja przez IG Widerruf zlecona na początku marca, odpowiedź 31.03.2015

Zakup RSV w ARAG 10.03.2015 (Moduł prywatny)

Odwołanie 08.04.2015 w ING Diba drogą mailową

Odpowiedź i odmowa ING 22.04.2015

Skierowanie do zaleconego przez IG adwokata w celu zapytania ARAG 27.04.

Odpowiedź z ARAG 30.04.2015 -> pokrycie kosztów i wyjaśnienie, jak można minimalizować koszty postępowania (pozew o ustalenie itd.). Adwokat omówi to ze mną w przyszłym tygodniu, będę kontynuować tutaj. Mogę powiedzieć, że ARAG zareagowała błyskawicznie, adwokat przekazany mi przez nich jest kompetentny i życzliwy, a ING również zareagowała odpowiednio i szybko. Dotychczas wszystko przebiega zgodnie z oczekiwaniami.

Historia jest kontynuowana, dzisiaj mój adwokat ponownie wyjaśni odwołanie wobec ING, ponieważ teraz ma pełnomocnictwo ode mnie. Termin - dwa tygodnie.

Napisany przez Hanomag

Co takiego fajnego jest w żądaniu?

Nie będę mógł jej zobaczyć, dopóki nie będę znowu w Stuttgarcie. A wtedy będę musiał milczeć.

Napisany przez 2RAM
@andy1104

Pięć gwiazdek (!!!) za wskazanie tej strony, która szczegółowo wyjaśnia problem zatracenia.

Tam już można przeczytać, co Sąd Najwyższy napisze w swoim wyroku......

Dla mnie decyzja SN jest teraz właściwie tylko formalnością....

Napisany przez Harley

Mogę je zobaczyć dopiero, gdy będę znowu w Stuttgarcie. A wtedy będę musiał milczeć.

Rozumiem, że adwokat nie skacze z radości do sufitu, gdy w toku postępowania pozasądowego negocjujesz jego najlepszy wynik i osiągasz jeszcze większy sukces. To z pewnością boli i drapie w honor zawodowy.

Jednakże uważam za dość wyjątkowe, że chcesz udostępnić swojemu klientowi pozew tylko do wglądu.

Jeśli uprzejmie zapytasz w sekretariacie LG Stuttgart, z pewnością udostępnią ci kopię, choć być może z niedowierzaniem. LOL

Napisany przez 2RAM
Ponadto - pozew przeciwko bankom ze względu na błędne WRB naprawdę nie jest doktoratem. Właściwie uważam, że każdy tutaj na forum jest w stanie to zrobić, jeśli kupi formularz procesowy.

Prawnik, który nie udostępnia mi pozwu, ponieważ boi się internetu..., byłby ostatnim moim prawnikiem...

Napisany przez 2RAM
Kto teraz znalazł przyjemność w niemieckim prawie cywilnym, powinien zerknąć tutaj:

Możliwe odwołanie także w przypadku kredytów udzielanych przez banki samochodowe, takie jak BMW Bank, Ford-Bank itp.! | 08.05.2015

Napisany przez Stefan El
Potrzebuję porady specjalistów tutaj na forum. Wspólnie z pomocą specjalisty ds. prawa bankowego w początkach 2014 roku złożyłem odwołanie, ponieważ stowarzyszenie konsumentów w Hamburgu doszło do wniosku, że klauzula odwoławcza wobec banku DSL byłaby nieważna. Jednakże ta klauzula nie zawiera tak istotnych błędów, a jedynie kilka mniejszych odchyleń od wzorcowej instrukcji.

Bank jednak stanął na swoim i nie był skłonny do polubownego porozumienia, do którego dążył mój adwokat. Ponieważ jest to nowa budowa, brakowało zgody na sprawy związane z substytucją kredytu (RSV), co skończyłoby się koniecznością skierowania sprawy na drogę sądową. Jednak nie chciałem ponosić tego ryzyka na własny koszt. W międzyczasie prowadzę negocjacje z kilkoma finansistami procesowymi.

Równocześnie spróbowałem osiągnąć porozumienie jeszcze raz bez pełnomocnictwa adwokackiego. Zaskakująco pojawiła się zapowiedź oferty ustępstwa ze strony banku. Następnie bank nie zgłaszał się przez 5 miesięcy. Nagle dostałem propozycję ugody:

Przerwanie umowy z zapłatą o 25% zredukowanej rekompensaty za wcześniejszą spłatę.

Co o tym myślicie? Moja umowa obowiązuje jeszcze przez 7 lat. refinansowanie przy obecnych warunkach mimo rekompensaty za wcześniejszą spłatę wydaje się opłacalne. Czy poczekalibyście jednak do czerwca na decyzję Sądu Najwyższego?

Napisany przez fu86
Czy podali Ci jakiś termin? W przeciwnym razie możesz również poczekać na decyzję Sądu Najwyższego. Myślę, że pierwsze banki teraz zaczynają się bać i próbują szybko zakończyć sprawę z pierwszymi kłopotliwymi klientami.

Napisany przez andi1104
Dla mnie to także jest koń trojański. Oni dają ci 25% prowizji, bo wiedzą, że Federalny Trybunał Sprawiedliwości zdecyduje, że każda zmiana tekstu wzorcowego nie rozpocznie terminu odstąpienia, a ty już złożyłeś swoje oświadczenie o odstąpieniu od umowy.
Ja nie przyjąłbym tego oferty, ale decyzję musisz podjąć sam!!

Napisany przez 2RAM
Absolut nie akzeptieren - gorzej być nie może!!!

Napisany przez Core50
@ Andi1104,
podobną ofertę otrzymałem również w zeszłym roku od IngDiBa; jeśli ją przyjąłbym, musiałbym również zachować milczenie na temat tego dealu. Nie zdecydowałem się na to i kontynuowałem ścieżkę postępowania. Wszystko to zajmuje czas, a konieczne jest także wytrwanie w cierpliwości. Po zakończeniu postępowania zamieszczę tutaj szczegóły czasowe: rozpoczęcie w maju 2014 roku i zakończenie? Mam nadzieję, że jeszcze w tym roku, ponieważ IngDiBa chce mi zaoferować ugodę (dotychczas tylko telefonicznie poinformował mnie o tym mój prawnik), która zakłada długoterminowe zobowiązanie (15 lat), stopę oprocentowania na średnim poziomie (około 2%), nową umowę finansowania jako kontynuację (czyli utrzymanie osiągniętego poziomu) oraz w końcu pokrycie wszystkich kosztów. Otrzymałbym wtedy 50% mojego pierwotnego roszczenia. Jestem skłonny zgodzić się na tę nową umowę.

Napisany przez 2RAM
Usłyszałem teraz od wielu znajomych, że teraz IngDiBa wchodzi na drogę negocjacji w wielu przypadkach. Pomimo poniesienia już znacznych kosztów w bieżącym postępowaniu sądowym... Dlaczego bank prowadzi negocjacje w trakcie bieżącego postępowania sądowego? Obawiają się przegranej w procesie......

Napisany przez Core50
@ram również tak to widzę

Napisany przez andi1104
Powinieneś poświęcić tyle samo czasu co DiBa i przeciągnąć odpowiedź do 23.06. W tej chwili jesteś na przykład w trakcie urlopu przez następne 4 tygodnie (podróż po USA) i twój prawnik nie może się skontaktować z tobą. Dlaczego myślisz, że ING DiBa tak bardzo się śpieszy?
Ale mogę cię też zrozumieć, lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu. Jeśli jesteś zadowolony z tego, co osiągnąłeś...! Decyzję podejmiesz sam.
Mam taką samą sytuację jak ty i pójdę tą drogą do końca. Myślę, że gdyby nie istniała możliwość wyłagodzenia ryzyka, musiałbym dalej płacić raty kredytu jak dotychczas... Banki mimo wszystko są zwycięzcami, zastanów się tylko ile odsetek już zapłaciłeś!? W odwrotnej sytuacji bank nie zastanowiłby się ani chwili, aby skorzystać z tej sytuacji (patrz na wysokość odsetek od debetu).

Powodzenia!

Napisany przez kreis96

Kto teraz znajduje przyjemność w niemieckim prawie cywilnym, powinien spojrzeć tutaj:

Możliwa jest również odwołanie w przypadku kredytów udzielanych przez banki samochodowe, takie jak BMW Bank, Ford-Bank itp.! | 08.05.2015

Cześć wszystkim,
chciałbym również cieszyć się tą przyjemnością, jeśli ktoś mógłby mi przekazać WRB z sierpnia 2008 r. od Postbank. Niestety nie mam już warunków umowy w dokumentach dotyczących mojego kredytu samochodowego.

Napisany przez 3ducnici

Usłyszałem od wielu znajomych, że IngDiBa teraz wszędzie przeszła na drogę negocjacji. Chociaż w trakcie trwającego postępowania sądowego powstały już znaczne koszty...
Dlaczego bank prowadzi negocjacje w trakcie trwającego postępowania sądowego?
Obawia się przegranej w procesie......

Nasz adwokat również to potwierdził wczoraj...

INGDiba zawsze odmawia... zawsze twarda linia, a nagle po 5 miesiącach pojawia się oferta...

Napisany przez 2RAM
To, co nie jest mi jeszcze całkowicie jasne, to: dlaczego DiBa teraz wprowadza ten zmianę strategii? Czy ma to coś wspólnego z komunikatem Bundesgerichtshof (BGH) o ogłoszeniu wyroku 23 czerwca? A może bankierzy czytają tutaj forum.......

Chętnie zobaczę, czy Sparkasse też boi się 23.06 i nagle wychodzi z wspaniałą ofertą!!

Nie zrobię nic przed 23.06!!

Pozdrowienia

Napisany przez Fishtowner
Jup... możemy przedstawić ofertę!
Całkowite cofnięcie, oprocentowanie nowego kredytu trochę niższe niż dotąd oferowane oraz pokrycie kosztów adwokackich..
W ten sposób zaoszczędzą Państwo nadal kwotę w czterech cyfrach na kosztach sądowych.
A my otrzymamy to, czego od samego początku chcieliśmy.

Napisany przez 3eugh
Jak jest obliczane rozliczenie zwrotne u Ciebie? Zgodnie z modelem Winneckego czy tradycyjnie? Od kiedy naliczane są odsetki od Twoich rat? Od kiedy naliczane są odsetki od Twoich spłat odsetek, kapitału czy obojga? O 5 punktów procentowych powyżej stopy bazowej czy inaczej? A która to była bank? VFE? Dzięki!

Napisany przez Hanomag

... nowa umowa jako finansowanie kontynuacyjne (czyli pozostanie na obecnym poziomie) i ostatecznie pokrycie wszystkich kosztów.

Czy jako finansowanie kontynuacyjne oznacza po zakończeniu dotychczasowego okresu trwania, czy pozostanie na obecnym poziomie oznacza, że od razu możesz kontynuować finansowanie uzgodnionym kompromisem?

Napisany przez Core50
O tak, właśnie.

Napisany przez 3ducnici
Oświadczenie kancelarii ROGOZ w związku z nadchodzącym wyrokiem BGH https://www.kredit-widerrufen.com/201...henswiderrufs/

Napisany przez Core50
Ponownie dla jasności: nie chodzi o zakończenie po zakończeniu okresu obowiązywania, to nie miałoby sensu. Oczekuję obecnie na pisemne oświadczenie pełnomocników procesowych IngDiBa z następującą propozycją:
Zakończenie obecnego umowy natychmiast! Następnie nowa umowa rozpoczynająca się od obecnego salda konta z nowym okresem obowiązywania (15 lat = maksimum IngDiBa), akceptowalnym oprocentowaniem (rozmowy wskazują około 2,0%) oraz pokryciem wszystkich do tej pory poniesionych kosztów.
Oczekuję tej oferty w maju; gdy tylko będzie ona dostępna na piśmie, przedstawię dokładne szczegóły. Mam nadzieję, że moje wyjaśnienia pomogły. Ale jak to jest z amatorami, proszę nie zwracać mi tego uwagi, dziękuję.

Napisany przez 2RAM
Czy ta oferta ma pochodzić od Dr. Heinle z Frankfurtu?

Napisany przez Core50

Czy ta oferta ma pochodzić od Dr. Heinle z Frankfurtu?

Tak, to jest prawda, kancelaria należy do Dr. Heinle.

Napisany przez 2RAM
Czy ta oferta została przedstawiona tobie tak, jak zostało zapowiedziane? Przez kogo?

Napisany przez Core50

I to ofertą, jak zostało wcześniej ogłoszone? Przez kogo?

Ta oferta została mi przekazana przez mojego adwokata. Pojawiają się wątpliwości co do autentyczności?
Przecież powinienem zaufać mojemu adwokatowi, nieprawdaż?

Napisany przez 2RAM
Nie mogę uwierzyć, że dotychczas DiBa, znana z twardego i bezkompromisowego działania, teraz proponuje takie oferty.

Czy kiedykolwiek obliczyłeś, ile mogłabyś odzyskać za pełne rozwiązanie (zwrot spłaconej przez Ciebie raty kapitałowej i odsetek plus odszkodowanie za korzystanie z pieniędzy)?

Czy DiBa uwzględnia to w początkowej sumie?

Napisany przez Core50
Teraz w ogóle nie mogę odpowiedzieć, być może to wszystko jest tylko mleczarską kalkulacją. Przy kompromisie (porozumieniu) obie strony ustępują, tak to widzę. W końcu otrzymałem 50% mojego roszczenia. Jak to jest liczone przez IngDiBa? Skąd mam to wiedzieć? Dotychczas słyszałem tylko słowa mojego prawnika, a pisemne dokumenty jeszcze nie dotarły do mnie. Wchodziłem w tę sprawę z celem uzyskania niższej stopy procentowej, to było dla mnie priorytetowe. Wydaje mi się, że teraz to dostanę. Jak to widzą inni, to już jest ich sprawa.

Napisany przez 2RAM
Mimo to moja rada: Poczekaj do wyroku Federalnego Sądu Najwyższego w dniu 23.6.15.

W obecnej sytuacji prawnej czas kompromisów z bankami właściwie minął...

Mamy nadzieję !!

2 umowy z 2008 roku i całkowite jej odwrócenie byłoby marzeniem

Pozdrowienia

Napisany przez 2RAM
Teraz nie jest to już takie mało prawdopodobne jak kilka tygodni temu.
Życzę ci tego!
  • 1
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 439

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!